3x gezond drinken tijdens de feestdagen

3x gezond drinken tijdens de feestdagen

Heated cider with added spices and citrus

Zelf heb ik er geen moeite mee om van de alcohol af te blijven tijdens de feestdagen. Maar ik speel vals, want ik vind het gewoon echt niet lekker. Toch is er, ook als je wél graag een glaasje drinkt, genoeg om alcoholvrij in je keelgat te gieten – superverantwoord en toch lekker. Beloofd.

 

Eerlijke Eggnog

Eggnog is nogal duur. Ik zeg het er maar gelijk even bij. Er gaan dure ingrediënten in als je het echt lekker wilt maken, en een mega-hoeveelheid eieren. Het is dient dan ook op meerdere manieren zijn doel: het is lekker en feestelijk, maar het stilt ook de honger en is dus prima geschikt om te drinken terwijl je wacht op het kerstdiner. Zodat je niet de hele schaal toastjes, kerststol en andere dikmakende lekkere hapjes naar binnen hoeft te werken. En nee – van alle room in dit drankje word je níet dik, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

 

Je neemt:

  • 1 liter rauwe biologische melk (evt. vervangen door Amandelmelk)
  • 0,5 liter slagroom of kokosroom (OF 1 bak van 400gr mascarpone)
  • 10 biologische, verse eidooiers
  • rauwe honing of kokosbloesemsuiker (naar smaak, maar minder dan je denkt)
  • een snuf grijs zeezout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • naar smaak nog andere kruiden zoals kruidnagel, piment, cardemom

De hoeveelheden zijn flexibel, dus raak niet in paniek als je iets meer of minder in huis hebt. Ik raad aan om de eiwitten na het scheiden op te kloppen met wat vanillepoeder en honing, en dat straks bovenop de glazen eggnog te scheppen (of erdoorheen, voor een luchtiger drankje). Je zult veel te veel eiwit hebben, dus maak van de rest schuimpjes of giet het (ongezoet) bij het één of andere gerecht (this is how I cook). Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar blijkbaar kun je eiwit ook heel goed invriezen.

 

Je doet:

  • In een mason jar. Want da's hip.

    In een mason jar. Want da’s hip.

    alles (behalve de kruiden) in een blender
    en mix die handel

  • doe het in de koelkast tot het goed koud is
  • meng de kruiden en sprenkel die vlak voor het serveren over de eggnog of over het eiwit bovenop

Als je nog een stapje ingewikkelder chiquer wilt, kun je wat biologische sinaasappelschil, een vanillestokje of een paar sterren steranijs een kwartiertje heel zachtjes laten trekken in de opgewarmde (niet: kokende!) melk. Laat die dan wel goed afkoelen voordat je de eieren erbij doet.

Gezond want: rauwe melk, room en eieren bevatten enorme hoeveelheden vitaminen (A, D, E, B-groep, K), mineralen (calcium, ijzer, fosfor, zink, selenium), complete eiwitten, en gezonde vetzuren (EPA, DHA, CLA). Rauwe honing en kokosbloesemsuiker hebben een veel lagere Glycemische Index dan tafelsuiker, en bevatten veel meer mineralen.

 

 

2x Feestelijke FruitPunch

Punch is ook zo’n drankje dat veel minder gedronken wordt in Nederland dan bijvoorbeeld in Amerika, maar het is een prima afwisseling voor de wijn en het bier. Dit is dat drankje dat we vroeger bowl noemden en dat geserveerd wordt in een schaal met een soeplepel – en dat ze in Amerikaanse films altijd stiekem spiken met alcohol op schoolfeestjes. Maar ook zonder alcohol is hij heerlijk en verfrissend, dus hup, terug naar de jaren ’80 met een remake van de bowl!

Oh, tidings of comfort and joy

Oh, tidings of comfort and joy

Je neemt:

  • 1 fles appelsap
  • 1 fles druivensap (of 1 liter Kombucha/Waterkefir)
  • 1 twijg munt (van die Marokkaanse muntthee-munt)
  • 1 sinaasappel
  • 100gr druiven
  • granaatappelzaadjes
  • 1 sterfruit (carambola)
  • 100gr lychees

 

Ik raad aan om alle ingrediënten zoveel mogelijk biologisch te kopen. Druiven zijn één van de meest bespoten vruchten en de sinaasappel gaat met schil en al in de punch. Dit drankje is al zoet genoeg van zichzelf, dus er hoeft geen extra zoetmiddel bij. Als je een enorm probleem hebt met vruchtensap kun je er nog een deel water bij doen. Maar het is wel feest, dus niet teveel.

 

Je doet:

  • kneus de munt
  • giet het sap eroverheen
  • snij het fruit in stukken en doe dat erbij
  • laat het een nacht in de koelkast marineren

 

Een variatie op het thema is de Marguerita-punch:

  • 2 eiwitten (die had je toch al over)
  • 1 liter Kombucha, Waterkefir of Vitonade
  • honing naar smaak (maar minder dan je denkt)
  • 200 gram crushed ice
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 limoen
  • 1 hele citroen
  • 1 hele limoen
  • Mix de bovenste zes ingrediënten in de blender
  • Snijd plakjes citroen en limoen erdoorheen en serveer met een takje munt

Gezond want: als je echt fruit gebruikt (in tegenstelling tot plastic fruit… grapje, in tegenstelling tot ingeblikt fruit) voeg je vitaminen en mineralen toe aan je punch. Verder is het niet extreem veel gezonder dan een gemiddeld glas sap, maar met de feestdagen vind ik dat niet zo’n probleem. Ik schrijf nog wel eens over suikers in vruchtensap en waarom ik daar niet zo van onder de indruk ben.

 

GlühAppelsap

Dit recept is belachelijk eenvoudig en al jaren een enorme favoriet voor na de koude kerstwandeling. Nou ja, koud… laten we het erop houden dat het ook lekker is als het niet vriest. Dikke tip voor volgend jaar: print dit recept uit op mooi papier, koop alle kruiden groot in en maak zakjes glühkruiden om mee te sturen met je kerstkaarten. Ik verstuur nooit kerstkaarten, maar dit zou ze in elk geval een stuk minder saai maken.

Je neemt:

  • 2 liter (troebele) appelsap
  • 1 biologische sinaasappel
  • 3 stokjes kaneel
  • 5 korrels piment
  • 3 steranijs of 0,5 theelepel gewone anijs
  • 5 blaadjes foelie
  • 10 kruidnagels
  • 5 peulen kardemom

Je doet:

  • … of in uitgeholde appels (maar dat doet niemand in het echt, dus da’s alleen voor Pinterest)

    prik de kruidnagels in de sinaasappel (meer mag ook, dan kun je hem vaker gebruiken)

  • doe alle ingrediënten in een pannetje met de appelsap
  • laat het een middag trekken op een warmhoudplaatje
  • serveer heet & dampend in stenen kopjes
    (zo heurt dat)

 

Gezond want: deze kruiden stimuleren de spijsvertering (geen overbodige luxe met het kerstmaal op komst) en werken verwarmend. Nu nog je lelijke kersttrui aan en dan kan de verwarming een tikkie lager.

 

Ziezo. Van de dorst zullen jullie niet omkomen deze Kerst. Ik ga er zelf ook even tussenuit, dus ik schrijf alleen als ik Vreselijke Inspiratie heb en in de tussentijd moet jelui het maar doen met gerecyclede blogposts. Maar die zijn ook leuk. En als je die nou niet wilt missen, like dan even de facebookpagina, want daar komen ze te staan (vergeet niet om ook de meldingen aan te zetten, anders zie je nog niks).

Fijne feestdagen!

 

De vraag van vandaag:
Wat drinken jullie met de Kerst?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (3)

  • Wivine

    De komende tijd doet ons huishouden even zonder alcohol, dus dit is een welkome post. Glüh-appelsap vond ik toch al lekkerder dan -wijn, dus thuis is dat geen enkel punt. Die eggnog ga ik ook uitproberen!
    Op werkborrels is het wat lastiger met een beperkter aanbod en een meer alcohol-doordrenkte omgeving. Gelukkig ben ik erg principieel voor dat-we-het-normaal-moeten-vinden-met-z’n-allen als iemand niet drinkt… dan draag ik daar wel aan bij terwijl ik van mijn spa rood nip en wat sarcastische opmerkingen negeer. 😉 Frisdrank vind ik meestal echt niet te doen -tonic gaat nog wel.
    Oh en ik kijk wel uit naar een katervrije Nieuwjaarsdag 😀

  • Inge

    Ben er eindelijk achter waarom ik soms zo ziek van wijn word. Ene keer geen greintje last, andere keer na 1 glas al een mega kater van 2 dagen. Het is de sulfiet! Met name in goedkope wijn wordt veel sulfiet als conserveringsmiddel en smaakmaker gebruikt. Als je lever de sulfiet niet om kan zetten in sulfaat, word je er dus knap beroerd van. Voor mij met kerst dus sulfietvrije wijn! Hopelijk eindelijk eens zonder kater de feestdagen door ????

    • De Groene Vrouw

      Ik kreeg daar laatst een spulletje voor toegestuurd, waarmee je met 1 druppel in een glas wijn, het sulfiet zou kunnen verwijderen. Maar ja, ik drink niet, dus ik heb het niet uitgeprobeerd 😉 Als je het wilt hebben mag je me je adres mailen, dan stuur ik het naar je toe. Kerstcadeautje :-)