Gelatine of Collageen (en waarom eigenlijk?)

Gelatine of Collageen (en waarom eigenlijk?)

GreatLakes-B-2

Eén van de eerste blogs op deze site ging over gelatine. En over een pannetje dat allang niet meer verkrijgbaar is. Maar er is nog zo veel meer over te vertellen… wist je bijvoorbeeld dat het niet alleen goed is voor je darmen, maar ook helpt tegen rimpels? Nou ja, in theorie dan.

Even terug naar het begin: wat is het nu precies? Gelatine en collageen komen uit beesten. En ook alleen uit beesten (en mensen): planten maken het niet aan. Gelatine en collageen bestaan uit aminozuren, de ‘legoblokjes’ waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Zowel gelatine als collageen bevatten alle essentiële aminozuren; dat wil zeggen alle aminozuren die je niet zelf kunt aanmaken. Daar is een volkomen oninteressant rijtje van.

Wat veel interessanter is, is dat het soms lastig kan zijn om voldoende van deze aminozuren binnen te krijgen. Terwijl ze wel enorm belangrijke taken vervullen in je lichaam: van het opbouwen van nieuwe eiwitten tot het vormen van enzymen.

 

Gelatine of Collageen?

Maar wat is nu precies het verschil tussen gelatine en collageen?

In je lichaam komt geen gelatine voor, maar collageen. Dat heb ik al eens uitgebreid behandeld bij de blogreeks over het bindweefsel. In essentie bestaat bindweefsel voor een groot gedeelte uit het eiwit collageen, wat zorgt voor de stevigheid van het bindweefsel. Pas op het moment dat je in je eigen keuken aan de slag gaat om het collageen uit de botten en het kraakbeen te peuteren, wordt het gelatine. Dat doe je namelijk door er bouillon van te maken – en dus door het te verhitten. Door de verhitting verandert het collageen in gelatine.

Heb je niet genoeg tijd (of zin) om zelf bouillon te trekken, dan zijn gelatine en collageen tegenweurdig ook verkrijgbaar als handig poeder. Niet die van de supermarkt om taart mee te maken (die komt van ongelukkige koeien of misschien varkens, en je weet niet precies hoe sterk bewerkt het is. En ook niet die dure capsules collageen bij de vitaminenwinkel (je moet het namelijk nemen in hoeveelheden die niet in een capsule passen, en dat kan veel goedkoper).

Bouillon is altijd het beste, want daarin zitten niet alleen de aminozuren maar ook nuttige mineralen en vetten. Maar het alternatief is poedervormige gelatine of collageen van koeien die gras en kruiden hebben gegeten. Er zijn één of twee merken die dat verkopen; in Nederland is Great Lakes het beste verkrijgbaar.

Of je gelatine gebruikt of collageen, maakt voor je gezondheid niet uit. Beiden bevatten alle essentiële aminozuren, die makkelijk opneembaar zijn en die dezelfde herstellende eigenschappen hebben (zie onder). Het verschil zit hem met name in de praktische toepasbaarheid: met gelatine kun je dingen, jawel, geleren – en met collageen niet. Met andere woorden: gelatine wordt (als je het oplost in vocht) stijf zodat je er snoepjes, pudding en dat soort dingen mee kunt maken.

Collageen heeft deze bindende eigenschap niet, waardoor je het makkelijk(er) door je voeding of drankje heen kunt roeren. Zo lost het geur-kleur-smaakloos op in je thee, of roer je het zonder gedoe door je yoghurt. Overigens is de collageen die je als poeder koopt, ook niet meer het collageen dat in je lichaam voorkomt. Ook dit is namelijk op een bepaalde manier verhit en bewerkt, waardoor er collageen hydrolysaat overblijft. Dat maakt voor gezondheidsvoordelen zoals gezegd niet veel uit!

Meer over gelatine & collageen
Meer over het productieproces

Zelf heb ik ze beiden in de kast staan: collageen voor dagelijks gebruik (1-2 eetlepels per dag is een mooie dosering als er verder niets met je aan de hand is en je wilt gewoon je aminozuren wat aanvullen) en gelatine voor de praktische toepassing in gerechten.

 

Gelatine & Collageen voor je darmen

Waar de Amerikaanse darmfloratherapeuten en realfoodbloggers volledig doordrongen zijn van het nut van gelatine en bottenbouillon, laat in Nederland de kennis nog wel eens te wensen over. Foodblogs laten je nog wel eens weten hoe belangrijk het is, maar veel therapeuten hebben geen flauw idee.

Wel wordt er driftig rondgestrooid met L-Glutamine. Dat is ook een aminozuur, dat een belangrijke rol speelt bij het herstel van je darmen en de tight junctions tussen je darmwandcellen. Het wordt daarom veel ingezet bij mensen die een hyperpermeabele darm hebben (in de volksmond ook wel leaky gut genoemd).

Het probleem daarbij is dat veel mensen een tekort hebben aan aminozuren in het algemeen. Als je dan 1 soort aminozuur gaat aanvullen, kan je lichaam besluiten om dat in te zetten om het tekort aan andere aminozuren te compenseren. Niet ideaal, maar beter dan niks. Dan ben je alleen wel al die dure L-glutamine kwijt aan allerlei andere lichaamsfuncties… Voordat het toekomt aan je darmen, ben je een heel eind verder en er wordt dan ook gewerkt met doseringen van 60 gram (of meer) per dag. Dat is leuk voor de fabrikant, maar niet zo briljant voor je portemonnee – en je darmen worden er ook niet automatisch gelukkig van.

Als je je aminozuren wilt aanvullen, zijn gelatine en collageen een betere optie. Die bevatten niet alleen L-glutamine; ze zijn de originele bron ervan (in de vorm van glutaminezuur). En daarnaast leveren ze dus nog andere belangrijke aminozuren, die óók een rol spelen in het herstel van je darmwandcellen en tight junctions. Bovendien worden ze in grotere hoeveelheden vaak beter verdragen dan losse L-glutamine.

Is het nu zo dat mensen met darmklachten enorme hoeveelheden gelatine en collageen moeten gaan gebruiken? Neen. Bij darmklachten is het ongelofelijk belangrijk dat je de oorzaak ontdekt en aanpakt. Heb je bijvoorbeeld parasieten of ziekteverwekkende bacteriën in je darmen, dan gaan gelatine en collageen je niet helpen – en kunnen ze (hoewel dat niet vaak voorkomt) in sommige gevallen de boel zelfs verergeren. Ik ga je dus niet vertellen dat je nu 5 eetlepels collageen per dag moet gaan eten – maar ben je therapeut en behandel je cliënten met darmklachten, dan is het zeker nuttig om je hier verder in te verdiepen. En ben je herstellende van een hyperpermeabele darm, dan kunnen gelatine en collageen dus een prima hulpmiddel zijn om je daarbij te ondersteunen.

 

Gelatine en collageen voor je huid & bindweefsel

In de artikelen over het bindweefsel kwam het al terug: ook je huid heeft baat bij aminozuren. Je onderhuids bindweefsel, om precies te zijn – dat spul dat ervoor zorgt dat je velletje mooi strak over je lijf heen ligt. Na een jaar of 30 vermindert dat in kwantiteit en kwaliteit, en wordt het makkelijker uit elkaar geduwd als je een keer boos kijkt (of lacht). Zo (min of meer) ontstaat op den duur een rimpel.

Voor de vorming van collageen zijn een aantal factoren nodig: voldoende vitamine C bijvoorbeeld, en zink. Daar schreef ik ook al eens over. Maar dus ook de aminozuren zelf. Anders valt er weinig te vormen. Het kan dus interessant zijn om extra gelatine of collageen te eten, zeker als je al vrij zwak bindweefsel hebt van jezelf.

 

Gelatine & Collageen voor je gevoel

Nog een interessante: wist je dat ook je gevoel gemaakt is van aminozuren? Je neurotransmitters zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Ongelofelijk interessant: een tekort aan neurotransmitters kan ervoor zorgen dat je zaken niet los kunt laten, moeilijk kunt ontspannen, je niet meer goed kunt concentreren, of geheugenproblemen krijgt – en nog veel meer.

Maak je geen zorgen: de neurotransmitters gaan de komende tijd één voor één voorbij komen, want het is echt boeiende materie. Voor nu wil ik het erbij houden dat die dingen gevormd worden uit (onder andere) aminozuren – en dat je die aminozuren dus wel eerst moet hebben voordat ze netjes gevormd kunnen worden. Ook daarbij kan gelatine/collageen dus helpen.

 

Gelatine & Collageen voor je spieren

Je ziet ze wel eens staan bij de vitaminenwinkel: gigantische potten met eiwitten voor sporters. Eiwitten zijn namelijk ook belangrijk voor de opbouw van spieren, en als je veel sport (of Sylvester Stallone wilt worden), heb je er veel van nodig.

Veel van die potten bestaan uit wei-eiwit. Lekker goedkoop en hoogwaardig eiwit. Maar is dat wel de handigste keuze? In de natuur komen wei-eiwitten (o.a. caseine) niet zomaar los voor. Laat staan in enorme hoeveelheden. Ook hier geldt weer: het volledige product (in dit geval gelatine/collageen) is beter voor ons dan het losgepeuterde legoblokje.

Nu heb ik weinig verstand van sport (wat je ziet aan het feit dat ik een bodybuild-filmster van 25 jaar terug als voorbeeld gebruik). Dus ik kan je niet vertellen of je eerder/sneller/beter bulky wordt van gelatine/collageen dan van wei-eiwit. Ik kan je wel vertellen dat als je niet per se Sylvester hoeft te worden, maar wel je spieren en pezen en gewrichten wilt ondersteunen na het sporten, je daar gewoon gelatine/collageen voor kunt gebruiken. Een prima manier om je eiwit-inname aan te vullen, zodat je je lichaam de kans geeft om te herstellen.

 

Voor vegetariërs

Zoals je begrijpt zijn gelatine en collageen niet bepaald vegetarisch. Er zijn geen plantaardige bronnen van; het is een puur dierlijk product. En helaas: er bestaat ook geen vegetarisch alternatief voor gelatine en collageen. Wel in praktische zin: met agar-agar of johannesbroodpitmeel kom je een heel eind als je een puddingkje wilt maken. Maar niet als we het hebben over de gezondheidsaspecten ervan.

Natuurlijk zijn er vegetarische producten die óók goed zijn voor je darmen (ik noem een kuzu, arrowroot en andere prebiotische bindmiddelen), maar die ondersteunen niet het herstel van de tight junctions op de manier zoals gelatine & collageen dat doen. Natuurlijk zijn er ook vegetarische bronnen van aminozuren die je spieren helpen opbouwen, maar dat zijn doorgaans geen hoogwaardige (en vaak wel sterk bewerkte) eiwitten.

Afhankelijk van je reden om geen vlees te eten, zou je kunnen overwegen om (als je gezondheidsproblemen hebt door eiwittekorten) alsnog gelatine of collageen te gaan gebruiken. Er zijn mensen die verder geen vlees of dierlijke producten eten, maar wel gelatine/collageen gebruiken, en daar enorm van opgeknapt zijn. Of je jezelf dan nog vegetariër wilt noemen, dat laat ik even bij jou 😉

 

Gelatine & Collageen met korting!

Laat degene die de goede soort gelatine & collageen verkoopt in Nederland nu net een vriendinnetje van mij zijn 😉 Met de code GROENEVROUW krijg je deze maand 10% korting op gelatine en collageen bij Puur Mieke. Tot 31 januari 2017 geldig, dus!

 

De vraag van vandaag:
Gebruik jij gelatine of collageen? Hoe & waarvoor?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (66)

  • G.

    Super Artikel! Is Great Lakes collageen poeder ook te gebruiken voor dreumesen van 14 maanden? Zo ja, hoeveel mogen ze?

    • De Groene Vrouw

      Ja hoor. Een halve eetlepel per dag geeft ongeveer de helft van de eiwitten die een kind van die leeftijd nodig heeft.

      • G

        Dankje voor de snelle reactie!

  • Anne

    En wat kun je nou eigenlijk allemaal met die gelatine doen dan?
    Want die collageen gebruik ik regelmatig en ik trek ook regelmatig een lekker kippenkarkas (zo’n 6 uur lang) mmmm… Maar die oranje bus met gelatine staat hier maar ongebruikt. En weet niet zo goed wat ik ermee kan? Ideeën? Recepten? Makkelijke gebruikerstips?

  • Mato Kools

    Ik gebruik sinds begin maart collageen van de kabeljauw [ergomax]. Als ik mijn neus snoot sprong er altijd een adertje en had dus een bloedneus. Sinds een maand collageen gebruik heb ik daar geen last meer van.Ik ben 67 jaar dus ik denk dat collageen zeker bijdraagt aan de stevigheid van je gehele gestel als je op leeftijd bent. Ik neem s´morgens een eetlepel in warm water en s´avonds een eetlepel in de yoghurt of zo. Ik doe 6 weken met een zak van 400 gram.

  • Nikki

    Ik ben deze collageen gaan gebruiken (1 eetlepel per dag) maar ik zit vervolgens hélemaal onder de uitslag/pukkels op mijn gezicht en nek. Ik hoopte dat ik dat bij dit merk niet zou hebben, maar helaas.
    Weet jij wat ik hieraan zou kunnen doen (behalve stoppen met innemen)?

    • De Groene Vrouw

      Ik betwijfel of de collageen het probleem is; een echte allergie voor rundproducten komt weinig voor (maar alles kan natuurlijk) en dit merk is zeg maar zo ‘clean’ mogelijk (grasgevoerde koeien, goed productieproces en geen toevoegingen). Je zou visgelatine kunnen proberen, maar ik denk dat de kans aanwezig is dat er een groter, onderliggend probleem is en dat zul je dan moeten vinden en oplossen…

      • Nikki

        Dank je wel voor jouw snelle reactie! Ik denk niet dat ik allergisch ben voor rundproducten, want die kan ik wel eten (voor zover ik dat doe). Ik heb het alleen met collageen. Ik werd er -afgezien van dat hoofd vol pukkels- moe van, had last van mijn darmen en was zelfs chagrijnig/depri. Vrees dus dat je gelijk hebt vwb dat onderliggende probleem. Darmproblemen zijn mij niet vreemd dus dat wellicht. Anyhow, nogmaals dank.

  • Karen

    En hoe gebruik je dat dan?
    Gewoon 1 eetlepel in een glas water roeren en dan drinken? Of anders?

    • De Groene Vrouw

      Ja. Hoewel water me niet zo heel lekker lijkt. Maar in je thee, koffie, soep of door de yoghurt proef je er niks van.

  • Anna

    Maar welke moet ik dan hebben als ik collageen wil? Die groene bus of die met kabeljauw?

      • De Groene Vrouw

        Ja, maar daar ben ik het zelf dus niet mee eens 😉

        • Anne

          Waarom ben je het daar niet mee eens? Dat is wel een beetje wat ik overal lees.

          • De Groene Vrouw

            Omdat ze in principe dezelfde aminozuren bevatten en (uit mijn hoofd) collageen zelfs nog iets meer glutaminezuur (de voorloper van L-glutamine, hét aminozuur dat ingezet wordt om de darmwand te herstellen en te voeden). Er is naar mijn idee geen reden waarom gelatine beter of minder goed zou zijn dan collageen, je kunt ze beiden prima inzetten als bron van aminozuren en voor de opbouw & herstel van de darmen.

  • Martijn

    Hallo Groene Vrouw,
    Normaal ben ik niet zo van de n=1 experimenten maar in dit geval wil ik toch mijn (korte) ervaring met gelatine met je delen. Na het lezen van je artikel bedacht ik me dat gewrichten ook voor een groot deel bestaan uit bindweefsel. Nu is 1 van mijn gewrichten lek (ganglion) en had ik al een maand of 3 een bobbeltje op mijn vinger die met vlagen groter en kleiner werd en zo nu en dan pijnlijk was. De oorzaak was wat mij betreft overbelasting door klimmen (dezelfde vinger aan mijn andere hand vertoonde hetzelfde euvel maar minder ernstig.) Stoppen met klimmen leek niet te helpen, maar na een weekje ‘s ochtends gelatine door mijn havermout mixen werd de bobbel kleiner. En nu weer een week later lijkt hij weg te zijn. (Amazing!)
    Bij een korte zoektocht op internet vond ik 1 ander persoon die hetzelfde meegemaakt had.

    Dus bedankt voor dit artikel!

  • Janine

    Ha Nienke, nog een vraagje hierover: “Heb je bijvoorbeeld parasieten of ziekteverwekkende bacteriën in je darmen, dan gaan gelatine en collageen je niet helpen – en kunnen ze (hoewel dat niet vaak voorkomt) in sommige gevallen de boel zelfs verergeren.” – in welke gevallen? En geldt dat ook voor bottenbouillon of alleen voor de supplementen?

    • Aimee

      Goeie vraag, vraag ik me ook af!

    • De Groene Vrouw

      In de gevallen waarbij je een overmaat aan potentieel ziekteverwekkende eiwitvretende bacteriën in je darmen hebt. Dat geldt dan voor alle eiwitrijke producten, maar over het algemeen merk je dat vanzelf omdat je dan klachten krijgt bij het eten van dit soort producten…

      • Maartje

        Beste Nynke
        je bent vast druk op de beurs nu maar ik schrijf deze vraag alvast.
        Je reactie hierboven. Kan je ook intolerant zijn voor bottenbouillon door histamine? Kan histamine intolerantie genezen?

        Succes met alles!

        • De Groene Vrouw

          Ja, en ja. Maar ik kan je niet in een reactie op een blogpost vertellen hoe je van histamine intolerantie af komt…

      • Janine

        dank voor je reactie! I <3 my proteïne :)

  • Maartje

    Dag Nynke
    Bedankt voor je (wederom) fijne artikel!!!

    Zelf gebruik ik L glutamine maar deze blog ga ik wel mijn therapeut laten lezen!

    Een gek iets, ik nam regelmatig bottenbouillon maar had dan vaak de hele dag die smaak in mijn mond en boerde het op (de laatste weken) nu blijk ik er niet tegen te kunnen, heb je dat ooit gehoord? Kan dit weer veranderen?

    Bedankt voor je evt reactie!!!

  • Lotte

    Fijn artikel! Ik ben zelf ook al een tijdje geleden aan de gelatine begonnen. Maar ik lees hier dat de kwaliteits verschillen nogal groot zijn. Ik weet niet of je hier in kan/mag/wil gaan op merken. Ik was al wel tot de conclusie gekomen dat de supermarkt niks is, de gelatine die jij aanbeveelt had ik ook gevonden maar die is nogal aan de prijs (het zal het ongetwijfeld waard zijn hoor, daar niet van) dus ik ben uitgekomen bij jakob hooi. Maar die is gemaakt van runder huid. Die van grate lakes is gemaakt van huid bindweefsel en botten. Ik kon zelf op internet niets vinden over of dat wat uitmaakt of niet. Maar misschien kan jij me dat vertellen?

    • De Groene Vrouw

      Ik raad niet voor niets deze aan… 😉

  • Anna

    Hoi groene vrouw,

    Weet niet wat er van waar is, maar ik dacht dat gelatine vooral ook goed is voor de darmen, oa omdat het verteringsappen naar zich toe trekt en zo helpt bij de vertering van voedsel. En dat collageen makkelijker opneembaar is, dus daarom beter voor huid en gewrichten enz.
    Ik heb ze beide en zal ze weer wat meer gaan gebruiken ;).

    Ik deed de collageen (great lakes) altijd in de thee, maar de batch die ik laatst besteld heb smaakt erg runderig. Ik vraag me af of meer mensen daar last van hebben. Ik doe em nu maar in de koffie, maar ben dan nog vang dat ik het proef…

  • Imke eevenaar

    Hey,
    Ik gebruik de oranje pot, wat is het verschil met de rode!!
    Bij iherb bestel ik het altijd.
    Daar heb je dus 3 soorten, maar ik heb dus echt geen idee wat het verschil is tussen de rode en oranje..

    Groet,
    Imke

    • De Groene Vrouw

      Het staat er nochtans gewoon bij… de één is rundergelatine (beef hide), de ander varkensgelatine (porcine).
      !!

  • Marieke

    Helaas niet meer verkrijgbaar… dus afwachten wanneer het er weer is!

  • Melane Fahner-Botha (The Grumpy Guru)

    Helemaal op het goede moment: ik kook al langer botten tot moes voor mijn eigen darmendrama’s, maar nu heb ik een echtgenoot die door een ziekte geveld is en moeizaam aansterkt. Ik had al geroepen: BONE BROTH (want mijn roots zijn Engelstalig) maar nu ga ik er weer helemaal tegenaan. Vraagje: voor een algeheel uitgeputte spier- en weefselgestel, naar poeder overstappen of gewoon gezellig botjes koken?

    • De Groene Vrouw

      Allebei prima!

  • Linda

    Inspirerend verhaal, maar helaas werkt de kortingscode niet…

    • De Groene Vrouw

      Tsja, helaas moet je voor het technische gedeelte niet bij mij zijn. Vraag even aan Puur Mieke zelf, contactgegevens staan op de site!

  • José

    Hi! Interessante blog weer zeg, ik ga m zo even met wat mensen delen. Kan ik dit ook gewoon zwangerrr gebruiken? Dank! Groetjes José

    • De Groene Vrouw

      Zeker!

  • Magda

    Zou het graag willen bestellen maar bij mij doet de kortingscode het ook niet….

    • De Groene Vrouw

      Mail of bel Mieke zelf even, haar contactgegevens staan op de site!

  • Sofie

    Ik gebruik gelatine voor pudding en doe het soms in de ‘snelle’ soep die dan dus niet uren hoeft te trekken. Jij zegt voor je gezondheid maakt het niet uit welke je gebruikt… dus ik kan de gelatine poeder ook dagelijks drinken voor de health benefits? :)

    • De Groene Vrouw

      Ja, absoluut! Ik vind het zelf minder prettig werken – klontert makkelijker en het heeft een vrij duidelijk aanwezige smaak (itt collageen), maar gezondheidstechnisch is het allebei prima!

      • Sofie

        Dankjewel voor je reactie! Ga ik dus morgen maar eens aan beginnen :)

    • Anna

      Oh, goed idee. Wist niet dat het ook in een ‘snelle soep’ kan.
      Ook gewoon in je pompoensoep bijvoorbeeld?

  • Saskia

    Ja hier staat ook de rode bus, eigenlijk bedoelt om er eens marsmellows van te maken maar nog niet aan toe gekomen omdat de bus alweer bijna leeg is. Ik gebruik ‘t vaak vanwege de goede eigenschappen overal in en mijn saus wordt daardoor net wat dikker en lekkerder! Gewoon bijvoorbeeld de saus die ik maak voor de courgette spaghetti. Darmpjes van mij kunnen ook wel wat ondersteuning gebruiken want nog niet “lek” maar wel slecht. Goed om te weten dat de collageen ook in de thee kan want ‘t idee van de gelatine in de thee stond ik toch wat vies van te kijken.

  • Aimee

    Fijn om goede supplementen te kunnen bestellen, echter de kortingscode werkte niet bij mij…

    • De Groene Vrouw

      Hij was even een kwartiertje nog-niet-aan, maar zou het nu wel moeten doen hoor!

  • Janine

    Dank voor de info, Nienke! Ik geloof dat ik een leaky gut heb, dus ik ga dit zeker proberen!

    • De Groene Vrouw

      Nou, misschien moet je het stukje nog een keer goed lezen 😉
      Als je een leaky gut hebt, is het nemen van gelatine/collageen niet genoeg. Je moet weten wat de oorzaak is en die wegnemen. Als dat gelukt is, kun je gel/col gebruiken om te ondersteunen bij het herstel.

      • Janine

        Yes, ben in behandeling bij een arts (acupuncturist), een slecht werkend verteringsstelsel was de conclusie en voeding aanpassen (om te beginnen geen zuivel en rauwkost en wel met mate rood vlees) het advies. Of is deze conclusie jouw inziens nog te oppervlakkig?

        • De Groene Vrouw

          Nou ja, dat kan ik zo niet inschatten. Heb je ernstige darmproblemen en echt het idee dat je een hyperpermeabele darm hebt, dan zou ik dat persoonlijk laten onderzoeken dmv ontlastingsonderzoek. Dan heb je een heldere conclusie en kun je ook meer gericht kijken naar de oorzaak. Maar misschien is de conclusie van je acupuncturist voor jou wel voldoende en kom je er ook met alleen het aanpassen van je voeding…

          • Janine

            Dank je! Ik ga het overleggen en verder op onderzoek uit :)

