Doe het effe lekker zelf: chocolade-kaneel-amandelen

Doe het effe lekker zelf: chocolade-kaneel-amandelen

chocolade-amandelen

Ja, je hebt gelijk. Ik kreeg deze inspiratie niet zomaar; ik zat te zondigen met chocolade-kaneel-amandelen van de supermarkt. Biologische – dat dan weer wel – maar nog steeds barstensvol suiker. Dat kan beter.

En eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk, om het beter te doen. Dus waarom niet, zou je denken. Nou, bijvoorbeeld omdat ik zelf ook nog niet op het idee gekomen was – totdat ik vreselijke spijt had van de enorme sugar rush die ik mezelf op de hals gehaald had. Affijn. Kunnen jullie mooi van mijn fouten leren en zonder te boeten gelijk overgaan op the good stuff.

 

Chocola of Cacao

Je kunt dit recept op twee manieren maken: met kant-en-klare chocola of helemaal from scratch. Het eerste is makkelijker en vaak lekkerder (ieder zijn vak tenslotte), maar bevat meestal nog wel gewone suiker. Het tweede kost wat meer moeite, maar kun je naar wens zo raw en vegan en sugar free en superfooderig maken als je zelf wilt. Of heel gewoon, met wat je toevallig in huis hebt natuurlijk.

Als je gaat voor chocola, kies dan voor goede. Dat mag biologische zijn of gewone, maar let wel op: er is kwaliteitsverschil. Bij de natuurwinkel hebben ze pure ongezoete chocola. Die is sowieso okay. Ga je naar de supermarkt, neem dan niet die van Cote d’or maar die van Lindt. Die is de bomsjit, aldus Lana. En zij kan het weten. Dat komt: in die van Lindt zit 85% cacao, in die van de goudkust maar liefst 86%. Veel beter dus, zou je denken. Maar er zit ook magere melkpoeder, meer van dat soort onzin én meer suiker in. Terwijl in die van Lindt alleen cacao, cacaoboter, volle melkpoeder en (vooruit) suiker zit. Nou ja, ik ben de precieze ingrediëntenlijst vergeten – maar die van Lindt was beter. En lekkerder, ik heb het zelf geproefd.

Wat in ieder geval kan, is er niet alleen amandelen in mikken maar ook alle soorten noten, gedroogde bessen en ander lekkers dat je kunt bedenken. Hey, het is chocola. Het eerste dat daar goor bij smaakt, moet ik nog tegenkomen (oh wacht, ik weet het: knoflook. Of haring).

Bon. Cut the crap, let’s make some chocolate!

 

1e manier

Je neemt:

  • Een reep extra pure chocola.
  • Vulling naar keuze. Bijvoorbeeld voornoemde amandelen, hazelnoten, cashews (ongezouten), macadamia’s. Of rozijnen, bevroren fruit, voor mijn part gojibessen.
  • Zoetmiddel naar keuze. Natuurlijk niet nodig als je al Lindt hebt met echte suiker, maar bij alles dat ongezoete chocola eet, word je blij van wat zoetigs. Ik raad aan: honing of gula jawa.
  • Kaneel (of doe avontuurlijk en neem een kruidenmengsel van kruidnagel, kaneel, cardemom en piment. Of gember. Of chilipeper. Kom, het is 2014!
  • Twee pannetjes en een bakblik (of bakpapier)

Je doet:

  • Water in het onderste (iets grotere) pannetje
  • De chocola + zoetstof in het bovenste (iets kleinere) pannetje, dat met zijn onderkantje het water raakt
  • Doe het gas aan en roer tot alle chocola gesmolten is
  • Frunnik de vulling erdoorheen en leg die op het bakblik. Apart van elkaar of in hoopjes
  • Bestrooi het met de kruiden en zet het in de koelkast; wacht een half uurtje en eet je ongans

 

Manier 2

Je neemt:

  • 2 flinke eetlepels kokosolie
  • 2 flinke eetlepels cacaoboter (dat hoeft niet, maar het wordt er wel 100x beter van)
  • 2 eetlepels cacao (biologisch, rauw, of op zn minst UTC gecertificeerd als het even kan)
  • ook vulling, zoetmiddel & kruiden
  • en natuurlijk weer die pannetjes en dat bakpapier

Je doet:

  • Bijna hetzelfde. Smelt eerst de cacaoboter au bain marie, zet het gas uit en voeg de kokosolie + zoetmiddel + cacao toe
  • Zet het eerst even in de koelkast en roer het iedere 5 minuten even door totdat het wat stijver geworden is (anders loopt het van je bakblik af)
  • Frunnik dan met de vulling, en de rest weet je

 

Stom hè. Het leven kan zo simpel zijn en toch kom je er niet op. Of pas na een suikerkater. Ach. Hebben jullie tenminste weer een leuk recept voor je verzameling, moet je maar denken. Smakelijk!

