Brootjâh

Brootjâh

Een brootjâh. Ken iedereen, je weet toch…
Brood maken is niet moeilijk. Het lúkt alleen niet altijd, en zeker niet gelijk de eerste keer. Maar met dit foolproof recept (met dank aan F.lien *excuus, zo zie je maar weer hoe verward ik ben… niet F.lien. F.lien is óók lief, maar het recept in kwestie kwam van Layla. Sorry Layla. En dankjewel voor het lekkere recept!* , al weet ze het zelf nog niet) kun je best een brood bakken dat ook de eerste keer al heel aardig lukt. Jawel, jij ook. Jawel, ook als je nog nooit iets anders hebt gegeten dan magnetronmaaltijden en pakjesmacaronisaus. En je hoeft niet eens te kneden, dus dat ieuw-gevoel aan je vingers kun je ook achterwege laten (ik ben trouwens echt niet zo’n ieuw-pieperd, maar dat deeg aan je vingers, daar ben ik ook na 100x broodbakken nog niet aan gewend dus dit komt mij eigenlijk ook wel goed uit).

En het voordeel is: je kunt nog eens wat varieren met het meel dat je gebruikt. Dus niet meer de hele tijd tarwe. Neem ook eens spelt, vervang eens een gedeelte door rijste- of sojameel, breng eens een bezoekje aan de natuurwinkel en zie wat ze daar nog voor creatiefs hebben. Variatie, lang leve de variatie!

Het recept zelf is simpel:
500gr meel (een mengsel van bloem en volkorenmeel werkt prima)
350ml water
een zakje (=ca. 7 gram) gedroogde gist
een theelepel zout

Doe in kom.
Roer.
Voeg beetje water toe (als nodig).
Roer.
Rijs (12 uur lang!).
Doe in pan met deksel.
Doe in oven (ca. 200-220C).
Doe half uur mét, half uur zonder deksel.
(of doe zoals ik, vergeet je brood en haal het na een minuut of 50 met deksel en al uit de oven).
En dan krijg je dit:

Nou, en dat is dan toch best een resultaat om tevreden over te zijn.
Lekkâh.

En als je dat nou een keer of twee, drie gedaan hebt en zin krijgt in variatie, dan mik je er een handje kruiden doorheen (gewoon, italiaanse kruiden van de appie, of provençaalse, of whatever) of een handje noten/rozijnen met een theelepel (of twee) kaneel en een snufje cardamon… of wat tomatenpuree en knoflook, of je gebruikt eens rijstemelk ipv water en dan wat vanille erdoor.
Nomnomnom. Da’s lekker.

Het enige is: t moet nogal lang rijzen. Dus: een perfecte bezigheid om ‘s avonds op te zetten, in de reclame van de film of tussen ATWT en Oprah in. En dan de volgende ochtend bakken. Bij voorkeur in een römertopf of gietijzeren pan (die je dan eerst mee laat opwarmen terwijl je de oven voorverwarmd), maar in een gewone kookpan-met-deksel gaat het ook heel prima, zie resultaat. Die heb ik niet vantevoren opgewarmd maar gewoon ingesmeerd met rijstolie en daar t deeg koud in. Ging dus goed.

Bak je brood en voel je er huisvlijtig mee. Ik krijg persoonlijk fantasieën van zelfvoorzienend leven, dikke plakken versgebakken brood met klonten handgekarnde roomboter en een lap spek van het huisgeslachte varken. Hey, mag ik ook eens? En tot die tijd… is het ook gewoon best lekker met boter (of kokosolie) van de super en een pakje semi-verantwoord biologisch katenspek. O zo.

Reageren? Gezellig!

Reacties (53)

  • Monique

    Wat een leuk idee, dat ga ik zeker eens proberen. Als het lukt dan hoef ik niet meer voor een peperdure planeetmenger te sparen. Hoeft er in het brood geen boter, of olie? Een gietijzeren pan heb ik niet. Wel bakblikken voor broden, dus ga ik het daar eens mee proberen.

  • Marieke

    ja het smaakt lekker!!! als ik het uit mijn pot zou krijgen !!!!!! help wat deed ik verkeerd . ik nam een gietijzeren pot smeerde die in met olie deed het deeg erin en in de oven

    • De Groene Vrouw

      Bij gietijzeren pannen moet je de pan eerst op laten warmen in de oven. Totdat hij helemaal heet is, dan een beetje boter erin, deeg erin en terug in de oven. Bij andere pannen kun je het brood ook met pan en al ‘koud’ in de oven schuiven.

  • Ariane

    Ik vroeg mij af wat ongeveer minimaal de diameter/diepte van de romer topf/pan moet zijn?
    Alvast bedankt!

    • De Groene Vrouw

      Ik heb geen idee.

      • Anna

        Ik moest hier heel erg hard om lachen:’)

        Binnenkort maar eens een broodje brouwen, dit recept is (lijkt?) zo simpel dat ik nu geen smoesjes meer heb!

  • Inge

    Wij zijn helemaal om… Wat een fantastisch recept
    Ik haal geen brood meer, maar bak het zelf.. TOP
    Nu zijn wij een beetje toe aan variatie en hebben we van het weekend bij het deeg rozijnen in gedaan… ze hebben met het deeg meegerezen…. voordat ik het de oven in deed rook het deeg heel zurig, volgens mij zijn de rozijnen gaan gisten.. toen ik het brood afgebakken had smaakte het ook erg zuur
    Wij zijn wel benieuwd wat we verkeerd hebben gedaan. We dachten namelijk niet dat we de rozijnen na het rijzen erbij moesten roeren, want dan gaat de luchtigheid weg… dus wij zijn erg benieuwd

    • Inge

      oeps… ik zag dat mijn reactie al geplaatst was… sorry !!!

  • Inge

    Hallo !

    Wij zijn dol op deze methode, werkt als een trein… :-) MAAR…
    nu willen we wat variëren en lukt het met de kruiden erg goed en dachten we van het weekend.. goh laten we er rozijnen in doen.. deze hebben niet gewelt s’avonds bij het deeg in gedaan en ‘s morgens het brood afgebakken.. toen het brood uit de over kwam rook het enorm zuur en wat het heel raar uitgedroogd… enig idee waardoor dit kan ?

    • De Groene Vrouw

      Eh, nee.

  • Saskia Schijf

    help, nu snap ik t niet meer, is t nu wel of geen brood, want heb net het andere blogje over brood gelezen. of is t wel brood als je t maar doet zoals boven uitgelegd staat?

      • Saskia Schijf

        thanks, ga ik gauw even bekijken.

  • Piata

    gist is ook niet goed toch

  • Piata

    wat voor pan en kan het ook met de helft?

    dank

  • Agaath

    Ik heb je site pas ontdekt en ik lach me een kriek om je manier van schrijven.
    Maar nu mijn vraag; je schrijft dat je na het rijzen niet weer moet roeren maar hoe kun je dan bakpoeder en azijn of baking soda toevoegen als je dat zou willen? Want dan moet je weer doorroeren. Of moet je het dan weer even laten staan?

    • De Groene Vrouw

      In principe zijn bakbpoeder en azijn niet nodig, maar wil je ze per se toevoegen dan kun je het daarna weer even laten staan inderdaad.

  • Oh, sorry, ik zie dat je in de reacties al antwoord hebt gegeven 😀

  • Ellen

    Kan dit recept ook met een zuurdesemstarter? Die ligt namelijk zielig te wachten in de vriezer tot hij er een keer uit mag….

  • Mariette

    Ik heb nog nooit zo’n mooi brood gebakken als met de door jou beschreven pan-methode!
    Dank je hartelijk voor deze hint. Ik heb zelf een zuurdesem gemaakt ( in 7 dagen) en een brood gebakken van 200 gr. tarwebloem, 200 gr. speltbloem en 100 gram tarwemeel ( dit kwam zo uit met alle restjes die ik had) Ik zou willen dat ik een foto kon laten zien, zo mooi!.
    Dit inspireert mij enorm om door te gaan!

  • Ik ga voor het eerst in mijn leven brood bakken in de oven, en wel op deze manier.
    De BBM viel verschrikkelijk tegen, als het deeg wat steviger werd stopte hij met kneden.
    Weg meel… Wordt vervolgt! Groeten, Jacob (keep up the good job)

  • Maarten

    waarvoor dient het wel/niet met deksel bakken? kan dat ook anders door een bakblik af te dekken met iets hittebestendigs (plaat)?

    • De Groene Vrouw

      Beschermen tegen uitdrogen en het heter maken aan de binnenkant van het blik. Dus dat kan ook met iets anders.

  • Maarten

    wat bedoel je precies met ‘zuurdesemstarter en als je wilt zelfs (na het weken) met een theelepel of twee bakpoeder en een theelepel azijn?’ kan je dat iets uitgebreider uitleggen? en levert dit nu een fytinezuur arm en gluten armer brood op door de langere reistijd?

    • De Groene Vrouw

      Over een paar weken komt de online les ‘Granen, gluten & Fytinezuur’ online. Daar leer je alles over dit onderwerp 😀

  • Monique

    Hoe zit dat dan met iers sodabrood van spelt,karnemelk en bakingsoda? Kan je dat 12 uur laten staan? Het is normaal maar een half uur!

    • De Groene Vrouw

      Wel als je de baking soda er pas aan het einde aan toevoegt 😉

  • Hilde

    Waarom moet het brood het eerste half uur met een deksel bakken?

  • Femke

    Ik heb altijd van mijn opa begrepen (die vroeger in een bakkerij werkte en vaak zelf brood bakte) dat je geen brood moet eten wat net uit de oven komt maar dat het eerst volledig afgekoeld moet zijn omdat er anders bepaalde stoffen in zitten die niet gezond zouden zijn. Klinkt dit bekend? Misschien kan jij me hier uitleg over geven?

  • Danielle

    Moet het nog ergens in als het rijst of moet er nog iets op? Theedoek? deksel? of gewoon open en bloot?

    • De Groene Vrouw

      Een vochtige theedoek is het handigst, maar dan moet je wel zeker weten dat je pan diep genoeg is. Anders groeit het brood aan je theedoek vast 😉

  • Claire

    Lekkah brootjah! Heb je toevallig een tip om een gistvrij brootjah ervan te bakken?
    Thanks alvast!

    • De Groene Vrouw

      Ja hoor, dit werkt ook heel goed met een zuurdesemstarter en als je wilt zelfs (na het weken) met een theelepel of twee bakpoeder en een theelepel azijn.

  • Marjolein

    500gr meel
    350 ml water, zout en gist
    Roer in een kom voeg water toe als nodig.
    Vraag: moet de 350 ml water er niet allemaal bij dan?
    Gr.. Marjolein

    • De Groene Vrouw

      Jawel. Maar je kunt meer water toevoegen als dat nodig is.

  • Jenny

    Heerlijk, zo’n simpel recept, ik ga het vanavond proberen! In de omschrijving staat eerst rijzen, dan in andere pan. maar als ik de reacties lees lijkt het de bedoeling om het gelijk over te doen in de ingevette pan het het dan te laten rijzen. Kun je me zeggen wat het beste is?

    • De Groene Vrouw

      Zoals ik het zei natuurlijk 😉
      En daar zit ook een reden achter: als je het laat rijzen, ‘groeit’ het deeg aan de randen van de pan vast. Ga je het dan bakken, dan krijg je je brood van z’n langzalzeleven niet meer uit je pan.

  • Debby Peeters

    Nu snap ik er niks meer van! Er word op de site geschreven eet geen brood (in ieder geval zo weing mogelijk).En dan staat er wel een recept voor zelf brood te maken op…..
    Mag je dit brood wel eten dan?
    Gr Debby

    • De Groene Vrouw

      Er staat niet “eet geen brood”. Er staat “gebruik je gezond verstand als je granen wilt gebruiken.” Dat betekent dat ALS je brood eet, je beter Heul Erg Lekker brood kunt eten. En dan een beetje. Dus dan beter dit brood dan van dat vieze kleffe supermarktbrood. Met dit recept kun je tenminste nog eens variëren met granen.

      Tevens: deze blogpost is al een jaar oud, destijds overgenomen van een blogpost van nog twee jaar eerder. Klein verschil, iets met zich ontwikkelende denkbeelden…

  • Annet

    Kan ik voor een klein brood gewoon de hoeveelheden halveren? Hoe moet het dan in de oven? (omdat ik alleen woon, maak ik wel vaker kleinere taartjes ed, maar daar mis ik toch richtlijnen voor qua baktijd en oventemperaturen…)

  • Annet

    Oh wat een fijn recept, hier ga ik mee aan de slag! 😀

  • Wieke

    Heb je een idee hoe ik hier een glutenvrije variant van zou kunnen maken? Lijkt me heerlijk!

    • De Groene Vrouw

      Gewoon, door het meel te vervangen door glutenvrij meel. Met enig oefenen moet er vast iets lekkers van te maken zijn…

      • Wieke

        Ik ga het proberen met een meelmix van boekweitmeel, maismeel en rijstmeel, spannend!

  • Norrin

    @Joke: Gist kan niet tegen zout in hoge concentraties, dus meng het meel eerst goed met het zout voordat de gist erbij komt. Misschien dat dit helpt.

  • Kitty

    Hij is gelukt. Zo simpel en echt lekker! Alleen vergeten de pan in te smeren met vet… dus moest wel wat geweld gebruiken om hem eruit te krijgen! 😉 Volgende keer beter… en dan misschien met kaneel, ow en noten… ennuh rozijnen… of toch iets hartigs? 😀

  • Helaas, ik heb het brood gisteren gemaakt en het is nul komma nul gerezen. Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan, volgens mij heb ik alles gedaan zoals je het schreef, maar het is oneetbaar. Lukt het soms alleen met witbrood? Ik heb 6 granen meel gebruikt. Groet,
    Joke

    • De Groene Vrouw

      Nee hoor, het lukt met in principe al het brood. Was je gist wel actief? En na het rijzen niet meer doorroeren! (laatst had iemand dat gedaan namelijk, en dan rijst het geen tweede keer).

      • Ik heb naar de datum op de gist gekeken en die was nog goed tot juni dit jaar. Wat wel misging is dat ik het gemaakt had in de schaal waarin het gebakken moest worden. Later zag ik dat het overgedaan moest worden in een ingevette schaal, dus ik heb het tussendoor in een andere schaal geschud. Dat is misschien vergelijkbaar met doorroeren. Maar toen was er nog niets gerezen. Ik heb het nog een keer geprobeerd in een kleinere schaal zodat het wat hoger werd, maar ook dat was niet te eten. De korst lijkt wel beton, ik kom er bijna niet door met de broodzaag en het rijst nauwelijks. In het begin had ik de schaal op de cv gezet, toen was het wat gerezen, maar dat zakte later weer in. IK zal het later nog eens proberen met een lichtere meelsoort.

        • De Groene Vrouw

          Ik kan niet in je brood kijken, dus ik weet niet waarom het niet lukte… Gist kan overigens ook niet-actief zijn als het nog wel ‘goed’ is. Je kunt het testen door wat gist op te lossen in warm water met een half theelepeltje suiker. Het hoort na een minuut of twintig lekker te gaan schuimen en bubbelen. Doet het dat niet, dan is het waarschijnlijk niet actief.

          Als het na het rijzen weer inzakt, moet je minder gist gebruiken of korter laten rijzen.

        • Het zou kunnen dat het te warm was op je verwarming. Dat je gist toen wel is gaan werken maar dat het al snel uitgewerkt was. Dit is eigenlijk een andere variant van het antwoord dat Nienke al gaf met dezelfde oorzaak :-)
          Hoe langer je het laat rijzen hoe koeler het kan staan. Ik laat mijn brood (deze luie versie maar ook een echt geknede versie), de hele nacht rijzen op het aanrecht. Nu in de winter is het daar zo’n 16˚C. Gaat prima.

  • Noortje

    De meel is gekocht!
    Ik heb gekozen voor speltmeel (Demeter).
    Tevens gelezen op speltwinkel.nl dat toevoegen van tarwebloem al het goede van spelt teniet doet, dus ik houd me aan 100% spelt type 630.
    Hopelijk wordt het geen kliederboel, want ook ik heb een gruwelijke hekel aan dat plakkerige deeg aan mijn vingers.
    groetjes

    als je het leuk vindt, kan ik het resultaat later nog vermelden