10 tips voor gezonde ladyparts

10 tips voor gezonde ladyparts

Help

Okay, ladies! U vraagt, wij draaien. In de comments van de post over Kutzooi, vroegen jullie hoe je zonder smerige troep, je vagina gezond kunt houden. En wat je kunt doen als je wél een Candida’tje oploopt. So, here goes: tien tips voor een healthy snooch (don’t you just LOVE that word?)

1. It’s all about balance

Net als je darmen, mond, oksels en navel (jawel) heeft ook je vagina een eigen flora. Bacteriën dus – bij voorkeur goede. Your friendly neighbourhood bacteria zorgen voor een gezond vaginaal milieu, houden het slijmvlies gezond en soepel, en verdedigen je tegen irritante indringers als Candida, Trichomonas, Streptokokken en andere engerds.

Je vaginale flora zorgt voor een eigen balans, waarin geen enkele soort overheerst of tekort schiet. Daar hebben ze wel iets voor nodig – jou. Jij moet zorgen dat ze zich fijn voelen en fijn blijven voelen. Bijvoorbeeld door ze niet dood te maken met antibacteriële rotzooi. En door de rest van de tips hieronder te gebruiken, natuurlijk.

 

2. Doe het alleen met zakkenwassers

Nou ja, letterlijk dan. Ook mannen dragen bacteriën en schimmels bij zich, en ook de penis heeft een eigen flora. Die, net als bij ons, in óf uit balans kan zijn. De man heeft daar over het algemeen alleen minder last van dan de vrouw.

Zeker als je gevoelig bent voor schimmelinfecties en je hebt een vaste bedpartner, laat hem dan goed wassen voordat jullie het gezellig maken in bed. Jij kunt je Candida namelijk doorgeven aan hem… en hij daarna weer terug aan jou. Een gezellig potje Candida-tennis. Get the idea?

 

3. Clean your business after business

Natuurlijk ben je schoon en was je je iedere dag (met water en verder niets). En natuurlijk spring je mééstal onder de douche nadat je geweldige sex hebt gehad. Maar soms is het zo fijn om, plakkerig en al, naast elkaar in slaap te vallen… Don’t. Hoe onromantisch het ook is, sperma verhoogt de pH in je vagina behoorlijk – met andere woorden: je vagina wordt minder zuur. Dat is vervelend, want die zuurgraad beschermt je tegen (onder andere) Candida. Toch maar even wassen dus, en desnoods uitspoelen met gewoon water. Als je echt in je nest wilt blijven liggen zorg dan dat er een bakje water met een washandje op je nachtkastje staat.

 

4. Speel goed

Welja, laten we nog even bij de sex blijven: attributen en smeersels… nee joh, niet voor jou, jíj bent natuurlijk een braaf meisje. Maar wie weet kun je deze tips doorgeven aan die sloerie van een vriendin van je. Vooral glijmiddelen kunnen je lady parts behoorlijk irriteren.

Net als bij alle andere verzorgingsproducten loont het de moeite om even het etiket te checken. Als je dan toch bezig bent, haal je de ingrediënten die je niet begrijpt even door de Skindeep database, dan zie je gelijk of ze een beetje oké zijn. Er zijn ook merken biologisch glijmiddel (zoals BioGlide en Sylk) met ingrediënten die je slijmvliezen verzorgen in plaats van irriteren. En de échte hippies maken het natuurlijk zelf van een aloë vera-plantje…

Speeltjes geven meestal geen hogere kans op Candida (tenzij je ze niet goed schoonmaakt), maar kunnen wel plastics bevatten die hormoonachtige stoffen afgeven. Ook niet echt fijn en de moeite van het uitzoeken waard!

 

5. Vruchtbare bodem

Bacteriën moeten ook eten. Vriendelijke Lactobacillen eten onder andere glucose uit het vaginaal slijm. Jammergenoeg hebben ze daar concurrentie in… van onder andere de gist Candida. Het is een continue battle of the species. En wie eenmaal de upper hand heeft, eigent zich meer en meer voedsel toe, terwijl de andere soort verhongert en krepeert.

Door goed op je voeding te letten, kun je de good guys een voorsprong geven. Eet bijvoorbeeld veel prebiotische producten (dat is voedsel waar je darmflora blij van wordt), zoals zoete bataat, aardperen, pompoen, zuurkool, biogarde, vette vis… en een blije darmflora is een blije chocha, kijk maar bij nummer 6.

 

6. Beter een goede buur…

Een goede darmflora is ook belangrijk tegen Candida. Dat is niet, zoals een bekende theorie zegt, omdat de goede darmflorabacteriën via de achterkant naar de damesvoorkant zouden kruipen. Je mag even grinniken.

Geloof het of niet, de darmflora communiceert (via de afgifte van boodschapperstoffen) met de darmwand en met de andere slijmvliezen in het lichaam. Een goede darmflora kan de andere florae (bewoners van de andere slijmvliezen dus) adequaat waarschuwen en aansturen in de verdediging tegen indringers.

Heb je een Candida in je vajayajay, dan hóeft dat niet te betekenen dat er ook een Candida in je darmen rondbanjert – maar vaak is dat wel het geval. Andersom helpt het ook zeker niet: als je Candida-overgroei in je darmen hebt, is het des te lastiger om het regionaal te behandelen in alleen, nou ja, je regionen. Heb je het vermoeden dat je darmflora overhoop ligt, denk dan eens aan een darmfloraconsult.

 

7. Stay off the sugar, honey!

Suiker is een hele bekende facilitator van Candida-infecties. Wie kent niet de post-Kerstsnoep-uitbraak? Of de keer dat je té veel chocola had gegeten en dat twee dagen later moest bekopen met Aaaargh-Jeukkkk! ? Of had je die link nog nooit gelegd hmmm?

Suiker verandert het darmmilieu. And that’s not a good thing, zoals je bij 6. hebt kunnen lezen. Er kan Candida in je darmen groeien, maar ook zonder dat kun je na het eten van te veel suiker flink last krijgen van je punani. De samenstelling van de voedingsstoffen in de slijmvliezen verandert, waardoor je eigen friendly flora zich minder thuisvoelt terwijl Candida&Co dansen als de muizen op tafel. You no want that.

 

8. Verstik je niet

Het is niet zozeer dat je bacteriën zuurstof nodig hebben, want ze doen het prima zonder. Maar synthetisch ondergoed zorgt voor een broeierige omgeving, en je mag één keer raden wie dat heerlijk vindt… Draag dus liever goed ademend, katoenen ondergoed.

Hetzelfde geldt overigens voor inlegkruisjes en maandverband: de plastic laag die je moet beschermen tegen doorlekken, ademt natuurlijk voor geen meter. Om nog maar niet te spreken van de chemische bende die erin zit om te zorgen dat je nether regions netjes geparfumeerd & leeggezogen worden.

Even een stukje schaamteloze zelfreclame: menstruatiecups en wasbaar maandverband bevatten geen enge stoffen die je down there kunnen irriteren. Het idee is misschien even wennen, maar eenmaal gewend ben je zo om. Ze doen hun werk prima, ademen goed en zijn supercomfortabel. Je koopt ze bij Cute Cotton.

 

9. Hormonsters

Hoe vervelend ze soms ook doen, je hormonen zijn superbelangrijk voor het evenwicht in je lijf. Niet alleen voor het evenwicht tussen ‘zin in chocola’ en ‘zin in fruit’, maar ook voor de balans in je weefsels. In bepaalde perioden van de maand (vlak voor of vlak na je menstruatie) ben je vaak vatbaarder voor Candida-infecties.

Er is dan minder oestrogeen aanwezig, waardoor de slijmvliezen dunner worden en minder ‘zoet’ slijm produceren. Minder te eten voor de Lactobacillen, en de Candida grijpt wederom de macht… Zorg dus dat je hormonen zoveel mogelijk in balans zijn. Daar komt nog wel een keer een blogpost over.

 

10. Wel de bacteriën, niet de yoghurt

Met al die flora wordt je vaginale tuintje er een stuk gezelliger op, zeker als je geen kutzooi meer gebruikt. Maar als je dan toch een uitbraak hebt of gewoon het plaatselijke klimaat wat wilt verbeteren, wat doe je dan?

Er doen honderden verhalen en tips de ronde. Sommige prima, sommige wat minder. Eén van de meest bekende is yoghurt in de doos. Een lekkere kwak biogarde in de muts en weg is je Candida. Eh, ja, misschien – maar weet wel wat je in huis haalt. Yoghurt bevat namelijk niet alleen goede bacteriën, het is ook een heerlijke voedingsbodem voor ándere bacteriën. Die van het soort dat je liever niet in je dot wilt stoppen.

Gelukkig is er een schonere manier dan yoghurt. Met vaginale probiotica (jaja) haal je wél de good guys binnen, maar laat je de bad guys lekker buiten staan. In een volgende blogpost: de verschillende poeders en pillen voor up the snatch en in the mouth. Alles wat je moet weten over supplementen en -laten we het nou gewoon zo noemen- je kut.

Laatste tip van flip: als je nou een antibioticakuurtje krijgt voorgeschreven – slik dan ook een probiotica. Really, it works.

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete antischimmeltip?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (52)

 • Chloe

  Ik heb al drie jaar last van een heftige candida infectie. Wat ik ook probeer het gaat niet over. Van vaginale probiotica pillen tot aan bezoeken bij alternatieve artsen. Wat ik mij heel erg afvraag is, waarom heb ik de week na mijn menstruatie ineens heel veel last van candida en gedurende mijn menstruatie nergens last van? Is het mogelijk dat dit te maken heeft met een oestrogeendominantie?

 • Annetje

  Sinds twee jaar ben ik eens molkosan gaan gebruiken,het helpt bij mij voor regelmatigere stoelgang en sinds ik het gebruik geen candida en geen onstoken tandvlees meer.
  Vergeet ik het op tijd te halen zoals nu😊 na twee dagen voel ik m’n gehemelte al weer.
  Misschien hebben meer mensen hier baat bij.
  Het is een soort melkzuur (zwitsers) van dokter vogel ,ik doe elke ochtend één a twee eetlepels in m’n drinkyoghurt

 • Juffrouw Jannie

  Handige tips!

  Ik mis in het rijtje nog de appelcider-azijn: zowel om verdund vaginaal mee te spoelen, als een ‘eetlepel’ per dag drinken ter ‘onderhoud’ (YUK, maar t helpt echt DIRECT). Ook voor man prima om voor/na het douchen (met bv neutral) zn grote vriend extra mee te poetsen. (gewoon met een watje bv)

  Ook cranberry juice drinken helpt met de punani PH waarde. Wel de ongezoete biologische variant, let op de 100% puur sap op de verpakking. Wel behoorlijk smerig ook, maar verdund met wat water is het te doen en het verricht echt wonderen.

  Als laatste is het ook handig om naast je suikerinname op ‘slechte’ koolhydraten te letten (aardappels, witte rijst, witbrood, pasta, mais etc) – deze worden door je lichaam snel in suiker omgezet, wat hetzelfde effect heeft als ‘direct’ suiker te eten.

 • Elisa

  moet je je nu dagelijks wassen met alleen lauw water en met een washand? Dat lijkt me niet zo fris als je die hergebruikt. Of je moet um dagelijks op 60graden wassen, dan mag je wel een voorraadje washandjes aanleggen:)

  Is een wattenpad die je nat maakt en daarna weggooit, niet beter?
  Sommige zeggen ook gewoon met de hand wassen. Wat is het beste?

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat het beste is waar jij je het meest prettig bij voelt… ik ken bijvoorbeeld veel vrouwen die de ene dag wassen met een washandje en de andere dag onder de douche stappen.

 • Wendy

  Helpt dagelijks Yakhult drinken? Daar zit ook probiotica in.

  • De Groene Vrouw

   Eh, nee. Daar zit 1 stam in (versus de 700-1000 verschillende stammen die je in je darmen hebt) en bovendien een hele klap suiker of zoetstoffen. Neem een goede probiotica zonder onnodige toevoegingen, daar hebben jij & je vagina meer aan 😉

 • M

  Beste lezers,

  Ik had denk ik last van vaginale schimmel. Het is vanzelf overgegaan. Maandag nog een beetje last, maar niet echt. Vanaf dinsdag/gister is het helemaal weg. Hoe lang kan ik nu het beste wachten met weer seks hebben?

  Over 2 weken zit ik in mijn stopweek met de pil. Kan ik die dan het beste uitstellen omdat mijn vagina dan misschien nog gevoelig is voor schimmel? Vooral rond je menstruatieperiode.. en dan ook nog het gebruik van tampons en maandverband dat bevordelijk is voor de schimmel.

  Moet ik alsnog behandelen nu het vanzelf over is gegaan?

 • Snoetje

  Super leuk artikel, moest erg lachen hihi.
  Ik hoorde dat voeding ook goed helpt: grapefruit, knoflook, wortelen en kokosolie (eten he)

 • Frederkek

  Hoewel er nuttige info in staat vin ik de toon en gebruikte woorden walchelijk. F.S.

  • De Groene Vrouw

   Joe, bedankt voor je mening!
   En walgelijk is met een g.

 • Betsy

  Kokosolie !!!!!

  Helaas heb ik lichen planus/sclerosus en gebruik dagelijks kokosolie
  lpv hormoonzalfjes.

  • Lichen sclerosus

   Kokosolie is prima om je huid soepel te houden, tegen LS of LP doet het echter helemaal niks

   • Erika

    Is er, naar je weet, iets dat wel helpt tegen LS behalve corticosteroiden?

    • De Groene Vrouw

     Ja, maar je hebt het dan niet over een ‘middeltje’ maar over een volledig onderzoek + behandeling voor het opsporen en verhelpen van de oorzaken…

 • Inge

  Wat ik hoorde (en ook werkt!): een knoflooktampon maken!
  Je haalt het velletje van de knoflook af en maakt er door middel van naald en draad een touwtje aan (er doorheen prikken). En dat inbrengen en een nachtje laten zitten.
  Werkt goed!

  De knoflook niet doormidden snijden, want het sap prikt, dat is iets te veel van het goede.

  Overigens werk dit voor mij veel verzachtender dan die prebiotische pillen die je inbrengt, die prikken bij mij heel erg!

 • Shanise

  Na vele zoeken wat goed is voor mijn vagina, kwam ik hier terecht.
  Ik heb al een jaar last van jeuk, opgezette schaamlippen en scheuren in de plooien van schaamlippen en bij de lies. Ik heb van alles geprobeerd om ervan af te komen maar niks werkte. Zelfs me huisarts weet niet wat het is en ze heb ook paar testen gedaan en die waren ook negatief. Komende woensdag heb ik eindelijk na veel zeuren een afspraak bij de gynaecoloog. En ik ben benieuwd wat die gaat zeggen. (Ik loop ook bij de dermatoloog vanwege eczeem en die hebben ook geen idee).
  Tijdens mijn menstruatie heb ik nergens last van. Maar zodra mijn menstruatie voorbij is begint het weer en het houd dan hele weken aan. Ik heb een vast partner (6 jaar) en dit heeft heel veel invloed op mijn seksleven.
  Heeft iemand een idee wat kan helpen?
  Dank u :)

  • De Groene Vrouw

   Een consult en gedegen onderzoek om te zien wat er precies speelt 😉

 • Roos

  Beste mede vrouwen,
  Na heel wat rond gekeken te hebben ben ik hier geland. Heb een nieuwe vriend en sinds die tijd regelmatig gggr schimmel ik word er gek van. nu besloten om suikers te weren uit mijn leven :-( ondanks mijn liefde voor suiker.
  van die pillen gehaald voor mijn darmen.
  Maar nu denk ja…. wat kan hij doen/eten om zijn sperma wat vagina vriendelijk te maken. Aan gezien het meestal na sex is dat de problemen ontstaan…..

  • Susan

   Condoom gebruiken.

 • Conny

  Nu heb ik een Trichomonas opgelopen, blaaaarhhg. Maar hoe behandel ik deze? Het allerliefste zonder antibiotica, kan dat?

  • Heidy

   Geloof me, ga daarmee naar de dokter…paar pilletjes en dacht dat dat geen ab is, anders blijf je er echt mee lopen! schimmel kun je zelf nog wel doen maar gewoon na paar dagen last heen gaan want het is echt niet fijn en net als met schimmelinfectie voel je je ziek en daar is thuisdokteren niet mee geholpen met zoiets. Je bent er dan binnen 2 dagen vanaf en anders ben je weken zoet! geloof me, ik heb ervaring :)

 • Hilal

  Ik denk dat mijn dochtertje van bijna 3 jaar ook last heeft van candida in haar snooch :)

  Bij mezelf gebruik ik symbiovag maar wat kan ik bij haar gebruiken buiten probiotica speciaal voor kindjes?

 • Inge

  Hallo,

  Ik heb het laatste half jaar zeer geregeld last van mijn vagina. Een aantal keer echt een infectie gehad, maar tussendoor was t nooit echt helemaal over. Nu heb ik van de arts een orale antischimmeltablet gekregen, en heb ook direct lactibiane (probiotica speciaal tegen vaginale schimmelinfecties, zo werd mij verteld). Ken je dat laatste middel toevallig? Het is een kuurtje van 7 dagen. De probiotica die jij aanraadt is geen kuur, maar voor dagelijks gebruik??
  En de vaginale tabletten waar jij het over hebt, is dat hetzelfde als normaderm? (Dat heb ik ook van de arts gekregen een tijdje terug, maar nu toch weer een infectie.

  Ik hoor t graag van je.

  Mvg inge

 • Jonneke

  Ik gebruik altijd tea tree bij een schimmel down under! Ik meng een paar druppeltjes met een vette plantenolie (kokosolie kan ook) en smeer het erop en erin. Het geeft meteen verlichting en na een paar keer smeren is de jeuk verdwenen!

  • Ria

   Welkr tea tree olie gebruik je? Ik heb er 1 staan van Jacob Hooij, maar die is alleen voor diffuser of massage. Staat bij dat t noet voor inwendig is…

   • De Groene Vrouw

    Teatree olie is sowieso niet voor inwendig gebruik. Die van Jacob Hooy al helemaal niet, maar ook een goede kwaliteit olie kun je niet zomaar inwendig gebruiken zonder professionele begeleiding. Er zijn betere manieren om van je Candida-infectie af te komen…

 • Eva

  Over dat spoelen na de sex vanwege de zuurgraad van het sperma: ik wil graag zwanger worden. Is het dan handig om meteen te spoelen?! En als je biologische extra virgen kokosolie als glijmiddel gebruikt, heeft dat invloed op de zuurgraad van de vagina en de kans om zwanger te worden? (Ik las namelijk dat glijmiddel en spuug de zuurgraad negatief beïnvloeden).
  Mijn huismiddeltjes bij Candida en herpes zijn overigens resp. kokosolie en euchinacea (uitwendig).

  • De Groene Vrouw

   Eh nee, als je zwanger wilt worden ga je niet direct spoelen na de sex. Dat lijkt me heel onlogisch. Voor zover ik weet beïnvloedt kokosolie de zuurgraad van de vagina niet, maar dat zou ik niet met zekerheid durven zeggen.

  • Myrthe

   Er zijn op het internet zelfs veel bronnen te vinden dat kokosolie de effecten van candida tegengaat omdat dit vol zit met anti virale en schimmelwerende middelen.

 • Natalie

  Hoi Groene Vrouw,

  Wat een heerlijk vermakelijk stukje is dit.
  Heb zelf al jaren last van Candida en alles al geprobeerd en volg nu sinds kort daarom ook het Gaps/Weston Price dieet.
  Helaas net weer een ontzettende uitbraak als reactie.
  Heb gelezen op hun fora dat je met H2O2 3% prima je doos kan spoelen (uiteraard wel een Foodgrade H2O2) . Heb dit gedaan en mijn jeuk is weg :-) ! Schimmels zijn dan ook Anaeroob en hebben dus geen schijn van kans in een aerobe (zuurstofrijke) omgeving met de H2O2.
  Uiteraard is dit een tussenoplossing en moet mijn lichaam gewoon ontgiften van jarenlang suikergebruik en voedesel met E-nummers ed. maar dit is voor mij zo’n opluchting na de halve nacht wakker te hebben gelegen van de jeuk.
  De lieve heren in kwestie kunnen hun orale geneugten dan ook prima voortzetten wanneer zij van te voren even spoelen met een waterstofperoxide oplossing (H2O2) 😉

 • Anna Barel

  Lieve Groene Vrouw,
  Zou je je licht willen laten schijnen op de bovenstaande opmerkingen over Molkosan, kamillethee en tea tree als vaginadouche bij candida/kriebel/brandklachten?
  Alvast hartelijk dank!!!

 • Evelien

  Wat een kutzooi… ik lees op je blog over infecties etc. Prompt krijg ik last van mijn onderkant. Blegghh. Ik herken het van 5 jaar geleden (door een AB kuur ggrr). Maar het is nu wel een tikkeltje erger geworden. Vanochtend was/is alles opgezwollen. Nu twijfel ik of ik naar de HA moet gaan of niet? Heb eigenlijk niet zo heel veel zin om chemische troep te krijgen.
  Heb je tips? (ik draag al jaren katoenen ondergoed).

  ps. ik ga straks gelijk wasbaar maandverband kopen…

   • Evelien

    Die symbiovag heb ik gisteren binnen gekregen (plus die test, gelijk gedaan en idd een schimmelinfectie) en gisteravond al gelijk gebruikt.. de nacht ging goed. Alleen begint het nu alweer flink te branden en te jeuken :(. Kan ik ook iets van zalf er op smeren? of is het echt alleen beter om die symbiovag te gebruiken?
    Uit wasbaar maandverband net besteld. Ben benieuwd.

    • De Groene Vrouw

     Je kunt er zeker wel zalf op smeren, maar dan zou ik wel kiezen voor een 100% natuurlijke variant zonder parfumtoevoegingen, zoals Weleda’s zinkzalf (witte tube) of onze eigen Balsem! of Kalm! neutraal.

     Ook Delima feminin geeft snel verzachting, een heel fijn product! Ik laat vrouwen die een heel heftige infectie hebben vaak overdag Delima gebruiken en ‘s nachts Symbiovag (of andersom, als je dat prettiger vindt). Wel even een verbandje in, het is olie 😉

 • Kata

  Op aanraden van mijn (antroposofische) huisarts: spoelen met molkosan en kamillethee. Dus in zo’n vaginaal douche-ding tot aan het onderste streepje (tot waar anders lactacyd of dat soort spul zou moeten) vullen met molkosan, voor de rest opvullen met sterke kamillethee (wel biologische natuurlijk) en spoelen maar. Let er wel op, dat de thee voldoende afgekoeld is.

 • Marloes

  Ik heb al twee keer (tweede keer was na flinke AB-kuur) met succes een schimmelinfectie “down there” verholpen met een vaginale douche met water en een paar druppeltjes tea tree oil. Ideaal, in twee dagen was het weg maar heb t nog zeker een week volgehouden. (Ruikt dan alleen niet zo lekker in de badkamer, maar who cares als het helpt??)

 • Bianca

  hier idd de kokosolie en dan liefst als er al jeuk is met een beetje pepermunt en kamilleolie er door…binnen 1 dag weg…smeer het preventief zowel voor als na de sex:)

 • Ellen

  Ik mis de opmerking dat een schimmelinfectie vaker voorkomt wanneer de vrouw wordt getrakteerd op orale seks. Dit is na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gebleken. Dus goed tandenpoetsen en tong schrapen door de partner, is bij het in orde houden van je darmflora zeker aan te bevelen.

  • De Groene Vrouw

   Goh, wat jammer om te horen 😉
   Ik moet zeggen dat ik het niet wist, maar ik geloof het gelijk. Kut hé.

  • Rik

   Nee hè! Ik schrik ervan! Ik heb al zo weinig hobby’s…. ‘t lijkt gelukkig in ieder geval niet aan gebrekkige hygiene te liggen (tandenpoetsen gaat dus niet helpen – waarbij ik afvraag of restjes tandpasta daarbinnen voor je prinsesje zo’n goed idee is) maar aan het speeksel zelf. Zie http://www.webmd.com/women/news/20031219/yeast-infections-not-mens-fault. Zelfs spuug als glijmiddel lijkt een slecht idee. Evengoed bummer, want hoe ga je je tong gebruiken zonder spuug…..

   Wel grappig: in het artikel staat ook dat er meer kans op schimmeltjes bestaat als je twee keer per dag brood eet. Die verdomde tarwe ook….

   • De Groene Vrouw

    Met andere woorden: een Candida-infectie krijgt eerder de kans als je eigen flora niet op orde is, en in dat geval kan ook de orale sex de balans naar de verkeerde kant doen doorslaan. Zorg dus dat je eigen flora op orde is, en dan kan je partner weer likken als Lassie. Viva!

 • Colin

  En als je toch ergens mee wil glijden;-) natural, bio, geurende kokosolie werkt gelijk tegen de schadelijke ingringers.

  • Judith

   Leuk idee, maar bedenk wel dit voor als je condooms gebruikt:
   Latex/ rubber kan niet tegen olie/vet. Dus de combinatie olie als glijmiddel en latexcondoom is geen goede combinatie, grotere kans op gaatjes en/of scheuren.

 • Loetje

  Heerlijk nuchter artikel! Toegegeven, ik heb er ook erg om gelachen.
  Dank voor de tips. :-)

  Groetjes,
  L. te R.