 

De vraag van vandaag:
Wat stop jij het liefste in de chocola?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

  • Jose

    Het klinkt zooooo lekker allemaal, maar ik heb het geprobeerd maar mijn mengsel wordt niet vloeibaar? Wat doe ik fout?

    • De Groene Vrouw

      Heb je het gas aangezet? 😉

  • Re knoflook+chocolade=nietlekker… : je weet dat Kees Raat een heerlijk bonbon-recept heeft voor geconfijte knoflook+choc? En dat dat echt heerlijk is? Wie weet maak ik het wel een keer voor je 😉

    Verder: Een piepklein beetje (paar korreltje, echt heel weinig) grijs zeezout doet wonderen in smaakbeleving van chocolade. Smaakexplosie. Echt waar. Zeker aan te raden bij deze recepten. Het ziltige uit sommige kokosbloesemsuikers doet het trouwens ook al een klein beetje.

  • Ina

    mmm, lekker als tussendoortje.
    Mijn variant is:
    1 el cocosolie
    1 el cocao poeder rauw of van Houten
    1 el chocolade boter ( bij een choco speciaalzaak)
    1/2 reep extra puur
    1 el lijnzaad
    snufje fijn zeezout
    Allemaal au bain marie smelten en even de staafmixer er door om het lijnzaad te breken.
    1 el fijn gesneden rozijnen en
    1 el gehakte (wal) noten toevoegen.
    Alles door elkaar heen mengen en in een plat schaaltje gieten.
    Evt. nog een topping ( stukjes noot of rozijnen)
    Laten opstijven in de koelkast.

    Probeer en maar eens één stukje van te eten.. mij lukt het niet!

  • Margreet

    Die van mij staat nu in de koelkast hard te worden. Een reep Tony’s 70% met witte hazelnoten en rozijnen (had ik alle drie nog liggen). Ben benieuwd!

  • Meissie333

    Dit is idd zaaaaaalig! Ik maak dit regelmatig en bewaar het in de koelkast. Moerbei geeft een soort fudge achtige bite. Heerlijk! Cashew wordt gauw zacht. Maar als je het niet bewaard, merk.je daar natuurlijk niks van 😉

  • Ik moet ongesteld worden, dit receptje komt als geroepen! 😉

  • Brigitte

    Ik koop in Duitsland de Lindt 99% chocolade. Zit cacaoboter en heel klein beetje suiker bij. En dan met goji, kokos, zonnebloempitten of andere dingen, die ik tegen kom.

  • Monique

    Lekker! Ik neem de repen van Vivani. 92% cacao, cacaoboter en kokos bloesem suiker. Bio bij de natuurvoedingswinkel of natuurdrogist. Tip nog: voeg een beetje melk (gewone of rijstmelk, amandelmelk etc) toe aan het restje chocolade dat in het pannetje achterblijft en je hebt nog een beetje chocolademelk. We willen geen chocola verspillen toch ;-)!

  • Mieke

    Ik doe er graag ook nog kokos doorheen, naast de rest van jouw lijstje net naar wat ik in huis heb, ik smeer het dun uit op bakblik en breek als het harder is geworden in dunnen flinters. In een bakje in de koelkast en daar snoep ik dan af en toe uit, of soms veel als ik het niet kan laten.
    Oh ja gebruik alleen koksolie dus moet het wel in koelkast blijven
    Swiss finest chocola verkrijgbaar bij AH en is niet zo duur, bevat 78% cacaomassa, suiker, cacaoboter, vanillestokjes., daar snoep ik af en toe van als ik heeeeel lekker wil 😉

  • Pingback:Doe het effe lekker zelf: chocolade-kaneel-amandelen | Nieuwe Aarde