Fytinezuur 3: koken zonder fytinezuur

Fytinezuur 3: koken zonder fytinezuur

Petaidish

In het eerste en tweede deel van deze miniserie heb ik je verteld over fytinezuur, waar je het vindt en hoe je het kunt vermijden. Helemaal vermijden is lastig, bijvoorbeeld omdat het automatisch ook in bewerkte voedingsmiddelen zit (die je natuurlijk wel wilt vermijden maar wat vaak simpelweg niet 100% lukt). En in koffie (tenzij je je eigen koffie brandt). (Trouwens, als je geen koffie drinkt: toppiejoppie, als je wel koffie drinkt, doe het dan in elk geval goed).

Dat geeft ook niet, want je kunt best een beetje fytinezuur aan; zeker als je je best doet de bulk te vermijden. Dat gaat het makkelijkst door je eigen brood te bakken (punten!), door bonen uit pot te vervangen door gedroogde bonen die je weekt (meer punten!) en door fytaserijke producten toe te voegen tijdens het weken van fytinezuurrijke producten (punten voor nerdiness!). Bijvoorbeeld zo:

Pannenkoeken

Je neemt:

  • 0,5 liter rauwe melk
  • 2 eetlepels yoghurt
  • OF een scheutje karnemelk
  • 2-3 eieren
  • genoeg meel om er beslag van te maken, verdeeld over
  • 1/5 boekweitmeel
  • 4/5 tarwe of spelt (liefst meel, bij voorkeur geen bloem)

Doe de melk en yoghurt/karnemelk eerst in de kom. Begin met het tarwemeel en zeef dat over de beslagkom terwijl je af en toe met een garde roert. Als het iets dikker begint te worden doe je er wat boekweitmeel bij (de verhoudingen zijn niet superbelangrijk). Als het zo’n beetje pannenkoekenbeslag is geworden roer je er tot slot nog de eieren door.

Dan de belangrijkste stap: zet het lekker weg op een koele plek. Niet in de koelkast, want dat is té koud voor de enzymen om goed te kunnen werken. Een koele bijkeuken (graad of 15) oid is perfect. Laat het een nacht staan. Bak er de volgende dag heerlijke pannenkoeken van, in echte roomboter natuurlijk. Neem het gejuich in ontvangst.

 

Ontbijt

Sommige mensen weken ook hun havermout, anderen vinden dat het daar slijmerig van wordt. Muesli kun je in ieder geval weken zonder slijmgevaar. Bijvoorbeeld met deze ingrediënten:

  • 1/5 havervlokken
  • 1/5 roggevlokken
  • 1/5 gerstvlokken
  • 1/5 noten (hazel, amandel, macadamia)
  • 1/5 fruit (verse appel, gedroogde abrikozen, rozijnen, ongezoete cranberry’s. gedroogde ananas, mango etc)

Zet het gebeuren in rauwe melk met een lepel yoghurt (of helemaal in yoghurt) en laat het minimaal een paar uur (of de hele nacht) buiten de koelkast staan). Eet het de volgende ochtend koud of opgewarmd, met wat palmsuiker en kaneel.

 

Bonengebeuren

  • 1 handje kidneybeans
  • 1 handje black eyed peas (de bonen, niet de band)
  • 1 handje zwarte bonen
  • 1 handje bruine bonen

Je ziet wellicht dat dit totally at random is. Als je toevallig andere bonen in huis hebt, mag dat net zo goed. Vaak hebben de kleine soorten iets korter nodig voordat ze goed geweekt zijn, maar dat geeft eigenlijk niet en tijdens het koken heb je daar geen last van.

Zet de bonen in ruim (!!!) water. Die drie uitroeptekens staan er omdat ik ook echt bedoel: veel water. Bij pasta en rijst enzo lap ik dat ontzettend aan mijn laars (die kunnen ook best in een beetje water), maar bonen Zetten Uit. En niet een beetje. Neem dus een ruime pan, doe de bonen daarin en vul hem helemaal aan met water. Deksel erop en een nacht laten staan.

Giet de volgende dag het bonenwater af en geef de bonen vers water. Doe dit voor het koken nogmaals. En als dan blijkt dat je vergeten was dat je eigenlijk bij je schoonmoeder zou eten: geen paniek. Dan kiem je de bonen gewoon! Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Doe ze terug in de pan, deksel erop en iedere morgen even goed spoelen en uitlekken. Na een paar dagen beginnen de bonen te ontkiemen: je kunt ze dan nog prima eten.

Maak er een bonenschotel mee met een uitje, paprika, mais en wat biologisch gehakt of een lekkere soep. Heel geschikt: de crockpot (slowcooker). Sudder. Nom.

 

Ziezo, nu weet je het. Fytinezuur vermijden is een goed idee, maar het kost je wel even tijd en planning. Lastig voor een chaoot zoals ik, maar je kunt niet beter doen dan je best, nietwaar?

 

De vraag van vandaag:
Zou jij het ervoor over hebben om iets een nacht te weken voor gebruik, of vind je dat stiekem gewoon gedoe? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (63)

  • Mirjam

    Eindelijk begonnen met weken van ons ontbijtje! Havermuesli met toegevoegde roggevlokken. Het valt nu echt heel veel lichter op de maag en het scheelt in de ochtend juist weer tijd met klaarmaken.
    Omdat ik een potje speltdezem om de paar dagen wat water en bloem geef kan ik hiervan iets toevoegen (smaakt beetje als yoghurt) om het fytinezuur af te breken. Prima buiten de koelkast, ook bij heel warm weer:)!

  • Saartje

    Wat doe je als het overal in huis 20 graden is en je dus geen frisse ruimte hebt?

    • De Groene Vrouw

      Verhuizen?

  • Saartje

    Als je je muesli laat weken in yoghurt, kan je dat dan wel buiten de frigo doen? Moet de yoghurt niet koud bewaard blijven?

  • Ria

    Nou iets leuks……..Help!!!!!

    Sinds een paar dagen ben ik er onverwachts achter gekomen waarom ik de laatste jaren zo’n enorm botverlies heb en sinds een jaar mijn kiezen er uit moeten en mijn tanden helemaal afslijten.
    Mijn mond zit altijd vol met ontstekingen en niemand weet waardoor het komt………

    Opeens las ik van frytinezuur {!} en toen wist ik genoeg.

    Ik ben al 6 jaar héél erg overgevoelig voor gluten,lactose, eiwitten en suiker. Maak zelf “brood”van rijst- en boekweitmeel van Joannesmolen met daardoor kokosolie (bevat juist heel veel fytinezuur!) bakpoeder en seltic zeezout.
    Bij mijn groeten eet ik ipv aardappels: gekookte gierst, quinoa,verschillende soorten linzen, boekweitgrutten enz.
    En nu blijkt dus in ALLES wat ik eet ENORM veel fytinezuur te zitten. Ik spoel wel altijd de linzen quinoa enz. in een vergiet goed af, maar meer ook niet.
    Mijn havermoutpap maak ik van melk van amandelmeel en havermoutvlokken van De Holm. Maar juist ook in havermout zit veel fytinezuur.
    Dit is echt rampzalig voor mij, want nu kan ik echt niks meer eten. Is er soms ergens een cursus om te leren hoe je moet fermenteren? Ik heb mij de laatste dagen het apenzuur ( nu we het toch over zuur hebben) gelezen over fermentatie ed. maar ben het ook zo weer kwijt.

    Wie kan mij helpen alsjeblieft?

    Groet Ria

    • Mirjam

      Hoi Rita,

      Zuurdesem is heel makkelijk te maken en breekt fytinezuur af. Ik maak het zelf met speltbloem. (Biologisch) neem een brede glazen goed schone pot en voeg wat gelijke delen water (afgekoeld gekookt water)en bloem, afdekken met een schone thee/zakdoek en elastiek en om de 4 daagjes (ongeveer) beetje van beide toevoegen. Pot staat bij mij in de keuken dus kan ik m niet vergeten. Zolang ie prettig lichtzuur een beetje naar yoghurt ruikt heeft ie het naar zijn zin:)!

      • Ria

        Hoi Mirjam,

        Allereerst bedankt voor je reactie.

        Ik mag geen Speltmeel/bloem omdat ik absoluut geen gluten mag. Kan ik ook een ander soort meel/bloem (glutenvrij) gebruiken om desem van te maken?

        Groetjes Ria

  • Hendrik

    Interessant, maar heb toch een vraag. Zijn die rauwe (misschien beetje gefermenteerde) granen nou gemakkelijk te verteren? Zelf heb ik het idee dat rauwe zetmeel niet of nauwelijks te verteren is en dus problemen gaat geven.
    Hoe denk jij daar over?

    • De Groene Vrouw

      Ik begrijp je referentie naar rauw niet, geloof ik…

      • Mars

        Hoi Groene Vrouw, ik denk dat Hendrik met rauw bedoelt dat je de havermout dus niet de avond ervoor kookt, maar koud laat wellen. Maar je kunt het na het wellen (wanneer de fytasen het fytinezuur hebben afgebroken) toch koken en dan is het niet meer rauw… Tenminste da’s mijn idee…
        Groetjes, Mars

  • Helmie

    Weken, oke, geen probleem. Maar als ik havermout een nacht van tevoren in de week zet, giet ik de volgende ochtend dan het water weg of kan ik daarin gewoon de havermout gaan koken? De een zegt, gewoon in gaan koken. De ander zegt, nee hoor, eerst weggooien en met vers water koken.
    Wat verdwijnt er dan allemaal in de goot wat er toch ook nog in de voeding thuishoort?
    Hartelijke groetjes van Helmie

    • De Groene Vrouw

      Je hoeft het water niet weg te gooien. Zie de antwoorden in de reacties!

  • Sita Schilt

    Iets leuks?
    Ok 😉
    Als vegan,kan je yoghert e.d vervangen met citroen toch?

    Ik wil geen fytinezuur,ik had er nog niet eerder van gehoord!
    Het zit niet in gefementeerde producten begrijp ik,klopt dat?
    Vast bedankt,
    Hartelijke groet,
    Sita

  • Dorte

    Superleuk drieluik over fytine-zuur, en lekker volledig. Thanks!
    Vraag: is het bij jouw weten echt nodig om bonen de hele nacht te weken? Ik hoorde dat minimaal vier uur al ‘zin’ heeft, net als bij het laten rijzen van brood. Ik bedenk vaak namelijk ’s ochtends pas wat ik ’s avonds ga eten (behalve als ik mijn bonenmaaltijd plan, maar dat loopt inderdaad wel eens in de soep als ik om 9:00 uur ineens trek krijg in bonen die avond :) )

    • De Groene Vrouw

      Ik heb nog nergens metingen gezien voor weken na 4, 6, 8, 12 uur etc. Dus ik zou het niet weten…

  • Merel

    Ik helemaal enthousiast, omdat ik een bord met petehbonen dacht te zien…

    • De Groene Vrouw

      … en toen stuitte je zomaar op een interessant stukje kennis! Het kan verkeren in het leven, nietwaar.

      • Merel

        Ik ben er ook heel blij mee! Heb al een brood gebakken en ben blij dat ik nu van het bestaan van wildrundvlees.nl weet!

  • Janneke

    Deed het wel, muesli een nachtje weken in biogarde maar m’n darmen vonden dat niet fijn, veel te zwaar

  • Baan

    Zit er fytinezuur in sesamolie, en in lijnzaadolie?

    • De Groene Vrouw

      Goede vraag. Ik weet het niet zeker, maar gezien het feit dat het wateroplosbaar is denk ik van niet. Wel, daarentegen, in (bruine) tahin / sesampasta.

  • Stella

    In de jaren ’90 werd aangeraden om volkorenrijst minstens een half uur in te weken tegen het fytinezuur. Ik krijg nu de indruk, dat dit niet voldoende is.

    • De Groene Vrouw

      Dat lijkt mij ook niet, inderdaad. Een nachtje vind ik een goede richtlijn.

  • Piata

    Dag groene vrouw!
    Mooie site!
    2 vragen:
    – ik week goedkope havermout in water, is dat toereikend?
    – kikkererwten..als ik die laat kiemen is het dan bijv. als bbroodbeleg? En als ik ze wil eten als aardappelvervanger, is dan 1 nacht weken voldoende (is het dan ook minder verzurend?)

    Bedankt groene vrouw!

  • J.H.M. Janssen

    Hoe moet dat met het hoge gehalte aan fytinezuur in cacao waarvan over de gezondheidseffecten ervan (onder andere door Chris Verburgh) zoveel goeds wordt gezegd?
    Ik nam dagelijks voor het ontbijt 10 gram rauwe cacao. Ben daar nu van schrik mee gestopt.
    De bronnen die allerlei goede effecten van rauwe cacao vermelden lijken totaal niet op de hoogte van de aanwezigheid van het hoge gehalte van fytinezuur.
    Hoe kan ik het fytinezuur in cacaopoeder neutraliseren? Ook weken met roggemeel of zeewier in combinatie met zuur? Of moet ik cacaobonen op een bepaalde wijze bewerken alvorens deze tot cacaopoeder te vermalen? Weken van cacaopoeder geeft immers problemen als het weekwater ververst zou moeten worden.
    Bij voorbaat dank voor een antwoord!

    • De Groene Vrouw

      Maar 10 gram rauwe cacao elke dag… waarom in vredesnaam? Ieder voedingsmiddel bevat goede voedingsstoffen die je lichaam kan gebruiken, maar ook ballaststoffen die afgebroken moeten worden. Als je continue dezelfde voedingsmiddelen eet, moet je continue dezelfde afbraakroutes aanspreken, die daardoor uitgeput kunnen raken. Al zeggen 100 Chris Verburghen het, dat maakt het nog niet gezond.

      Je kunt cacao weken, net als de andere hier genoemde producten, met wat fytaserijk zeewier of roggemeel. Maar dan nog.

  • Katharina

    Ik schrik me een hoedje bij het lezen over de fytinezuur. Ik eet sinds ruim een jaar rawfood en gebruik alle produkten uit het lijstje elke dag en rauw dus. dat betekent dat ik een hele berg fytinezuur binnen krijg en het verbaast me dus niet dat ik me niet energieker ben gaan voelen. Ik ben er nest beroerd aan toe wat betreft gezondheid en energie en de orthomoleculair arts heeft vastgesteld dat ik geen voedingsmiddelen meer opneem en ook geen afvalstoffen meer kwijt kan.
    Het is wel een gedoe en een omschakeling. Ik heb alles rauw in grote potten en gebruik dat elke maaltijd. Van tevoren alles weken, drogen en dan pas gebruiken zie ik als meest praktische oplossing. Tips zijn welkom ! Ik eet geen brood en kook alleen rijst en bonen e.d.,
    in voorraad voor een paar dagen

  • Louise

    Je kunt granen zonder fytase evt ook weken met een plak kombu (zeewier), die is rijk aan fytase.

  • Chet

    Ik ben een enorme fan van rauwe cacaopoeder! Helaas kom ik erachter dat daar dus giga veel fytinezuur in zit. Nu vond ik magere cacaopoeder, daar is kaliumcarbonaat aan toegevoegd om de cacao te alkaliseren. Mijn vraag is nu of het fytinezuur afbreekt door de kaliumcarbonaat?
    Alvast bedankt voor het antwoord!

  • Veldfiets

    Vraag: in plain zemelen, pak uit de winkel, zit hier fytase in?

    • De Groene Vrouw

      Tarwezemelen – ja.

  • Valerie

    Blij dat ik deze site heb gevonden zeg!
    Wij eten bijna elke ochtend havermout, die we de avond ervoor 10 min hebben gekookt in zelfgemaakte amandelmelk (waarvan de amandelen 1 nacht in water hebben geweekt).
    Als ik het goed begrijp is dit dus niet goed wat de afbraak van die fytinezuren betreft…? Zowel voor die van de amandelen als die van de havermout?
    En als je dan pasta koopt in de winkel (spelt- of boekweitpasta) moet je die dan ook eerst een aantal uur te week leggen vooraleer je ze kookt? Of moet je ze daarna niet meer koken omdat die dan wslk al week zijn…
    Ik ga je posts nog eens opnieuw lezen denkik, want ik heb nog een heleboel vragen die hierover rijzen…
    Alvast bedankt voor het gezonde advies!

    • Valerie

      Ok, net nog alles even doorgelezen maar vind het nog steeds moeilijk om begrijpen soms.
      Voor mijn amandelmelk kan ik de amandelen beter in water laten weken en er wat roggemeel of speltmeel bijdoen, want in amandelen zitten geen fytase. Juist?
      En voor de havermout… Ik was vergeten te zeggen dat ik er ook altijd tarwezemelen mee inkook.
      Zorgen die tarwezemelen voor de fytases of zitten die niet in de zemelen?
      En zorgt het koken van het geheel ervoor dat die eventuele fytases dan niet meer werken, ook al staat het daarna nog een nacht op het aanrecht om af te koelen?
      Met ik dan eerst de havermout en zemelen een paar uur laten weken in de melk, vooraleer ik die aan de kook breng?
      Ik vind dit wel belangijk, omdat we heel bewust willen omgaan met een gezonder voedingspatroon. Daarom dat ik het volledig probeer te begrijpen.

      Alvast heel hartelijk bedankt voor de nuttige info!

      • De Groene Vrouw

        Hoi Valerie,

        Als je meer informatie nodig hebt dan wat in de verschillende blogs+reacties te vinden is (bijvoorbeeld over hoe je een blog toepast voor jullie persoonlijke situatie), kun je dat het beste even in een Kennismail vragen. Dan kijk ik mee met jullie persoonlijke voedingsplan, en hoe fytinezuur daarin terugkomt. Wil je meer weten over gezonde voeding in het algemeen, dan raad ik je aan een keer een Voedingsconsult te volgen.

        Zie ook hier:
        http://groenevrouw.nl/contact/
        http://groenevrouw.nl/consult/kennismail/
        http://groenevrouw.nl/consult/voedingsconsult/

        • Valerie

          Hoi!
          Bedankt vr de feedback!
          Ik heb ondertussn al wat meer op je blog rondgesnuffeld en ben inderdaad al een aantal antwoorden tegengekomen 😉
          Slecht gewoonte van mij om niet eerst wat verder te lezen vooraleer ik vragen stel :)

          Heb ondertussen gisteravond ook nog het no knead bread gemaakt en… WAAAW! Zo een resultaat had ik nooit verwacht! Super, deze maak ik nog in duizend-en-een variaties!

          Groeten!
          Valerie

  • Jose

    Hoe zit het met zuurdesembrood? ik bak met mijn eigen zuurdesem (hij heel Leo :-) en deze is op basis van Rogge, ik bak mijn brood met speltvolkoren en speltbloem, de rijstijden doe ik langer, zo’n 4 uur, is dit voldoende?

    • De Groene Vrouw

      Wat denk je, met de informatie uit deze blogs, zelf? 😉

      • Jose

        ik denk dus dat ik het wel goed doe :-) de pannenkoeken van boekweit doe ik ook voorweken, dus smorgens om 8 uur maak ik het beslag, ik doe dit met karnemelk, is zuur en dan tegen 13.00 bakken. het beslag staat dan op kamertemperatuur

        • De Groene Vrouw

          Nou, precies. Dan heb je mij toch niet meer nodig? 😉

          • Jose

            Nee, niet echt 😉 maar altijd leuk om bevestigd te krijgen dat je goed bezig bent, gisteren mijn desem nog langer laten rijzen, zo’n 8 uur lang en….het zijn erg mooie broodjes geworden

        • Karin

          Maar ik dacht gelezen te hebben dat boekweit geen fytinezuur bevat? Dan moet je boekweit toch niet weken? groetjes, Karin

          • De Groene Vrouw

            Boekweit bevat wel iets (zij het heel weinig) aan fytinezuur. Het zou dus van zichzelf niet per se geweekt hoeven worden. Wel bevat het grote hoeveelheden fytase, waardoor het een ideaal graan wordt om andere granen mee te weken. Hiervoor wordt ook vaak rogge gebruikt (dat ook een hoog gehalte heeft aan fytase), maar dat bevat ook gluten en is dus niet voor iedereen geschikt.

          • Stella

            O, ik meen dat boekweit juist aanbevolen wordt voor een glutenvrij dieet. Alleen wist ik al snel er niet tegen te kunnen.

          • Stella

            Sorry, erboven om de kolom breder te trekken.

            Ik weet het. Maar wie glutenvrij moet eten, kan al gauw niet tegen boekweit. Dus wat boekweit gebruiken om fytinezuur af te breken is dan geen oplossing. Ik heb begrepen dat een aantal graanachtige niet-granen (dus zaden zoals boekweit en gierst en teff) via look-a-likes dwars liggen.

            Fout reageren op look-a-likes lazen we lang geleden over, toen de eerste geluiden over ongezonde additieven geland waren en voelbare effecten kregen voor de industrie. Ze noemden het toen natuuridentieke geur/kleur/smaakstoffen. Daarvan werd weer uitgelegd dat het dus kunstmatige stoffen waren en wat erger was, doordat je lichaam daar niet tegen kon en er fout op reageerde, ging het ook fout reageren op de zo gelijkende natuurlijke geur/kleur/smaakstoffen die nagebouwt waren. Daar werd je dan opeens intolerant voor. Wanneer was dat ongeveer? Begin jaren ’80?

  • Jitske

    ..over het pannekoekenbeslag: ik heb ergens gelezen (Leven met fytinezuur) dat fytase het best in lichtzure, licht warme omgeving actief is: in dit recept staat staan overnacht in een koele ruimte: ra, ra.
    Kun je mij uit de droom helpen?

    • De Groene Vrouw

      Enzymen hebben een optimum werkzame temperatuur. Bacteriën ook. Licht warm is leuk, maar je wilt natuurlijk ook niet dat je beslag bederft. In een koele ruimte (dus niet: de koelkast) kunnen de enzymen hun werk doen zonder dat de kans op bederf erg groot is.

  • Ik heb muesli gemaakt in het kader van het paleo/oer voedingsadvies op basis van havermout, zaden, noten en gedroogde zuidvruchten. Ik zet dat de hele nacht in water met een scheutje citroensap voor het zurige ipv een lepel roggemeel erin te doen. Is dat scheutje citroensap alleen voldoende om de fytinezuur af te breken?

    • De Groene Vrouw

      Nee. Want het afbreken van het fytinezuur komt niet door ‘zuur’, maar door fytase. En dat zit niet in citroensap maar wel in roggemeel. Mét citroensap gaat dat proces sneller, maar zónder roggemeel lukt het (in dit geval) niet.

  • Keimpe

    Eindelijk! Deze pagina is hopelijk het eindpunt van een hele lange speurtocht naar het antwoord op een simpele vraag. Hopelijk kan jij hem voor me beantwoorden:

    “Als je zaden (bijvoorbeeld sesam- en lijn-) een nachtje weekt in yoghurt om m.b.v. fytase het fytinezuur te neutraliseren, kan je het dan na het weekproces met diezelfde yoghurt waarin het geweekt is opeten?”

    (als het antwoord Ja is, heb ik het perfecte ontbijt gevonden)

    Ik heb je blog meteen aan mijn favorieten toegevoegd. Je uitleg over Vet (http://groenevrouw.nl/patatje-anders/) is verbluffend simpel, leesbaar en begrijpelijk. Hulde!

    • De Groene Vrouw

      Het antwoord is ja 😉
      Het fytinezuur wordt letterlijk afgebroken. Het blijft dus niet (zoals bij lectinen uit bonen) ‘ronddrijven’ in je ontbijt. Het enige waar je wel op moet letten is of er voldoende fytase (het enzym) aanwezig is in het mengsel. In lijnzaad en sesamzaad zit niet veel fytase, dus je kunt dat toevoegen door bijvoorbeeld wat roggemeel (als je daartegen kunt) erbij in te mengen.

      En verder dankjewel 😀

      • Keimpe

        Oh, ik heb misschien wat dingen door elkaar gehaald. Ik dacht dat fytase in de yoghurt zat, maar dat is dus niet zo. Het gaat om de Lactobacillus in de Yoghurt. Dat is blijkbaar het medium dat de fytase-fytinezuur-reactie beter laat werken. Maar dan moet die fytase nog wel ergens vandaan komen en dat is dan bijvoorbeeld uit roggemeel (of spelt of boekweit). Zeg ik dat goed?

        • De Groene Vrouw

          Ja 😀

          • Keimpe

            Hartelijk dank! En nou snel weer terug op bed tot je uitgeziekt bent.

      • Stella

        En gluten, valt dat ook volledig uit elkaar of blijft het drijven? Ik las een keer van link tot link springend (dus niet meer terugvinden) dat gluten opgelost worden als je het lang genoeg laat staan. Dat was minimaal 4 uur.
        Ik vraag me nog steeds af, waarom we vroeger leerden dat brood maximaal 1 uur kon staan rijzen.

        • De Groene Vrouw

          Nee, gluten lossen niet op en verdwijnen ook niet, helaas…

        • Stella

          Niet 4 uur maar 24 uur.
          Kwam de pagina al zwalkend weer tegen toen ik dat no kneat brood zocht langs een andere route omdat ik de “naam” totaal kwijt was. Hier staat dat in 24 uur fermenteren de koolhydraten en gluten omgezet zijn. Maar gluten is eiweit, dat breng ik niet in verband met fermenteren.
          http://www.healingfoods.nl/recepten2/168-desembrood
          Citaat: “De rest is gewone bloem of volkorenmeel dat circa 6 uur gerezen is. In deze tijd wordt een deel omgezet maar een volledige omzetting vraagt 24 uur. Pas dan zijn de koolhydraten en gluten omgezet.”

          • De Groene Vrouw

            Hm, Susan heeft altijd wel goede informatie, maar dit kan ik ook even niet plaatsen… Ik zal het haar eens vragen :-) #healingfoods

  • Mieke

    elke avond roer ik 3/4 eetlepels havermout, 1 eetl hennepzaad, 1 eetl chiazaad, handje vol gojibessen doorelkaar en zet dit onder water, bijna een vingerkootje water moet er boven staan. De volgende ochtend is het niet slijmerig, ik voeg ik nog wat fruit toe. Hier heb ik de hele ochtend genoeg aan.

  • Mieke

    ik elke avond roer ik 3 eetlepels havermout, eetlepel hennepzaad,eetlepen chiazaad en handje gojibessen door elkaar en zet het tot een vingertopje erboven onder water weg. De volgende dag is al het water opgenomen en is het echt niet slijmerig, dan doe ik er nog eetlepen koksolie door en piepklein beetje fruit en smullen maar. Heb de eerste uren echt geen trek in wat anders

  • Leontien

    it’s a way of life, verander je denken en de manier waarop je leeft en dan zijn deze kleinigheidjes a peace of cake. Neem de tijd om te leven..superhandig al deze tips samen! had er al veel over gelezen en ga ’t nu maar ’s in de praktijk brengen.

  • Mini-Me

    Brood 1 en brood 2 van het no knead bread met voldoende zaadjes en pitjes,1/4 roggemeel, 1/4 tarwebloem en 2/4 volkoren tarwemeel zijn verorberd. Maar ZL poept er vreselijk van. Zijn mooie, vaste, smeuïge keutels zijn spuitluiers geworden. Gewenning?