Damesprobleempjes

Damesprobleempjes

800px-Viburnum_opulus_P_23

Eigenlijk had hier vandaag een geniaal artikel moeten staan over allergie bij kinderen of over de ecologie van vlees of over waarom brood tijdverspilling is. Ofzo. Maar ik ben ook niet altijd op mijn best. Zoals nu bijvoorbeeld. Ongesteld. Dus daar gaan we het over hebben.

Zoals het bij de loodgieter thuis lekt, en zoals de schoenmaker op scheve hakken loopt, zo ben ik ook niet erg goed in mezelf behandelen. Het is niet dat ik niet weet wat ik moet doen – dat weet ik precies – maar ik doe het gewoon niet altijd. Sorry. Ik ben ook menselijk.

Zo wéét ik bijvoorbeeld dat ik trouw mijn visolie zou moeten slikken. Dat ik dan echt, echt veel minder Drama heb in de dagen voor mijn menstruatie. Ik ben behoorlijk verschrikkelijk, namelijk:

 • Ik kan géén beslissingen meer nemen. Geen. Pindakaas of kaas? Kan ik niet.
 • Ik stik van de honger maar word misselijk van alles wat ik eet.
 • En ik word Extreem Onzeker. Dat ik dan zeker weet dat niemand mij leuk vindt, dat ik niet eens goed ben in wat ik doe en dat het allemaal toch nooit gaat lukken.
 • Daar word ik dan weer bloedchagrijnig van en boos op de hele wereld (ook op jou)
 • affijn, je snapt het idee. Mea culpa.

Als ik wél braaf (bijna) elke dag mijn visolie slik, is dat heel veel minder. Dat geldt niet voor iedereen: PMS kan meerdere oorzaken hebben. Maar bij mij helpt het. Tremendously. Maar ja. Dat bedenk ik altijd pas als het alweer te laat is. En dan beloof ik maar weer eens plechtig dat ik mijn best ga doen om het elke dag te slikken. Heus.

Koffie

Dan koffie. Als ik de hele maand geen koffie drink (of in elk geval niet twee koppen per dag, zoals de afgelopen tijd) heb ik Geen Pijn. Geen. Tevens slaap ik beter. Als ik te veel koffie drink: pijn. Zeurende, vervelende pijn in mijn buik en onderrug.

Wederom: hoeft niet voor jou te gelden, maar ik zou best benieuwd zijn hoeveel vrouwen van hun menstruatiepijn af zouden komen als ze geen koffie drinken. De Geen Koffie Geen Pijn-Challenge. Komende drie maanden. Wie doet er mee?

 

Lever

De dag voordat ik ongesteld moet worden, mag ik standaard vanaf een uur of twee ‘s middags in bed doorbrengen. Knallende koppijn en misselijk. Mijn lever die al die hormonen niet in één keer kan afbreken. Die komen dan weer terug de bloedbaan in en zeiken aan mijn kop. Pijnlijk.

Ik kan mijn lever natuurlijk helpen: met Curcuma-capsules, of Artisjok-tinctuur, zo ergens in de week voor mijn menstruatie. Of door de hele maand door af en toe bittere groenten en kruiden te eten. Maar ja. Dat heb ik niet gedaan.  So suffer, you lazy b*tch.

 

Magnesium & Gelderse Roos

Er is gelukkig iets dat ik wél ter plekke kan doen. Ook al had ik het de hele maand al moeten doen – wat ik niet heb gedaan – heeft het van Magnesium tenminste ook nog zin om het te slikken (of te smeren) als ik al pijn heb. Waar alle andere dingen preventief zijn (en niet meer helpen als het al te laat is), kan Magnesium ter plekke nog verlichting geven. Hallelujah.

Magnesium zorgt voor ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Een tekort aan magnesium kan onder andere spierkrampen veroorzaken. De baarmoeder is… precies, een grote spier. Nuff said. Maar magnesium helpt dus alleen als de oorzaak van je pijn een magnesiumtekort is. Je lost het tekort op, en daarmee het probleem; magnesium is in zichzelf niet kramp- of pijnstillend.

Gelderse Roos (Viburnum opulus) is dat dan weer wel. Deze in veel tuinen voorkomende ‘sierstruik’ bevat kalmerende valereen– en baldriaanzuren en hydroxycoumarines –  in gewoon Nederlands werkt het krampstillend. Gelderse Roos heeft ook een grotere broer, de Amerikaanse Sneeuwbal (Viburnum prunifolium). Deze bevat naast voedingszuren en sporenelementen ook salicine > chemici weten dat ik dan pijnstilling bedoel. Deze schijnt nog sterker te werken bij menstruatiekramp, maar ik ben altijd al heel tevreden met onze eigen Gelderse Roos.

Beiden zijn lastig als supplement verkrijgbaar. Er zijn nagenoeg geen tincturen van op de markt; wel bestaat er een gemmopreparaat (tinctuur op basis van glycerine) van weer een ander broertje, de Viburnum lantana. Ik ben er tevreden over (het werkt voor mij het beste in een acute dosering, 5 x 30 druppels per dag), maar als je avontuurlijk bent ingesteld kun je in de vroege zomer ook zelf tinctuur maken. Dat doe je zo:

 • Schil de bast van een paar takken Gelderse Roos of Amerikaanse Sneeuwbal af
 • Doe ze in een schone glazen pot, totdat die zonder proppen volzit
 • Overgiet ze met sterke Vodka tot het helemaal onder staat
 • Laat dit 4 weken staan op een warme, donkere plaats
 • Zeef de plantendelen uit met een koffiefilter en doe je tinctuur in een bruinglazen fles met pipet of druppelaar (apotheek).
 • Je tinctuur is koel en donker bewaard, ongeveer 2 jaar houdbaar

Zo. Nu weet je hoe het moet. Leuk projectje voor het Pinksterweekend.
Go do it now. Wegwezen. Hup.

Voor eeuwig de uwe,
uw chagrijnig bloedende
Groene Vrouw

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw truc voor meer (of minder) damesprobleempjes? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (41)

 • Lien

  Interessant artikel. Heb je teunisbloemolie al ontdekt? Dat is mijn redder in nood bij alle rondspringende hormonen en hysterische buien. Echt een mega aanrader voor een stabieler leven tijdens de menstruatie :)

 • Marloes

  Hoi Groene Vrouw! Ik ga meteen al je tips opvolgen, ik ben heel benieuwd! Ik vroeg me alleen af hoe ik aan dat Viburnum preparaat kan komen. Kun je me dat vertellen?

  • De Groene Vrouw

   Wij kunnen het voor je bestellen in de webwinkel! Stuur even een mailtje naar info@groenevrouw.nl, dan maken we het voor je in orde :-)

   • Marloes

    Gedaan! Ontvangen?

 • Marleen

  TOF omschreven en herkenbaar! :-( Vooral de besluiteloosheid! :-( Dikke knuffel voor jou! XXXX B1

 • Allis

  Geen idee of je dit nu nog leest hoor, maar welke groente en kruiden vallen onder “bitter”? Want dat zou ik best willen proberen, maar ik weet niet goed welke ik hebben moet. Ik heb van mijn ongesteldheid niet veel last, maar des te meer van pms…

  • De Groene Vrouw

   Bedankt voor je suggestie! Ik zet je idee op de Grote Blogpost Ideeën Lijst. Wie weet komt hij dan binnenkort een keer voorbij op het blog 😀

 • Marjolein

  AAAH! Na tarwe en zeker snelle maar ook de langzame koolhydraten te reduceren. ( ook voor mijn diabetes type 1 ) gaan jullie echt niet vertellen dat ik mijn koffie moet laten staan. Of wel? Ai, dit wordt echt een uitdaging. Ik dacht altijd dat mijn PMS best te doen was, mits ik een paar dagen per maand in een hutje op de hei mag wonen. Maar ja, een baan en drie kinderen laten dat niet toe. Mirena spiraal doet ook wonderlijke dingen met je. En daar ben ik na een half jaar niet over uit. ( toevoeging of niet?) De pil werd hem zeker niet. Ik werd er dik, chagrijnig en seksloos van. Wel heel goed qua anti conceptie natuurlijk! Ha Ha. Ik denk ondertussen aan…………een leven zonder koffie. Ai

 • Evi

  Ik drink helemaal geen koffie en heb zelden pijn gehad tijdens menstruatie, zou het daardoor komen, hmm interessant!

  • De Groene Vrouw

   Dat is een omgekeerde redenatie, die je eigenlijk niet kunt maken 😉

  • Eli

   Ha, bij mij niet…ik drink nooit cafeïne maar val soms flauw van de pijn bij mijn menstruatie.

 • Stephanie

  Ik heb gehoord dat vrouwenmantel ook helpt tegen heftige menstruaties en heel goed is na de zwangerschap? Klopt dat?

  • De Groene Vrouw

   Ja en nee. Ja, het kan ondersteunen, maar nee: het blijft symptoombestrijding.

 • Endometriose:
  Bloed dat via de eileiders de buikholte inlopen. De levende cellen hechten zich aan het buikvlies of aan de oppervlak van organen, baarmoeder, eierstokken, blaas, eileiders, urineleiders, sigmoid, endeldarm en blindedarm. Deze genestelde baarmoederslijmvliescellen noemen ze endometriose. Endometriose haarden geven irritatie van het buikvlies of van de organen waar ze opzitten, er kunnen littekens achterblijven doordat het afweersysteem de plekjes opruimt. Als het opruimen mislukt kan endometriose uitgroeien en blijven er in de littekens endometriose cellen zitten, deze blijven groeien tijdens iedere menstruatie als gevolg, chronische ontsteking, vergroeiingen en verklevingen tot gevolg…

  Gelukkig heeft mijn klasgenote een natuurlijke oplossing gevonden met natuurvoeding voor het herstel van de hormoonhuishouding,

  glutenvrij, cafeinevrij, zuivelvrij, suikervrij en sojavrij.

  Vanwege dit dieet heeft zij ook daadwerkelijk minder pijn tijdens haar menstruatie.
  Dit wil niet zeggen dat ‘jij’ endometriose hebt maar 1 op de 10 vrouwen heeft een vorm van deze chronische ziekte.

 • Rike

  Ik heb juist altijd knallende, misselijkmakende hoofdpijn op de allerlaatste dag van mijn menstruatie… Tips?

  Afgezien daarvan heb ik mijn hele leven al heel veel last gehad van buikkrampen, PMS en dergelijke. De laatste paar jaar ging het iets beter, sinds ik geen tarwe meer eet NOG beter, maar nu valt me op: hoe minder pijn, hoe extremer het bloedverlies. De maanden dat het vrijwel pijnloos was had ik episodes van een uur dat het bloedverlies echt niet normaal meer was. Echt raar. Zou het de leeftijd zijn? ( 39) En sinds twee maanden plotseling weer last van PMS… Grrrrr.

 • Anouk

  Na mijn bevalling (10 jaar geleden) verdwenen de fysieke rampdagen die begonnen zodra de menstruatie zich aandiende. Maar ik kreeg er PMS voor in de plaats, dus van fysiek naar emotioneel. Het is allebei vervelend, maar de fysieke pijn was echt niet te harden, dus ik ben er wel blij mee. Het is wel elke maand anders, soms twee weken van tevoren al, soms nauwelijks. En ik ben onhandig en vergeetachtig, krijg puistjes, en al de stemmingen natuurlijk. Nu op vakantie had ik opeens weer echt fysiek last, duizelig en pijn, ik was net een dweil. Misschien omdat ik tijdens die weken niet gesport heb, ik geef BodyBalance (combi van yoga, pilates, tai chi) en ik denk dat dat heel goed is voor je lijf.

 • Charlot

  En de puistjes? (zelfs al ben ik bijna 40) iemand nog een tip?

  • De Groene Vrouw

   Eveneens je lever ondersteunen en eventuele voedingstekorten aanvullen, in een notendop 😉

  • Marloes

   Mij hielp de laatste beetjes melk uit mijn eetgewoonten te halen: die in de koffie. Nu ga ik voor de pijn eens proberen de koffie te laten staan.

 • Zuuz

  Lang borstvoeding geven, dan blijft (bij mij) de ongesteldheid weg.
  Nu al 13 maanden, heerlijk.

  • De Groene Vrouw

   Bofkont 😉 Ik was bij de eerste na 4, en bij de tweede na 12 weken alweer ongesteld ondanks volledige bv. Ach ja.

  • Anouk

   Ik heb 19 maanden borstvoeding gegeven, maar na twee maanden kwam die rode vlag alweer… Dat was echt balen, ik had me zo verheugd op een tijdlang geen sores, maar helaas dus.

  • Hilde

   Ik ben na 25 maanden gestopt met nachtvoedingen geven omdat anders mijn cyclus niet terugkwam.

  • Sanne

   Ik heb 3 jaar bv gegeven, maar 6 weken na de bevalling menstrueerde ik alweer en meteen om de 28 dagen. Dus dat is geen garantie helaas! :-)

 • Yolanda

  Dagelijks perfect balance olie ( omega 3,6 en 9), vitamine B12, hebben mijn PMS nagenoeg doen verdwijnen, nu nog 1 dag van te voren i.p.v een week! En veel regelmatiger. Alleen mijn migraine rondom de menstruatie is nog niet helemaal onder controle, wrs idd lever probleem.

  • Ninon

   Zou heel goed kunnen… Ik heb jarenlang regelmatig migraine gehad, elke keer erger dan de keer ervoor. Totdat ik een maand lang vegan ben gaan eten. Nooit meer migraine gehad. Zou dat je lever opschonen?

   • Ninon

    En met vegan bedoel ik: 80% groente, 20% fruit. Af en toe noten en wel levertraan geslikt. Alles rauw en biologisch. Ook ontzettend veel sappen gedronken. Hielp zo goed!

    • De Groene Vrouw

     Wat er gebeurt op een raw vegan juice diet is dat je een heleboel ‘rotzooi’ die je normaal gesproken eet, laat staan. Bovendien vul je voedingsstoffen aan, want je krijgt waarschijnlijk veel meer vitaminen en mineralen binnen dan normaal. In die zin schoon je je lever dus op, aangezien je hem de voedingsstoffen geeft die hij nodig heeft om jouw afvalstoffen effectief op te ruimen en af te voeren.

     Dat wil niet zeggen dat een raw vegan diet voor de dagelijkse praktijk ook het meest gezonde dieet is; je kunt prima ‘clean’ eten met dierlijke producten (die ook veel vitaminen en mineralen kunnen toevoegen, vaak ook precies die vormen die je mist in raw vegan voedsel). Maar dat is een andere discussie 😉

 • Ook voor mij is koffie de grote boosdoener. Geen koffie = geen krampen, geen gespannen borsten en al huppelend door mijn menstruatie… Maar met koffie is het een ander paar mouwen.

 • WZK

  Ik heb vaak dat ik de eerste dag van de menstruatie ook enorm last van mijn darmen heb. Enig idee hoe en waarom dat relateert? Ik hoor het vaker. Verder heeft bij mij het ook enorm geholpen om de hoeveelheid suiker in mijn voeding te reduceren. Sinds ik bijna suikerloos eet, veel minder pijn.

  • Anja Buurman

   Oja, inderdaad, dat heb ik ook! Mijn recept voor dag 1 en 2 is dan ook: hou zoveel mogelijk de darmen leeg en de maag gevuld. Geen idee wat er achter zit, maar dan voel ik me het best / minst rot.

   • Rike

    Hoe kan dat nou? Je maag gevuld houden zorgt automatisch dat je darmen niet leeg blijven…

  • De Groene Vrouw

   Ja, klopt. Ik heb dat ook en hoor het ook vaker. Het enige dat ik nu kan bedenken, is dat hormonen ook een sterke invloed kunnen hebben op de darmflora en misschien ook wel op de darmspieren. Maar zeker weten doe ik het niet…

 • Mariette

  Een warme kruik of de handen van mijn vriend op mijn buik… works like a charm! :)

 • Dagmar

  Na mijn eerste zwangerschap ging de pijn (verder had ik nergens last van) naar ‘platspuiten met naproxen in maximale dosis een week lang’ naar ‘mwoh een paracetamolletje zou wel fijn zijn’. Geen idee waar dat aan lag, overhoop getrokken hormoonhuishouding, hele zwangerschap geen koffie gedronken (daarna wel weer een beetje, maar he, 8 maanden geen koffie zal ook wel een beetje resetten), trouwer een vitaminepil geslikt… Geen idee, maar het ging beter.
  Verder hielp licht eten ook wel om de boel wat rustiger te laten zijn. Darmkrampen bovenop de baarmoederkrampen is vrij pijnlijk.

 • Alianne

  Teunisbloemolie, geleerd van een vriendin uit Zimbabwe!!!!(Evening Primrose)

  • De Groene Vrouw

   Klopt. In Teunisbloemolie zit GLA, een Omega-6-vetzuur. Hoewel we vaak veel te veel omega-6 binnenkrijgen in de vorm van linolzuur, krijgen we van GLA nou net weer níet genoeg binnen. Dat halen we dus uit Teunisbloemolie. Maar om de verhouding met Omega-3-vetzuren zo optimaal mogelijk te houden, adviseer ik wel altijd om er een visolie bij te slikken (of in één keer, met Eye Q Omega 3/6 bijvoorbeeld) 😀

 • Ierdwyfke

  Geen koffie, dat moet lukken.
  Vis eten we 2x in de week, maar weet niet of dit beter is dan de visolie preps.
  Magnesium slik ik deels, zit door mijn biergist preps.
  Mss werkt het pure spul beter.
  Wie niet waagt die niet wint, en ik ben er hevig mee aan.
  Weet me geen raad met de hormonenhedge die voor mijn menstruatie week door mijn hoofd buldert met een orkaankracht die voor mij langzaam aan ondraaglijk is.
  Ik verga liever van de pijn, met bijbehorende koorts en tijdelijke chronische vermoeidheid.

  *trekt bezem en puntmuts uit de kast*
  Heks-heks!

 • Shaz

  chocola, chocola, chocola
  (schijnt ook magnesium in te zitten en ik geloof dat natuurlijk graag :) )

 • Aukje

  ik zeg: blueberry pancakes…. medicinaal zullen ze niet veel helpen, maar troost bieden ze zeker wel (geschikt voor de zwaardere en lichtere dagen, zou OB juichend roepen). So come and get them, sis!

 • Pingback:Damesprobleempjes | Nieuwe Aarde