Blog

Zoek een hobby, mens!

9 dec. 2015

Hallo, ik ben Nienke en ik ben verslaafd aan mijn laptop. Herkenbaar? Het is geen grapje - en ik ben ook niet de enige. Alles zit in dat ding: mijn werk (daar is nogal veel van), mijn agenda (anders onthou ik niks), mijn lijstjes (van boodschappen tot wat-er-moet-gebeuren-aan-de-nieuwe-website) en mijn ontspanning (facebook & netflix).

Hij gaat ook mee op vakantie. Want ik hou niet van bakken op het strand of anderszins niks (nuttigs) doen. Vakantie is voor mij als ik dagen achter elkaar ongestoord kan schrijven; de laatste vakantie bracht ik dus grotendeels door met het opzetten van de nieuwe cursus. En natuurlijk is het wel fijn om lekker te kunnen scheppen (of creëeren, of hoe je het wilt noemen), maar het is op zijn zachtst gezegd niet reuze gezond om meer dan 12 uur per dag achter dat beeldscherm te zitten.

De eerste stap...

... is erkennen dat er een probleem is. Dat was vorige week. Toen was ik het zat. Ik klapte hem dicht om 'iets anders te gaan doen'. En toen wist ik niks anders. Ik herhaal: ik wist niets te verzinnen om te doen - althans niets waar geen beeldschermpje bij nodig was.

Mijn man zat ook achter zijn eigen laptop, de kinderen zaten ieder achter hun eigen schermpje, en het was donker met koude regen dus ik ging ook niet naar buiten. Alle ideeën botsten op beeldschermen. Je denkt misschien "dan haal je de kinderen achter die iPad vandaan en spelen jullie een spelletje", maar de reacties die ik daarop krijg geven niet bepaald ehm... energie om iets leuks te doen ;-)

Natuurlijk kan ik wel de was gaan vouwen of iets anders huishoudelijks, maar dat vind ik echt te saai voor woorden dus dat doe ik altijd met - jawel - een filmpje op de laptop. Of een goede podcast. Of een luisterboek. Allemaal dingen met schermpjes of aanverwante dingen. En van de radio raak ik overprikkeld, dus dat is geen alternatief.

Ik doe ook wel eens dingen zonder. Yoga - ik probeer 3x in de week maar ik zou liegen als ik zei dat dat ook echt lukte. Wandelen - maar de laatste keer kan ik me niet eens herinneren. Iets leuks doen met vrienden - maar meestal ligt er zoveel werk dat dat in mijn hoofd niet 'kan'. Of we gaan samen cowerken. Ook heel gezellig... voor een beeldscherm.

Met mijn telefoon valt het grappig genoeg wel mee, die heb ik niet continue in mijn handen. Als ik er al een spelletje op doe dan is het een braintraining-dingetje. En ik doe ook achter de laptop wel braaf 'elke 20 minuten even in de verte staren' en 'ieder uur even opstaan en bewegen'. Ik denk er sterk over om Time Out te installeren. En ik heb f.lux zodat mijn melatonineproductie er niet aan gaat. Dus ik oefen mijn verslaving heus zo gezond mogelijk uit.

Maar het schokkendste van het verhaal vond ik niet de tijd die ik per week achter een scherm doorbreng. Het schokkendste vond ik dat ik dus niks wist te bedenken toen het wegviel. Ik ging even rondlopen, zitten, eindelijk eens die 'nadenk-tijd' inlassen waar ik zo naar kan verlangen. En van die nadenk-tijd kreeg ik tonnen inspiratie. Voor nieuwe blogposts, hoe ik de cursus kon verbeteren, wat ik moest schrijven in dat ene mailtje... allemaal beeldscherm-inspiratie.

Hobby gezocht!

Ik heb het gisteravond besproken met manlief. Dat ging zo:

"We moeten echt van de computer."

"Huh?"

"Maar wat moeten we dan doen?"

...

"Zal ik op je rug tekenen ?"

"Ok."

Hij pakte een stift en het beloofde een leuke nieuwe hobby te worden.

12301563_10153658164540491_4711555473825120663_n

Maar toen was hij in 3 minuten klaar (wat overigens niet representatief is voor al onze gezamenlijke hobbies) en toen verveelde ik me weer.

Dus nu zoek ik een hobby. Iets waar je verplicht geen beeldscherm bij nodig hebt. Bij voorkeur ook iets:

  • waar ik niet voor de deur uit hoef (want ik ken mezelf en that ain't gonna happen)
  • dat al je aandacht vergt (want haken en spinnen kan ik al, vind ik in hun eentje net iets te saai en doe ik dus gaarne met een filmpje op de achtergrond...)
  • dat weinig kost (zo ben ik dan ook wel weer: het levert niks op dus het mag ook niks kosten)
  • en vooral: dat op geen enkele mogelijke manier te maken kan hebben met werk (straks word ik er goed in en heb ik er ineens per ongeluk een heel nieuw bedrijf omheen gebouwd).

Dus tsja.

Ik heb uiteindelijk de naaimachine gepakt, maar ik was eigenlijk te moe dus het project mislukte. Ik ben nog even begonnen in De Avonden, en dat was precies 15 bladzijden lang grappig en toen trok ik het niet meer. Uiteindelijk mijn heil maar gezocht bij Wolkers (Serpentina's petticoat), want die bouwt mooie zinnen en in zijn verhalen gebeurt tenminste wat. Ik lees overigens het liefst fantasy hoor, dat je niet denkt dat ik reuze literair ben, verder. Maar de fantasyboeken waren op en ik hou toch ook wel veel van Wolkers. Met een boek val ik wel binnen 3 bladzijden in slaap (in dit geval op de bank), dus echt een duurzame hobby is het niet...

Toen ik mijn vriendin erover sprak, zei ze "Echt? Man, ik krijg dat ding niet eens opengeklapt, zo druk ben ik met andere zaken". En ik kan niet eens iets verzinnen om zonder laptop te doen.

Dus. Wie weet er een hobby voor mij?

De vraag van vandaag:

Wat zijn jouw hobbies en niet-beeldscherm-activiteiten?

Vertel het ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (35)

Anne
2 jan. 2016
Buiten (in de natuur) wandelen of fietsen! Al is het maar 5 minuutjes per dag. Langer hoeft dan niet van mij, mag wel. Net zoals iemand die moeite heeft met water drinken. Wordt ook wel geadviseerd, begin met een slokje per dag. Uiteindelijk wordt het water vanzelf lekker.
Petra
14 dec. 2015
Mandala's tekenen!
Iris
10 dec. 2015
Ik gebruik ook bij alles zowat een beeldscherm. Zelfs yoga doe ik met een beeldscherm (youtube les). Wat je wel kunt doen is tekenen/schilderen. Dat doe ik heel graag, alleen zelfs daarbij gebruik ik een scherm: ik teken na vanaf mijn tablet. Ik kan verder ook bijna niets bedenken om te doen zonder laptop. Behalve wandelen en shoppen.
Klara
10 dec. 2015
Ik kook graag in mijn vrije tijd, naar een diner een uitgebreide lunch of een lekkere gezonde taart of cake. Ik verslind dus ook kookboeken. Verder verdiep ik me in moestuinieren, in de lente begin ik met mijn handen in de aard. Maar ik heb een tuin, dus ik hoef er mijn erf niet voor af...
Crystal
9 dec. 2015
Plaats nemen in bestuur of commissie voor een hoger maatschappelijk doel (ik noem een bewoners activiteiten clubje *wink wink*)
Ik vind het heerlijk om te natvilten, naaien, houtbewerken (ik mis nog een werkplaats), tuinieren (permacultuur), tekenen/verven. Of gewoon op de thee bij een willekeurige buurvrouw, genoeg leuke mensen hier.
Rianne
9 dec. 2015
Ha.... zo herkenbaar! Dansen met de kids op sinterklaasmuziek of iets anders geks, gelijk beetje lichaamsbeweging. Muziekles, moet je ook minimaal half uur per dag oefenen :-) nieuw kookboek koken en samen koken. Kids laten koken ... niet dat ik dat allemaal doe, hoor, zit ook nog veel te vaak achter scherm, zoals nu :-)
Hilde
9 dec. 2015
Even kort, tussen het boodschappen-wegschikken en het beginnen-koken : het toverwoord is - tatàà - Zentangle. Even googelen (ja sorry hoor, dan heb je nog éven dat schermpie nodig, maar daarna niet meer, beloofd!), ik zou het lang en breed kunnen uitleggen, maar het is véél leuker als je het zelf ontdekt.
Toch een paar codewoorden : makkelijk, kan nooit fout gaan, lekker meditatief (of juist niet ;-) ) weinig voor nodig, 1 potlood, 1 stift (meer mag ook) en een stukje karton/papier, whatever en : je maakt de prachtigste kunstwerken. Dusss... tangelen maar !
Janine
9 dec. 2015
Schrijven tijdens je vakantie?? Foei! Ik was vroeger ook zo, moet ik bekennen. In de vakantie kon ik heerlijk alles gedaan krijgen waar je een "flow" voor nodig hebt. Maar toen ontdekte ik dat als je een paar dagen achter elkaar álles loslaat en iets totaal anders gaat doen, vooral iets buiten je comfort zone, je die flow daarna niet eens meer nodig hebt. Megafocus, man!
Hoe bedoel je, "het levert niets op"?? What about persoonlijke ontwikkeling?
Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt, dus ik verveel me nooit. Maar als ik dan toch iets anders wil is handwerken mijn ding, naaien vooral, en breien. In de zomer moestuinieren.
De Groene Vrouw
9 dec. 2015
Nou ja, precies. Van mijn hobby mijn beroep gemaakt. En die persoonlijke ontwikkeling heb ik zat hoor! Ik coach me de blubber en ik doe ook wel cursussen buitenshuis op dat vlak. Maar ik zoek dus meer iets voor elke dag. Zodat ik niet om 22:19 nog achter het beeldscherm... oh ja ;-)
Bas
9 dec. 2015
Klarinet-les nemen... en anders een synthesizer kopen. Geen keyboard met alleen maar standaard geluidjes, neeee, een echte synthesizer waar je zelf geluiden moet bouwen. En uiteraard geen synthesizer APP (Ook niet om te proberen of je 't wel wat vindt... )

bv een Novation Bass Station II, een Arturia MiniBrute of een Roland JD-XI

Je hoeft er niet eens echt muziek voor te kunnen spelen, dat komt vanzelf. En je bent in no-time in Space ;)
izerina
9 dec. 2015
Een hond of een hometrainer? Mediteren?
Liesbeth
9 dec. 2015
Ik schrijf graag een brief naar iemand die ik ken. Dat is een vorm van socializen met iemand ver weg zonder beeldscherm, je kunt van je af tetteren, maar op een langzamere manier dan pratend (bellend, skypend), en terwijl je schrijft zet je je gedachten op een rij en krijg je meestal meer inzicht in de afgelopen periode of jezelf. Het voelt therapeutisch om de brief dicht te plakken en in de brievenbus te gooien, hup, weg er mee. Hoofd leeg, alles wat er in zat, staat nu op papier. Mensen vinden het heel leuk om post te krijgen, dus je doet er ook nog iemand een plezier mee.

P.S. Bedankt voor de posts over bindweefsel! Ik ging met wat klachten naar de huisarts en die begon over bindweefsel. Dankzij jouw postjes van afgelopen zomer kon ik daardoor direct gerichte vragen stellen. Hij heeft me van alles meegegeven van het merk Biotics, dus ik vermoed dat jij en hij het wel zullen kunnen vinden :). Hij maakt namelijk ook bone broth en stuurt poep op in potjes. Dr. Lanoye in Pellenberg (BE).
lilaila
9 dec. 2015
1. mandala's kleuren (Ze brengen rust, harmonie en evenwicht, bevordert de concentratie en stimuleert de creativiteit)
2. puzzelen (Als het ene stukje naadloos in het andere past dan komt er onder je handen een wereld tot leven)
3. masseren (Heerlijk je geliefde of kinderen eens masseren. Luisteren met je handen kan heel veel zeggen)
4. egg craving (voor boven op je lichtjes in je kerstboom) https://www.youtube.com/watch?v=rM3wNvk3tEo)
5. seizoenstafel maken. (Een heel aansprekend hulpmiddel bij het laten zien en volgen van de seizoenen met (jonge) kinderen.) http://www.ontwerpt.nu/vo/szover.html
Irene
9 dec. 2015
Binnen activiteiten: Boek lezen, puzzel leggen, yoga, koken, kat vervelen, tuin ontwerpen. Klinkt alsof ik heel veel niet-beeldscherm doe, maar eigenlijk is dat natuurlijk helaas) helemaal niet waar. Buiten is makkelijker, dan lekker in de tuin werken, wandelen, met de kleine naar de kinderboerderij, dat soort dingen. Scheelt: Die van mij is nog te jong voor een beeldscherm, dus die wil nog wel buitenspelen!
Nike
9 dec. 2015
Een nieuwe baby/dreumes/peuter. Leidt enorm af van werk. potverdorie.
Merel
9 dec. 2015
Oh man inderdaad. Zit nu net lekker en hij begint te muiten in de box. Honger! Laters
luna
9 dec. 2015
Talen leren. Ga naar de bibliotheek en leen een paar boeken met talen. Of pak 1x in inde week een sauna. Laptop en telefoon meenemen meenemen mag niet. Lekker boekje lezen. Zoek een sportschool met sauna voor vast bedrag.
Gonneke van Veldhuizen-Staas
9 dec. 2015
Gewetensvraag.
uuuhhh
...
koken en/of bakken, inmaken en zo, een enkele keer
... als ik mezelf ervan kan overtuigen dat ik daar gerust tijd voor mag nemen zonder dat er werktijd verloten gaat.
Yvonne Verwoerd
9 dec. 2015
Nou, euhm... Schilderen, tekenen (kan ook snel, thuis en weinig bij nodig ?), lezen ja, gezelschapsspellen (wel ns naar zo'n spellenwinkel geweest? Echt er zit vast iets tofs bij!! Zelfs voor 1 persoon!), recepten uitproberen in de keuken en daarna opeten ?, leuke crea kadootjes maken (check Lana of Pinterest, en voorraadje is altijd handig!), nagels lakken ? en versieren, ook zo'n heerlijke avond activiteit.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop altijd nog op 48 uur in een dag ?

Wat vond je vroeger leuk om te doen? Jeweetwel, het pre-beeldscherm tijdperk. Dat kan soms ook helpen om dingen te verzinnen.
Leontien
9 dec. 2015
Muziek maken! Tsja, het moet je wel liggen natuurlijk, maar het is voor mij ook dè afleiding om niet bij een beeldscherm te zitten, maar naar bladmuziek te kijken. Mijn ogen moeten werken, mijn hersenen ook, en ik ben tegelijkertijd bezig met mijn handen. En je krijgt er nog muziek voor terug ook! :-) Succes!
Femke
9 dec. 2015
Oh zo herkenbaar! Ik heb dus helaas geen tips voor je. Ik wilde achter de naaimachine gaan zitten. Maar eerst een cursus volgen, die (je raadt het al) online is. Dus tja....
Else
9 dec. 2015
Ik doe een offline cursus, rete gezellig! Is ook erg motiverend om thuis offline aan de slag te gaan. Verder is het nu het seizoen om bloembollen te poten, bladeren te harken... maar dat is ook buiten. In plaats van brieven schrijven, stuur ik regelmatig mensen 'zomaar' een kaartje. Of ik duik de keuken in op zoek naar mijn perfecte tarwe-fructose-lactose-histaminevrije mueslireep (dat zou ik deze week nog doen). Dorre blaadjes uit de kamerplanten plukken. Handtas uitmesten kan ook erg ontspannend zijn. En anders heb ik altijd nog tonnen aan inspiratie uit eerdere beeldschermsessies om iets upcycligs in elkaar te knutselen.
Else
9 dec. 2015
Oh ja, en ik ben nu bijna een jaar facebook-vrij. Begin vorig jaar gewoon gestopt. Cold turkey. Màn, wat een verademing! Rust aan mijn hoofd, tijd voor andere dingen, niet uit hoeven pluizen wat die-en-die hebben gereageerd op iemand anders zijn onzinnige post of over the top blije foto... Ik wil het niet meer terug.
Jo
9 dec. 2015
Heel herkenbaar! Ik ben sinds kort, nadat ik helemaal gek wordt van beeldschermen opzoek naar iets anders wat ik kan doen. Ik merk hierbij dat mijn ding zit in papier en potloden, pennen, stiften, verf, noem het maar op. Lekker tekenen, schrijven en art journal. Creatief bezig zijn voor mezelf en dus zonder druk om het zo goed mogelijk te doen (wat ik heel lastig vind en die druk is er nu dus nog wel maar ik hoop dat dat minder wordt )
Inge
9 dec. 2015
Hoi Nienke, hier nog een junkie. Was het laatst echter ook zat. Heb een kleurboek vol mandela's gekocht en kleurpotloden + een puzzelboekje. Pak deze nu af en toe ter afwisseling en merk dat het ontspannend werkt. Mijn gedachtes kunnen zo lekker afdwalen dan ;) Misschien een idee? Liefs.
Varodi
9 dec. 2015
Kleuren voor volwassenen? Alleen een kleurboek en potloden en/of stiften nodig. Leuke kleurboeken bij de A.C.tion te koop voor weinig
Joolss
9 dec. 2015
Zo herkenbaar! Ik mis ook een Hobby. Toevallig bedacht ik laatst dat ik maar eens een kleurboek moest kopen. Voor volwassene dan hè, met van die mandala's. Lijkt me heel rustgevend en is volgens mij ook best hip ;)
Laat je het weten als je wat gevonden hebt?
Inge
9 dec. 2015
Hoi Joolss, ik heb zo'n kleurboekje gekocht. Merk ineens dat ik een leesbril nodig heb. Koop dus vooral geen klein boekje ;)
Denise
9 dec. 2015
Ehm.....fotograferen, leuke filmpjes maken voor op youtube (dan is het onze hobby om ze te bekijken) of vrijwilligerswerk, even in een totaal andere omgeving bezig zijn met een totaal andere doelgroep dan waar je normaal voor 'werkt'...oude mensjes, daklozen, tienermoeders. Is het wat?
Lana
9 dec. 2015
Tja ik heb duizend hobbys maar ook ik doe dat in combunatie met een filmpje of podcast.

Breien
Naaien
Inmaken

Je kan stop motion filmpjes gaan maken. Heb ik ooit een van gemaakt. Is leuk
Inge
9 dec. 2015
Hoi Lana, heb jij nog tips voor beginners? Zou best wel eens een knuffel willen haken maar weet niet waar te beginnen.
Jouke
9 dec. 2015
Een geval van "Mens, ga toch koken!" misschien?
Natuurlijk kan je al heel veel in de keuken, maar misschien is wat je daar doet niet ingewikkeld of uitdagend genoeg om een paar uur mee bezig te zijn. Voor zover ik weet (ik ben zelf geen keukenfan) kunnen mensen uren bezig zijn met de meest ingewikkelde gerechten, en ja, dat kan zelfs zonder laptop in de buurt. Wat ik vroeger wel gemaakt heb is Engelse Christmas pudding, ook wel bekend als plumpudding, en die zakt echt niet in elkaar, die is zo stevig als een huis. Echt wel een hoop werk, eigenlijk is het al wat laat om aan te beginnen, want traditioneel wordt dat 6 tot 8 weken voor Kerst gedaan zodat ie goed kan "rijpen". Zou je nog kunnen doen en de uitdaging is dan om hem zo gezond mogelijk te maken zonder aan smaak in te leveren. Eet smakelijk!
Sandra
9 dec. 2015
Koop The Artists Way van Julia Cameron en een mooi dik schrijfblok. Begin om de lessen uit het boek te volgen en ontdek daarmee je eigen creativiteit. Tegen het eind van het boek weet je genoeg te doen waar je heel blij van wordt. Ik destijds wel althans.
Saskia de groot
9 dec. 2015
Hi Nienke, gewoon lekker creatief bezig zijn... Nadat ik 2003 goed ziek ben geweest, ben ik begonnen met zingen in een soulkoor en ik heb les genomen in schilderen... Heerlijk even nergens aan hoeven te denken,.... Nu 12 jaar later doe ik beide hobby's nog steeds en ik vind het nog steeds heerlijk! Het geeft veel energie, maar ook ontstresst het super!!
Of gewoon foto-albums plakken voor je kinderen voor later, gewoon op de ouderwetse manier... Mijn dochter is gisteren 21 geworden en ik heb een album gemaakt van haar eerste 21 jaar, echt heerlijk om te doen .. Alle herinneringen komen weer naar boven ! In Amerika is scrapbooking al jaren een rage, hiermee kan je je foto-album helemaal mee afmaken.
Succes met je zoektocht naar jouw hobby !! ?
Else
9 dec. 2015
Oh, ja! Sorry, nog één reactie dan. Wat mijn moeder altijd voor ons deed, was ééns in de zoveel tijd een stuk schrijven over ons in ons fotoboek. Hoe we waren, deden, de leuke uitspraken en anekdotes die je anders gaat vergeten. Hoe zij ons beleefd heeft. Haar gedachten en zorgen. Heel leuk om terug te lezen. Als ik ooit kinderen zou krijgen, ga ik dat zeker weten ook doen.
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |