Blog

Waarom ik geen fitgirl ben (maar wel spierballen heb)

25 jan. 2021

Laten we beginnen met een bekentenis: Ik. Sport. Niet. Althans, niet echt. Althans, tot een half jaar geleden. Ik deed wel eens alsof ik aan yoga deed (oftewel, ik had een abonnement en ik ging zeker 3x per jaar) en in de zomer durf ik heus nog de plas over te zwemmen. Maar echt sporten? Mij niet gezien. Da's natuurlijk echt heel slecht voor iemand die doet in gezondheid, maar ja, ik heb er gewoon zo'n ontzettende hekel aan... en ik heb het druk weet je. Ik heb echt hele belangrijke dingen te doen enzo.

Maar toen kreeg ik een Nieuwe Liefste. En toen kwam de eerste lockdown en waren de sportscholen dicht. En toen bleek dat de Liefste gek werd als ze niet kon sporten. En toen kochten we voor MINIMAAL een Noorse Boskat (die eigenlijk op het verlanglijstje stond) aan sportmateriaal. En we maakten de Kleinste Sportschool van Nederland (3 vierkante meter) in wat eigenlijk mijn kantoor was. En toen ging ik van de weeromstuit ineens ook sporten. Want het blijkt nogal te schelen als je niet naar zo'n vreselijke sportschool hoeft (en bovendien hebben we voorlopig nog geen Noorse Boskat om mee te knuffelen dus wat moet je dan met je leven).

Ik ben dus absoluut geen fit girl, maar ik wil wel graag dat mijn lijf nog langer meegaat dan vandaag. Als je nou ook zo'n hekel hebt aan sporten, moet je even doorlezen. Ik praat je erdoorheen en voor je het weet vind je het stiekem hartstikke leuk.

Het begin

Nou goed. Ik moet toegeven: het begin was echt Helemaal Niet Leuk. Het ziet er heel soepeltjes uit als iemand met jaren ervaring het doet - een beetje stoer op een bankje liggen en met sterke armen twee gewichten naar boven drukken (voor de kenners: een Inclined Dumbell Chest Press). Maar als je dat nog nooit gedaan hebt, gaan die k*tgewichten alle kanten op, blijken je armen helemaal niet sterk te zijn en drop je die halters nog net niet op je smoel. Trillend en al komen ze dan, met hulp van De Liefste (of van iemand anders natuurlijk) naar boven, en dan weer naar beneden, nou, en dat dan 12x. En als je denkt dat je klaar bent: nee - want dan moet het nog 10x met een zwaarder gewicht en dan nog 8x met een nog zwaarder gewicht. Dat gaat je trouwens de eerste maanden niet lukken: ik zit nu ein-de-lijk op 6-8-10kg maar daar heb ik wel echt hard voor gewerkt.

Oh, en dat is nog het best-wel-okeeje gedeelte! Wacht maar tot je een French Press doet, waarbij je een lullige zes kilo achter je hoofd met beide armen helemaal omhoog drukt, en dan weer naar beneden. Het duurt niet lang of de kipfilets aan de achterkant van je armen voelen alsof ze inmiddels geslacht zijn en gemarineerd in hete saus. Dat klopt ook: ze zijn aan het verdwijnen en ik vermoed dat je de vetcellen ter plekke voelt afsterven - zo lijkt het in ieder geval wel. En zo volgen er nog een stuk of vier martelingen oefeningen die er Echt Heel Leuk uitzien als iemand anders ze doet maar Echt Helemaal Niet Leuk zijn als jij ze moet doen.

Op een andere dag is dan je onderlichaam aan de beurt en je begint met squatten, maar dat kun je helemaal niet. Dus je smokkelt je een ongeluk om weer omhoog te komen - en dat mag niet, want daar krijg je blessures van (en je gebruikt je kontspieren niet! Wil jij nou een Beyoncé-butt of wat?). En squatten en lunges doen als je dat eigenlijk niet kan, is Echt Helemaal Niet Leuk.

En dan zijn er nog de oefeningen die voelen alsof Jouw Lichaam Dit Niet Kan. Alsof er bot over bot glijdt en alsof je eigenlijk gewoon een beetje wilt huilen als je ze doet. En dan blijk je ze uiteindelijk toch te kunnen. Ik plaats daar wel een kanttekening bij: ik heb een hele goede sergeant smmeesteres slavendrijver personal trainer (De Liefste dus). Dat maakt wel uit. Als jij in je eentje gaat trainen (sowieso niet aan te raden) en je voelt bot over bot glijden moet je gewoon verplicht chocola gaan eten een andere oefening gaan doen. In ieder geval NIET doorgaan met trainen als je pijn hebt.

Hoe dan ook: ik ben er niet trots op, maar ik moet toegeven dat ik wel eens gehuild heb tijdens een training. Niet van de pijn maar van de frustratie. Oh, en ik heb ook wel eens Hele Lelijke Woorden gezegd. Van die woorden die je normaal gesproken alleen tijdens je bevalling zegt, of als iemand de laatste chocola weer eens heeft opgegeten (die uit je geheime voorraad).

En dan lukt het ineens

De meeste oefeningen zijn dus - ik benadruk het nog maar even - Echt Helemaal Niet Leuk. En ook saai, trouwens, want je moet iedere keer hetzelfde doen om de techniek een beetje onder de knie te krijgen. En als je een beetje bent zoals ik, hangt dat je na drie keer al de keel uit. Behalve dan de Dumbell Curl, die is leuk. Want daar krijg je van die spierballen van die mannen altijd aan elkaar laten zien, die De Liefste haar 'guns' noemt en die eigenlijk gewoon biceps heten, en die ik nu ook te pas en te onpas aan iedereen laat zien omdat ze zo groot zijn geworden. Kijk maar:

Mensen zijn steeds vaker gepast onder de indruk. Daar staat tegenover dat je ook je triceps moet trainen want anders is het allemaal niet in balans. En dat is dan weer Echt Helemaal Niet Leuk. Dus dan weet je dat.

Maar zal ik je eens iets vertellen?? Op een dag waren die oefeningen ineens niet meer zo Heel Verschrikkelijk Erg. Op een andere dag kon ik zelfs zeggen dat ik 'lekker getraind had'. Op weer een andere dag kon ik zelfs een beetje genieten van de spierpijn (dat was overigens niet op de dag dat ik zo'n spierpijn had dat ik niet meer op kon staan van de wc). Oh ja, en dat was de dag dat ik een gewicht zwaarder moest pakken en toen was het weer even Helemaal Niet Leuk. Protip: als een oefening goed lukt, hou dat gewicht dan nog even een weekje aan, zodat je je heel even kunt voelen alsof je het Echt Kunt, en pak daarna pas een gewicht zwaarder (zodat je je weer een kleuter voelt).

En nu komt er een stukje dat je misschien niet helemaal gelooft, maar het is toch zo. Op een dag mocht ik van De Liefste helemaal alleen trainen (ok, zij had gewoon iets anders te doen). En op die dag had ik toevallig Helemaal Geen Zin, dus dat kwam mooi uit want zo kon ik dus eindelijk een beetje smokkelen. Op die dag sloeg ik een oefening over en deed ik er eentje maar half. En toen... voelde ik me na de training toch een partij sneu! Niks geen lekker vermoeid gevoel in mijn armen dat me vertelt dat ik goed heb getraind en hard heb gewerkt. Ik voelde me een jokkebrok (en dat was ik ook). 

Wat blijkt: dat Gevoel, waar al die mensen over hebben, dat Gevoel dat je schijnt te krijgen van sporten ná de fase waarin je denkt dat je dood gaat en dat dat misschien maar beter is ook... dat Gevoel, dat bestaat dus écht! Oh ja, en het Gevoel dat je op een dag in de spiegel kijkt en ziet dat je butt al een heel klein beetje meer Beyoncé is geworden, dat bestaat óók. Echt waar! Maar weet je wat stiekem eigenlijk nog het allerfijnst is? Ik heb geen rugpijn meer. Omdat ik mijn kont train. Who would've thought?

En dan heb ik echt niet heel overdreven getraind. Dat wil ik er maar even bij zeggen. Voor je beeld: De Liefste traint 5 dagen in de week split-schema (dat betekent dat je de ene keer je bovenlichaam doet en de andere keer je onderlichaam) en ik hobbelde daar zo goed en zo kwaad als het ging gemiddeld 3 dagen per week achteraan. Per keer ben je met 4-6 oefeningen zo'n 25 minuten bezig. Inmiddels train ik dus meestal zelf en in principe hoort dat nog steeds 3 dagen in de week te zijn, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook wel eens weken tussen zitten dat het om precies te zijn 0x lukt niet helemaal gaat zoals in de planning stond. 

En ja: natuurlijk gaat het sneller als je wel 5 dagen in de week traint. Maar ja. Sommige mensen houden van sporten, andere mensen hebben een leven. Daar doe je niks aan.

Lift heavy things

Maar goed. Waarom is krachttraining nou zo goed voor je? Laat me even voorop stellen: ik ben echt geen expert op dit gebied (joh). Wil je echt goed sportadvies, dan moet je bijvoorbeeld bij Voedingsvriendje Ralph zijn. Die weet daar alles van. Dus er zijn vast veel slimmere dingen die je erover kunt zeggen, maar voor mij is dit de belangrijkste reden: 

Zware dingen tillen is waar we voor gemaakt zijn.

Vroeger, toen de lucht nog blauw was en we nog in een zelfgegraven kuiltje kakten, moesten er ook regelmatig zware dingen getild worden. Boomstammen, stel ik me zo voor. Of stenen die in de weg lagen. Of mammoetbouten. Hoe dan ook: de moderne mens is een renner (een duurloper, geen sprinter), maar dat rennen kwam veel minder vaak voor dan dat er zware shit getild moest worden. Zelfs als kantoorkonijn zijn je spieren hier nog op gebouwd - ook al gebruik je ze niet - en dat geldt echt niet alleen (zoals ik dacht) voor mensen met een bepaald lichaamstype (warriors). 

Dit zijn de voordelen van krachttraining boven de meeste andere vormen van sport:

 • Je wordt sterker
  Duh.
  Kastje tillen? Nee vriendelijke marktplaatsmeneer, ik kan dat zelf. Dank u.
 • Je krijgt meer energie
  Meer spiermassa betekent dat je een hogere verbranding hebt, ook in rust. Daardoor produceer je meer energie én je houdt meer energie over omdat je alles je fysiek minder moeite kost. 
 • Geen. Rugpijn. Meer.
  Serieus, als iemand me nou eens eerder had verteld dat mijn lage rugpijn kwam omdat ik mijn bilspieren gewoon niet gebruikte, had dat me 20 jaar ellende gescheeld. Dus bij deze.You're welcome.
 • Je lijf gaat er beter uit zien
  Nee, je gaat er niet accuut uit zien als een bodybuilder. Je krijgt juist meer vrouwelijke rondingen (als vrouw dan hè): je billen worden ronder (Beyoncé Butt!), je buik wordt platter en je taille wordt slanker. Ook als je niet belachelijk veel of zwaar traint. En je doet het natuurlijk niet voor die ijdelheid maar 't is toch maar mooi meegenomen. Lekker wijf.
 • Het is lui
  Maar echt. Je moet heus wel hard werken en het is in het begin Echt Helemaal Niet Leuk, maarrr je hoeft over het algemeen niet je longen uit je lijf te hijgen of te zweten als een baviaan met koorts. Ik vind dat fijn. En die conditie, die krik ik dan wel weer op als ik ga zwemmen. Of andere leuke activiteiten waarvan je gaat zweten. Ik ben tenslotte geen fitgirl en op hoge hakken kun je toch niet naar de bus rennen. Er zijn grenzen.
 • Je krijgt meer testosteron
  En ja, dat wil je als vrouw ook! Testosteron zorgt namelijk voor energie, kracht en algehele fitheid - maar ook voor zelfverzekerdheid, een hoger libido en daadkracht. 
 • Je maakt minder stresshormonen aan
  Bij cardio, hardlopen en andere fitness-sporten is de kans aanwezig dat je eerst adrenaline en later cortisol gaat aanmaken. Dat kan soms nuttig zijn, maar in veel gevallen draagt het vooral bij aan de stress die je toch al hebt. Bij krachttraining maak je (als je het goed doet) in principe weinig tot geen cortisol en adrenaline aan. Dat gebeurt namelijk pas na ongeveer een half uur, en het is niet de bedoeling dat je zo lang traint.
 • Je maakt de stresscirkel compleet
  Sterker nog: je verbruikt de voedingsstoffen die vrijkomen bij stress, en je gebruikt ze voor iets nuttigs. Een van de redenen dat stress zich 'vastzet' in je lijf is omdat het een katabool effect heeft: het haalt voedingsstoffen uit je cellen zodat ze gebruikt kunnen worden door je hersenen en je spieren. Door ze daadwerkelijk te gebruiken in je spieren, maak je de stresscirkel compleet en kun je daarna effectief ontspannen (in plaats van vruchteloos op een yogamatje zitten terwijl je hoofd doordendert).

Begrijp met niet verkeerd: ik zie mezelf nog steeds niet als een 'sporter' en een fitgirl zal ik nooit worden. Daar ben ik trouwens ook te oud voor. Als je dat wel bent en the gym is your second home (serieus, wie vindt dat nou?), dan is dat helemaal top. Maar als je net als ik gewoon best een hekel hebt aan zweten, dan kan krachttraining een manier zijn om toch wat gezondheidsvoordeel mee te pakken.

Ik raad je aan om wél iemand te regelen die je echt goed kan vertellen wat je (wel en vooral niet) moet doen. De Liefste heeft nog ruimte voor nieuwe mensen. Nee, grapje (serieus, dat wil je niet). Ik heb wel iets anders om mee te beginnen: deze week krijg je 15% introductiekorting op het nieuwe Rotzooivrije Collageen Proteinepoeder van Niche4Health. In het volgende blog vertel ik je over waarom je echt wel een proteinepoeder wilt gebruiken, en waarom de meeste proteinepoeders zulke rotzooi zijn. Maar nu hoor ik iemand roepen. Iets met 'blablablatrainen'. Ik verstond het niet helemaal, geloof ik...

De vraag van vandaag:
Wat doe jij met sport?
Vertel het ons - eerlijk! - in de reacties


Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

Daniëlle
30 jan. 2021
Hahahaha ik heb weer zo zitten gieren bij het lezen van deze blog! Wat ben je toch een fantastisch mens, Nienke!
Daniëlle
30 jan. 2021
Hahahaha ik heb weer zo zitten gieren bij het lezen van deze blog! Wat ben je toch een fantastisch mens, Nienke!
Daniëlle
30 jan. 2021
Hahahaha ik heb weer zo zitten gieren bij het lezen van deze blog! Wat ben je toch een fantastisch mens, Nienke!
Renate
29 jan. 2021
Ha,

Beeldend beschreven weer!
Ik ben na mijn 40e een sportieve carrière begonnen in powerliften en kettlebell sport.
Bij mij is het een beetje uit de hand gelopen tot aan serieuze wedstrijden aan toe.
Ik neem aan dat het in de volgende blog nog aan bod komt, maar ik moest van de internist beloven dat ik nooit eiwit zou gaan gebruiken. Slecht voor nieren. Ik was daar omdat ik nog al veel afbraakproduct in mijn bloed had. Niet gek want ik train nogal hard en zwaar. Maar goed waarom klopt het niet helemaal wat die internist zei?
Renate
29 jan. 2021

Ha, Beeldend beschreven weer! Ik ben na mijn 40e een sportieve carrière begonnen in powerliften en kettlebell sport. Bij mij is het een beetje uit de hand gelopen tot aan serieuze wedstrijden aan toe. Ik neem aan dat het in de volgende blog nog aan bod komt, maar ik moest van de internist beloven dat ik nooit eiwit zou gaan gebruiken. Slecht voor nieren. Ik was daar omdat ik nog al veel afbraakproduct in mijn bloed had. Niet gek want ik train nogal hard en zwaar. Maar goed waarom klopt het niet helemaal wat die internist zei?

De Groene Vrouw
31 jan. 2021

Ja, dat ligt inderdaad iets genuanceerder maar dat wordt even een apart blog. Het is niet iets waar matig / normaal trainende mensen zich druk om hoeven te maken ;-)Maar geen extra eiwitten nemen terwijl je zo hard sport, is ook niet optimaal. Als je lichaam die nodig heeft voor je spierherstel en -opbouw, en je neemt niet extra, heb je dus geen eiwitten / aminozuren meer beschikbaar voor andere belangrijke dingen zoals het bouwen van neurotransmitters, hormonen en enzymen... 


Pamela
28 jan. 2021

Nou ben ik benieuwd wát er dan allemaal in dat sportkantoor staat, behalve en hele quiver aan dumbells.

De Groene Vrouw
31 jan. 2021

Volg je me al op Instagram?

Maak ik binnenkort wel even een foto'tje!


Ilse
25 jan. 2021
Ik vind sporten leuk pm te doen omdat ik dan mijn hoofd leeg kan maken en zie het als 'me time' . Er zit ook wel een stukje 'moeten' bij want als ik het niet doe krijg ik pijn in mijn benen en armen door lipoedeem. Door op de manier van jouw voedingsvriendje Ralph te trainen heb ik het voor elkaar gekregen zelf slanker benen en armen te krijgen! Terwijl mij altijd is gezegd dat training geen effect heeft op lipoedeem.

Wat ik nu wel merk is dat de motivatie om zelf aan de slag te gaan langzaam minder wordt nu de sportscholen dicht zijn. Dus maak ik nu 1x in de week gebruik van een minset/beweegcoach(aangeboden door de sportschool) in de hoop dat dit mij genoeg motivatie geeft om de lockdown periode door te komen.
Ilse
25 jan. 2021
Ik vind sporten leuk pm te doen omdat ik dan mijn hoofd leeg kan maken en zie het als 'me time' . Er zit ook wel een stukje 'moeten' bij want als ik het niet doe krijg ik pijn in mijn benen en armen door lipoedeem. Door op de manier van jouw voedingsvriendje Ralph te trainen heb ik het voor elkaar gekregen zelf slanker benen en armen te krijgen! Terwijl mij altijd is gezegd dat training geen effect heeft op lipoedeem.

Wat ik nu wel merk is dat de motivatie om zelf aan de slag te gaan langzaam minder wordt nu de sportscholen dicht zijn. Dus maak ik nu 1x in de week gebruik van een minset/beweegcoach(aangeboden door de sportschool) in de hoop dat dit mij genoeg motivatie geeft om de lockdown periode door te komen.
Marieke
25 jan. 2021
Nou precies dat dus allemaal! Totaal geen sporter, nooit gedaan, maar na het zien van een foto van mezelf in weinig kleding besloot ik dat er IETS MOEST GEBEUREN. Driekwart jaar geleden begon ik daarom met krachttraining-at-home (in de op-1-na-kleinste sportschool ;)) onder begeleiding van YouTube fitgirls/fitmoms Heather Robertson en Caroline Girvan. En I haven't looked back since. Al dat gevoel wat je beschrijft, dat doet het 'm! En nu sta ik dagelijks te flexen voor de spiegel. Who'd have thought...!
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |