Moeilijke groenten: boerenkool

Moeilijke groenten: boerenkool

Kale Cabbage in a vintage metal pot on a white rustic wooden table

Je wilt heus wel meer groenten eten. En natuurlijk eet je braaf wat er in je groentenpakket zit. Maar als er voor de vierde keer achter elkaar … [vulmaarin] in zit, komt het wel een beetje je neus uit. Daarom een nieuwe serie: moeilijke groenten!

We beginnen met een groente die ik zelf ook wel eens lastig vind – maar met een paar simpele trucjes maak je er zonder gedoe iets lekkers van. En het is zo gezond, bla bla bla. Vandaag: boerenkool – 3 recepten om je collectie aan te vullen!

 

Moderne boerenkoolstamppot (zonder bejaardentehuislucht)

Boerenkoolstamppot heb ik altijd al smerig gevonden. Dat is een woord dat mijn kinderen niet aan tafel mogen gebruiken (evenals ‘lussiknie’ of kotsgeluiden), maar het is wel waar. Die vieze oudemensenhuizenlucht, doodgekookte boerenkool met aardappelstamppot… alsjeblieft, het is geen 1950 meer. Gelukkig kun je er makkelijk een moderne draai aan geven.

Je neemt:

  • Boerenkool
  • 1 kleine pastinaak p.p.
  • Biologische spekjes
  • Champignons
  • Knoflook(poeder) en zout
  • Slagroom
  • Olijfolie
  • Sesamzaadjes
  • Tamari of shoyu
  • Pijnboompitten

Je doet

  • Snij de boerenkool fijn en meng het met wat zout, een scheutje olijfolie, tamari (een eetlepel ofzo).
  • Spreid het uit over een bakplaat (ik doe er bakpapier onder want makkelijk).
  • Bestrooi ze met sesamzaadjes en schuif het een hete oven in.
  • Schil de pastinaken en snij ze in stukjes; kook ze in een laagje water met zout tot ze zacht zijn
  • Bak intussen in een andere pan de in stukjes gesneden champignons en spekjes met wat boter en knoflook(poeder)
  • Tegen die tijd is je boerenkool uit de oven waarschijnlijk ook klaar
  • Pureer de pastinaken met wat zout en slagroom
  • Meng de boerenkool erdoorheen en serveer met de spekjes en champignons erbovenop
  • Bak nog even snel wat pijnboompitjes op en strooi die eroverheen
  • Worst naar keuze.

 

Portugese Boerenkoolsoep

Tsja, het is weer eens wat anders. Oh ja. Dat was ook de bedoeling.

Je neemt:

  • Boerenkool
  • 1 Chorizoworst (heb ik eigenlijk nog nooit ergens biologisch gezien, dus besluit zelf maar of je voor een keer wilt smokkelen… anders kun je het waarschijnlijk wel door biologisch gehakt dat je eerst tot balletjes draait met veel knoflook- en paprikapoeder)
  • 1 ui
  • 2-3 aardappelen (mogen ook zoete zijn)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • Knoflook, laurierblad, zout, peper
  • Kipbouillon
  • Olijfolie

Je doet:

  • Bak de in stukjes gesneden ui glazig in wat olijfolie
  • Bak de in stukjes gesneden chorizo even mee
  • Bak de fijngesneden boerenkool even mee
  • Voeg de kipbouillon toe
  • Snij de aardappelen in kleine stukjes en voeg ze toe
  • Doe de tomatenblokjes, zout, peper, laurier en knoflook erbij
  • Laat het geheel even lekker sudderen tot de aardappel gaar is

 

Boerenkoolpasta met paddestoelen

Nee maar echt! Dit vraagt enige voorbereiding (dus begin een uurtje eerder en kijk tijdens het wachten een leuke serie).

Je neemt:

  • Boerenkool
  • Je favoriete (glutenvrije) pasta
  • 1 ui
  • Biologische spekjes (of hamblokjes)
  • Champignons of andere paddestoelen
  • Slagroom
  • Roomboter om in te bakken
  • Arrowroot of een ander bindmiddel (ketan, tapioca, maizena)
  • Zout, peper, knoflook, oregano
  • Kaas (jonge kaas of pecorino)
  • Olijfolie en citroensap

Je doet:

  • Snij de boerenkool fijn en kneed sprenkel er wat zout, twee eetlepels olijfolie en een eetlepel citroensap overheen
  • En nu: kneden! Knijp de olie/zout/citroen goed door de boerenkool heen
  • Laat hem nu even staan. Minimaal een kwartiertje, langer mag ook
  • Kook de (glutenvrije) pasta beetgaar (niet helemaal gaar)
  • Snij intussen een ui in stukjes en bak hem zachtjes op met wat spekjes en de paddestoelen. Vergeet het zout en de knoflook niet.
  • Smelt in een sauspannetje een flinke eetlepel boter en voeg daar 2 volle theelepels bindmiddel aan toe
  • Laat het even doorbakken en voeg dan een pakje (200ml) slagroom toe. Goed roeren – laat het wat dikker worden en haal het dan van het vuur.
  • Roer nu pasta, boerenkool, paddestoelen/spekjes en roomsaus door elkaar en voeg wat oregano toe
  • Doe het in een ingevette ovenschaal en strooi er geraspte kaas over
  • Schuif het in een hete oven en kijk je serie tot de kaas goed gesmolten is

 

Ziezo. Als er nu boerenkool in je groentenpakket zit, weet je wat je ermee moet doen. En nu ga ik als de wiedeweerga glutenvrije sinterklaasdingen bakken voor vanavond. Zoals deze. Ciao!

 

De vraag van vandaag:
Wat doe jij het liefst met boerenkool?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (14)

  • Charlotte

    AlbertHeijn heeft wel biologische chorizo, dus smokkelen is niet perse nodig 😊

  • Janine

    Hoe heet moet de oven en hoe lang moet de boerenkool erin?

    • De Groene Vrouw

      Euh… Ik heb geen gradenstand op mijn oven. Ik doe hem op middelheet (minder dan brood, zeg 175 graden ofzo?) tot het knapperig is maar niet bruin.

      • Janine van Dam

        Ok dank je wel. Ik ga t uitproberen.

  • Janine

    Roerbakken natuurlijk! Rooster wat sesamzaadjes in een hete pan, fruit een uit met wat knoflook, Op hoog vuur de boerenkool erbij tot het geslonken is. Werk af met een scheut donkere sesamolie, chilivlokken for some heat en wat sojasaus. Duurt in totaal 3 minuten. Op het eind een blik bonen erbij is ook lekker (zelf ingemaakt natuurlijk 😉 ) of rijstnoedels.

  • Gonneke

    Geen favo recept hier, maar een handigheidje. Ik koop liefst boerenkool aan de stronk, maar dat schoonmaken en snijden vind ik vreselijk. Daarom doe ik het zo: de stronken boerenkool gaan in een zak in de vriezer (mijn favo leverancier levert het in afbreekbare bio-afvalzakjes). als de hele boel bevroren is, haal ik het eruit en maak het fijn (gaat heel goed met mijn gietijzeren braadpan). Dan de stokken eruit halen (restjes eraf halen) en de ‘vermalen’ boerenkool bladeren in portiezakjes terug in de vriezer. Bevroren boerenkool is iets zoeter dan ervoor en is sneller gaar.

    • Mascha

      Ik zat idd ook te bedenken om zo’n boerenkooltaart te fabrieken, maar vroeg mij af of zoiets eetbaar zou zijn 🙈
      Na jouw bericht weet ik niet of ik het aan durf 😆
      Misschien toch eerst maar een recept van Nienke proberen! Hahaha!

      • Thera Rooth

        Zo’n het de gluten die je tegen houdt Mascha? De rest gaat hier ook schoon op hoor 😃

  • Jolan

    Boerenkool wrap :-)

    wrap, laagje creme fraiche of iets anders smeuiigs gemengd met wat mosterd (of niet), dunne omelet erop, eventueel met spekjes (of niet), dan een laagje gekookte/gesmoorde/gestoomde boerenkool, oprollen en eet smakelijk.
    Is ook weer eens wat anders..

  • Bianca

    Wij eten het wel als stamppot. Maar toevallig was ik op zoek naar een beetje variatie, bedankt!

  • Joyce

    Boerenkoolpesto!!! Geweldig! In pasta, op brood/toast, bij aardappels.
    Boerenkool, cashewnoten, walnoten, knoflook, olijfolie, Citroen en de staafmixer erin!

  • Mathilda

    De pasta en de stampot ga ik zeker eens uitproberen. De Portugese boerenkoolsoep Caldo Verde ben ik mee opgegroeid en is mijn lievelingssoep. Je maakt hem echter zonder tomatenblokjes. Je voegt de boerenkool pas als laatste toe, eerst laat je de overige ingrediënten tot een gebonden soep koken. De tomatenblokjes lijken me niet verkeerd maar je krijgt dan wel een andere soep.