Blog

Recept: het beste glutenvrije bananenbrood!

19 jul. 2021

Damn, ik heb toch al heel wat Banana Bread gebakken in mijn leven, maar dit is misschien wel de beste tot nu toe! Waar ik het eerst maakte met amandelmeel en havermout (daarmee krijg je een heerlijke moist cake), had ik nu zin in een wat meer brood / deeg-achtige versie.

En da’s gelukt! Heerlijk chewy en dough-y. De kaneel-versie lijkt wat mij betreft sprekend op de kaneelbroodjes die ik al jaren niet meer gegeten heb...

JE NEEMT (voor 2 broodjes)

  • 4 overrijpe bananen

  • 3 eieren

  • ca. 100 gr roomboter

  • 2 flinke scheppen Griekse yoghurt

  • 1 zakje bakpoeder

  • Snuf zout

  • Kokosbloesemsuiker naar smaak

  • Havermeel

  • Sorghummeel

  • Rijstmeel (geen ketan!)

  • 1/2 theelepel xanthaangom (optioneel)

  • 50gr gehakte pure chocola

  • 1 eetlepel kaneel

  • 2x Bakvorm ca. 25x15cm

 

JE DOET

  1. Natte ingrediënten in de blender met zout en xanthaangom.
  2. Voeg er net zolang gelijke delen van de 3 meelsoorten aan toe tot het beslag dik wordt. (Nee, ik kan je dus niet vertellen hoeveel gram, dat hangt af van allerlei dingen dus gewoon doen - YOLO.)
  3. Voeg het bakpoeder eraan toe en kokokosbloesemsuiker naar smaak (wederom: proef zelf wat je lekker vindt!)
  4. Verdeel het beslag in 2 delen en vet 2 bakvormen in (of gebruik bakpapier)
  5. Giet 25% van het beslag in de ene bakvorm. Verdeel dan de gehakte chocola eroverheen en giet er nog 25% van het beslag overheen.
  6. Je hebt nu nog de helft van het beslag over. Meng daar de helft van de kaneel doorheen.
  7. Giet het kaneelbeslag uit in een bakvorm. Strooi er de rest van de kaneel overheen en een beetje extra kokosbloesemsuiker. Roer met een spatel de topping een beetje door het beslag zodat je een swirl-effect krijgt
  8. Bak beide broden op 160ºC tot een mes er schoon uitkomt (30-40min).
  9. Af laten koelen
  10. Extra lekker met  een topping van 1/2 yoghurt, 1/2 mascarpone + een scheutje honing

Natuurlijk kun je met deze basis naar hartelust variëren met verschillende kruiden en fruit. Denk eens aan:

  • Bosbessen
  • Frambozen
  • Appel & Kaneel
  • Cardamon, kruidnagel & piment
  • Kokos & Chocola
  • Pindakaas & Kaneel
  • Pindakaas & Chocola
  • Dadels & Vijgen
  • Caramel-Zeezout

En NEE, ik weet niet of het ook lukt met kokosolie, kikkermeel of ronde bakvormen. Maar ik wil het heel graag van jou horen als jij het hebt uitgeprobeerd!

Gezond omdat

Dit bananenbrood bevat weliswaar kokosbloesemsuiker, maar laat je bloedsuikerspiegel niet veel stijgen (in dit geval live uitgeprobeerd & gecheckt door iemand met diabetes type 1). Bananen, haver, sorghum en rijstmeel zijn bovendien prebiotische vezels die je darmflora ondersteunen. Al met al best een gezond broodje dus!

De vraag van vandaag:
Maak jij wel eens bananenbrood?
Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

Sanne
31 okt. 2021

Wat een leuk recept! Bedankt! Door wat zou je de eieren kunnen vervangen?

De Groene Vrouw
2 nov. 2021

Geen idee, ik hoef nooit eieren te vervangen... laat je het weten als je iets gevonden hebt? ;-) 


Eline
3 sep. 2021
Heeeerlijk! Ik vind het een top recept en gebruik hem al vaak!
Ik gooi alles in 1 cakevorm. Ook al een keer met chocola erdoorheen, maar zonder vind ik toch lekkerder. En een flinke schepkaneel er als laatste licht doorheen roeren is ook een nieuwe ontdekking die me goed bevalt.
Bedankt voor het delen!
Hilde
16 aug. 2021

Bedankt! Is de versie met met amandelmeel en havermout ook ergens te vinden?

De Groene Vrouw
16 aug. 2021

Hetzelfde maar dan met amandelmeel en havermout dus... 50/50.

Kokosrasp is daar ook lekker doorheen!


Hilde
17 aug. 2021
Bedankt!
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |