Op fietsen (review)

Op fietsen (review)

opfietsen

Je moet niet denken dat gezond leven voor mij makkelijker is dan voor jullie. Natuurlijk heb ik de kennis om gezond(er) te koken, maar ik zei het al eerder: er gaat hier ook wel eens patat uit een zakkie of een diepvriespizza naar binnen. Heus wel.

En nog erger is het met bewegen. Ik kan natuurlijk opscheppen dat ik heel braaf 3x in de week naar stoere-mensen-yoga ga (en sommige weken lukt dat ook echt), maar de rest van de tijd zit ik toch meestal op mijn kontje om stukjes te typen voor jelui.

Het is eigenlijk idioot door wat voor soort dingen we onszelf laten tegenhouden. Je drinkt geen water, want dat vergeet je gewoon (want een kannetje voor op je bureau hebben ze natuurlijk niet bij de Blokker) en je kookt uit een pakje want je weet niet hoe je een spaghettisaus maakt (en dat valt ook absoluut niet in 5 minuten te leren met een youtubefilmpje). Zo woon ik zelf best een stuk buiten Utrecht vind ik mijn brommer supermakkelijk – en ik heb eigenlijk geen goede fiets, dus ik kan écht niet naar het centrum fietsen.

Maar, zoals Karma dat soort dingen nu eenmaal placht te regelen: één van deze kutsmoesjes kan ik nu niet meer gebruiken. Want ik heb een nieuwe fiets! Geen gezeur meer, gewoon een fikse portie (bijna) dagelijkse beweging.

 

Gekregen

Ik zal je vertellen hoe dat zo kwam. “Hoi, wij zijn fietsenopfietsen.nl en we willen je graag een fiets geven om te reviewen.” Huh? Nee maar echt. Ik schrijf nu al best een tijd als De Groene Vrouw en er zijn een hoop gave dingen uit dit blog gekomen, maar nog nooit een fiets. Een omafiets nog wel. Mijn lievelings! En die had ik dus net nodig. Ik kan je vertellen: daar werd ik best vrolijk van.

Ik heb hem nu een week in huis en het is fijn. Het is een omafiets dus geen gezeur met versnellingen. Die zullen in een aantal gevallen best handig zijn, maar we wonen in plat Nederland en in het geval dat ik windkracht 10 tegen heb ga ik gewoon alsnog met de brommer, dus voor mij is versnellingloos prima.

Verder kon De Groene Meneer zich heerlijk uitleven toen de fiets aankwam, want hij arriveert dus als bouwpakket. En feminisme gaat ook maar tot zover (bovendien was ik ergens op een bijscholing) dus manlief heeft hem voor me in elkaar geknutseld. Het was wel even zoeken, zei hij, maar met een beetje gepuzzel is hij eruit gekomen. Ik rij er nu al een week op rond en ik ben er nog niet doorheen gezakt, dus ik denk dat het gelukt is.

Tsja, en wat moet je verder zeggen over een fiets? Het is een fiets en hij brengt me waar ik moet zijn. Ik heb niet genoeg verstand van, noch ervaring met, fietsen om te kunnen zeggen of het een fantastische kwaliteit is of een doodnormale fiets voor de prijs die het ding heeft. Dus daar kan ik je niet mee helpen. Maar ik ben blij dat ik weer ‘op fietsen’ ben. En even voor jullie idee: ik heb hem dus gekregen, maar zoals je weet weerhoudt me dat er niet van om mijn eerlijke, rauwe mening te geven. Dus als ik enthousiast ben, dan kun je er van op aan dat dat ook een reden heeft.

 

Hoe gezond is fietsen eigenlijk?

Ik zal je maar gelijk vertellen: ik denk dat bewegen bij gezondheid hoort, maar ik ben persoonlijk niet zo overtuigd van het nut van bijvoorbeeld rennen, heel hard zweten of gewichtheffen. Niets ten nadele van die sporten (lekker blijven doen als jij je daar goed bij voelt), maar ik denk dat ze niet per se noodzakelijk zijn.

Een belangrijke functie van bewegen is dat je door het aanspannen van je spieren ook het lymfevocht in beweging zet, zodat je afvalstoffen kunt afvoeren. Dat lukt prima met dingen als zwemmen, yoga – en fietsen. En trouwens ook met stofzuigen en dweilen, als je daar een beetje je best bij doet – maar dan kom je iets minder makkelijk van A naar B. Kijk maar.

 

Affijn, terug naar fietsen. Gewoon oerhollandsch de fiets pakken is goed voor onder andere:

 • Sterke quadriceps – dat zijn je bovenbeenspieren, zodat ik deze pose misschien eindelijk eens een keer langer dan 10 seconden kan volhouden.
 • Coördinatie – het is net fietsen: je verleert het niet. En daardoor vergeet je hoe ingewikkeld het eigenlijk is. Je moet je evenwicht bewaren, opletten dat je nergens tegenaan rijdt, je snelheid regelen en ondertussen gebruik je alleen in je onderlichaam al meer dan 10 spiergroepen om vooruit te komen.
 • Je hoofd – fietsen wordt in verband gebracht met een grotere geestelijke gezondheid [1] (nou goed, dat geldt voor alle beweging in de buitenlucht, maar zoals gezegd heeft fietsen het voordeel dat je ook nog ergens komt).
 • Anti-verkoudheid – op dezelfde manier zorgt bewegen in de buitenlucht voor een boost van je immuunsysteem zodat je minder snel ziek wordt, en blijk je bovendien minder last te hebben van je symptomen als je toch een verkoudheidje oppikt [2]
 • Dat ass met een paar keer per week flink doortrappen train je je gluteus maximus – met andere woorden: Beyoncé-butt! Alleen daarom al.

 

Op fietsen

Affijn. Fietsen is dus goed voor je, en ik beloof plechtig dat ik voortaan vaker naar yoga zal fietsen in plaats van op de brommer zal springen. Wil je dat nou ook, dan maakt fietsenopfietsen.nl dat niet alleen voor mij gemakkelijker, maar ook voor jou. Want bij Op Fietsen hebben ze niet alleen supercute, maar ook voordelig geprijsde vehikels. Als ik er geen gekregen had, zou ik denk ik gaan voor zoiets. Want schattig! Hoe dan ook: of je het nu het liefste doet op een oud of een gloednieuw exemplaar: fietsen is goed voor je. En da’s toch fijn in ons fietsvriendelijke landje.

 

De vraag van vandaag:
Fiets jij graag?
Vertel het ons in de reacties!

[1] Effect of the physical activities in leisure time and commuting to work on mental health. Ohta M, Mizoue T, Mishima N, Ikeda M. J. Occup. Health 2007;49(1):46-52.
[2] http://road.cc/content/news/26654-get-your-bike-beat-common-cold-say-researchers

 

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (14)

 • Aimee

  Hik je ertegen aan: neem n electrische fiets. Dan heb je minder last van wind tegen of berg op en stevig doortrappen levert een aardige snelheid op!. Ik ben de enige op kantoor die met de fiets komt en de enige die niet geveld is door griep en verkoudheid. Alleen blijf ik wel snotteren als ik van de kou de warmte inkom.

 • Linda Rikkers

  Fiets ik graag? Ja en nee. Ik ben geen fan van de handeling op zich. Je zal me geen lange einden zien fietsen, en effe lekker er op uit op de fiets? Mwah laat maar. Wandelen vind ik veel plezieriger. Maar binnen de stad is het toch wel heel erg fijn. Je komt gewoon het makkelijkst ergens en je hoeft jezelf niet op te sluiten in een muffe auto. Geen gedoe met parkeren en omrijden. Dus eigenlijk doe ik alles tot aan het centrum inclusief te boodschappen het allerliefst op de fiets.

 • Marijke

  Ja, ik fiets graag. Want ik vind een auto te duur, ik woon 10 km van mijn werk, maar vooral: ik heb een hekel aan sporten. En met heen en weer peddelen naar mijn werk kom ik volgens mij wel aan mijn dagelijkse portie beweging. Bovendien is het de ultieme manier om mijn hoofd leeg te maken. (Nadeel: bij een wegomlegging fiets ik dagenlang gedachteloos tegen een wegversperring aan. Want leeg hoofd nietwaar. 😉

 • Frances

  Kreeg ik gisteren nog een reminder van het werk dat dit het laatste jaar is dat ze een fietsplan hebben, zie ik deze post voorbij komen. Nou fiets ik altijd al maar ben wel aan fiets vervanging toe, dus wie weet…..manlief kreeg in ieder geval ook glimmende oogjes bij het woord ‘bouwpakket’ :-)
  Ik heb me bescheurd om het filmpje trouwens, echt hilarisch!

  • Frances

   En vervolgens dacht ik: weet je wat, ik bestel hem gewoon. Dus morgen wacht mij ook een spik splinternieuwe fiets, yeah!

   • Nienke Tode-Gottenbos

    Cool! :-)

 • Ineke knight

  Hallo Nienke,

  Er zijn eigenlijk niet zoveel dingen waar ik een hekel aan heb. Maar een ding is zeker: ik haat fietsen!
  Dat komt doordat ik vroeger(toen ik klein was) in de vakanties altijd moest fietsen, op de Veluwe.
  Misschien toeval hoor, maar voor mijn gevoel hadden we altijd tegenwind, regen en daarna een pijnlijke,natte kont!
  Maar ja, mijn vader had vakantie en die hield nu eenmaal van fietsen!
  De Veluwe ben ik weer gaan waarderen en wat fietsen betreft……het is dat ik ergens kom maar het liefst neem ik toch de “benenwagen”!
  Groetjes en een fijne dag!

 • Tamara

  Hé, cool, een yoga pose die ik kan volhouden 😀 (ben nogal een kruk w.b.t. yoga…) Ik fiets overal naartoe, niet eens zozeer omdat ik dat nou zo gezond vind, maar ik heb geen rijbewijs en sowieso, iets wat harder gaat dan 20km per uur vind ik eng. Maar het is een mooie bijkomstigheid. Ik denk dat ik zo’n 20-25 km per dag fiets, al met al. Leuk om te lezen dat het zoveel voordelen heeft, al wist ik dat natuurlijk ook al wel een beetje.

 • Stella

  Ja, ik doe zo veel mogelijk per fiets. Dat is een lichtgewichtfiets, dus het tegengestelde van de elektrische fiets. Fietsen gaat meestal van schuurdeur tot fietsenstalling/klem, je hoeft niet op de bus te wachten of over te stappen. Is het te ver om te fietsen, dan gaat het bij noodzaak per OV en als het vermijdbaar is, gaat het niet door. Over heuveltjes fietsen met een geschikte versnellingsfiets, lukt me beter dan met tegenwind rijden.
  Je zou voor de aardigheid eens kunnen proberen een èchte oma-fiets te bemachtigen om te proberen, dus zo’n stokoude. Als kind vond ik ze raar, wat vooral kwam doordat oudere mensen er zo statig en tranentrekkend langzaam op reden. Als tiener had ik er eentje een paar weken als noodfiets. Soms ging ik bij mooi weer fietsend naar het werk, dat was dan een uur. Als je afstapte, werd je even wankel en duizelig en met wat lopen ging dat vanzelf weg. Ik ging sputterend ook op die leenfiets waarop je niet eens hard kon fietsen, vermoedelijk door de zithouding alsof je op een eetkamerstoel zit en toen ik afstapte was er helemaal niets. Niets wankeligs, niets duizeligs, geen trekkende benen en ik ondanks dat er niet hard gereden was, duurde het feitelijk korter dan op mijn eigen fiets.
  Later kocht ik ene mooie Tour Impala van Gazelle: omafiets met trommelremmen. Dat viel vies tegen en dat kwam doordat het niet de gouden oude omafiets was, maar een compromis tussen omafiets en moderne fiets. Na een paar jaar heb ik hem weggedaan. Hij was met z’n 21 kg te zwaar om dagelijks over de hoge drempel te sjorren. Tegenwoordig staan bij de grote merken de elektrische fietsen bovenaan. Toen ik een keer naar de gegevens keek, zag ik dat ze 27 kg wogen. Dat komt natuurlijk door de accu en daar moet je telkens mee rondzeulen, opdat anderen er niet mee vandoor gaan of om hem binnenshuis op te laden. Ik ben al moe als ik er aan denk.

 • Ilja

  Ja ik fiets heel graag. Ik doe eigenlijk alles op de fiets. Ik heb mijn Ik zou niet weten wat ik moet zonder mijn fiets.

  Maar ik snap je wel hoor, als klein meisje woonde ik vlak naast waar jij nu woont en dat vond ik ook best ver van Utrecht :)
  Maar een rondje om de plas, hartstikke leuk, zeker nu er (bijna) geen badgasten meer zijn!

 • Tamara

  Ik heb je vandaag pas ontdekt, maar ik moet het even kwijt: ik vind je leuk!

  Wat een geweldige blogs schrijf jij! Ik weet niet waar ik het anders melden moest, dan onder je meest recente blog. Waarom heb ik deze website niet eerder ontdekt? Wat een inspiratie! En je schrijft zo heerlijk eerlijk en zonder er doekjes om te winden.

  Nu even ‘ontopic’ (om toch even heel correct te wezen waar deze reactiemogelijkheid voor bedoeld is). Ik fiets heel graag, maar wel met mooi weer… zo gemakzuchtig eigenlijk. Ik probeer wel dagelijks mijn kinderen op de fiets naar school te brengen, maar ook zij zijn geen regenfietsers. En ik heb ook geen regenpakken voor ze. En eigenlijk heb ik 2 krakkemikkige fietsen die op marktplaats moeten. Wat een smoesjes eigenlijk… zie je wel, inspiratiebron.

 • Miriam

  Ik kon dus niet meer fietsen. Mijn lichaam redde simpelweg de heuvels hier niet. En nu heb ik een electrische fiets. Omgedoopt tot “foetel fiets”. En ik ben er dolblij mee *yeay*. Ik breng en haal elke dag mijn dochter van school. Met de auto is dat hel. Met de fiets is het heerlijk. Je wordt wakker, hebt wind door je haren… Ik word blij van fietsen. En ja, ik word ondersteund door de motor. Maar ik beweeg ook. Dat is meer dan ik eerst deed.

 • Evelien

  En ik zat me vanmorgen net af te vragen of ik vandaag met de fiets of de auto naar het werk zou gaan. Was al aardig op weg met k#tsmoesjes te verzinnen voor mezelf, maar vooruit je hebt me overgehaald om toch voor de fiets te kiezen!?

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Yay! :-)