Soep!

Soep!

Soep

Doe me eens een plezier en loop naar buiten. Even maar. Of steek je hand uit het raam. Wat voel je? Precies, de herfst zit in de lucht. Tijd voor soep, de beste uitvinding sinds het warm water (en waarschijnlijk ook de eerste).

Soep is warm, lekker, makkelijk en (als je wilt) snel. Ik kan sneller een gezonde soep in elkaar draaien dan de tijd die het jou kost om een blik Unox uit te kiezen, open te trekken en op te warmen. Soep is de oplossing voor alles: als je niet weet wat je moet lunchen, als er onverwachts vrienden komen eten, als je moe en natgeregend thuiskomt met een lekke fietsband. Tijd voor wat soep-ideeën!

Voordat je verder leest: echte soep maak je niet met een bouillonblokje maar met huisgemaakte bouillon, oftewel stock. Heb je daar geen tijd voor, dan lukt het ook met grijs zeezout en een goede kwaliteit groenten, maar mét stock is het wel lekkerder. Dus.

 

Romige groentensoepen

We beginnen met de categorie romige groentensoepen. Die zijn het makkelijkst en het snelst. Het enige dat je nodig hebt is:

  • een willekeurige soort groente
  • water of bouillon
  • grijs zeezout
  • slagroom
  • een blender of staafmixer

Groenten in stukken hakken, even opbakken in wat boter óf gelijk koken met de bouillon en het zout, staafmixer erdoorheen, serveren met slagroom, klaar. Groenten waarbij dit zonder poespas al lukt zijn:

  • Courgette
  • Pompoen
  • Tomaat
  • Broccoli
  • Zoete bataat
  • Pastinaak
  • Bloemkool
  • Prei

Echt waar: genoeg echt zout en niet te zielig doen met de slagroom, en je hebt zonder toevoegingen een geweldige soep. Beloofd.

 

Romige soep plús

Wil je meer cachet, dan frunnik je er wat andere ingrediënten doorheen, bijvoorbeeld:

  • Brandnetel-Courgette met Thijm
  • Pompoen met (etherische olie van) Sinaasappelschil
  • Tomaat met gekaramelliseerde uitjes en paprika
  • Broccoli met gerookte zalm (niet meekoken!)
  • Zoete bataat met kokosmelk
  • Pastinaak met kerrie
  • Bloemkool met opgebakken spekjes met Herbes de Provence
  • Prei met gerookte biologische kip

 

Andere soep

Soepen zonder room zijn al snel minder een maaltijdsoep, dus zorg dat je ze goed volpropt met groenten en roer er een lepel vet (olijfolie, ontgeurde kokosolie) doorheen zodat je niet over een kwartier weer honger krijgt. Dit is vaak al iets ingewikkelder, maar ik hou de beschrijvingen simpel. Als ik het kan, kun jij het ook. En onthoud: met bouillon als basis worden ze allemaal lekkerder (tevens gezonder).

  • LeesVoers Geroosterde Tomatensoep. Absoluut de allerbeste (en megamakkelijke) tomatensoep die ik ooit heb gegeten. Vooral tof als je snel van grote hoeveelheden tomaten af moet.
  • Harira: Marokkaanse soep met kekererwten (zo heten ze, niet kikkererwten), tomaat, ui, vlees en kruiden zoals paprika, gember, komijn, peterselie en koriander.
  • Kokos-kip: met biologische stukjes kip aanbakken met een uitje (in ghee of kokosolie), verse gember erbij, een blikje kokosmelk en aanvullen met kippenbouillon. Wat echt zout erbij en naar smaak chilipeper, verse koriander en/of citroensap.
  • Baba ganoush-soep: bak kleine blokjes aubergine en blokjes paprika met ui, knoflook en wat zout in veel boter, ghee of kokosolie tot de aubergine zacht is. Bouillon erbij, even goed doorkoken. Afmaken met paprikapoeder en verse koriander (er mag ook slagroom in!)
  • Maïssoep: veel maïs, zeker een potje per persoon. Kook 80% van de maïs met echt zout in kippenbouillon en blender dit. Bak de overige maïs op met stukjes biologische kip en knoflook. Blus af met slagroom en een scheut witte wijn (optioneel) en voeg dit toe aan de soep.
  • Honderdjarige soep: deze is uit mijn krakerstijd, maar in een vinex lukt het ook. Maak een soep met groenten, biologisch vlees, en bonen. Eet hem en bewaar het restje. Kook dat de volgende dag op met meer water, vlees, groenten en andere dingen die je toevallig in huis hebt. Doe geen room bij de soep; door het continue verhitten bederft de soep niet en kun je dagenlang soep maken. De smaak verandert steeds maar is altijd krachtig, omdat de gebruikte kruiden en groenten in de soep trekken.
  • Kimchi-guk: bestel kimchi bij mijn man 😀 of maak het zelf. Verwarm een paar eetlepels kokosolie in een wok en bak de Kimchi daarin op. Blus af met bouillon naar keuze en vissaus. Doe er voorgegaarde rijst of mie in en hou een glaasje water bij de hand 😉

Ziezo, dit zijn enkele van mijn favoriete soepen. En die gaan de komende herfst en winter weer flink ingezet worden – als ontbijt (jawel), als lunch, avondeten en tussendoortje. Als je weinig tijd hebt, maak je een flinke pan en vries je die in. Tip van de dag: doe dat niet in bakjes of potten maar in ziplock zakjes (Action, Hema, Ikea). Vries je soep plat in: het bevriest en ontdooit makkelijker, neemt minder ruimte in en 1 plat ingevroren zakje is precies een éénpersoonsportie. Slurp ze!

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete soeprecept?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (8)

  • Patricia

    Leuk! Nieuwe ideeen opgedaan voor “mijn soep” Die bestaat uit Bosui, tomaat, venkel en bleekselderij, zachtjes koken in een beetje water, zout en peper. In de blender met verse peterselie, knoflook, basilicum, bieslook en een hele grote scheut goeie olijfolie erbij. Wij hebben een vitamix en die maakt het smeuïg. Als alles is geblenderd nog ff opzetten om de kruiden te laten “meedoen”. Soms doe ik er ook nog verse kippenpoot-boullion bij. De verhouding verschilt per keer maar t principe blijft t zelfde

    Nu met jou ideeen heb ik meer keus uit groenten en de kokosmelk en slagroom ga ik ook eens uitproberen. Wanneer ik de kokosmelk ga gebruiken zal ik de kruiden wat aanpassen en er een beetje chinese tamari bijdoen…..mmmmm lekker ik heb er nu al zin in

  • waarom weken de links naar de diverse soepen niet? Doe ik iets verkeerds

  • Kim

    Geniaal die platte ziplocksoep tip! Blijkbaar gaat het niet lekken anders gaf je de tip niet!

  • Iebee

    Aan het einde van de week maak ik soep van de groenterestanten die ik heb (stronk van de bloemkool, preibladeren, alles kan erin) Koken met (vegetarische) bouillonblokjes, blik tomaten erdoor of verse tomaten, net wat je in huis hebt, en dan (heel belangrijk) behalve zout naar smaak lekker veel kurkuma (minstens een flinker eetlepel op ca. anderhalve liter) en pittige paprikapoeder erdoor. Uurtje laten koken, dan in de blender, serveren met een flinke scheut room. Lukt altijd en is altijd lekker 😉

    • Iebee

      en, bijna vergeten, half of heel pepertje erdoor !

    • Jinta

      Deze ga ik zeker toepassen: klinkt heerlijk!

  • Laura

    hier is tomatensoep met balletjes erg geliefd. ui grof snijden en met een takje thijm in olie kort bakken. 3-4 kg tomaten toevoegen (hoe rijper hoe zoeter en lekkerder de soep) in stukken en op zachte vuur alles zacht laten worden (geen water toevoegen dus!) . in een andere pannetje wat gehaktballetjes koken in water. als de tomaten heel zacht zijn door een zeef alles halen, schillen en pitten weggooien en aan de overgebleven soep balletjes met het water toevoegen. nog even aan de kook brengen, wat rijst of vermicelli toevoegen en gaar koken op smaak brengen met peper en zout en eet smakkelijk! (gisteren heb ik twee hele mooie bio kippen gekocht dus vanavond eten we roemeense kippensoep met grismeel balletjes :D)

  • Oem 3isaa

    Leuk! Ik ontbijt nu soep… Momenteel ben ik gek op eigen gemaakte tomatensoep. Grijs zeezout gaat daar zoiezo in, en tijm. Maar ik vul het wel aan met tomatenpuree. Is daar een beter alternatief voor? Ik gebruik voor 2 liter ongeveer 7 of 8 tomaten.