Fytinezuurvrije Bosbessenmuffins

Fytinezuurvrije Bosbessenmuffins

Bosbessenmuffins

I love it when a plan comes together. Zoals toen ik maandag bereveel zin had in de zomer. En in bosbessentaart. Zo’n echte, waar het bloed uit druipt als je hem aansnijdt. Maar taartbodems zitten minder goed in mijn hoofd dan cake, dus toen het 22.00 ’s avonds was, werden het… bosbessenmuffins. GroeneVrouw-style.

Zoals je misschien weet heb ik iets tegen fytinezuur. Mééstal negeer ik dat feit als ik honger heb en Nu. Iets. Wil. Eten. Maar soms kan ik me bedwingen en maak ik netjes ’s avonds een beslag of deeg, dat de volgende ochtend pas gebakken wordt. Zoals met deze muffins. Ik mag trots zijn op mezelf.

Je neemt:

  • 200 gram grasboter (of kokosolie, als je daar gelukkiger van wordt)
  • 4 biologische eieren
  • ongeveer 100 gram boekweitmeel*
  • ongeveer 150 gram speltmeel*
  • palmsuiker, honing en/of stevia naar smaak (ik gebruik ze alledrie)
  • twee theelepels citroensap of appelazijn
  • 1-2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel vanillepoeder (echte dan hè, niet die neppe)

* je kunt ook iedere andere meelsoort gebruiken die je wilt, bijvoorbeeld kamut, amandel, kokos, of gewoon tarwe (maar die laatste heb je niet van mij!).

 

Je doet:

Citroensap / appelazijn helpt met deze omzetting én zorgt er morgenochtend voor dat het bakpoeder flink gaat werken, voor nice ’n fluffy muffins.

 

De volgende ochtend voeg je toe:

  • 1 pak bevroren bosbessen (of verse natuurlijk, als het toevallig zomer is)
  • 1 flinke theelepel bakpoeder

Goed roeren en bakken op caketemperatuur, dus een graad of 160C.
Ze zijn klaar als een satéprikker er min of meder schoon uitkomt én als de bovenkant terugveert als je er zachtjes op drukt.

Nom, nom, nom.

 

De vraag van vandaag:
Wat is jullie favoriete bosbessentaartrecept?
Deel het met ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (25)

  • Cynthia

    Bedankt voor dit recept, Nienke!

    Ik heb ze gisteren/vandaag gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter (hoera!).
    Ze zijn heerlijk!

    Klein probleempje omdat ik het beslag in de koelkast zette de hele nacht. Daar was geen blauwe bes meer in te bikken. Maar met even au bain marie verwarmen was dat vlug opgelost. Nu hebben we alle zes drie cakejes.

  • M

    Is Gist verzurend en backing soda, ik zag dit recept als ik dat zoiu maken dan pas de volgende ochtend de backing soda (en wat citroen) erbij doen??

    Ik heb onlangs ook bananenbrood gemaakt met speltmeel erin maar dat kan niet een nacht staan ( banaan en ei met meel dan verkleurt de banaan! Hoe los je dit dan op?? Sorry..

    http://www.delevensstijl.nl/recepten/volkoren-speltbrood-zonder-gist

    • Else

      Banaan er pas in doen vlak voor je gaat bakken?

      • De Groene Vrouw

        Ja, daarna lijkt me wat laat 😉

  • Anneke

    Dit klinkt heel lekker, ik heb nog een paar vervangingsvraagjes, ik hoop dat dat kan.
    Kan ik de bakpoeder vervangen door baking soda, zo ja, hoeveel ?
    Ik wil graag het speltmeel vervangen door kokosmeel, ik weet dat dat niet 1 op 1 kan, maar ik weet ook niet hoeveel kokosmeel ik dan moet gebruiken, heb je daar een omrekening voor ?

    • De Groene Vrouw

      Nou, ik zou zeggen: probeer het uit en ik hoor graag of het lekker was! 😉

  • Hilde

    Hoeveel is “een pak bevroren bosbessen”? Als je de rest in grammen uitdrukt kan het wel handig zijn om ook te weten hoeveel gram er in jouw pakken (bevroren) bosbessen zit.

    • De Groene Vrouw

      Ik doe niet aan grammen, ik doe aan ontwikkelen van gevoel voor koken. Bovendien, denk je nu echt dat het uitmaakt of er 10 of 13 bosbessen per muffin in zitten? 😉 Je weet ongeveer hoe cakebeslag eruit hoort te zien, non? Dus als het er te dun of te dik uitziet, doe je er respectievelijk nog wat meer meel of wat meer vocht in. In het ergste geval mislukt het een keertje. Daar leer je van en de kans is groot dat het dan nog steeds eetbaar is…

      • De Groene Vrouw

        Oh, ik koop trouwens de ene keer een pak hier, de andere keer een pak daar… ik heb nog nooit op de hoeveelheden gelet. Als ik het pak te groot vind, doe ik er maar 2/3 in. En als ik het te weinig vind doe ik er nog wat bramen of frambozen bij.

  • Danielle

    Zou je deze ook in kunnen vriezen?

    • De Groene Vrouw

      Ik denk dat als je ze in de vriezer stopt, ze wel zullen bevriezen, ja. 😉

  • Silvie

    Ik heb het recept gemaakt met cocosolie (200 gr), een nacht laten staan moest de volgende morgen wel erg stevig roeren. Bij het bakken liep de olie er gewoon uit…. wat had ik anders moeten doen?

    • De Groene Vrouw

      Ik zou het je niet kunnen zeggen. Lukt het met boter wel?

  • Claire

    Lekker recept! Is het ook mogelijk om dit zonder ei te maken? Ik zit op zo’n belachelijk streng dieet zonder biogene aminen en histaminevrijmakers en wil ook iets lekkers kunnen maken. In plaats van honing etc kan ik fijngehakte dadels gebruiken, en kaneel laten we dan gewoon achterwege, die fantaseren we er wel bij 😉 Maar dat ei.. Ik mag wel eigeel, maar vind het eigenlijk zonde om eieren te kopen als ik de helft weg moet gooien.. Ik hoor van je! Dankjewel!

    • De Groene Vrouw

      Om ei te vervangen kun je heel goed (poeder)gelatine gebruiken! In NL helaas niet biologisch te verkrijgen, wel niet-bio.
      Andere alternatieven zijn arrowroot, kudzu en lupinemeel als bindmiddelen.

  • Kimberly

    Klinkt goed! Kun je ze ook maken met dezelfde hoeveelheid ghee i.p.v. de boter?

  • Meissie

    Geldt olie ook als vocht? Ik gebruik nog al eens zonnebloemolie ipv boter om cakejes te maken. Nu las ik dat zonnebloemolie eigenlijk niet zo’n goede keus is… Dat snap ik niet zo heel goed. Een andere olie kan uiteraard ook de boter vervangen en als vocht dienen? Hardop denkend nu 😉

    • De Groene Vrouw

      Olie geldt niet als vocht. Het gaat om de enzymen, en voor zover ik weet hebben die wel *iets* aan vocht nodig om hun werk te kunnen doen (maar ik kan me vergissen, zo diep zit ik er nu ook weer niet in).

      Zonnebloemolie is inderdaad geen goede keuze: veel te veel linolzuur. Hier lees je welke oliën en vetten je wel kunt gebruiken, in een handig overzicht!

  • Meissie

    Is het dan misschien mogelijk om een deel vocht toe te voegen ipv ei? En dan de eieren de volgende ochtend pas? Een beetje bessensap? 😉 Of gewoon water?
    Heb jij trouwens kennis van / over Agave siroop? Is dat een verstandige zoetmaker?

    • De Groene Vrouw

      Je kunt idd een deel vocht toevoegen, bessensap lijkt me een prima optie. Dan zou ik het citroensap wel weglaten denk ik.

      Agavesiroop, ik lees er heel verschillende dingen over. Ik zal me er nog eens in verdiepen voor een blogje :-)

  • Meissie

    Maar is het dan niet “gevaarlijk“ (voor je gezondheid) om de rauwe eieren ook een hele nacht te laten staan? Bacteriegroei e.d? Ik vind dat best spannend…
    Nog een vraagje; ik gebruik Agave siroop als zoetmaker en honing. Wat is jouw kennis / mening hier over?

    • De Groene Vrouw

      Ja, nee 😉 Ik heb er ook wel over nagedacht, maar zonder eieren is er geen vocht en doet de fytinezuur zijn werk niet. De kans op infecties in verse eieren is heel klein (die zitten overigens nagenoeg altijd op de schil – je kunt ze dus even wassen voor het opentikken) en de cakes worden nog gebakken daarna. Al met al: ik ben er niet ziek van geworden en ik zie het ook niet zo snel gebeuren. Misschien dat je dit niet wilt doen als je zwanger bent, maar verder…

  • Janine

    Klinkt lekker! Ik heb alles in huis dus ik ga dat nu (ochtend) in elkaar draaien en aan het eind van de middag bakken. Lekkere uit-school-snack:-)

  • Ierdwyfke

    Heerlijk!
    Eindelijk een recept zónder tarwe….
    Dankjewel.

    • De Groene Vrouw

      Ja, als het even kan bak ik zonder tarwe – want dat krijgen we al zoveel binnen.
      Maar in wezen kun je elk recept natuurlijk tarwevrij maken, door de tarwe te vervangen door een (combinatie van) andere soort(en) meel. Zoals je ook ziet in mijn recept 😉