  • Elisabeth

    hoi Nienke,

    de bottenbouillon of gelatine hoef je niet perse in zo’n pannetje te maken, (zie eerste blog gelatine) Wanneer wij onze haantjes of kippen slachten gooi ik veel botten in een grote soeppan, water erbij tot ze onder staan, klein beetje appelazijn erbij, en dan zet ik deze pan in de oven, kun je rustig paar dagen en nachten laten staan, af en toe kijken of het niet borrelt, ik zet de oven rond de 75 graden. Na aantal dagen heb je dus echt een dikke drab wanneer het afgekoeld is. Botten eruit zeven, aanlengen (of niet) en even opkoken, je kunt het dan in conservenpotjes doen en hebt een lekkere voorraad in de kast. Zomaar even een tip voor wie dit ook wil proberen! (k heb trouwens ook een pot van Mieke op mn aanrecht hoor!)

    • De Groene Vrouw

      Ach welnee. Ik maak het tegenwoordig in een oude massagestenen-opwarm-pan. Gaat precies tot 70 graden. Alles waar dat mee kan, daar lukt het mee.

      • Marlies

        Wat zou jij gebruiken als alternatief voor appelciderazijn? Ik reageer allergisch op appel en maak wel graag zelf de bone broth.

        • De Groene Vrouw

          Andere azijn…

          • Marlies

            Lijkt me stug dat balsamico, rijst of kokos azijn dezelfde werking heeft? Dat voelt voor mij niet helemaal hetzelfde.

          • De Groene Vrouw

            Jawel, want het gaat om de zuurgraad. Je verlaagt de pH door azijn (of citroensap, of cola – nee, da’s een grapje) toe te voegen. Daardoor laten de mineralen uit het botmateriaal makkelijker los en komen in het water / de bouillon terecht. Het maakt daarvoor echt niet uit welke azijn je hebt. Ook als jou dat stug lijkt. Maar verder zou ik vooral gebruiken waar jij je het meest senang bij voelt…

          • Marlies

            Thanks! Ik denk dat ik voor witte wijn azijn ga :-)

  • Cornée

    Ik gooi elke dag een eetlepel gelatine door mijn ontbijtsmootie (in de koffie zorgde voor een smerige klont) en dat doe ik nu een half jaar. Even tijdelijk niet gedaan (spul was op) en ik kreeg zeer snel weer last van oude kwalen in mijn schouders. Weer trouw de meuk gebruikt en klachten verdwenen weer. Mijn rimpels zijn niet verminderd, helaas.

    • Anne

      Is dat lekker door je smoothie? Proef je dat niet? En gaat het dan niet mega klonteren?
      Ik doe het wel eens met de collageen-poeder, maar nog nooit met de gelatine gedaan.

  • Marloes

    Interessant artikel! Hoe lang doe jij met zo’n bus collageen?

    • De Groene Vrouw

      Ha! Ja. Goeie vraag. Euh… mijn bus is bijna leeg en ik heb deze bus nu denk ik een maand of 3; we eten er met 2 mensen van (min of meer iedere dag). Ik gebruik geen vaste hoeveelheid, maar strooi gewoon wat over mijn yoghurt. Als je het zou willen uitrekenen: 1 volle eetlepel staat voor ongeveer 5 gram en er zit 454 gram in zo’n bus.

      • Marloes

        Ah, ik kan er dus ruim een half jaar van eten. Ik koop een busje! Ik was bezig gegaan met de gelatine uit de supermarkt, vooral voor mijn nagels (en die tight junctions, daar heeft mijn voedingsdeskundige het ook over). Maar dit is wellicht een beter idee :)

        • De Groene Vrouw

          Ja, bij dit soort dingen maakt de kwaliteit wel degelijk uit!

  • Martha

    Waarvan is deze goed gelatine gemaakt, ik ken het alleen als beenderen-slachtafval…..ik hoor het graag…

    • De Groene Vrouw

      Van beenderen. En huid. Van blije koeien.

      • Elisabeth

        Ik gebruik gelatine om mijn histamine naar beneden te krijgen. Gelatine bestaat voor bijna een derde uit Glycine en dat verbetert daardoor de slaap. Ook roer ik gelatine door onze havermoutpap ‘s ochtends (we gebruiken geen melk) om mijn kinderen toch de nodige eiwitten mee te geven. Lepeltje ghee erdoor voor het goede vet (en de smaak)….heerlijk!

        • Marlies

          Ja die histamine … het is me wat,