Blog

De meest gemaakte fout bij een glutenvrij dieet

16 jul. 2021

De meest gemaakte fout bij glutenvrije diëten gaat niet over wat je per ongeluk nog aan gluten binnenkrijgt… maar over wat je NIET meer binnenkrijgt!

Eet jij glutenvrij? Vergeet deze belangrijke voedingsstof niet!

Ik zie veel mensen die - uit noodzaak of uit voorkeur - tijdelijk of voor altijd glutenvrij zijn gaan eten. Ik ben er zelf ook zo één: ik ga niet stuk als ik gluten eet, maar mijn buik voelt zich veel beter als ik ze laat staan. En dat is ok.

Om welke reden je brood en / of gluten dan ook laat staan: er is één ding dat veel mensen vergeten - en dat is jodium. Jodium is belangrijk voor een goede schildklierwerking, maar ook voor je breinfunctie, energiehuishouding, darmwerking, spierkracht - en is extra belangrijk tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode!

Van nature hebben wij weinig jodium in onze voeding. Om tekorten te voorkomen, stoppen we in Nederland daarom jodium in het zout waarmee brood gebakken wordt. Brood is namelijk verantwoordelijk voor zo'n 25% van onze zoutinname... Het gebruik van gejodeerd zout (bakkerszout) is tegenwoordig overigens niet meer verplicht, dus het kan zijn dat je zelfs als je wel brood eet, je toch een tekort krijgt aan jodium.

Je mist niks als je geen brood eet

Brood is dus een belangrijke, maar geen natuurlijke bron van jodium. Je mist verder niets als je geen brood meer eet… Voor de vezels hoef je het niet te laten: de vezels in groenten en fruit zijn veel gevarieerder en gezonder. Laat je het brood staan, dan met je zoals gezegd wel op je jodium-inname letten. Hoe doe je dat?

Laten we eens kijken naar de natuurlijke bronnen van jodium:

  • Zeewier is natuurlijk, maar de hoeveelheid jodium is vaak niet stabiel - en het is ook niet zeker of wij zeewier optimaal kunnen verteren.
  • Gejodeerd zout is geraffineerd tot natrium en chloride. Het bevat dus geen andere mineralen meer (denk aan geraffineerde suiker) en bevat bovendien niet voldoende jodium voor je dagelijkse behoefte.
  • Grijs zeezout is gezonder dan gewoon zout, maar bevat ook al geen jodium...
  • Schaal- en schelpdieren bevatten wel jodium, maar wie eet daarvan nu echt wekelijks voldoende om zeker te weten dat je inname adequaat is?

Jodium als supplement?

Het jodium in brood is er gewoon aan toegevoegd. En jij kunt het ook prima aan je dag toevoegen. Een vloeibare jodium smaakt nergens naar, is goedkoop en makkelijk te doseren. Elke dag een paar druppeltjes door wat water en je bent zeker van een goede jodium-inname. Ook als je geen brood of gluten eet!

De vraag van vandaag:
Neem jij extra jodium?
Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

loes
9 okt. 2021

Ik heb coeliakie en hashimoto en problemen met melkprod., het advies van de specialist: geen jodium, niet goed voor de schildklier.

De Groene Vrouw
11 okt. 2021

En ik ben het daar niet mee eens. Ook een mens met hashimoto heeft jodium nodig - niet alleen voor de schildklier maar voor veel andere functies in het lichaam. Je taak is om uit te zoeken waarom het immuunsysteem de schildklier aanvalt, niet om die zijn voedingsstoffen te ontnemen... maar goed, daar valt meer over te zeggen dan ik in de reacties onder een blog kan doen.


Leonie
22 aug. 2021

Ik begrijp nog steeds niet wat chiazaad in ons dieet doet. Het is vogelvoer en wij kunnen er darmtechnisch niets mee.

De Groene Vrouw
22 aug. 2021

Wat bedoel je precies met 'wij kunnen er darmtechnisch niets mee'? 

Chiazaad bevat vetzuren die ontstekingen tegengaan, oplosbare vezels die de darmflora voeden, onoplosbare vezels die de peristaltiek bevorderen en slijmstoffen die helpen om het darmslijmvlies in goede conditie te houden.


Clara
7 aug. 2021

Maar hoe komt het dan dat het jodium zout in het brood wel voor onze dagelijkse behoefte aan jodium zorgt maar als je er zelf 3x per dag mee kookt/ je eten mee op smaak brengt niet?

De Groene Vrouw
11 aug. 2021

Omdat het zout in brood verantwoordelijk is voor gemiddeld 25% van onze zout-inname, dus als dat wegvalt zit je met een behoorlijk gat. En meer gewoon zout toevoegen aan je voeding is niet de meest gezonde keuze die je kunt maken, omdat gewoon zout en jozo sterk zijn doorgeraffineerd en nog maar twee mineralen bevatten (natrium en chloride), in tegenstelling tot keltisch zeezout waar veel meer mineralen in zitten (behalve jodium, want dat zit niet van nature in zout).


 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |