Geen tijd voor rotzooi – 30 Day Positive Eating Challenge!

Geen tijd voor rotzooi – 30 Day Positive Eating Challenge!

Positive eating

Diëten zijn vaak moeilijk vol te houden. Dat komt omdat ze stom zijn. Als je echt wilt afvallen, moet je niet willen afvallen. Je moet gezonder willen worden, waarbij je *per ongeluk* ook op het goede gewicht komt.

Er is nog een reden dat diëten stom zijn: ze focussen vooral op wat je niet mag. En dat is niet handig. Ik doe het zelf ook: eet vooral geen zonnebloemolie, geen margarine, geen suiker, geen fake foods, niet teveel tarwe en vooral geen Cola Light. En natuurlijk is dat allemaal ook waar: voor de meeste mensen valt er een gigantische bult winst te behalen als ze de gigantische bult crap die ze in hun boodschappenkarretje laden, achterwege zouden laten.

Het niet eten van rotzooi maakt je per definitie gezonder dan het wel eten van rotzooi. Dat is ook waarom mensen die radicaal overstappen op een raw food diet of paleodieet zich vaak zo heerlijk voelen: je slaat vrijwel alle fake foods die een belasting vormen voor je lichaam, in één keer over.

 

Wat stop je wél in je snuitje?

Jammergenoeg is het niet eten van rotzooi maar de helft van het verhaal. De andere helft gaat natuurlijk over wat je wel eet. Je kunt alle bewerkte voedingsmiddelen afzweren, je kunt veganist worden, voor mijn part fruitariër… maar dat wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk gezond wordt. Want stop je wel genoeg in je smuicheltje? Genoeg voedingsstoffen? Genoeg vetten, vetoplosbare vitaminen, genoeg eiwitten?

Donuts, ontbijtkoek en andere sterk bewerkte ‘voedings’middelen vragen voedingsstoffen om verteerd en afgevoerd te kunnen worden, maar brengen zelf geen voedingsstoffen aan. Je behaalt dus al winst als je (grotendeels) stopt met het eten van dit soort ‘ondermijnende’ producten. Maar! Dan moet je eigenlijk nog beginnen, want de voedingsstoffen die je wel nodig hebt, zul je toch ergens vandaan moeten halen.

Je lichaam wordt tenslotte niet opgebouwd uit de dingen die je niet eet, maar uit de dingen die je wel eet. Lijkt een open deur, maar toch vergeten we het vaak. Alles in je lijf is opgebouwd uit voedingsstoffen. Niet alleen je spieren en botten, maar ook je hersenen en zelfs je emoties en concentratievermogen. Al je weefsels en lichaamsfuncties bestaan uit vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren, koolhydraten… en die moet je dus wel eerst eten!

 

Geen tijd voor fake

En als je daar over nadenkt, hebben we helemaal geen tijd voor fake. Geen ruimte, ook. Het is niet eens zo heel makkelijk om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen op een dag. Als ik echt genoeg voedingsstoffen binnen wil krijgen moet ik vrijwel iedere keer dat ik iets eet, zorgen dat er genoeg inzit. Met andere woorden: als er iets ruimte inneemt in mijn maag, zorg ik er beter voor dat die ruimte bestaat uit gezonde voedingsstoffen en niet uit lege vulling. Want iedere keer dat er een donut ruimte zit in te nemen in mijn buik, past daar niet tegelijkertijd een appel. Je mag 1x raden welke ik liever voortrek.

Daarmee hoef je overigens helemaal geen gebrek te hebben aan lekkere dingen. Een keukenkastje vol goede basisingrediënten en een beetje creativiteit zorgen dat je binnen de kortste keren echt goddelijk kan eten terwijl je jezelf tegelijk helemaal volstopt met belangrijke voedingsstoffen.

 

Neem een besluit

Daarom heb ik een besluit genomen: vanaf nu focus ik me op wat ik wel in mijn gezicht stop, en minder op wat ik niet meer wil eten. Bij alles wat ik wil eten, bedenk ik wat het toe gaat voegen aan mijn dag. Wat het voor mijn lichaam gaat doen. Geeft het me vetten waar ik een rustige, stabiele energie van krijg? Geeft het me eiwitten waar ik mijn spieren mee kan opbouwen en enzymen mee kan vormen? Geeft het me vezels die de bacteriën in mijn darmen voeden? Of misschien vitaminen die zorgen voor gezonde ogen, vetzuren voor goedlopende hersenen of gelatine voor soepele gewrichten?

Op die manier lukt het al bijna niet meer om ‘lege’ dingen te eten. Want wat voegt een boterham nou helemaal toe, of een Milky Way? Niet erg veel. Terwijl een soep met zoete bataat, slagroom en echt zout me helemaal voltankt met B-vitaminen, prebiotische vezels,  gezonde vetten en mineralen. Bomdiggity.

 

De uitdaging

Ik ga 30 dagen lang Positief Eten. En jij mag meedoen. Daar hoef je helemaal niets voor te betalen, niets voor te downloaden, geen dure supplementen voor te aan te schaffen. Je doet het helemaal zelf. Met een beetje hulp van mij en de rest van de Groene Vrouw-lezers.

Hoe? 
Schrijf je vanaf vandaag in voor de Challenge. Op 1 mei beginnen we. Samen. En het is dus gratis. Zei ik dat al? Maar je krijgt wel van alles:

 • toegang tot de speciale Facebookgroep, waar je inspiratie, tips & recepten deelt met de andere deelnemers. Iedere dag wordt er in de groep een vraag gesteld, waar je op kunt antwoorden en die je ‘bij de les’ houdt.
 • bonusmateriaal zoals de Receptkaarten en het Voedingsdagboek, waarmee je je Challenge een boost geeft
 • flinke korting op de Basiscursus Positive Eating, voor het geval je misschien nog wat extra kennis over voeding op wilt doen (en de introductieles gratis!)

En verder hoef je niks. Ja, je krijgt de nieuwsbrief. Maar daar kun je je ook weer voor uitschrijven als je ‘m niet leuk vindt. Oh ja. Je hoeft tóch wat. Daar gaat de Challenge namelijk over. Lees maar even verder.

 

Wat is de truc?

Je hoeft niet alleen gezonde dingen te eten. Zoals ik zei: het is geen ‘dieet’ waarin je van alles ‘niet mag’. Het enige dat we gaan doen is nadenken en bewust eten. Bij alles wat je in je mond wilt stoppen, stel je 1 vraag: wat voegt het toe? Wat heeft je lijf aan deze voeding? Voegt het vitaminen toe, mineralen, gezonde vetten… of niks van dat alles, maar wél een flinke dosis gelukzaligheid omdat je heel blij wordt van dat ene ijsje?

Je gaat dus niet alleen bewuster eten, maar ook nieuwe kennis opdoen. Want wat zít er eigenlijk in die appel, wat voeg je toe met die heerlijke stoofschotel, en zitten er in dat ijsje ook nog dingen die wél goed voor je zijn?

In de Facebookgroep deel je wat je zoal eet op een dag en wat het voor je doet. Voegt het vitaminen toe, mineralen, gezonde vetten? Wat je niet weet zoek je op, en je zet het in de groep! Daarmee inspireer je anderen en kun je terugkijken naar wat voor jou een succes was en wat niet. Ik ga het niet voor je voorkauwen; we doen het samen. Dus deel die recepten, vertel over je successen en vraag om hulp als je even in de put zit. Samen creëren we een gewoonte in 30 dagen, die je aan het einde daarvan nooit meer wilt loslaten. Inspiration for a lifetime. Fuck diëten. 30 dagen Positief Eten… doe je mee?

 

button_jaaaa-ik-doe-mee

De vraag van vandaag:
Wat is jouw manier van Positive Eating? En doe je mee?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

 • De Groene Vrouw

  LUKT HET NIET MET AANMELDEN VOOR DE CHALLENGE?
  Lieverds, ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die zich willen aanmelden voor de Challenge, en bij wie dat niet lukt. Alle ‘knoppen’ voor aanmelding etc. staan goed, dus daar kan het niet aan liggen. Helaas heb ik niet genoeg verstand van de technische kant van de zaak (en trouwens ook niet genoeg tijd) om iedereen bij wie het niet gelijk lukt, te begeleiden.

  Daarom hier een paar tips voor als het niet (gelijk) lukt:
  > Heb je je aangemeld bij de Challenge, of alleen bij de facebookgroep? De fb-groep is onderdeel van de Challenge, maar je moet je ook nog even aanmelden via deze link:
  https://app.enormail.eu/su…/e290625146ee73d24d6b0cd10ff94853

  > Misschien heb je je geprobeerd aan te melden voor de verkeerde groep. Er is ook een groep genaamd ‘Cursusgroep Positive Eating’, maar die is voor cursisten van de Basiscursus. DE JUISTE LINK naar de fb-groep voor de Positive Eating CHALLENGE vind je in de welkomstmail na aanmelding!

  > Krijg je geen welkomstmail? Kijk eerst eens in je spambox.

  > Nog steeds niet? Gebruik dan een ander emailadres of meld je aan vanaf een andere browser. Ik kan je NIET handmatig aanmelden.

  Hopelijk lukt het nu wel!

 • An

  Ik heb me ingeschreven maar heb helaas niets ontvangen… 😔

  • De Groene Vrouw

   Heb je al in je spambox gekeken?

 • Jeanie

  Hallo groene vrouw, ook ik krijg geen bevestigingsmailtje. Heb me twee maal opgegeven.
  Ik wil toch erg graag meedoen, en hoop dus dat je me nog kunt toevoegen. Fijne dag!

 • Marjet

  Hi Nienke, wat een fantastische site heb je! Heb even de check gedaan of ik hier op mijn plek zit en joehoe, dat is zo!
  Nou kwam ik hier niet zomaar terecht, ik wil graag meedoen met de 30-dagen gezond challenge. Via Facebook 2x aangemeld, maar krijg geen bevestigingsmail binnen. Wat een cadeautje eigenlijk, anders had ik je site nog niet bezocht. Ga hier later nog zeker meer lezen.
  Zou je mij toe kunnen voegen voor de 30dagenchallenge?
  Fijne dag! Marjet

   • Jenna

    Hoi Nienke, ik heb geen bevestigings mail gekregen. Misschien omdat ik al bekend bij met jullie? Nog nooit de chalkenge gedaan.

    • De Groene Vrouw

     Nou, er zijn een paar mensen die problemen hebben met de bevestigingsmail… maar ik heb geen flauw idee wat ik daar aan kan doen. Misschien een ander mailadres of andere browser proberen? Als je vandaag de eerste mail hebt gekregen over de start van de Challenge is er overigens niks aan de hand, dan is het blijkbaar gewoon goed gegaan 😉

     • Jenna

      Oeps, ik keek even verder dan mijn, toch wel flinke, neus lang is. Conclusie; je bent spam😜

     • De Groene Vrouw

      In een blikkie? 😉

 • Else

  Nienke, ik hoop dat het een succes wordt en dat je het later een keer terug laat komen :) Heb mijn redenen om er niet in mei aan te beginnen, en heb geen facebook! Veel plezier!

  Trouwens, leuk dat je weer zo actief aan het bloggen bent!