Darmflora en overgewicht

Darmflora en overgewicht

376px-Obesity-waist_circumference

De één wordt al dik als ‘ie naar eten kijkt, de ander kan zakken chips en repen chocola naar binnen werken zonder een grammetje aan te komen. Hoe kan het toch? Het zou kunnen dat de darmflora een stukje van de puzzel is. Waarom darmflora belangrijk is, maar  gezond eten ook…

Gelukkig wordt de darmflora niet meer bekeken als een raar, alternatief verzinsel. Werden probiotica een paar jaar geleden door de wetenschappelijke ordes nog gelijkgesteld aan homeopathie en Jomanda, nu is iedereen het erover eens dat de in je darm levende micro-organismen weleens invloed zouden kunnen hebben op je lichamelijke gesteldheid. Er zijn meer bacteriën in je darm dan sterren in ons zonnestelsel (eigenlijk ben je gewoon een lopend bacterievervoerssysteem), en die bepalen voor een belangrijk deel hoe gezond je bent.

Regelmatige lezers van dit blog weten dat natuurlijk allang. Maar wist je ook dat je darmflora invloed kan hebben op je gewicht? En dan bedoel ik niet alleen dat je gemiddeld twee kilo aan bacteriegebeuren met je meezeult; het maakt ook uit welke beestjes je in je buik hebt. Van de één wordt je dikker dan van de ander. Lijkt het.

 

Dikke darmflora

Er leven gemiddeld zo’n 700-1000 stammen bacteriën, virussen en gisten in je darmen. Als alles goed gaat, houden die elkaar in evenwicht en zorgt de ene stam dat de andere niet uitgroeit tot schadelijke proporties. De ander is dan weer een voedingsbron voor de derde, die op zijn beurt weer invloed heeft op het welzijn van de eerste. Enzovoort.

En ze doen ook nuttige dingen voor jou (naast het verteren van je voedsel). Sommige stammen prikkelen het immuunsysteem, anderen verdedigen je tegen Candida en andere vervelende indringers. En nu lijkt het erop dat er ook bacteriën zijn die zorgen dat je dik wordt – en andere bacteriën die dat juist voorkomen.

Mooi. Heb je naast zware botten tenminste nog een excuus voor je gewicht: ik heb gewoon een dikke darmflora. Kan ik ook niks aan doen. Of toch?

 

Gezond eetpatroon

Een probioticum tegen overgewicht hoeven we voorlopig niet te verwachten. De belangrijkste stam die overgewicht lijkt te kunnen voorkomen, is namelijk Bacteroides. En die kun je niet in een potje stoppen. Hij voedt zichzelf met stammen van het geslacht Bifidobacterium. Die kun je wél in een potje stoppen, maar dat heeft maar heel beperkt zin. De hele bups heeft namelijk ook vooral een gezond darmmilieu nodig, en dat haal je niet uit een potje.

De belangrijkste ‘dikmakende’ bacterie is een gezelligerd met de naam Methanobrevibacter smithii. En die zorgt niet alleen voor overgewicht, maar ook voor de uitstoot van methaan in je lichaam. Lekker dan. En dat brengt me gelijk op het volgende punt.

Want eigenlijk vind ik dat de hele discussie de verkeerde toon heeft. Natuurlijk is overgewicht een maatschappelijk probleem, maar de focus zou niet moeten liggen op afvallen. De focus zou moeten liggen op een gezonde leef- en eetstijl. Daarmee sla je alle vliegen in één klap: de darmflora wordt er gezonder door én je komt op een gezond gewicht (of je nu wilt aankomen of afvallen). Je wordt ook in het algemeen gezonder en je krijgt meer energie (bijvoorbeeld om gezond voor jezelf te koken of om meer te bewegen).

 

Al bij baby’s

Maar affijn. Het is tóch interessant dat nu bekend is dat bij overgewicht vaak een andere samenstelling van de darmflora aanwezig is. Maar is die darmflora anders omdat een dik persoon vaak slechte voeding neemt (en zijn beiden dus een gevolg van het eetpatroon), of is iemand te dik omdat hij slechte bacteriën in zijn darmen heeft?

Het heeft natuurlijk met elkaar te maken, maar voor dat laatste is iets te zeggen. Al bij baby’s van een maand oud kan een tekort aan Bacteroides-soorten, een sterkere lichaamsgroei betekenen. Bij baby’s is dat nog niet zo’n probleem, maar later in het leven kan die sterkere groei omslaan in overgewicht. Als moeder geef je tijdens de bevalling de eerste hap bacteriën door aan je baby. Je kunt dus maar beter zorgen dat je eigen darmflora gezond is. En dat doe je dan weer… precies, door je eigen eetpatroon te verbeteren.

Natuurlijk is darmflora niet de enige factor bij overgewicht. Maar als je overgewicht hebt ondanks een gezond eetpatroon, of als je overgewicht hebt en je ontlasting is ook niet zo tof, is het misschien toch de moeite waard om je darmflora eens te laten onderzoeken…

 

De vraag van vandaag:
Heb jij overgewicht, en denk je dat je darmflora er iets mee te maken heeft? Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (16)

 • Riek

  Hallo, weer een mooi stukje, bedankt. Ik heb geen overgewicht maar juist ondergewicht. Ik weeg nu,vandaag nog geen gewogen 55 kilo. Normaal 63 , ik ben gaan klojen nadat het schildklier medicijn Thyrax ,2016 ,vervangen werd door een ander medicijn. Van een traagwerkende schildklier naar een snelwerkende schildklier.. Eerst heb je het niet eens door maar in december kreeg ik ook hevige diaree met daar in ook bloed.. Na testen bij de huisarts bleek mijn schildklier ineens te snel te werken.. Nu neem ik inmiddels 5 weken weer de Thyrax van een andere fabrikant en hoop daar baat bij te hebben.. Ik heb op advies van het Ortho Health Foundation ook de Symflora pre-en probiotica en Glutazyme besteld om mijn darmen weer op “normaal” niveau te krijgen. Ik ben bang dat het gewicht laag blijft ik ben nu 66 jaar en het vet massa wat je kwijt ben komt niet meer terug…
  Groetjes Riek🌹

 • Pingback:Obesitas na antibiotica • Eurolac Lactatiekunde

 • Ellen van Es

  Iets leuks schrijven over stinkscheten en spontane diarree, he ja wat een feest!! Hier komt ie: al jaren tob ik met een darmhuishouding die een compleet eigen leven leeft en dan het liefst in de vorm van overlast! En dan niet overlast van een beetje winderigheid of moeten poepen, nee overlast van bij elke stap een stink wind/moéten poepen NU!/en diarree soms al een half uur na de maaltijd! O, ik vergeet de vreselijke buikkrampen en zweet aanvallen waar dit meestal mee gepaard gaat……en o ja, je billen niet goed schoon krijgen omdat het plak poep is of ook zo gênant poep in je broek wat je er niet voelt uitkomen! Is dit leuk of leuk???? Niet echt hé, ik steek er graag de draak mee, maar wil hier van af. Na veel zoeken en uitproberen ben ik inmiddels gevorderd tot het stoppen van eten van bruin brood/knäckenbröd én belangrijker nog het opschrijven van wat ik gegeten heb wanneer ik zo een aanval heb! Sinds een paar dagen lijkt het er op dat het E nummer E 202, Kaliumsorbaat, een grote rol in deze ongein speelt. Dat wordt dus boodschappen doen met de leesbril op de punt van de neus en langer boodschappen doen! Geeft niet alles voor een goed doel…… Stel dat iemand nog wat handige tips of suggesties voor handen heeft die goed uit te voeren zijn als je als moeder voor een gezin met twee adolecenten en een echtgenoot een volwaardige maaltijd etc. wilt maken, ik hou me aanbevolen!!!! Nu ga ik een boodschappenlijstje maken en met vergrootglas de supermarkt in om dat verrekte E202 zoveel mogelijk te vermijden!!

  • San

   Ik neem aan dat u bent onderzocht op coeliakie, ziekte van crohn, colitis ulcerosa dus darmziektes? Het klinkt serieus fout.

 • Romy

  Vandaag bezoek ik je site voor het eerst, ben er toevallig op terecht gekomen toen ik op google naar ‘gezonde probiotica’ zocht..

  Maar tsjeeee wat word ik hier veel wijzer van! i like!!

 • Wieke

  Dit gevoel heb ik nou al vanaf ik het me kan herinneren; alsof ik te efficiënte darmen hebben die letterlijk alles en nog een beetje uit elke gram voedsel halen! De diëtiste vond dat ik te weinig at en gaf me opdracht meer te eten met als resultaat 2 kg in 1 week aangekomen, geen verrassing voor mij, wel voor haar 😉 Ik fiets en wandel dagelijks, kook gezond en doe geen gekke dingen dus tja, wat moet ik nog meer doen? Soms word ik daar weleens aardig gek van…

 • Alianne

  Jij kunt het wel hebben!! en Eet je wel genoeg spek? is wat ik vaak te horen krijg. Ik ben 1.71m en weeg ongeveer 51kg(ongeveer, want mijn weegschaal heb ik jaren geleden al uit mijn huis verbannen) Ik ben als pubermeisje op dit gewicht gekomen en ben sindsdien altijd zo gebleven. Ik heb werkelijk van alles geprobeerd( pil, sporten, diëten, eiwit-shakes, allerlei enge onderzoeken, enge drankjes van de huisarts om eetlust te stimuleren, omdat hij vond dat ik anorexia had(integendeel), ben gestopt met roken en zelfs zwanger geweest), maar dit is blijkbaar mijn gewicht. En ik gebruik juist altijd al roomboter en volle melk en yoghurt. Uit diverse bloedonderzoeken is ook aangetoond, dat alles verder is zoals het hoort, ik ben gewoon gezond. Eigenlijk moesten we kunnen ruilen, ik heb waarschijnlijk Bacteroides in overvloed en ik wil best wat dikke darmflora’s er voor terug!!!

  • Rlenie

   Jou idee is nog niet zo gek. Lees het boek the good gut. Daarin wordt al melding gemaakt van feaces transplantatie. Dus gewoon de uitwerpselen van de een bij de ander inbrengen. Boeren deden dit ook in lang verleden. Maar als 51 gezond is dan is dit wat jou tot een specifiek mens maakt ook al is dat niet de norm.

 • Linda Rikkers

  Net n interessante lezing gevolgd hierover op GOLD13. Boeiende materie.

 • Krista

  Mijn kindje is wel via de natuurlijke weg geboren alleen vervolgend gelijk volgespoten met twee antibiotica’s in de eerste levensweek, daarbij niet gelijk borstvoeding vanaf de eerste dag maar pas geleidelijk vanaf de 3de dag. Dat zet je wel aan het denken aangezien ik nu een 10 maanden oude baby heb met het gewicht van een peuter, (maar ook wel de lengte) Hij had wel een fors geboorte gewicht 4600 gr. en ook wel de lengte 56 cm. Dus het zal ook wel een voor een heel groot deel genetische zijn. maar toch..

 • Ellen

  Helaas niet: maar goed, ik heb een consult bij je aangevraagd, dus hopelijk weet ik zsm hoe de zaken er voor staan bij dochterlief en kunnen we gericht actie ondernemen waar nodig. En ik weet je te vinden als ik ooit nog eens een zwangerschap aandurf 😉

 • Ellen

  Krijgt een baby nog wel iets van de darmflora van de moeder mee bij een ongeplande keizersnede, of is het dan al een verloren zaak ook al heb je zelf wel een goede darmflora?

  • De Groene Vrouw

   Nee, bij een keizersnede komt er nauwelijks iets van de darmflora in de baby terecht. De eerste kolonisatie is dan vaak met huidflora van het verplegend personeel… Maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen valt. Ik zou voorstander zijn van professionele probiotische begeleiding na iedere keizersnede, maar ja, zo ver zijn we nog niet in Nederland 😉

   • Rienie

    Je kan dit. Vooraf uitzoeken welke arts wel geloofd in ptobitica bij baby.s zelf als eerste je kind vashouden met bacterien van jezelf. Tenslotte ben je als moeder de professional

 • Ineke

  EINDELIJK iets wat bevestigd wat ik steeds al zeg ; ik ben niet dik door teveel
  eten of snoepen!
  Na 8 antibioticakuren afgelopen 1,5 jaar is dit de meest logische verklaring ooit!
  Afvallen lukt voor geen meter en internist adviseerde maagverkleining , terwijl ik eerder te weinig eet dan overeet! Bloedwaardes als suiker en cholesterol bewijzen dat ik gezond eet!

  • De Groene Vrouw

   Tijd voor een ontlastingonderzoekje dan? 😉