3 recepten met (jawel) kabeljauwlever

3 recepten met (jawel) kabeljauwlever

kabeljauwlever

Nee, niet wegklikken! Blijf even bij me. Geloof me: het klinkt smeriger dan het is. Kabeljauwlever is in het echt heel lekker en smaakt wonder boven wonder nauwelijks naar vis. En gezond!

Man man man, er zijn weinig voedingsmiddelen die in mijn ogen de term Superfood verdienen, maar dit is er eigenlijk wel één van. Enorme gehaltes vitamine A, D en Omega-3-vetzuren… met een blikje of twee per week zit je al aan je ADH. En ik at het zelf veel te weinig.

Totdat ik bij Dick kwam. Die doet wat ik doe, maar dan veel grootser. Daar kwamen we achter toen we een gezamenlijke vriendin op weg gingen helpen met haar gezondheid. We hadden het over visolie en toen riep ik: “Ach, maar als ze nou elke week even wat kabeljauwlever eet, zo’n blikje van Princes, dan ben ik ook tevreden.

Het was even stil aan de andere kant, en toen vroeg Dick: “Hebben wij het daar wel eens over gehad? Dat zeg ik ook altijd!” Dit zouden we overigens nog vaker meemaken dat weekend, ongeveer tot het punt waarop het echt een beetje spooky werd aangezien we zelfs dezelfde metaforen gebruiken om dingen uit te leggen aan onze cliënten – zonder het van elkaar te weten.

En zeg jij dan ook altijd: ga naar de supermarkt en haal even zo’n blikje kabeljauwlever voor door de salade?“, riep ik enthousiast. “Welnee,” zei Dick, “ik zeg altijd: ga naar de supermarkt, laat één blikje staan voor de andere klanten en snaai de rest van dat rek in je karretje.” U begrijpt dat ik vlak lag (des te meer omdat deze stelling in onvervalst plat Haags werd geponeerd). Zo’n man.

 

Vissig

Affijn, ik ging dus meer kabeljauwlever eten. We hebben het ook als supplement: elke dag een theelepel, maar het kan natuurlijk zijn dat je niet zo houdt van dat vettige in je mond. En hoewel levertraan niet zo heftig smaakt, blijft het een visolie.  Ik beken het maar: ik hou gewoon niet zo van vis. Een goed stuk zalm, tonijn, gerookte makreel gaat wel, maar kom bij mij niet aan met een gebakken forel of een haring. Sorry.

Voordeel van kabeljauwlever is dus dat het nauwelijks naar vis smaakt. Zo vers uit het blik althans. Een uurtje op je aanrecht en een nachtje in de koelkast betekent onherroepelijk dat het zo’n echte zeewater-vissmaak krijgt. Is dat per ongeluk gebeurd, dan gaat het hier thuis naar manlief, want die vindt dat lekker. Krijgt ‘ie daarna geen kusje meer, maar hey – hij wordt wel gezond.

Ik zoek dus altijd naar niet-vissige vis, want ondanks dat ik (uiteraard, want hè) ook wel visolie slik, vind ik het belangrijk om ook vis als geheel te eten. Het zijn tenslotte geen zwemmende omega-3-vaten; er zit veel meer gezonds aan. Maar de zoektocht naar gezonde en ethisch een beetje verantwoorde vis is niet gemakkelijk.

Oh, daar moet ik trouwens nog iets over kwijt: is er IEMAND in de zaal die nog steeds Pangasius eet? Da’s de minst vissige vis die er is, dus daar komen mensen meestal op uit als ze niet van vis houden maar wel vis willen eten ‘voor de gezond’. Pangasius eet je niet ‘voor de gezond’. Dat eet je om van dood te gaan en de aarde met je mee te nemen. Wat een troep is dat, zeg. In grote bassins worden die beesten (er is trouwens niet 1 soort die Pangasius heet, het is gewoon een willekeurige verzameling verschillende witvissen) gevoerd met de meest smerige afvalrotzooi en een paar handen antibiotica. De lokale bevolking eet het niet eens. Ik ben nooit zo van de opruiende verhalen (“margarine is eigenlijk plastic!” – welnee), maar hier is het toch echt handiger om het spul in het vriesvak te laten liggen. Eet nou maar gewoon kabeljauwlever (en als je per se een witvisje moet, een keer een goede slibtong), da’s een stuk logischer voor je gezondheid.

 

Recepten

Ik ging dus meer kabeljauwlever. Maar hoe dan? Zo in zijn eentje op een toastje, met zout (een heel klein beetje) en verse peper (heel veel) is lekker, maar dat komt je na twee keer ook wel je neus uit. Recepten dus. Hup, die keuken in! Het zijn allemaal koude recepten, omdat ik vind dat de vissmaak extra naar voren komt als je de kabeljauwlever warm maakt (tevens vernietig je dan de omega-3-vetzuren en da’s zonde). Maar als je dat nou niet erg vindt, kan ik je een boterham met een paar brokjes (ongebakken) kabeljauwlever en daar bovenop een gebakken ei aanraden. Dan hoef je gelijk de komende drie weken niet meer te eten. Bouwvakkersvoedsel mensen, bouwvakkersvoedsel.

 

Avocadosalade

Je neemt:

 • 1 rijpe avocado
 • 1 blikje kabeljauwlever
 • 1 zachtgekookt bio-ei, afgekoeld
 • peper & zout naar smaak

Je doet:

 • alles bij elkaar, prakken en klaar

Perfecte combinatie van vitamines A en D (in de kjl) en E (in de avocado), van Omega-3 (in de kjl), Omega-9 (oliezuur, in de avocado), gezonde verzadigde vetzuren en choline (in het ei).

 

Tonijnsalade

Ja, vis. Maar een goede tonijn kan ik altijd nog wel aan. Dus dit ook.

Je neemt:

 • 1 blikje (verantwoorde!) tonijn in water*
 • 1 blikje kabeljauwlever
 • naar smaak een gesnipperd uitje, kappertjes, mini-augurkjes of dat soort dingen
 • een lepel mayonaise (gewone Zaanse voor het gemak, of als je het echt goed wilt doen, natuurlijk je eigen zelfgemaakte)

Je doet:

 • alles bij elkaar en prakken natuurlijk. Je moet het leven niet moeilijker maken dan het is.

Ideaal om even Omega-3-vetzuren en gezonde eiwitten naar binnen te hakken. 2x per week en klaar ben je (zo’n beetje).

 

Maaltijdsalade

Voor de echte honger (en voor mensen die nu roepen: “In Nederland heb je nooit honger, je hebt trek!” kan ik zeggen: dan eet je verkeerd. Eten doe je namelijk als je honger hebt, niet als je trek hebt). Een stevige maaltijd, perfect voor de lunch of ‘s avonds.

Je neemt:

 • 1 blikje kabeljauwlever
 • 2 zoete bataten (die oranje)
 • 1 handje ongezouten cashewnoten, gehakt (of andere noten)
 • 1 citroen
 • wat gehakte groenten (paprika, wortel, broccoli, spinazie)
 • 1 teen knoflook
 • peper & zout naar smaak

Je doet:

 • kook de zoete bataat tot hij beetgaar is
 • roerbak de gehakte groenten in wat kokosolie (of gril ze in de oven)
 • bak op het eind de zoete bataat nog even mee
 • laat alles goed afkoelen
 • prak het door elkaar met de rest van de ingrediënten

Perfect voor wederom je omega’s en A&D, en nu aangevuld met met mineralen en wateroplosbare vitamines uit de groenten. Nogmaals: je moet het leven niet moeilijker maken dan het is.

Zo, lekker. Ik kwam van de week bij die vriendin thuis, en het allereerste wat ik zag toen ik de voordeur binnenstapte was een blik kabeljauwlever. Ik kwam niet meer bij. “Ja, da’s voor mijn zus, die moet dit ook gaan eten!” Nou, inderdaad. En jij ook.

Oh ja, PS: ik ben niet zo goed in reclame maken, maar ik roep het voor de zekerheid toch nog een keer: wil je Dick (en mij) nou een keer live door de bocht zien, dan kan dat aanstaande vrijdag gratiesj en voor nietsch. Nou ja, voor de lol dan. Dat wel. Lees hier of hier!

De vraag van vandaag:
Heb jij er ooit al eens aan gedacht, aan kabeljauwlever?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (87)

 • Bregje

  Overheerlijke en gezonde eiersalade:

  Gekookte eieren (stuk of 8)
  Blikje kabeljauwlever (met de olie!)
  Een scheut melkkefir (of karnemelk/kwark/yoghurt)
  Dille (of andere kruiden) naar smaak
  Halve ui
  Teentje knoflook
  Veel zwarte peper
  Snufje (Keltisch zee)zout
  Scheutje tabasco (optioneel)

  Alles fijnsnijden, mengen en smullen maar!

 • Runa

  Soms trek ik zo’n blikje open als we familie over de vloer hebben. Zo eet ik altijd verse kabeljauwlever en gaat het niet tegenstaan!

  Tip: lekker op een toastje/cracker met citroensap en dille. (Daarna iedereen nog even een hap olie en klaar is kees!)

  We hebben het ook op de zelfgemaakte pizza gedaan i.p.v. tonijn, heel goed te doen!!
  Nienke, weet jij of er veel van die vitaminen en vetzuren verloren gaan als je het verhit?

  • De Groene Vrouw

   Ja, verhitten beschadigt de vetzuren wel…

 • Yvonne Blanc

  Via blog van Dick O. De kabeljouwlever tip opgevolgd. Ik vind het lekker. Vanavond door tonijnsalade geprakt. Het hele gezin heeft er lekker van gegeten. Geen commentaar gekregen. Bij de plaatselijke jumbo het schap leeggehaald en een blikje terug gelegd voor die ene andere liefhebber. Nu maar hopen dat het snel wordt aangevuld. Haha. Groet.

 • Maartje

  Leuk om eens te proberen.
  Kippenlever heb ik net ontdekt en…heerlijk!! :-).

  1 vraagje, hoe denkt u over “blikvoer” ;-). Ik eet wel eens sardientjes met graat (van Fish Tales)…maar hoorde onlangs dat blik niet zo goed is?

  Bedankt voor uw reactie en blog!!!

  • De Groene Vrouw

   Blik bevat vaak BPa, een stof die de hormoonhuishouding kan verstoren. Daarom eet ik zo min mogelijk uit blik. Maar als je daar al op let, kan af en toe een blikje kabeljauwlever weinig kwaad :-)

 • Marion

  Hallo Groene Vrouw,

  Ik heb niets tegen schelvislever. Vind het altijd wel lekker, óók al eet ik het niet zo vaak (1 à 2 x per jaar).
  Nooit geweten dat het zo gezond is! Maar nu ik dat weet, ga ik schelvis-of kabeljauwlever zeker vaker op het menu zetten. Even wat leuke recepten verzamelen…

  Jij houdt niet zo van ‘vissige’ vis, zeg je. Heb je wel eens zonnevis of botervis gegeten? Dat zijn, vind ik, net als tonijn, geen ‘vissige’ vissen. Heel lekker en een prima vis om kinderen, die vaak ook niet van ‘vissig’ houden, vis te leren eten.
  Alleen jammer , dat nog maar weinig visboeren deze twee vissoorten tegenwoordig vers verkopen. Botervis hebben ze soms nog wel in de vriezer, maar zonnevis… Bovendien is het niet goedkoop.

 • C. Taal

  De recepten doen me denken aan mijn jeugdjaren (voor 1950). ‘s Winters kregen we wel eens kabeljauwlever van familie of bekenden een hele lever, 1,5 á 2 kg die met azijn gekookt was en met brood gegeten.

  Op de schepen werd lever niet weggedaan maar verzameld in een stalen ton. Die werd aan de wal aan de lever-en-kuitman verkocht, de opbrengst was voor de bemanning. De lever-en-kuitman was een handelaar, in een costuum dat waterdicht was van het vet.

  C. Taal

  • De Groene Vrouw

   Prachtig!

 • Lisette van Schijndel

  Hallo, ik kreeg al op jonge leeftijd van mijn moeder (toen nog schelvislever) op mijn boterham en gelukkig maar want hoewel ik door de jaren het niet zoveel meer heb gegeten, kwam ik het terloops weer eens tegen in de supermarkt als aanbieding toen deze ging verbouwen. Heee, dat was lang geleden… hoe had ik dat zolang uit mijn keuken geweerd????.. ?maar goed, heb alle blikjes gepakt die in het mandje lagen (6 stuks) en thuisgekomen weer eens lekker op een lekkere dikke zuurdesemboterham gesmeerd…JAMMIE…
  Na de verbouwing bij de supermarkt gekeken alleen…. geen kabeljauwlever meer… daarna maar bij een betere supermarkt gehaald en heb nu standaard in mijn voorrraadkast dit produkt!

 • S

  ik heb vitamine d3 gekocht . maar had gehoord dat in natto jappanse voeding veel vitamine k2 in zit maar ik weet niet waar je het kan kopen? weten jullie mischien

  • De Groene Vrouw

   Bij de natuurwinkel hebben ze het soms; en anders zou ik de toko proberen.

 • Tilly

  Ik heb die van Imperial licht gerookte schelvislever. Ook goed denk ik?

 • Anna

  Ik durref niet!
  Misschien, heel misschien, door de tonijnsalade….

  • De Groene Vrouw

   YOLO! 😉

 • Henrike

  Zojuist twee blikjes gekocht, om te proberen. Ik ben benieuwd! Denk dat ik het bij jouw recept met avocado het lekkerst ga vinden, want had al een keer de combi met zalm gegeten :) (tip als je het op brood wilt smeren: rooster het brood! Anders zo’n verlept pakje 😉
  Heel erg bedankt voor de inspiratie en uitleg!

 • José

  Het ‘prakje’ is heerlijk met wat citroensap, veldsla en dan op papadums (gewoon bij de Jumbo). Bedankt voor de inspiratie!

 • Jaimy

  Vandaag toch meer eens uitgeprobeerd, onder het motto van: I like to live dangerously. 😉 Toen ik het blikje open maakte gruwelde ik wel een beetje en de kat liet me niet meer met rust, want hij dacht dat hij lekker natvoer uit blik kreeg… Jammer joh.

  Ik heb het door gewokte groenten&zoete aardappel geprakt, nog wat mosterd erdoorheen en ongebrande noten. Het viel me inderdaad hartstikke mee, je proeft er amper wat van! Alleen waar het eten nog niet goed afgekoeld was, smaakte het wel een stuk vissiger. Dus goed laten afkoelen mensen. Dit ga ik zeker vaker doen, vooral omdat het een makkelijke manier is om veel calorieën en vetten binnen te krijgen. :)

  • Sharona

   Hhhhh leuk he hierzo ook wil ook vlees . Zo lief he poesjes

 • Letta de Greve

  Ik ben enthousiast over de kabeljauwlever maar vroeger at ik de schelvis lever. Waar is die gebleven?
  En hoe zit het met de afvalproducten die zich meestal in een lever opstapelen. Is dar weleens bekeken?
  Graag antwoord hierover.
  Met vr gr
  Letta

  • De Groene Vrouw

   Dat is hetzelfde. Vroeger heette het Schelvislever, maar het was hetzelfde product.
   Om eerlijk te zijn vind ik je zin “Graag antwoord hierover” niet zo vriendelijk klinken… ja, dat van de afvalstoffen is wel eens bekeken en er bestaat een prima antwoord op.

   • Richard

    Zou ik dan vriendelijk mogen vragen of je zo vriendelijk wilt zijn om een tipje van de sluier op te lichten? Want we geloven wel in vis en lever, maar niet in zware metalen. Alvast hartelijk dank!

    • De Groene Vrouw

     Nou goed.
     Een lever van een gezond dier slaat geen afvalstoffen op in zichzelf. Dat zou heel onverstandig zijn 😉 Dus tenzij het niet anders kan (lees: een beest is zo volgelopen dat de ontgiftingscapaciteit sterk achteruit gaat) verwerkt de lever afvalstoffen maar blijven die er niet in achter.

     Dat gezegd hebbende maakt het nog wel uit waar je vis vandaan haalt; Scandinavische zeeen zijn bijvoorbeeld schoner dan veel andere. Zie ook groenevrouw.nl/hier-vissie-vissie-vissie

  • A.P. Buijs

   Geachte Groene Vrouw,
   Voorheen hete het Schelvislever, Ik heb bezwaar gemaakt en nu heet het Kabeljouwlever (dit is het ook) Naast kabeljouwlever met zijn goede stoffen o.a. Omega 3 en 6. Zijn er nog veel meer etenswaren die verschrikkelijk gezond zijn. Die het lichaam niet zelf aanmaakt maar wel noodzakelijk zijn. En dan bedoel ik ORGAANVLEES !!! Bijna eet het elke eet, wat de het nu niet te koop behalve in ZUIDLAND BIJ DE GILDE SLAGER. De keurslager of supermarkt kan het niet leveren. Ja, lever of tong (is ook orgaan vlees maar hersenen hart, staartjes een hele kop of milt kan hij niet leveren.
   Ik heb recepten over orgaan vlees
   ap.buijs@kpnmail.nl

 • Erwin in 't Veld

  Zaaaaaaalig! Ben er al m’n hele lever….uhhh….leven gek op en ook de olie zou ik zo op kunnen zuipen. Inderdaad, ook ik ben één van de weinigen in m’n omgeving. Geen probleem, op ‘n onbewaakt ogenblik lekker alleen van genieten, gewoon met peperezout.
  Ik was op zoek naar gerechten, daar had ik nog nooit bij stilgestaan, om het voor anderen om mij heen meer toegangelijk te maken. Bovenstaande mengsels zijn ‘n begin.
  ….Zeg (‘t komt nu zo in mij op)…. zou het gewaagd zijn om ‘n soort Surf ‘n Turf te maken, middels een ossenhaas of een zelfgemaakte runderburger, met erop een stuk kabeljauwlever? Of wellicht iets klassieker: eerst ‘n plakje Roquefort of Gorgonzola en dan een stuk lever erop? Ga ik op korte termijn proberen. Iedere winter, als we even in NL zijn, neem ik altijd een handje blikjes mee, ze staan te glimmen in de kast (voor zolang als het duurt). Blijf schrijven!

  • De Groene Vrouw

   Mmm, een man naar mijn hart.
   Laat even weten of het lekker was, met die Roquefort enzo! :-)

  • Kees

   Je kan het in allerlei gerechten gebruiken in plaats van foie gras van de gans. Foie gras de mer is een stuk goedkoper en diervriendelijker dan foie gras d’oie.
   Als je toch bezig bent met surf & turf dan kan je het gebruiken in de klassieke beef Wellington. De kok van onze Sligro adviseert om fijngeprakte schelvislever bovenop de vis te doen als je die in de oven bereidt. Heb ik zelf nooit gedaan omdat mijn huisgenoten de neus optrekken voor schelvislever.

  • Erwin in 't Veld

   …Valt me weer iets binnen: duizend jaar geleden heb ik eens ossenhazen vanaf de kopkant even met een dun mes diep ingeprikt en er bij iedere haas twee gerookte oesters uit blik ingestopt. Je-weet-niet-wat-je-proeft! Geen of iets minder zout erop want dat zijn die oesters vaak zelf al. Mocht kabeljauwlever bovenop nou toppie zijn, is voorgaand de volgende stap! Doei, ik ga lekker de tuin in, in de zon lekker de laatste olijfbomen leegharken voor onze sublieme olijfolie!

   • Erwin in 't Veld

    Zelfgemaakte runderburger tijdens het vormen een laagje kabeljauwlever erin…….?

 • Rein

  Net een blikje op met Haust snack cups en een beetje zout. Heerlijk!

 • Jojo

  Vind varkenslever eerlijk gezegd een viezer idee. Nog niet geprobeerd, die kabeljauwlever maar een idee.

 • Ilona

  Aan de geur te oordelen dacht ik dat ik me vergist had en een blik kattenvoer had opengetrokken… Niet te harden! Maar, even dapper doorgezet en er nog wat zaakjes doorheen geprakt (waaronder een knapperig zuur appeltje). Nog steeds niet mijn favoriete smaak, maar een keer per week moet wel op te brengen zijn

 • Kees

  Ik eet wekelijks een blikje schelvislever en ook de olie die erin zit eet ik op. Schelvislever is erg lekker met gekookte bietjes en wat balsamico. Op brood met mosterd of hot lime pickle van Patak (te koop in toko’s) is ook erg lekker. De olie is zeker zo gezond en daarom eet ik het ook. Erg lekker vind ik het niet. Meestal meng ik het met wat rabarbermoes, dat camoufleert de smaak enigszins. Als iemand een andere manier weet om de olie op een smakelijke manier te verwerken dan houd ik me aanbevolen.

  • De Groene Vrouw

   Oh, lekker! Met bietjes… de olie kun je als basisolie gebruiken in een sladressing; als je het gelijk opeet valt het wel mee met de smaak. Al moet ik bekennen dat ik de olie zelf meestal ook weg laat lopen 😉

   • Kees

    Ik kan nog een keer proberen om een dressing met de olie te maken. Ik heb de olie er wel eens los overheen gegoten maar dat vond ik niet lekker. Vandaag ook weer een blikje gegeten. De olie heb ik gelijk uit het blikje opgedronken. Even niet ademen en doorslikken. Net als vroeger met de levertraan. Vandaag heb ik ook nog wat pompoenpitolie bij de salade gedaan: erg lekker. Mijn calorieën heb ik voor vandaag wel weer binnen.. Ik krijg deze olie van mijn Bosnische werkster die het zelf importeert. In Nederland weinig bekend maar in Duitsland en vooral Oostenrijk veel meer. Die is ook heerlijk en kan je net als lijnzaadolie beter niet verhitten. Eigenlijk veel lekkerder dan olijfolie. Ook heerlijk als dip voor stokbrood.

    • De Groene Vrouw

     En heel goed voor mannen van boven de 40 – preventieve prostaatgezondheid! 😀

   • Kees

    Eergister heb ik een vinaigrette gemaakt van rode balsamico-azijn, verder het klassieke recept. Eerst balsamico gemengd met een lekkere mosterd en daarna i.p.v. olijfolie de kabeljauwleverolie erdoorheen gedaan. Deze vinaigrette kan je dan gebruiken met je favoriete saladegroenten en kruiden en de levers gooi je erbij. Verrassend niet-vissig. Heel anders dan de olie los over de salade kiepen. Dan is het juist wel heel vissig. Ander voordeel is dat het in een vinaigrette veel minder zwaar op de maag ligt. De olie in de vinaigrette is in heel kleine druppelvorm opgelost dus veel makkelijker verteerbaar.

    • De Groene Vrouw

     Klinkt goed, dank je wel! 😀

 • Mila

  Kabeljauwlever van Princes is in eigen olie. Iets meer dan de helft van het blikje bevat kabeljauwlever, de rest is eigen olie. Bevat deze olie ook voedingswaarde, dus kan het beschouwd worden als natuurlijke visolie/ kabeljauwlever olie?

  • Kees

   Jazeker, je krijgt het er bij de kabeljauwlever gratis bij. Enige nadeel is dat het niet lekker is, daarom dat fabrikanten het in capsules stoppen. Nadeel van de capsules is dat veelal de vetzuren veresterd zijn met ethanol (=alcohol) en niet iedereen dat net zo goed opneemt als de pure visolie waarin de vetzuren veresterd zijn met glycerol. Zo wordt het een supplement en als je de olie zelf neemt dan heb je een puur voedingsmiddel met alles erop en eraan. Bij het maken van de capsules gaat de vitamine A en D verloren, die wordt er dan later kunstmatig weer ingestopt. De olie die bij de kabeljauwlever zit is tijdens verhitting uit de lever gelopen. De levertjes moeten verhit worden ten behoeve van conservering.

   Hier een overzicht van de gehaltes van de verschillende voedingsstoffen in de olie:
   http://informationsnutritionnelles.fr/huile-de-foie-de-morue
   en hier een overzicht van de gehaltes in de lever zelf:
   http://informationsnutritionnelles.fr/foie-de-morue

    • De Groene Vrouw

     Euh, dat moet je aan hen vragen en niet aan mij. Ik heb die site niet geschreven…

     • Ben

      Net een paar blikjes van Princess gekocht, hier staat ook alleen vit A op. Wie heeft er “gelijk”?

     • De Groene Vrouw

      In geval van twijfel: meestal Nutritiondata.
      2500% van de dagelijkse behoefte aan vitamine D per 100 gram:
      http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/628/2

      (dit gaat over de olie, maar de kabeljauwlever zelf is ingelegd in & volledig doordrongen van eigen olie. Dus het gehalte in de lever zal niet veel lager zijn).

   • Sharona

    Dus ik hoef geen kabeljauwolie meer te kopen?????? Dan kan ik toch de olie in een fles doen en elke dag eetlepel van eten . Kan ik het ook op me gezicht smeren want er zit vitamine a retional in . Enige echte anti aging wat ze bij de huisarts kopen :) ben ik slim :0

    • De Groene Vrouw

     Superslim. Je gaat alleen wel stinken als een dooie kabeljauw, maar dat moet je natuurlijk verder zelf weten.

   • NuNi

    De Groene Vrouw schrijft juist dat je het beter niet kan verhitten, want dan gaan de vetzuren verloren…

    Maar de levers worden wel verhit bij de productie schrijft Kees…dus…weg vetzuren!?

  • Frans van Maurik

   Ik ben een liefhebber van kabeljauwlever, Echter ieder blikje bevat maar rond de 60 gram. Blikje is half leeg en opgevuld met olie. Ik kan mij van jaren geleden herinneren dat blikjes kabelauwlever ( ze verkochten het als schelvislever) gewoon geheel gevuld waren. Wie weet een adres om weer daaraan te komen of wie heeft ervaringen met andere leveranciers dan Princes?
   Met de blikjes van Princes voel ik mij bekocht.

   • De Groene Vrouw

    In mijn ervaring zijn ze niet half gevuld maar zeker voor 3/4. Ik heb me nog nooit bekocht gevoeld, maar dat is voor ieder persoonlijk natuurlijk. Wel: de olie is net zo waardevol als de lever zelf, dus echte oplichting kun je het niet noemen 😉

 • Michel

  Zag het in de winkel staan en heb het meegenomen.
  Zocht op google kabeljauwlever en kwam hier terecht.

  Bedankt voor je informatie en ben benieuwd hoe het smaakt :)

 • Oké, recept 1 gegeten en het is een absolute aanrader! Heel erg lekker, én ik kon er bijzonder lang op vooruit.

 • Liesbet

  Ik vraag het me ook af, de vervuiling in zee. Zou niet alleen om zware metalen gaan, waar ze bij supplementen bijvoorbeeld op testen, maar ook plastiek! Ik las onlangs dat visoliesupplementen ware gifbommetjes zouden zijn. Komt sinds kort inderdaad ook nog eens de radioactiviteit bij. Sindsdien durf ik geen visolie meer kopen, wat ik uiteraard erg jammer vind als omega 3-bron die dan wegvalt. Voor de kabeljauwlever geldt dan uiteraard hetzelfde. Hoe kijk jij daar naar?

  • De Groene Vrouw

   Daar schrijf ik nog wel een keer een blogpost over 😀

   • De Groene Vrouw

    Bedankt voor de aanvulling!

 • Ja, nu wil ik ook kabeljauwlever eten. Nu. Nu! NU!

 • Suzette

  Dank voor de informatie en recepten!
  Ik ken het inderdaad als schelvislever, maar heb nu ontdekt dat Princess de naam heeft veranderd.
  Op mijn opleiding voor Natuurvoedingskundige is erover gesproken, maar dan in de context als jodiumbron. Weet jij hier iets van?

  Hartelijk dank, I will follow you…;-)

  Suzette

 • M.A. te Riele

  Vroeger was dat nog veel grappiger. Toen heette het Schelvis lever.
  En bij de AH stond dan op de bon… jawel: “Elvislever”!
  (heb er ergens nog een foto van, kan ik nu niet vinden) hahaha

  • Ik heb het inmiddels al twee keer geprobeerd, en ik vind het nog eigenlijk best lekker!! :) Gewoon zo, direct uit het blikje, jammmm :) Het enige waar ik een beetje mee in mijn maag zit is dat BPA verhaal met blik…. maar goed… dit is dan ook echt het enige wat ik uit blik eet en plastic en bonnetjes vermijden we waar mogelijk… dus dan moet dat blikje wel kunnen… :) :)

   Grappig trouwens ook die specifieke waarschuwing op de verpakking voor zwangere vrouwen… 😉 Wij weten wel beter. :p

   • Kees

    Citaat van voedingscentrum.nl over BPA in blik en plastic:
    ‘Veiligheid

    Het gebruik van bisfenol A (BPA) wordt door de Europese wetgeving streng gereguleerd. De EFSA heeft bepaalt dat een mens per dag 0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht binnen mag krijgen. Voor een volwassene van 70 kilo betekent dat 0,28 milligram per dag. Mensen met een normaal voedingspatroon komen niet aan deze hoeveelheid. Ook niet als ze elke dag groenten, fruit, frisdrank of andere ingeblikte of in hard plastic verpakte levensmiddelen nemen, zoals soep uit blik.
    Mensen met de theoretisch hoogste BPA blootstelling blijven nog 3 tot 5 keer beneden de door EFSA vastgestelde gezondheidslimiet.”

   • Tawnia

    Ik ben 21 weken zwanger en heb net onnadenkend een blikje verorberd en bedacht ineens dat ik het eens moest opzoeken hoe het nou zit met kabeljauwlever en zwangerschap. Ik kan er niks over vinden! Maar jouw reactie intrigeert me…

 • Sara

  Kijk of ik die vent van mij kan overhalen. Hij eet nu ook sardientjes. Dacht altijd dat het zoutig smaakte maar hij verwarde sardientjes met ansjovisfilets. Hij vind het nu een van de lekkerste vissen om te eten.

 • Ariënne

  Ha, heel interessant! Ik ziek nl een vervanger voor de Fermented Cod Liver Oil, waar ik m’n twijfels bij heb gekregen door het negatieve effect op m’n keel. (Na maanden nog keelschurft.) En ik gebruikte die met kaneelolie. Uit navraag bleek dat ze daar “pure Cassia-olie” voor gebruiken, waar nou net de meeste Coumarine in zit (is niet goed).
  Ik wil dus graag iets met A en D om te kunnen nemen bij de (belangrijke!)vitamine K2, die ik slik.
  Is blik geen probleem vanwege de coating?

  • De Groene Vrouw

   Even een nuance: het kan goed zijn dat je een individuele overgevoeligheid hebt voor cassia-kaneel of coumarines, maar om nou te beweren dat ze algeheel ‘niet goed’ zijn gaat wat ver, zie ook hier: https://groenevrouw.nl/kruiden-om-huis-te-hebben-kaneel/ 😉

   Maar dit is een goed alternatief.
   Tsja, en blik. Dat is weer een heel ander verhaal… daar komt nog wel eens een blog over. Laat ik het zo zeggen: de dag dat het in (donker) glas op de markt komt, koop ik dat, en tot die tijd maak ik me geen zorgen over het blik 😉

   • Ariënne

    Nee, dat wil ik niet beweren, maar ik ben zelf het vertrouwen in FCLO wat kwijtgeraakt. Kan natuurlijk een persoonlijke reactie zijn van mij op het spul.
    Ben blij met dit eventuele alternatief.
    Het is even een zijweggetje (sorry) coumarine in kaneel en het mogelijke effect op de lever. Maar te interessant om niet te delen: http://www.dieetcare.nl/news_article.php?cod=313

 • Anna

  En voor wie gelijk naar de winkel rent: let wel op dat het verantwoord gevangen vis is. Fijn als het gezond voor ons is, maar een gezond ecosysteem is ook wat waard. Dat is vooral met tonijn nog wel een issue! zie http://www.goedevis.nl/ En de kabeljauwlever staat op het boodschappenlijstje. Ik herinner me uit mijn jeugd nog wel wat vaags vettigs, hopelijk is mijn smaak intussen wat veranderd 😉

  • Kees

   Kabeljauwlever die je hier koopt in de supermarkten komt vrijwel allemaal uit IJsland. Vis is het belangrijkste exportproduct van het land en daarom worden de visstanden in de territoriale wateren van IJsland beter beheerd dan die van welk land ook. Op alle blikjes die ik ooit heb gezien staat een MSC keurmerk. Verder is het zo dat de levers in feite een afvalproduct zijn. Het merendeel wordt bij het schoonmaken van de vis gelijk weer overboord gegooid. Dus de vis wordt niet speciaal gevangen voor de levers.

 • Klinkt goed! Ga ik proberen. Sowieso is een vetrijke salade voor in de avond welkom, en eten waar je drie weken op vooruit kunt ook.

  Moet je echt pas eten als je honger hebt? Hoe werkt dat dan? Ik kreeg er bij eat for heat niet goede vindt achter wat daarvan het onderliggende systeem is. Uit nieuwsgierigheid hoor, ik kan dat nog steeds niet.

  • De Groene Vrouw

   Hier hebben we het al eens over gehad, geldt niet voor jou 😉

 • Ik ga ook een blikje halen, ik kan trouwens als redelijk mayo alternatief de belgische van ah huismerk adviseren. Die heeft geen suiker en uberhaupt maar een paar ingrediënten, ook nog eens redelijk goedkoop

 • Ik dacht altijd dat dit al verhit was geweest en de vitamine D dus weg is! Niet dus? Interessant 😀

  • De Groene Vrouw

   Nee, dat dacht ik ook maar (waar las ik dat nou…) dat blijkt mee te vallen. Ik denk dat het zelfs (maar dat is logica, geen wetenschap) wel meevalt met de blootstelling aan zuurstof en dus met de oxidatie. Want als je het blik een uur open laat staan begint de afbraak van eiwitten al en begint het naar vis te ruiken, terwijl een vers blikje dat helemaal niet heeft.

   • Nou, meteen gisteravond geprobeerd. Slecht blikje, dit was het meest vissige wat we ooit gegeten hebben, bah! En dat terwijl we gewoon haring en dergelijke eten en lekker vinden. Volgende keer beter!

 • Cyril

  Handig deze recepten! Ik ben ergens een beetje bang voor dit goedje en vroeg me al af hoe ik dit moest binnenkrijgen. Ik maak me wel zorgen over de ophoping van kwik, polychloorbifenylen (PCB’s) en andere dioxines in de vette visolie. De informatie die ik daarover lees op websites en in wetenschappelijke studies is alarmerend, maar niet eenduidig. Waarschijnlijk omdat er nog veel onbekend is. Op andere sites wordt er gewaarschuwd voor het te veel binnenkrijgen van deze stoffen en geadviseerd niet meer dan 2 keer per week vette vis te eten. Hoe denk jij daarover? Wegen de voordelen van vette vis op tegen de nadelen?

  • M.A. te Riele

   Ja, ook mijn drempel: het is een lever. Uit een zeedier. Zee wereldwijd verbonden en vervuild en dan ook nog: kernreactor foutje…

   • De Groene Vrouw

    De vervuiling hangt heel erg af van waar het dier vandaan komt… zie ook het andere stuk. Tevens worden bij gezonde dieren de afvalstoffen niet IN de lever opgeslagen, maar daar slechts verwerkt. Da’s anders bij een willekeurige bio-industrie-koe, maar daar hebben we het nu niet over.

 • Ank

  De vorige keer toen je het over kabeljauwlever had, heb ik het meteen gekocht in de supermarkt.
  Manlief en ik vinden het rechtstreeks uit het blikje al lekker op een zelfgebakken speltbroodje.
  Onze zoon, die net als jij niet van alle vissoorten houdt, vindt kabeljauwlever jammer genoeg ook niet lekker. Wat hij echter wel lust is tonijn uit blik door de salade niçoise. Nu kwam ik opeens op het idee om de kabeljauwlever gewoon te verwerken in deze salade nicoise, zonder dit van te voren mee te delen natuurlijk. :) Misschien iets om ook eens te proberen?

 • Marina

  Fijn!! thx, ik was al een beetje aan het inkakken wat de inname betreft. Ik deed een theelepel per dag, heel snel hap slik weg. Maar dit is wel te doen. en het is dus prima om bv de tonijnsalade 2 keer per week te eten en de rest van de week geen kabeljauwlever. Je hoeft niet elke dag een theelepel te eten om de spiegel hoog te houden ofzo?

 • Sophie

  Lekker! Eet het nog wel te weinig. Is dat uit het blikje hetzelfde als fermented cod liver oil pilletjes? Of is daar weer iets mee uitgespookt?

  • Kees

   Fermented cod liver is iets heel anders. De levers worden in een ton gedaan en men laat die fermenteren waardoor de olie eruit loopt. De olie in de blikjes is vrijgekomen bij het verwarmen ten behoeve van conservering.

   • De Groene Vrouw

    Dat klopt, maar dat maakt het qua omega-3-vetzuren niet beter of slechter.

 • Lies

  Aan gedacht wel en zelfs in huis gehaald naar aanleiding van je vitamine D-verhaal, maar nog niet gegeten. En ik dat terwijl ik eigenlijk wel graag vis eet. Vanmiddag wordt het dus een salade van witloof (want die zat in het groentepakket) en kabeljauwlever en met misschien nog iets erdoorheen wat ik in de koelkast vind en mayonaise. Ik koop die van Ton (de Belgische), als ik ‘m niet zelf maak omdat die zonder suiker is en het dichtst in de buurt komt van zelfgemaakte qua smaak en ingrediënten. Ik ben benieuwd!

 • Marjo

  Goedemorgen Nienke,
  Wat schrijf je toch leuk! Daar houd ik van. Niet te serieus allemaal. Voeding is geen dwangbuis, maar moeten we ook een beetje leuk maken. Dank je wel voor de info over de kabeljauwlever, ik ga het zeker proberen. Kijken of ik ook over die drempel van visssslucht kom…