Als je erdoorheen zit – in 5 stappen back on track

Als je erdoorheen zit – in 5 stappen back on track

back_on_track

Jazeker. Ik heb ze ook. Dagen dat je er he-le-maal doorheen zit. Dat je ineens realiseert dat je al zeker drie weken niet goed voor jezelf gezorgd hebt, maar dat het ook even niet lukt om dat te doen – want die belangrijke opdracht moet nog af, er mailden net nog drie klanten met brandjes die geblust moeten worden, de auto moet nog naar de APK en daar heb je eigenlijk geen geld voor, er is iets met de oudste op school en de jongste moet naar de tandarts, de belastingdienst heeft een fout gemaakt dus dan moet je dáár weer achteraan… en ineens is het op.

En dan vind je jezelf terug op de bank, onder een dekentje, terwijl je net tegen je partner geschreeuwd hebt terwijl ‘ie dat niet verdiende en is het enige dat je nog wilt, een flinke winterslaap houden en dat alles dan weer goed gekomen is als je wakker wordt. Herkenbaar?

Ik las laatst dat de gemiddelde middelbare scholier anno 2015 net zoveel geestelijke druk ervaart als een psychiatrisch patiënt in 1950. En ik weet niet hoe het met jullie is, maar mijn stresslevels zijn niet bepaald gedaald na de middelbare school. Dus.

Dit is mijn stappenplan voor dat soort dagen. De dagen dat je het echt helemaal niet meer ziet zitten. De dagen dat je je afvraagt of het ooit nog goed komt. Het is niet ingewikkeld – het is alleen niet leuk om te doen. Maar je moet. Ik gebruik deze volgorde, maar een andere mag ook als dat beter voor je werkt; als je ze maar alle vijf doet. Neem vanmiddag dus om jezelf terug te zetten op de rails. Want dat is nodig. Let’s kick some ass.

Oh, en een tip: lees & doe deze stappen één voor één. Onderzoek toont namelijk aan dat als je leest of een filmpje bekijkt over trainen of je leven verbeteren, je hersenen denken dat je het ook doet. En dat is dan niet echt zo. Bovendien: als je er NU doorheen zit en je gaat al deze adviezen lezen, dan zakt de moed je in de schoenen. Niet de bedoeling. Bovendien is dit stuk toch veel te lang geworden om in één keer uit te lezen. Dus lees stap 1 en voer hem uit; kom daarna terug voor stap 2. Deal?

 

1. Douchen

De kans is groot dat je in je pyjama zit of in een joggingpak. Of iets in die richting. Dat je vergeten bent deodorant op te doen en je haar al een paar dagen niet gewassen hebt. En zelfs als je dat op de automatische piloot allemaal wel gedaan hebt: douchen is gewoon heel erg fijn. Of in bad, dat mag ook. Maar douchen is actiever, en je gaat straks nog allerlei stappen zetten.

Neem die ene luxe doucheschuim die je bewaart voor speciale momenten. Overigens heb ik na zo’n periode Tijd! voor jezelf ontwikkeld. Die staat bij mij ook niet standaard in de douche (ik hou van afwisseling), maar ik pak hem er wel bij als ik niet lekker in mijn vel zit.

Neem zolang je nodig hebt. Jamaar de energierekening – nee, dan douche je een andere keer maar iets korter. Nu gaat het erom dat je even neemt wat je nodig hebt. Heb je een baby, regel dan oppas. Iedere moeder in de straat weet hoe het is. Bel iemand. Vertel eerlijk dat je even een half uur of drie kwartier onder de douche moet. They will understand.

Trek na het douchen mooie kleren aan. Of je werkkleren. Of iets waarvan je je kunt voorstellen dat je het aan hebt als je alles onder controle zou hebben. Met schoenen én gekamd haar. En een lik crème op je toet (die lekkere) én een mascara’tje.

 

2. Bewegen

Nee, ik weet dat je er geen zin in hebt. Maar. Je. Moet. Ik zeg het nog een keer. JE MOET. Liefst buiten, even een klein stukje wandelen of fietsen. Binnen mag ook: pak een hoelahoep, ren drie keer de trap op en neer, doe 10 diepe kniebuigingen of zet een muziekje op en dans. Kan me niet schelen wat je doet, maar je MOET nu even bewegen.

Beweging zet namelijk een aantal dingen in gang die je nodig hebt. Zo stimuleer je de aanmaak van testosteron – dat is niet alleen voor mannen maar juist voor vrouwen extreem belangrijk. Het zorgt voor besluitvaardigheid, doortastendheid, zelfverzekerdheid en zonder testosteron verander je dus in een bang muisje dat niks meer kan en niks meer durft. En bovendien zakt je libido onder het vriespunt, en dat is nooit een goed teken.

Daarnaast is beweging een seintje voor je lichaam om adrenaline en cortisol aan te maken. Dat lijkt tegenstrijdig – want je wilt toch juist van die stress af – maar op het moment dat je er helemaal gierend doorheen zit en niks meer wilt, heb je deze twee hormonen nodig om overeind te komen en iets te gaan doen. Actie ondernemen. Vanavond kun je mediteren om te zorgen dat ze weer teruggaan in hun hok, maar nu heb je ze even nodig.

Ook je dopamine-productie wordt gestimuleerd door even flink bewegen. Dat heeft twee voordelen:

 • Je voelt je snel lekkerder (dopamine is één van de ‘beloningsstofjes’ in onze hersenen)
 • Het zorgt voor een betere prikkeloverdracht in je hersenen, dus je kunt helderder nadenken, minder mist in je hoofd, betere beslissingen nemen en je komt beter uit je woorden.

Sommige mensen zijn van nature laag in dopamine; je kunt dit stimuleren met voedingsmiddelen zoals vis, ei, zelfgemaakte bouillon, amandelen, bieten, bananen en bessen. Het kruid Mucuna pruriens is hier overigens ook een topper in, en ik heb altijd wat op voorraad voor dit soort dagen (of dagen dat ik sowieso even moet kunnen knallen). En bewegen dus. Ga. Bewegen.

 

3. Opruimen

Ik weet niet hoe het met jullie gaat, maar mijn huishouden zakt in als een plumpudding als ik me langer dan een dag of drie niet fijn voel. Dan is er echt geen beginnen aan, want de was puilt uit en allebei de tafels liggen vol rotzooi en de badkamer is smerig en oh-gottegot-paniek. Dat doen we dus niet.

Je begint met een heel klein stukje van je huis. Iets overzichtelijks. Ik raad aan: de keuken. Begin met het weghalen van alle overbodige spullen uit de keuken. Tekenspullen: eruit. Verdwaalde elastiekjes: eruit. Belangrijke papieren: eruit. Breng alles uit de keuken wat daar niet hoort.

En daar is een heel belangrijke truc voor. Als je iets wegbrengt naar waar het hoort, dan leg je het in die ruimte neer – en dan ga je terug naar de keuken. Vroeger pakte ik iets uit de keuken om het naar de badkamer te brengen, bleef daar hangen om iets op te ruimen, bracht iets naar de slaapkamer en bleef daar hangen om even de was te vouwen – en aan het einde van de dag was er dus niks echt opgeruimd. Dat doen we dus anders: pak iets op dat in de slaapkamer hoort, leg het daar op bed en ga gelijk terug naar de keuken. Ja, dat voelt tegennatuurlijk, maar het werkt wel.

De afwas stapel ik altijd een beetje geordend op. Dan kun je hem daarna gelijk doen als je puf hebt (ik raad aan: met een filmpje erbij), maar als dat niet lukt heb je in ieder geval een deel van de keuken vrij gemaakt. Dat deel ga je nu schoonmaken. Grondig.

 

4. Voedingsstoffen erin

Hoe goed ik ook tegen jullie kan vertellen wat je allemaal moet eten; als het mis gaat, gaat het bij mij net zo goed mis met gezond eten. Dat er nog een krat vol groentenpakket staat met prima groenten, maar daar heb ik dan geen energie voor. En de makkelijke diepvriesgroenten zijn altijd op. Dus dan eet ik brood. Veel meer dan ik zou willen. Dagen achter elkaar. Het is dat mijn man kookt, anders zou niemand nog groenten eten.

Klaar daarmee. Na het douchen en opruimen gaan we zorgen dat we wat voedingsstoffen binnenkrijgen. Pronto. Regel een gezonde maaltijd. Als er boodschappen gedaan moeten worden, bel je iemand om dat voor je te doen. Desnoods je moeder. Nee, je gaat niet zelf boodschappen doen; you’re in no shape to do that.

Bel iemand en vertel ze dat je er heel erg doorheen zit. Dat je nu een zak groenten nodig hebt of een zelfgemaakte maaltijd, die ze afleveren bij de deur. Een knuffel graag, maar geen heel gesprek, je hebt nu behoefte aan rust. Dit is een moeilijke stap, maar wel nodig. Leen desnoods een zak diepvriesgroenten bij de buurvrouw.

Als ik zelfs daar de kracht niet voor heb, begin ik met het slikken van de dagelijkse supplementen. Die heb ik dan meestal ook al zeker een week in de kast laten staan, en als ik die allemaal binnen heb geeft dat tenminste het idee dat ik een soort van voor mezelf gezorgd heb. Nou heb ik natuurlijk de hele rambam op voorraad, dus dat scheelt – maar dit is mijn ideale vitaminencocktail:

En dat zijn dan alleen nog maar de dingen die ik dagelijks neem, en die ik de afgelopen week dan even heb overgeslagen omdat ik het mezelf blijkbaar niet waard vond om goed voor mijn lijf te zorgen (dat soort dingen gaan nooit bewust hè, maar als je erover nadenkt…)

Als ik me echt kløte voel, pak ik ook gelijk even wat extra’s:

 • Viridian Qi-ribose – bevat de voedingsstoffen waar je mitochondriën direct ATP van kunnen maken. Met andere woorden: de stoffen die je cellen nodig hebben om energie van te maken, zonder dat die stoffen eerst nog moeten worden opgenomen en omgezet uit je voeding. 2x een theelepeltje per dag zorgt ervoor dat ik zonder koffie kan, terwijl het niet (zoals koffie) de energie uit je eigen voorraad wegsteelt.
 • Enhanced Rhodiola Complex – bevat een rijtje adaptogene kruiden (lees hier en hier) die ervoor zorgen dat je lichamelijk en geestelijk meer evenwicht krijgt in stressvolle perioden. Het maakt je minder gevoelig voor stress en geeft je strak gespannen zenuwen een beetje rust, zonder dat je er slaperig of sloom van wordt. Ideaal in drukke periodes zoals een verhuizing, examens, werkdeadlines of gewoon gedurende de hele peutertijd van de kinderen. Niets zo stressvol als een peuter, als je het mij vraagt.
 • Mucuna pruriens dus – ook wel fluweelboon, bijvoorbeeld van Ayu Health of Dopatropic van Biotics. Zorgt ervoor dat je hersenen net even wat wakkerder meedoen en dat je net even iets zelfverzekerder en besluitvaardiger door je dag heen wandelt. En dat heb je nodig voor de volgende stap, dus dat komt mooi uit.

 

5. Maak een lijstje

Denk niet AAN wat je allemaal nog moet doen, denk na OVER hoe je het gaat doen. Meer dan 5 dingen die door je hoofd cirkelen en die allemaal nog moeten gebeuren, maken je hoofd propvol. We zijn menselijkerwijs niet eens in staat om heel veel meer dan 5 belangrijke dingen gedurende langere tijd te onthouden, dus je hersenen gebruiken de enige manier waarop dat wel lukt: door ze steeds te herhalen. En steeds terug te laten komen. Om drie uur ‘s nachts bijvoorbeeld, als het helemaal niet nuttig is om eraan te denken dat de auto naar de APK moet.

Schrijf het dus op. Neem een mooi schrift of een nieuw stuk papier, iets waar je blij van wordt. En begin met schrijven. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Neem daar gewoon een half uur of langer de tijd voor. ALLES. Van die auto tot opruimen tot de hond naar de dierenarts tot ALLES. Blijf schrijven tot je echt niks meer hebt.

Dan. Neem een rode, gele, groene en paarse stift. Of (als je die niet hebt) teken een uitroeptekentje, rondje, vierkantje en sterretje. Maak alles rood/uitroepteken dat dringend moet gebeuren. De belastingaangifte die eigenlijk gisteren moest – dat soort dingen. Probeer niet in paniek te raken en ga het zeker niet nu doen. Je bent aan het ordenen. Verboden om nu taken van het lijstje uit te voeren. Je komt nergens als je nu als een kip zonder kop aan je belastingaangifte gaat zitten. Geloof me.

Kruis dan met de gele stift/vierkantje alle dingen aan die binnenkort moeten gebeuren. Die APK bijvoorbeeld. En dan met de groene stift/driehoekje alle dingen die op terugkerende basis moeten gebeuren (elke dag of elke week: stofzuigen, afwassen, dat soort dingen). Tot slot ga je er met je paarse stift / sterretje doorheen en kruis je alles aan wat je graag wilt dat er ooit gebeurt. De badkamer verbouwen, de schuur uitmesten, een boekenkast bouwen… een scrapbook maken voor mijn part. De dromen.

Pak nu Trello erbij en maak aparte lijsten voor iedere kleur. Zet alle taken binnen die lijst op volgorde van belangrijkheid. En meer doe je niet. Of toch – nog 1 ding: pak je agenda erbij en prik een Heilige Tijd. Dat is een moment in de week waarop je aan de paarse dingen gaat werken. Scheppen. Creëren. Een plan tekenen voor die badkamer of eindelijk dat e-book schrijven dat al een jaar in je hoofd zit. Prik minimaal 2 uur (en liefst een heel dagdeel) waarin je NIETS anders doet dan de paarse dingen. Ook niet als het heel druk is – of was de benaming Heilige Tijd niet duidelijk?

 

Ziezo. En nu je dit allemaal gedaan hebt, haal je patat en ga je uitrusten. Morgen weer een dag. En vanavond op tijd naar bed zonder tv of laptop. Gewoon met een boekje. En er zin in hebben dat je morgen een duidelijke takenlijst hebt – die niet af moet, maar waar je je aan vast kunt houden. Eerst een paar dingen van de rode lijst. Dan een paar van de groene. Dan eentje van de gele en overmorgen, tijdens je Heilige Tijd, ga je heerlijk aan de paarse dingen werken. En dan ga ik nu even douchen.

 

De vraag van vandaag
Wat doe jij als je er helemaal doorheen zit?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (17)

 • Richard Rijkhart

  Hi, om wat structureler uit je dip te komen, kun je de mir-methode (mirmethode.nl) uitproberen.
  Groetjes en succes!
  Richard

 • Danique

  AMEN, hier heb ik echt wat aan. Thanks

 • Quirina

  Thanks! Had ik even nodig dit dus… was al gedouched. Gewoonte 1 hoe ik mij ook voel ?. Het werkt. Fijn om zo concreet te lezen wat je kan doen om er weer doorheen te komen!

 • Stella

  Ik heb geleerd om te verwachten inzinkingen/terugslagen niet te negeren maar juist in te plannen. Zo is er ieder jaar die moeizame periode van koude & korte = donkere dagen, die meer energie verlangen dan ik beschikbaar heb. Daar hou ik dus rekening mee.

  Ben lang geleden gestopt met doucheproducten, omdat ze vooral irriteerden. Douchen met alleen water heeft het voordeel dat je het water in de tuin hergebruiken kan. ‘s Zomers hebben de balkonplanten veel water nodig, dus dat is mooi meegenomen. In natte periodes is het geschikt om de wc een keer door te spoelen na een kleine boodschap.

  Over het algemeen slik ik de meeste pillen & supplementen wel trouw. Het is een kleine ramp als ongemerkt de schildklierpillen worden overgeslagen, want dat betekent wegzakken en de volgende dag ook vergeten en verder wegzakken etc.

  Mij helpt het om niet overal beren op m’n weg te zien en de zaken niet groter te maken dan ze zijn. De beste tip die ik ooit kreeg, was de ietwat onherkenbare verpakte boodschap, waardoor hij pas vele jaren later tot me doordrong, om in voorkomende gevallen gewoon ter plekke de boel uit je handen te laten vallen en er geen energie (meer) aan te verdoen. Bierkaaigevechten zijn zo veel mogelijk te voorkomen want zelfs al je er zo eentje wint, zal het niet meer dan een pyrrusoverwinning zijn. Dus bij aanhoudende meningsverschillen die energie kosten, even checken of het geen bierkaaigevecht blijkt te zijn en zo ja, de koers veranderen.

 • Ineke

  Lieve groene Nienke,

  hoe wist je toch weer precies op het goede moment te delen!?!
  Dank je wel en ik ga er m’n voordeel mee doen.
  En jij ook succes hoor!

 • Daniëlle

  Alle stappen: heul herkenbaar…. Het douchen vervang ik indien mogelijk in een dagje sauna. Een groot kruis in m’n agenda, kind naar de oppas en Remi naar de sauna.

  En bewegen ; ik loop 2x per week hard. Die dopamine… Jummmmmmm…

 • Carrie

  Ook ik wil graag zeggen: DANKJEWEL lieve Groene Vrouw wederom precies op tijd! Ik was door je artikel over fietsen (niet voor mij, slechte rug enzo) weer gaan wandelen, ik ben meer een loper. Het streven -elke dag 10km- lukte 5x p.w. maar de laatste week lukte het niet meer. Geen Zin. Terwijl ik net waterdichte warme wandelschoenen had gekocht voor barre dagen: het lukte ff niet meer.
  Je blog heeft me doen besluiten om meteen weer uit te loggen; heerlijk lang douchen doe ik als ik thuiskom straks van mijn 10km. Wie weet ga ik zelfs eindelijk die berg schone was in de slaapkamer opruimen. Morgen wel te verstaan, vandaag éven niet.. Daar ben ik gestopt met lezen; vandaag doe ik Douchen en Bewegen. Niet overdrijven haha.
  Ik hoop dat karma zijn werk doet en jij energie krijgt van de welgemeende complimenten, je doet het niet voor niets allemaal blijkt wel 😉
  Fijn weekend!!

 • Linda

  Wauw, weer een precies op het goede moment. Wat ik normaal doe? In mijn joggingbroek op de bank zitten met, als ik nog in staat ben te bedenken welke ik wil zien, een film aan en anders zinloo. En dan met veel chocola en iets makkelijks eten. Ik heb ook zo’n peuter (van de afdeling: ik ben 3 en als jij iets wilt doe ik het dus ech nie) en een baby van 8 maanden (verkouden) …
  Ik ga maar eens douchen dan.

 • Marjo

  Mooi artikel. Tja, ik zit er al een tijdje doorheen. Vier maanden geleden bevallen van een prachtige dochter en onlangs verhuisd het huis van onze dromen, een drammerige peuter aan je broek hebben hangen en werkzoekend zijn.
  Op zich zijn er de afgelopen maanden mooie “dingen” op mijn pad gekomen, maar die combi bij elkaar en tegelijkertijd kan er wel voor zorgen dat je er even helemaal doorheen zit en zo emo moment had ik zojuist ook. Toen kwam dit artikel voorbij op Facebook en dacht……, interessant ! Van dat douchen….., heerlijk ! Ga ik vanavond doen, met heerlijke doucheschuim van Weleda en daarna een maskertje. Ik heb een schat van een man en die heeft daar alle begrip voor. En vanavond lekker vroeg naar bed gaan. Wat ik wel meteen heb gedaan, na het lezen van dit artikel is een paprika pakken, gewassen, in stukken gesneden en lekker opgegeten. Hup, mijn groentemomentje en vanavond een bloemkool ovenschotel.
  Dit stukje heeft mij wel geleerd, om je wat kwetsbaarder op te stellen naar andere. Niet door zielig te doen, maar lukt het bijvoorbeeld niet met boodschappen doen….., besteed het dan uit. Moet je wel iemand in de buurt hebben die begrip heeft voor de situatie.
  Het stukje over vitamine en mineralen vond ik ook wel interessant. Dat zal ik nog eens grondig bestuderen.
  En nu ? Het aanrecht opruimen, mijn oudste kind knuffelen en vragen of hij mama wil helpen met de was uithangen.
  Fijn weekend allemaal !

 • Gemma

  Heel herkenbaar ! Wanneer ik zo’n bui heb , al dagen fabrieksbrood met chocoladepasta heb gegeten en cola heb gedronken moet ik me er echt toe zetten wat te ondernemen . Mijn huis opruimen ,ruimt ook in mijn hoofd op .
  Op het moment dat ik eruit ben , mijn huishouden op orde heb en weer fatsoenlijk eet geeft het me wel weer een goed gevoel .
  Dank voor je blog en je tips . Ik hoop er nu wat sneller uit te komen :-)

 • Anique

  Douchen ga ik nu niet doen, dus ik heb door de titels gescrold en ik ga lekker een lijstje maken en bedenken hoe ik dat lijstje ga afwerken. Ik wacht sowieso op een boek speciaal voor Heilige Lijstjes. Maar wat ik doe als het even niet wil: douchen is een goeie. Opnieuw opstarten (ook wel genaamd dutje) werkt soms ook. Of ik ga op de bank met een jankboek of jankfilm. Na een potje janken ben ik weer een stuk schoner en kan langzaamaan weer dingen gaan doen.

 • Heleen

  Bedankt voor dit artikel en vooral voor deze zin: “Niets zo stressvol als een peuter, als je het mij vraagt.” Ik heb nu weer wat meer begrip voor mezelf, waarom ik wanneer mijn peuter er even niet is, ik niet meteen super productief bezig ben met waar ik mee bezig zou moeten zijn (zoals mijn werk) maar ik soms gewoon even instort en eerst 3 series achter elkaar wegwerk… En bedankt ook voor alle tips en de herkenbaarheid. Ik dacht dat ik niet ‘normaal’ was en dat bij andere mensen dit soort dingen allemaal niet gebeuren… (zeg ik na een nacht met een zieke peuter en waarbij ik me afvraag hoe ik deze dag ga doorkomen)

  • Anique

   Ah, Heleen, na zo’n nacht ben je ook toe aan even opladen! Zorg goed voor jezelf, dan kun je daarna weer voor je peuter zorgen!

 • Anna

  Je weet ze wel te timen zeg, dankje! Ik ga nu even een half uurtje douchen, haii!

 • Lisanne

  Je blog komt precies op het juiste moment, want ik heb zo’n week! Of liever, al een week of twee, inclusief een goede verkoudheid. Dankjewel voor de inspiratie, en ik ga nu meteen douchen 😉

 • Suzanne

  Super goede blog!
  In plaats van douchen ga ik in bad als ik er even doorheen zit. Handje dode zeezout erin, etherische lavendel olie en een boek. Zalig…

 • Boukje

  Hmm…. douchen met allerlei productjes van LUSH <3 Ik ben normaal helemaal geen merken-dame, maar Lush heeft mijn hart zeker wel gestolen, zeker op momenten dat ik er even doorheen zit.

  Maar toegegeven: Momenteel zit ik ook op mijn bank te bibberen onder een dekentje, op zoek naar allerlei activiteiten om maar niet op te hoeven staan, omdat ik eigenlijk bewust vandaag op tijd ben opgestaan om nog even te sporten voordat ik naar mijn andere (wel toffe) afspraken moet. Het is alleen zo koud! Maar warmer wordt het ook niet hier op de bank, dus hop, opstaan, nog wat water drinken, aankleden, goede, actieve muziek opzetten, en naar de sportschool :)

  Soms blijf ik op dit soort momenten wel gewoon (de hele dag) hangen. Vaak vind ik dan toch wel enigszins nuttige activiteiten; zo heb ik onlangs allerlei kerstcadeautjes gemaakt met fotobewerkingsprogramma's (zit zo een paar uur bankhangen in!), soms maak ik van het moment dat ik toch naar het toilet moet gebruik om dan meteen NIET meer terug te gaan naar de bank, maar me aan te kleden en dingen te doen. Een echt altijd werkend trucje heb ik niet