Blog

Waarom groene smoothies niet goed voor je zijn (en hoe je ze gezonder maakt)

16 apr. 2014

Jaja, ik weet het: vloeken in de kerk. Want of je nu paleo eet of raw vegan of gewoon uit het Libelle Kookboek - iedereen is aan de groene smoothies. Maar hoe gezond zijn ze eigenlijk? Of valt dat tegen?

Begrijp me niet verkeerd; ik vind óók dat je meer groenten en fruit zou moeten eten. En vooral meer verschillende soorten. En nee, ik ben niet tegen De Smoothie als instituut. Smoothies kunnen best bijdragen aan een gezond dieet - maar helaas worden ze doorgaans verkeerd gebruikt. Je smoothie begrijpt je niet. Of beter gezegd: je lijf begrijpt je smoothie niet. En als we daar nou eens iets aan zouden doen, hebben we een supermooie manier in handen om op een écht gezonde manier meer voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vezels

Om te beginnen wordt alles dat vloeibaar is en waar spinazie (of nog beter: boerenkool) aan toegevoegd is, tegenwoordig een groene smoothie genoemd. Ook door mensen die enthousiast aan de slag zijn gegaan met een sapcentrifuge. Zo'n hele dure die moeilijk schoon te maken is. Maar een smoothie heet zo omdat het dik en glad is (smooth, weet je wel). Dat dikke komt omdat er vezels inzitten. In een sapje zitten die niet meer; dat is het hele idee van sap.

Alles wat vloeibaar is (of vloeibaar met toegevoegde 'pulp') is een sap. Een sap bevat significant minder voedingsvezels dan het originele stuk groente of fruit waar het van gemaakt is. En laten vezels nu net één van de belangrijkste redenen zijn dat je die extra groenten nodig hebt. Wij krijgen gemiddeld 20-40 gram vezels per dag binnen. Onze voorouders 120-140 gram. Daar mist iets, denk je niet?

Leuk dat je met een superduur superfoodsapje een berg vitaminen naar binnen hengelt, maar je darmflora heeft vezels nodig zoals jij vitamine C nodig hebt. Hard. En veel. En gevarieerd. Dus zout op met je sapje en pak gewoon een echt stuk fruit. Of vooruit, een smoothie - maar dan wel één die je gemaakt hebt met de kennis uit de rest van dit stuk.

Maak je smoothie gezonder-tip:

Wissel je sapcentrifuge in voor een stevige staafmixer

Vetten

Nog zo'n interessante. Hoewel iedereen het erover eens is dat we meer groenten en fruit moeten eten, komen de groene smoothies vooral uit de hoek van de raw food vegan superfoodies. En ik denk óók dat de meeste mensen gezonder worden als ze meer rauwe dingen gaan eten. Niet alleen groenten en fruit overigens. Meer rauwe dingen in het algemeen. Dus ook eieren, vlees en vis.

Anyway, wat in de raw food vaak vergeten wordt, zijn de vetten. You know I love 'em. Kijk, de echte raw food goeroe's zullen heus een lepel kokosolie in hun smoothie mikken, maar die kunst is vaak een beetje lost in translation. Dus iedereen maalt, perst en blendert vrolijk een kiwi bij een bosbes en een stengel selderij en noemt het een groene smoothie. Ah, de vitaminen! Mineralen! Replenish! Het voelt zo schoon!

Maar je lijf heeft vetten nodig om die vitaminen en mineralen te kunnen opnemen, transporteren en vooral: gebruiken in het lichaam. En dan bedoel ik niet een lullig scheutje lijnzaadolie of een eetlepel chiazaad. Gewoon, een eetlepel écht vet, anders telt het niet. Hup met die kokosolie, maar vergeet ook de volle Griekse yoghurt, slagroom, rauwe melk (het bovenste laagje, mmm!), rauwe lever (yeah I said that), zelfgetrokken bouillon en rauwe eieren niet. Stuk voor stuk superfoods, ook al moet je er misschien niet aan denken. Nou vooruit, een goede ghee mag ook. En ook bij vetten geldt: afwisseling is king.

Maak je smoothie gezonder-tip:

Voeg minimaal een eetlepel (verzadigd) vet toe aan je smoothie.

Enzymen

Oh ja. Rauwe groenten en fruit moeten, want ze zitten barstensvol enzymen. En dat is ook zo. Maar dat betekent niet dat je zelf geen enzymen meer nodig hebt om ze te kunnen verteren. Net als bij rauwe melk: het bevat nog lactase om de aanwezige lactose om te kunnen zetten - maar ben je echt lactose-intolerant, dan ben je gewoon de sjaak en kun je ook geen rauwe melk drinken. You still need to bring your own.

Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele verteringsstap over. Een belangrijke: kauwen. We hebben snijtanden (voor vlees) en kiezen (voor vezelige groenten). Die hoor je te gebruiken. In de mond wordt de voeding die je eet gemengd met het speeksel. Daarin zitten al enzymen, vooral van het soort die je nodig hebt om zetmelen en fruitsuikers te kunnen verteren, maar ook eiwitten en vetten worden alvast een beetje afgebroken door het vermengen van je voedsel met speeksel.

Klok je je groene smoothie even snel naar binnen, dan vermeng je het dus niet met speeksel, komt de voorvertering niet op gang en moet alles dus worden afgebroken in de dunne darm. Dat lukt vaak niet (zeker niet als je je smoothie koud op je nuchtere maag naar binnen klokt, zie onder). Daardoor krijgt je darmflora een feestmaal: half-verteerde suikers en andere voedingsstoffen, nomnomnom. De suikervretende bacteriën vermenigvuldigen zich terwijl ze zich tegoed doen aan dit feestmaal. Gevolg: opgeblazen gevoel, lucht die aan alle kanten je lijf uit wil.

De oplossing is te zorgen dat je de smoothie wél goed verteert. Dus spuug er gewoon in. Yeah I said that. Geen groene rochel ;-) maar neem gewoon een slok smoothie, laat hem door je mond rollen en spuug hem terug. De enzymen uit je speeksel gaan alvast voor je aan de slag, en over een half uurtje is je smoothie alvast een beetje voorverteerd. Tevens een goede remedie tegen collega's die een slokje willen.

Wat zeg je, vind je dat toch een beetje viezig idee? Je moet iets aan je eigenwaarde doen - het is je eigen spuug tenslotte - maar vooruit, een andere oplossing: blender niet alles glad. Zorg dat er nog stukjes in je smoothie zitten, zodat je die een beetje moet kauwen. Zelfde effect. 

Klok hem dus niet in één keer naar binnen: het is minimaal 5 porties groenten en fruit in één keer, remember? Dat is het hele idee. En op welk punt in de menselijke geschiedenis hebben we het ooit voor elkaar gekregen om 5 volledige porties groenten en fruit in één keer naar binnen te slaan? Dat deden we nooit. Je hoort dat verdeeld over de dag op te eten. Dus ook je smoothie: verdeel hem over de dag. Een paar slokjes bij het ontbijt (als je dat kunt hebben), een paar slokken bij de lunch (samen met iets substantieels, zoals een quiche of stoofschotel), een paar slokken als tussendoortje.

Maak je smoothie gezonder-tip:

Een smoothie is geen ontbijt maar een aanvulling op je dagelijkse voeding. Gebruik het in kleine hoeveelheden over de dag verdeeld en verteer het voor.

Kou

Wat is het weer fris hè, de laatste dagen? Ja, je woont nu eenmaal in Nederland. Precies. Nederland. Waar het regelmatig waterig en koud is. Ik heb eens een fruitarian vol overtuiging horen beweren dat fruit het natuurlijke dieet is van een mens. Sinaasappels bij het ontbijt, druiven in de middag, vijgen als tussendoortje. Ze woonde in fuckin' California. Ik zou het haar weleens willen zien redden in de Oostvaardersplassen.

Hier is het koud. Daar moet je een beetje rekening mee houden. Niet iedereen heeft de energie of de verteringskracht om koud voedsel op te warmen. Doe je dat niet in een pan, dan moet je het namelijk nog doen in je lijf - en dat kost energie. Niet voor niks hebben we 's zomers zin in een salade en 's winters liever een soepje; luister daarnaar.

Groene smoothies zijn koud en om de één of andere duistere reden worden ze negen van de tien keer ingezet als ontbijt. Brrr. De lucky ones die het wel kunnen verteren moeten dat lekker doen (hoewel ik ook voor hen, uit naam van hun darmen, voorstander ben van een warm welkom). Maar als je een koukleum bent, dwing jezelf dan niet om een groene smoothie te drinken omdat het zo gezond is. Je hebt er de energie simpelweg niet voor - en dan heb ik het niet over het soort energie dat je krijgt omdat je vindt dat je zo fris en fruitig bezig bent.

Je kunt je smoothie wel minder koud maken; de meest geijkte manier is om er Gember bij te mikken. Maar dat kun je ook maar zo vaak lekker vinden natuurlijk. Kaneel en Kruidnagel dan, nou vooruit. Of een beetje Cayennepeper. Maar je kunt je smoothie natuurlijk ook gewoon verwarmen. Dan heet het soep. Desnoods, als je hem echt raw wilt houden, verwarm je je fruitsmoothie heel zachtjes tot een graad of 35 - dat scheelt al behoorlijk in de energie die je lichaam nodig heeft.

Maak je smoothie gezonder-tip:

Verwarm je smoothie met kruiden of in een pannetje

Alcohol

En dan nog een mooie. Ken je die van die vrouw die in het ziekenhuis beschuldigd werd van alcoholisme? Die dronk geen druppel. Maar ze had wel een stevige alcoholische leververvetting. En ze was de hele dag vrolijk (nee, da's een grapje). Ze at heel gezond: veel rauwkost en groene smoothies. En dat was nu juist het probleem.

Want als je een vernaggelde darmflora hebt, kan het wel eens zijn dat je met die groene smoothies de verkeerde jongens voedt. Die net als jij dol zijn op rauwkost. Daar bedanken ze je dan ook hartelijk voor: door alcohol te produceren. Ja, echte onverstookte, keiharde alcohol, soms in hoeveelheden die gelijkstaan aan een borrelglas jonge jenever per dag. Zit je daar met je raw vegan goede voornemens. Dronken en al. I'm just sayin'.

Maak je smoothie gezonder-tip:

Houd goed in de gaten hoe je reageert op rauwkost en smoothies. Voel je je niet lekker? Dan wordt het tijd om te stoppen met de smoothies en te beginnen met een ontlastingonderzoek.

Superfoods

Zoals je weet: ik ben niet tegen superfoods an sich, maar wel tegen de naam. Zogenaamde superfoods kunnen een bijdrage leveren aan je dagelijkse portie vitaminen, mineralen en variatie. Maar die hele voedingscentrum-onzin-hype ten spijt, zijn er wel degelijk mensen die een beetje doorslaan met hun superfoodgedrag.

"Nee, de Inca's aten ook al Chiazaad hoor! Of de Maya's. Nou ja in ieder geval, hartstikke traditioneel en gezond!".

Ja, beetje jammer alleen dat ze niet hebben opgepikt dat die oude Zuidamerikaanse stammen nooit dagelijks een handvol Chiazaad door hun groene smoothie geprakt hebben. Ze gebruikten het wel, maar alleen in kleine hoeveelheden en in season. Niet het hele jaar door op een Westers obsessieve kortzichtige dit-is-gezond-dus-ik-eet-het-de-hele-tijd-manier.

En laten we het maar niet hebben over die 'natuurlijke groenten en fruitsoorten', die doorgekweekt zijn tot in perfectie. Een broccoli bestond 1000 jaar geleden niet eens, en die heerlijke zoete appel kon je ook vergeten. We kregen ooit zoveel meer bitterstoffen, fruitzuren, looistoffen en antioxidanten binnen, daar kan geen Chiazaad tegenop.

En trouwens: een groene smoothie is ook geen excuus om daarna een broodje kant en klare eiersalade naar binnen te mikken. Of een donut. Dat je 't effe weet.

Maak je smoothie gezonder-tip:

Doe variëren. Niet alleen met dure superfoods uit de natuurwinkel, maar ook met dingen uit je eigen achtertuin: brandnetel, paardebloem, vogelmuur. Niet lekker? Oh, je wilt je groene smoothie alleen als die gemaakt is van doorgekweekte zoete groenten en fruit? Jammer joh.

Affijn. De moraal van dit verhaal is: blijf zelf nadenken voordat je iets in je gezicht stopt omdat het de nummer één is op de e-book-lijst van bol.com of omdat al je yogavriendinnen het doen. Met een beetje beleid en een open mind kan je groene smoothie een prima aanvulling zijn op je dag - niet minder, maar zeker ook niet meer. Slurp!

 

De vraag van vandaag:

Ben jij al een keer dronken geworden van je groene smoothie? En hoe pak jij het aan om ze écht gezond te maken? Deel je ervaringen met ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (477)

Marique
13 jul. 2021
Haha! Ik moet zo hard lachen om je manier van schrijven, top! Thanks voor dit stuk, heel verhelderend en maar weer een bewijs dat het niet altijd goed is om als een schaap met de kudde mee te lopen.
Edith
23 mrt. 2021
sjonge, wat heb ik smakelijk (!) gelachen om je taalgebruik! En ik ben een Tweeling dus kun je nagaan, wat er gebeurde: helemaal in de war van tegenstrijdige informatie.....
Ik ben oud en mijn lijf geeft dat aan: al een jaar lang bij het opstaan rennen naar de wc. Als ik teveel eet (wanneer is de maat vol?) oprispingen urenlang. Dus ik dacht: een Leven lang fit- theorie aanhangen. Hoe pas ik een smoothie daarin, googlede ik. Kwam bij jou. Nou, ja......
Jan
20 feb. 2021

Ik zou groente toch ook niet teveel rauw nemen, want daar kleven nogal wat nadelen aan. Spinazie bevat veel oxalaat. Daar kun je op termijn nierstenen van krijgen en kristalvorming op andere plekken in het lichaam. Daarnaast bevat spinazie veel nitraat. Dat heeft weliswaar een positieve invloed op de bloedvaten, maar kan ook omgezet worden in nitriet en vervolgens in kankerverwekkende nitrosamines. Boerenkool bevat weer veel goitrogenen, die de schildklierfunctie negatief beïnvloeden en bij dieren zelfs gelinkt zijn aan schildklierkanker. Ook kun je een fikse voedselinfectie oplopen door groente rauw te eten, want de salmonella en listeria bacterie is er regelmatig op te vinden. Door groente te koken, voorkom je deze problemen, want bacterieën maak je ermee dood en de hoeveelheid oxalaat, nitraat en goitrogenen neemt drastisch af. Ook is uit wetenschappelijke studies bekend dat koken de opname van tal van voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld carotenoïden, positief beinvloedt. Neem lycopeen. Het lichaam neemt het veel beter op uit gekookte tomatenpuree dan uit rauwe tomaten. Uit studies blijkt dat lycopeen de huid beschermt tegen zonlicht en het verkleint misschien de kans op prostaatkanker. Koken heeft wel als nadeel dat sommige vitamines en mineralen door het kookproces in hoeveelheid afnemen, maar bij een gevarieerd en goed samengesteld dieet krijg je die nog steeds voldoende binnen.

De Groene Vrouw
22 feb. 2021

Nou nou, wat een angst ;-) Nitriet vormt zich voornamelijk tijdens (lang) koken van nitraatrijke groenten, niet wanneer je ze rauw eet. En er is niets mis met koken van groentes, maar ook niet met het rauw eten ervan (uitzonderingen daargelaten). Een combinatie van beiden met voldoende variatie in kleur en consistentie is uiteindelijk dan ook het meest gezond, tenzij er een tijdelijk spijsverteringsprobleem is.


Rene
30 jan. 2021

Hoi ik maak intussen een paar jaar een meestal groene smoothie met spinazie of boerenkool, bleekselderij, vaak wat mango, rode biet, banaan, havermout, lijnzaad en water ( en gooi er soms wat paprika, courgette of wat er nog ligt in de koelkast. Dat gebruik ik als ontbijt, ik kauw erop tijdens het drinken ( ik draai hem in zo’n magie bullit blender, niet helemaal vloeibaar). Ik heb er geen last van en vervang daarmee een ontbijt van brood en hagelslag. Soms doe ik er nog wat lijnzaadolie bij en/of een paar walnoten. De smoothie doet niet koud aan, maar is het anders handiger om er wat warm (gekookt) water aan toe te voegen ipv koud water? Andere tips?

De Groene Vrouw
31 jan. 2021

Je spijsvertering is heel persoonlijk. Als jij er geen last van hebt en alles gaat goed, hoef je het niet per se te veranderen ;-) 


Yoonster
25 jan. 2021
Al jaren lang maak ik elke ochtend een verse smoothie. Gewoon in de blender, dus alle vezels blijven erin zitten, niets wordt weggegooid.
Het voordeel van een smoothie is dat je lekker kan variëren met groentes, fruit, gember etc. en als ik door mijn drukke leven s avonds niet altijd tijd heb om te koken, heb ik en elk geval al wat vitamines te pakken Althans, dat dacht ik.
Tot ik een paar maanden geleden hoorde dat je moet kauwen op je smoothies.
Hoe dan?
Nou, ik doe tegenwoordig een grote schep pompoen- en zonnebloempitten in de smoothie. Dan doe ik er nog een schep Psyllium Husk van Innerwave (vezels) in, die uitzetten in de smooithie. En een schep chiazaad, zodat het nog dikker wordt.
Nu moet ik het wel eten, ipv drinken. Ik moet wel even wennen dat dit tijd kost en minder lekker is. Maar mijn vetten krijg ik zo binnen en zit ineens super vol.
Dus kan dan echt een paar uur verder.
Ik hoop dat dit wel kan en goed is. Het voelt wel goed, maar ben benieuwd of dit dan de goede oplossing is?
Anja
30 sep. 2020
Ik was sinds kort (weluswaar niet dagelijks) begonnen aan de groene smoothies. Heel herkenbaar! Opgeblazen gevoel, niet lekker.... ik geef het nog een week met het kauwen en anders ben ik klaar met de smoothies????
Nienke
30 sep. 2020
Haha, heerlijk verhaal. Ik ben er ook ingetuind hoor, na het zien van Fat, Sick en Nearly Dead ging ik super enthousiast sap centrifugeren. Maar wat een gedoe, en als het over mijn handen kwam kreeg ik uitslag van het fruitzuur. Dat opende mijn ogen.

Vraagje, wat ik nu vaak doe om veel groente binnen te krijgen, is de groente te pureren tot een saus (met inderdaad wat vet erin) en dat doe ik dan bijvoorbeeld over volkoren pasta. Door het kauwen van de pasta met de groentesaus, helpt dat ook al bij het voorverteren ervan? Ik kook het trouwens wel, die groentesaus. Hoor het graag
Marlies
30 sep. 2020
Ik kwam er pas achter dat het onkruid dat ik steeds verwoed uit mijn tuin haalde en weg gooide melde is en dat je dat gewoon kan eten. Dus dat gaat tegenwoordig ook in mn smoothie samen met een paar blaadjes van de Oost-Indische kers en/of snijbiet. Ik ben geïnspireerd door de recepten van Jasper Alblas, en fantaseer daar zelf een beetje op. Gebruik dus amandelmelk, haverdrink, kokosmelk, noten, pindakaas, fruit, enz. Laat elke slok eerst door mijn mond gaan zodat het met speeksel kan mengen, aangezien ik dit artikel al eerder had gelezen????. Ik eet misschien 3x per week een smoothie als ontbijt . Ik vind het lekker en makkelijk en merk niet dat mijn lijf er ontevreden over is.
Tom
7 jun. 2020
Thanks for saving me from smoothie hell.
Ik was net begonnen aan dit duivelse avontuur, maar las nog net even dit artikel voordat de deur in het slot viel. Nee, geen Petrus. Andere vent.
Nelleke
3 jun. 2020
Hey wat leuk, ik hier terecht gekomen door inderdaad, de Box. Ik ga fijn verder met neuzen, heel interessant. Zo de Masterclass uit de Box doen! Ik denk dat het wel een boek gaat worden. Want zo te lezen, zijn de darmen een hele belangrijke!
(Heb ondertussen ook de chuffas besteld.) ???? Alles voor een goede darmflora!!
Els
11 feb. 2020
Niet dronken van een smoothy met kale en avocado, munt en basilicum. Wel cool. Maar al ik camembert heb gegeten stinkt mijn poep alsof ik dag er voor te veel gezopen heb. Maar geen drup!
Letty
4 feb. 2020
Hé Groene vrouw, wat een site heb je!!! Fanbloodytastic!! Ik lig dubbel van je gespeel met woordjes, en ben heel blij met jou ontnuchterende duidelijke info over alle onderwerpen die mij ook interesseren en vooral blij bezig houden.
Bedankt en ik blijf je volgen. Heb je ook wat info over MSM poeder?
groetjes,
Letty
De Groene Vrouw
4 feb. 2020
Dankjewel!

MSM staat wel op mijn bloglijstje, maar ik had een beetje last van redenen dus het is nog niet zo ver. Ik zet hem wat meer bovenaan ;-) 
Stef
11 nov. 2019
Interessant artikel GV!

Graag vraag ik iets over eiwitten dat in het artikel niet ter sprake komt. Als je zelf al eiwitten aan je smoothie toevoegt in de vorm van bijv. peulvruchten, havermout en lijnzaad, kun je dan eiwitpoeder volledig weg laten of voegt een schep hiervan nog steeds veel toe? Ik weet dat eiwit samen met vezels en vet langer zorgt voor een vol gevoel en een betere opname, maar ik lees op heel veel plekken over toevoegen van eiwitpoeder (wat overigens flinke handel is, want het is peperduur).

Ik ben 44, slank en geen krachtsporter, maar wel sportief (2-3 x p. w. tennis en wat lichte thuisfitness).

Groeten,
Stef
De Groene Vrouw
13 nov. 2019
Geen enkele plantaardige bron geeft alle essentiële aminozuren tegelijkertijd. Er is discussie over of dat per se nodig is (tegelijkertijd), maar in elk geval heb je ze op een dag allemaal in bepaalde hoeveelheden nodig. Haver, peulvruchten, lijnzaad etc zijn dus geen volledige bronnen en ik betwijfel ook of ze rijk genoeg zijn aan aminozuren om echt aan je eiwitbehoefte te voldoen. Een goed eiwitpoeder bevat als het goed is wel alle aminozuren en maakt je inname dus compleet. Het hoeft overigens niet duur te zijn: collageen is een prachtig compleet eiwitpoeder en veel goedkoper dan de meeste 'sportpoeders'.
Linda
21 okt. 2021

Welke collageen aub

De Groene Vrouw
28 okt. 2021

Deze ;-) 


Diana
30 jul. 2019
Ik maak voor mijzelf en voor mijn dochter (nu drie en half) al jaren smoothies. Ik voeg kikkererwten toe, (die pureer ik niet met de staafmixer) dan kan ze lekker kauwen voor die enzymen. Ik klokte het ook altijd weg, maar ook ik eet het nu met kikkererwten. Ze krijgt het om de dag tussen de middag.
Ik gebruik:
Witlof
In combinatie met soms andijvie, of spinazie, of paksoi, of boerenkool, of rapensteeltjes
Banaan
Appel
Gedroogde abrikoos (de bruine)
Rode paprika
Gestoomde tomaten
Avocado
en af en toe zeekraal.

Ze smult ervan!
Dicky
15 jan. 2019
Hoi! Ik las net over alcohol die ontstond in het lichaam (onbedoeld, oa door rauwkost). Nu vroeg ik me af of dat ook het geval kan zijn bij het nuttigen van waterkefir. Dit goedje bevat door gisting wat alcohol; kan dat ook schadelijk zijn?
Het LIJKT zo gezond...is het dat ook in jullie optiek?!
De Groene Vrouw
16 jan. 2019
Ja en nee. Het is wel gezond vanwege de probiotische bacteriën. Het alcoholpercentage in kefir is minimaal dus ik zou me daar niet direct heel druk over maken, maar het zit wel vol histamine. Geen probleem voor de meeste mensen, maar voor sommigen niet handig...
https://groenevrouw.nl/histamine-hooikoorts-darmklachten/
Saskia Smit- Kuipers
26 nov. 2018
Je hebt helemaal gelijk dat smoothies een aanvulling kunnen zijn op je voeding, maar nooit de plaats van een maaltijd in mogen nemen. Al die vegan-hippemeiden-kookboeken worden geschreven door dames die geen voedingsdeskundigen zijn en allemaal lopen te roepen dat ze zich zóóó fantastisch voelen en zóóó gezond eten. Gluten zijn in de ban gedaan maar ze realiseren zich niet dat een veganist dat gluten-eiwit gewoon hard nodig heeft (aminozuur-patroon moet er mee volledig gemaakt worden ). Een paar eieren per week kan dat probleem ook oplossen en kom niet aan met dat cholesterol-onzin verhaal want cholesterol gaat gewoon als verzadigd vet je stofwisseling in en dat is een kwart gram per ei: verwaarloosbaar dus. Ik ben als oud-dietist wat achterdochtig t.a.v. al die hypes en het feit dat de Inka's en de Maya's iets aten vind ik geen bewijs dat het gezond is. En die aten een beetje van dit en een beetje van dat in plaats van zich vol te hozen met rauwe granen en scheppen chiazaad. Je mag best een beetje lief zijn voor je spijsverteringskanaal; als je er de mist mee in gaat kost het veel moeite om de boel weer op orde te krijgen. En ja, vet in je voeding is heel belangrijk. Verzadigd en onverzadigd. Noten eten, die zijn ook lekker en gezond en al dat knaagvoer is, met mate, gezond maar lekker? Ik ben natuurlijk opgeleid met Ritme voor je darmen''', vezels, vezels en vezels! Dus de staafmixer voor de smoothies en niet de slow-juicer of sapcentrifuge. I hope I made my point!
Rachel
21 nov. 2018
Ik zou graag willen weten hoe jij denkt over selderijsap. Zelf maak ik wel eens een groene smoothie, en ik weet dat het peul goed is, dus ik gebruik een staafmixer.
Maar ik heb ook op aanbevelen van iemand ongeveer 2 maanden lang elke ochtend een halve liter selderijsap gedronken. Dit zou je ontgiften, goed zijn voor je huid, je meer energie geven en nog veel meer positieve dingen. Ik kreeg inderdaad ook veel meer energie en ik voelde me erg fit. Maar na 2 maanden vond mijn maag en mijn darmen het niet meer leuk en kreeg ik direct na inname meteen krampen. Ik heb het nog een paar keer geprobeerd maar ik ben ermee opgehouden. Ik begreep niet waarom mijn lichaam opeens zo protesteerde, misschien een teveel aan een bepaald voedingsstof binnen gekregen? Misschien heb jij het antwoord? Ik heb de vraag ook bij de 'verkoper/verspreider' (medical medium) neergelegd, maar krijg niet echt een duidelijk antwoord.
De Groene Vrouw
21 nov. 2018
Ik ben tegen het gebruik van groenten en kruiden omdat de buurvrouw dat ook doet ;-)
Er zitten echte stoffen in natuurproducten, met echt werkzame bestanddelen, die een echt effect op je lichaam hebben. Daar moet je dus zorgvuldig mee omgaan. Het lichaam van de buurvrouw is niet hetzelfde als jouw lichaam - en iets dat voor de buurvrouw perfect werkt, hoeft voor jou niet ook goed te werken.

Dat heeft dus niet zoveel te maken met selderijsap of welke andere kuur dan ook (al vind ik het sowieso niet verantwoord om voor langere tijd dagelijks een halve liter van wat dan ook te drinken), maar meer met een diepgaander begrip van hoe je lijf werkt en hoe kruiden en groenten daarop in kunnen werken. Voor normaal gebruik (als in: voeding) is dat niet nodig, maar als je medicinale hoeveelheden gaat gebruiken (zoals een halve liter), kun je medicinale effecten verwachten. En als je die niet goed afstemt op wat jouw lichaam nodig heeft, kan het dus mis gaan...
Neeltje
13 nov. 2018
Dankjewel voor de humor en nuttige informatie. Ik heb goed kunnen lachen. En dat is erg fijn want door mijn ziekte vergaat me dat soms wel eens. Er is zo veel kortzichtige bullshit te vinden die het grote geheel mist en je lijf dus zwaar tekort doet. Heb meerdere ervaringen daarmee en geleerd om verder te kijken en het grote geheel in ogenschouw te nemen. Leuk lezen en informatief.
Sarah
12 nov. 2018
Super leuk artikel ! Eindelijk eens eerlijke en oprechte tips!
Jorana
2 nov. 2018
Wat een bullshit schrijf je ,jeez
De Groene Vrouw
2 nov. 2018
Nee maar echt. Be-La-Che-Lijk !!!!!111!!!1!!!!
Lida
18 sep. 2020
Haha! Heerlijke reactie! Laat maar kletsen hoor! Omg haters zijn zo triest. Top artikel!
Fred
27 mrt. 2021

Sinds een jaartje of 8 langzaamaan begonnen met veranderen van eetgewoonten. Dan ga je online ook kijken en die info is vaak tegenstrijdig, vooral als je je eigen gezonde verstand erbij gebruikt. Dit artikel kwam ik tegen nadat ik wat zocht over spinazie. Je hebt er een geïnteresseerde bij. (Fan is iemand -voor mij- die klakkeloos dingen van het idool aanneemt en dat is imo ook niet gezond.) Je artikel is logisch in elkaar gezet. Het bevestigde ook mijn zienswijzen (kauwbewegingen maken). Ik heb vele tientallen reacties hier gelezen en waardeer je reacties. Die zijn inhoudelijk goed en waar nodig pittig gekruid. Heer-lijk! Even weer terug waar het mij nu om te doen is... Vanwege de **** mondkapjes plicht ga ik meer de markt op. Haal daar m’n fruit en wat groenten. Ik ben namelijk meer de kant van fruitariër aan het opgaan (sinds vorig jaar), maar besef heel goed dat vetten super-belangrijk zijn voor oa transportfuncties in het lichaam. (Getriggerd overigens door het zeer interessante boek De Alzheimer Aanpak.) Ik blijf vlees en schaaldieren (mosselen en oesters) eten. Wel stukken minder, maar imo blijven dierlijke stoffen een noodzakelijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Vorige week vernam ik (van een volbloed fruitariër) dat 1 a 2 avocado’s, vanwege de vetten, eigenlijk bij de maaltijd horen. Is dat niet een beetje veel? Wat is jouw zienswijze? (Mag gerust ook naar een artikel van jou of een ander verwijzen hoor. Dan kan ik kijken of en in hoeverre ik dit logisch genoeg vind om in mijn eetpatroon te implementeren. Klein ander vraagje. Ik vind de site voedingswaardetabel (.nl) erg handig, maar sinds de erg dure lidmaatschap is niet alles meer toegankelijk en ben ik op zoek naar een andere vergelijkbare én betrouwbare bron. Wie jij iets? -Lezers mogen ook antwoorden natuurlijk!- Dank voor de aandacht, eventuele antwoorden en zeker dit artikel. (Zo, nu even een CMD+D voor je site, raak ik ‘m niet -nog eens- kwijt.) Fijne groet, Fred

De Groene Vrouw
29 mrt. 2021

Mooie instelling! :-)

Ik ga er vanuit dat ieder voedingsmiddel zowel goede voedingsstoffen bevat als ballaststoffen waar we niets mee kunnen. Die moeten worden afgebroken via bepaalde routes in o.a. de lever. Eet je telkens hetzelfde, dan worden telkens dezelfde afbraakroutes aangesproken, waardoor mogelijk tekorten ontstaan. Ik ben dus niet zo'n voorstander van twee avocado's per dag (als ik je goed begrijp) maar zou het zeker afwisselen met andere vetten zoals kokos- en olijfolie. Daarnaast is fruitarierschap naar mijn idee geen logisch dieet - zeker niet in het koude Nederland, waar vind je hier in de winter genoeg fruit om van te overleven? - maar een plantaardig dieet met wat schaal- en schelpdieren en vis is denk ik absoluut aan de gezonde kant van het spectrum te noemen. Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn!


De Groene Vrouw
29 mrt. 2021

Mooie instelling! :-)

Ik ga er vanuit dat ieder voedingsmiddel zowel goede voedingsstoffen bevat als ballaststoffen waar we niets mee kunnen. Die moeten worden afgebroken via bepaalde routes in o.a. de lever. Eet je telkens hetzelfde, dan worden telkens dezelfde afbraakroutes aangesproken, waardoor mogelijk tekorten ontstaan. Ik ben dus niet zo'n voorstander van twee avocado's per dag (als ik je goed begrijp) maar zou het zeker afwisselen met andere vetten zoals kokos- en olijfolie. Daarnaast is fruitarierschap naar mijn idee geen logisch dieet - zeker niet in het koude Nederland, waar vind je hier in de winter genoeg fruit om van te overleven? - maar een plantaardig dieet met wat schaal- en schelpdieren en vis is denk ik absoluut aan de gezonde kant van het spectrum te noemen. Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn!


Jiska
1 okt. 2018
Hallo Groene Vrouw, Ik hoop dat ik na 4 jaar nog steeds iets mag vragen over dit stuk. Ik zag dat al eerder iemand het heeft gevraagd, maar ik zag daar geen reactie op. Ik vraag mij af of de vitaminen niet verdwijnen als je een smoothie niet meteen opdrinkt, dat las ik namelijk in een ander stuk. Kun je me uitleggen hoe dit nu zit? Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
2 okt. 2018
Vitamines verdwijnen niet zomaar. Het is altijd beter om vers voedsel vers te gebruiken; doe je dat niet, dan zal de voedingswaarde inderdaad afnemen. Maar het is altijd nog beter om groenten en fruit even te laten staan, dan om ze helemaal niet te eten ;-)

Dus als je moet kiezen tussen direct opdrinken en even laten staan, zou ik het eerste kiezen.
Maar als de keuze is 'even laten staan' of 'helemaal niet drinken', dan kies je natuurlijk voor 'even laten staan'...
Jiska
25 okt. 2018
Sorry, er komt een 'ja maar'... ( ; In het stuk hierboven schrijf je toch dat je de smoothie 'verdeeld over de dag' zou moeten opdrinken? Spreekt dit elkaar dan niet tegen?
De Groene Vrouw
25 okt. 2018
Dat kan wel zijn, maar dan doe je alsof het leven zwart-wit is. En dat is niet zo ;-)
Er is een 'perfect' en een 'ook goed'. De 'perfect'-manier voor wat betreft de vitamines is: gelijk opdrinken. Maar dan loop je weer tegen het probleem aan van de enzymen. De 'ook goed manier' is beter voor wat betreft het verteren van de smoothie, maar dan heb je dus minder voedingsstoffen.

Het is niet voor niets dat ik smoothies niet beschouw als het Heiligste der Heiligdommen in gezonde voedings-land... Dat zijn ze gewoon niet.
De gulden middenweg is: vers maken en direct opdrinken met kleine slokjes of, zoals jij doet, met een lepeltje en er dan op kauwen. Of gewoon accepteren dat je het linksom of rechtsom niet helemaal goed kunt doen. Pick your battles ;-)
Jiska
29 okt. 2018
Duidelijk! Dankjewel!
Jiska
25 okt. 2018
Overigens; ik eet smoothies meestal met een lepeltje en doe er kauwbare dingen op, zoals zaden, pitten, kokosrasp etc. om de spijsvertering te bevorderen. Is dat een goed idee?
De Groene Vrouw
25 okt. 2018
Heel goed idee!
geraldine
27 sep. 2018
wat een leuke en informatieve stuk :-) ik ga zeker met je adviezen aan de slag, dat terug spugen vind ik nogal apart, ik doe wel veel uit mijn tuin erin en geen fruit, fruit is te lekker om te eten, ik doe wel dagelijks een flinke stuk gember erin af en toe een (eigen gegroeide) chili pepper erin, paardebloembladeren en amsoi uit mijn buurman zijn tuin :-)
ik doe wel elke slok eerst voorkauwen en soms eet ik het als soep met een lepel omdat ie zo dik is. er gaat ook 2 eetlepels lijnzaad in voor mijn darmen (heb nogal heftige medicijnen die mijn darmen lekker spastisch maken)
ik wissel mijn ingrediënten veel af met peentjes of broccoli stem en ruccola - er gaan ook veel kruiden uit mijn eigen tuin erin
als ik zo jou stuk lees is het handiger als ik het in drieën zou delen ipv zo'n beker van 300 ml voor ontbijt neem - ga ik proberen
blij dat ik je stuk heb gelezen
groetjes Geraldine :-)
Melvin
31 aug. 2018
Alleen een idioot eet rauw vlees!!
De Groene Vrouw
3 sep. 2018
Dan denk ik dat meer dan driekwart van de wereldbevolking idioten zijn.
Of jij hebt ongelijk. Dat kan natuurlijk ook.
Jeff
15 okt. 2018
Vitamines verdwijnen wel degelijk en zeer snel, eet daarom zo snel mogelijk de groente die je vers gekocht hebt want daarin zit doorgaans nog maar 40% van de oorspronkelijke waarde.
Jeff
15 okt. 2018
Rauw vlees is niet aan te raden omdat de mens van nature geen vleeseter is, als dat wel het geval was dan zou jij zonder enig probleem een levende rat kunnen oppeuzelen inclusief de staart.

De realiteit is dat je over je nek zal gaan, de gemiddelde mens moet vlees verhitten voor consumptie. Wil jij een rauwe kip eten? Ik dacht het niet, ook zijn je tanden niet gebouwd om rauw vlees te eten. Laat dat over aan carnivoren.
Anneloes
25 okt. 2018
Wat denk je dat haring is? Of filet americain? En dan hebben we het nog niet over biefstuk raw klaarmaken, cappachio of rauwe ham. Er zijn ontzettend veel vleesproducten waarbij het gebruikelijk is om het rauw of vrijwel rauw (alleen de buitenkant aangebrand) te consumeren.

En nee, het is geen probleem om een niet-zieke net-dode rat op te eten, excl. darmstelsel en huid/haar (i.v.m. ziektes, best een hoop vleeseters eten ook niet hun gehele prooi op, laat staan met huid en haar). De staart is ook geen probleem per se. Ik heb er absoluut geen behoefte aan, maar ratten eten is in sommige culturen ook gebruikelijk. In de meeste culturen echter niet vanwege ziekteoverdracht (overigens is dat ook de reden dat varkens in meerdere culturen niet gegeten mogen worden).
Mara
28 aug. 2018
Goed stuk, weet jij toevallig ook meer over Green Juice ?
De Groene Vrouw
29 aug. 2018
Zegt me niks, maar het klinkt als een marketingding...
Natasja
22 feb. 2021

Weet je hier ondertussen meer van?

De Groene Vrouw
23 feb. 2021

Er zijn meerdere producten die onder deze naam uitgebracht worden. Wat ik tot nu heb gezien is eerlijk gezegd erg gehyped, met eindeloos veel positieve reviews maar qua inhoudsstoffen niet heel indrukwekkend als je het mij vraagt - en bovendien echt niet te doen zo vies. Laat ik het zo zeggen: het is vast geen rotzooi, maar ik vraag me af of het de prijs en moeite waard is als je het afzet tegen de voedingsstoffen die erin zitten. Er zijn betere producten als je het mij vraagt...


Ronnie
1 aug. 2018
Echt een zeer leerzaam stuk,oprecht mijn dank! Het is zo dat ik op smoothies leef . Ik heb de ziekte ALS,in een ver stadium,kan niet meer slikken en kauwen en krijg uitsluitend vloeibaar voedsel door een maagsonde. Ik ben in oktober na jaren Nutricia fabricage sonde voeding zelf overgestapt naar verse en vegetarische smoothies. Dit bracht veel voordelen met zich mee,maar ook een nadeel wat betreft spijsvertering. Ik ga met je tips aan de slag ,misschien verbetert het mijn situatie. Nogmaals dank voor het artikel! Hartegroet, Ronnie
De Groene Vrouw
2 aug. 2018
Fijn dat het je heeft kunnen helpen! :-)
Jan dirK
19 jul. 2018
Haha, ik lees dit geweldige stuk na vier jaar eindelijk ook en kreeg meteen weer ontzettende zin in een lekkere groene smoothie. In plaats van groen werd ie meer zalmroze... In korte tijd opgegeten, want de blender slaat lucht (met zuurstof dus) door de smoothie, wat de houdbaarheid niet ten goede komt. Gelukkig zat er geen appel of avocado in.
Ik maak ze meestal een beetje in Spaanse stijl, want daar eten ze al jáááren groene smoothies in allerlei kleuren. Die noemen ze gazpacho. Dus lekker met knoflook, tomaat en een flinke plens goede olijfolie, maar zonder brood en niet gezeefd. In Polen en Rusland hebben ze overigens ook heerlijke rode smoothies, chlodnik en borsjtsj (niet rauw, maar wel alleen groente, kruiden, zout en zure room).
Kimberley Pex
17 jul. 2018
Lange tijd ziek door nutribullet. Ik gebruikte hem veel,voor van alles en nog wat, maar had lange tijd vreselijke diaree kolieken, braken enz. Een raadsel voor de artsen. Mijn keuken is klinisch zuiver, en ik eet nooit kant en klaar. Vorige week kwam ik erachter, dat onder de onzichtbare rubberen ring onder de messen in de schroefdop zich een bizarre zwarte smurrie had ontwikkeld ! In de bijsluiter van 2015 staat totaal niks beschreven over die rubberen ringen. Schroefdop na gebruik goed afspoelen, verder niks . Non stop voedselvergiftigingen dus.
De Groene Vrouw
17 jul. 2018
Ieuw... wat naar dat ze dat er niet bij zetten.
Kimberley Pex
18 jul. 2018
Beste Groene Vrouw. Nee het staat echt nergens beschreven.Ik heb alle papieren nog eens doorgelezen; schroefdop na gebruik goed afspoelen...verder dus niks. Ik heb wel begrepen dat sommige ringen nu losser zitten, en zelfs spontaan eruitvallen,via het lezen van heeeeel veel sites en klachten, misschien toch wat vergiftigingsmeldingen binnengekregen in de V S Mijn versie nutribullet , een van de eersten 2015 in Nederland uitgebracht , daar zitten de rubbers muurvast. Misschien dat ik nu het mysterie kan oplossen dat zoveel mensen buikpijn krijgen door het nuttigen van smoothies, shakes enz. En het ligt dan dus niet aan het gemalen voedsel ! Kijk even of er een zwarte bacterie drab onder rubberen ring zit. Die kans is dus heel groot. Ben 3 kilo kwijt van diaree , en walging. Dit zal ik nooit vergeten. Botulisme? bacterieën is zeker! parasieten ? bah bah bah
De Groene Vrouw
19 jul. 2018
Nou ja, dat er een schimmelinfectie kan ontstaan in een apparaat waarmee je smoothies maakt kan zeker een reden zijn dat je last krijg van al het voedsel dat je in zo'n apparaat maakt - maar dat maakt alle andere dingen die ik in dit artikel schrijf natuurlijk niet minder waar ;-) Maar het is zeker een nuttig iets om te checken voor iedereen die eigenlijk welke keukenmachine dan ook regelmatig gebruikt...
Maartje
12 dec. 2018
Kimberly ik heb precies hetzelfde met mijn nutribullet mag ik jou er iets over vragen?
Maarten
11 jul. 2018
Bronnen?
De Groene Vrouw
12 jul. 2018
Bij Spa in België en hier in Utrecht heb je Bar le Duc, zo uit mijn hoofd...
Yvonne
11 nov. 2018
:)
Ludka
2 jul. 2018
Mooi geschreven! Dat is waarom ik geen smoothies maak en pak ik gewoon een appel ;) , gewoon lekker kauwen met de tanden ;). In de zomer meer groen, in de winter lekker wortels ;).
Cristine
30 jun. 2018
Hallo dat is de beste informatie ooit
Bdankt
daniel
1 jun. 2018
ach ja het is weer eens iets dat opgekomen is en zeer populair. en de ene ziet het en natuurlijk die wil niet achterblijven en hij springt natuurlijk ook op de boot door ook een boek te maken van wat ook bizonder in trek is gezonde voeding. internet staat er vol van en dan staat er natuurlijk ook in hun kookboeken de groene smoothies. het is gewoon dat je van je zelf moet ontdekken of het goed is niemand heeft het zelfde lichaam. vele kunnen alles eten en verteren en anderen niet dus iets dat jei niet lekker vind zul je niet meer eten of drinken als je maag of je lichaam protesteert wanneer je een groene of andere smoothie heb gedronken dan weet je dat je andere dingen moet zoeken zo kun je proberen om bepaalde fruitsoorten weg te laten of geen fruit en enkel groenten. en gewoon naar u zelf luisteren we zijn toch geen apen om iedereen na te apen het is niet om dat een ander zegd dat is goed en dat niet dat het daarom het zelfde telt voor jouw. je heb je eigen lichaam niet dat van je vriendin of iemand van je familie ook niet als dat van je gebuur neen we zijn gewoon allemaal anders. zo ook alles wat in ons lichaam bevind. zo is het ook wat je eet en drinkt niet omdat de andere het zegd maar gewoon omdat u het zelf voelt want u lichaam is uniek maar het kan en zal nooit het zelfde zijn als dat van je gebuur of je zus.
Judith
29 mei. 2018
Haha, ik lach me een breuk! En tegelijkertijd kom ik erachter dat ik t niet helemaal jofel aanpak met m'n smoothies. Proost!
nick
27 mei. 2018
zeer intelligente artikel zo denk ik er ook over iedereen volgt de meute zonder zelf na te denken zolang het maar IN IS of HIP anders doe je niet mee en ben je een paria
Sofia dreessens
18 mei. 2018
Jezus wat een onzin kraam jij eruit!!!! Smoothies zijniet zeker gezond maar niet in de mate waarin jij het beschrijft nee...pfff betweter
De Groene Vrouw
18 mei. 2018
Gelukkig sta je er zelf een stuk flatteuzer op, met zo'n reactie...
Femke
17 mei. 2018
Haha ik moest echt een paar keer
Lachen toen ik dit las. Omdat je zo grappig droog schrijft.

Superleuke informatieve artikelen!! Lekker direct en zoals het is.

(De reacties vind ik overigens ook wel weer grappig op een andere manier)
Laura
6 mei. 2018
En toch blijf ik lekker, zolang de thermometer boven de 25 graden staat, lekker 's morgens mijn vriezer induiken voor wat spinazie, broccoli, mango, avocado, rood fruit, rode biet (in wisselende samenstellingen, nooit alles tegelijk) met gewelde cashewnoten. Nog heerlijk bevroren, beetje pitjes er over voor extra crunch en ik ben gelukkig. Als het kouder is, komt toch echt die havermout weer.
Jan
1 mei. 2018
Een vraagje. Vind je het goed dat ik, in plaats van in mijn smoothie te tuffen, na nuttiging een poosje op een kauwgompje kauw?
De Groene Vrouw
2 mei. 2018
Euh... maar dat is toch niet hetzelfde?
Jan
2 mei. 2018
Niet precies, nee. Misschien is het zelfs beter. Door de kauwbeweging komt er speeksel vrij die de vertering ondersteunt én het gebit wordt gereinigd.
De Groene Vrouw
3 mei. 2018
Maar als je pas gaat kauwen nadat je de smoothie al hebt doorgeslikt, komt het speeksel (in het gunstigste geval) pas in de maag bij de smoothie. Enzymen bestaan altijd uit eiwitten (en een vitamine/mineraal). En eiwitten worden gedenatureerd als ze in contact komen met (maag)zuur. Dus volgens mij is dit toch een beetje mosterd speeksel na de maaltijd ;-)
Calvin
3 apr. 2018
Hoi hoi, bij de AH (en vast nog meer supermarkten) verkopen ze van die huismerk sappen en smoothies. Wanneer je een flesje erbij pakt staat er vrijwel altijd ..% appel bijvoorbeeld. En nooit concentraat of E nummers. Denk je dat deze sappen en smoothies daadwerkelijk 99-100% bestaan uit groenten en fruit? Zo ja, welke is dan beter om te nemen, een sapje of een smoothie? Dankjewel alvast!! (:
De Groene Vrouw
3 apr. 2018
Ik hoop dat als er 100% op staat, dat je er ook vanuit mag gaan dat dat zo is.
Dan geldt er verder natuurlijk hetzelfde voor als voor sappen/smoothies die je zelf maakt: sappen bevatten geen (nauwelijks) vezels meer, smoothies in principe nog wel. Maar kijk uit: vooral in de horeca wordt sap-met-yoghurt ook nogal eens verkocht als 'smoothie' en dat is natuurlijk echt niet hetzelfde :-)
Linda Beekhuizen
23 dec. 2017
wat schrijf je leuk! En begrijpelijk.
Ans
14 dec. 2017
Ha die Nienke,
Ik heb bet jouw boeken gelezen.
Fantastisch!
En zo duidelijk! En wat een humor en geweldig taalgebruik!
Ik heb ervan genoten!!
Een vraagje:
In jouw boek heb je het over gelatinepoeder, een biologische variant, van grasgevoerde koeien.
Welke zou jij adviseren?
Alvast bedankt.
Groetjes, Ans.
De Groene Vrouw
14 dec. 2017
Dankjewel! :-)
Ik gebruik meestal die van Great Lakes, zie ook hier:
https://groenevrouw.nl/gelatine-collageen-en-waarom-eigenlijk/
Ans
14 dec. 2017
Dank je wel voor je reactie.
Is het ook raadzaam om van Dokter’s best de spijsverteringsenzymen bij het gelatinepoeder te gebruiken bij een lekkende darm?
De Groene Vrouw
14 dec. 2017
Bij een lekkende darm lig je in het ziekenhuis ;-)
Je bedoelt een hyperpermeabele darm - en daarbij is het van groot belang om de oorzaak te achterhalen en een persoonlijk behandelplan op te stellen om het probleem gericht en bij de bron aan te pakken. Dan ben je er dus niet met wat spijsverteringsenzymen en gelatine, helaas...
Ans
14 dec. 2017
Dat begrijp ik, Nienke!
Dank je wel voor jouw reactie!
Ans
14 dec. 2017
Spijsverteringsenzymen en gelatine bij een lekkende darm , wel te verstaan!?
Marjolijn
23 nov. 2017
Groene Vrouw, nog 'n kleinigheid...
Lees dat het wel beter is om een smoothie over de dag door te verdelen...voor de vertering, voor de dosering etc.
Maar altijd gedacht dat voedingsstoffen verdwijnen na het vermalen/snijden/bewerken van groenten en fruit.
In ieder geval dacht ik van groene groenten in combinatie met zonlicht... (dus stel dat je je smoothie gezellig even mee naar buiten neemt in de zomer;-))
Is dit juist of is dit maar een minimale hoeveelheid die verdwijnt?
Mocht het zo zijn, zou het dan schelen als het afgedekt staat?
Yvonne
22 nov. 2017
Goede informatie .
Ben je dietist van beroep ?
De Groene Vrouw
22 nov. 2017
Mijn opleidingen vind je hier:
https://groenevrouw.nl/consult/
jet
3 nov. 2017
Hoi hoi. Geweldig hoe je schrijft, mensen fftjes met de feiten op hun lijf drukken. Helaas heb ik nog nooit een smoothie genuttigd. Heb wel zon gekke apparaat, die alle vleesdrap laat zitten, en ik natuurlijk er weer uitlepelen en toch weer door de jam geroerd. Toen dacht ik ... ding! kan beter de blender pakken en nu kan ik dat ...ding schoonmaken wat een hels karwei is.
Okay mijn vraag is aan jou: ik ga een groep maken op Facebook en dat gaat heten: Jet's uitzonderlijk gezond eten. Want dit is er nog niet. Nee het is geen dieet, maar gewoon alles afwegen. Je mag alles. En matig zijn met suikers en verkeerde vetten. Waarom? omdat ik koolhydraatarm dieet heb gedaan op verzoek van de diabetesverpleegkundige en diëtiste. grootste fout in mijn leven geweest, cholesterol schoot omhoog en werd zieker en zieker. Heb het heft in mijn eigen handen genomen en ben gestopt met alles. Gezond gaan eten met aardappelen en pasta jammie, alle medicijnen afgebouwd en voel mij beter als nooit tevoren, maar er moeten nog wel een paar kilootjes af, daarom ga ik dit doen om ook mensen te helpen. Ik wil je toevoegen in mijn groep, want jou doel is erg duidelijk, blijf bij de natuur is jou uitgangspunt en dat is ook de mijne. En ik vind sarcastische humor een verrijking, misschien kijk ik te vaak naar de serie house haha
willem
11 nov. 2017
Tjeetje..meid...al 15 jaar doe ik dit en elke dag...(ben ook al oud 63 heet dat) maar doe nog steeds de spagaat hoor!!!
Combineren met food...en gebruiken is een must...in combinatie met vooral kruiden!!!!!
Ellen
9 okt. 2017
Ikzou ik graag nog een aanvulling willen geven bij de sapjes. Als je het pulp van de slowjuicer niet weggooit maar deze verwerkt in crackers,al dan niet met lijnzaad, in een omeletje, veggieburger, met wat kruiden als een vega smeerseltje voor op brood, of je bakt het mee in een groentenbroodje dan heb je de vezels ook nuttig gebruikt. Kun je die eten, met je groentensapje. Hoef je de leftovers niet weg te gooien en je slowjuicer niet aan de wilgen te hangen. Iedereen blij toch!
Marti
22 sep. 2017
Ik ben het hele stuk alweer vergeten, ik vermaak me kostelijk door de reacties op je blog. Wat kunnen mensen zich toch druk maken ??. Is dit ook zo bij je andere blogs? Mocht ik even mijn dag niet hebben of last hebben van mijn darmen door een veel te koude smoothie, zonder vet en in één teug opgedronken te hebben op een lege maag dan scroll ik lekker even door de reacties.
De Groene Vrouw
24 sep. 2017
Goed hè? Ik moet er ook altijd zo om gniffelen ;-)
Wat een simpele mening al niet los maakt...
Ellis
29 okt. 2017
Wat vinden jullie van de combinatie van groenten en fruit in één smoothie?
De Groene Vrouw
29 okt. 2017
Ik vind daar niet zoveel van geloof ik... Mag dat ook? ;-)
joyce
18 sep. 2017
Er zullen wel dingen zijn die kloppen , maar irritante ...zelfs arrogante schrijfstijl en dat is me vaker opgevallen .
De Groene Vrouw
18 sep. 2017
Dankjewel! Altijd leuk om te lezen. Zo kan ik er weer even tegen.
Gelukkig is er een prima remedie voor als je het hier stom vindt: haal je informatie gewoon op een andere website. Er zijn er genoeg die op een andere manier schrijven, dus je hebt mij nergens voor nodig.

Zie ook hier:
https://groenevrouw.nl/deze-site-is-niet-voor-iedereen/
Marian
10 sep. 2017
Ik hou wel van de schrijfstijl, maar kan mij ook voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Maar lees dan tussen de regels door, er staat veel bruikbaars in.
Voor diegenen die het engels goed beheersen, bekijk eens op youtube wat video's van Dr John Bergman, hij vertelt over vele gezondheids onderwerpen, ziektebeelden, voeding, en wat dies meer zij. Ikzelf vind zijn videos bijzonder leerzaam, hij legt ook uit hoe het lichaam werkt. Geef het eens een kans en oordeel zelf, het kan een mooie aanvulling zijn op/ naast de kennis van De Groene Vrouw. Kennis kun je nooit genoeg hebben, blijf nieuwsgierig, filter de aangebodene en behoud het goede ?
Liesbeth
1 aug. 2017
Wat een eye opener! (om in het goed Nederlands te blijven ;) ) ik loop al jaren te rommelen met mijn darmen, en laatst moest ik tijdens een alcoholcontrole blazen, na 1 glas witte wijn (echt waar, hand op mijn hart), ik blies ruim boven de norm, meer dan 1,00. 1,01 om precies te zijn. Dat staan gelijk een hele fles binnen een uurtje leegtikken. Gevolg peperdure EMA cursus en een fikse boete. Mijn leerpunt is de volgende keer een bloedonderzoek te vragen, ipv een ademtest te accepteren.

Dat geld had ik beter kunnen besteden aan een goed consult ! Ik denk dat ik maar eens snel ga doen!!
Fenna
11 jun. 2017
Schrikken, mijn suiker is verhoogd en ik kamp met koliekklachten lever/ galblaas (nieren).
Zou de groene smoothie op de nuchtere maag het probleem zijn?
Jos
12 jun. 2017
Hé Fenna,

Misschien om te beginnen al een stuk minder fruit, maar meer groentes in de smoothie? Is al minder suikers. Lever, galblaas en nieren worden dan al stuk ontlast.

Tevens misschien het geheel voorkoken (doe ik zelf ook) zodat het geheel beter verteerd en opgenomen wordt? Ook dan worden eerdergenoemde organen ontlast.

Plus, mate houden. Één of twee smoothies op een dag. Niet een paar liter weg drinken.

Tenslotte ook überhaupt gezond eten en leven, naast smoothies. Water, kruidenthee, geen suikerhoudende dranken. Evenals bij eten, vermijd teveel suikers, teveel vet eten, etc..

Maar goed, dit is mijn eigen ervaring en suggestie gebaseerd op opgedane kennis her en der en op gevoel.

Ben heel benieuwd of De Groene Vrouw zelf hierover iets kan zeggen en jou en mij wat dieper op weg kan helpen.

Jos
Jos
25 apr. 2017
Hé hé,

Kan iemand mij dat smoothie alcohol verhaal wat dieper uit de doeken doen?

Nogal een afschrikwekkend stukje. Zoals ik het lees loop je de kans een funeste leveraandoening op te lopen als je veel groene smoothies drinkt. Of is dat "a once in a ten thousand chance"? Ik zelf vul dagelijks mijn darmflora aan met zeer uitgebreide probiotica, Pearls elite, maar drink ook graag smoothies. Hoeveel zorgen moet ik mij maken om excessieve alcohol vorming en kans op een leveraandoening? Nogal een bangmakend stukje, met name omdat ik een duidelijkere onderbouwing mis én ook de kansrekening van hoe vaak zoiets voorkomt.

Kan iemand dit toelichten.

Ik drink veel groene smoothies and I feel more alive than I ever did. Ook komt er bij mij weinig speeksel aan te pas. Volgens mij vult de alvleesklier de amylase perfect aan in de darmen zodat de smoothies worden afgebroken en volledig opgenomen worden. Speeksel is dus volgens mij niet een must, tenminste niet in overvloed. Zijn hier ook duidelijkere uitgebreide antwoorden op?

Thanks.

Jos
De Groene Vrouw
26 apr. 2017
Een kansberekening is niet echt te geven (en dat zou dan nog niets zeggen over jouw persoonlijke situatie, dus je hebt er ook niks aan). Het produceren van alcohol vanuit rauwe groenten gebeurt bij een darmflora die (op een bepaalde wijze) niet op orde is. Of dat bij jou (of bij wie dan ook) het geval is, kan ik zonder onderzoeken niet zeggen. Ik kan het verhaal wel uitgebreider opschrijven, maar dat kost me minimaal een hele blogpost dus die gaat even op de Grote Blogpost Ideeën Lijst!
Jos
25 apr. 2017
Goedemiddag lezers,

Ik blend / pureer wel een kilo aan groenten en fruit per dag. 75% basische groenten en 25% fruit (relatief weinig suikers dus). Ik voeg hier kokend water aan toe en heb daarmee 1.5 liter smoothies welke ik verdeeld over de dag drink. Ik laat elke slok een halve minuut in mijn mond rollen, vermengd met speeksel en voorverterende enzymen gaat de smoothie geleidelijk aan naar binnen. Plus ook nog eens verdeeld over de dag. Dronken? Nog nooit! Beter in mijn vel, energieker, stralende huid? Jazeker! En dat, dat is de belangrijkste graadmeter!

De sleutel is ook om tussendoor en vooral tijdens het drinken ook vast te blijven eten. Brood, vleesbeleg, warm avondeten met gevarieerd vlees. De darmen krijgen dan de juiste mix van vloeibaar en vast binnen en hoeven niet enkel puur rauw te verwerken. Tevens ook geen tekort aan B12, D, ijzer en eiwitten.

Gassen die aan alle kanten het lijf uit willen? Valt reuzemee. Op gezette tijd in de avond komt er meer vrij dan gemiddeld, maar erna is het ook klaar. Zelfs minder winderig dan voorheen, als je alles gedurende een dag optelt.

Voor de zekerheid ook gerenommeerde multivitamine bijslikken plus de nodige omega's voor extra gezonde vetten.

Daarnaast veel lauw water drinken (soms met zeoliet) per dag, 2 liter, om de ontgifting welke plaatsvindt door de smoothies voldoende te ondersteunen.

Om de darmflora te ondersteunen bij al het bovenstaande een sterk probioticum. Pearls Elite bijvoorbeeld.

In een notendop hoe ik het doe.

Heel benieuwd naar reacties.

Jos
Monique
24 apr. 2017
Is het niet zo dat een sapje uit de sapcentrifuge komt, inderdaad zonder vezels, en een smoothie uit de blender. Smooth door de vermaalde vezels, die er nog steeds inzitten.
De Groene Vrouw
24 apr. 2017
Correct me if I'm wrong, maar volgens mij is dat precies wat er ook in het artikel staat ;-)
Trees
7 apr. 2017
Interessant stuk en iets om over na te denken. Ik ben ook een tijdje aan de groene smoothies geweest en voelde me er ook wel energieker van. Alleen had ik er veel moeite mee, om het op te drinken. Ik ben ook een slechte eter en niet, omdat ik niks lust, maar meer omdat ik zelden trek in iets heb en al helemaal niet van zoete smaken hou. Pittig en zout daarentegen trekt me meer aan. Maar eigenlijk wilde ik helemaal niet over mezelf vertellen, maar over iets wat ik heel veel jaren eens gelezen heb en wat me nu weer te binnen schiet. Het verhaal ging over het eten met de seizoenen mee en dat verschilt natuurlijk per land.
Nu voeden wij ons in de winter met zomergroenten zoals sla, andijvie enz. Terwijl dat niet in de winter op het land kan groeien. Het maakt het lichaam koud, terwijl we verwarmende voeding nodig hebben, zoals koolsoorten. Erwtensoep komt ook in mijn gedachten op. Allemaal ingrediënten die ons lichaam verwarmen in de winter. We voeden ons dus op de verkeerde manier, waardoor er ook allerlei klachten kunnen ontstaan. Eigenlijk zou de smoothie in de wintermaanden anders gemaakt moeten worden, dan in de zomermaanden.
Eva
25 mrt. 2017
Heel leuk om in je smoothie te spugen, maar dat gaat dus niet helpen om de suikers voor te verteren. Die enzymen werken namelijk bij de temperatuur van je smoothie niet meer ;)
De Groene Vrouw
26 mrt. 2017
Het kostte me wat zoekwerk, maar wat je zegt klopt niet. Amylase wordt niet gedenatureerd bij lage temperaturen en is al actief bij een temperatuur van 4C. Hoewel ik niemand zou aanraden om zo'n koude smoothie te drinken, werkt het dus wel degelijk om erin te spugen... o.a. hier: https://prezi.com/jqgxtrmu5wmd/the-effects-of-the-temperature-of-amylase-on-the-breakdown-of-starch/
Carla Krook
11 mrt. 2017
Geweldig heb me goed geamuzeerd en geinformeerd!
Hartelijk dank!!
Mark
8 mrt. 2017
EN toch leefden ze vroeger niet lang ook al hadden ze zoveel goed kwalitatief eten om hun weerstand mee op te bouwen.
Ik hoor steeds die vergelijking maar staat vast dat mensen vroeger niet lang leefden waar zou dat door komen?
De Groene Vrouw
8 mrt. 2017
Voordat je stevige uitspraken doet, is het handig om even na te gaan of ze wel kloppen ;-)
Het staat namelijk helemaal niet vast dat 'ze' vroeger niet lang leefden...
Mensen konden 'vroeger' prima hoge leeftijden bereiken. De gemiddelde leeftijd was laag, omdat er veel kindersterfte voorkwam (o.a. door slechte hygiene en gebrek aan kennis). Maar een individu kon prima heel oud worden. Dat zie je ook terug in jager-verzamelaars-culturen die tegenwoordig nog traditioneel leven en eten - en geloof me: die mensen worden erg gezond erg oud.
Roos
16 feb. 2017
Leuk geschreven maar totaal niet wetenschappelijk onderbouwd als het merendeel het herhaald lijkt het waarheid te worden. Waarom zou kauwen beter zijn dan een smoothie, de kiezen hebben we inderdaad om voedsel klein te maken want in de oertijd waren er immers geen blenders maar dat wil niet zeggen dat het daarom niet goed is. De machine die enzymen kapot kan maken hebben wij mensen niet in de keuken staan. Zo ook het vet onderwerp het merendeel van de bevolking is tegenwoordig te dik en kan echt wel een tijdje zonder vet... ook dit is in de natuur seizoens gebonden.... maar nogmaals leuk geschreven maar geen echte diepgang helaas.
De Groene Vrouw
16 feb. 2017
Joe, bedankt voor je mening.
Ik kijk enorm uit naar je eigen, vol diepgang geschreven en zwaar onderbouwde blog over dit onderwerp.
Bas
8 apr. 2017
Daar zit wel wat in, toch?
Dat een groot deel van de Nederlandse bevolking wel een poosje zonder vet kan?

Dat brengt mij gelijk op een vraag:
Ik heb 3 jaar geleden, door een operatie aan een hersentumor, een trage vetverbranding opgelopen.
Geldt het voor mij dan ook dat 'goede vetten' gied zijn?
Jacqueline
11 apr. 2017
Mag ik ook reageren puur vanuit eigen ervaring? In plaats van een vol-diepgang-zwaar-onderbouwde-blog-reactie?
Ik ben het helemaal met Roos eens!
Trouwens ik 'kauw' 10 keer op éėn slok en slik m lauw door.
angele
20 mrt. 2017
Door kauwen zet je het maag/darmkanaal in werking.je lijf denkt ah....energie komt er aan. Je maakt speeksel aan die aan de afbraak beginnen....laat maar zitten ook .... ?
Bas
8 apr. 2017
Dat is toch ook de bedoeling, dat dat gebeurt?
Marjolijn
23 nov. 2017
Dwaas idee...sorry, hoor! Dat de bevolking te dik is, komt geloof ik meer door de kilo's geraffineerde suikers die worden geconsumeerd en door je (daardoor zwaarbelaste) lever gaan en worden omgezet in vet...! En lijkt me niet handig om daardoor dan maar te stoppen met vet eten (uitspraak getuigt van weinig kennis), mede ook omdat vet (wat de Groene Vrouw duidelijk zegt) nodig is om je 'pitamientjes' etc.etc. beetje door je lichaam te kunnen vervoeren... Stop goed vet (vooral dat goed uiteraard) in je mond en laat die geraffineerde bandieten staan.
Jolien
17 jan. 2017
Ik wil alleen maar even zeggen....Geniaal stuk!!

Hartelijke groet!
Tessa
28 dec. 2016
Kwam een soortgelijk artikel tegen met de gevaren van smoothies en hoe je deze kan minimaliseren

http://gezonder-drinken.nl/smoothies/nadelen-groene-smoothies/
teun perdijk
22 dec. 2016
dank je voor je mooie uitleg en tips, leest lekker maar het enige wat ik niet goed begrijp is de uitleg over melkproducten, of ligt dat aan mij?
Zijn melk producten nou goed in je smoothie of niet.?

Ik was 3 maanden geleden in de Philipijnen en na 2 weken smoothie,s eten en naar binnen werken kreeg ik duizeligheid in mijn lijf en na meting( ik was bij de dokter) was mijn bloeddruk niet goed( bloed te dun) en mijn vraag is kan dit komen door al die extra vitaminen in je lijf of komt het misschien door het warme weer?
O ja, cokos melk kost hier rond de 5 euro, best pittig, in de Philipijnen 1 euro per liter.
Dank je voor alles. Teun
De Groene Vrouw
22 dec. 2016
Te dun bloed (?) door extra vitaminen lijkt me persoonlijk niet heel logisch ;-)
Ik heb niets gezegd over het wel of niet toevoegen van melkproducten aan je smoothie...
sjirk
10 nov. 2016
Beste eigen (wijsheid) groene vrouw,

Al een aantal jaren drink ik groene sapjes, niet dagelijk maar zo'n drie keer per week.
Niet in de ochtend maar 's avonds en dat zijn dan drie grote drinkbekers. of 4

2glazen water 3 ons andijvie, 1 schep cacaopoeder, flink stuk gember, 1 banaan, 1 sinasappel en 1 appel in de blender en klaar. natuurlijk wissel ik af met andere groenten maar fruit is meestal hetzelfde.

Ik drink mijn groene sapjes uit een wat dikker rietje en dat voorkomt sneller aantasting van het tandglazuur, en het speeksel wordt ook beter vermengd.

De tip over het toevoegen van kokosolie is zeker een aanrader en het verwarmen van het groene sapje heeft mijn interesse gewekt.

Bedankt voor de leuke Blog en vooral voor je eigen (wijsheid)

warme hartegroet,
in licht en liefde,
Sjirk
Trixy
3 mei. 2018
Goeie tip van dat diķkere rietje!
Maar met een rietje kauw je niet toch? En als je niet kauwt maak je toch juist minder speeksel aan? Of heb ik nou iets verkeerd begrepen?
Liesbeth
9 nov. 2016
Superstuk, helder en prettig leesbaar.
Dank daar voor.
yvonne van mastrigt
31 okt. 2016
Pffffff durf bijna niets meer te vertellen. Ik wou dat ik dit gelezen had voor ik was begonnen met me sapjes.....Ik zeg het maar eerlijk maar ik drink elke middag een sapje sinds 2 maanden. Ik vind het heerlijk ,maar de laatste 2 weken begin ik last te krijgen van mijn tandvlees. En ik vrees toch dat dat ligt aan de groene smoothies. Nu is dus mijn vraag of er nog meer mensen daar last van hebben en wat ze er aan hebben gedaan.................Heel erg bedankt voor deze super uitleg van het maken van smoothies en hoe je er mee moet omgaan en wat het doet en niet doet xxx
Lotte
8 jan. 2017
Hoi!

Ik ben niet zeker dat dit ook voor tandvlees geldt, maar het werkt voor tanden, dus misschien kan je het eens proberen?

Fruit en groenten zijn namelijk heel zuur (misschien proef je het niet altijd, maar het is wel zo, denk maar aan de pH-schaal). Je tanden en huid zijn veel basischer, dus moet je iets vinden dat minder zuur is dan groenten en fruit, want wanneer je deze (en andere zure dingen) veel eet, raken je tanden aangetast. Iets beters om te eten/drinken is bijvoorbeeld melk. Melk is heel goed voor je tanden en huid, dus kan je dit bijvoorbeeld meer drinken of je mond ermee spoelen na het drinken van een smoothie en voor het tandenpoetsen.

Ik hoop dat dit een beetje helpt.
Jacqueline
15 aug. 2017
Melk is voor kalfjes! Er is werkelijk niets goed aan melk voor mensen ?
De Groene Vrouw
16 aug. 2017
Heerlijk kort door de bocht, klinkt lekker, maar is helaas niet 100% waar... Geen zin in de discussie zelf, maar neem 1 ding van mij aan: lekker klinkende oneliners kloppen vrijwel nooit. In de wereld van de Voeding & Gezondheid is niets zwart/wit en alles genuanceerd. Hoe niet-sexy dat ook is.
M van Zanten
10 okt. 2016
Hallo GroeneVrouw,

Na het lezen van het artikel heb ik wat vragen waar ik mee blijf zitten merk ik.
Als je iets in een blender gooit ben je ineens je vezels kwijt, dat begrijp ik niet,. Dan kom ik een claim tegen die beweerd dat rauw vlees beter voor je is. Daar bent u me helaas ook kwijt. Dus een lekker stukje tartaar is prima rauw, dat kost je verteringssysteem al haar kracht om het uit je lichaam te krijgen dacht ik. Opnemen na verhitting is al moeilijk maar rauw en het daarna afvoeren door het lichaam is nog moeilijker in mijn optiek. De horror verhalen van stukjes rauw vlees die dagen, weken, maanden in het verteringsstelsel blijven hangen zijn u niet bekend of is dat onzin?
Ik vraag me verder af welke "verkeerde" jongens het precies zijn waar je het over hebt bij de productie van alcohol bij mensen die leven op rauwkost enz en een slechte vertering hebben. Persoonlijk is mijn vertering enorm verbeterd na het eten van meer rauwkost, smoothies enz enz enz.
Broccoli niet meer gezond tegenwoordig omdat hij doorgekweekt is??
De Groene Vrouw
10 okt. 2016
Even zien... als je iets in de blender gooit ben je juist geen vezels kwijt; zoals in het artikel omschreven staat gebeurt dat bij een sapcentrifuge wel en bij een blender veel minder.

Horrorverhalen over vlees dat blijft hangen in het maagdarmstelsel zijn volstrekte onzin, zo werkt het spijsverteringsstelsel nu eenmaal niet. Het is een klok zonder klepel-verhaal, waar ik misschien ooit nog wel eens op inga in een aparte blogpost.

Voor wat betreft de verkeerde bacteriën rondom het verteren van rauwkost, kun je zelf even googelen op 'auto brewery syndrome'.
mark
8 mrt. 2017
https://www.sott.net/article/230289-Does-Meat-Rot-In-Your-Colon-No-What-Does-Beans-Grains-and-Vegetables

gewoon vertalen ;)
Anna
31 mrt. 2017
Hallo,

Rauw vlees?? Ik zou zeggen helemaal geen vlees van rund en varken. Rundvlees verteert namelijk niet in je spijsvertering kanaal maar rot. Klinkt een beetje gek maar het is zo, varkensvlees rot niet maar verteert zeer langzaam. Ga aan de kip die lekker heeft buiten gelopen en gescharreld. Eet verantwoorde vis, niet gerookt maar vers.
Verder zou ik willen zeggen, eet zo natuurlijk mogelijk en seizoen gebonden. Geen aardbeien uit Spanje in winterdag bijvoorbeeld. Als laatste, om het artrose proces te vertragen/ voorkomen, gebruik volle melk en roomboter in plaats van margarines, margarine zit namelijk vol transvetten, slecht slecht slecht!
De Groene Vrouw
31 mrt. 2017
Voordat je ononderbouwde dingen gaat roepen, check je feiten even. Vlees rot niet in je darmen en verteert prima zolang je eigen spijsvertering (maagzuur, enzymen, darmflora) op orde is.
Petra
3 okt. 2016
Wanneer we de smoothie met zaden, noten en pitten toegevioegd als vervanger eten/drinken van onder andere (ongezond) (volkoren) brood en verder gewoon blijven eten, is het veel gezonder. Een goede smoothie kan je niet wegkokken, te dikke substantie, ze moet net zo worden weggeslikt als na regulier voedsel gekauwd te hebben.
Lien
14 sep. 2016
Aah, fijn! Een interessant en nuchter stuk over smoothies. Ik vraag me nu af of jij misschien weet hoe het komt dat ik duizelig en misselijk word van smoothies. Ik ben zelfs –minimaal een keer– echt ziek geworden van smoothies. Waar kan dat aan liggen? Als ik ze maak zijn het gemengde smoothies met bijvoorkeur meer groente dan fruit. Tot nu toe word ik steeds een beetje meewarig aangekeken als ik zeg dat ik misselijk en duizelig word van smoothies, dus ik hoor het graag als jij hier iets wijs over kunt zeggen ;)
m van zanten
10 okt. 2016
Hallo Lien,

Uw vraag stond er onbeantwoord en dacht misschien kan ik u verder helpen. Het eerste wat in me opkwam is dat u teveel suikers/koolhydraten in de smoothie hebt zitten. Dan kunt u een suikerpiek krijgen in de bloedsuiker en daarna duizelig of zelfs misselijk worden. Ik weet niet wat u toevoegd aan de smoothie maar misschien helpt het eerst zonder fruit te werken of minimaal iig. Maar als u echt ziek wordt van eten dan is er mogelijk ook iets mis met uw verteringsyteem. Dat zal een goede biologisch arts moeten beoordelen.
Er zijn ook veel mensen die aan rauwe voeding moeten wennen omdat ze het niet gewend zijn, langzaam opbouwen is het advies. Andere mensen hebben de vertering er niet voor en kunnen beter bereide/verwarmde producten eten.

Veel succes!
Jacqueline
11 apr. 2017
Mag ik ook reageren puur vanuit eigen ervaring? In plaats van een vol-diepgang-zwaar-onderbouwde-blog-reactie?
Ik ben het helemaal met Roos eens!
Trouwens ik 'kauw' 10 keer op éėn slok en slik m lauw door.
Liesbeth
14 sep. 2016
Geweldig stuk. Zeer ontnuchterend!
Nienke
28 aug. 2016
Hallo,
Ik zweer ook bij mijn groene smoothie (weinig variatie: bleekselderij, gember, sla, platte peterselie en een sinaasappel). Ik pureer dit met de staafmixer en doe er dan nog zaden, pitten en noten over zodat ik toch flink aan het kauwen ben.
Zo start ik al bijna een jaar, iedere dag. Mijn buik/darmen zijn hier super relaxt bij!
Sas
27 aug. 2016
Ik hou niet van smoothies, waarom zou je een perfect stuk fruit of perfecte groente vermalen tot sap of dikke smurrie.

Mijn gedachte is ook dat je beter gewoon groente en fruit kan eten, en verwarmt eten is in ons klimaat ook zeker aan te bevelen. In de winter vind ik warme havermout met kaneel als ontbijt erg lekker zeker ook omdat ik daarna een flink stuk moet fietsen :)

Groetjes Sas
Viviane Vanderhaeghe
19 aug. 2016
Hallo Groene Vrouw,
Ik ben zelf een goeie maand bezig met de groene smoothies. Na paar opzoekingen ben ik hier terecht gekomen en het was zoals een boek. Interessant, spannend... Wat ik ook zeer positief vind, is dat je meestal antwoord op een reaktie, ook al is het soms niet gemakkelijk op een negatief antwoord een positieve reaktie te geven. Aangezien ik. Nog maar in een beginfase ben in het maken en drinken van een groene smoothie, is het een beetje zoeken en afwachten waar ik mij het beste bij voel, ik ga hier zeker blijven volgen en niet alleen voor wat betreft de smoothies. Bedankt om het vele werk en de opzoekingen die U daarvoor doet.
Vriendelijke groeten en nog een prettig dag voor jou en je medewerkers.
Viviane
De Groene Vrouw
19 aug. 2016
:-)
Sander
11 aug. 2016
Leuk stuk. Ik heb wel mijn twijfels over de rochel er in, en wel hierom.

Vet: Het aanwezige lipase in het speeksel is zeer gering. Lipase emulsifeert vet waardoor het beter kan verteren in de maag (waar ook lipase word aangemaakt.) Maar aangezien we het over een smoothie hebben, is het aandeel vet al niet heel erg hoog en is mijn stelling dat linksom of rechtsom het niet zo veel uitmaakt of je dat beetje olie nu al in je mond of niet word voorverteerd. Daarnaast is een smoothie zelf al goed voorverteerd, als in - lekker fijngemalen!

Eiwit: Er is mij geen enkel enzym in het speeksel bekend dat al eiwit begint af te breken. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar protease komt pas later in het spijsverteringskanaal aan de orde. Wel van belang is dat er voldoende kleine stukjes zijn gemaakt zodat de maag en maagzuur minder hard hoeft te werken - maar, again, we hebben het hier over een smoothie. Mits de blender zijn werk goed heeft gedaan, is het dus niet relevant.

Suiker/Koolhydraten: Hier zou je, misschien, een heel klein puntje kunnen hebben, aangezien amylase in speeksel wel enige significantie voor het verteren van koolhydraten lijkt te hebben. Maar aangezien een boel fruiten juist de zoete smaak krijgen door het natuurlijk voorkomende amylase dat voorkomt bij het rijpingsproces van fruit - is dit in feite ook een non-issue. Je smoothie bevat al amylase.

Dus, sorry... ik ga niet in mijn groene smoothie spugen :) Mijn bezoek zal mij dankbaar zijn!
De Groene Vrouw
12 aug. 2016
Eindelijk iemand die zijn bezwaren eloquent weet te brengen. Waarvoor dank! :-)
monique seynen
20 jan. 2018
Dag Sander (en groene vrouw natuurlijk), probeer eens een bakje yoghurt, maakt niet uit welk merk of welke winkel. Gewone, standaard yoghurt, of vla, mag ook.
Dan eet je een paar lepeltjes en zet je je lepeltje terug in het bakje. Ga even plassen, of de was ophangen, of koffie zetten.
Kom terug en kijk, rond het lepeltje is de vla/yoghurt heel waterig geworden ...
Ik denk dat dit 'te danken' is aan het speeksel dat aan het lepeltje zat.
Met een plastic lepeltje gaat het beter dan met een metalen lepeltje (ach, wisten wij veel ...)
groet,
Monique
Ootje Nack
31 jul. 2016
Hilarisch stuk! !Zo gelachen en gelijk naar alle fanatiekelingen in mijn omgeving gestuurd zich alleen nog voeden met bij volle maan geoogste radijsjes. En ik ben een groene smoothie fan :-)
Arnoud
29 jul. 2016
Heel irritant om eerst te lezen 'dat groene smoothies niet goed voor je zijn', om er vervolgens in de tekst te lezen dat het gaat om groentesap waar verder niet aan is toegevoegd. De conclusie helpt ook niet echt. Blijf zelf nadenken: toch wel?
De Groene Vrouw
30 jul. 2016
Ja! Jij hebt het punt van dit blog (en alle andere blogs die ik schrijf) goed begrepen: Blijf. Zelf. Nadenken.
Da's dus niet irritant, dat is gewoon gelukt :-)
Nancy
17 jul. 2016
Is avocado toevoegen ook een goede optie om vet toe te voegen aan je Smoothie?
M van zAnten
10 okt. 2016
Hi Nancy,
Ik zou zeggen de beste, hahaha.

Succes!
S . Vos
16 sep. 2017
...maakt een smooty ook zo heerlijk romig ! ?
Zora
14 jul. 2016
Heel leuk artikel. Dat spugen is een geniale oplossing.
Sandra
1 jul. 2016
Hoi Groene Vrouw!

Wat een super leuke site! Ik heb net ook het artikel van de poepdokter gelezen en dat zette mij aan het denken.
Nadat ik een groene smoothie langs mijn darmkanaal is geweest wil deze nog wel eens drijven en willen er nog wel eens gasbelletjes uitkomen (boerenkoolsmoothie). Er is dus iets misgegaan tijdens de reis naar buiten, maar ik ben nu wel een beetje nieuwsgierig geworden waar dat dan aan ligt?
Toch wel leuk dat we zo vrijelijk over poep kunnen praten.

Groetjes,
Sandra
debby
14 jun. 2016
Wauw wat een lang frustrerend stuk...snap er nu nog niks van..groene smoothies zijn niet goed,maar als je er in spuugt wel,maar toch maar beter niet doen,maar het is wel gezond????? ????????????????????????????????
De Groene Vrouw
14 jun. 2016
Nog een keer proberen dan maar :-)
Linda
13 apr. 2017
Of gewoon even lezen wat Inge van Haselen erover te vertellen heeft. Is een stuk duidelijker en ze houdt zich aan de feiten.
De Groene Vrouw
13 apr. 2017
Joe, bedankt voor je mening.
Kristel
9 jun. 2016
Hoi Groene Vrouw,

Fijn dat je deze info wil delen met de rest van de wereld! Leuk stuk. Vraagje: als je het hebt over (Verzadigd) vet toevoegen dan neem ik aan dat je vooral Vitamine K, D, A, en E faciliteert om opgenomen te worden toch (de vetoplosbare vitaminen)? Of ook Vitamine C? Want Vitamine C is toch juist de Vitamine die veel in fruit voorkomt?

Thanks!
De Groene Vrouw
9 jun. 2016
Het gaat inderdaad vooral om de vetoplosbare, maar de wateroplosbare vitamines worden (via een omweg) eveneens beter opgenomen met een beetje vet :-)
Reny Withaar
29 mei. 2016
Fijn dat je net zo denkt en schrijf als ik me doorgaans voel en doe. Collega's (Paleo's, Vegan's en Raw's) zweren bij de groene smoothies, ik hou het liever bij het echte spul, happen, bijten en kauwen! En mijn gezonde verstand. En ook ik ga regelmatig de fout in en wordt gestraft met een opgeblazen gevoel, buikpijn , oprispingen en verstopping en/of diarree. Ik leer het nooit. Nou ja, op de harde manier. Ben er nu ja jaren gedoe achter dat ik op moet passen met gluten enzo. 'k doe mijn best!
*studentje natuurvoedingsadviseur*
26 mei. 2016
Hallo,

Er staat in je artikel bij de maak je smoothie gezonder tip: Gebruik het in kleine hoeveelheden over de dag verdeeld en verteer het voor.

Maar het is toch zo dat wanneer je vaker op een dag iets eet, je ook vaker je lichaam aan het werk zet, en daarmee je insuline en bloedsuikerspiegel. Om deze zo constant mogelijk te houden, zou je juist minder vaak moeten eten, maar wel gezonde volwaardige (voldoende eiwitten en vetten) voeding waar je het dus zo lang op kunt doen, zodat je tussendoor dus eigenlijk niks meer nodig zou moeten hebben. Dat zou volgens mij het mooiste zijn voor de insuline en bloedsuiker-regeling. Daarnaast is het volgens mij ook zo dat elke piek in je bloedsuikerspiegel, dus elke keer dat je wat eet (natuurlijk wel afhankelijk van wat je eet), hoe dan ook ontstekingsbevorderend is.

Ik neem heel af en toe eens een smoothie, maar vindt ze dan meestal na een paar slokken al niet meer zo lekker. Ik denk ook, alles met gezonde voeding met mate, zo min mogelijk suikers en e-nummers, en minder melkproducten en tarweproducten, geraffineerde producten. Het valt nog niet altijd mee, maar op deze manier toch wel al op de goede weg..
Joke
25 mei. 2016
Ik lig hier op de bank met iets van griep, eet van de schrik van dat ziek-zijn ineens weer veel groenten en fruit, en juist terwijl ik dit lees gaat het luchtalarm in mijn buik af... die zojuist geslurpte smoothie van kiwi, appel, gember, mungboon kiemen, spinazie, bietensap was dan misschien toch een tikkie aan de agressieve kant begrijp ik. Vrijdag ben ik jarig en ben klaar voor je poepboek! Mijn zus vroeg al: 'weet je nog wat?' Yup!(heb in Amerika gewoond ?)
Ik mag je schrijfstijl wel. Keep it comin'!!
Willie
10 mrt. 2017
Waarom allerlei soorten eten bij elkaar in kwakken? Compleet onlogisch en voor het lichaam niet te verteren. Koolhydraten en vetten komen in de natuur niet samen voor. Slagroom zonder suiker is dus wel goed, maar met is het een ramp voor het lichaam.
Gigi Natuurlijk
13 mei. 2016
Hoewel ik niet altijd fan ben van de schrijfstijl, zet je mij wel altijd aan het denken door toch weer even een nieuw stukje info in mijn hoofd te planten. En daar ben ik dan wel weer fan van! Ik let er altijd op dat mijn voeding en drinken niet te heet en niet te koud is (zo drink ik gerust warme thee in de zomer, omdat het van drinken met ijsklontjes erin zo hard moet werken dat ik het ter plekke uit mijn poriën zweet) en spookt altijd de uitspraak 'drink je eten en eet je drinken' in mijn achterhoofd. Zo zorg ik dat ik voldoende mijn eten kauw en ik mijn vloeibare spul niet naar binnen ram, maar de tijd neem voordat ik het doorslik.

Dingetje wat ik mis trouwens (en waarom ik dus ook niet mijn smoothie verdeel over de dag) is dat mijn lichaam zo'n 1.5 uur de tijd nodig heeft voordat ik iets anders in mijn maag stop dan fruit, anders word ik 5 maanden zwanger en ontlucht ik de hele dag als een of andere fluitketel onder hoge druk.

En wat die smoothies betreft: als je de hoeveelheid niet kan eten in vaste vorm, dan prop je teveel in je smoothie. Het lijkt verleidelijk om dan ineens lekker veel fruit enzo te eten, maar het lichaam schrikt zich de touwtandjes en dat is geen pretje.

Als laatste: neem de tijd voor eten en drinken, in welke vorm dan ook. Las korte pauzes in om zo aan te voelen of je verzadigd bent. Sommige mensen schrokken als varkens alles naar binnen om later misselijk en opgeblazen in een coma op de bank uit te buiken: dit is niet normaal en alles behalve voedzaam. Bovendien: heb je het wel geproefd dan? Door de tijd te nemen voor je eten en dus daadwerkelijk te kauwen tot het een papje is, ipv stukjes ('ja maar dan is het niet meer gloeiend heet!' en dat is precies de bedoeling) voel je veel beter aan wat je nodig hebt en neem je het goede van hetgeen wat je een ook nog eens echt op.
De Groene Vrouw
14 mei. 2016
Als je een opgeblazen buik krijgt van rauwkost (of dat nu gekauwd is of in de vorm van een smoothie), is er mogelijk iets anders aan de hand. Lees verder op dit blog over de darmflora (of in mijn nieuwe boek De Poepdokter) voor meer informatie!
ans
11 mei. 2016
Ha daar houd ik nou van. Geen gezeik maar theorie in de praktijk!! En graag zelf blijven nadenken.
en Graaag zelf naar je eigen lichaam kijken en luisteren. Als verpleegkundige weet ik dat geen lichaam hetzelfde reageert op eten en als prive persoon des te meer. Mijn darmen zijn zeer stress gevoelig dus van als die smoothies ( en de druk om af te vallen) kreeg ik zeer pijnlijke darmen. Totaal uit balans. Ik eet dus weer boterhammen en twee tot drie keer daags fruit met schil ( als dat kan). De smoothies werken voor mij goed op de twee rot momenten van de dag : tussen drie en vier en 'savonds tussen zeven en acht uur. Beter dan chips, koek of andere rotzooi.
Ilias
3 mei. 2016
Hahah, "Doe variëren", pleaassee!. Leuk artikel, wel een tikkeltje gefrustreerd. Ik krijg spontaan zin in een groene smoothie.
De Groene Vrouw
3 mei. 2016
Joe, bedankt voor je mening en drink smakelijk!
Jolanda
3 mei. 2016
Inhoudelijk ben ik het helemaal met je eens, behalve de uitspraak dat groene smoothies in de paleo - gedachte gepromoot worden. Niets is minder waar want wat jij hier beschrijft is exact wat in de paleo - gedachte wordt gezegd. Verder vind ik je toon wat agressief en dat maakt het voor mij minder prettig om te lezen, jammer.
Desalniettemin een prima stuk wat klopt als een bus.
De Groene Vrouw
3 mei. 2016
Het blijft toch interessant dat wat de één humor vindt (zie overige reacties), voor de ander overkomt als agressie :-)
smoefie
1 mei. 2016
Ik vraag dit omdat 't vermengen en voorverteren met speeksel buiten den mond, om het later te nuttigen, me niet echt een smakelijke optie lijkt. Dat moet zelfs jou toch iets té groen zijn, groene vrouw? Brrr... burbs :/
smoefie
1 mei. 2016
Gezelliggroen vrouwmens,

Daar maak je toch een paar sterke punten.
Zeker aangaande enzymen en dus het 'voorverteren'. Maar is dat rustig en verdeeld over de dag slobberen (of fruit kauwen, meerdere keren p/d) ipv naar binnen klokken niet erg slecht voor je tandglazuur? Dat fruitzuur/suikers je gebit aantasten meld je nadrukkelijk. Maar deze suggesties lijken onvermijdelijk met elkaar in tegenspraak, qua kauwen versus klokken. Groene groets!
ien
19 apr. 2016
Stom met die Engelse kreten erin .. het is stom in een Nederlands stuk en geeft alleen irritatie
De Groene Vrouw
19 apr. 2016
Joe, bedankt voor je mening! We nemen het mee in onze stomme evaluaties en zullen eens vergaderen over welke stomme actie we hierop zullen ondernemen.
Matthias
23 apr. 2016
Whahaha! ;)
Marisella
30 apr. 2016
Wauw Ien, dan ben je wel heel snel geïrriteerd! Of moet ik de vertaling er voor je bij doen. Geen probleem hoor, denk om je bloeddruk.
Stella
7 jun. 2016
ik zou zeggen, spoel je irritatie even weg met een smoothie!
Lucy
12 jun. 2016
Hoi groene vrouw, hartstikke leuk geschreven artikel , , sta op het punt met paleo te beginnen maar als ik hier de reacties zo lees dan vraag ik me een ding af ....leidt het tot verzuring van de geest en tot al te spontane reactie oprispingen zonder verder het verstand te gebruiken want eerlijk gezegd die indruk krijg ik toch wel enigszins niet van jouw artikel maar van die "zure oprisping mensen". Ik ben zo blij dat je de mensen inlicht over het kauwen van sapjes (vermengen met speeksel op wat voor manier dan ook) hoe vaak ik bij zo'n sappenbar gestaan heb en het de mensen achter de bar heb moeten vertellen , ze hadden er nog nooit van gehoord helaas heeft gebrek aan kennis heeft entrepeneurs er nooit van weerhouden een nering op te zetten, zal wel de VOC-mentaliteit zijn ( blij dat dat gebalk ten ende is). Immers in ons materialistisch Neerlandje ( bijna- Amerika in madurodam versie) maakt het toch niets uit als je er beter van wordt maar de ander juist slechter. Ga lekker door met je artikelen en aan al die mensen die hun vinger uit de DIJK gehaald hebben sec om ermee te WIJZEN naar die foute ANDERE, doe je vingertje maar eerst een half uur in je mond en zuig erop dat advies geef ik aan alle drukke kinderen.
Liesbeth
9 nov. 2016
"Stom" als in niet sprekend? Vreemde taalpuritein ben jij????
Marisella
11 apr. 2016
Heel leuk en vermakend geschreven, al schijnen er enkelen er niet geheel mee eens te zijn. Mag de pret niet drukken, zou ik zo zeggen.
Zelf maak ik af en toe een smoothie van wat ik op t erf heb, maar ook met bladeren van de Moringaboom. Deze voeg ik ook toe bij mn warme maaltijd wanneer ik net t vuur uit heb gedaan ( voor behoud van de vitamientjes en mineralen) en ik droog de bladeren voor thee. Deze Moringa, ook wel miracle tree genoemd, zit boordevol vitamines, ijzer, foliumzuur, calcium en ga zo maar door. Dit is niet iets nieuws maar al bij de vroegere egyptenaren ontdekt. Ik ben dan ook zo benieuwd wat de groene vrouw hier van vind en weet.

vriendelijke groet, Marisella
Sylvia
6 apr. 2016
Hoi,
Ik doe dagelijks een schepje chlorella poeder door mijn zelfsgeknutselde smoothie.
Wat vind jij daarvan?
Van die chlorella bedoel ik dan.
Grtjs
Sylvia
De Groene Vrouw
6 apr. 2016
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
Mark
5 apr. 2016
Maar ja. Mijn vriendin ligt in t ziekenhuis. Ze krijgt niets van t ruime ziekenhuis menu naar binnen. Smoothies zijn vooral zoet. Dat vindt ze vreselijk. Maar hoe maak ik nu een vezelrijk, niet zoet, drinkbaar hapje??
Ik begrijp dat er vet bij moet.
Bedankt vast
Bertha
5 apr. 2016
Leuk artikel .
Ik Ben bezig met het Dcn .Daar Moët je s'ochtends de eerste drie dagen Groene smooties.
Maar volgens de Chinese wetenschap is koud voedsel Niet goed voor het lichaam.
Omdat ons lichaamstemperatuur 37 graden is en koud voedsel heft lichaam Moeten mee.
Wat is dis wijzheid
F.
30 mrt. 2016
Te gek artikel en wat heerlijk, zo'n nuchtere kijk. Verademing eens iemand te horen die door de hype heen prikt. Je kan met 'gezond doen' dus juist de plank misslaan. Ik had al zo'n vermoeden. Bedankt!!
Elsbeth
18 mrt. 2016
Heel leuk om dit stuk te lezen over de groene smoothie! Ik heb zelf als tip dat je je smoothie niet te fijn moet blenderen maar beetje grof moet houden, ik doe m dan in een kom en eet m met een lepel zodat je dus moet kauwen ipv te slurpen door een rietje:). Je maakt er dan eigenlijk een smoothiebowl van, doe er wat noten in evt wat gemengde pitten en scheut olie zodat je idd je vetten binnenkrijgt. Wat ik ook vaak doe is er een gekookt eitje bij eten. Verder eet ik groene smoothies niet dagelijks maar probeer zoveel mogelijk af te wisselen en te variëren.
Petralala (dus niet de Petra onder mij)
12 mrt. 2016
Dag Groen Vrouwtje,

Ik heb na je grappige en vooral leerzame stukje ( de grappen maken het juist dat je wat kritischer gaat nadenken) de comments doorgelezen, daar was ik langer aan kwijt dan aan je hele stuk. Fijn dat iedereen dan weer een mening heeft over je schrijfstijl, de negatieve zijn vooral lachwekkend om te lezen; die hebben duidelijk de grap gemist.
Met de nodige dosis English, wat zowel in liedjes als in t gewone leven meestal de lading een stuk beter dekt dan ye'ole Dutch, zeg ik, well done, thanks and fuck'em :)
Petra
11 mrt. 2016
Allereerst, een zéér vermakelijk "blog".Je veegt de vloer aan met smoothie's als de uitvinding van de eeuw.
En inderdaad ik vind zo'n koude kledder=sloot hoe van dure ingrediënten óók helemaal geen verwennerij. Enfin, gelukkig kan ik gewoon naar mijn lichaam luister en en lekkere dikke soepies maken, en dat heet dan een smoothie. Geen chiazaad voor nodig en ook géén dure slow sapcentrifuge.Blender en staafmixer heb ik al in huis. Dus gaan met die banaan.
Succes, Petra
Sophie
4 mrt. 2016
Voor mij werkt een groene smoothie als aanvulling op mijn normale gezonde eetpatroon heel goed, maar wat voor mij werkt hoeft niet voor iedereen te werken... Ik slurp hem idd over de hele dag naar binnen, spuug heb ik nog niet toegevoegd maar nou ja.... Baat t niet...
Hypes zijn altijd gevaarlijk omdat t een commerciële aangelegenheid is... Laatst bestelde ik een verse fruitsap in de sauna... Kreeg ik "vers SAP van Chiquita uit een pak" hahaha en de medewerker was ervan overtuigd dat dat gezond en zonder toegevoegde suikers was... Dat stond immers op t pak!
Tja altijd verder zoeken en uitpluizen wat je nou werkelijk binnenkrijgt en hoe t werkt in t lichaam... En dat is niet voor iedereen gelijk.
Ik vind je stuk helder en goed voor mij werkt de aanvallende toon alleen niet zo... Daar schrik je veel mensen eerder mee af dan dat je ze aan t denken zet en dat vind ik jammer want inhoudelijk heb je goede punten !
De Groene Vrouw
4 mrt. 2016
Veel mensen maar zeker niet iedereen... lees maar eens in de comments, er zijn er genoeg die de toon juist leuk, luchtig en grappig vinden ;-)
Roos
1 mrt. 2016
Ik maak 'altijd' rode smoothies..
Van gekookte biet ...uitgeperste mineolas stukje verse gember en wat diepvries vruchtjes ( bosbessen e.d.)...
Mmmmmmm zo lekker! !!!
Roos
1 mrt. 2016
Ik ben nog niet zo lang op smoothie tour...maar ik hou van sapjes en zelfgemaakte cocktails. ....enzo...
dus heb ik nog niet alles kunnen lezen. ..misschien kom ik met de nachtschuit ..maar als je wat havermout toevoegd aan je smoothie dan zitten er toch vezels in. ..? ? ?
meisjemei
22 jun. 2016
Als je een goede sterke blender/staafmixer hebt, zou je deze ook kunnen maken met rauwe rode biet. Vind ik zelf nóg lekkerder.
Louise
1 mrt. 2016
Na een dag groentesmootie genomen te hebben, ben ik helemaal opgezwollen; met name mijn buik. Mijn bh lijkt nu 3 maten te klein en knelt enorm. Hier heb ik anders alleen 's avonds last van. Na het lezen van dit verhaal lijkt het inderdaad dat ik dronken ben; duizelig en niet lekker. Blijkbaar kunnen mijn darmen hier niet tegen.
Esther
3 mrt. 2016
Het is belangrijk op te bouwen. Begin met een kleine smoothie of juice per dag gewoon als aanvulling op je gewone eetpatroon.
Pink
29 feb. 2016
Hè hè, eindelijk eens iemand die durft te stellen dat dit soort hypes helemaal niet goed zijn. Smoothies, superfoods etc. Wat een flauwekul. Gewoon goed eten en kauwen, heel goed kauwen.
Bedankt voor dit artikel.
Tida
28 feb. 2016
Ik ben het helemaal met je eens.... ook ik aan de groene ontbijtsmoothies (gemalen, dus niet in de spacentrifuge). Fruit en groen, Dus spinazie erin, want dat was toch wel een topic.
En een maagpijn... niet te filmen. Tot kromlopen aan toe. Totdat ik er achterkwam dat dat veroorzaakt werd door de hoeveelheid foliumzuur in de spinazie. En dat op je nuchtere maag, tel uit je winst.
Inderdaad, goed uitzoeken en toepassen met beleid.
Dank voor je grappige stukjes leesvoer!
Roos
1 mrt. 2016
Zit er ook veel foliumzuur in zonnebloempitten Na een toetje van gebakken banaan in truffelolie met die pitten in mijn oventje. ..kreeg ik toch een maagpijn ...Oeffa. ..dat was niet echt fijn. ..!!!
Renske
22 feb. 2016
Ik heb weer heerlijk hardop gelachen, en die positieve flow kan mijn buikje wel gebruiken!
Ik heb de darmziekte colitis ulcerosa en eet daarom zelden rauwe groenten, maar een groene smoothie maak ik wel regelmatig, bv. een combinatie van slow gejuiced wortel, gember en appelsap en dan in de blender mengen met spinazie of andijvie.. Ik vind bovenstaand stukje een eye opener! Is dát waar ik dat dronken gevoel -dat ik maar al te goed ken!- aan te danken heb..inderdaad, dacht dat ik nu dan eindelijk goed was, minder granen (want daar stijg ik pas echt van op als een ballonnetje) en nóg meer groenten.. Ok. Soup it is, thank you 'mam
Ps. Ik probeer mijn binnenfamilie te overtuigen wat adopties te doen door ze dagelijks -al een jaar of wat- een portie gevriesdroogde bacteriekindjes te schenken, maar ook hier lijk ik hopeloos te hopen..
What to do?
De Groene Vrouw
22 feb. 2016
Tsja, met Colitis kom je er ook niet meer met alleen voeding en wat probiotica... ik help je graag verder in een consult met gedegen onderzoeken en een persoonlijk behandelplan - of misschien is het iets voor je om eerst de cursus te volgen :-) http://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/
Janine Duits
12 feb. 2016
hahahaha....ik lig dubbel; super geschreven...genieten en waarschijnlijk nog allemaal waar ook.
ik blijf dit volgen ;)
Charlotte
12 feb. 2016
Goeiedag,
Ik wil graag proberen of ik me gezonder en minder moe ga voelen, door bewuster om te gaan met eten en dacht dat 'groene smoothies' hier wellicht goed bij zouden kunnen helpen. Toen ik deze blog tegenkwam, bleek het allemaal wat complexer te zijn dan de smoothie-boeken suggereren en zonk de moed me een beetje in de schoenen. Na nog eens lezen, lijken de tips uit deze blog me echter tips die goed te combineren zijn met de recepten die je in de smoothie-boeken vindt, wat betreft de combinaties van groente en fruit die samen lekker zouden smaken. Klopt dit? En zo ja, kun je aan dergelijke recepten vetten zoals yoghurt en kokosolie toevoegen zonder dat dit de 'lekkere smaak' van de combinaties bederft?
Verder is me niet helemaal duidelijk hoe andere dagelijkse voeding een plaats heeft in deze blog (behalve dat er staat dat smoothies een aanvulling is op je dagelijkse voeding vormen). Ik kan me voorstellen dat in een smoothie niet genoeg vetten of vezels zitten, maar naast smoothie eet je gedurende dag ook andere dingen. Zouden bijvoorbeeld bruin brood of yoghurt met cruesli niet voldoende aanvulling kunnen bieden op de vezels die in smoothies verloren kunnen gaan of de vetten die eraan ontbreken?
Ook las ik ergens dat het geen goed idee is om meteen met iedere dag een smoothie te beginnen, omdat je lichaam eraan moet wennen en je anders gaat 'ontslakken'. Klopt dit?
Ik hoor graag van u.
Hartelijke groeten
De Groene Vrouw
12 feb. 2016
Ja precies ;-) Dit blog is niet bedoeld om het gebruik van groene smoothies te ontmoedigen, maar om het NOG gezonder te maken!

Voor de andere vragen en persoonlijk advies verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Lydia Straver
9 feb. 2016
Hulde! Wat word ik blij van je schrijfstijl!
chantal
6 feb. 2016
Top stuk.. al die doorgeslagen superfoodjunks moet er niks van hebben.. Leuk geschreven ook tranen van het lachen ik hou van deze humor..

Ook ik neem wel eens een smoothie paar keer in de week anderhalf uur voordat ik ga sporten gewoon thuis.. lekker feel good moment.. geen groente die eet ik genoeg alleen fruit niet.. goed of niet.. alles is helaas niet als vroeger.. of misschien beter zal voor en nadelen allemaal hebben.. als je alles met mate doet niet teveel vlees niet teveel vis enz komt het best goed..

bedankt voor je stuk groetjes chantal
Irene
4 feb. 2016
Hier staan wel weer wat nuttige tips in. Ik vraag me alleen wel af waar dat sarcasme vandaan komt. In het begin wel grappig maar uiteindelijk zeer irritant.
De Groene Vrouw
4 feb. 2016
Joe, bedankt voor je mening!
Simone
7 jun. 2016
ik vind jouw reactie zeer irritant.
Ga ff een smoothie drinken of zo, knap je van op.
Simone
7 jun. 2016
ik denk dat jij een smoothie nodig hebt om de bittere nasmaak van dit artikel weg te spoelen.
Marjolijn
3 feb. 2016
Je mening is niks nieuws, maar of je gelijk hebt........ik weet het niet. Is hier serieus onderzoek naar gedaan of vult ieder zij eigen logica in?

In ieder geval volg ik al een tijdje Jason Vale, de superjuice master. Hij noemt het geen smoothies, maar juices en laat zien dat je dingen ook kunt combineren. Daar mee bedoel ik blenden en juicen. Hij geeft duidelijke uitleg wat er in de diverse groeten en fruit aan voedingsstoffen zit. Met de documentaire Super Juice Me laat hij zien wat een dergelijke manier van voeden met je lichaam doet.

Zoals zo vaak er zijn meerdere meningen en invalshoeken. Ik vind de stelling dat ze niet goed voor je zijn iets te ver gaan.
De Groene Vrouw
3 feb. 2016
Heb je het artikel ook echt gelezen? Want er staat niet dat ze (per definitie) niet goed voor je zijn hè...
Marilou
31 jan. 2016
Super geschreven!
En nieuwe inzichten, mbt de enzymen in ons speeksel.
Ik doe zelf niet mee aan de superfood trend maar haal er wel dingen uit als aanvulling van mijn dagelijks "gezondere" levensstijl
Mark
27 jan. 2016
Ik heb zojuist een kiwi, banaan en appel en 4 zelfgeperste sinaasappelen in de blender gegooid en ben deze nu aan het drinken. Toch even voor de zekerheid opgezocht of dit nou ongezond is te ja of te nee. Hier terecht gekomen, maar kan er niet uit opmaken wat ik nou doe juist wel of niet goed is. Iemand een antwoord of tip?

Bvd,

Mark
E.v A
6 feb. 2016
En dat is nu precies wat je overal ziet gebeuren ; banaan in andere fruitsoorten .
Dat breekt de vitamine C af. Pech voor al het andere fruit.
Nog logischer ; fruit in zuivel , wie begrijpt het nog.
De hele boel gist je darmen uit en ook in dat fruit zit geen vitaminen meer, door de zuivel, juist
Overal te koop in de schappen van de supermarkt.
We worden totaal op het verkeerde been gezet.
Doe gewoon , eten uit seizoen, wat fruit tussendoor, drink ook eens water ipv alles met smaakjes en andere troep zoals chemische zoetstoffen, brrr.
Bewegen ja dat weten we best.
En verder , heerlijk nuchter dat verhaal over groene smoothies.
Inderdaad wij wonen in Nederland en dat is goed voor een lekker warm ontbijt in de winter of koud in de zomer.
Darmen vinden al die kou niet fijn , stoelgang, juist
Stephanie
8 mrt. 2016
Hoezo, banaan breekt vitamine C van het andere fruit af? Daar heb ik nog nooit van gehoord.
Misschien kun je dat even uitleggen.
Suzanne
29 apr. 2016
Nee dat is te veel suijkers, 1 of Stuks fris is genoeg de rest groenten erbij ? gr suus
Stella
20 okt. 2016
1 Kiwi, 1 banaan, 1 appel, sap van 4 sinaasappels. Leg dat eens ongeblenderd in een soepbord. Lijkt me wat veel om in 1x weg te klokken. Waarom niet elke dag 1 à 2x een stuk fruit zelf kauwend & malend eten?
Suzanne
24 jan. 2016
Ik vind het een goed stuk, zeker de tip om de smoothie niet ijskoud te drinken. Heb wel eens gehoord dat dit helemaal niet goed is voor je spijsvertering. Inderdaad doorgekweekt fruit (druiven!) is helemaal niet gezond. En dat stukje over enzymen vind ik ook overtuigend.

Maar melk lijkt me niet echt een goede aanvulling op je dagelijks voeding. Het is niet alleen een oorzaak van veel dierenleed (meer nog dat vlees, wegens het kunstmatig zwanger houden van koeien) maar melk is helemaal niet goed voor een mens. Calcium kun je veel beter uit sesamzaad halen (tahin bijvoorbeeld), of uit noten, acai poeder, spirulinapoeder, chiazaad etc. Ik ben geen vegan, ik eet af en toe biologisch vlees of vis, maar alles wat met zuivel te maken heeft is pure oplichterij van de landbouwsector. Sinds ik geen melk meer drink, heb ik geen last meer van een opgeblazen gevoel, geen maagklachten en geen slijmproductie (ga voor de grap maar eens hardlopen na een glas melk en je zult zien wat er gebeurt). In grote delen van de wereld kunnen ze niet eens tegen het melkeiwit; alleen wij kaaskoppen hebben er min of meer een resistentie tegen ontwikkeld. Het echte verschil merk je pas als je een week lang havermoutpap met amandelmelk drinkt. Zelfgemaakt, nog goedkoper. 6 euro voor een halve kilo amandelen en daar kan ik 2 maanden melk van maken.
De Groene Vrouw
24 jan. 2016
Misschien is het handig om te weten dat 'melk' op mijn website altijd rauwe, biologische melk van goed gehouden dieren betekent :-) Niet eens alleen vanwege het dierenleed, maar ook omdat het gezonder is. Daarmee voorkom je het grootste gedeelte van de gezondheidsklachten rondom melk (behalve voor degenen die sterk lactose-intolerant of melkeiwit-allergisch zijn). Melk is niet noodzakelijk voor een gezond (volwassen) leven, maar kan wel een bom aan voedingsstoffen toevoegen die lastig op een andere manier binnen te krijgen zijn.

Zie ook http://groenevrouw.nl/tag/rauwe-melk/
Judith
9 jan. 2016
Nuttig stuk en leuk geschreven.
Ik heb nog een vraag.. Is het zo dat het toevoegen van zuivel de opname van ijzer (en andere mineralen) belemmerd?
Ik vind het heerlijk om een beetje Griekse yoghurt of volle melk door een smoothie te blenden en lees ook zuivel als tip in het stuk over vetten, maar ik heb eens gelezen dat dat juist minder gezond is.
Ben benieuwd!
De Groene Vrouw
9 jan. 2016
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Podcast Ideeën Lijst :-)
Sander
28 jul. 2016
Je kunt even zoeken op youtube naar "de planteneter", die legt dat haarfijn uit.

Heel, heel, heel kort door de bocht: ja.

Maar trek a.u.b. niet de conclusie dat het *daarom* dus minder gezond is, of zelfs *uberhaupt* minder gezond is.

Gezondheid hangt van zo veel dingen af - iets is niet "gezond" of "ongezond". Het gaat altijd om het totaalplaatje - wat heeft JOUW lichaam op DIT MOMENT nodig?? Gezondheid is dus iets wat heel persoonlijk is en ook nog eens tijdgebonden.
Gloria
4 jan. 2016
Ga nog een stapje verder. Ik gebruik alleen vruchten voor smoothie. Zoals de natuur het aanbiedt.
Geen groente smoothie, waarvan de enzymen pas bij (al dan niet geringe) verhitting vrijkomen en het enzym zo door het lichaam(met desbetreffende enzymsleutel) opgenomen kan worden. Kunnen mensen dronken worden van smoothie? Jazeker door de werking van enzymen. waarom worden blikgroenten eerst volledig dood gemaakt? Precies, door enzymwerking gaat het blik anders barsten. Dus; laat de natuur uw onderwijzer zijn. :D Ps. kunt u Little Joe van Bonanza? Ging aan de enzymtherapie. Binnen 1 week zijn pancreaskanker 3x zo groot.
barb
6 jan. 2016
nee dat is gezond: fruit...serieus?! fruit zit zoveel suiker in, dat je lichaam, ook al eet je geen snoep en chocolade ed, verslaaft aan suiker is. laten we dan ook maar niet beginnen over de fruitzuren, die je prachtige gebit aantasten... laten we het lkkr bij groen houden en vooral het fruit laten staan. er zitten genoeg vitamine in de groentes, daardoor ontgift je je lichaam en zal je lichaam geen suikers meer willen. note: suiker (en zout) is het slechtste wat een mens tot zich kan nemen.
Mar
27 dec. 2015
Op zich interessant stuk, maar jammer dat het zo sarcastisch geschreven is. Irriteer mij dan eraan. Leuker zou zijn als het gewoon tips waren. Toch bedankt voor de info.
De Groene Vrouw
8 jan. 2016
Joe, bedankt voor je mening!
Rowie
25 dec. 2015
Nou ik begrijp de kritiek wel, vooral alles waar een spinazieblaadje in zit is ineens een smoothie...
MAAR!! Voor veel mensen, zoals ik, is de vertering en vooral opname van voedingsstoffen in de bloedbaan een probleem en DAN is een sloot met rauwe groente een ENORME onmisbare bron van ALLES waar we tekort aan hebben. En vertering gaat het beste als er ook vooral veel water in de darmen is. Alles moet namelijk OPGELOST worden in water, en een beetje in vet. DUS een smoothie van bijvoorbeeld een appel met 3 dl water bevat bij mij EVENVEEL vezels als een gekauwde appel, omdat ik groenten en fruit bewerk in de blender of staafmixer.

danku
Lammy de Leeuw
30 okt. 2015
Onlangs een sapcentrifuge aangeschaft, van de overgebleven vezels maak ik weer vegetarische burgers en die zijn heerlijk!
Ik heb natuurlijk ook wel een "smoothymaker", gebruik ik voor van alles om te malen en te mengen , doe er fruit in en soms wat blaadjes boerenkool of spinazie..het ziet wat bruin dan, maar is prima van smaak..
Ook maak ik soms bananenijs van te rijpe bananen, ik snij ze dan in plakjes doe ze in de diepvries en als ik zin heb in ijs (nu even niet) ga ik ze vermalen met andere diepvriesvruchten..
Dus ik ben blij met al die moderne apparaten :-)
Ik ontbijt niet alleen maar met een smoothy natuurlijk, meestal met brood en kaas en ik drink het niet in een keer op..en niet elke dag..Ook niet veel zin in nu het kouder wordt..Gelukkig hoef ik nooit in de file te staan, ik fietste naar mijn werk en ben nu gepensioneerd en hou me vooral bezig met voeding en gezond ouder worden..
Danielle
21 okt. 2015
Beste,

Ik snap het niet.. of ik nu spinaziebladeren en een afgeschilde banaan zo op eet. Of met mijn staafmixer mix en opdrink. Dan zitten er toch niet opeens minder vezels in? ??
Nienke Tode-Gottenbos
21 okt. 2015
Nee, maar dat is ook het hele idee: met een staafmixer hou je alle vezels erin, met een sapmachine niet. Lees nog maar een keer, het staat er echt ;-)
Norma
17 okt. 2015
Interessant stukje, geloofwaardig. Zal eens proberen als soep...

Jammer van die emo-stukjes erdoorheen maakt het [de rest van dit bericht heb ik weggejorist vanwege naar taalgebruik. Zie ook hier: groenevrouw.nl/beleefdheid en http://groenevrouw.nl/ik-ben-het-even-zat/
Hint: woorden als 'zwakzinnig' zijn niet vriendelijk genoeg om op dit blog te blijven staan, Norma.]
Ineke
14 okt. 2015
Beste groente vrouwtje,

Ik mag je wel je schrijft ieder geval met je hart.
En bedankt voor de tips hoe je het beste de smoohtie kan gebruiken.
Met vriendelijke groet Ineke
Maaike
10 okt. 2015
Há, hier kan ik kort over zijn, ik ben fan!

Ik ben al lang heel veel aan het lezen over gezonde voeding, en dan niet dat met de schijf van 5 en crackers met halvarine, iell. Maar meer de raw, veel groenten/fruit, vet, noten, vis, bio-kant.
Ik erger mij altijd aan die irritante foodies, quinoakutten en vogelzaad eters. Power to the pieper, zullen we maar zeggen. Veel ouderwetse groenten zijn ook superfoods, fuck de hype.
Hoera voor deze kennis. Eindelijk eens iets wat ik nog niet wist en verdomde logisch klinkt.
Maar goed, mooi artikel. Dit is het eerste wat ik van jou lees, Green Lady. Ik ga hier zeker nog wat rond lezen.
Thanks :)
Lammy de Leeuw
30 okt. 2015
mee eens. :-)
Michelangelo
6 okt. 2015
Na de eerste paar zinnen gelezen te hebben volgt deze reactie:
Vervang het woord smoothie in de titel met het woord sap!
Wij echte fanatiekelingen weten wel hoe we die smoothie gezond moeten maken.
Honing is essentieel om de meest smerigste mixjes lekker te maken!
Gebruik een blender! Gebruik 50% fruit en 50% groente, wissel alle soorten groente af, van gember tot bosui. Voeg een paar honderd gram zaden toe, weet dat je kiwi's, sinaasappels en eieren met omhulsel erin mikt. Vezels moet je toevoegen! Maak de powersmoothie bij voorkeur in de ochtend met het ontbijt. Je kan ze eventueel invriezen of nog een smoothie meenemen naar je werk/school. Gebruik de Shakebekers die ook in de fitness worden gebruikt. Mik zoveel mogelijk in je mond in de ochtend en eet een halve kilo vlees als avondmaal. Geniet van je leven!
Fijne middag
Hope
4 okt. 2015
Beste groene vrouw,

Per toeval kwam ik terecht op jouw blog. In eerste instantie vond ik het een inspirerend artikel dat groene smoothies en voeding weer vanuit een ander perspectief belicht echter hoe langer/verder ik lees hoe minder inspirerend ik jouw blog en responses waardeer. Ik wilde jou de feedback (opbouwende kritiek) dan ook niet onthouden;

Allereerst wil ik melden dat ik open sta voor ieders visie op voeding. Een interessant onderwerp voor veel mensen. Hier zijn dan ook altijd verschillende meningen en "waarheden" te ontdekken. Het mooie van voeding vind ik persoonlijk dat de smaak, beleving en uitwerking voor iedereen verschilt. Elk individu is uniek, hoewel je je soms wel kunt identificeren met gelijkwaardige ervaringen. Daarnaast zijn er een hoop onderzoeken naar de biologie van ons lichaam en verteringssysteem, ik denk dat de conclusie die men daaruit trekt heel verschillend kan zijn.

Schijf van 5, paleo, koolhydraat vrij, koolhydraat arm, biologisch, biodynamisch en ga zo maar door.
Ik vind het altijd mooi als mensen hun mening opschrijven in een blog en daarover van gedachten wisselen echter heb ik het gevoel dat je je snel aangevallen voelt en als iemand om "diepgang" vraagt ( Zoals Carlo on ma, 05/05/2014 - 18:40 ontstaan vanuit oprechte interesse betreft een tip in het artikel dat je hebt geschreven) je juist dan van antwoorden onthoud, vind ik dat persoonlijk jammer. Dat zou namelijk voor mij een reden zijn geweest om vaker je blogartikelen te lezen. Ik lees liever een blog met opbouwende commentaren die na review en goedkeuring goed en positief beantwoord zijn dan verwijtende commentaren of dat nu naar jou of de commentator gericht is maakt voor mij geen verschil. Jammer dat ik hierdoor niet het gevoel heb nog te willen terugkeren naar deze website. Wel wens ik iedereen nog veel plezier en passie voor voeding toe.
De Groene Vrouw
5 okt. 2015
Kijk eens! Speciaal voor jou :-D
http://groenevrouw.nl/ik-ben-het-even-zat/ ‎
rein, de groene meneer.
8 sep. 2015
hallo allemaal,
ik gooi alles in de blender.
voel me lekkerder frisser, en heb meer energie.
mijn menu voor de dag?
biologische havermuesli met karnemelk en ik gooi er ook nog wat goji bessen bij ...in mij broekzak in een beker met dop. als ik gerommel in mijn maag voel drink/eet ik het op in de auto.het is dan 37 graden.
lunch: muesli brood met rozijnen en roomboter.
diner: banaan,tomaat,kiwi,spinazie,appel,wortel, in de blender...
Henrike
5 sep. 2015
Wat een verfrissend stuk! Leuk geschreven, ik heb het met veel genoegen gelezen.
Zelf ben ik ook een smoothie fan. Niet omdat het een superfood is, maar omdat ik ontzettend veel problemen met mijn eetlust heb. Dagelijks genoeg binnen krijgen is een grote strijd.
Een smoothie is voor mij een uitkomst. Ik gooi er wat groenten in, wat fruit, een paar eetlepels muesli en en verdun het vervolgens minimaal zodat het geen sap is maar meer een puree. Een soort van potje olvarit voor volwassenen dus ;-)
Giselle
29 aug. 2015
Hoi Groene vrouw,
Is een groene smoothie van spinazie, druiven en een appel gezond?
En zo ja ook als je dit tweemaal daags drinkt? De druiven zorgen er ook voor dat je een beetje kauwt.

Groetjes
Stella
13 sep. 2015
Waarom 2x daags een suikerssmoothie? Wat zal de voedingswaarde zijn? Druiven gaan bovendien gisten. Het dauwlaagje is een schimmellaagje.
Gudron
14 aug. 2015
Ieder lichaam en bijbehorende behoeften zijn anders en dus is het zinloos om te schrijven dit is goed en dat niet. Smoothies zijn smoothies en dus geen sappen, met andere woorden gewoon boordevol vezels als je er de juiste ingrediënten aan toevoegt. Smoothie van 5 bananen, een hele zooi aardbeien, chia seeds en amandelmelk is een prima ontbijt; wederom ieder het zijne :) We hebben geen eieren, vlees en/of vis nodig; dat is een keuze. Sinds ik alle dierlijke producten uit mijn maaltijden heb verwijderd ben ik energieker, ben nooit ziek, heb een perfecte spijsvertering, gave huid, sterkere nagels en zat binnen twee maanden op een goede BMI en dat is 3 jaar later nog steeds zo; dat werkt dus duidelijk voor mij. Iedereen moet lekker naar zijn/ haar eigen lichaam luisteren en hulp en advies vragen van mensen met jouw gezondheid en geluk als prioriteit en geen commercieel/ financieel uitgangspunt. Genoeg blogs en Instagram account om ideeën op te doen of inspiratie vandaan te halen. Loni Jane en Dominick Thompson zijn mijn favoriet; erg inspirerend.
De Groene Vrouw
14 aug. 2015
Ieder lichaam en behoeften zijn anders, dat klopt. Maar zaken als enzymwerking gelden toch echt voor iedereen... En met je geloof dat we als mens geen enkel dierlijk product nodig hebben, ben ik het simpelweg niet eens. Maar zoals je schrijft: ieder het zijne.
De Groene Vrouw
14 aug. 2015
En ik weet niet zeker of dit is wat je bedoelt, maar als je suggereert dat ik een commercieel/financieel uitgangspunt stel boven de gezondheid en het geluk van mijn lezers en cliënten, dan hoef je hier niet meer terug te komen. Ik zeg het er maar even bij (en dan hou ik me nog in).
liana
14 aug. 2015
Gewoon wat extra stukken vers fruit en groente erin mikken.probleem opgelost. Dus niet verpulveren Ik drink niet elke dag een smoothie maar af en toe. Mijn favoriet Hennepzaad,stukje cacaonibs,cacao cocos rasp en cocos melk of volle melk. En dan na even mengen hele stukjes fruit. Hebben je ook wat te kauwen. Grappig dat het tot op het bot verpulverde dieet. Dit al 40 jaar geleden vertelde. Groente en fruit niet verpulveren maar eten. Toen wisten ze niet zo veel van enzymen.
Linda
14 aug. 2015
Goedemorgen,

Ik ben een sapvastenkuur begonnen. Ik heb een NUTRIBULLET gekocht en wat een prettig ding is dat. Het is niet sapcentrifuge en het niet een blender. Ik voeg noten en zaden toe en die verpulvert hij totaal, daar vind je niks van terug zeg maar. Ook doe ik er Sole in en Kokosolie. Ik maak wel anderhalve liter voor de hele dag in een keer, hoop dat dat slim is om te doen want ik heb geen tijd om zes keer per dag een "verse" te maken. Hij breekt stengels en taaie schillen af zodat de goede voedingsstoffen vrijkomen die daar nou juist inzetten. Ze noemen dat "voedingsstofextractie" Ik gooi er alles in wat ik lekker vind, verse groente, ook koolsoorten, rood fruit, appels, kruiden zoals peterselie, tomaat, verse gember enz enz. Ik drink zes keer 250 ml en drink het langzaam, heerlijk en ik kijk uit naar ieder glas. Verder eet ik niets en probeer het 10 dagen vol te houden. Ik zou me eens verdiepen in dit apparaat Groene Vrouw, misschien kun je dan daar je mening over geven of misschien een aanvulling doen op jou verhaal waar ik by the way helemaal achter sta.
De Groene Vrouw
14 aug. 2015
Als ze me er eentje sturen zal ik overwegen om er een eerlijke review van te maken (en die zijn dan dus ook echt eerlijk).
Jaimy
11 aug. 2015
Wow, wat een hoop reacties!

Ik drink in de ochtend een groene sap (geen smoothie). Inderdaad ik onttrek de vezels, gebruik een belachelijk duur geweldig apparaat waarbij de pulp volledig droog is en voeg geen vet toe. Ik doe dit wel vanuit een overtuiging juist zo en juist in de ochtend.

Ik geloof dat ons lichaam 's nachts in detox modus raakt en daar 's ochtends nog in zit. Tot het moment eigenlijk dat wij gaan eten en ons verteringsstelsel weer zwaar aan de slag moet met het verteren van vezels en eiwitten ed. Door bij het ontwaken eerst een glas water (met een theelepeltje sole) en een uurtje later een glas groene sap te drinken geloof ik dat ik mijn lichaam voorzie van voldoende vocht, vitamines, mineralen en energie zonder deze direct uit detox modus te halen. Met echt eten wacht ik nog even tot ik trek krijg. Het lijkt mij dan ook een goede start voor een gezond en rein lichaam. De rest van de dag eet ik echt voedsel en drink zo af en toe een glas water. Wat denkt u van deze theorie?
De Groene Vrouw
12 aug. 2015
Ik denk dat hij voor een deel klopt (hoewel ik een bloedhekel heb aan het woord detoxen - gewoon reinigen van afvalstoffen is een doodnormale taak in het lichaam, gebeurt ook overdag en is niks fancy's). Maar de sprong naar het idee dat je dan zou moeten beginnen met een glas sap, die zie ik niet zo. Wachten met eten als je geen honger hebt lijkt me alleen maar heel verstandig, zoals je op meerdere plekken op deze site kunt lezen; maar ook dan zie ik de noodzaak van een glas sap zonder vezels niet zo. Maar als jij er gelukkig van wordt...
Nicole
4 aug. 2015
Hoi Groene vrouw,

Allereerst mijn complimenten voor de manier waarop je schrijft. Je bent niet bang om te zeggen hoe het is (of ik elk geval hoe jij vind dat het is) omdat je geen commercieel belang bij ons hebt. Dat is serieus verfrissend! Vooral dat je zegt dat we zelf na moeten blijven denken, ben ik het helemaal mee eens. We denken als snel dat als anderen het doen, het dus wel goed moet zijn. Persoonlijk noem ik dat massa hysterie. Niet erg aardig, dat weet ik, maar als achteraf blijkt dat het toch niet zo goed was, of zo gezond, geven ze een ander de schuld. En dat is ook niet erg aardig, omdat je inderdaad gewoon zelf na moet denken. In alles, maar zeker ook met je voeding.
Ik voel de behoefte om mijn visie te delen op een plek waar dat schijnbaar mag, op mijn eigen manier. Hier dus in deze blog. Mijn verhaal kan misschien iemand helpen.

Ik ben sinds heel kort (week of 3) begonnen met wat raw food supplementen. Die poeders kreeg ik simpelweg niet doorgeslikt, zeker niet in een smoothie, dus ben ik overgestapt naar pilvorm van zaken als msm, tarwegras, balboa etc. Ik heb al commentaar gehad dat de pilvorm minder goed zou zijn, maar ik zie het zo: ik kom van een pizza-patat-chocola-ijsjes-en-vooral-geen-fruit-en-weinig-groenten-dieet af dus hoeveel slechter kon dit voor me zijn?
Mijn man doiet gezellig met me mee, en al na een paar dagen voelden we duidelijk verschil. Alles verbeterde! Nagels en haren werden sterker, gewrichten doen minder pijn, poepen ging ineens elke dag, mijn huid werd steviger en na een week of 2 werden allerlei pijntjes en zeurdingetjes ineens beter. Geen spierkramp meer, iets wat gedacht werd dat een neurologische aandoening was, werd ineens beter, concetratie en evenwicht verbeterden aanzienlijk, energienivo en uithoudingsvermogen werd hoger en noem maar op. Ik leek werkelijk wel half nieuw.
Ik kwam tot de conclusie dat mijn lijf al die jaren (stuk of 47) toch een hoop tekort was gekomen, maar blijkbaar was het nog niet te laat om daar wat aan te doen.
Smoothies heb ik direct afgezworen na 2 stuks, ik vond het gewoon vies, kan het niet anders maken. Het idee om erin te gaan spugen griezel ik van en ik wil het niet langer dan uiterst noodzakelijk in mijn klep laten verblijven, vanwege de smaakt. Dus...afgeschaft. Ook het feit dat iedereen liep te mmmmm-men en te zaaaaligen hielp niet. Ik werd niet aangestoken.. Mede ook door mijn suikerverslaving denk ik. We waren al gezonder gaan eten, meer groente, minder vlees, en duidelijk gevrieerder, en dat hielp ook. En nu hebben we besloten dat afvallen met behulp van raw foods uitgeprobeert gaat worden. Maar niet elke dag. En ook niet alles rauw, want laten we eerlijk wezen, dat is meestal gewoon niet te vreten. (zelf nadenken heet dat) Maar dus wel rauwe groenten en fruit en ff opletten wat je voor tussendoortjes naar binnen propt. Ik heb gedroogde bananenchips en gedroogde ananasstukjes ontdenkt, en ben verslaafd geraakt aan gepelde zonnebloempitten. Klinkt al beter dan een reep Milka van 300 gram nietwaar? En ik heb een paar rauwe recepten gevonden die ik wel durf te proberen. Ik heb veel gelezen over raw food, maar ben ongevoelig gebleken voor de druk en drang dat dit de enige manier zou zijn om in leven te blijven, en maak mijn eigen keuzes. Eerst de belangrijkste slechterikken eruit: niet bakken in boter of olijfolie, maar ik kokosolie, daarna zout eruit en vervangen voor himalaya zout. En nu voorzichtig kijken of dat rauwe eten iets is. Een salade met rauwe spinazie en noten lijkt me wel wat, maar daar bak ik dan een klein stukje kip bij. Tensotte is Vitamine B12 is toch ook wel heel belangrijk, dat zal je tandarts met name beamen. En raw gaan we voorlopig om de dag eten, en niet elke dag. Dat scheelt tensotte al de helft! Het moet wel leuk blijven. En dat is mijn boodschap aan iedereen, houd het haalbaar, houd het leuk. Neem kleine stapjes, denk na over wat je wilt bereiken en besef dat je niet over 1 nacht ijs moet gaan.

En wat betreft je blog, ik hoop er nog veel meer van te gaan zien in de toekomst.
peter
2 aug. 2015
Je bent supera !!!
menno
21 jul. 2015
Een smoothie moet je nooit langer dan 15 minuten laten wachten, want de groentes die zojuist in de mix gegaan. Diverse groentes verliezen de belangrijkste vezels en vitamines na blootstelling aan de lucht na deze 15 minuten..
De Groene Vrouw
22 jul. 2015
Nou, dat ze vezels verliezen lijkt me (fysisch gezien) niet helemaal kloppen. Dat van die vervliegende vitamines, daar moet ik nog eens iets over zeggen. Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeen Lijst!
Carlo
22 jul. 2015
Fruit dat gesneden en in een koeling bewaard wordt, verliest in ongeveer 5 à 6 dagen van 10 tot 25 procent aan vitamine C en carotenoïden (secundaire plantenstoffen die functioneren als antioxidant). Andere nutriënten (voedingsstoffen) en fytochemicaliën gaan niet verloren. Grappig om te vermelden is dat je het na die tijd niet meer wilt eten, omdat het dan toch al bedorven is.

Gesneden groenten houden hun vitamine C langer vast dan gesneden fruit. Volgens de United States Food and Drug Administration (FDA) verliezen geschilde of gesneden groenten de helft van hun vitamine C in ongeveer 1 à 2 weken tijd.

Nu hak je het spul in een blender wel wat fijner, dus dat zal het proces iets versnellen. Dan nog valt het allemaal wel mee, er blijft genoeg over. Bedenk ook dat het verlies ook optreed in ongesneden groenten en fruit.

@Nienke, voor jouw gemak, dit zijn de bronnen (helpen waarschijnlijk om een snelle start te kunnen maken als je er nog eens iets over gaat zeggen):
http://www.researchgate.net/publication/7027404_Quality_changes_and_nutrient_retention_in_fresh-cut_versus_whole_fruits_during_storage
http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm114299.htm
De Groene Vrouw
22 jul. 2015
Hey, supercool! Dankjewel :-D
Dat wil ik altijd wel, reageerders die me werk uit handen nemen ;-)
De Groene Vrouw
20 jul. 2015
Bedankt voor je suggestie! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeen Lijst! :-D
Eric
18 jul. 2015
Dat enzym in speeksel waar u het over heeft heet amylase en breekt zetmeel af. Tenzij u een aardappel smoothy drinkt, heeft het dus helemaal geen zin om uw smoothy uit te spugen en weer op te drinken.

Ook zitten er in groentensap nog voldoende vezels (niet te verwarren met pulp) en is dat vergistingsverhaal natuurlijk een extreem en uniek voorbeeld.

Laat mensen lekker hun sapje drinken zou ik zeggen ....
ugo
18 sep. 2015
Bedankt Eric, ik had ook al mijn twijfels over wat er geschreven werd.
Naast zetmeel worden ook 2voudige suikers in de mond al in stukjes gebroken.
"sacharose (biet- en rietsuiker, deze in geraffineerde vorm is de suiker zoals wij die meestal gebruiken), lactose en maltose"
Die willen we niet echt uit ons sapje halen, mochten die er al inzitten.

~ Hier stond iets dat niet zo aardig was en aangezien ik geen negativiteit op mijn site hoef te laten staan, heb ik dat even weggehaald | Nienke ~
ugo
22 sep. 2015
Ik begrijp het niet:
2 mensen zeggen dat er een grove fout in uw artikel staat (ik post zelfs de link van een betrouwbare referentie als bewijs, die je er dan zomaar uithaalt), en je laat die fout erin staan....?
En de rest mag ik hier niet posten, het was inderdaad negatief voor U: maar terechte kritiek...gefundeerd door een wetenschappelijk bewezen feit.
De Groene Vrouw
23 sep. 2015
Laat me één ding heel duidelijk maken: ik bepaal of ik kritiek terecht vind en ook of ik iets wil veranderen of niet. Jullie (de lezers) bepalen vervolgens of ze op mijn kennis vertrouwen of niet.

Als je het er niet mee eens bent zijn er twee oplossingen:
1. Ga lekker ergens anders spelen
2. Begin je eigen blog en ga daar verkondigen wat je vindt

Dat lijkt me voor iedereen het meest rustig. Zoals je merkt begin ik deze toon en manier van communiceren behoorlijk vervelend te vinden. Dit is het laatste dat we erover zeggen, de rest wordt verwijderd. Dus ga dan maar fijn ergens zaniken dat De Groene Vrouw aan censuur doet en vergeet er vooral niet bij te vermelden dat dat komt door de manier waarop je haar aanspreekt.

Anderen, die op me op een normale, vriendelijke toon op dingen wijzen, krijgen een heel ander antwoord. Good day.
ugo
23 sep. 2015
Als je toch zo zwaar censureert haal dan mijn complete reactie eraf ipv dingen eruit te knippen,

bedankt
De Groene Vrouw
23 sep. 2015
Nee hoor. Mensen mogen best zien dat je nare dingen zegt.
Miep
13 jul. 2015
Hallo Groene Vrouw,
Bedankt voor uw prachtige schrijfwerk, ik lees 't met alle plezier en haal ook veel informaties uit uw blog maar ook door alle reacties van anderen. Aangezien ik een gebitsprothese draag kan ik niet altijd goed mee kauwen of overweg, dus is een smoothie voor mij beter, dan helemaal geen fruit!, zachte fruit lukt altijd nog met eten. Mensen die net als ik met een gebitsprothese moeten doen, zou ik zeggen, blijf lekker centrifugeren of blenderen, want veel keus hebben wij niet, of toch wel??. Ik mag het graag lezen, ik wacht rustig af....
Met vriendelijke groeten!
De Groene Vrouw
13 jul. 2015
Lijkt me een prima oplossing, zeker als je er van tevoren even in spuugt (of bij ieuw-gevoelens: iedere slok goed lang door de mond laat rollen).
Miep
13 jul. 2015
Hallo Groene Vrouw,
Heel erg bedankt voor uw snelle reactie terug.
Wilde alleen nog even vragen, waarom eerst er in spugen? (inderdaad Ieuuwweuggg!!), van het lang laten rollen in mijn mond en dan pas doorslikken, spreekt mij eerder en beter aan, hahaha, anyway... Een top blog! ga zo door!! en ik ga u van harte volgen... verder wens ik u en iedereen een gezonde fijne avond.
De Groene Vrouw
13 jul. 2015
Dat staat in het artikel... ;-)
Alexander
3 jul. 2015
Ik snap dat je lezers wilt lokken, maar geef je artikelen een titel die erbij past?! Ik lees hier helemaal nergens wat je in de titel 'belooft.'
De Groene Vrouw
3 jul. 2015
Interessant. Wat mis je precies en hoe kan ik het goedmaken?
Truus
29 jun. 2015
Vandaag bij toeval op je blog gekomen. Eindelijk iemand die het met me eens is. Weg met al die slowjuicers, sapcentrifuges enz. Het gezondste lijkt me een zo onbewerkt mogelijk stuk groente of fruit. Kauwen een essentieel deel van goede spijsvertering.
Sita
5 jul. 2015
Hallo,
Ben toch heeeeel blij met mijn slow juicer. Elke morgen een groentesap met super food erin.
Zou het niet willen missen, voel me beter als ooit tevoren.
À bakker
26 mei. 2015
Wist je dat onze voorouders (die je steeds bij je vergelijkingen betrekt) gemiddeld nooit ouder zijn geworden dan ergens tussen de dertig en veertig? hoe je ook leeft, dood zul je
De Groene Vrouw
26 mei. 2015
Wist je dat dat helemaal niet waar is?
Of nou ja, wel: want de truc zit hem in het woord GEMIDDELD.
Individuele leden van de stam konden heel hoge leeftijden bereiken, 90 was helemaal niet ongewoon. Door de hoge kindersterfte (die dan weer vrij weinig te maken had met het dieet) werd het GEMIDDELDE sterk omlaag gehaald, waardoor onterecht het idee ontstaan is dat 'de oermens' standaard niet ouder werd dan 40.

Je hebt nog een keer gelijk: hoe je ook leeft, dood ga je toch. Maar persoonlijk ben ik liever tot aan mijn dood gezond & energiek, dan ziek en afgeleefd. Wat jij doet moet je zelf weten, natuurlijk.
Glen
2 sep. 2015
Als archeoloog moet ik je helaas toch zwaar tegenspreken. Welke bronnen u geraadpleegd hebt weet ik niet, maar je mag je niet zomaar over alle zaken uitspreken als je niet genoeg met de materie vertrouwt bent zou ik zo zeggen. De gemiddelde leeftijd van jong-paleolithische samenlevingsgroepen bedroeg gemiddeld (ja gemiddeld) zo'n 25 a 35 jaar. Er was heel veel kindersterfte, maar daarbuiten ook heel veel sterftegevallen in alle leeftijdsgroepen (wat inderdaad niet in de eerste plaats met het dieet te maken had). Sommige individuen konden inderdaad oud worden, maar 90 was wel degelijk een heel uitzonderlijk oude leeftijd voor die periode in onze menselijke geschiedenis. Het leven was enorm hard (it was after all an ice age you know) en gevaarlijk (grote wilde dieren, weinig bescherming, ...) Wat wel zo is, is dat ze gezonder waren dan wij, er waren immers veel minder ziektes omdat mensen in kleine groepen door het leven gingen en het bovendien te koud was om grote parasietenpopulaties te laten groeien. Dus dat scheelt natuurlijk ook wel wat.

Daarbuiten aten ze geregeld rauw vlees, maar in feite vrij weinig ten opzichte van gekookt/gebakken vlees. Vuurhaarden komen reeds systematisch voor vanaf 300.000 v.o.t. dus onze voorvaderen bakten hun vlees en vis al gedurende lange tijd. Dit heeft ook veel meer voordelen ten opzichte van het rauw te eten, op meerdere vlakken..
Bovendien waren er in die ijstijden van het Jong-Paleolithicum (en ervoor ook trouwens) erg weinig groenten en fruit (die zijn quasi allemaal later gecultiveerd). Ze aten natuurlijk planten en enige bessen, maar echt veel was er in veel periodes niet te vinden (again, that damn ice age)!

Hoe dan ook, als mens zou je gewoon een evenwichtig dieet moeten volgen. Voldoende goede vetten, eiwitten, mineralen, vitaminen, vezels, wat dan ook. Dus zeker niet alleen sapjes of smoothies, maar inderdaad als aanvulling op je verdere voeding, alsook voldoende drinken per dag. Ook niet overdrijven met vlees (zeker geen rood vlees) en gewoonweg zo natuurlijk mogelijk eten. Verder vind ik dat je schrijfstijl wel goed zit en ook chapeau voor het gehele artikel, alleen moet je oppassen met het aangeven van feiten als je niet geheel zeker van je zaak bent.
De Groene Vrouw
2 sep. 2015
Je vertelt een interessant verhaal, maar in je toon zie ik dat je het oneens bent met wat ik schrijf - en ik zie niet helemaal waarom. Ik beweer nergens dat onze voorouders hun vlees/vis NIET of juist 'alleen maar' zouden bakken, ik beweer niet dat onze voorouders tonnen van 'onze' (moderne) groenten en fruit gegeten zouden hebben, ik beweer ook niet dat mensen allemaal oeroud werden. Als ik het zo lees, zijn u en ik het gewoon met elkaar eens, dus ik ben benieuwd waar je discrepantie dan precies zit (of waar ik iets gezegd heb dat niet gebaseerd is op een begrip van dit 'vroeger').
maartje
22 mei. 2015
begrijp ik het goed dat je je darmflora dus juist kapot kan maken?? ik eet elke lunch een soep/msoothie en heb darmproblemen (pds?) al langere tijd hoor ook voordat ik dit deed. zou 2x dgs een roerbakschotel beter zijn en als tussendoor smoothie?
De Groene Vrouw
22 mei. 2015
Een eetpatroon dat (op dat moment) niet bij je past kan de balans in je darmflora inderdaad aantasten. Wat voor jou op dit moment in je leven het beste is, daar help ik je graag mee in een consult!
maartje
22 mei. 2015
Dat xou ik erg fijn vinden...als ik het kon betalen. Je blog spreekt me aan
Yvon
20 mei. 2015
Ik vind je stukje hartstikke leuk.
Maar dit is slechts één verhaal, begrijp me niet verkeerd.
Er zijn ook verhalen die ook heel leuk geschreven zijn,en deze promoten smothie's juis wel.
Ik weet wel dat mijn nicht met smoothie's heel veel is afgevallen, ze gebruikt er voor de vetten pindakaas in.
Zelf ging ik bijna over mijn nek toen ze dit vertelde, maar ik heb laatst geproefd en het smaakt echt niet verkeerd.
Ik denk dat ik het wel eens wil gaan proberen, als ik iemand van maat 52 naar maat 40 zie gaan en ook nog harde nagels erbij gekregen dan zal er toch zeker ook iets goeds aan zijn.
De Groene Vrouw
20 mei. 2015
Slechts één verhaal, maar dan wel een redelijk onderbouwde versie... kun je dat ook van pindakaassmoothies zeggen? ;-)
Yvon
31 mei. 2015
Nee echt niet hahaha Ik ben er eerlijk in, ik zou dit niet lang volhouden.
Ik heb meer blogs van je gelezen, en heb er veel van opgestoken.
Dank je wel!
Eline
16 mei. 2015
Dag,

Wat een heerlijk stuk, dank je, dit is zo fijn, ik voel me gelijk wat meer gesteund in mijn overtuiging dat het woordje "superfoods" vooral een mooie marketingstunt en verkooptruc is dan wat anders. Het word je zo opgedrongen, overal zie je het, iedereen doet het.
"Nee dank je, Ik schuif tijdens de lunch twee gepocheerde eitjes en 3 lappen wilde zalm op een paar slablaadjes en spoel dat weg met een wheatshot (een wat?), want ik eet heel gezond hoor!" roept een vriendin, terwijl ze minachtend naar mijn bruine boterham met kaas, een appel en kopje thee kijkt... Zoiets..
Als iemand met een heel laag inkomen kan dat soms vervelend zijn; mensen willen opeens allemaal aparte dingen en een simpele appel is niet meer goed genoeg.
Jouw directe schrijfstijl is zo verfrissend en op dit blog heb ik al veel tips gevonden hoe ook ik, zonder chia-zaad, acai-bes en quinoa, toch gezonder kan eten en beter voor mezelf kan zorgen.

Groetjes Eline.

Groetjes Eline.
Diana
7 mei. 2015
Leuk blog! Ik drink mijn fruitsmootie 3 keer per week, ik mix het met yoghurt en musli. Is dit dan gezond? Moet ik hier ook vetten bij doen?
mike
21 apr. 2015
Hallo "Groene Vrouw",
Geweldig, eindelijk eens iemand die het enzymen verhaal belicht.
Weinig smoothie-guru's die ook maar iets zeggen over de belangrijkheid van de voorverterings-sappen in je mond laat staan de bron-enzymen die het verterings/opname proces nodig heeft.
Ik beleef veel plezier aan je site.
Keep chewing.
Nathalie
6 apr. 2015
Hoi,
Ik ben nieuw op je site. Dit stukje was erg interessant, ik dacht namelijk ook dat groene smoothies gezond waren. Maar dat trek ik nu een beetje in twijfel. Ik vroeg me af hoe jij denkt over bietensap? Ik drink nu een shotglaasje per dag, ik heb een beetje erover geresearched en denk dat het ook goed voor me is. Ik probeer namelijk van mijn puistjes af te komen (gezicht, borst, rug). Hield trouwens ook niet lang vol met de groene smoothie :'). De bietensap wel. Maar omdat ik een beetje naïef was met de groene smoothie, weet jij meer over bietensap?
De Groene Vrouw
7 apr. 2015
Je vraag is een 'Vraagje', zie onder Vragen bij de FAQ ;-)
http://groenevrouw.nl/contact/faq/
RvdB
27 apr. 2015
Ik zou voorzichtig zijn met bieten, zeker vers sap. Bieten bevatten veel histaminevrijmakers. Maken je gevoelig voor allergieën.
Jedidja
28 apr. 2015
ik heb eea anders begrepen: smoothies zijn wel gezond (beter dan geen fruit nuttigen), maar de hele vrucht - of in stukjes - is beter...
Sylvia
25 mrt. 2015
Interessante site, een goed stuk en weer wat geleerd :)

Juist om mijn gevoelige spijsvertering wat te ontlasten neem ik, naast regelmatig een bottenbouillon, onder andere (groene) smoothies. Met toevoeging van (dierlijk) vet. Ook van rauwe lever maak ik een smoothie, in combinatie met kefir in de blender (op de laagste stand ivm stuk slaan van eiwitten). Tussendoor eet ik een stuk vast fruit en avondeten is gewoon goed kauwen geblazen.
De groene smoothies eet ik niet altijd rauw. Groenten als kool, spinazie, broccoli etc., kook ik van te voren ivm Antinutriënten.
De Groene Vrouw
25 mrt. 2015
Amen! :-D
Berend
20 mrt. 2015
Vetten!

Ja je hebt vetten nodig. Maar dat is maar 10 to 15 procent in je voeding (ook al zijn er mensen die minder doen) En laat nou net in een groene smoothie die balans nou heel mooi zijn.
Vandaag nog 1 gehad zonder toegevoegd vet met een vetpercentage van 13 %, hoger wil je ook niet gaan. Ja inderdaad in groente en fruit zitten genoeg vetten om al je vitaminen en mineralen te vervoeren.
Laat staan dat je meer vetten wilt binnenkrijgen wat bijvoorbeeld je insuline tolerantie(insuline gevoeligheid) verstoord.
Dirk
15 apr. 2015
Vetten kunnen dat absoluut niet veroorzaken! Hoe kom je aan deze informatie? Insuline resistentie krijg je door een teveel aan suikers. Ik spreek uit ervaring en ik kan je vertellen, dat is niet leuk. Ik heb destijds mijn koolhydraten (suikers dus) inname drastisch verminderd in mijn complete voedingspatroon en ben er toen gelukkig van afgekomen. Gewone dierlijke vetten is een geweldige voedingsbron en heb je nooit teveel aan? Ik eet ongelofelijk veel vlees en vis en ben desondanks 17 kilo kwijt. Hoppa.
Bella
19 mrt. 2015
Hi
Leuk stukje :)

Ik leef dus als vegan, maar kan geen enkele smoothie verdragen :/
Mijn maag heeft er geen zin in en ik lig dan ook een paar uur plat op de bank en in het ergste geval ziek in bed nadat ik er alles aan alle kanten heb uitgegooid. En chia of hennepzaad kan mijn maag al helemaal niet aan.


Ik krijg nu dus al een misselijk gevoel bij het woord smoothie :)
Best jammer, want ik hou ook niet zo van groente, mijn smaak is zeer beperkt en dat is lastig als je vegan bent :(
Nu lees ik net dat je schrijft...laat je ontlasting nakijken...
Kun je hier iets meer over uitleggen?
Wat zou mijn probleem kunnen zijn?
De Groene Vrouw
19 mrt. 2015
Ik denk dat je (voor je gezondheid) ook even serieus moet overwegen of veganisme wel voor jou is... verder hier:
http://groenevrouw.nl/poepdokter/
http://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
http://groenevrouw.nl/waarom-probiotica-vaak-niet-werken/
Elisabeth
19 feb. 2015
Hallo,

Ik vind het echt fijn dat ik je blog heb gelezen voordat ik mijn eerste groene smoothie ging maken. Daardoor heb ik er nu een andere kijk op. Ik probeer alle tips van je op te volgen om mijn smoothie gezonder te maken, alleen er is 1 ding wat ik nog niet helemaal begreep. Het stukje over 'vezels'. Want waarom zijn die vezels er niet meer als je iets fijnmaalt, en wel als je het grof maalt?

Ik hoor het graag!
De Groene Vrouw
19 feb. 2015
Dat is niet helemaal wat er staat. Vezels blijven vezels, grof of fijngemalen - maar echte sap-pers-apparaten halen de vezels er helemaal uit. En dat maakt wel verschil ;-)
dorus
17 feb. 2015
moraal van het verhaal.
eet veel groene groente die bij je constitutie horen en maak gebruik van de seizoenen.
en gebruik je mond als blender.
In het vijf elementen kookboek met chinese voedingsleer voor de westerse keuken wordt alles precies uitgelegd waarom je bepaalde producten in welk seizoen moet eten en welke producten voor jou wellicht goed zijn maar voor je partner of kind juist niet.
Hilda
15 feb. 2015
Hallo mevr., ik las ergens tussen de reactie's en antwoorden door dat Fucus een schildklier- stimulerende werking heeft. Slik nu inmiddels grofweg 28 jaar 0,175 mg. thyrax-duotab vanwege een aangeboren afwijking in de schildklier en wil eigenlijk wel graag van de thyrax af als dat nog mogelijk is. Daarnaast voel ik me na het lezen van deze info ook behoorlijk bekocht door artsen en de pillenfabriek. Is er bekend of er alternatief genezers zijn die met Fucus werken als medicatie t.b.v. op peil houden van tsh-ft4 waarden? En zo ja, dan zou ik graag een adres doorgestuurd krijgen. Al zijn de huidig in te nemen tabletjes klein en makkelijk om in te nemen, het blijft toch chemische troep. Bij voorbaat dank!
De Groene Vrouw
16 feb. 2015
Hoi Hilda,

Ik denk dat er heel veel therapeuten zijn die geschoold zijn in het werken met Fucus, maar zoek vooral een therapeut die kan uitzoeken of dit wel het juiste middel voor je is! Richt je met name op orthomoleculair therapeuten en fytotherapeuten die ook onderzoeken doen op dit gebied. Zie ook: http://groenevrouw.nl/hoe-vind-je-een-goede-therapeut/
Quiara
9 feb. 2015
Dag,

Leuke en informatieve blog!
En zoals velen voor mij al opmerkten: leuk geschreven; ik hou wel van een beetje directheid :-)

Inhoudelijk gezien moet iedereen inderdaad voor zichzelf ontdekken wat wel en wat niet werkt.
Al die beledigde typjes zouden moeten leren zich niet persoonlijk aangevallen te voelen wanneer ze iets lezen of horen wat niet in hun straatje past! Grappig dat je steeds wel even een tegenreactie geeft (humor).

Groeten van Quiara
De Groene Vrouw
9 feb. 2015
:-D
Jedidja
1 feb. 2015
"Meer rauwe dingen in het algemeen. Dus ook eieren, vlees en vis."
Rauwe gehakt lijkt mij niet gezond en een rauw ei ook niet... Zit je weer met bacteriën enzo he....
De Groene Vrouw
1 feb. 2015
Ja, wat grappig. Ik ben het daar niet mee eens. Waarom, dat vind je elders op de site :-D
elies
31 mrt. 2015
Tartaar is toch ook rauw en in restaurants serveren ze daar een rauw eitje bij! Harstikke lekker en gezond (oké zon restaurant tartaartje misschien niet door toevoeging van suikers en poedertjes, maar thuis zelf gemaakt
Marlene
3 aug. 2015
Vroeger thuis aten wij regelmatig een rauw opgeklopt eitje als ontbijt. Heerlijk met een beschuitje erbij om mee in het ei te dopen. En 40 jaar later vind ik dat nog steeds heerlijk!
Geen idee waar die afschuw van rauw ei vandaan komt... of toch wel.
De Groene Vrouw
4 aug. 2015
http://groenevrouw.nl/rauwe-eieren/ :-D
AgLaja
31 jan. 2015
Wil gewoon even zeggen: Geweldig stuk. Heb hartelijk gelaggen en ben het helemal met je eens.
Hoe ik gezond eet? Nauw niet echt maar ik voel wel eerst of het iets voor me is. Alles even proberen is mij vroeger geleerd. Daarna oordelen of het iets voor jou is en hoevaak en hoeveel. Dus niet te veel denken maar luisteren naar de taal van je lichaam. Dat hoofd zit toch maar in de weg met oordelen en verlangens. Supper, zie graag meer van je schrijfsels. Bendankt.
Sil
31 jan. 2015
1 grote smoothie maken en verdelen over de dag kan je een roofbouw plegen op de vitamine en mineralen, ze zijn zuurstof gevoelig en de kwaliteit neemt af.
1 stuk groenten en 1 stuk fruit voor 1 smoothie zal voldoende moeten zijn, de bedoeling is om te varieren over de dag.
wat ik doe, als ik zin heb in een smoothie, is kokos stukjes erbij doen, of klein gesneden droge vijgen/dadels, zodat je gedwongen word om te kauwen..
Een smoothie heeft voor mij geen richtlijn.. het gaat om de kwaliteit voor je gezondheid!
marja
28 jan. 2015
Moraal van dit verhaal, geloof niet alles wat je hoort!
Denk zelf goed na! Elke persoon is anders, jeweet zelf eigenlijk wel wat er goed is! Je moet alleen goed naar je zelf luisteren.en een smoothie op zijn tijd is echt wel lekkerEn gezond! Maar dat is een biefstukje ook. Wil niet zeggen dat je elke dag biefstuk moet eten. Dus ook niet elke dag een smoothie. Maar dan een heel stuk fruit of een hele wortel of zo.
Ik denk dat je al een heel stuk verder bent om te stoppen met pakjes en zakjes en alles gewoon op smaak te maken met eigen kruiden en specerijen.
Francois
21 jan. 2015
Nou nou wat een uitgelezen mening over groente smoothies.
Voor mensen die echt willen weten kijk eens naar de film. Fat, sick and nearly dead van Joe Cross. Ook voldoende info op internet hiervan te vinden.
Deze man heeft het zelf geprobeerd en gelukt
Ik ben nu ook zelf een 2 maanden bezig met groentesmoothies volgens het idee van Joe Cross.
Ik val af maar vooral voel ik me echt uitstekend. Ik heb meer energie en ik slaap veel beter. Mijn lichaam is ontgift.

doe er je voordeel mee

gr Francois
De Groene Vrouw
21 jan. 2015
Ik vind dat ook een prachtige film, maar dat wil niet zeggen dat ik kritiekloos overstap op de groene smoothies. Wat is er mis met zelf blijven nadenken en nieuwe informatie inbouwen in wat je al doet?
Marieke
18 jan. 2015
Hoi hoi,

Wat schrijf je lekker. Leuk stuk! Vraagje (ook al zeg je hier boven al dat je een smoothie moet verdelen over de dag, toch ga ik dit vragen): wat is jou mening over een (gezonde ;-)) smoothie als avondeten? Of misschien een wat kleinere smoothie met daarnaast een kleine portie avondeten? Ik probeer zelf wat af te vallen, maar weet niet zo goed hoe ik het avondeten moet aanpakken.

Groetjes
De Groene Vrouw
19 jan. 2015
Mijn mening daarover is te uitgebreid om als reactie in een blogpost te schrijven... misschien dat ik er nog een keer apart over blog. Wil je meer informatie over een blogpost, speciaal afgestemd op je eigen persoonlijke situatie dan verwijs ik je graag door naar het Half Uurtje Kennis: http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ :-D
Agaath
17 jan. 2015
Hahaha, wat heb ik van dit stuk genoten! Meteen geen plannen meer om 'n slowjuicer te kopen (y).
Adriana
15 jan. 2015
Is het echt zo dat koken de celwandstructuur open breekt, zodat je lichaam groente beter verteert? En deze: Lycopenen worden beter opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat. Hetzelfde geldt voor vitamines, carotenoïden en andere voedingsstoffen uit bereide producten.
Dus..... rauwe groente is niet echt zo goed als beweerd wordt.
De Groene Vrouw
15 jan. 2015
Dat is zo, maar koken kan ook nadelen hebben. Voor de meeste mensen is een combinatie tussen voldoende gekookte en voldoende rauwe groenten ideaal :-D
Toon
14 jan. 2015
Hoi groene dame,

Ik wil even reageren op het stuk 'vetten'.

Als ik een smoothie maak als ontbijt. En die opdrink samen met een boterham met minarine. Waarom zou ik er dan nog vetten bij doen? En dan nog verzadigde vetten?

bedankt
Toon
14 jan. 2015
Owjaa, vergeten bij te zetten:

Voor de rest van de dag eet ik normaal. Dus genoeg proteïnen, koolhydraten en vetten :)
De Groene Vrouw
14 jan. 2015
Hoi Toon,

Buiten het feit dat ik groot tegenstander ben van zoiets als minarine, kijk ik graag met je mee naar je persoonlijke situatie en voedingsbehoeften in een FoodCoaching: http://groenevrouw.nl/consult/voedingsconsult/
Of misschien is de Basiscursus Positive Eating iets voor je: http://groenevrouw.nl/product/basiscursus-positive-eating-januari-2015/

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
eric
2 jan. 2015
ha hier hou iki nou van ongezouten eerlijk en zonder nonsens .
je verwoord het mooi en zet het duidelijk neer op deze manier zouden we het alllemaal moeten snappen dank je voor je bericht ik denk er ook zo over .
alleen ja misschien moet ik wel wat aanpassen in mijn eet patroon ,maar daar ben ik al mee bezig en dat gaat niet over de smoothies .
Gaston
8 dec. 2014
Dag groene vrouw,
Vanochtend was ik bij mijn chinese kruidendokter. De chinese traditionele geneeskunde heeft een heel systeem om voeding aan de mens te koppelen. Toen ik vertelde dat ik elke dag een groene shake met spinazie neem bij het ontbijt (volgens mijn vrouw beter een half uur voor de yoghurt met ander lekkers, graag jouw visie daarop), schrok ze bijna, want dat is 'koud' voedsel. Niet zozeer in de zin van te lage temperatuur, maar naar de aard van de spinazie. Is jou daar iets van bekend?
Alvast dank
De Groene Vrouw
8 dec. 2014
Ja, voornamelijk dat de TCM en Ayurveda het inderdaad zo beoordelen. En verder wat in het artikel staat.
Inge
31 dec. 2014
Hoi, dat heb ik inderdaad ook gehoord. Op internet is er wel wat iver te vinden.
Veel dingen zijn koud. Warm zijn onder andere peper, paprika en kaneel, dus daar vul ik het koude voedsel (spinazie, komkommer, tomaat, sla, de meeste fruitsoorten) mee aan.

Groetjes, inge
kelly
6 dec. 2014
Is het niet beter om een slowjuicer te gebruiken in plaats van een staafmixer?
De Groene Vrouw
7 dec. 2014
Lees het artikel nog eens ;-) Een slowjuicer haalt alle vezels uit het fruit, een staafmixer niet.
glenn
6 dec. 2014
Inderdaad, mateloos irritant dat Engels/Amerikaans er tussendoor. en dan ook nog al die spierballentaal; typisch vrouwelijk blijkbaar. En zoveel tekst, zoveel woorden...... Ik ben al snel afgehaakt, maar toch nog even een groene rochel in die smoothie gespuugd om al die teksten van je te verteren en ook die van alle kwijlen die zo enorm positief hebben gereageerd, maar gewoon hun oude patroontjes blijven volgen.
Ben heel benieuwd of je deze ook gaat plaatsen, of, zoals velen, dit soort reacties gewoon maar deleten.
De Groene Vrouw
6 dec. 2014
Beste Ervaren bestuurder/consultant/toezichthouder met een open stijl van aansturing, en een inspirerend en motiverend optreden,
ik zal je ontzettend missen als je gezellig ergens anders gaat spelen. Dág!
Oh wacht, voor je gaat nog dit: groenevrouw.nl/beleefdheid
iebee
11 feb. 2015
1-0 voor de Groene Vrouw ;-) !!!
Rini
7 apr. 2015
Gek he dat jij de enige bent hier die op deze manier schrijft.
Dus maak het leven van je zelf een stuk leuker en doe wat ze schrijft,maak je je niet alleen zelf gelukiger,maar ook HEEEEEEEL veel mensen op deze site ook :-) :-) :-)
Zeker 2,mij en de groene vrouw :-) :-) :-)
Het ga je goed,and thnx voor je mooie meegedeelde mening,grtjesssssss!
Ido
1 dec. 2014
Ik heb met veel plezier je blog gelezen. Complimenten hoe je lekker losjes kan schrijven en je gevoel daarbij mooi kan verwoorden.

Echter slaan we niet door met gezonde voeding? Dat je nadenkt over wat je eet en daardoor keuzes gaat maken in wat je eet (bijv een verdeling maakt in eiwitten, koolhydraten en vetten en welke producten goed en minder goed voor je zijn) is inmiddels wel bevestigd dat dit goed voor je is. Hier zou naar mijn mening zelfs meer aandacht aan geschonken mogen worden.

Maar dingen als: groente en fruit niet bij elkaar slaat wel erg door. Als dat banaantje bij een groene smoothie ervoor zorgt dat het lekker smaakt so be it. Als we zo naar voeding gaan kijken kunnen wel door blijven gaan met details. Is gezonde voeding dan nog wel leuk?

Daarom is mijn advies: gezonde voeding met mate. Denk er serieus over na maar sla niet door. En ja dan heb ik het ook over spugen. Zie je het al voor je: ff lekker roggelen in je smoothie tijdens de lunch met je collega's :P.
Stella
13 sep. 2015
Als ik me goed herinner uit de jaren 90, kunnen citroen, appel en banaan bij groente. Dus niets mis met je banaantje.
Elisa
20 nov. 2014
Ik drink inmiddels 4-5 keer in de week een groene smoothie in de ochtend (als ontbijt) en het bevalt me heel goed. Drink ook al bijna geen koffie meer in de ochtend omdat ik er steeds minder behoefte aan heb na een groene smoothie.
Zie ook: http://deplanteneter.nl/2013/01/113748-tien-redenen-waarom-een-groene-smoothie-de-beste-start-van-de-dag-is

Ben zelfs inmiddels aan het afvallen, wat wel mooi meegenomen is.
De Groene Vrouw
20 nov. 2014
Boele en ik zijn het niet altijd eens op alle vlakken ;-)
Daphne
19 nov. 2014
Zo blij met dit artikel! Geweldig geschreven!
Ik begin er niet meer aan, die groene smoothies. Fruit smoothies vallen prima, maar zodra ik er ook maar iets van groen in doe dan voel ik me niet echt meer prettig. Ik denk dat ik mijn groene bladgroenten beter op een andere manier binnen kan krijgen. Bij voorkeur gekookt of in ieder geval verwarmd.
En ook ik was ooit fan van al die raw food goeroes die uiteindelijk allemaal in een lekker warm klimaatje bleken te wonen. Heb zelfs nog het boek The 80/10/10 Diet gelezen van Douglas Graham over fruitarisme. Zijn oplossing voor het koude klimaat: óf effe doorbijten met je fruitdieet of overwegen te verhuizen naar de tropen. Het was best komisch ;-)
martine
16 nov. 2014
TOP stuk! eindelijk eens heldere informatie over groene smoothies.
Ik weet meteen waarom mijn buik op knallen staat ( na 2 dagen een smoothie te eten, want ik kauw wel
Jan
21 okt. 2014
Dit is het eerste blog dat ik van je lees. Geweldig geschreven, ik meld me direct aan!
Susan
10 okt. 2014
Hoi groene vrouw!

Ik kwam dit leuke artikel tegen toen ik zelf vandaag iets schreef over de smoothie-hype. Ik heb er even naar gelinkt: http://moestuinmoeder.wordpress.com/2014/10/10/juice-it/.

Fijn weekend!
Janneke
5 okt. 2014
Met dat spugen moet je wel uitkijken. Kwam een man een cafe binnen en hij bestelt een kopje koffie. Hij moet alleen even naar de wc en om te voorkomen dat iemand van zijn koffie drinkt, legt hij er een briefje bij: 'Ik heb erin gespuugd.'
Even later komt hij terug, staat eronder: 'Ik ook' :-)
De Groene Vrouw
6 okt. 2014
Tsjonge. Wat een avontuur!
quinn de vries
5 okt. 2014
Een hele unieke blog, zoiets als dit heb ik nog nooit gelezen.
Dat betekent echter niet dat het slecht is, integendeel ik vond deze blog openbarend!
Ik zal opnieuw naar ''groene'' smoothies moeten kijken om te zien of dit wel iets voor mij is, haha :P

Erg bedankt!,
Quinn
Olga
12 sep. 2014
Hey!
Ik heb net een pan soep gemaakt als mijn ontbijt. (Zat toevallig al in de planning)
Maar ik heb deze ook fijngemaakt met de staafmixer. Dan heb je toch eigenlijk hetzelfde effect als bij een smoothie. Je hoeft dan ook niet te kauwen. Bovendien is dit heet i.p.v. koud. Dat is dan misschien ook weer niet zo gunstig voor de enzymen. Misschien ook daar nog weer stukjes aan toevoegen? En verzadigd vet zit er ook niet in evenals andere toevoegingen die je in een smoothie wel stopt. Ligt dan misschien aan de basis van de soep.
Daar zat ik ff aan te denken :)
Bianca
24 aug. 2014
Ik heb nu mijn gehele vrije zondag besteed aan het doorspitten van jouw blog, en kan niet anders zeggen dan dat ik nog nooit van mijn leven een zondag beter heb ingevuld dan dit :)

Alles wat je schrijft, en hoe je het schrijft, past bij mijn zijn.
Ik tracht al jaren mijn lichaam te vertalen, en VOILA!
In grote lijnen ben jij het antwoord wat ik eigenlijk al wist, maar mijn hersenen niet konden beredeneren omdat we als mens zijnde soms nog te vast zitten in een stramien van oa opvoeding en dus wat we gewend zijn te eten.

Wat het eten van brood betreft, daar heb ik enorm veel van je geleerd. Ik hate brood uit eindelijk zo erg, dat ik het zelf ben gaan bakken, maar dat zelfs mij tegen ging staan. En nnu begrijp ik waarom. Dus mijn dank!

Wel heb ik nog een vraag die misschien niet direct op dit artikel slaat, maar zemelen. Is dat ook slecht? Want dat kon ik dus niet vinden zo op je site. En wat als je lijnzaad eerst een tijd laat weken in water wat ik altijd doe? Ontneemt dat dan ook nog steeds teveel vocht van je lichaam?

Sorry maar heb zoveel van je gelezen maar stel dus de vraag op de eerste blog van jou die ik las na het bijna besmet te zijn geraakt van smoothies :)
De Groene Vrouw
24 aug. 2014
Fijn om te lezen :-D
Lijnzaad is geweekt prima (en niet geweekt ook, zolang je er maar genoeg water bij drinkt). Zemelen zijn gewoon tarwevezels, dus ik ben daar niet per se voorstander van; er zijn genoeg andere manieren om aan je vezels te komen zonder ze uit graan te moeten willen halen: http://groenevrouw.nl/vezelig-maaltje/ ;-)
Max_G
23 aug. 2014
Ik heb een goede blender en een goede slowjuicer. In de slowjuicer maak ik sap van witte kool, wortelen, bieten etc. want die groenten zijn uit de blender niet te hachelen. Maar als sap heerlijk. In de blender veel groene bladgroenten, vermengd met wat ijskoud water, ongebrande noten, lijnzaad en bijvoorbeeld een appeltje.

Zoet fruit bij groente werkt voor mij niet. Maar verse ananas met een banaan, verse gember en verse kurkuma uit de blender is heel lekker! Een paar ons tomaten, verse basilicum, zwarte peper en wat olijfolie ook.

Prima maaltijdvervangers ook deze hipselbrouwsels. We eten gemiddeld genomen echt al genoeg hoor!
www.receptensmoothies.com
21 aug. 2014
Heej, Ik gebruik zelf ook groene smoothies. Ik ben er eigenlijk wel heel tevreden over! Maar het is niet dat ik alleen op groene smoothies leef! Ik eet s'avonds altijd een goed stuk vlees (Nee geen kip) echt vlees! Daarbij loop ik elke dag een kwartiertje 10 km/u (2-2,5 km) Ligt aan de warmloop tijd. Daarnaast doe ik ook nog wat andere cardio's. Ik heb wel echt het idee dat groene smoothies een hoop bijdragen aan mijn fitheid!

Groeten Thiemo
Marie
19 aug. 2014
Wat een verschrikkelijk irritant geschreven stuk! Hoewel ik de informatie erg interessant vind, kon ik me net met moeite er doorheen slaan. Misschien moet je eens denken hoe je dingen brengt want je hebt een hoop te leren aan anderen alleen op deze manier komt het echt niet ver. Seriously.
De Groene Vrouw
22 aug. 2014
Bedankt voor je bijdrage. Je vindt het vast niet erg als ik door blijf schrijven voor de paar duizend bezoekers per dag die mijn schrijfstijl wél kunnen waarderen. Je bent dan van harte welkom om zelf een andere blogger te zoeken die beter bij je past.
Brennie
23 sep. 2014
Ik vind dit juist geweldig geschreven! En denk dat je dan inderdaad beter naar een tekst kunt zoeken die je WEL aanstaat. Tegenwoordig vinden mensen het altijd maar nodig negatief te reageren op iemand i.p.v. inhoudelijk! Bahbah. Misschien toch wat teveel groene smoothies geslurpt :P
Saskia
21 okt. 2014
Ik kwam hier "per toeval" terecht en was meteen om vanwege de schrijfstijl. Héérlijk luchtig geschreven met een dikke knipoog. Voor mij is dat juist dé manier om geboeid te blijven lezen. En ik lig om de paar zinnen in een deuk om hoe het geschreven is. Tegelijkertijd pik ik er ontzettend veel van op dus mijn hartelijke dank daarvoor! En zo zie je maar weer, iedereen leest dit op zijn eigen(wijze) manier....
Jouke
23 okt. 2014
Helemaal mee eens. Ik vind het een superleuke blog, echt smullen ;-).
Ik heb deze site ook pas ontdekt en nog lang niet alles gelezen (als dat er ooit van gaat komen) en hoewel ik een aantal dingen te omslachtig of gewoon niet aantrekkelijk vind geniet ik heel erg van de schrijfstijl en de humoristische, soms laconieke toon. En daarbij ook nog "rijk gevuld" met zinvolle informatie.
eva
11 aug. 2014
Prachtig stuk! Ik ben geen smoothie-mens (teveel gedoe, moet ik die blender weer gaan afwassen) maar heb met interesse je stuk gelezen en genoten van je schrijfstijl. Je hebt in ieder geval een grote glimlach op mijn gezicht getoverd!
Katelijne
5 aug. 2014
Vandaag zocht ik recepten voor lekkere groene smoothies en kwam bij dit prachtige verhaal. Ik trakteerde mezelf namelijk op een nieuwe staafmixer die niet rook naar brandend plastic. Voel me nu na twee dagen citroen, appel, komkommer en bleekselderie al heel gezond, maar doe wel uren over mijn grote beker. Morgen maar eens in spugen.
Else
26 apr. 2016
Een staafmixer die niet ruikt naar brandend plastic lijkt me een goed cadeau aan jezelf. Ik ga toch maar eens bellen met de Philips over de garantie op mijn naar brandlucht ruikende en metaalstof verspreidende blender. Dat was een cadeautje van mijn schoonmoeder trouwens.
angela
30 jul. 2014
ik dacht dat je beter geen fruit en groente bij elkaar kunt eten , omdat deze enzymen elkaar tegen werken ?? Kun jij me hier iets meer over vertellen / uitleggen ??
De Groene Vrouw
30 jul. 2014
Goed idee! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeen Lijst!
Elisabeth
18 jul. 2014
Goed stuk, klopt helemaal over die smoothies. Voor mijn darmen ook niet goed, in ieder geval niet zoals het door de meesten wordt aanbevolen.
Herbalife is inderdaad troep. Wist je dat de oprichter, Mark Hughes', heel jong is overleden, kennelijk heeft herbalife hem niet geholpen. Herbalife is toen overgenomen door twee investeringsmaatschappijen. Zij hebben maar een doel; heel veel winst maken. De bovenlaag in Herbalife zijn schat hemeltje rijk en de onderlaag die veel zieltjes moeten winnen werken alleen voor de bovenlaag, de top dus. De onderlaag leert maar een ding; de bovenlaag napraten.
Laylah
15 jul. 2014
Rauw vlees (lever), vis?
Zitten hier geen schadelijke bacteriën in?
Zou je hier wat meer over kunnen vertellen?

Van rauw ei wist ik al dat het oa dankzij de schaal ongevaarlijk is (voer de hond en katten volgens het barf principe) maar over rauw vlees en vis kan ik enkel vinden dat je er mee moet op passen.

Lever wordt hier sowieso al gegeten (evenals niertjes en hart ) maar wel gebakken of gekookt.

Een smoothie van enkel groenten kunnen stukjes geiten of schimmelkaas en noten of zaden door, smaakt goed samen, je gaat kauwen en er zit wat vet in :)
De Groene Vrouw
15 jul. 2014
Bedankt, ik zet je idee op de Grote Blogpost Ideeen-Lijst!
Sterre
14 jul. 2014
Hey Groene vrouw, goeie blog!
Is rauw ei wel goed (in een smoothie)?
En zuivel producten erdoor of erbij?
Heft dat niet de vitamines weer op?
De Groene Vrouw
14 jul. 2014
tadaa ;-)
http://groenevrouw.nl/rauwe-eieren/
Rianne
9 jul. 2014
haha, HELD!!! :)
Lizzy
24 jun. 2014
Goedemorgen.

Ik ben in 3 maanden 5 kg afgevallen door meer bewegen, gezonder eten en veel water te drinken.
Maar de laatste 1.5 maand val ik niet meer af.
Ben op dezelfde manier bezig maar er is geen effect meer.
Op aanraden van iemand ben ik vanmorgen met smoothies begonnen.
Best lekker zo uit de blender!
Wat kan ik zo uit mn keuken gebruiken als vetten?
En wat zou ik nog toe kunnen voegen om misschien nog een beetje af te vallen?
Vanmorgen heb ik vers citroensap, halve avocado, banaan, spinazie en handje vol frambozen gebruikt. En water uiteraard.
De Groene Vrouw
24 jun. 2014
Beste Lizzy,

Voor persoonlijk advies over je voedingspatroon of over het invoegen van een blogpostonderwerp in je persoonlijke situatie, verwijs ik je graag door naar de voedingsconsulten.
Vanessa
12 jun. 2014
Hoi,

Wat kun je heerlijk schrijven :D heb erg gelachen om sommige opmerkingen.
De sapcentrifuge gaat er hier uit was toch al een onding ;)
Gelukkig heb ik nog en blender met beker en ga zeker je tips opvolgen en nu hopen dat ik me beter ga voelen kan wel wat energie gebruiken door chronisch slaapgebrek door klein lief dreumesje :P
Marianne
9 jun. 2014
Heerlijk om al jouw reacties op de reacties te lezen. Op zomaar een dag dat ik voor de gezelligheid voor de kinderen toch ff een smoothie ga brouwen. Ging even kijken bij je hoe of dat ookalweer moest! Ga je tips ter harte nemen! Thx
Carlo
5 mei. 2014
Dank voor de inspiratie. Je stelligheid in het stukje heeft me doen twijfelen :-). Daardoor zit ik wel met een specifieke vraag: "Welke enzymen zit er in speeksel die fruitsuikers afbreken?".

Het afbreken van het koolhydraat (zetmeel) wordt inderdaad door speeksel gestart. Dat klopt. Het enzym Amylase helpt hier een handje bij. Amylase komt voor in verschillende soorten fruit.

In fruit zitten de fruitsuikers glucose, fructose en sucrose:
- Glucose is al de kleinste eenheid koolhydraten. Dat is de brandstof voor elke lichaamscel;
- Fructose wordt door het enzym Aldolase aangepakt en dat proces vindt plaats in je lever;
- Sucrose (sacharose) wordt afgebroken door het enzym sacharase of invertase en omgezet tot fructose en glucose. Dat proces gebeurd in de dunne darm.

Kun je me helpen met "ont-twijfelen"? :-D. Zie ik nu wel of niet iets over het hoofd?
jedidjah
5 mei. 2014
Kan ik als vet ook avocado toevoegen?
De Groene Vrouw
6 mei. 2014
Avocado bevat met name (hele gezonde) onverzadigde vetten. Ik zou zeker ook iets van verzadigd vet toevoegen om de onverzadigde te beschermen tegen oxidatie.
jedidjah
6 mei. 2014
Oké dan ga ik gewoon lekker door met mn kokosolie. Bedankt voor je reactie.
walther
4 mei. 2014
ik ben het helemaal niet met u een over smoethies,ik ben 77 jaar jong,ik drink al meer als n half jaar groene smoethie.s ik heb mij nog nooit zo gezond,gevoeld,ik doe veel meer op n dag ,voel mij geweldig, mijn huid ziet er beter uit ,mijn stoelgang is beter,ik gebruik er wel veel verse gember ,bij .zo verder gaan onderzoeken,
De Groene Vrouw
4 mei. 2014
En wie zegt dat u zich niet nóg beter kan voelen na het opvolgen van de adviezen in dit artikel? Niemand heeft gezegd dat u geen smoothies meer mag drinken... alleen dat ze gezonder kunnen dan de meeste mensen nu doen.
walther
17 jan. 2015
sorry, maar,ik ik hoef mij niet beter te voelen als nu , het kan trouwen niet beter als men maar tevreden is , datt is belanrijk,en dat kunnen velen niet zeggen,ik raad n iederaan ,om smothies te gebruiken,met extra gember, en n beetje geelwortel.. te gebruiken liefst geen suiker , ierder mens heef suiker nodig maar met mate, nodig,, dat is jou benzine suiker , veel geluk mensen
De Groene Vrouw
18 jan. 2015
Prima! Tot sinas...
agnes
3 mei. 2014
Oh nienke! Ik heb me kapot gelachen! Dank voor je heerlijke column!
nele
2 mei. 2014
Dag mevrouw, is het mogelijk het principe uit te leggen van de alcolholproducerende darmbacteriën en hoe we dit zouden kunnen herkennen? Of is dit iets wat enkel individueel tijdens een consult en na darmonderzoek kan worden vastgesteld.
Het jaagt me alvast schrik aan. Vriendelijke groetjes en bedankt.
De Groene Vrouw
2 mei. 2014
Voor zover ik weet is het niet iets dat je kunt herkennen 'van de buitenkant'. Het wordt weleens opgemerkt bij een alcoholische leververvetting bijvoorbeeld, als de persoon in kwestie geen druppel blijkt te drinken. En verder dus inderdaad door het te testen dmv een onderzoek.
Angela
1 mei. 2014
Waarom ben je fel tegen Herbalife, wie zegt dat ze niet weten wat ze doen??
Heb je jezelf wel is goed verdiept in Herbalife, en ook meetings bijgewoond, waar artsen enz je laten kennis maken met het product..?
Ik ben er namelijk wel voorstander van, ik voel me veel fitter en gezonder, plus het feit dat ik 20 kg ben afgevallen, vet percentage behoorlijk gedaald is.
De Groene Vrouw
2 mei. 2014
Wat fijn voor jou. Ja, ik ben bij een bijeenkomst geweest en gillend weggelopen. Ik heb namelijk 3 jaar kruidengeneeskunde op zak, medische basisvakken, darmfloratherapie en voeding&gezondheid. Ik denk dus dat ik enigszins weet waar ik het over heb. In tegenstelling tot de gemiddelde Herbalife-verkoper.

Er werd beweerd dat alles veilig was, want FDA-approved (wat dus alleen iets zegt over de voedselveiligheid, niet over de werkzaamheid). En er wordt inderdaad gebruik gemaakt van échte kruiden met een échte werkzaamheid. En dus ook een échte contra-indicatie, waar je rekening mee dient te houden als je zo'n kruid aan mensen geeft. Maar die werd niet genoemd (niet op de bijeenkomst, niet op de verpakking en niet op de 'training' die verkopers krijgen). Plenair een kritische vraag stellen over deze gevaarlijke bezigheid werd niet toegestaan - dat moest je maar bij je contactpersoon doen. Met als gevold dat dus niemand in de zaal opmerkzaam gemaakt kan worden van deze wanpraktijk.

Iemand die Herbalife was gaan verkopen en vond dat de verkoop eigenlijk toch wel tegenviel, werd afgekapt met "tsja, je moet er natuurlijk wel zelf iets aan doen", einde verhaal. Wat er dan wél besproken werd? Wonderverhalen, mensen die 10.000 euro of meer verdienden in de maand, mensen die 20 energie-uur per dag extra kregen (da's knap), en demagogische truckjes ("ik heb hier 5 euro, wie komt hem halen? JAAAA je moet wel je kans grijpen. Ik bied jullie hier vanavond een kans, wie grijpt hem?").

Herbalife is een piramide-verkoopverhaal waar ik sowieso al jeuk van aan mijn spreekwoordelijke ballen krijg. Maar het feit dat ze mensen in gevaar brengen door bijvoorbeeld te beweren dat je meer energie krijgt en afvalt van een product met Fucus (een sterke schildklierstimulator), zonder er ook maar één seconde bij stil te staan wat zo'n product voor negatief effect kan hebben op iemand met, pakweg, een onontdekt schildklierprobleem, is gewoon misdadig.

Ik geloof dat dat zo'n beetje is wat ik ertegen heb. Of wilde je nog meer weten?
Tamara
8 jul. 2015
Ik vind het zo zorgelijk dat dit soort praktijken kunnen blijven bestaan..!!
Als er toch duidelijk gebruik wordt gemaakt van slechte producten of zelfs gevaarlijke.. Hoe kan het dan dat hier niet tegen ingegrepen wordt?!
Die piramide-systemen zijn doodeng! Niemand is verantwoordelijk, uiteindelijk moet je ALLES zelf maar zien op te lossen
Nicky Name
7 okt. 2015
Nou lieve Tamara,
Allereerst zijn piramideverhalen niet doodeng, je moet er gewoon van weg blijven. En wat betreft het gebruik maken van slechte producten: dan kunnen ze zo'n 80% van de aangeboden voeding wel uit de supermarkt gaan halen.
kokosnoot
29 apr. 2014
Jij Adviseert kokosolie in je smoothie. Koskosolie is toch een verzadigde vet dus slecht voor je ? Kan je er niet beter raapzaadolie of olijfolie in doen dan ?
De Groene Vrouw
29 apr. 2014
Oei... jij moet echt duidelijk even bijlezen op dit blog ;-)
Verzadigd vet is NIET slecht voor je, als je maar zorgt dat het uit de juiste bronnen komt (dus niet van de macdonald's).
Meer lees je hier:
http://groenevrouw.nl/het-grote-overzicht-van-olie-vet/
http://groenevrouw.nl/dip-saus/
http://groenevrouw.nl/patatje-anders/
http://groenevrouw.nl/blog/vette-kennis/
Elizabeth
22 apr. 2014
DOE variëren?! Ok, dan ga ik inderdaad ergens anders spelen.
De Groene Vrouw
22 apr. 2014
Right. Ik weet niet wie je bent of waar je precies beledigd om denkt te moeten zijn, maar dat lijkt me dan inderdaad een prima plan...
Joyce
21 apr. 2014
Een groene smoothie op zijn tijd vind ik heerlijk. Ik kauw elke slok zodat er voldoende speeksel vrij komt voor de vertering. Afwisseling en combineren is de kunst en natuurlijkrlijk altijd goed blijven luisteren naar je lichaam. Wanneer ik trek in pap heb eet ik havermout, dan weer eens yoghurt met cruesli (rotwoord ik vergeet altijd hoe ik het moet schrijven;-)). Ik drink haast nooit melk, karnemelk of koffie behalve wanneer mijn lichaam daarom vraagt (d.m.v. enorme trek) dat doe ik soms ook met chocolade of chips :-) ook al weet ik dat msg (e621) ervoor zorgt dat ik meer eet dan ik wil.

Ik heb me laten vertellen dat het chlorofyl uit het bladgroen beter opgenomen wordt doordat de groente stuk gemaakt wordt in de blender. Daarnaast zou de geblendeerde groenten nog genoeg vezels bevatten.

Hoe maak ik mijn groene smoothies gezonder? Of het gezonder is weeg ik niet….avocado, kokosvezels, kokosmelk, soms wat moerbeien of gojibessen of cacao nibs (deze voeg ik pas na het blenderen toe), verse kruiden zoals peterselie of basilicum. En als ik een lauwwarme smoothie wil dan maak ik mijn smoothie met warm water.
Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en zo min mogelijk te stressen over alle ongezonde verleidingen (zoals een lekkere zelfgemaakte appeltaart of kwarktaart). Dus mijn tip…doe waar je je goed bij voelt dan hoef je anderen ook niet te overtuigen.
Rene
21 apr. 2014
Goeie tips. Echter lijkt me het stukje over Koud een stap de verkeerde richting in. Als je rauw voedsel verwarmt gaan er een hoop voedzame stoffen (nutrienten) verloren. Ook al raad ze je aan 'langzaam op te warmen tot een graad of 35,' je kunt het dan niet meer rauw voedsel noemen, zoals ze zelf al verklapt door het Soep te noemen. Tikkeltje overdreven ook dat het je lichaam energie kost als het de smoothie zelf op moet warmen. Dat is verwaarloosbaar met de energie die je krijgt. Gember, cayenne, etc. maken je smoothie ook niet warmer van temperatuur, maar is enkel heel erg gezond.
Ik ben benieuwd wat de groene vrouw hier zelf als reactie op heeft, misschien is het namelijk wel handig enzo voor 'koude' mensen.
Rene
21 apr. 2014
Volgens onderzoek verhogen spices, zoals gember, kaneel en cayenne (capsaicin) je metabolisme - hoeveel calorieën je verbrand - en is het 'verwarmende gevoel' te danken aan die verhoging.
De Groene Vrouw
21 apr. 2014
Ik ben zelf absoluut geen tegenstander van gekookt of verwarmd voedsel. Ik denk dat mensen gezonder worden als ze méér, maar niet alléén maar rauw voedsel eten. Dus ik heb geen enkel probleem met het verwarmen van wat dan ook, zelfs als het dan niet meer rauw is (hoewel de raw vegan community 37 graden als grens aanhoudt, dus volgens mij is iets van 35 graden nog wel degelijk raw - aangezien vrijwel alle enzymen dan intact blijven, wat volgens mij de hele crux is).

Zoals ook in het stuk staat: als jij en je spijsverteringsstelsel gelukkig worden van koude smoothies, good for you. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen en ik vind het een schadelijke ontwikkeling dat dit aan alles en iedereen wordt aangeraden - ik kom dagelijks de ellende tegen die sommige mensen over zich heenhalen door mee te willen doen met de raw craze, terwijl dit simpelweg niet bij ze past. Oók niet met verwarmende kruiden. De energie die je nodig hebt om iets van 10, 15 graden op te warmen naar 37 (lichaamstemperatuur) is zeker niet verwaarloosbaar te noemen. Een natuurkundige kan je dat vast beter uitleggen dan ik, maar feit blijft dat er echt veel mensen zijn die er simpelweg niet tegen kunnen en een stuk opknappen door het merendeel van hun eten (althans tijdelijk) niet in rauwe staat te nuttigen, totdat ze zijn aangesterkt.
jedidjah
21 apr. 2014
Ik maak voor mijn zoon altijd van verse gember thee omdat hij een doorbloeding probleem in zn vingers heeft in de winter,dit helpt weldegelijk, betere doorbloeding zorgt voor opwarming van het lichaam, dus het werk zeker wel en is dus geen onzin.
Elsbeth Lassche
19 apr. 2014
ik herken veel
Elsbeth Lassche
19 apr. 2014
Mooi geschreven.Jet verhaal van vetten wist ik daarom gebruik ik visolie.Verder eet ik elke morgen mijn Herbalifeshake.Ik drink m in sojamelk, maar doe er wel lijnzaad ben in.Is dit ok, want het verhaal van de enzymen aanmaken heb ik vaker gehoord.
De Groene Vrouw
19 apr. 2014
Ehm... is dit oké, tsja. Ik ben fel tegenstander van Herbalife, omdat ze geen idee hebben wat ze doen maar wel met echte (werkzame) kruiden werken. Dus afhankelijk van welke kruiden dat zijn en of die bij jouw situatie passen, is dat wel of niet oké...
Elsbeth
21 apr. 2014
merk dat je niet gied geïnformeerd bent de oprichter is af gereisd naar China om zich te verdiepen in de Chinese kruiden Zijn daarom ook in de producten verwerkt
De Groene Vrouw
21 apr. 2014
Ik weet niet precies waar je op doelt... verklaar jezelf?
Judith
17 apr. 2014
Het is ook handig om stukjes van iets in je smoothie te doen. Bijvoorbeeld kokosrasp erdoorheen. Dan ga je vanzelf kauwen.

Verder vind ik heel belangrijk om naar je lijf te luisteren. Dat is raadgever nummer 1!
Er zijn zoveel verschillende meningen te vinden dat het totaal niet meer duidelijk is wat er nu wel of niet klopt.
Mono-eten... of juist niet?
Sapjes... of juist niet?
Rauw eten.... of juist niet?
Vlees eten.... of juist niet?
Reinigingskuren doen... of juist niet? En welke eigenlijk?
Enzovoort.

Je deelt jouw kennis en het klinkt logisch! Kloppend. Maar een ander deelt zijn kennis en die komt dan weer niet geheel overeen met de jouwe, terwijl het ook kloppend klinkt. (Victoria Boutenko, David Wolfe, Shazzie)

Smoothies kun je niet plukken in de natuur, dus zijn ze niet optimaal voor ons. Tuurlijk at de oermens ze niet, maar ja, die hadden wel een gezond gebit. Zonder vullingen, waardoor het kauwvlak verdwenen is...
Gekookt voedsel kun je trouwens ook niet plukken... en wat at de mens eigenlijk voor ze wapens voor de jacht en het vuur ontdekten?
Het is nu toch totaal onmogelijk voor ons om te eten wat de oermens at? Het natuurlijk habitat is aardig verwoest door ons. Het is dus altijd schipperen met eten.

En dan heb je nog emotie-eten. Hoeveel van wat we eten is eigenlijk emotie-eten? Eten we daardoor niet veel meer dan we eigenlijk nodig hebben?

En hoe zit het met de spirituele kant van eten? Wat is dan het verschil tussen het eten van fruit, bladgroente, wortels en knollen, eieren en dieren?
En hoe zit het met het verband tussen wat je eet en je bewustzijnsniveau?

Ik vind voeding een gecompliceerd onderwerp geworden. Wel heel boeiend! Maar moeilijk om de juiste manier van eten voor mezelf te ontdekken.
Ik eet in ieder geval wel smoothies, ik doe er vaak wat wilde groente in zoals paardebloem, brandnetel, zevenblad, klaver, duizendblad, zilverschoon... maar niet te veel, dus de smoothie wordt er niet echt groen van.
De Groene Vrouw
17 apr. 2014
Het is inderdaad onmogelijk om te eten zoals de oermens at (al is het maar omdat we niet 100% exact weten wát die zoal at). Maar het biedt wel een mooi uitgangspunt dat we kunnen aanvullen met gezond verstand en kennis van het menselijk lichaam - en dan komen we een heel eind. Althans, dat is hoe ik het doe. Of David Wolfe het daarmee eens is, moet 'ie zelf weten ;-)
Louise
17 apr. 2014
Ik voeg er altijd een lepeltje rauwe cacao nibs aan toe. Als je dan een slok neemt moet je eerst op de cacao nibs kauwen voordat je e.e.a. doorslikt.
jedidjah
17 apr. 2014
Hoe kom ik erachter of ik idd mijn lever aan het vervelen ben,dat alcohol verhaal van je schrik ik wel van.ik begin de dag altijd met citroen in lauw water juist om mn lever te ontgift en na een half uur drink ik dan mn smootie, nooit aan gedacht dat dat dus slecht kon zijn voor je lever. En goed die tip van de vetten!
De Groene Vrouw
17 apr. 2014
Zonder te testen kom je daar niet achter vrees ik... tenzij het zo gortig wordt dat je het begint te voelen ;-)
jedidjah
19 apr. 2014
Hoe test je dat?:-S
De Groene Vrouw
21 apr. 2014
Met een darmflora-onderzoek natuurlijk ;-)
Cath
17 apr. 2014
Goed stuk!! Ik denk er praktisch hetzelfde over.

Mijn 'smoothie' is een flinke pan opzetten met koud water. Daarin vlees mèt vetrand en bot of een hele kip.. zeezout, ui-mèt-velletje (voor de kleur), eierschalen, selderij, prei, verschillende verse herbs uit de tuin(ligt eraan welke smaak ik wil) en breng het aan de kook. Daarna laat ik het een hele nacht op zéér laag vuur trekken. De andere dag zeven, het vlees apart houden en de bouillon gebruik ik om SOEP van te maken. Er gaat o.a. prei, selderij, bloemkoolstukjes, erwtjes, wortel (in fijne reepjes), bieslook, 1 grote aardappel (diced), 1 tomaat in blokjes, 1 lombok (rode peper), knolselderij in blokjes, lavasblaadje, 1 eetlepel zelfgedroogde boerenkool, 1 eetlepel zongedroogde tomaatjes (fijngehakt) in en alles onbespoten, uit eigen tuin! Na 10 minuten gaat het vlees terug in de pan en na in totaal 15 minuten, heb ik een heerlijke 'smoothie'.. SOEP dus met 'beetgare' groenten. De rest van de pan met soep laat ik eerst afkoelen en zet ik daarna weg in de koelkast. Elke dag schep ik daar uit wat ik nodig heb en verwarm dat, want die hele pan steeds opwarmen is niet goed natuurlijk. ;) Zo heb ik zeker 3 dagen een lekkere bak soep errrr.. smootie.. als voorafje of als lunch. En nee, ik word er niet dronken van... Voor de rest eet ik gewone maaltijden en alles VOL, nooit halfvolle- of dieetproducten.. d.w.z. roomboter, room, zelfgemaakte volvette kaas, zelfgemaakte zuurkool, Kefir van volle melk, veel groente uit eigen tuin, weinig fruit, zelfgemaakt stevia-extract van steviaplanten uit eigen tuin, weinig brood of pastaproducten, scharreleitjes, vlees van b.v. koeien die alleen grassen gegeten hebben... etc. etc. en ik voel mij er zeer goed bij. Het leuke is dat ik een normaal gewicht heb en bijna nooit trek heb buiten de gewone maaltijden om en dus niks hoef te 'snacken'. Ik heb liever een klein beetje roomboter dan een flinke kluit margarine.. (wagensmeer noem ik dat) ;)
Danielle
26 apr. 2014
hoi Cath,

leuk stukje,ben het helemaal met je eens
wapf?
ik eet ook voornamelijk zo,en ben heel slank,ondanks het vele vet waar mensen zo bang van zijn.Jammer is dat hoor.

groetjes
Yvonne
17 apr. 2014
Wat een mooi stuk...ook ik zit aan de groene smoothies. Gewoon lekker voor tussen door, ik gooi er van alles in wat ik lekker vind met avocado of lijnzaad. Ik maak het nooit aan met water maar gooi er een flinke dosis soya melk doorheen. Ik vervang geen maaltijd met een smoothies want kauwen vind ik ook erg belangrijk. Ik merk dat ik door de smoothies minder trek heb in zoetigheid, daardoor snoep ik minder en val dus heel langzaam af...bij mij heeft het dus voordelen.
Kim
16 mei. 2014
Zoek het blog over Soya eens op!!!
Danielle
17 apr. 2014
Even een stukje overgenomen van een andere site; Net als met de nachtschades zie ik een hardnekkig fenomeen keer op keer de kop opsteken. nl. de consumptie van rauwe spinazie. Vooruit dan maar, nog 1 keer voor de volledigheid: rauwe spinazie zit boordevol oxaalzuur dat nierstenen kan veroorzaken en moet NIET, ik herhaal: NIET, rauw worden geconsumeerd. Spinazie moet ALTIJD gekookt worden. We moeten zeer alert zijn op de volgende anti-voedingsstoffen in plantaardige voeding:

- fytinezuur in granen, zaden, noten, bonen en peulvruchten.
- Oxaalzuur in o.a. spinazie, rauwe chocola en rabarber.
- Goitrogenen (schildklieronderdrukkers) in kruisbloemigen.
- Neurotoxines in nachtschades.
Jacqueline
17 apr. 2014
Ik eet (en drink) m'n spinazie altijd rauw. In salades verwerk ik ook altijd spinaziebladeren. Volgens mij gaat het meer om de hoeveelheid die je eet (bijvoorbeeld 4 dagen per week spinazie), afwisseling en variatie is altijd goed. Broccoli blancheer ik wel altijd even, dat lijkt mij niet zo goed om rauw te eten.
Danielle
26 apr. 2014
vooral wel doen dan die spinazie rauw eten.
Afieke
17 apr. 2014
Danielle, heb je een paar tips van sites oid waar je deze informatie vandaan hebt? Ik ga ook even zelf googlen, maar misschien wil je jouw bronnen ook vertellen? Ik zal wel in een winterslaap hebben gelegen, maar dat over rauwe spinazie wist ik niet... Ik eet dat heel graag en ook best regelmatig rauw, ook in smooties, en wil nu graag meer weten over dat oxaalgebeuren.
Annais
27 jun. 2014
Groene vrouw, ik ben benieuwd naar jou reactie op de post over spinazie (oxaalzuur) en noten en peulvruchten (fytinezuur). Dit eet ik beide net heel veel, dacht dat ik goed bezig was.
De Groene Vrouw
27 jun. 2014
Ik ben het er niet volledig mee eens.
Ja, er zit oxaalzuur in spinazie en ja, dat wordt grotendeels weggespoeld tijdens het koken (kookwater weggooien dus!). Maar dat wil niet zeggen dat je in paniek moet schieten over rauwe spinazie.

Zie de blogpost van vandaag ;-)
Danielle willems
17 apr. 2014
Wat een leuk goed stuk weer. Ik heb ook een x gelezen dat t groen (spinazie en boerenkool) vaak niet goed is vanwege het vele oxalaat wat je dan binnen krijgt, vooral.als t nog rauw is.
hilja
17 apr. 2014
Ik heb 6 weken groente/fruit smoothies gedronken...Eerste 4 weken alles oke...Nam ze ipv lunch..Daarna nog 2 weken maar kreeg last van mn darmen en werd misselijk. Meestal 3 srt groente..bijv wortels bieten en boerenkool en 3 srt fruit..Als ik er u aan denk word ik al misselijk..Krijg het er niet meer door.Ben niet een groente en fruiteter dus vandaar de smoothies..Maar eens kijken hoe ik dit ga oplossen met je tips!
Corrie
17 apr. 2014
Hallo groene vrouw,

Ik heb voor het eerst een stukje van je gelezen en ik heb me kostelijk vermaakt bij het lezen.
Wat een humor, maar ook wat een duidelijke uitleg. Ik ben het roerend met je eens.
Luister naar je eigen lichaam en blijf op de van de ontwikkelingen maar loop niet overal als een kip zonder kop achteraan.
Nou ik blijf je stukjes lezen, erg leuk.

Groetjes Corrie
Marjo
17 apr. 2014
Eén vraag blijft bij mij over na het lezen van je interessante betoog: waarom adviseer je (dierlijke) verzadigde vetten?
De Groene Vrouw
17 apr. 2014
Omdat die (mits uit een goede bron) ontzettend goed voor je zijn. Maar dat verhaal is te lang om hier te vertellen in een reactie; ik heb er al heel wat blogs over geschreven dus genoeg te vinden! :-D
Annelot
17 apr. 2014
Ik vind je stukje weergaloos! Je schrijft precies wat mijn instinct me ingeeft, maar wat ik niet zo goed onder woorden kan brengen. Denk dat je veel mensen tegen het zere been schopt. De raw-vegan-smoothie-lifestyle lijkt soms wel een religie. Als je iets afwijkends zegt krijg je meteen een snauw. Ik heb absoluut niets tegen gezond en bewust eten, maar wel op een ontspannen manier en graag met een flinke dosis humor en boerenverstand. Dat doe jij in mijn ogen supergoed. Keep it up. Ik geniet van je schrijfsels!
Jettepetet
16 apr. 2014
Interessant maarrrrr wat doe ik nu met mijn 2-jarige dochter??? Naast moedermelk drinkt ze nagenoeg niets anders (slokje thee, water en soms karnemelk). Dus ben ik zo blij dat ze wel dagelijks een glas groene smoothie wil drinken. Vaak van ca 3 soorten fruit, avocado, geperste sinaasappel en wat groente. Gewoon doorgaan???
De Groene Vrouw
17 apr. 2014
All info die je nodig hebt om die vraag te beantwoorden staat in het artikel :-D
Afieke
16 apr. 2014
Pfff bedankt! Ik drink nu al een paar weken bijna dagelijks een groene smoothie als tussendoortje, maar ik merk dat ik me er tot nu toe helemaal niet beter door ben gaan voelen. Volgens je punten doe ik het best redelijk goed, ik gebruik mijn blender, voeg vet toe (meestal avocado of kokosolie) en kou is voor mij geen issue. Ik denk dat het 'm voor mij zit in de enzymen - of misschien zelfs wel de alcohol.
Mijn darmen lijken op dit moment in ieder geval compleet de weg kwijt te zijn... Bolle opgeblazen buik, kramp, pijn op de wc, weinig ontlasting... Dit frustreert me, ik zei vanmiddag nog tegen mijn man: raar he, ik ben toch heel gezond bezig?! Ik helemaal opnoemen wat ik allemaal goed doe... Kennelijk dus niet goed genoeg. Wat er mis is begrijp ik nog niet precies, maar dit verhaal geeft mij in elk geval genoeg stof tot nadenken. (ook over de vraag of ik niet toch een x moet bellen voor een consult)
Am
16 apr. 2014
Als ik t zo lees, denk ik gelijk: te weinig vezels en te weinig enzymen (want je kauwt niet).
Sterkte en succes. Ik hoop dat je je snel beter en fitter voelt.
Afieke
17 apr. 2014
Hoi Am,
Dank je voor je reactie. Ik kauw niet op de smoothies nee, maar ik eet daarnaast wel minimaal drie gezonde maaltijden per dag (waarop ik wel kauw). Zou het dan toch aan het niet kauwen op de smoothies kunnen liggen?
Ik ben voor dit moment toch maar even gestopt met de smoothies en ga een poosje goed veel groente en vet etc. eten dmv kauwen. Maar ik weet ook niet goed of ik daarmee de boel in mijn buik rustig ga krijgen.
frederika
28 feb. 2015
dat klinkt als een herxheimer reactie dat is als je lichaam meer afvalstoffen kwijt wil dan je aankan en dan kan je behoorlijk ziek worden maar dan moet je niet opgeven wel heel veel drinken des te sneller spoelt je lichaam schoon het is het waard om daar door heen te komen je voelt je top als je al die afvalstoffen kwijt bent en daar afvalstoffen zich opslaan in je vet verlies je ook gewicht
De Groene Vrouw
28 feb. 2015
Ik vind het fijn als we in de reacties geen medisch getinte adviezen aan elkaar gaan geven. Als mensen ondersteuning nodig hebben, zijn de reacties onder een blogpost daar niet de plek voor; dan hebben ze een therapeut of gezondheidskundige nodig die hen kan begeleiden. In de reacties onder een blogpost weet je nooit precies wat er speelt en dat is geen verantwoorde situatie om zelf advies te gaan geven. Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/ :-D
frederika
28 feb. 2015
hoi
sorry dat je mijn advies als medisch ziet ik vindt het alleen jammer als mensen afhaken van gezond eten vanwege de herxheimerreactie het was goedbedoeld
De Groene Vrouw
3 mrt. 2015
Dat begrijp ik :-D Maar waar het me om gaat is dat je niet zeker weet of we hier wel met een Herxheimer te maken hebben. Dat is precies de reden dat ik zo tegen 'even snel' advies op internet ben: je weet niet precies wat er speelt en dat kan gevaarlijk zijn. Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Ellen
16 apr. 2014
Voor mij geen groene smoothies. Ik eet wel wat extra groente en fruit, en maak yoghurtsmoothies :-)
Joan
16 apr. 2014
Slecht onderbouwd stuk! Sinds ik aan de Groene Smoothie`s ben, naast mijn andere voeding voel ik me stukken beter!! Mijn darmflora vaart er wel bij... Veel en harde vezels zoals jij aanraadt is voor mijn darmflora funest. Wat mij betreft is jouw betoog dus onbetrouwbaar. Ik ken veel mensen die zich beter voelen met Groene Smoothies! Beetje verstand gebruiken en varieeren en daarnaast normaal je andere gezonde voeding eten.
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Interessant dat je mijn stuk slecht onderbouwd en onbetrouwbaar noemt, maar zelf geen enkele onderbouwing geeft voor je eigen beweringen... overigens vind ik het niet specifiek getuigen van gezond verstand als je beweert dat harde vezels slecht zijn voor de darmflora. Hoe weet je dat? Bovendien: wat voor jou persoonlijk geldt, geldt helemaal niet voor de rest van de mensen. Hoe heeft de oermens al die tijd door moeten komen zonder blender of sapcentrifuge? Met nog veel meer vezels dan wij nu aten? Hun darmflora vaarde er in elk geval wel bij.

Maar als jij er niks mee hebt, zou ik zeggen: lekker groene smoothies blijven drinken en ergens anders gaan spelen. Het is duidelijk dat je mijn doelgroep niet bent: die zijn namelijk een stuk weloverwogener in hun bewoordingen (óók als ze het ergens niet mee eens zijn).
Joop
16 apr. 2014
Okay, de oermens, ik geloof niet dat je ons heden ten dage daarmee kunt vergelijken. Inderdaad wat voor de een goed is is dat niet perse voor de ander ... dat is dan ook in jouw redenering het geval. Je reactie is eerder uit emotie dan constructief en ik moet zeggen dat ik, vanuit een ander hoek nl de ayurvedische, ook geen groente en fruit bijeen doe in een smoothie. Vezels zijn zeker niet altijd en in overmaat goed.
Joop
16 apr. 2014
vergeten! Je zou ook kurkuma toe kunnen voegen.
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Zeker! Dan heb je verwarmende eigenschappen én bitterstoffen én antioxidanten bij elkaar, en dat is zo ongeveer het fytotherapeuten-walhalla :-D
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Mijn reactie komt vanuit emotie omdat ik het niet erg vind als mensen het met me oneens zijn (dat komt vrij vaak voor), maar dat het zo fijn zou zijn als ze dat eens wat eloquenter duidelijk zouden maken. Het is namelijk best vermoeiend om onbetrouwbaar, ononderbouwd en gezond verstand-loos te worden genoemd, alleen omdat iemand denkt dat ik het bij het verkeerde eind heb.

Verder is een overmaat aan vezels inderdaad niet goed (vooral niet de verkeerde, daarover vind je genoeg andere artikelen op dit blog), maar ik heb het dan ook niet over een overmaat aan vezels. Ik heb het erover dat zelfs mensen die hun stinkende best doen, doorgaans nog niet aan de juiste hoeveelheid dagelijkse vezels komen - en dat het zeven van je sapcentrifugesapje daar niet aan bij gaat dragen. Zelfs niet als we ons niet kunnen vergelijken met de oermens. Lees nog maar eens goed.
Maartje
17 apr. 2014
Oke die ga ik onthouden 'jij bent mijn doelgroep niet'. HAHA! Geniaal. Weet ik eindelijk hoe ik met mijn 'niet-doelgroep' om kan gaan.
Diana
16 apr. 2014
Heb genoten van je stukje! :)

Ik heb vorig jaar zomer een periode elke dag groene smoothies gedronken omdat ik erg weinig energie had (bleek achteraf de glutenintolerantie, dus die smoothies hielpen niet ;) ) maar mijn darmen raakten er ook een beetje van streek van, dus na een paar weken was ik er maar weer mee opgehouden. Nu drink ik het maar af en toe, wanneer ik een periode wat minder groente heb gegeten en vooral wanneer het warmer weer is, met idd lekker wat vet erbij :)

De smoothies een beetje opwarmen, daar had ik zelf helemaal nooit aan gedacht! Weer wat geleerd :D
G.
16 apr. 2014
Tegenwoordig zijn die groene smoothies inderdaad echt een rage. Goed om er eens de andere kant over te lezen :). Ikzelf krijg smoothies in het algemeen gewoon niet weg, dus neem ik ze ook niet. Geef mij maar gewoon iets om op te kauwen, daar maak je me veel gelukkiger mee ^^.
marlies
16 apr. 2014
wat doe ik nu met mijn sapcentrifuge?
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Gewoon... af en toe gebruiken voor een lekker sapje ;-)
Anne-Monique
16 apr. 2014
Helder..... alleen wat ik dan zo lastig vindt is dat er ook vaak wordt gezegd dat je een smoothie, nadat je hem hebt gemaakt, zo snel mogelijk moet opdrinken, omdat hoe langer je hem laat staan, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Dus ik bewaar bewust niets voor eind van de middag, maar drink m in 1x op. Heb je daar nog tips voor?
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Afgedekt bewaren, dan gaat er zo min mogelijk verloren :-D
Janine
16 apr. 2014
Zo te lezen doe ik het zo slecht nog niet, behalve alles wat je noemt doe ik er een rauwe eidooier en rauwe melk kefir in. Verder varieer ik zo veel mogelijk.
Wat is je mening over protein smoothies? Op basis van almond butter en zo, zonder fruit en groen spul?
Caro
16 apr. 2014
Groene smoothies vallen bij mij niet goed. Maar ik bemn wel benieuwd wat jij als ontbijt adviseert
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Alles met de tag Ontbijt ;-)
http://groenevrouw.nl/tag/ontbijt/
iebee
16 apr. 2014
Mooi stukje ! Ik maak soms ook green smoothies, maar alleen omdat ik ze lekker vindt. Heerlijk frambozen en blauwe bessen met een hand spinazie en een flinke kwak griekse yoghurt, en als ik een hele goeie bui heb nog een scheut room ! Ik laat de bessen en frambozen eerst ontdooien in kokend water, is de smoothie niet koud meer en zijn meteen die fruitjes gewassen (want bij die bevroren appie fruitjes staat nergens of ze gewassen zijn !)
soetkin
16 apr. 2014
Lijkt me niet slecht dat ik zo'n luie doos ben dat ik alleen maar water drink, en groenten, fruit, noten ed zo naar binnen hap ipv er eerst een smoothie of melk of zo van te maken. Bedankt voor de -alweer- verhelderende uitleg!
Annie
16 apr. 2014
Verstand gebruiken is in mijn ogen vooral: verschillende dingen proberen en kijken hoe je lijf reageert. Ieder lichaam is anders, dus wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet. Ik kan nu pas - sinds ik groene smoothies als ontbijt drink - voor het eerst in mijn hele leven zonder medicijnen voor m'n darmen. Gaat 100x beter dan ooit. Dat lijkt me een behoorlijk duidelijk teken dat het wél goed is. Gewoon koud, als ontbijt dus en zonder toegevoegde vetten (die krijg ik de rest van de dag wel binnen). Geen last van winderigheid of wat dan ook!
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Ik ben benieuwd naar je darmflora, maar verder heb je natuurlijk gelijk: wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet en andersom. Overigens is het wél voor iedereen zo dat de vitaminen en mineralen gewoon beter worden opgenomen met wat vet - en dat is niet hetzelfde als je dat op een ander moment op de dag eet. Dus misschien toch eens overwegen een lepeltje kokosolie of -room toe te voegen...
Ulrike
16 apr. 2014
Haha, leuk stuk weer! Ik kauw mijn smoothies trouwens wel, maar terugspugen lijkt me ook een prima optie. Ik hou ook niet van kkkkkkoude smoothies dus ik verwarm het fruit en het vocht meestal even in een pannetje. Bijvoorbeeld de diepvriesbosbessen/frambozen. En dan geniet ik heerlijk van mijn lauwe, kauwbare smoothie. Het klinkt nu als kots en hee, zo ziet het er meestal ook uit. Maar lekker is het wel en als je niet teveel zoet fruit gebruikt heb je geen last van winderigheid volgens mij. Bedankt voor de tips, ik zal nog wat extra vet er in gooien in het vervolg.
Jennn
16 apr. 2014
Haha, geweldig stuk, eindelijk een tegengeluid, ik was er al van overtuigd dat het minder goed voor je was dan er door veel mensen geroepen wordt, en nu weet ik waarom ik er altijd al iets tegen heb gehad
Else
14 okt. 2015
Tsja, ook ik heb me een paar keer aan zo'n smoothie gewaagd, maar ik krijg het niet echt weg. Soepjes dan weer wel <3 Sinds kort vol met groenten in mijn eigen getrokken bouillon van twee gehalveerde koeienenkels. (Nee, dat klinkt appetijtelijk).
Mascha
16 apr. 2014
Whahahahahahahaaa!!
Geniaal geschreven weer :)
Mens luistert u toch beter naar uw lichaam en varieer, message recieved! ;)
Mama's Jungle
16 apr. 2014
Wat heb ik je stukje weer met veel plezier gelezen - Dank daarvoor. Dat spugen in de smoothie bewaar ik tot mijn collega's erbij zijn. Kunnen we meteen het alcoholpercentage testen aan de hand van de duur van de daaropvolgende lachbui (-:
Ellebel
16 apr. 2014
Nu snap ik het, haha, werd gek van winderigheid ;) En mijn gezin ook, hahaha.... Zocht het in een andere hoek, maar nu is het me duidelijk, we gaan er iets aan doen!!!Heerlijk stuk om te lezen trouwens!
Jip
16 apr. 2014
Gefundeerd stuk? Dan ben ik wel benieuwd waar je je fundaties vandaan haalt. Want bijvoorbeel (teveel) vetten in combinatie met die hoeveelheid (fruit)suikers.... daar help je juist je bloedsuikerspiegel mee over de kop.
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Ach ja, ik heb alleen maar de afgelopen eh... 8 jaar opleidingen gevolgd op het gebied van kruiden, voeding en darmflora. Jij gelooft duidelijk iets anders, en dat is prima - maar dat maakt mijn kennis niet minder waar(d). Dus of je volgende keer iets minder smug wilt klinken als je het ergens niet mee eens bent, dan krijg je misschien ook echt antwoord.
Suzette
16 apr. 2014
Klap...klap...klap...;-)
Stas
16 apr. 2014
Dat is nog geen garantie dat wat je beweert ook de waarheid is. Fytotherapie kun je nou niet bepaald een wetenschap noemen.
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Ik denk dat je je eerst moet inlezen in een onderwerp voordat je er iets over roept. Fytotherapie is wel degelijk een wetenschap, er wordt extreem veel goed wetenschappelijk onderzoek in gedaan. Of ik daar dan vervolgens iets van mee heb gepikt is inderdaad een tweede, maar daar kan ik toch vrij weinig in bewijzen denk ik (even zoals een regulier arts, naast het diploma dat aan de muur hangt, niet kan bewijzen dat hij heeft zitten opletten op school).

Gelukkig is dit een vrij land en als je niet gelooft in wat ik te vertellen heb, is er daar een perfecte remedie voor: ergens anders gaan spelen.
Roos
16 apr. 2014
Ik heb wel een keer per ongeluk ontbeten met een gistende appel; het gevolg was de hele dag koppijn. Entertainend, maar liever niet nog eens.

En goed stuk! Ik werk in een bio-winkel en word niet goed van sommige mensen:
Klant: "Hebben jullie ook goji-bessen?"
Ik: "Ja hoor" *wijst aan*
Klant: "Oké, dankjewel."
*lange stilte*
Klant: "Wat ZIJN goji-bessen eigenlijk?"
Mirjam
16 apr. 2014
Hahaha, geweldig!!
Jacqueline
16 apr. 2014
Goed geschreven hoor!

Ik ben nu zo'n 7 maanden al aan de "groene smoothies". Maar zeker niet als vervanger van een maaltijd, puur omdat ik meer groente wil binnen krijgen. Ik maak de smoothie wel altijd in de blender zodat ik inderdaad de vezels binnen krijg. Ook wel eens geexperimenteerd met chia- en/ of hennepzaad in m'n smoothie, maar dat werkte bij mij erg laxerend en ik ga al zo goed :).

Gemiddeld 4 of 5 dagen per week om 10.00 uur een smoothie en om ca. 15.00 uur op m'n werk. Ik voel me er goed bij en blijf er zeker mee doorgaan. Ik varieer met spinazie/ andijvie/ boerenkool/ avocado/ bieten en natuurlijk diverse soorten fruit.

Wat mij wel een beetje beangstigd momenteel is dat je ineens overal zogenoemde "superfoods" kan kopen, bij de Action, Etos, Kruidvat noem maar op. En dat je dan een buurvrouw spreekt die zegt, "ja, ik gooi het elke dag in de yoghurt, schijnt goed voor je te zijn".
Melanie
16 apr. 2014
Hahahahaaaahaaa heerlijk stuk ,ik hou echt van de humor die er doorheen zit ,kan je die niet in mn lauwwarme net ingespuugde smooty komen brengen ???
Umm Chalisa
16 apr. 2014
Goed stuk, de puzzel viel op zijn plek. I know what to do now. Vooral het stuk over KOU, zo herkenbaar. Daarentegen ben ik ook een koud persoon en vallen koude dingen me altijd zwaar. Dus liet ik ze vaak halve dag staan (ook griekse yoghurt) of idd beetje opwarmen.
Bedankt voor je tips!
Maria
16 apr. 2014
Wij pleuren al tijden alles in een blender, wel wat papperiger maar wel lekker gezonder, en als basis griekse yoghurt,
izerina
16 apr. 2014
Leuk om te lezen en anderen naar te verwijzen. Want ik heb liever iets groens in de soep,ommelet of gewoon een salade.
Mieke
16 apr. 2014
Dank voor het inzicht. Mijn lijf wist het al en nu begrijp ik ook waarom. Ik (koukleum) kreeg al de rillingen bij het idee van een smoothie! Nooit gedaan dus.
gereon de leeuw
16 apr. 2014
Complimenten met dit goed gefundeerde stuk. in mijn optiek zouden alle foodbloggers en raw, paleo en Libelle sapcentrifugeurs dit moeten lezen voor ze aan de slag gaan. Het refelcteert ook mijn idee dat je beter een sinaasappel kunt opeten in plaats van sap te maken.

Veel succes verder.

Met vriendelijke groet
esther
16 apr. 2014
Oh, wat een goed stuk dit. En nu snap ik ook waarom ik van de week na mijn eerste groene smoothie zowat wegdreef omdat mijn buik op een ballon leek (en mijn huisgenoten het huis ontvluchten wegens de luchtafdrijving)... Ik ben dol op mijn sapcentrifuge, maar ga je tips wel ter harte nemen.
Frederique
16 apr. 2014
Ok ok ok, ik zal het niet meer als ontbijt gebruiken. Djees je hoeft niet zo te schreeuwen :)
En ik ben er ook nog nooit dronken van geworden, wat eerlijk gezegd substantieel zou helpen me de ochtend door te komen. Warme smoothies brrr, nee dank. Ik zal er vanaf nu wel braaf wat vetten doorheen mikken, al eet ik die later op de dag wel. Ik gebruik ALTIJD een blender, omdat je met gezond verstand natuurlijk ook kunt bedenken dat je anders wel heel veel weggooit.

Scoor overall zeker 4 uit de 6. Ervanuitgaande dat we de alcohol maar even overslaan.

Dank!
De Groene Vrouw
16 apr. 2014
Ghehehe, alcoholproductie om de ochtend door te komen - zo had ik het nog niet bekeken. Waar is mijn blender? ;-)
Annemieke
16 apr. 2014
Fijn fijn fijn, hier kan ik mee aan de slag en voor mij betekent dat: meer varieren, lastig als dat is voor een gewoontedier als ik. Mijn collega maakt zich al zorgen over het gebrek aan kauw activiteit, wijs als ze is. Ik ga haar niet vertellen wat jouw oplossing is...
Anne
16 apr. 2014
Als ik dit zo lees, doe ik het nog helemaal niet zo slecht!
Siggie Iggie
16 apr. 2014
Hoi, ik deel je mening over groene smoothies. Er wordt te veel fruit in gedaan. Zelf maak ik 'm op basis van avocado en eieren. Echt heerlijk. Flink wat groente erin en goed kauwen. Wil je het recept? Kijk dan op m'n site. Groetjes.
Henny verhoeven
16 apr. 2014
Goed stuk, met een dosis humor! Hihi daar hou ik van. Ik zit nu van een klein glaasje smoothie te genieten waarin ik net gespuugd heb
Alyson
16 apr. 2014
De eerste groene smoothie die ik probeerde werd ik acuut misselijk van, ik maak er dus ook maar soep van. Zo ga ik zo meteen aan de kippensmoothie. :) Fruit smoothie lust ik wel koud, lekker met een avacado erin.
kniepertie
16 apr. 2014
Nog nooit dronken geworden van een groene smoothie, hoe gezond misschien, 'k vin het niet lekkâh.
Ben wel eens flink aangeschoten geraakt van appelsap en nee het was geen cider, gewoon een glas teveel op een snikhete zomerdag.
groet
Linda Rikkers
16 apr. 2014
Geweldig! Ik heb weer erg gelachen. En toch ben ik mss om.... Voor de warme smoothie, ik lust geen kou op de nuchtere maag. Ook niet na een paar glazen warm water. Zevenblad soep als ontbijt :-)

Dan ga ik nu je link volgen naar de getrokken bouillon, want er ligt een ossenstaart in de vriezer.
Barbara
16 apr. 2014
Gniffel : je smoothie "kauw je niet want dat is vies" maar je spuugt een grote slok even terug en dat is niet vies , hihi ;-) .
Maar ik snap je punt hoor . Goed stuk !
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |