Team De Groene Vrouw

Team De Groene Vrouw

De tijd dat ik in mijn eentje De Groene Vrouw was, is ontzettend voorbij. Inmiddels zijn we met een groeiend team en we stellen ons graag even aan je voor.

In het kort

Soms ben ik niet ‘De Groene Vrouw’ maar gewoon Nienke Tode-Gottenbos, moeder van 2 kinderen en trotse eigenaar van een hoop chaos. In het echte leven wel net zo eigenwijs als online, overigens. Naast de webwinkels (De Groene Vrouw & Cute Cotton) ben ik werkzaam als darmfloratherapeut en voedingskundige. Mijn kennis deel ik onder andere op het blog, in e-books en online cursussen. In 2016 schreef ik de boeken De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont en De Poepdokter – Bakt ze Bruin. Ik hou van gezond, natuurlijk en logisch; daar kies ik ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkel ik ook onze verzorgingsproducten (100% natuurlijk & handgemaakt). De Groene Vrouw is mijn ‘kindje’, dat sinds 2007 is uitgegroeid tot een flinke onderneming met verschillende takken.

Judith Houtenbos kwam eind 2013 als één van de vele geïnteresseerden op mijn pad, toen ik een compagnette zocht die de webwinkels onder haar hoede zou nemen. Sindsdien zijn we zakelijk onafscheidelijk. We delen onze waarden wat betreft een natuurlijke leefstijl, maar hebben heel andere kwaliteiten. Met haar zakelijke, commerciële achtergrond bleek zij mijn perfecte match in het ondernemerschap. Zij zorgt voor het gezonde financiële en zakelijke plaatje, regelt alles rond inkoop en verkoop, logistiek, klantcontacten, productie, beheert de websites, en als er dan nog tijd over is richt ze zich op de marketing. Een echte duizendpoot met een groen hart!

Noortje Giladie-Grootscholten reageerde in 2016 op onze vacature voor Superwoman en heeft zichzelf daarna als zodanig bewezen. Ze is onze webwinkel-duizendpoot, maar officieel is zij degene wiens handen onze handgemaakte producten maken – en verder beantwoordt ze al je vragen via de mail en telefoon.

Liedewij Theisens begon als cliënt van de praktijk, maar liet al snel zien dat ze zelf flink op weg was om een eigen praktijk op te bouwen. Liedewij begrijpt ‘de Groene Vrouw-filosofie’ perfect en werkt dan ook vanaf 2015 als zelfstandig therapeute binnen de praktijk.

Noortje Berger startte eveneens als cliënt, maar loopt in 2014 en 2015 ook stage in de praktijk. Met haar opleiding Orthomoleculaire geneeskunde op zak en de ervaring die ze als stagiair heeft opgedaan, is ze vanaf 2015 helemaal klaar om haar eigen praktijk te starten. Ook zij werkt als zelfstandig therapeute binnen de praktijk.

Nicolle Janssen sloot in 2016 aan bij ons therapeutisch team. Als voormalig arts-assistente heeft ze veel medische ervaring opgedaan en na opleidingen in o.a. kPNI en Darmfloratherapie past ze feilloos in ons team en deelt ze het gedachtengoed van De Groene Vrouw ten opzichte van voeding en behandelingen.

 

In het lang

 

Nienke Tode-GottenbosNienke Tode-Gottenbos (1982) is oprichter en frontvrouw van De Groene Vrouw.

Gebaande paden en conventionele keuzes passen niet zo bij me. Mijn moeder noemde me al stronteigenwijs en dat is nog steeds zo – ik doe meestal gewoon wat ik denk dat goed is. Na mijn VWO ben ik dan ook niet netjes gaan studeren, maar kreeg ik eerst een kind. Toen ze twee was, begon ik met de studie Kruidengeneeskunde / Herborist aan Kruidencentrum De Sprenk. Direct daarna volgde de HBO-bijscholing Medische Basisvakken en een studie Darmfloratherapie. Medio 2015 heb ik de HBO-opleiding Voeding en Gezondheid aan de CAH Dronten afgerond en mag ik mezelf dus BSc noemen (maar ja, waarom zou je).

In 2006 heb ik De Groene Vrouw Kruidengeneeskunde opgericht, waarmee ik workshops gaf over kruiden, etherische olie en het maken van producten. Toen in 2007 mijn jongste geboren werd liet ik het workshoptijdperk achter me en begon een praktijk en webwinkel onder de naam Centrum voor Moeder en Kind. Mijn droom om van het Centrum een echt centrum te maken met meerdere therapeuten kwam niet van de grond. Omdat ik veel vragen kreeg van vrouwen die (nog) geen moeder waren, heb ik in 2012 besloten om het Centrum te sluiten en door te gaan onder De Groene Vrouw. Ik behandel ook wel eens mannen, maar mijn specialisatie blijven toch vrouwen, moeders en kinderen. Ik vind de menstruatiecyclus nu eenmaal interessanter dan hart- en vaatziekten…

Ik hou van vertalen. Kennis die ligt te verstoffen op een plank in de Ivoren Torens van de wetenschap, vertalen naar praktische adviezen waar je ook als leek mee uit de voeten kunt. In Jip-en-Janneke-taal, want het hoeft niet altijd ingewikkeld, om toch waar te zijn. Ik peuter graag met taal en begrip en ik ben dol op feitjes.

In 2016 schreef ik de boeken De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont en De Poepdokter – Bakt ze Bruin. Het boek kreeg veel media-aandacht en vervult blijkbaar echt een behoefte die onder veel mensen leeft. Naar aanleiding van het boek spreek ik op veel evenementen, congressen, beurzen (zoals de 50+ beurs en Gezondheidsbeurs) en geef ik les aan verschillende opleidingsinstituten. Leuk man.

Little details about me: Eigenwijs, perfectionistisch (maar wel 80-20), nerdy geek, feitjesgek.
Hobbies: geen tijd voor (ik vind lekker ongestoord typen aan een nieuwe cursus nu eenmaal meer vakantiegevoel dan op het strand liggen bakken). Kan niet stilzitten.
Opleidingen: Nou, daar gaan we…
2003-2006:  Opleiding tot Herborist (Voedingsmiddelentechnologie II) bij Kruidencentrum De Sprenk / Helicon)
2006: Opleiding Klassieke Massage bij Synthesis Seminars, plus nascholingen ‘Klassieke Massage II’ en ‘Vijfpuntsmassage’
2006-2007: Regulier Medische Basisvakken via de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen te Arnhem (HvNA) c.q. ‘Het Reguliere Lijf’
2003-heden: Verschillende bij- en nascholingen, waaronder de Nature by the Sea-symposia ‘Detoxificatie’, ‘Vrouwenkwalen’ en ‘Het zieke Kind’ en de cursussen ‘Koag-KAG’ (De Levensboom) en Kruiden voor Vrouwen’ (Herba sanitas)
2008-2009: Opleiding tot Draagdoekconsulent bij de Trageschule Dresden
2008-2015: Fulltime HBO Voeding en Gezondheid aan de CAH te Dronten
2009: Stage als Junior Product Manager bij TIMM Health Care
2010: Nascholingsopleiding Darmtherapie (Opleidingsinstituut Ortho Linea ism RP Vitamino Analytic en Marijke de Waal Malefijt)
2010: Bijscholing Suiker en Zoetstoffen (Dr. Geert Verhelst)
2010: Stage Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie
2011: Stage VNK (kruidendrogerij, gebruik van kruiden in diervoeder)
2011-2012: Stage InnovatieNetwerk (Schrijven Lespakket Voeding voor LZK-scholen)
2011-heden: Redactielid van het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF)
2012-heden: Bijscholingen darmfloratherapie, hormoonbalans, adrenale stress, mineraalbalans bij RP Sanitas Humanus
2012-2013: Voorzitter van het Herboristengilde
2013: Bijscholingen Kind&Darm, Zwangerschap & Kind bij Tanja Visser
2015: Bijscholing Neurotransmitters (Edwin Wiersma, VitOrtho)
2015: Bijscholing Schildklier (Dr. Kleber, Biotics, Houston)
2015: Bijscholing Auto-immuniteit (Symposium Nature by the Sea)
2016: Bijscholing Neurotransmitters (Oerslank / Yvonne van Stigt)
2016: Boeken De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont & De Poepdokter – Bakt ze Bruin

 


Schermafbeelding 2016-12-15 om 22.44.03Noortje Berger
(1982) is begonnen als stagiaire en inmiddels zelfstandig therapeute binnen De Groene Vrouw.

Ooit wel eens bedacht wat je eigen gebruiksaanwijzing is? En dan bedoel ik niet dat je vriend(in) jou ’s ochtends, net wakker, het beste eventjes met rust kan laten. Of dat je die ene week van de maand toch net een iets korter lontje hebt dan de overige drie. Nee, ik bedoel, hoe je er van binnen uitziet en hoe het werkt? Wat er gebeurt als je er iets instopt? Wat ondergaat dat iets in je lichaam? En hoe hoort dat iets er weer uit te komen?

Dit begon ik mij af te vragen toen ik na mijn heftige bevalling en kraamtijd allerlei klachten kreeg die, met mijn boerenverstand – toevallig ben ik een boerendochter – echt nul connectie met elkaar leken te hebben. Ik had eigenlijk nooit wat, maar was een soort van draaideurpatiënt geworden bij mijn huisarts. Helaas ging deze niet op zoek naar een verband en ging ik langzaamaan steeds meer zelf op onderzoek uit. Waar zou het mis kunnen lopen? Wat probeert mijn lichaam mij duidelijk te maken? Wat zie ik over het hoofd? Vul of voed ik mijn lichaam?

Wow…. Toen ging er een wereld voor me open…. Tel daarbij op dat je je superverantwoordelijk – understatement of the century! – voelt voor je kindje en zijn gezondheid: mijn ontdekkingsreis over het hoe en waarom van lichaam en voeding was gestart.

Ik kom uit de juridisch administratieve sector – na mijn HAVO-diploma heb ik de HBO-opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening afgerond – en heb daarin jarenlange ervaring opgebouwd; van deurwaarderskantoren tot onderwijsinstellingen, van het opschonen van systemen tot opzetten van afdelingen. Maar ik wist dat dat niet mijn place to be was en hoopte dan ook dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat ik iets zou vinden waarin ik oprecht geïnteresseerd zou zijn en waar mijn hartje sneller voor zou gaan kloppen.

Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik dit heb gevonden. In 2014 heb ik met succes de 1-jarige opleiding HBO medische basiskennis afgerond. Daarnaast rond ik eind juni 2015 – als het goed is – de opleiding orthomoleculaire voedingsleer af en start ik in september 2015 met de opleiding tot darmtherapeut.

Al lerende besefte ik steeds meer dat de basis toch echt bij voeding en darmen ligt en kwam ik in contact met Nienke. De manier waarop zij praktijk voert spreekt mij erg aan. Het mag dan misschien onder het kopje ‘alternatief’ – ik geef de voorkeur aan  complementair – vallen, maar er is niets alternatiefs aan! Alles gebeurt op basis van feiten en onderbouwde kennis waarbij er ook nog eens wordt geprobeerd deze kennis zoveel mogelijk over te dragen. Het is iets wat erg bij mij past; geen zweverig gedoe – ook al geloof ik echt wel in meer tussen hemel en aarde -, maar je acties kunnen onderbouwen naar aanleiding van ‘bewijs’; (ontlastings-)onderzoeken. Inmiddels loop ik alweer ruim een half jaar stage bij Nienke. En ik kan je zeggen dat ik alleen nog maar enthousiaster geworden ben! Erg interessant en leerzaam.

What doesn’t kill you makes you stronger en dat geldt voor mij ook. Bewustwording is wat mij betreft het sleutelwoord. Zolang je iets niet weet kun je er ook niet naar handelen. Als je wel over de goede kennis beschikt, kun je daarmee bewuste keuzes maken. Ik hoop mijn verworven kennis in de nabije toekomst te kunnen delen en mensen daarmee bewuster te maken van de (on)mogelijkheden van het lichaam en de ondersteuning die het in sommige situaties nodig heeft.

Little details about me: nogal perfectionistisch aangelegd, nuchter, bloos snel en kan moeilijk van chips afblijven
Hobbies: ik hou van fietsen door A’dam en uitslapen
Opleidingen:
2008: Basiskennis Financiën en Praktisch leidinggeven (ICM Opleidingen & Trainingen)
2008: Middle management – 4 maanden intensief (ICM Opleidingen & trainingen)
2001 – 2005: HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (Hogeschool van Amsterdam)
2013 – 2014: HBO Medische Basiskennis (Total Health)
2015: Orthomoleculaire Geneeskunde en Voedingsleer (Ortho Linea)
2015: Seminar Zwangerschap en Kinderen (RP Sanitas Humanus)
2015: Praktische Productavond (RP Sanitas Humanus)
2015 – 2016: Darmtherapeut (Ortho Linea)

Liedewij Theisens2Liedewij Theisens (1980) maakte eerst kennis als collega en cliënt, en is inmiddels zelfstandig therapeute binnen De Groene Vrouw.

Na mijn propedeuse Journalistiek en master Algemene Cultuurwetenschappen heb ik tien jaar in de kunst- en filmwereld gewerkt, voor ik besloot me volledig toe te leggen op datgene wat me naast de schone kunsten altijd mateloos gefascineerd heeft: natuurlijke gezondheid.

Vanaf 2006 volgde ik al regelmatig natuurgeneeskundige opleidingen zoals voetreflexmassage, Jungiaanse droomanalyse en toegepaste kinesiologie. Met de geboorte van mijn zoontje in 2012 groeide de behoefte aan down to earth kennis over voeding en gezondheid verder. Ik voltooide daarop onder meer HBO Medische Basiskennis, opleidingen in darmfloratherapie, NAET en electro-acupunctuur en heb orthomoleculaire therapie volgens de klinische Psycho-Neuro-Immunologie afgerond.  

Little details about me: perfectionistisch, nerdy en gemaakt voor temperaturen > 25ºC
Hobbies: ik lees alles wat los en vast zit en ben een groot liefhebber van (uit) eten en in bad gaan.
Opleidingen:
1997-1998: Propedeuse Journalistiek (School voor Journalistiek Utrecht)
1998-2004: Master Algemene Cultuurwetenschappen (Vrije Universiteit)
2006: Voetreflexologie (Soraya Davidse)
2006: Jungiaanse Droomanalyse (Jungiaans Instituut)
2007-2014: Toegepaste kinesiologie I t/m IV + bijscholingen (Peppink & Nelwan)
2013-2014: HBO Medische Basiskennis, CPION-geaccrediteerd (Con Amore)
2014: NAET Basisseminar
2014: Electro-acupunctuur volgens Voll (EAV) (Sanu)
2014: Orthomoleculaire Voedingsleer volgens de kPNI (Natura Foundation)
2014-2015: stage bij mesoloog en PNI-therapeut Rita Beldman
2015: Orthomoleculaire Gezondheidsleer volgens de kPNI (Natura Foundation)
2015: Therapeutische Microbiologie (RP Vitamino)
2015: Evolutionaire Gezondheidsleer volgens de kPNI (Natura Foundation)
2015: Darmfloratherapie bij Zwangerschap en Kinderen (RP Vitamino)
2014-2015: bijscholingen o.g.v. microflora, ontgifting, Weston Price, neurotransmitters, spagyriek, ontstoren van ingeleide bevallingen, evolutionaire hartgezondheid, depressie, Wim Hofs methode
2016: fibromyalgie

Schermafbeelding 2016-12-15 om 22.37.07Nicolle Janssen (1970) is sinds 2016 lid van het therapeutisch team van De Groene Vrouw.

Opleidingen:
1989 – 1992: Opleiding tot operatie-assistent Hogeschool Heerlen / Maaslandziekenhuis – Sittard
1994: Cardio chirurgie Interne opleiding Catharina Ziekenhuis – Eindhoven
1996 – 2000: Journalistiek Fontys Hogeschool Journalistiek – Tilburg
2007 – 2010: Master Physician Assistant Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN) / Máxima Medisch Centrum (differentiatie chirurgie) – Eindhoven/Veldhoven
2012 – 2013: Traditionele Chinese Geneeswijzen, basisjaar Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen (OTCG) – Antwerpen (België)
2015: Opleiding tot Orthomoleculair therapeut volgens de Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) Natura Foundation – Numansdorp
2016: HBO Medische basiskennis Total Health – Eindhoven
2016-2017: Trainer Hormoonfactor (start najaar 2016) Sonnevelt – Driebergen-Rijssenburg

Judith Houtenbos (1977) is sinds 2013 mede-eigenaar van de webwinkels De Groene Vrouw en Cute Cotton. Zij regelt het reilen en zeilen van de webwinkels, waaronder logistiek, in- en verkoop, productie en financiën.

Ik kom eigenlijk uit een heel andere hoek. In het verleden heb ik onder andere gewerkt als manager van een reisbureau en planning & operations manager in de reclamewereld (grootformaat out of home). Wel had ik altijd al een persoonlijke interesse in gezonde voeding, duurzaamheid en een natuurlijke leefstijl. Ik kwam op een punt in mijn leven dat ik daar echt iets mee wilde doen.

Een opleiding orthomoleculaire voedingsleer was dan ook bijna een feit, totdat ik mij besefte dat ik eigenlijk helemaal geen therapeute wilde zijn… Ik ben meer het type dat achter de schermen zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Mijn hang naar kennis over gezonde voeding en natuurlijke producten blijft hoe dan ook onverzadigbaar, maar een carrière als voedingsdeskundige was toch niet helemaal mijn ding. Ik zou het hands-on werk veel teveel missen, daar liggen mijn kwaliteiten en het zou zonde zijn om daarmee te stoppen!

Ik houd ervan om veel te regelen, ga door waar menig ander allang was afgehaakt, doe minstens 10 dingen tegelijk, ben graag verantwoordelijk voor alle stappen in het proces, kan goed problemen voorzien dan wel oplossen, en vind het te gek om iets op te starten en groei te realiseren. Een eigen bedrijf… Ja, dat was het! Ik wilde iets doen waar ik veel meer van mijn eigen ideeën in kwijt kon, maar wat dan precies? Toen las ik ’s avonds laat Nienke’s oproep in haar blog die ik al enige tijd met veel plezier volgde, en mijn hart maakte een sprongetje… Alsof die oproep voor mij geschreven was, alles wat zij zocht in haar compagnette, beschrijven mij. En alle prachtige producten in de webwinkels, passen bij mij. Dit was de ultieme match! Gelukkig dacht Nienke er hetzelfde over. Al bij de eerste ontmoeting was het duidelijk hoe mooi wij elkaar aan konden vullen, zakelijke liefde op het eerste gezicht!

Little details about me: absoluut workaholic (dat kan wel wat minder), perfectionistisch (hee, dat is een terugkerend fenomeen) en ik huil van het lachen om mijn eigen grapjes…
Hobbies: slenteren door de stad, tot véél te laat stappen met vrienden en dan absurd lang uitslapen. En dansen met de kids alsof niemand ons ziet:-)
Opleidingen:
HBO NOTKA Tourism & Travel Services Management
SEPR1 (Vakbekwaamheid Reisbranche)
SEPRMT (Bedrijfsmentor)
SASTariff/SEPR3 (Luchtvaart)

NoortjeGNoortje Giladie-Grootscholten (1978) is sinds 2016 onze ‘topper in de keuken’. Zo maakt ze – met de hand! – onze eigen verzorgingsproducten én beantwoordt ze per mail en telefoon (bijna) alle vragen die je voor Cute Cotton en De Groene Vrouw hebt.

Ik ben Noortje, energieke manager, creatieve techneut en wereldburger; de laatste twaalf jaar woonde ik vooral in het buitenland, nu definitief terug in Nederland. Door mijn leven in het buitenland en mijn sterke sociale en communicatieve vaardigheden kan ik mij snel inleven en aanpassen aan verschillende culturen en doelgroepen. Dienstverlenen zit in mijn bloed; ik zet eisen en wensen om in iets dat tast- en zichtbaar is. 

Opleidingen:
1997-1999: Sociaal Pedagogische Hulpverlening (Hogeschool van Amsterdam)
2000-2004: Communicatiewetenschap (Universiteit Amsterdam)
2004-2005: Certificat IV in Multimedia (Computer Graphics College Sidney)
2016: Natuurvoedingsadviseur (CIVAS)