Blog

Waarom dit eeuwenoude superfood in je dieet thuishoort

5 apr. 2021

Nog niet zo lang geleden schreef ik een post over het eten van orgaanvlees, en waarom je dat zou moeten doen. Nu kan ik me voorstellen dat je bij het woord 'orgaanvlees' een beetje afhaakt. Echt aantrekkelijk is het tenslotte niet, en op een toastje chique pâté na willen de meeste mensen er niet echt aan.

Snap ik heus wel. Zelf ben ik ook niet direct gecharmeerd van runderlever of een gebakken niertje. Ik probeer alles, dat wel, maar eerlijk is eerlijk: het staat hier niet wekelijks op het menu. Toch vind ik dat ik het zou moeten eten. Omdat het zo gezond is en zo waanzinnig vol voedingsstoffen zit. Maar ja... Daarom ben ik ook zo blij met onze nieuwe lijn supplementen - die dit waardevolle voedsel zorgvuldig gevriesdroogd in een capsule hebben gestopt, die je zonder kokhalsneigingen door kunt slikken.

Maar waarom zou je lever, nieren en hart binnen moeten krijgen? Robert van Nordic Kings geeft je een korte samenvatting in het schattigste Engels dat je ooit hebt gehoord (en daarna vertel ik je er nog wat meer over):

 

Natuurlijke multi

Dus. Dit superfood hoort eigenlijk sowieso in je dieet thuis - en Nordic Kings geeft een gemakkelijke manier om dat te doen. Maar de volgende vijf mensen moeten even extra opletten, want voor hen kunnen deze supplementen een nog groter verschil maken dan voor alle anderen! 

Nu krijgen we vaak de vraag waarom er niet op de potjes staat wat er eigenlijk in zit. Dat komt omdat dit niet zomaar supplementen zijn die in een fabriek gemaakt zijn - dit is een onbewerkt natuurproduct. Net als in gewone voeding kunnen de gehaltes aan specifieke stoffen variëren. Die kun je dus niet met exacte hoeveelheden op de verpakking vermelden.

Wil je weten wat en hoeveel er ongeveer in zit? Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van de gehaltes aan vitamines en mineralen in 100 gram rauwe runderorganen. Let wel: de waardes in deze supplementen zijn waarschijnlijk nog hoger dan je hier leest! Daar is namelijk een gemiddelde gekozen van niet-bio vlees, terwijl de supplementen gemaakt zijn van organen biologisch grasgevoerde dieren. Die bevatten doorgaans nog hogere gehaltes aan waardevolle stoffen...

Lever

 

Gemiddelde waardes in runderlever per 100 gram
(bij 6 capsules/dag 'eet' je 100 gram lever in de week)

 

Nieren

 

Gemiddelde waardes in rundernieren per 100 gram
(bij 6 capsules/dag 'eet' je 100 gram nieren in de week)

 

Hart 

     

Gemiddelde waardes in runderhart per 100 gram
(bij 6 capsules/dag 'eet' je 100 gram hart in de week)

Als je daarnaast weet dat:

 • de voedingsstoffen in deze organen extreem goed opneembaar zijn
 • ze daarnaast nog veel andere waardevolle stoffen bevatten zoals enzymen, co-Q10, DAO, carnitine, taurine...
 • ieder orgaansupplement precies die voedingsstoffen bevat die jouw eigen orgaan nodig heeft
 • de organen van biologisch gehouden, grasgevoerde runderen zijn
 • ze naast een zorgvuldig vriesdroogproces niet bewerkt zijn
 • en dus alle waardevolle stoffen behouden blijven

... dan begin je te begrijpen waarom ik zo enthousiast ben over deze 'superfood' supplementen!

Voor deze mensen zijn orgaansupplementen extra belangrijk

Goed, gezond als multi dus. Maar voor een aantal mensen zijn de supplementen extra geschikt - of moet ik zeggen 'essentieel'? Hoor je tot een van deze groepen, dan heb je waarschijnlijk nog veel meer baat bij het eten van orgaanvlees (of het nemen van orgaansupplementen).

 • Intensieve sporters
  Natuurlijk slik je een multi als je intensief sport. Die is waarschijnlijk gericht op het herstellen van je spieren en het ondersteunen van de spieropbouw, of op het behouden van soepele gewrichten. Allemaal prima. Maar wist je dat je organen het ook zwaar te verduren hebben als je intensief sport? Bij flink sporten (of dat nu wielrennen is of krachttraining) worden ook altijd afvalstoffen aangemaakt. Je lever krijgt het dus zwaarder. Neem je extra eiwitten, dan is het goed om je nieren te ondersteunen. Bovendien kan warmte tijdens het trainen histamine vrijzetten; in het niersupplement zit DAO dat helpt om de histamine af te breken. Tot slot: je begrijpt zelf wel waarom je hart precies die voedingsstoffen kan gebruiken die in hart zitten... nietwaar? Ok, ik vertel het je: extra Q10 voor energie, carnitine voor kracht, taurine voor een goede hartslag en ijzer voor het vervoeren van zuurstof door je bloed.
 • Als je babies wilt maken
  Vroeger, toen we nog jager-verzamelaars waren, gaven we het orgaanvlees aan de jonge vrouwen en mannen in de vruchtbare periode. Deze voeding zit zo barstensvol vitamines en mineralen die zinvol zijn voor het bouwen van een baby (en in de tussentijd zelf geen tekorten op te lopen), dat ze als 'heilig' werden beschouwd. Heb je problemen met je vruchtbaarheid, of wil je gewoon de beste baby op de wereld zetten zonder er zelf tekorten van te krijgen? Ik zou in dit geval de Organ Mix aanraden. Bang voor vitamine A in de zwangerschap? Lees dan eerst dit.
 • Bij vermoeidheid
  Vermoeidheid kan 1001 oorzaken hebben, maar een gebrek aan voedingsstoffen is een heel belangrijk stuk. Orgaansupplementen bevatten veel vitamines en mineralen die - bij een tekort - je lichtje eerder dimmen dan dat jij zou willen. Met andere woorden, ze bevatten stoffen die jij nodig hebt voor een geoznd energieniveau, zoals een hele serie B-vitamines waaronder goed opneembaar B12, vitamine C, co-Q10, goed opneembaar ijzer, zink, koper, selenium... bovendien: met lever ondersteun je je lever, en dat is een van de belangrijkste organen die kan zorgen voor vermoeidheid als hij het moeilijk krijgt. Ik zou in dit geval de Organ Mix aanraden, in een dubbele of driedubbele dosering (dat is dus 12-18 caps / dag) gedurende 2-4 weken, en daarna terugschakelen naar een gewone dagdosering.
 • Na een periode van ziekte of zwakte
  Als je net ziek geweest bent, kan het soms lang duren voordat je weer helemaal boven Jan bent (wie is die Jan eigenlijk? En krijgt hij geen hoofdpijn als je bovenop hem zit? Vragen, vragen). Hoe dan ook - aansterken tijdens of na een periode van ziekte of zwakte, kan best lastig zijn. Deze supplementen bieden een enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Heb je het even flink te pakken (gehad) en ben je wel weer toe aan een beetje extra energie, weerstand of levenslust? Ik zou in dit geval aanraden om alle drie de orgaansuplementen te nemen: lever, nieren en hart. Liefst in de volledige dosering (en ja, dat is dus 3x6=18 pillen per dag). Doe dit gedurende 2-4 weken en schakel dan terug naar een wat lagere dosering (bijvoorbeeld met de Organ Mix).
 • Bij het ouder worden
  Of we het nu leuk vinden of niet: na je 50e gaat je spijsvertering wat achteruit. Je neemt niet alles meer even goed op, en voor je het weet zit je met tekorten. De voedingsstoffen (niet alleen vits & mins maar ook eiwitten, cofactoren en enzymen) zijn supergoed opneembaar. Daarom komt er waarschijnlijk meer van in jou terecht dan van welke andere multi dan ook. Wel zo zinvol! Ik zou in dit geval de Organ Mix aanraden. Je hart, lever en nieren hebben je hele leven lang hard gewerkt en kunnen de ondersteuning alledrie wel gebruiken. Bovendien zorgt deze mix voor een goede ondersteuning van je energie, spierkracht en hersenfunctie. Forever young!
 • Bij spijsverteringsklachten & hooikoorts
  Over de relatie tussen deze twee heb ik al eens eerder geschreven, maar in het kort komt het hierop neer: als je hooirkoorts hebt, ben je vaak niet zo goed in het afbreken van histamine. Dat kan ook in de darmen klachten geven. Los daarvan zie ik veel mensen met darmklachten, bij wie de lever een deel van de oorzaak is. Nog een keer: met lever ondersteun je je lever, dus ik zou in dit geval de Liver aanraden in een volledige dagdosering. Bij hooikoorts zou ik daar nog de Kidneys in een volledige dagdosering bij doen.
 • Voor vegetariërs en veganisten
  Ik weet het: deze supplementen zijn allesbehalve vega. Dat is zo'n beetje het hele idee ervan. Waarom zet ik deze doelgroep er dan toch bij? Er zijn mensen die plant based willen eten, maar wiens lijf het daar (ondanks een 'prefecte' samenstelling) gewoon niet goed op doet. Dan moet je wat. Het nemen van orgaanvlees is dan eigenlijk het beste dat je kunt doen: het bevat per gram veel meer waardevolle voedingsstoffen dan 'gewoon' vlees, én het is 'afval' dat de meeste mensen niet willen hebben. Als je dan toch een dier doodt, is het wel zo beleefd om alles ervan te gebruiken en niets weg te gooien, toch? Geloof het of niet, er zijn veel plant based eaters die met deze supplementen hun gezondheid ondersteunen - want een stuk lever eten, daar moet je waarschijnlijk niet meer aan denken...
 • Bij bloedarmoede / ijzertekort
  Wanneer je stevig menstrueert, weinig vlees eet of ijzer niet goed kunt opnemen, kun je een ijzertekort oplopen. Hoewel orgaanvlees (met name lever) niet idioot veel ijzer bevat, is het ijzer dat erin zit wel extreem goed opneembaar. Daardoor merken mensen met een ijzertekort vaak dat juist dit product hun ijzer eindelijk wat kan opkrikken. Mijn advies zou zijn om 6 capsules Liver per dag te nemen.

Ziezo. Nu weet je waarom deze supplementen zo fantastisch zijn en waarom jij ze ook nodig hebt. Tenzij je liever orgaanvlees eet. Want dat is natuurlijk ook prima!

De vraag van vandaag:
Wat vind jij van orgaansupplementen?
Vertel het ons in de reacties!
(let op: alleen beleefde reacties en geen discussie - dat wordt liefdevol verwijderd)


Reageren? Gezellig!

Reacties (13)

Gerda
11 okt. 2021

Hallo groene vrouw, orgaanlees eten is gezond, maar hoe zit het met cholesterol? Dit is bij mij te hoog dus eet ik het niet. Hoe zit dat met de orgaan supplementen?

De Groene Vrouw
11 okt. 2021

Het vet en cholesterol uit je voeding heeft maar een heel beperkte invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Het is daarom niet het belangrijkste om het cholesterol uit je voeding te weren, maar om te gaan kijken waarom het cholesterol in het bloed zo hoog is en die onderliggende oorzaak aan te pakken.


Tagea
11 mei. 2021

Hallo Groene vrouw, hoe zit het met de inname voor kinderen? Ik zoek een goed voedingsssuplement voor mijn kids, die door een vis en noten allergie van papa geen vis krijgen en niet teveel noten eten. Maar is zo’n supplement als deze te geconcentreerd voor kinderen? (11 jaar).

De Groene Vrouw
12 mei. 2021

Nee hoor, je kunt het gewoon gebruiken. Ik zou tot 10 jaar een derde of halve dosering aanhouden (dus 2 of 3 capsules per dag). Maar let op: de capsules zijn vrij groot, dus het is per kind afhankelijk of ze dat willen slikken!


Sancho
23 apr. 2021
Ik eet al maanden iedere middag op het werk grasgevoerd gehaktmix op eigen aanvraag van: 70% rundergehakt + 10% lever + 10% nieren + 10% hart. Bakken in grasgevoerd ossewit met verse kruiden uit de tuin. Aftoppen met olijven . Ook afkruiden met een vleugje keltisch zeezout of roos himalayazout.

Blijf weg van zaadoliëen! Tegenwoordig zit het overal in!

Orgaanvleed heeft op zich een typische smaak maar je kan het goed kruiden. Het went ook na een tijdje.

Dit vlees is DE multivitamine van de natuur.

Mensen met vragen mogen altijd mailen :)

Super site groene vrouw! Waren er maar meer vrouwen zoals jij.
Olga
15 apr. 2021

Hallo Groene vrouw, je noemt mensen met hooikoorts en darmklachten, ik voel me aangesproken ;-) neem je de supplementen dan alleen in het seizoen dat je last van hooikoorts hebt of het hele jaar door?

De Groene Vrouw
16 apr. 2021

Minimaal vanaf begin januari tot het hk-seizoen over is. En als dat niet voldoende is, is het echt tijd om iets aan de onderliggende oorzaak te doen en ontlastingonderzoek te overwegen ;-) 


José
14 apr. 2021

Hoi Nienke, Vandaag is het pakket gekomen met een pot van elke soort. Ik ben benieuwd, het lijkt me in ieder geval een heel mooi en nuttig alternatief voor het echte orgaanvlees. Is het nog belangrijk om op het moment van inname of de combinatie met andere voedingsstoffen te letten? Ik heb net van elke soort zes capsules naar binnen gewerkt en dat was wel even Olympisch niveau pillen slikken. Maar zeker met thuiswerken kan ik me voorstellen dat ik het gemakkelijk met lunch en avondeten kan combineren. Maar misschien maakt het allemaal niet zo veel uit en dan zou ik voor niks ingewikkeld doen.

De Groene Vrouw
16 apr. 2021

Combineren met maaltijden lijkt me prima! Als je echt 3x6 caps/dag gaat nemen (inderdaad next level, het hoeft gelukkig alleen tijdelijk) zou ik het Heart in de ochtend nemen, Kidney in de middag en Liver in de avond :-) 


Anna
11 apr. 2021

Hoi groene vrouw, Klinkt goed maar hoe zit het met de gifstoffen in orgaanvlees? Je hoort ook vaak dat alle gifstoffen worden opgeslagen in bijv je lever. Zitten hier dan juist niet veel gifstoffen in?

De Groene Vrouw
12 apr. 2021

Klopt - dat verhaal gaat vaak. Maar het is niet helemaal terecht. Een lever of nier zet bijvoorbeeld wel afvalstoffen om, maar slaat die niet op in zichzelf (dat zou ook heel dom zijn want dan gaat de functie binnen de kortste keren achteruit). Een orgaan bevat dus op het moment van slacht alleen die afvalstoffen die het op dat moment aan het omzetten was. Natuurlijk is dat bij een biologisch gehouden, grasgevoerd dier minder dan bij dieren uit de bio-industrie. Daarom raad ik aan om alleen de eerste categorie te eten, en zijn ook deze supplementen daarvan gemaakt.


Judith
12 apr. 2021

Interessant! Dankjewel Nienke. Na borstkanker wellicht goed voor mij om dit te nemen maar ik heb een slikprobleem, kan geen capsules / tabletten slikken. Mogen de capsules opengemaakt worden? Ondanks dat ik in de bijstand zit, vind ik het de moeite waard om er voor te sparen en dan maar een mindere dosering. Beter iets dan niets. Lijkt me alvast een goed begin want mijn lijf heeft gigantisch te lijden door de hormoontherapie en eerdere andere behandelingen o.a. bestralen. Vriendelijke groeten, Judith

De Groene Vrouw
13 apr. 2021

Ze mogen opengemaakt worden, maar dat lijkt me eerlijk gezegd niet erg lekker. Is het dan niet de moeite waard om ergens bio orgaanvlees vandaan te halen en dat te bereiden? Dan heb je meer voor minder geld en de smaak, tsja, die moet je toch al proeven ;-) 


 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |