Blog

Rauwe eieren

23 apr. 2014

Pasen geweest, en waarschijnlijk kun je ondertussen geen gekookt ei meer zien. Mooi zo: rauw zijn ze toch gezonder, en je hoeft niet bang te zijn voor enge ziektes. Kom maar op met die Tiramisu!

Bij zo ongeveer álles waar de zinsnede 'rauw ei' voorbij komt (of het nu een recept is of een uitleg), is er wel iemand die begint te gillen "ja maar, Salmonella!". En vervolgens durft niemand het nog te eten. En het is zo niet nodig.

Salmonella

Salmonella is een Enterobacterie die van nature voorkomt in het maagdarmkanaal van kippen. En omdat de kip beschikt over een cloaca (een combinatie tussen vagina en anus of, voor de pubers onder ons, een kontkut - and yes, you're welcome for that image), komen de eieren dus uit hetzelfde gat als de ontlasting. Alwaar ze in theorie besmet zouden kunnen worden met Salmonella.

Edoch. Wat is een ei? Een ei is in essentie het groeimedium voor babykippen. De kip als soort zou allang uitgestorven zijn als de babykip direct geïnfecteerd zou worden met Salmonella. Dus om dat te voorkomen, is zo'n ei tot de tanden toe bewapend. Lang verhaal kort: er komt niet zomaar Salmonella in een ei.

Als (en ik zeg als) er al Salmonella bij een ei komt, dan zit het aan de buitenkant. De schil van een ei ademt, maar laat geen bacteriën door. Vandaar dat je een ei zo onnoemelijk lang kunt bewaren - minimaal een maand, al redden ze het hier in huis nooit zo lang aangezien er gemiddeld 4-10 eieren per dag doorheen gaan. Yay voor eigen kippen!

Affijn. Die schil is dus de eerste barrière; daaronder zit nog het vlies. Ook dat is aardig ondoordringbaar voor bacteriën. En dan. Stel je voor dat een bacterie doordringt tot in het heiligste der heiligen van zo'n ei  - het eivocht (eiwit dus). Dat behoorlijk voedselrijk, maar ook behoorlijk ijzerarm; dé manier van de natuur om besmetting met bacteriën en schimmels te voorkomen, aangezien die ijzer nodig hebben voor het overleven. Voor een bacterie bij het wat meer ijzerrijke gedeelte komt (de dooier), moet hij wel een serieus pakketje survival skills meebrengen.

Maar kijk. Alles kan. Er worden weleens mensen ziek van rauwe eieren. Dus ja, het kán gebeuren dat er toch Salmonella in je ei terecht komt. En door stom eibeleid kan dat makkelijker. Dus hierbij een lesje 'Omgaan met Eieren'.

Omgaan met Eieren

Eieren hebben een bepaalde behandeling nodig. Niks ingewikkelds verder, je moet het gewoon even weten. Zo is de eerste vereiste dat je ei van een biologische kip komt, die buiten heeft kunnen krabben en scharrelen in een weiland (dus niet: op een stukje kaalgekrabt modder-en-poep-landschap), en die daar beestjes en gras en zaadjes heeft kunnen pikken.

Hoe gezond zo'n kip is, zegt namelijk alles over hoe gezond haar ei is. Een kip heeft net als wij een darmflora, die moet voorkomen dat de (ook voor de kip) schadelijke Salmonellabacteriën de overhand krijgen. Voor wie geen kippen heeft: ook een kippendrol hoort een redelijk vaste substantie te zijn, een echt keuteltje, hoewel wat zachter dan die van een konijn bijvoorbeeld. Is het een flatsj, dan gaat het niet goed met de kippendarmen. Een gezonder darmflora verkrijgen ze door het scharrelen dat ze van nature doen: wroeten in de grond met af en toe een lekker zanderig beestje. Ze krijgen die niet door in een schuur te 'scharrelen' in hun eigen ontlasting en dagelijks granen, mais en soja te geven (zoals wij menen te moeten voederen aan al onze beesten - kip, koe, varken - voor wie het geen van allen een natuurlijk dieet is).

Een niet-bio-kip is dus minder gezond, met als gevolg meer kans op Salmonella. En ook meer kans op eieren die niet 100% perfect zijn - er mist een stofje van het één of ander in de schil, of het ondoordringbare vlies is wat meer doorlaatbaar, of het eiwit is niet zo stevig als het zou moeten zijn. Dus nog meer kans dat de Salmonella-bacterie ook daadwerkelijk het ei kan binnendringen.

Daarbij: kijk eens naar de foto bij dit artikel. Het donkere ei komt van onze eigen kippen. Het eiwit is stevig (ik weet niet of je dat kunt zien op de foto), en er is ongeveer evenveel eiwit als eigeel. Het andere ei is een bio-ei uit de supermarkt. Het eigeel is een stuk lichter, er is veel eiwit en het eiwit is heel vloeibaar (wat in elk geval betekent dat het ei niet supervers is). Je mag 3x raden welk van de twee de meeste voedingsstoffen bevat.

In Amerika is het verhaal nog treuriger: daar wil men de eieren niet besmeurd zien met kippenpoep. Dus die worden gewassen. Het slechtste dat je kunt doen: eieren wassen en ze dan bewaren. Door het wassen verlaag je de kwaliteit van het natuurlijke beschermlaagje (de cuticula) dat om het ei zit, waardoor bacteriën juist makkelijker naar binnen kunnen. Gelukkig krijgen wij in Nederland ongewassen eieren.

Wil je een ei rauw gebruiken, dan moet je het wel wassen - vlak voor gebruik. Gewoon in een sopje met wat bio-afwasmiddel. Desnoods daarna even afspoelen in een badje met een scheutje azijn. Daarna direct gebruiken, en klaar is Kees.

Of een ei in de koelkast moet, daarover is ook het laatste woord nog niet gezegd. Aan de ene kant remt de koelkast natuurlijk alle bacteriegroei die mogelijk op het ei zit. Aan de andere kant is de koelkast vaak ook een onregelmatig gebeuren: de temperatuur stijgt en daalt steeds, en het is er vochtig. Vocht is niet goed voor een ei, dat wordt er poreuzer van - en dus meer kwetsbaar voor bacteriën.

Koelen is ook niet per se nodig, maar kan in bepaalde gevallen wel nuttig zijn. Wil je hoogzomer een ei rauw gaan gebruiken, maar kun je het pas een week na aanschaf gebruiken, bewaar het dan in de koelkast. Gebruik je het direct diezelfde dag of de dag erna (of later, maar dan niet rauw), dan kun je het gewoon in de keuken bewaren (in een eierhuis bijvoorbeeld). Vlak voor gebruik wassen en dan zou er niets aan de hand moeten zijn.

Overigens  ben ik wel voorstander van het gekoeld bewaren van gerechten die je met rauwe eieren hebt gemaakt. Eenmaal ontdaan van zijn beschermende schaal, is een ei natuurlijk veel vatbaarder voor allerlei bacteriegroei - niet specifiek Salmonella, maar wel andere nare jongens zoals Lysteria.

Gezondheid

Met het oog op Goed Eierbeleid zou ik persoonlijk ook best rauwe eieren durven eten als ik zwanger was - het eigeel bevat extreem veel goede vetten, vitaminen en andere voedingsstoffen voor je groeiende baby - maar ik kan dat natuurlijk niet officieel aanraden. Dus dat doe ik dan braaf niet. Lees je in en maak je eigen beslissing maar.

Los daarvan heeft rauw ei zowel voor- als nadelen voor de gezondheid. Eidooiers zijn perfect om rauw te gebruiken. Veel van de vitaminen en vetzuren koken kapot als je het ei verhit. Een goed gemaakte mayonaise is dus een prima bron van voedingsstoffen. Net als een zachtgekookt eitje of een gebakken ei met hele dooier.

Het eiwit is meer een probleem. Een keer rauw eiwit eten kan geen kwaad, maar eiwit bevat avidine. Avidine bindt met biotine (vitamine B8), waardoor het biotine niet kan worden opgenomen. Eet je heel veel (denk aan 2 of meer) rauwe eiwitten per dag, dan kun je daar een vitamine B8-tekort van krijgen. Maar dat is het dan ook wel gelijk hè - dus laat je alstemblieft niet tegenhouden om een keer een heel rauw ei door je shake te mikken.

Oh ja - de bioavailability (de mate waarin een voedingsstof beschikbaar is en kan worden gebruikt door ons lichaam) van eiwit neemt behoorlijk toe als het verwarmd is. Dus dat zachtgekookte, spiegel- of gepocheerde eitje is ook zeker geen slechte keuze. Nomnom! Eet je om de één of andere reden veel rauw eiwit (omdat je een bodybuilder bent of wilt aankomen bijvoorbeeld), vul je dieet dan aan met biotinerijke voedingsmiddelen of met een supplement.

Tot slot: kijk uit met (producten met) eipoeder. Dat is onder hoge temperatuur gemalen en gedroogd. Eigeel bevat cholesterol (en dat is een voordeel, geen nadeel!), wat echt echt echt geen kwaad kan in je lichaam - daar blog ik nog wel eens over. Het probleem ontstaat pas als cholesterol oxideert - en dat doet het bij verhitting onder invloed van zuurstof. Dus dat eipoeder - liever niet.

Dus als je nou slim bent verstop je volgend jaar geen gekookte eieren, maar lege. Was de eieren, tik er twee gaatjes in en blaas ze uit. Dan gaan de schalen minder snel stuk, je hebt geen overvloed aan hardgekookte-eieren-met-verf die niemenand eet, en jij kunt tenminste iets écht lekkers maken met de inhoud. Smakelijk!

De vraag van vandaag:

Hoe eet jij je eitje het liefst?

Vertel het ons in de reacties!

 

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (61)

Leyla
14 jul. 2020
Dag Anne, ik ben waarschijnlijk 6 jaar te laat met schrijven :D maar wij volgen het Gaps dieet dat heel dichtbij het WP dieet staat.
We hebben onze kleine ook rauwe eigeel gegeven en nu 20 maanden verder doe ik eigeel (waarvan ik het ‘leegknijp’ uit het vliesje) in haar zelfgemaakte smoothie.

Gr
Leyla
Gre luttik
1 apr. 2019
Ik een rauw ei met suiker. Geklutst met de staafmixer. 6x per week. Doe ik al 40 jaar. De honden allebei een half geklutst ei zonder suiker. Met brokjes er door mjum mjum slobber.
Karel
11 jun. 2018
Dus als ik het goed begrijp kan De Groene vrouw aan de kleur van het eigeel zien of het om een "goed" of "slecht" ei gaat? Uit mijn onderzoek hiernaar blijkt de kleur van de eidooier afhankelijk van meerdere factoren, o.a. het ras van de hen die het ei produceert. Ook zegt De Groene Vrouw: ""Als (en ik zeg als) er al Salmonella bij een ei komt, dan zit het aan de buitenkant. De schil van een ei ademt, maar laat geen bacteriën door". Uit "Bacterial Penetration of the Eggshell and Shell Membranes of the Chicken Hatching Egg: A Review" uit 1999 wordt al duidelijk dat salmonella wel degelijk door de eierschaal heen kan komen als de omstandigheden dit toelaten. Ik ben toch benieuwd waar De Groene Vrouw al haar wijsheid vandaan haalt.
Thérèse
22 feb. 2018
Maar ... de oorzaak van salmonella is volgens 'De mooie voedselmachine' van G. Enders te vinden in het goedkope voedsel dat kippenhouders halen uit Afrikaanse landen waar reptielen hun behoefte doen in de graanvelden. Deze reptielen zijn dragers van de salmonellabacterie. Het graan wordt gemaaid en verwerkt in het kippenvoer en zo komt salmonella in het verteringssysteem van de kip - én op de schaal.
Het is dus eerder de schaal die schadelijk kan zijn, niet de inhoud. Als je een salmonellaeischaal hebt aangeraakt en daarna niet je handen gewassen, en je raakt vervolgens een laten-we-zeggen appel aan, dan verspreid je de salmonella via die appel.
Zo is een ei een HACCP, een Hazard Analysis Critical Contact Point - een gevaarlijk ding om aan te raken.
Of het dan een goed idee is om een ei te sprayen met antibacteriële spray?
De Groene Vrouw
23 feb. 2018
Of gewoon om biologische eieren te kopen van een boer uit de buurt, die zijn kippen niet voert met reptielengraan...
Thérèse
23 feb. 2018
Ja, dat is de oplossing. Dan wel even vragen hoe hij van de bloedluis afkomt. Ik ken boeren die hun hokken verschonen met dieselolie. Daar is de bloedluis niet tegen bestand, maar gezond lijkt het me ook weer niet.
O, en de salmonellabacterie gaat niet dood bij koude temperaturen, ook niet bij min-zoveel in de vriezer. Volgens 'De mooie voedselmachine'.
El
25 sep. 2017
Ik leer net toevallig dat je een ei rauw kunt eten maar wel het beste het ei in de schaal 6 minuten in een bakje water verwarmen tot ca 60- 70 graden C.
Daarna kun je het rauw eten, of koken of bakken.
Advies is dus altijd eerst deze procedure de doen om een enzym te vernietigen dat voorkomt dat de biotine goed functioneert.
Geschreven, lang geleden door een Amerikaanse tandarts die zich in enzymen verdiept had.

"Proper preparation of eggs is of vital importance. The eggs must be heated in the shell.
We bring our eggs to a temperature of 140º F. to 160º F. (which is the normal
temperature of hot tap water), for five minutes before cracking them. This destroys an
enzyme just inside the membrane under the shell that prevents the biotin in the egg
from functioning normally."

(http://www.drkelley.com/CANLIVER55.html)
Barbara
2 jul. 2017
Hoi hoi,

Is er volgens jou nog verschil tussen supermarkt bio eieren en bijvoorbeeld Demeter eieren?

Groetjes Barbara.
De Groene Vrouw
4 jul. 2017
http://www.stichtingdemeter.nl/service/vragen/
Anjo Ketelaars
31 mei. 2017
Hallo,
Gisteren zag ik tot mijn verbazing dat de drie huisartsen die het pannel vormen ook bang waren voor de salmonella in een eiergerecht.
Ik had gehoopt dat deze artsen iets meer zouden moeten weten over de werkelijke gevaren.
Wij kwamen vroeger de deur niet uit zonder eerst een geklopt eitje met wat suiker te hebben gehad. Dit was tegen de weerstand. We hebben nooit ergens last van gehad.
Ik ben blij dat ik even heb gegoogled en je site heb gevonden.

Met vriendelijke groet,
Anjo
Timon
10 jun. 2017
"Tégen de weerstand?"
Anto
19 dec. 2017
Ja tegen weerstand, mijn vader nam na zijn nachtdienst altijd een mix van 2 rauwe eieren met wat vieux, tegen de weerstand.

Mjn man en ik kochten een oude woning op het platte land in Epe, met een beerput ( wij hadden geen aansluiting op het riool) de put stonk enorm een boer uit de omgeving die nieuwschierig aan kwam lopen zei: je moet er een dode kip ingooien met 3 dagen is de put weer goed en stink niet meer. En ja, het hielp!!!

Ik kreeg als kind altijd kippen bouillon, echte zeker een uur laten trekken, dat helpt bij griep en zwakte, het zout en vet uit de poten, helpen het vocht vast te houden in je lichaam. Zo weer erbovenop.
alen aksalic
27 mei. 2017
Rauwe eieren eten niet eens als je niet zwanger bent. Als je zwanger bent en je eet rauwe eieren dan heb je niet de juist verantwoording genomen voor je kind.

Daarom is mayonaize met rauwe eigeel in ook niet goed.

Rauwe dierproducten eten mensen niet.

Heel zeker!
De Groene Vrouw
27 mei. 2017
Kom voortaan even met onderbouwingen als je je mening verkondigt als 'heel zeker' en mensen uitmaakt voor slechte ouders... Hier heeft echt niemand iets aan. En je hebt nog niets eens gelijk ook. Nog een keer proberen!
aseq
19 jun. 2017
Neem jij eerst een de verantwoording voor je spelling, voordat je anderen gaat lopen corrigeren.

En rauwe dierproducten eten mensen wel. Rood vlees, bijvoorbeeld. En rauwe eieren. En veel soorten rauwe vis. Ik heb afgelopen jaar rauwe kip gegeten in Japan. Heerlijk!
Jantine
8 nov. 2016
Een zacht gekookt eitje met een kopje koffie als ontbijt. MMmmmmmm
Sofie
7 mei. 2016
Ik heb eens op een paardenranch gewerkt in portugal. Mijn vriend en ik pasten samen met een leuke hippie-dame op de boerderij. Een ontbijtje dat die dame me voorschotelde, waarvan zij beweerde dat het heel gezond is: een vierkant broodje voor in de oven in reepjes gesneden met kokosnootboter en vlokken biergist en die reepjes sop je in een rauwe eierdooier waar je wat zout en thijm of een ander gewenst kruid over strooit. Dit waren natuurlijk ook eieren van de kippen op die boerderij die vrij konden scharrelen van 's morgens tot 's avonds. Na een jaar ben ik nog steeds verzot op dit ontbijtje en ik eet het bijna dagelijks. Op andere dagen zijn er geen eieren in mijn ontbijt. Maar nu doe ik dat ontbijtje met die per 6 verpakte eieren (niet-bio) van mamie poule uit aldi. Graag had ik uw mening hierover gehoord.
De Groene Vrouw
7 mei. 2016
Volgens mij staat mijn mening over niet-bio-eieren redelijk duidelijk beschreven in het artikel ;-)
Sterre
13 feb. 2016
Ik heb een vraagje,
Ik heb per ongeluk eiwit i.p.v. eigeel door mijn ijs gedaan en heb het niet gewassen van tevoren. Kan ik dit nog gewoon eten of kan ik het beter weggooien?
Macy
21 jan. 2016
Dat wassen is wel praktisch ja... Heb van de zomer een salmonella vergiftiging gehad. Heb nooit de eieren gewassen en dat is jarenlang prima gegaan, maar naderhand gedacht weet ik dat er zelfs poep op het ei zat en het was 30+ graden in huis... dus ja dan wil het wel...

Maar het is dan ook direct het ergste wat ik ooit heb gehad (en ik ben echt wel wat gewend)... Dus voor mij nooit weer, haha!
jean
22 sep. 2015
testen op eieren als ze vers zijn pakt een dieppe pot vult tot van boven water legt eieren erin als ze op den bodem blijven liggen is hij vers drijft de eieren boven zijn ze niet vers
Sandra
20 jul. 2015
Hoi, dus je kunt beter rauwe eieren als shake gebruiken inplaats van dat dure eiwitpoeder ? Wat zou dat een geweldige goedkope oplossing zijn ! En je gebruikt de héle ei ?
Nu had ik laatst toevallig bij een turkse winkel losse eieren gekocht en toen ik de ei wilde bakken en hem boven de pan brak, bleef de dooier gewoon in de schaal plakken ! Hoe kon dit ? Is het dan al verrot ? Want dan koop ik niet meer bij de turk...hij heeft zulke mooie grote L eieren...vandaar.
Alvast dank !
Groetjes, Sandra.
De Groene Vrouw
22 jul. 2015
Hmm... als je uit mijn stukje haalt dat je dagelijks rauwe eieren moet eten, moet je het misschien nog een keer goed doorlezen ;-) Want dat is niet wat er staat.

Zelf koop ik alleen biologische eieren, ZEKER als je ze (af en toe) rauw wilt gebruiken - dus over eieren van de Turkse winkel kan ik je helaas niet adviseren.
Sandra
22 jul. 2015
Hoi, nee dat zeg ik ook niet en dat lees ik ook niet terug dat ik dat uit jouw stukje haal ! Het was een vráág. Of het een optie was om als shake met melk of kwark te kunnen gebruiken ? Ik zie nergens of je het dagelijks kan/mag eten.
De Groene Vrouw
22 jul. 2015
Het staat er toch echt:

"Los daarvan heeft rauw ei zowel voor- als nadelen voor de gezondheid. Eidooiers zijn perfect om rauw te gebruiken. Veel van de vitaminen en vetzuren koken kapot als je het ei verhit. Een goed gemaakte mayonaise is dus een prima bron van voedingsstoffen. Net als een zachtgekookt eitje of een gebakken ei met hele dooier.

Het eiwit is meer een probleem. Een keer rauw eiwit eten kan geen kwaad, maar eiwit bevat avidine. Avidine bindt met biotine (vitamine B8), waardoor het biotine niet kan worden opgenomen. Eet je heel veel (denk aan 2 of meer) rauwe eiwitten per dag, dan kun je daar een vitamine B8-tekort van krijgen. Maar dat is het dan ook wel gelijk hè - dus laat je alstemblieft niet tegenhouden om een keer een heel rauw ei door je shake te mikken."
Tetsuya
22 jun. 2015
In Japan is het een oeroude traditie om rauw ei te eten.
Een ei dat je rauw kunt eten herken je aan de helder oranje dooier en het eiwit spreidt zich niet ver uit. Rijst sojasaus en een rauw ei erdoor wordt doorgaans in Japan en bij ons thuis gegeten
Roland
8 jul. 2015
Oh dat is ZO lekker! Ook heerlijk is om een heel eitje te mikken door de noodle soep (ramen) als hij net van de kookt komt, wordt hij heel licht gepocheerd :-P
Michel
11 feb. 2015
Super stuk, leuk om te lezen.
Ben het helemaal eens met je verhaal!
Zelf begonnen met Paleo 1,5 jaar geleden, tegenwoordig spreekt Weston Price mij erg aan.

Bedankt!
tok tok
6 feb. 2015
Nog anderhalve maand is het weer pasen wat gaat het snel allemaal, dus die eieren uitblazen lijkt me ook niet zo een goed plan als wassen niks helpt,enne volledig autodidact, je bent toch niet met de zaklamp en microscoop in het darmkanaal van je kippen geweest he' maar voor de rest wel interesting,vanmiddag spaghetti carbonara gemaakt met rauwe eieren,yummie, ff afwachten dan maar als alles goed gaat
De Groene Vrouw
6 feb. 2015
Waar lees jij iets over volledig autodidact? Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb er gewoon 10 jaar opleiding op zitten hoor...
tok tok
6 feb. 2015
En nee, ik vind Kitty fantastisch, maar mijn schrijfstijl is volledig autodidact ,dit zag ik staan als antwoord op iemands vraag aan jouw, maar het ging meer over je schrijfstijl he' ,was vannacht aan het surfen,was eerst bij cooking with the dog een japans kookprogramma op youtube, ze maakte spaghetti carbonara met een japans tintje,strange,er gaf iemand commentaar dat die zich helemaal groen (zal het maar ff netjes zeggen) gebraakt had van de rauwe eieren,op de 1 of andere manier kwam ik via groen en rauwe eieren op je site terrecht,dacht wat brabbelt die nou dan,dacht hoe kan ze dat allemaal weten,dus ik reageren, daarna nog ff verder gekeken op je site, wow ik moet het idd terug nemen, je hebt veel gedaan zeg allemaal die opleidingen, en je schrijfstijl geweldig met humor erbij,ik heb echt genoten van je site en je verhalen,was pas laat gaan slapen,je bent echt goed,ben nu ook geabonneerd, Groetjes van kip zonder kop
Jorick
28 sep. 2014
Leuke blog! Bedankt! Eén vraagje nog. Eiwit dat gestold is, bevat dat geen avidine meer dan?

Groetjes,

Jorick
De Groene Vrouw
28 sep. 2014
http://lmgtfy.com/?q=avidine+gekookt+eiwit ;-)
Marijke
12 sep. 2014
En hoe veilig zijn dan biologische b-keuze eieren? Met een barstje in de schaal dus. Wel of niet rauw? En hoe bewaar je die? (Ff voor de zekerheid, zwanger hier)
Henkjan
10 sep. 2014
Ik heb astma, en elke morgen drink ik een rauw ei (soms smiddags ook een). Dit doe ik nu al een maand, en het is ongelofelijk, maar mijn astma is zo goed als verdwenen !!! Bedankt Groene Vrouw voor dit uitstekende artikel !
Gre Luttik
1 apr. 2019
Perfect Henk Jan! In plaats van kippenei kun je zelfs nog beter duivenei nemen volgens een arts in Turkije die dit aanraadde voor een kind met astma. En echt: resultaat super.
Roelina Dijk
27 aug. 2014
Een goed stuk over de eieren. Overigens is het niet zo 'dat je Salmonella er wel even afwast'. Vaak zitten deze bacteriën behoorlijk goed vastgehecht en verwijder je altijd maar een bepaald percentage. Azijn zal ook niet echt heel veel uitmaken. Wat verder ook nog kan is dat Salmonella aanwezig is in het legkanaal van de kip. Dus nog voordat de schaal erom gaat. De eidooier raakt dan besmet en Salmonella groeit daar razendsnel in. Dat kan leiden tot een echte 'Salmonellabom' terwijl er niks raars aan te zien is of te ruiken.
Maar niet getreurd. De kans dat je een Salmonella-ei treft is niet zo groot. Zie mijn blog daarover: http://www.dedamesdijk.nl/houdbaarheid-eieren-bedorven/
En volgens mij heb je net als ik ook een cursus bij kitty gevolgd. Klopt dat?
De Groene Vrouw
27 aug. 2014
Bedankt voor de aanvulling. We zijn het zo te zien volledig niet eens over vetten, maar blijkbaar dan toch over eieren ;)

En nee, ik vind Kitty fantastisch, maar mijn schrijfstijl is volledig autodidact :-D
Hilde
28 mei. 2014
Wat geef jij je kippen te eten? Of eten die enkel wat ze zelf vinden?
De Groene Vrouw
29 mei. 2014
Wat ze zelf vinden, wat groenafval, en af en toe een handje granen, zaden of kattenvoer.
Iris
30 apr. 2014
Wat ben je toch een geweldig schrijfster!!! Zowel qua inhoud als in de vorm, helemaal goed!!! Genieten!
Iris
30 apr. 2014
Sinds een aantal jaar hebben mijn ouders kippen en ik moet helpen met de eitjes opeten ( ik weet het, een vervelende taak ;-) ) Deze eitjes zijn veel smaakvoller, knalgeel (eigenlijk oranje) en super vers en diervriendelijk. Nog steeds een heel groot verschil met de biologische eieren uit de winkel die ik dan wel eens eet als de kippen gestopt zijn met leggen. Gestopt met leggen? Ja kippen leggen niet altijd een ei, als de dagen korten gaan ze lekker vroeg op stok en laten ze het leggen even liggen.
Suuz
24 apr. 2014
Ik heb niet 1 favoriete manier om mijn eieren te bereiden. Ik eet ze vaak en wissel daarom graag af in hoe ik ze maak. Gevulde eieren serveer ik standaard bij mijn monkeyplatter, ik bak graag een eitje of roer ze zoals mijn zoon het gister graag wilde. Pocheren doe ik soms, ik vind het een pokke werk.
Van rauw zijn we hier niet bang. In mijn laatste zwangerschap nam ik gewoon zelfgemaakte mayo met rauw ei en dronk ik rauwe melk. No big deal.
Erna
23 apr. 2014
Goeie en leuke blog!
Je schrijft dat bacteriën en schimmels ijzer nodig hebben om te overleven.
Zou dat misschien ook mijn regelmatig terugkerend ijzertekort kunnen verklaren of is dat te kort door de bocht?
Groet, Erna
De Groene Vrouw
23 apr. 2014
Dat is te kort door de bocht. Een onverklaard ijzertekort heeft vaak te maken met ontstekingen. Of met een onvoldoende opname. Of met nog iets anders. ;-)
conscius
23 jan. 2016
Naar mijn weten is ijzer te kort gerelateerd aan de lever (daar de lever het ijzergehalte regelt) gewoon ijzersupplementen bijnemen is dus niet echt een oplossing.

Kheb daar ooit een mooi artikel van gelezen:
[Helaas heb ik het artikel moeten verwijderen omdat je er geen bronvermelding bij had gezet! Dan is het plagiaat en dat mag niet :) misschien kun je het nog een keer opzoeken en hier gewoon de link neerzetten, dan is dat ook weer opgelost]
De Groene Vrouw
23 jan. 2016
Ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben; afhankelijk van de oorzaak is de oplossing natuurlijk ook telkens anders :-)
Margreet
23 apr. 2014
Ik wilde je bedanken voor je blog, geweldig hoor, elke keer weer humoristisch en super informatief. Thanks!!!
Iris van Ooyen
23 apr. 2014
Dank voor dit artikel Nienke! Ik meed inderdaad tiramisu en andere dingen met rauwe eieren. Ben blij dat het weer 'mag' ;-)
Ann
23 apr. 2014
Hè fijn, nu weet ik ook weer hoe het exact zit.

En nu weet ik ook weer dat het laatst waarschijnlijk wél een goed idee was om mijn huisgenoot te corrigeren. Hij was de eierdooier uit een bakje met rauw ei aan het vissen... met de ongewassen lege eierschil van een 'scharrel'ei.
De Groene Vrouw
23 apr. 2014
Ja! Ik ben ook voorstander van het splitsen van een ei in je (gewassen) hand, in plaats van door het over te gieten van schil naar schil.
Mama's Jungle
23 apr. 2014
Ik werd ook nooit ziek als ik vroeger de schaal met cake-mengsel (met daarin rauwe eieren) mocht uitlikken van mijn moeder. Oops, zei ik dat hardop.
Anne
23 apr. 2014
Wat is jouw visie/idee over rauwe eieren en baby's ( weston p rice). Ik ben geen wp aanhanger hoor en geef voor het 1e jaar geen ei ivm kans op allergische reacties maar ben gewoon benieuwd naar jouw visie. Het bovenstaande stuk vind ik wel heel logisch klinken en dat van die salmonella klopt als een bus (maar weinig willen het geloven).
De Groene Vrouw
23 apr. 2014
Ja, lastig. Ik ben groot voorstander van het geven van eidooiers aan baby's als één van de eerste voedingsmiddelen, maar rauw... als je 100% zeker bent van de kwaliteit (vers onder de kont van je eigen gezonde kippen vandaan bijvoorbeeld), lijkt de kans dat er iets misgaat me nihil.
Sandra
23 apr. 2014
geweldig! heerlijk om te lezen :-) Ik kan je niet eens vertellen hoe blij ik ben met dit soort berichten als tegenhanger voor al die zeurpieten die nog steeds denken dat cholesterol slecht is, eitjes eten slecht is en rauwe eieren gewoon not done zijn....

Eieren verven (tip voor volgende Pasen dan maar) kan heel makkelijk met uienschillen trouwens... bio uitjes natuurlijk wel, he? Dan heb je hardgekookte eieren met een prachtige schil, zonder verfmeuk enzo.... Foto's kan ik hier niet toevoegen, maar check als je wilt op Facebook (Paleisje op de Dijk pagina) voor geweldige foto's :-)
Tanja
23 apr. 2014
geroerd met cranberry's, als ontbijt, mmmm
Barbara
23 apr. 2014
Wat leer ik toch veel van jou :-D
eric
5 aug. 2015
beste groen mevrouwtje ,
ik eet alleen de rauwe eierdooier , en gooi het eiwit weg , goed idee ?
dank u
Eric
De Groene Vrouw
6 aug. 2015
Beetje zonde wel, maar dat kan best ja.
dick p
10 jan. 2017
op zoek naar info omtrent het doden van salmonella in eieren dmv toevoegen citroensap(tip van johannes van dam bij maken van mayonaise) op jouw site terecht gekomen
heb jij hier een(liefst onderbouwde :) ) mening over
gepasteuriseerde eidooier heeft niet dezelfde bindingskracht
De Groene Vrouw
10 jan. 2017
Ik vraag me af of citroensap sterk genoeg is om Salmonella af te doden... het zal hoogstens zorgen dat het milieu zo onprettig wordt dat de Salmonella er niet lekker in kan leven. Maar nee, ik heb daar geen bronnen bij (omdat ik te lui ben om ernaar te zoeken, daarom).
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |