Beha of geen beha, dat is de vraag…

Beha of geen beha, dat is de vraag…

beha

Soms heb je last van conflicterende gedachten. Twee persoonlijkheden die in je hoofd vechten om voorrang. Sporty Spice die zegt dat je je bed uit moet om te planken, terwijl je van Lazy Lisa nog best even drie minuten mag blijven liggen. Of de hippie die brult: “Uit die beha!“, terwijl de pin up tevreden naar de spiegel kijkt en denkt “Ze zitten weer perky vandaag“…

Meestal wint de pin up, bij mij. Maar wat is nu precies het probleem met beha’s, en waarom kies ik er dan toch voor om er één te dragen?

 

Waarom ik een beha draag

Er zijn genoeg redenen om een beha te dragen, vooral als je wat grotere borsten hebt. Een goede beha geeft ondersteuning aan je schouders en aan je borsten zelf; er zijn legio vrouwen die hoofd- of nekpijn krijgen als ze geen (of geen goed passende) beha dragen. Je kunt je afvragen of dat niet ook te maken heeft met lichaamshouding in het algemeen, maar als ik moest kiezen tussen dagelijks hoofdpijn of een beha, dan wist ik het wel.

De belangrijkste reden om een beha te dragen is echter veel oppervlakkiger. En ik zeg er vast bij: dat is niet erg. Ik draag zelf een beha omdat ik er veel(!) zelfverzekerder van word. En nou niet gelijk gaan gillen over de sexistische maatschappij waar ik aan ten prooi gevallen ben, want ik kan prima voor mezelf denken (ook al heb ik dan tieten).

Ik meen het serieus. Als ik foto’s terugzie van mezelf 10 jaar geleden, in mijn hippietijd en dus zonder beha, dan ziet het er niet uit. Niet volgens de één of andere onhaalbare modebladstandaard, maar in mijn eigen ogen. Het zegt ook niets over andere dames zonder beha – maar op mijn foto’s, in die tijd, vind ik mezelf niet bepaald aantrekkelijk.

Als ik nu in de spiegel kijk, ziet dat er een stuk beter uit. Door van alles en nog een beetje, maar ook door die beha. Mijn kleren zitten stuk voor stuk honderdduizend beter dan 10 jaar terug (het zijn ook andere kleren, maar vooruit). En dat is een beetje een kip/ei-verhaal: ik kleed mezelf beter omdat ik me beter voel en omdat ik me beter voel zie ik er ook leuker uit en koop ik kleding waarin ik me echt mooi voel.

En je kan zeggen wat je wilt, maar als ik me mooi voel, straal ik meer. Dan vinden jullie me ook leuker als ik ergens op een podium sta te kletsen – believe me. En dan wordt er ook beter naar me geluisterd. Een docent verwoordde dat ooit als volgt: “Je kunt ervoor kiezen om je benen niet te scheren en dat is prima. Maar je hebt een verhaal te vertellen. Wil je dat mensen daarnaar luisteren of wil je dat ze afgeleid zijn door het haar op je benen?

En dat is waar. De wereld zit nog niet zo in elkaar dat we alles en iedereen even mooi vinden, en ik zit blijkbaar zelf ook niet zo in elkaar. Ik voel me naakt helemaal prima (ook borstentechnisch), maar als er kleren overheen zitten wil ik er een goede beha onder. Ik zeg helemaal niets over hoe jullie je moeten kleden – maar ik voel me ontzettend veel beter met een goede beha, leuk jurkje en gekamd haar. In een beroep waarin je naar buiten moet treden om je boodschap de wereld in te slingeren, maakt dat nogal uit.

 

De juiste maat

Het is daarbij belangrijk (en hier spreekt de pin up) dat je ook de juiste maat bustehouder draagt. Ik knapte enorm op toen ik kleding- en beha-advies kreeg van Lana Leesvoer. Daarvoor hoef je niet eens bij haar op de koffie, je kunt het ook online lezen. Zo ging ik bijvoorbeeld van een beschaafd 75C’tje naar een 65GG. Behalve dat het leuk is om dat te roepen (ik heb namelijk helemaal niet zulke enorme borsten, dus mensen staan wel even met hun oren te klapperen als je zo’n maat noemt), zit het ook een stuk lekkerder.

Want een goed passende beha (voor de meeste vrouwen is dat een paar omvangmaten kleiner en flink wat cupmaten groter) zit veel beter. Niet alleen optisch, maar ook voor je gevoel. Slecht passende beha’s hebben beugels die in je zijkant prikken, onderbanden die omhoog kruipen en/of schouderbandjes die in je schouders snijden – en moet die hoofdpijn gaan ze ook niet helpen.

Als je je beha achterstevoren aan kunt doen en dan omdraait, dan issie te groot. Nee, geen gemaar. Als je rondloopt met omvang 85 omdat je jezelf onterecht huge vindt en ze dat bij de Livera hebben opgemeten, dan issie te groot. Eerlijk waar, ze hebben bij de gemiddelde lingerieshop geen verstand van maten. Toen ik allang de juiste maat droeg maar geen zin meer had om 80 euro per beha uit te geven, ben ik nog eens naar zo’n random lingeriewinkel geweest.
Heeft u 65GG?
“Nee mevrouw, maar is het voor uzelf? Zal ik u even opmeten? Hier, ik meet 85.”
Sorry, maar ik heb geen 85, ik heb 65.
“Nou, ik meet hier toch echt 85 hoor!”
Ehm… deze beha, die ik nu aan heb, zit die goed?
“Ja, die zit perfect, zou ik zeggen.”
Precies, dat is een 65GG“.

Dus. De pin up in mij is groot voorstander van goed passende beha’s. Voor je nek én voor je decolleté.

 

Maar… wat is dan het probleem?

Het probleem is dat we natuurlijk niet geboren zijn met een beha’tje. De natuur heeft niet bedacht dat we vanaf de puberteit zo’n ding moeten dragen. En er zijn dus ook kwesties die aandacht vragen als je een beha draagt.

Want zo’n ding knelt – ook als je een heule goede hebt – wél je lymfestroom af. En dat is problematisch. Want die lymfe komt er niet vanzelf. Even snel wat basisbiologie: je bloed wordt vanuit de grote lichaamsvaten steeds verder de kleine haarvaatjes in geperst. Die zijn zo klein, dat het op een gegeven moment niet meer past. Het lymfevocht wordt dan uit het bloed geperst en komt in de weefsels terecht, waar het zuurstof en voedingsstoffen naar alle cellen brengt (en afvalstoffen opneemt). Vervolgens wordt het vervuilde lymfevocht weer verzameld in lymfevaten, die geleidelijk aan naar boven leiden totdat ze bij de ductus thoracicus (ergens bij je sleutelbeen) weer in de bloedstroom terecht komen. Het ‘vervuilde’ bloed wordt dan langs de lever geleid om schoongemaakt te worden.

De lymfevaten hebben geen stuwende kracht, zoals het bloed. Het lymfevocht kan dan ook alleen worden voortgestuwd door middel van spierbewegingen (daarom is bewegen dus zo belangrijk en ga je je zo goed voelen van yoga). Je kunt je voorstellen dat dit een vrij delicate aangelegenheid is. Zonder stuwende kracht kan een kleine blokkade (zoals een strakke beha) al een obstakel vormen waardoor de lymfestroom onderbroken wordt (of in elk geval flink afgeremd).

Nee, er is niet aangetoond dat je van beha’s borstkanker krijgt. Maar tegelijkertijd betekent een geblokkeerde lymfestroom dat afvalstoffen langer in je lichaam blijven dan eigenlijk de bedoeling is. Zeker bij mensen die last hebben van een grotere hoeveelheid afvalstoffen dan normaal (bijvoorbeeld door slechte voeding, contact met schadelijke stoffen of een darmflora die niet in orde is), kan dat leiden tot allerlei problemen. Een afgeknelde lymfestroom, dat willen we dus niet.

Laten we wel wezen: die strakke spijkerbroek of dat ene leuke riempje knellen je lymfestroom net zo goed af. Maar de kans is groot dat je die niet iedere dag draagt, dus dan herstelt de doorstroom wel weer. Een beha draag je iedere dag, dus je knelt dagelijks je lymfestroom af op dezelfde plek. Daarmee breng je niet alleen je afvalstoffenverwerking in gevaar, maar je sluit bepaalde delen van je lichaam ook af voor de toevoer van voedingsstoffen. Stoffen die nodig zijn om die bepaalde delen extra stevigheid te geven, ik noem maar wat. Misschien blijven ze daarom ook wel steviger zonder beha dan met.

 

Veilig behagebruik

Maar afijn. Stel dat je dan toch gewoon graag een beha draagt – om welke reden dan ook. Hoe houd je dan een goede balans tussen gezondheid en ooooh pretty?

 • Zorg dat je een goed passende beha hebt. Die zitten strak (dat hoort) maar prikken in ieder geval niet op alle mogelijke manieren in je borsten. Zoek een goede behawinkel waar ze je kunnen adviseren door te passen, niet door te meten.
 • Doe hem op tijd uit. Hier vliegt ‘ie door de huiskamer zodra ik thuiskom. Heerlijk! En ‘s ochtends aantrekken is ook weer heerlijk, want zonder voel ik me toch altijd een beetje pyjama.
 • Slaap niet met je beha. Dat is echt nergens voor nodig en zo heeft je lymfe minimaal 8-12 uur de tijd om weer door te stromen.
 • Ga af en toe beha-loos. Gewoon een pyjamadag, dagje sauna of strand of gewoon eens een dag zonder. Een fijn tussen-alternatief zijn die zachte sportbeha’tjes of ‘Ah-Bra’ (van die reclame). Ze doen niet veel qua lift, maar ze knellen ook niets af en je hebt wat minder last van euh… rondslingerende dames.
 • Masseer je borsten. Zo stimuleer je de lymfestroom, afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingsstoffen – makes them perky, ladies! Of je laat het doen, dat kan natuurlijk ook – en geen partner in de wereld die daar een bezwaar tegen heeft, geloof me. Hier vind je een goede beschrijving van hoe zo’n massage werkt (en overigens nog veel meer tips voor een gezond slaapkamerleven).

 

Ziezo. Zoals ik al zei: wat jij doet, moet je zelf weten, maar ik blijf voorlopig mijn beha’s dragen. Al is het maar zodat ik een gegronde reden heb om regelmatig mijn borsten te (laten) masseren. Nou jij weer.

 

De vraag van vandaag:
Draag jij een beha, of blijf je er ver vandaan?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (30)

 • Bea

  “Als je je bh achterstevoren aan kan doen en dan omdraaien, is ie te groot”… Eh, hoe krijg jij je bh aan dan??? 😳😳😳Dit is de enige manier, die ik al toepas vanaf mijn 12e. En mijn bh’s zitten echt prima, zijn echt niet te groot…

  • De Groene Vrouw

   Je armen door de gaten en dan aan de achterkant dichtmaken. Dat is hoe het hoort 😉

 • Leila

  Ik draag nooit een bh. Ondanks mijn grote borsten. Het geeft me een heerlijk vrij gevoel☺

  • Mees

   Hoi leila. Ik denk er ook over na. Ik word gek vd hele dag snakken naar adem. Ik heb cup d. Merken mensen in jou omgeving dan je geen bh draagt? Gebruik je ook tepelplakkers oid?

   • Bea

    De hele dag snakken naar adem? Dan is ie te klein… 🤔🤔 Ik draag een bh, omdat ik als een gek zweet onder mijn borsten, als ze geen bh eronder hebben. Dat voelt echt heel rot. En ze staan ietsje meer rechtop, cq hangen minder….

 • S

  ik draag ook geen BH als ik de deur niet uit moet zeg maar, en dat voelt prima :-) dat ben ik mede gaan doen door dat lymfen verhaal.

 • Tanja

  Nadat ik eczeem kreeg op m’n rug en borst heb ik hem tijdelijk(dat was het plan) uit gedaan. Omdat het anders ging broeien en veel meer jeuken daar. Ik deed wel altijd een hemdje aan, anders schudde het zo (+- cup D).
  Nadat ik naar de “The Model Health Show” aflevering 21 (hele leuke en interessante podcast) had geluisterd was ik wel redelijk overtuigd dat het een goed idee was om dat ding zo min mogelijk te gebruiken, wat resulteerde in gewoon niet.
  Ik had met bh’s ook altijd dat de ene kant wel paste en de ander kant iets te groot of te klein was, super irritant.
  En nu liggen ze al een jaar bovenin de kast. Alleen met hardlopen (wat eigenlijk wel weer eens moet gebeuren) draag ik een sport bh.

 • Hilde

  Ja! Dank voor dit artikel!
  Naar een goede winkel geweest in Hoorn en daar 2 mooie BH’s aangeschaft.
  Ik heb wel een BH-tik, heb er ruim 15 in de kast liggen, maar ondertussen dus echt niet meer goed passend. Ben van 80E naar 70G. Moet wel even wennen, want toch bést wel strak, maar zit echt perfect!
  en thuis gewoon lekker zónder.
  Je schrijft fijne artikelen. Dank je wel!

  • De Groene Vrouw

   Oh leuk, welke? Ik heb nog ouders in Hoorn, dus ik kom daar 😉

 • Janneke

  Ze zeggen dat je met een kleine cup geen bh nodig hebt maar bij mij gaat het toch zeer doen als ik een poosje zonder loop. Had cup AA, nu ik ouder ben is het meer een A. Ze zijn en waren toch al niet zo stevig en ze zijn wat puntig. thuis gaat de boel dan uit, pyjamabroek aan en hopen dat er geen mensen aan de deur komen.
  Vind het wel lastig om een bh zonder beugel te vinden en die ook nog goed zit. Die van Sloggie verdween tussen mijn borsten omdat die wat verder uit elkaar staan dan bij de gemiddelde vrouw. bij beugelbh’s idem dito. Als de ene cup goed zit, zit de ander tussen mijn borsten. Nu schijnt een beugelbh ook niet eens zo gezond te zijn vanwege het metaal dat omgevingsstraling aantrekt. Heb weleens een topje aan en dan bedoel ik niet zo’n hemdje dat ook topje wordt genoemd maar zo’n ding dat je in plaats van een bh draagt.

 • Adriana

  Tot mijn veertigste of eenenveertigste heb ik nooit een BH gedragen. Alleen bij het sporten.
  Op mijn drie-en-zestigste draag ik nog steeds sporadisch een mooie en goed passende BH (85D). Zo gauw het kan uit met dat ding, Met Zumbales in een zachte en leuke sportbh dans en schudt ik mijn borsten lekker los.
  Goed voor de doorbloeding. Daarnaast gooi ik ze elke ochtend los en doe wat oefeningen ter versteviging van mijn borsten. Even googlen. En een douche massage kost ook niet veel tijd. Probeer ook eens warm/koud water behandeling. Eindigen met koud.
  Regelmatig insmeren met argan- of kokosolie
  Dames, wees zuinig en lief voor je borsten, geef ze de ruimte, licht en lucht.
  Hetzelfde geldt voor je voeten.?

 • Jessica

  Ik draag niet elke dag een bih en in de weekenden eigenlijk nooit. Dit komt omdat ik lang maagklachten had en de druk van de bh rond mijn borstbeen niet kon verdragen. Inmiddels hebben ik mijn maag onder controle en draag ik vooral op werk wel eens bh. Het kleedt onder een blouse toch mooier af. Ik heb overigens een paar licht gevormde hemdjes bij de bpetsten. Die hemdjes draag ik ook soms en droeg ik vooral toen ik nog maagklachten had en soms als ik bij bepaalde gelegenheden er netjes uit wilde zien.

 • Suske

  Soms draag ik een bh, maar een zonder beugels en in de juiste maat. En dat heeft me best wat tijd gekost om die te vinden 😉 Dus niet zo’n sport bh, maar echt een mooie bh, die ook leuk is voor de gezellige slaapkamer momenten.
  Ik draag in de winter heel vaak geen bh. Gewoon een lekker zittend hempje en dan een wollen trui ofzo. Zie je niks van. In de zomer durf ik ook niet helemaal zonder, want stel je voor dat er een tepel door dat leuke zomerjurkje heen priemt. Nee, dat durf ik gewoon niet. Dan voel ik me onzeker en denk ik dat iedereen het ziet.
  BH met beugel vind ik zowieso niet lekker zitten, ik heb er wel eens een enkele gehad die ok was. Maar al zoveel die ik na twee keer toch maar nooit weer aan deed, dat ik besloten heb die niet meer te kopen. In welke maat dan ook.

 • Aukje

  Wat een heerlijk stuk weer Nienke, ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Fijn om het zo ‘bevestigd’ te krijgen. Een goed passende bh is erg belangrijk en daar schort het inderdaad vaak nog aan, ik zou niet meer zonder willen. Dankjewel!

 • Anne

  Jaa een beha-post! 😀 Lana heeft mij van een 75 E aan een 65G/H geholpen. En in Nederland kan ik ze niet betalen dus ik haal ze nu bij figleaves.co.uk. Het is even een gedoe om je maat te leren omzetten naar Engelse maten. Maar Engelse maten zijn veel goedkoper en er is een veel grotere variatie in modellen, óók sexy modellen :) En als je moet ruilen of terugsturen: via paypal kun je de retourkosten terugkrijgen. Wel even paypal retourkostenvergoeding aanzetten en je verzendbonnetje bewaren :) Sinds ik de juiste maat beha draag heb ik zelden nog last van mijn schouders of last van de beugels. Heerlijk :) En nu ik ze uit Engeland haal ook ein-de-lijk weer betaalbaar.

 • Fri

  Ja, ik draag ook een bh. Gewoon leuke bh’s , maar wel in de juiste maat inderdaad. Ik loop ook wel zonder. Zeker als ik helemaal nergens meer heen hoef en zo lang mogelijk zonder in het weekend (lees: aankleden doen we vaak pas in de middag). En in bed draag ik niks. Geen bh, maar ook geen shirt of ander ondergoed. Gewoon naakt.

  Leuk en eerlijk artikel. Dank je!

 • Petra

  En nog een tip, koop een mooie stevige beugelloze BH. Sinds ik die draag, heb ik vrijwel geen pijnlijke borsten meer.
  Weg met die metalen krengen! Er zijn zat mooie BH’s te vinden zonder beugel.

  • De Groene Vrouw

   Ook in maat 65GG? 😉
   Want die ben ik nog niet tegengekomen… maar sinds ik de juiste beugelvorm draag, heb ik gelukkig ook geen last meer van de beugels.

   • Suske

    Ik schreef net een reactie ook over bh’s zonder beugel. Maar ze zijn er wel in die maten! Het is even zoeken. Ik heb er een aantal via duitse sites en een van een bio-webshop.

 • Izerina

  Na een ontsteking aan hartzakje,borstspieren en middenrif kon ik jaren lang de druk van een beha niet verdragen. Dat was niet zo erg,ik had “maar”70A. Met het ouder worden trekt de zwaartekracht meer en draag ik nu een hele lichte beha overdag.

 • Barbara

  Goed dat je hier aandacht aan besteed ! Ik gooi hem thuis ook vaak uit . In het bijgelinkte artikel over de massage staat in de tekst dat je bij de tepel vandaan masseert (correct) maar op de plaatjes erbij staan de pijltjes richting de tepel ). De plaatjes horen denk ik eerder bij hoe je masseert voor en/of na de borstvoeding . Ik dacht dat deel ik nog even voor het geval er verwarring ontstaat :-) .

 • Caroline

  Ik heb dus altijd pijn aan (de zijkanten van) mijn borsten. Draag bijna nooit een bh. Voel me daar niet altijd prettig bij,
  Ik lees in die link over de borstmassage dat het kan helpen tegen pijn, ga ik zeker proberen.

 • Merel Cattenstart

  Wat ik ideaal vond toen ik BH’s niet kon velen, waren sportbeha’s waar losse cups tussen de 2 lagen stof in zitten. Als je kleine borsten hebt ziet dat er echt super uit, zelfs onder een shirt.

  Weet er alles van, het lymfeprobleem, ik heb aan 1 kant geen lymfeklieren meer in mijn oksel, en ik kan je zeggen dat een te strakke bh mijn hele arm oncomfortabel maakt. Natuurlijk een extreem geval, maar het bewijst wel dat een bh gevolgen heeft voor je doorbloeding/lymfe, want als dat niet zo zou zijn zou ik geen verschil merken. Blijkbaar zijn we zo flexibel, en gewend aan de knelling, dat je het niet merkt.

 • Anita

  Ik heb altijd ruzie met mijn beha. Ze knellen, de bandjes zakken af en ze zitten gewoon niet fijn. Nu heb ik ook niet zoveel om omhoog te houden. En heb ik ook me al vaker afgwvraagd waarom ik die dingen nog draag. Ik heb ook nog geen winkel gevonden die me een goede maat kon adviseren. Ik ga dus ook maar eens kijken op die site die jij aanraadde.

 • E. E.

  Als je je echte BH maat wilt weten: Sandrabra in Utrecht. Daar kunnen ze pas echt goed (en lekker no nonsense!) je BH maat opmeten (en verkopen ze ook meteen al die maten) (en daar ging ik van 80C naar een 65F!).

 • Hermine

  Sinds mijn bevalling (7mnd geleden) heb ik maar een aantal keren een bh aangehad, zit gewoon niet lekker meer. Misschien daarom tot nu toe geen last gehad van borstontsteking oid?

  • Anne

   Kan zijn! Beugelbeha’s worden sowieso niet geadviseerd tijdens de borstvoedingsperiode. De beugels kunnen je melkkanaaltjes afknellen en inderdaad borstontstekingen veroorzaken. Dus dat zou er best aan bijgedragen kunnen hebben :)

 • Luna

  Als eerste: Je schrijft echt heel leuk en nuttig!! Ik hou van “gezond doenerij”, maar t is allemaal zo serieeeeus en dan raak ik meteen gedemotiveerd, terwijl ik het er wel meestal mee eens ben. Maar als ik jouw verhaaltjes lees heb ik er helemaal zin in. Ik vind ik t aannemelijk, vrij van oordelen en goed onderbouwd.

  Nu de bh: ik draag altijd een sport bh zonder beugel in mijn echte maat (van Triumph tri-action workout) die zit me perfect! Het heeft een perfecte pasvorm bij mij en krijg er weer jeugdige boobies in, geen rugvetjes en niet zo n wollige spleet aan de voorkant. Ziet er mooi uit onder kleding en ondersteund goed! Thuis en s nachts idd uit dat ding en in huis soms topjes van de zeeman aan.

  En idd de juiste maat!!! Knip de labels met maat er gewoon uit haha, dan doet het minder pijn en vergeet je het na een tijdje. Net als andere kleding. De juiste maat maakt echt mooier en gezonder

 • Olivia

  O ja, ik draag ook een beha! En liefst ééntje in mooie kant, met prulletjes en strikjes, waar ik me op en top vrouw in voel! Leuk artikel groene vrouw!

 • Harriet

  EINDELIJK!!!

  Ik ben het zóóó met je eens over die omvangmaten! Maar dit is geloof ik de eerste keer dat ik het lees. Ik zal die dame online ook eens opzoeken. Het volgende probleem is dan de cup.
  Van C naar GG, dat geloof ik. Maar wat als je al E of F hebt?! Moeilijk aanschaffen hoor.

  Heerlijk geschreven. Zoals altijd trouwens!