3 ontbijtideëen voor wie niet wil ontbijten

3 ontbijtideëen voor wie niet wil ontbijten

Froot_loops_in_a_bowl

“Ontbijt als een vorst, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”. Uh-huh. Oude wijsheid, of gewoon een beetje achterhaald? Niet voor iedereen is ontbijten een must. Er zijn mensen die het veel beter doen zonder ontbijt – of met een ander soort ontbijt. Ben jij daar één van?

Ik ben er stellig van overtuigd dat de hele industrie van fruitontbijtdrankjes, luchtige crackers en ontbijtgranen draait op mensen die eigenlijk helemaal niet zouden moeten ontbijten. Omdat het niet bij ze past. En omdat ze min of meer gedwongen worden om dat tóch te doen – “het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!” wordt ons voorgehouden – wurmen ze dan maar iets non-substantieels naar binnen. Bij voorkeur bomvol suiker, want dat kunnen we nog net aan om 7.15. Nee, dat schiet lekker op.

Gelukkig kan het ook anders. Prop je niet tegen heug en meug vol als je ‘s ochtends geen honger hebt. Eet alleen als je wél honger hebt (tenzij je een omgekeerd probleem hebt en nooit honger, dan is het een ander verhaal). Heb je er wel eens over nagedacht wat er eigenlijk zo ‘verkeerd’ is aan niet ontbijten?

Het grootste gevaar is dat je om 11.00 ineens alsnog honger krijgt, en dan bij gebrek aan beter gaat zitten snacken. Koekjes, een chocolaatje bij de koffie of de taart van de jarige collega. Maar dat hóeft helemaal niet! Je kunt namelijk ook gewoon iets gezonds eten als je om elf uur honger hebt. Of om tien over tien. Of om drie voor half negen. Of wanneer jij er dan ook aan toe bent om wél te eten.

 

Soep

Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar voor anderen is het heerlijk: ‘s ochtends beginnen met soep. Een hartige, warme soep met een extra scheutje slagroom of een halve lepel kokosolie geeft je een perfecte start van de dag. Bovendien kun je soep makkelijk in grote hoeveelheden van tevoren klaarmaken. Dan hoef je alleen nog maar een portie op te warmen en mee te nemen naar je werk. In een thermobeker bijvoorbeeld – ik zag ze van de week nog bij de Hema.

Soepen die ‘s avonds mijn favoriet zijn (groenten, bouillon, slagroom, blenderen, klaar), vind ik zelf ‘s ochtends vaak te weeïig. Maar stevige soepen zoals linzensoep, tomatensoep met thijm, of auberginesoep met turkse worst en gerookte paprika – nom.

 

Egg Mc Nuffig

Eieren zijn perfect. Zachtjes sudderen met wat biologisch spek in een laagje grasboter… maar toegegeven, iedere dag zo’n ei gaat ook vervelen. Bak daarom op zondag Egg McNuffigs – want zelfs de nuffigste eter vindt ze lekker – in minstens drie variaties.

  • Kluts een paar eieren los met wat melk of room: dat is de basis.
  • Voeg een theelepeltje bakpoeder toe
  • Vet een muffinplaat in (met roomboter, niet met bakspray – foei!)
  • Giet ieder vormpje halfvol
  • Leg nu in ieder eierprutje verschillende soorten groenten zoals gebakken champignon, paprika, een uitje… en kaas natuurlijk.
  • Strooi er wat echt zout over en bak het in de oven op een graad of 160C gaar.

 

Echte pannenkoeken

In mijn hoofd zijn pannenkoeken gedoe. Maar toegegeven, toen ik ze laatst in een gekke bui als ontbijt bakte voor de kinderen (op een schooldag! Supermom-alert!), viel het me eigenlijk reuze mee en had ik het in tien minuten voor elkaar.

Laat staan als je het beslag de avond van tevoren alvast maakt – zodat het fytinezuur afgebroken kan worden – dan ben je ‘s ochtends helemaal zo klaar. Plakjes appel of banaan in de pan voordat je het beslag eroverheen giet, kaneel erbij, en je hebt je Supermomstatus voorlopig weer even bijgewerkt. Of kaaspannenkoeken, groentenpannekoek of een geitenkaas-spinazie-variant. Af laten koelen, oprollen, mee naar je werk en Klaar is Klara.

 

Nou vooruit. Omdat ik zo van jullie hou en omdat ik het toch niet kan laten: een minirecept voor je eigen FruitOntbijtGebeuren. Als je dan per se wilt.

Flikker bij elkaar:

  • 1 sinaasappel
  • 1 banaan
  • 1/2 pakje bevroren (of verse) bosbessen
  • 3 eetlepels amandelmeel
  • 1/2 kop volle yoghurt
  • 1 eetlepel geraspte santen (kokoscrème)
  • 1 eetlepel honing (of niet)
  • 1 rauw ei (als je durft)

Blenderen, klaar. Hoppetiedoppetie.

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete ontbijtje-anders-recept?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (25)

  • Hendrik

    hallo groene vrouw, nadat je op tv was, ben ik ook meer aan mijn poep gaan denken. (mijn moeder vroeg er vroeger al geregeld naar, nu neem ik het stokje voor mezelf over..:) en belandde zo op deze pagina. als ‘groene poepert’ = onervaren poepert :), wil ik je mini recept voor ontbijten proberen. maar snap niet of je nu na het ‘blenderen’, de tatti in de pan kwakt en wat bakt. of dat je de geblendeerde prut ‘rauw’ eet….
    welke is het?
    groet, Hendrik

    • De Groene Vrouw

      Ik zou doen wat me het lekkerst lijkt, denk ik 😉

  • Jojo

    Ben aan de congee! Rijstpap op de Chinese manier. Eerst de rijst weken, dan een paar uur koken en dan de volgende ochtend opwarmen en wat eiwitterigs erbij en wat andere ingrediënten. Moet erbij zeggen dat ik als werkloze met wel wat afspraken ‘s ochtends rustig aan kan doen en niet direct ontbijt. Ben ook niet van het direct ontbijten en als ik ‘s ochtends vroeg weg zou moeten zou ik het lastiger vinden. Liefst ontbijt ik niet direct maar wat neem je dan mee? Moet toch al uitkijken met wat ik eet, bijvoorbeeld geen eieren. En granen in melk bereid, zoals in pannekoeken is een aanslag op m’n spijsvertering.

  • Stella

    Ontbijt was altijd een probleem, totdat ik het Fit for Life-boek las. Hele boek doorgeworsteld en besloten om de dag te beginnen met fruit. Dat bekwam me goed, ik ben dus geen ontbijter.

    Inmiddels ligt m’n leven op z’n kop door het dringende advies om behalve gluten & zuivel (caseïne, vermoedelijk ook lactose) alle zetmeelsoorten en suikers te laten staan. Ik ben dus wèl een zetmeeleter, zonder kom ik niet vooruit. Na een bak verse groente met 2 eieren zakte ik al snel in en de rest van de dag stond in het teken van de hongerklop.

    Gisteren las ik wat over bijnieruitputting en dat je dan juist zuivel nodig hebt. Ongepasteuriseerde, evt. gefermenteerde room. Room is niet puur vet, er zit dus wei in. En wei kan ik niet tegen. Je word aardig tureluurs van al die adviezen, die je later amper terugvinden kan omdat je er zoveel tegelijk zag.

    • De Groene Vrouw

      Lieverd, als je door de bomen het bos niet meer ziet wordt het tijd voor wat basiskennis bij iemand die je vertrouwt 😉 Dan kun je de zin en onzin uit alle verschillende boeken en websites halen en bepalen wat voor jou de beste weg is.

  • Reina

    Hoi Nienke, ik lees sinds kort met immer groeiende verbazing je blogs. In het kader van: zet alle gangbare opvattingen over gezond eten op een rij en schiet ze dan af. ik houd daar wel van :)

    Ik heb nog wel een klein vraagje voor je mbt tot deze ontbijt-eyeopener namelijk waar kan ik gezonde pannenkoeken mee maken zonder koemelk (want: lactose-intolerant)?

    Hopelijk ga je nog veel meer van deze geweldige blogs plaatsen!

    Liefs,
    Reina

    • Francisca

      Hoi Reina,
      Kokosnootmelk van de toko (die ie kartonnen pakje v aroy-d vind ik zelf heel geschikt, is nml minder dik omdat er al water is toegevoegd) is ook heel lekker!
      Groet,
      Francisca

    • Amaine

      ingredienten
      1 banaan
      2 eieren

      Snij de banaan in stukjes en mix het samen met de eieren tot een glad beslag.
      Bak het beslag daarna in olie en klaar is kees.

  • Anne

    Ik ben wel geintrigeerd door die auberginesoep met sucuk; heb je daar ook een recept van?

  • Anne

    Ik ben geintrigeerd door de auberginesoep met turkse worst en paprika – heb je daar een recept van? Klinkt zalig. Leuke site trouwens!

    • De Groene Vrouw

      Ik doe niet aan recepten, ik doe aan ideeën 😉 Hij wordt bij mij ook iedere keer anders…

      • Anne

        Pff, sorry, ik loop een beetje te klooien. Ik sta ook open voor ideeen in plaats van strakke recepten! Een globale suggestie misschien? :)

        • De Groene Vrouw

          Je neemt aubergine. Je maakt er soep van. Dan doe je iets creatiefs met Turkse worst. Tadaa 😉 (ik meen meestal echt wat ik zeg…)

  • Het wordt weer het weer van havermoutpap. Gisteren was het zowaar aan het hagelen! Havermout is lang geleden, dank voor de tip dames. Ik maak er wel eens handige koekjes van maar ik moet bekennen met suiker of honing. Ik ga nu de bananenversie uitproberen. En soep, ik heb het zelfs nog staan, morgen ochtend, ik ben benieuwd of dan soep boven drijven als mijn ontbijt behoefte.

  • Gwendolyn

    Ik ben wel een echte ontbijter maar werd door je stukje wel getriggerd of dat ook direct moet als je uit bed komt. Dat is wat ik tot op heden altijd deed. Eigenlijk omdat geleerd is dat niet ontbijten niet gezond is (spijvertering zou niet op gang komen, of is dat een fabeltje?). Misschien toch maar eens overwegen om later op de dag te ontbijten.

  • Johmar

    ik houd niet zo van ontbijten omdat ik al om 6 uur mijn bed uit moet en om half 7 naar mijn werk, maar als ik niets eet ,kan ik pas om 11 uur eten en dan heb ik niet genoeg energie voor mijn werk, daarom maak ik smorgens een ontbijt van yoghurt, havermout ,lijnzaad en vruchtensap ,door het vruchtensap is het vloeibaar en dus kan ik het staand opdrinken i.p.v. gaan zitten en eten, het is snel maar wel voedzaam en geeft me genoeg energie voor de eerste uren.

  • Jojo

    Ik ben wel een echte ontbijter. ‘s ochtens vroeg na het douchen een heerlijke bak havermout met wat lijnzaad en gepureerd fruit erdoor. Idd een nacht geweekt en dan lekker met rijst/haver/soyamelk.

  • Martine

    Wat hier een regelrechte hit is: havermoutpannenkoeken

    Ik zet de avond van te voren (dit is portie meisje van 3) 20 gram havermout weg met 50 ml havermelk of volle koemelk (rauwe is hier niet te krijgen) vaak aangevuld met wat rozijntjes of gojibesjes. De volgende ochtend op laag vuur bakken in een klein beetje roomboter en evt. een beetje honing of agavesiroop erop.

    • Izerina

      ja heerlijk,die havermout pannenkoekjes. Ik maak ze regelmatig als drie-in-de-pan gewoon bij de thee.

      • Martine

        Wat een leuk idee! Maak je ze dan als formaat biscuit?

        • Izerina

          Ja een eetlepel beslag.Mijn bezoek,ook kinderen eten het graag i.p.v een koekje.

  • Inge

    Ben er ook nog niet uit of ontbijten bij me past. Ik moet al een tijdje wakker zijn en dan … Rijstvlokken, die zijn zo heerlijk zacht. Of polenta. Zachtjes koken met rijstmelk of amandelmelk. Daarbij besjes of zaadjes of rozijntjes. Of ahornsiroop. Of agavesiroop. Of wat amandelpasta. keuze zat. Het geeft een zacht warm gevoel om de dag te beginnen.

  • Ierdwyfke

    Ik kom pas echt in beweging voor een versgebakken, nog warm speltbrood met honing en geiten- of schapenkaas.
    Alsof er een engeltje over je tong piest, zooooo lekker!

  • Havermoutpap: avond tevoren handje havermout en handje gedroogd fruit te weken zetten. Soms ook wat pitten en zaden erbij of gemalen noten. ‘s Ochtends kort koken, scheutje room erdoor. Vaak met een banaan in plakjes erdoor na het koken.