Darmflora-onderzoek: hoe werkt dat eigenlijk?

Darmflora-onderzoek: hoe werkt dat eigenlijk?

Darmflora-onderzoek

Je hebt last van je darmen, je vraagt je af of alles wel goed zit daar vanbinnen en je overweegt om daar eens onderzoek naar te laten doen. Maar wat kun je dan eigenlijk verwachten? En moet je gelijk een potje poep meenemen?

Eh, nee. Het leven van een darmfloratherapeut is enerverend, maar ik roer zelf niet in je ontlasting. Dus je hoeft geen jampotje vol mee te nemen. Echt niet. De ontlasting wordt namelijk geanalyseerd in het laboratorium. Een heel gewoon regulier wetenschappelijk verantwoord ISO-gecertificeerd lab. Geen rare testen waar niemand ooit van gehoord heeft; gewone normale reguliere onderzoeken – vaak alleen wat uitgebreider dan wat je bij de huisarts kunt laten doen. De resultaten krijg ik gewoon per mail. En daar kunnen we dan van alles aan zien. Kijk je mee?

 

Darmflora

De darmflora is de bekendste factor in het geheel, maar zeker niet de enige. We beschikken over zo’n 700 soorten, ondersoorten en variëteiten aan microflora in de darm. Daar zitten leukerds tussen en minder gezellige jongens. Heb je darmproblemen, dan wordt laatste groep regulier vaak wel onderzocht: Salmonella, E. coli, Clostridium… fijn om te weten dat je die niet hebt natuurlijk, maar het probleem zit vaak bij de stammen die juist wel in je darmen thuishoren.

Er zijn vijf belangrijke families die in je darmen thuishoren. Ze houden elkaar in evenwicht, prikkelen je immuunsysteem, verdedigen je tegen indringers en houden je darmslijmvlies gezond. Je kunt er te weinig, precies genoeg, of te veel van hebben. Hieronder zie je ze (schrik niet van die E. coli en Enterococcus: het gaat hier om vriendelijke, noodzakelijke soorten die de enge versies juist op afstand houden).

Analyse_1

Links zie je mijn waarden, rechts de (gezonde) referentiewaarden.

E. coli en Enterococcus vreten zuurstof weg uit de darmen. Dat is handig voor Lactobacillus, Bifidobacterium en Bacteroides, die minder goed tegen zuurstof kunnen. Zij maken op hun beurt weer zuren aan, die een goed milieu bieden voor de eerste twee.

Zoals je ziet heb ik zelf redelijke hoeveelheden E. coli en Lactobacillus (dat klopt ook, want wij eten en drinken aardig wat gefermenteerde voedingsmiddelen), maar weinig tot veel te weinig van de rest. Op deze manier kan de darmflora zichzelf niet goed in evenwicht houden, wat schadelijke bacteriën en schimmels meer kans biedt.

Naast de good guys zijn er natuurlijk ook nog de schurken. Bacteriën, gisten en schimmels die je liever niet (al te veel) in je darmen hebt zitten. Ook die worden uitgetest:

Analyse_2

Links weer mijn waarden, rechts de referentie.

Goed gezien: ik heb dus een flinke Candida in mijn darmen. Dat kan voor klachten zorgen als vermoeidheid (check), opgeblazen gevoel (check), winderigheid na het eten van koolhydraten (check) en grotere gevoeligheid voor vaginale- en huidschimmels (check). Hiep hiep. Bovendien zal de Candida er alles aan doen om het darmmilieu zo fijn mogelijk te maken voor zichzelf, en zo onprettig mogelijk voor de goede darmflora.

 

Darmmilieu

Weten hoeveel bacteriën er zijn, is interessant. Maar weten waarom er teveel of te weinig zijn, is minstens even belangrijk. Daarom kijken we ook naar het darmmilieu. Daarin zien we bijvoorbeeld Virulente factoren, ontstekingen en immuniteitswaarden.

Virulente factoren zijn enzymen die worden aangemaakt als de darmflora zijn werk niet goed kan doen. Het zijn ‘jasjes’ die schadelijke bacteriën om zich heen leggen. Een gezonde darmflora maakt natuurlijke antibiotica aan om schadelijke bacteriën te verdelgen. De enzymjasjes (virulente factoren) beschermen de bacteriën dus tegen deze verdedigingsstoffen. De virulente factoren verpesten het darmmilieu en hebben ieder eigen acties. Die zal ik jullie besparen, maar de twee factoren die ik heb (Katalase en Urease) zorgen dat het darmmilieu minder gunstig wordt voor de eigen darmflora, maar gunstiger voor Candida en andere schimmels. Presto.

Analyse_2b

Links wat ik heb, rechts wat je het liefste zou willen hebben.

Verder zien we hier de waarden:

 • Alpha-1-antitrypsine die aangeeft of er actieve ontstekingen zijn in de darm (in mijn geval niet)
 • Secretorisch IgA die aangeeft hoe het met de immuniteit in de darm gesteld is (in mijn geval treurig) en
 • Bètadefensine, een verdedigingsstof die in actie komt tegen schadelijke bacteriën, maar die je liever niet hebt omdat hij óók je eigen darmflora en darmwand beschadigt (in mijn geval niet significant hoog)

Samen betekenen ze dat het met mijn immuniteit nogal zielig is (waarschijnlijk ben ik zo iemand die nooit ziek is, maar altijd met één been in de lappenmand staat), maar dat mijn slijmvliezen en darmwand nog intact zijn. Geen Leaky Gut voor mij, yay!

 

Spijsvertering

Daarnaast is nog gekeken naar een paar belangrijke basisvoorwaarden voor een gezonde darm. Als je gal en spijsverteringsenzymen mist, verteert je voeding niet goed en komt er onvolledig verteerde voeding in je darm. Alwaar de bacteriegroei explosief toeneemt, want al die onverteerde stukjes zijn heerlijk voor bepaalde stammen. Jammergenoeg niet altijd de stammen waar je op zit te wachten.

Analyse_4

Niet perfect, wel oké.

Pancreaselastase is een indicatie voor de mate waarin je alvleesklier spijsverteringsenzymen aanmaakt. Die zijn zelf niet te meten in de ontlasting, maar de pancreaselastase wel. Het zegt iets over de mate waarin je eiwitten, vetten en koolhydraten kunt verteren. Zoals je ziet is deze waarde bij mij niet schrikbarend laag, maar ik had hem liever >500 gezien. Hier zie je gelijk dat ervaring en interpretatie ook een rol spelen, want de officiële referentie is >200. Ik zie echter de meest gezonde waardes >500 en ik weet dus dat deze iets lagere waarde al het begin van problemen kan betekenen. Zo kan het bijvoorbeeld dat bepaalde mineralen niet optimaal worden opgenomen, waardoor de enzymen ook minder makkelijk worden aangemaakt, waardoor de waarde nog lager wordt etc. Binnen de normaalwaarde, maar niet ‘gezond’.

De waarde voor Galzuren, en daarmee de vetvertering en terugresorptie van galzure zouten (hoef je niet te onthouden hoor), was gelukkig in orde. No probs there.

 

Allergische ontstekingen en intolerantie

Goed. Tot nu toe hebben we gezien dat mijn darmflora een beetje zielig is, waardoor het immuunsysteem niet meer geprikkeld wordt en de immuniteit in de darmen dramatisch is. Toch is het darmslijmvlies nog intact en zijn er geen actieve ontstekingen in mijn darmen. Wel verpesten een paar virulente factoren het darmmilieu, waardoor Candida heeft kunnen uitgroeien. Maar waar komt dat eigenlijk allemaal door?

Het kan zijn dat mijn darmflora al nooit toppiejoppie is geweest. Ik ben van ’82, dus de generatie die met 3 maanden Sinaasappelsap en een Liga naar binnen gelepeld kreeg. De gruwel. Mijn moeder is een babyboomer en groeide op in een tijd dat witbrood en jam voldeed als lunch. En mijn oma heeft de hongerwinter meegemaakt, dus dat zit qua darmflora óók niet echt lekker. We zijn bovendien allemaal nogal zenuwachtig aangelegd, wat funest is voor de darmflora.

Maar het kan ook zijn dat er iets anders meespeelt. Als je allergisch bent of intolerant, en je krijgt dat voedingsmiddel toch steeds binnen, dan ondermijnt dit je darmflora. Je immuunsysteem reageert of je kunt het product niet goed verteren, waardoor het onvolledig verteerd in je darmen terecht komt en het darmmilieu verpest. Daarom kijken we ook altijd even naar allergieën en intoleranties.

Alle soorten allergie en intolerantie meten is niet te doen. Nou ja, da’s niet waar: het is wel te doen, maar het is nogal prijzig. Een grote intolerantie screening van 280 voedingsmiddelen kost ongeveer 350 euro, dus dat doe je liever niet als het niet echt nodig is. Gelukkig kun je ook zonder dat vaak al veel zeggen over de invloed van voeding op de darmen.

Bij vage, onpeilbare klachten, veel lucht en een wisselend ontlastingpatroon in combinatie met vermoeidheid, denk ik bijvoorbeeld al snel aan een glutenintolerantie. Dat is méér dan alleen coeliakie. We meten niet alleen anti(t)transglutaminase (de ‘coeliakiefactor’), maar ook antigliadine (een andere intolerantiefactor die veel minder vaak gemeten wordt maar net zo vaak klachten geeft).

Analyse_3b

Twee factoren van glutenintolerantie

Zoals je ziet zijn mijn waarden beiden onder de grenswaarde van 100. Coeliakie heb ik in ieder geval niet (ik heb ook wel eens een thuistest coeliakie gedaan en daar kwam ook heel braaf niks uit). De andere waarde is wel wat aan de hoge kant. En dan is het interessant, want hoewel de uitslag zegt ‘niks aan de hand’, kan het tóch zijn dat ik wel op gluten reageer. Niet alleen de waarde zelf is belangrijk, maar ook hoe gevoelig iemand is voor de waarde. Hoe dat bij mij is, kan ik uitvinden door middel van verder onderzoek (in het bloed) of door simpelweg drie weken lang geen gluten te eten en te kijken wat er gebeurt. Ik heb al mensen gezien met lagere waarden van die van mij, die toch zienderogen opknapten door de gluten weg te laten. En mensen met een hogere waarde die nergens last van hadden bij het eten van gluten. Onderzoeken geven inzicht, maar je eigen lichaam blijft toch de beste graadmeter.

Tot slot de laatste waarde: EPX. Dat staat voor eosinofiele proteïne X. Het is een eiwit dat vrijkomt bij allergische ontstekingen, en is een indicator voor voedingsmiddelenallergie. Het komt vooral veel voor in relatie tot eczeem, en dat zijn ook de mensen / kinderen bij wie je soms torenhoge EPX-waarden ziet. De waarde zegt niet zozeer waarvoor je allergisch bent, maar wel of er voedingsmiddelen zijn waar je allergisch op reageert en of dit een rol speelt bij de klachten die je hebt. Is de waarde erg hoog, dan is het dus zaak uit te zoeken welke voedingsmiddelen dit veroorzaken. Mijn waarde was gelukkig heel rustig:

Analyse_3a

Een lage score om blij mee te zijn

 

Het verhaal en verder onderzoek

Voor het complete plaatje vertel ik je nog wat ik van een dergelijke uitslag zou maken. Let op: een compleet beeld krijg je altijd van de patiënt (of cliënt, of student, of hoe je het ook wilt noemen), niet van een uitslag. Ik neem dus eetpatroon, klachtenpatroon en andere relevante zaken mee in de conclusie.

Ik zou hier zeggen dat het darmmilieu niet optimaal is, waardoor de kwaliteit en kwantiteit van de goede darmflora-stammen is gaan afnemen. Daardoor heeft de Candida zich kunnen ontwikkelen en wordt ook de immuniteit nauwelijks meer geprikkeld. Gevolg: vermoeidheid, opgeblazen gevoel na het eten van suiker, wisselend ontlastingpatroon, steeds slechter wordende darmflora. Mogelijk is er een verminderde opname van voedingsstoffen, waardoor er iets minder alvleesklier-enzymen worden aangemaakt. Ook dit kan weer zorgen voor een verminderde opname (met name mineralen), wat wederom vermoeidheid in de hand werkt.

Ook al is de glutenwaarde niet overdreven hoog, ik zou toch willen weten wat er gebeurt als deze mevrouw (c’est moi!) een week of drie strikt glutenvrij en suikervrij gaat eten. Mogelijk merkt ze een verbetering van de vermoeidheidsklachten. Nu moet ze nog leren om naar zichzelf te luisteren 😉 Verder zou ik de Candida behandelen met patiëntspecifieke producten (dat is een coole manier om te zeggen dat ik jullie niet ga vertellen wat ik hier inzet, omdat het afgestemd is op de persoonlijke situatie van in dit geval mijzelf). Daarna lever en nieren ondersteunen en een reductiefase van de eigen darmflora om de virulente factoren te verwijderen. Vervolgens / gelijktijdig ook de darmflora weer opbouwen en het immuunsysteem stimuleren. En nog een paar andere dingen die niet zo relevant zijn voor dit verhaal.

Verder onderzoek kan interessant zijn; met name een haaranalyse om erachter te komen welke mineralen ze tekort komt (heb ik inderdaad laten doen met interessante resultaten die ik een ander keertje deel) en een IgG/IgG4-prescreening in het bloed om te zien of er nog meer intoleranties zijn die de darmflora ondermijnen.

Al met al klinkt het allemaal heel dramatisch, maar ik ben eigenlijk wel tevreden. Candida is vervelend, maar ik heb slechts twee virulente factoren (ik zie er wel eens vier of vijf) en aan alles is redelijk makkelijk iets te doen. Ik heb ook de IgG-screening al gedaan en ik ben niet overgevoelig voor tarwe (wat niet wil zeggen dat het gezond is om te eten, maar ik hoef me in ieder geval niet zo schuldig te voelen als ik het wel een keer eet). Wel voor Rogge en ananas, maar dat overleef ik denk ik wel. Ik ben best gezond, in elk geval gezonder dan ik dacht. Yay 😀

 

De mogelijkheden

Deze testen kun je laten uitvoeren bij ons, of bij een andere darmfloratherapeut. En niet alleen deze testen; er zijn veel meer mogelijkheden. Denk aan ontlastingonderzoeken naar histamine of zonuline, hormoononderzoeken naar stresshormonen, schildklierhormonen of geslachtshormonen, of overgevoeligheidsonderzoek naar meer dan 250 voedingsmiddelen.

Uit de onderzoeken kun je ongelofelijk veel informatie halen – als je de juiste onderzoeken aanvraagt en als ze op de juiste manier geïnterpreteerd worden. Het probleem dat ik heel veel zie, is dat er te weinig testen worden aangevraagd. Om kosten te besparen vraagt een therapeut (of cliënt) dan bijvoorbeeld alleen de onderzoeken aan die je hierboven in mijn uitslag ziet. Als je echt darmklachten hebt, is dat NIET genoeg om een behandeling mee op te zetten! Ik weet bijvoorbeeld nog niet of er parasieten zitten – terwijl ik pas echt kan behandelen als ik dat wel weet. Te weinig onderzoek aanvragen bespaart je van tevoren wat geld, maar kost je op de lange termijn veel meer; omdat je eigenlijk blijft gokken en nog niet precies weet wat er aan de hand is. Als je alle informatie in handen hebt, kun je gericht gaan behandelen en dat bespaart je tijd, geld, en heeeeel veel energie.

 

Darmflorapakket of BodyScan?

Iedere therapeut werkt anders. Bij ons heb je op dit moment twee mogelijkheden:

 • Het Darmflorapakket is voor mensen die last hebben van hun darmen en verder eigenlijk niet van veel andere klachten. Binnen het Darmflorapakket helpen we je (afhankelijk van je pakket) in twee of drie consulten met uitwerking en een behandelplan op weg naar gezonde darmen. Daarnaast krijg je binnen het pakket twee online cursussen en  de belangrijkste basisonderzoeken (t.w.v. €295,-). Naast deze onderzoeken heb je de mogelijkheid om extra onderzoek te laten uitvoeren, afhankelijk van je klachten.
 • Wil je wel alles laten onderzoeken, maar nog niet gelijk een behandeling? Of heb je veel verschillende klachten die niet binnen het Darmflorapakket vallen? Dan is er het BodyScan-pakket. Hiermee betaal je voor een super-begrijpelijke uitwerking van alle resultaten en (afhankelijk van je pakket) voor advies over welke onderzoeken nuttig zijn in jouw situatie; daarnaast krijg je (bij het Voordeelpakket) toegang tot het online programma Darmflora & Darmgezondheid om je kennis over de zaken die getest worden, te ondersteunen. Bij het BodyScan-pakket heb je natuurlijk ook toegang tot alle onderzoeken die we bij het lab kunnen laten uitvoeren. Je betaalt daarbij alleen voor de kosten van de onderzoeken; wij verdienen niets aan de onderzoeken zelf (je betaalt ons namelijk via de BodyScan-module voor de uitwerking). Zo kunnen we je objectief adviseren over welke onderzoeken bij je passen. Bij het BodyScan-pakket krijg je geen gezondheidsadviezen of behandelplan, en kun je op basis van je uitslagen zelf bepalen of je graag een behandeling wilt volgen (dat mag dan bij ons of bij een andere therapeut).

Bij alle pakketten hoort een uitgebreide uitwerking. Daarin verschillen we van veel andere therapeuten: wij snappen dat jij niets hebt aan een cijfertje, maar dat graag uitleg wilt van wat dat betekent. Dat leggen we je dan ook graag uit. Informatie geven was toch altijd al ons sterke punt, dus dit past daar helemaal bij.

Hoeveel informatie? Om een schatting te geven: doe je alleen de basisonderzoeken, dan zit je al aan zo’n 30 pagina’s vol gerichte informatie over jouw gezondheid. Laat je veel testen, dan kan dat oplopen tot 60 of 70 pagina’s… en allemaal in begrijpelijk Nederlands (en niet saai geschreven, beloofd!). Zo doe je als het ware het ‘licht aan’ in je darmen en de rest van je gezondheid, en weet je heel gericht waar je moet zoeken om je klachten op te lossen. Niet slecht, toch?

 

De vraag van vandaag:
Wat denk je dat jij tegen zou komen bij zo’n test?
Deel je gedachten in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (74)

 • M.Mommers

  Als je IgA te hoog is (5466.3) kun je dan heel veel last van diarree hebben? En hoe zou ik hem naar onder kunnen krijgen?

  • De Groene Vrouw

   Ja, dat kan. Wat je doet is altijd de oorzaak opzoeken. Dat is bij een hoog IgA vaak een (beginnende) voedingsovergevoeligheid.
   Verder kijk je of er nog meer oorzaken kunnen zijn voor de dunne ontlasting, ook die moet je onderzoeken en aanpakken.
   Tot slot is het, als alle oorzaken zijn weggenomen, een kwestie van het herstellen van de darmflora.

   Dus – kortom – ik kan je niet in één zin vertellen wat je moet doen om je dunne ontlasting te verhelpen, maar we helpen je in de praktijk graag verder om te zoeken wat er aan de hand is en dat te behandelen :-)

   • Mery

    Bedankt voor uw antwoord.

    Ik woon niet in de buurt, en heb al verschillende dingen laten onderzoeken bij een orthomoleculair therapet. Medicijnen op natuurlijke basis geslikt, maar het wordt niet beter.

 • Histamine

  Hallo ,

  IK weet niet welk pakket te kiezen. Ik ben van Belgie komen wij ook in aanmerking. Ik zal mijn lang verhaal in het kort doen:

  IGE WAARDEN allergie 756 bij mijn zoontje van 3 jaar in april wordt hij 4 jaar
  Geboren met een keizersnede, op 15 maanden E coli bacterie waardoor nierbekkenontsteking zware antibiotica sindsdien vaak ziek geweest met koorts, veel jeuk, galbulten na insectenbeet,

  Sinds 1/02 pafferig rood aangelopen gezicht, oedeem handen, balzak, plassertje, lippen, oogleden opgezwollen, wangen opgezwollen extreem rood hoofdpijn en hoge hartslag. anti histamine siroop gekregen van de reguliere artsen. Zelf zwarte bes gemmotherapie gegeven aan mijn zoontje.

  Graag meer info over voeding wat dien ik te geven van voeding histamine vrij? In welk pakket kan ik dat vinden? bv welke producten welke winkels, kindvriendelijke menus :-)

  Ik zou graag een ontlastingsonderzoek willen welke darmbacteriën heeft hij teveel of te weinig. OP basis van ontlastingsonderzoek graag starten met probiotica prebiotica van de juiste stammen die hij nodig heeft die geen histamine veroorzaken.

  Blastocystis Hominis graag testen via ontlasting of bloed? Blijkbaar veroorzaker van allergie

  Heeft hij de leaky gut syndroom? ik vermoed van wel. Hoe herstellen, in welk pakket opgenomen?

  Mijn zoontje is een jongen die erg snel moe is, inslaapproblemen heeft, taalachterstand

  Familiale problemen gerelateerd aan allergie?:

  Mama psoriasis, neusloop slijmvorming, extreem allergisch aan huisstofmijt, pollen, gras, aarde, bomen, (familie mama: eczeem, acne, cvs, ass, migraine, ijzer tekort)

  Papa: problemen met maag heliobacter pylori, maagbreuk, reflux (familie papa: inslaapproblemen, psychische problemen, angstig, epilepsie, spraakproblemen, vitamine b deficiëntie)

  • De Groene Vrouw

   Vanuit Belgie is geen probleem. Als je een intakegesprek inplant (bij een aanvraag voor meerdere mensen graag voor iedereen apart het formulier invullen) kijken we samen welke pakketten en onderzoeken het beste bij jullie passen.

 • Hanneke Becker

  Hallo,
  Leuke informatieve site.
  Ik reageer nogal wisselend op eten,maag onrustig, soms misselijk,winderig, opgezette buik.
  Ik eet heel naturel ben wel een zoetekauw. stress kan ook een factor zijn.
  Maar om inzicht te krijgen in mijn darmflora lijkt mij een test wel een uitkomst. Welke test zou je mij adviseren?
  Groet

 • Beata

  Fijn zoveel achtergrond informatie

 • Cis

  Hoi Nienke,
  Ik heb niet zozeer specifiek last van mijn darmen, dat gaat over het algemeen wel ok, maar heb wel het idee dat er ‘iets’ is, volgens mij gevoelig voor histamine, energiedips, astma. Darmflora onderzoek? Naar een allergoloog (of hoe zo iemand dan ook heet 😉 ) of eerst eens experimenteren met bijv. een anti histamine dieet?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Cis,

   Misschien is de darmfloracursus iets voor je. Dat is alles wat je zelf thuis kunt doen, voordat je een therapeut of onderzoeken inschakelt.
   Hij is op dit moment even niet beschikbaar, maar binnenkort gaan we weer met een hele groep aan de slag, en kun je aansluiten als je wilt.
   Houd deze pagina en onze fb-page in de gaten voor meer info!
   https://www.groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/

 • Tineke

  daar had ik al gekeken en zag dat het wordt aageboden icm. begeleiding en consulten etc. Maar mijn vraag is eigenlijk welk bedrijf verkoopt deze pakketten , waar gaat je ontlasting heen ?

  • De Groene Vrouw

   Wij laten onderzoeken uitvoeren bij verschillende laboratoria. Maar zij voeren geen onderzoeken uit voor particulieren. Je hebt dus altijd een therapeut nodig om de juiste aanvragen te doen (en trouwens ook om de resultaten te interpreteren).

   Overigens rekenen wij exact de prijzen die het laboratorium ook rekent en krijgen wij als praktijk een voordeelprijs ten opzichte van de losse onderzoeken :-)

   • Tineke

    ah ok enja ik snap dat een therapeut hierbij wel handig is ivm . de interpretatie . Maar ik heb niet ff 13oo a 1400 euro is toch wel een hap geld het zal t ongetwijfeld wel waard zijn daar niet van . Maar is er een andere optie ….dwz. ‘gewoon’een basis darmfloraonderzoek plus uitslag , wat advies en verder niet alles er omheen ?

    • De Groene Vrouw

     Beste Tineke,

     Ik bied de zorg zoals ik hem juist acht. Dat wil zeggen dat ik mensen niet half help of met een kluitje het riet in stuur. Een andere therapeut is daar misschien toe bereid, maar wat ze zeggen is waar: if you pay peanuts, you get monkeys. Verzeker je ervan dat wij nooit behandelingen, onderzoeken of uren zullen adviseren die niet nodig zijn – en ook dat we geen exorbitante uurprijzen rekenen. De pakketten zijn samengesteld op basis van jarenlange kennis en ervaring, en dit is wat mensen gemiddeld nodig hebben om hun darmflora weer op de rit te krijgen.

     Een andere optie is het BodyScan-pakket, waarbij je alleen betaalt voor een uitgebreide uitwerking + de onderzoeken die je nodig hebt. Daar zitten geen consulten bij en dus ook geen gezondheidsadviezen of behandelplan, maar dan weet je wel wat er aan de hand is. Mocht het nodig zijn dan kun je alsnog consulten aanschaffen waarbij je per uur betaalt. Onder het kopje ‘Bodyscan’ lees je er alles over, maar houd in de gaten dat je voor onderzoeken + behandeling ongeveer net zoveel kwijt zult zijn als voor het Darmflorapakket; je spreidt de kosten alleen meer.

 • Tineke

  Hoi,

  Ik ben benieuwd waar je dit darmfloraonderzoek kunt laten doen …het geeft wel zeer uitgebreide uitslag.

  • De Groene Vrouw

   Kijk eens onder het kopje ‘consulten’ bovenaan de pagina 😉

 • Elisabeth schell

  Hoe gaat dit dan in de praktijk allemaal in z’n werk, groene vrouw? en wat kost het?

  • De Groene Vrouw

   Alle informatie vind je onder het kopje ‘consulten’ bovenaan de pagina :-)

 • Roosje

  Ik heb een test laten doen, en kreeg gisteren de uitslag en nu willen ze me een antibioticakuur geven hellllp… Er zit in mn darm enterobacteriacea groep 2 en dn daaronder klebsiella pneumoniae die staan beiden rood.
  Dan bifidobacterium sp. staat in oranje, PH-waarde ook in geel en Secretorisch IgA ook in oranje
  Verder is álles ok. Ik heb al m’n hele leven ingewikkelde darmen en de laatste 7 jaar alsmaar erger, ik durf nauwelijks nog te eten.
  Er is onderzocht ook nog gisten dat was goed, vertering staat allemaal op negatief hoewel ik vind dat ik niks meer verteer.

  Nu ben ik ook een typje dat erg nerveus is. En met een moeder uit een familie die allemaal reuma hebben dus alsjeblieft ík niet!!!!

  En dat ze me dan alleen maar antibiotica willen geven. Kan het niet met colloïdaal zilver?
  En wat kan je doen om die IgA in het groen vak te krijgen?

 • Eli

  Hi,

  Ook ik heb Katalase en urease. Ben bijna een jaar aan de supplementen, dat deed wel veel. Begin dit jaar begonnen aan de 2e fase met pre en probiotica en daar ging het mis, misselijk, beroerd,, duizelig, dikke buik, slecht slapen. Daarmee gestopt, ging beter daarna en nu lijkt alles van voor af aan weer te beginnen, ontstekingen, dikke buik, gewrichtsklachten, moe, depressief (zo acuut). Neem nu nog DPP4, Omega 3, B12 en magnesium.
  Volgende week zal ik een Ayurvedische darmspoeling doen maar vind het ook eng, maak ik het niet erger dan het al is? Misschien heelkort door de bocht, maar Katalase en Urease zijn darmbacterien, is een antibiotica een oplossing om ze voor altijd te laten verdwijnen en de darmflora weer op te bouwen met probiotica? Ben het zo zat om mijn leven nu al 7 jaar zo te leven. Gaat het ooit over? Ben er moedeloos en radeloos van. Wil Mn tijd graag anders besteden.
  Zie graag een advies of de gouden tip.

  • De Groene Vrouw

   Als je al zo lang aan het zoeken bent, denk je dan echt dat ik je ‘even’ hét advies of de gouden tip kan geven? Dat is (helaas) niet hoe het werkt… als je bij ons in de praktijk komt helpen we je graag verder met de juiste onderzoeken en een gerichte behandeling – maar zonder dat we ons helemaal in je geschiedenis kunnen verdiepen, kan ik je helaas niet verder helpen.

 • Maartje

  Ha Groene vrouw
  Even een vraagje
  Ik lees diverse meningen en mogelijk weet jij het!

  Er zijn mensen die veel baat hebben bij een dieet als het AIP paleo dieet of het GAPS dieet, maar ik hoor ook van mensen die juist meer intoleranties ontwikkelen door steeds minder te gaan eten.
  daarnaast hoor ik dat intolerantietesten niet zo heel betrouwbaar zijn en maar een momentopname.
  Hoe denk jij daarover?

  oh..dan nog een vraagje, welke studies heb jij gedaan om dit leuke vak uit te oefenen?

 • Niels

  Hoi.

  Zelf heb ik nu ook de virulente factoren katalase en urease , ook nog de parasiet dientamoeba fragilis.
  Hoe ben jij precies van de katalase en urease afgekomen?En heb je misschien nog een tip om van de parasiet af te komen?

  Groeten Niels

  • De Groene Vrouw

   Hoi Niels,

   In onze praktijk stellen we bij parasieten behandelplannen op van 3-4 maanden – niet omdat we dat zo gezellig vinden maar omdat het nodig is (en dan lukt het nog niet eens altijd bij de eerste poging, overigens net als met antibiotica van de huisarts). Een ‘tip’ om je van de parasiet af te komen… nope, sorry, it doesn’t work that way 😉

   Maar we helpen je graag verder met gedegen onderzoeken en een persoonlijk behandelplan; kijk maar onder het kopje Consulten :-)

 • Peter

  Super interessant! Bij mij is de waarde van Candida 10^3, referentie is <10^3, betekent het dan, dat ik Candida heb, of dat ik er tegenaan zit zeg maar? Groetjes.

  • De Groene Vrouw

   Je hebt sowieso Candida, en dat hoort ook zo 😉 Het is een soort die thuishoort in de darmen, maar dan niet te veel. 10^3 is ongeveer de bovengrens. Dat betekent dat het niet meer moet worden. Of het problematisch is en behandeld moet worden (en zo ja: hoe), hangt af van de omstandigheden. Heb je klachten, zijn er nog andere ziekteverwekkers geconstateerd, hoe is het met je residente flora gesteld etc.

   Een goede darmfloratherapeut kan je hiermee helpen :-)

   • Peter

    Dankjewel voor de uitleg. Ik heb verder geen klachten alleen die paar overvloedige pondjes op mijn buik. Ik ga je aanbod rustig lezen, ziet er heel compleet uit.

 • Elisa

  Een paar keer heb ik gelezen dat je zei dat de Lactobacillus niet van zuurstof houdt/anearoob is, terwijl Lactobacillus facultatief (an)aeroob is en daarnaast tot de melkzuurbacteriën behoort. Dit betekent dus dat ze voor hun metabolisme geen zuurstof kunnen gebruiken, en dat het daarnaast ook helemaal niet uitmaakt of ze zich de aan- of afwezigheid van zuurstof bevinden.

  • De Groene Vrouw

   Dat klopt, maar je moet begrijpen dat ik hier probeer om een ongelofelijk ingewikkeld proces, simpel uit te leggen aan mensen die er nog helemaal niets van weten. In onze cursussen en uitwerkingen staat de microaerofiele Lactobacillus uitgebreider (accurater) beschreven, maar voor het blog leek het me voldoende om aan te geven dat het een bacterie is die niet per se heel gelukkig wordt van een zuurstofrijke omgeving. Wat waar is 😉

   Hoewel je dus feitelijk gelijk hebt, heb ik ervoor gekozen om het niet ingewikkelder te maken dan het hoeft te zijn, zodat zeg maar de andere 98% van mijn lezers die niet biomedisch geschoold zijn, niet zullen afhaken.

 • Maartje

  Interessant!
  Hoe gaat het nu met de candida? Heb je het met een dieet of ook met middelen verholpen?

  Dit bedrijf geeft de uitslagen heel fijn en duidelijk weer vind ik!

 • Ann

  Wat een interessante site!
  Ik ben al ruim een jaar onder behandeling bij een alternatieve arts, en heb ook mijn ontlasting, bloed en haar laten testen bij rp vitamino.
  Helaas zien mijn uitslagen er nog slechter uit, echt heel slecht. Mijn alternatieve arts heeft dit nog niet eerder gezien.
  Ik voel me na anderhalf jaar nog steeds niet beter. Ben extreem vermoeid, dagelijks hoofdpijn, gewrichtsklachten, wisselend ontlastingspatroon, lusteloos, geprikkeld, krachtsverlies enzovoorts.

  Fijn dat ik wat informatie kan vinden op jullie site. Opzich ben ik er best in thuis, na o.a. het boek Guts and Psychology syndroom te hebben gelezen.

  Groetjes Ann.

 • Celine

  wat is jouw mening over igg4 tests? ban je de dingen die in de rode kolom zitten voor altijd ?
  bij mij kwam ananas in de oranje lijst, en kiwi, amandel en ei in de rode . ook kwam histamine overgevoeligheid naar boven

  • De Groene Vrouw

   Nee, deze testen zijn bedoeld om te achterhalen op welke voedingsmiddelen je op dit moment het meest reageert. Die kun je tijdelijk (langer of korter afhankelijk van de uitslag) weglaten om je darmen en immuunsysteem rust te geven, maar het is de bedoeling dat je intussen het onderliggende probleem oplost. Een ervaren darmfloratherapeut kan je hiermee helpen.

   • Celine

    bedankt voor je reactie! jammer dat jullie bvan nederland zijn. ik woon in België

    heb je al gehoord van de EAV test? die liet ik ook doen en daar kwamen andere intoleranties uit.
    ik weet gwn niet goed of die intoleranties dan op dat moment actief zijn of voor altijd.

    erg vermoeiend :)

    ik kreeg ook enkele manden geledne te horen dat mijn schildklier te traag werkt. maar ik dnek dat een gevolg is van mijn slechte darmflora, en niet de oorzaak omdat ik al 7jaar last heb van mijn buik, en pas 3maand van mijn schildklier

    ik liet ook een mirean spiraal plaatsen 4maand geleden maar mijn gevoel zegt dat die vermoeidheid en die tragwekende schildklier dar een gevolg van zijn dus laat ik hem volgende week verwijderen… hopelijk niet zinloos want kostelijk

 • Celine

  hi ;

  ik heb de uitslag van een igg4 test, en stoelgangtest zoals jij hierboven.

  zou jij er eens naar willen kijken om je mening te geven?

  zelf ben ik echt hopeloos op zoek naar een oplossing voor mijn buikkrampen

  • De Groene Vrouw

   Hoi Celine,

   Dat zou ik wel willen, maar als je bij de consulten kijkt, zie je dat wij hier een heel consultpakket en behandelplan voor hebben. Dat is niet voor niets: we hebben besloten dat we een bepaald minimum aan zorg willen geven en kennis willen overdragen. Daarom kan ik helaas niet ‘even met je meekijken’, want in zo’n kort moment kan ik je niet de kwaliteit bieden waar wij voor staan. Wel kun je natuurlijk altijd bij ons terecht voor een dergelijk pakket – we kijken dan gewoon welke onderzoeken er al gedaan zijn en wat er eventueel aanvullend gedaan moet worden om een gerichte behandeling op te stellen, maar doen natuurlijk geen onderzoeken dubbel.

 • Lizzy

  hallo
  Heel verhelderend artikel, waarvoor bedankt !
  Is het mogelijk om bij u (via internet, want ik woon diep in de belgische ardennen), persoonlijk advies hierover te krijgen ?

  Ik heb namelijk (ongeveer) dezelfde testen laten doen, ook bij rp vitamino.

  Daaruit bleek ik (gelukkig) geen candida te hebben, geen parasieten (apparte test) en geen lekkende darm.

  Maar wel veel virulente factoren. En ook, uit nog een andere test, enorm veel histamine in men stoelgang.

  Ik ben nu begonnen met een anti histamine dieet, daar heb ik wel begeleiding voor. Ook neem ik DAO. Maar heb er nog wat vraagjes over. Zoals de bacterieën, daar heb ik ook tekorten aan. Net degene die blijkbaar nodig zijn om histamine af te breken.
  Hier is men voedingsdeskundige echter niet over op de hoogte. Weet jij misschien welke probiotica hiervoor geschikt is ?
  Ook heb ik vernomen dat een hoge dosis vitamine C de histamine kan verlagen;

  Ook vraag ik me af wat ik zou kunnen doen aan men weerstand en al die viruleten faktoren.

  Ik zit dus nog met een aantal vragen en men huidige darmtherapeute heeft haar praktijk afgebouwd, kan me dus niet verder helpen.

  Bedankt !
  mvg
  Lizzy

  • De Groene Vrouw

   Hoi Lizzy,

   Ja, dat kan zeker! Neem even contact op via de mail, dan helpen we je verder :-)

 • Ivo

  Hoi, je waarde anti 1 trypsine is lager dan 4,1. In een uitleg van RP vitamino middag basis screening darm is mij juist verteld dat deze waarde(s) zeer verdacht is, en dat dit kan duiden op een chronische ontsteking waarbij de waarde van hoog naar laag ontwikkeld. Wellicht een idee om even contact op te nemen met RP vitamino.

  Gr. Ivo

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Dit is een artikel van twee jaar terug, het inzicht dat een waarde van <4.1 verdacht is, is nieuw 😉 #voortschrijdendinzicht
   Overigens is die waarde op zichzelf staand niet 'verdacht', maar hij kan wijzen op een uitgeput systeem als ook andere factoren niet in orde zijn. Zo zwart-wit is het dus niet. Ik geef zelf les voor RP, dus ik zit redelijk dicht bij de bron :-)

 • Anna

  Hoi,
  Ik ben benieuwd of je nu inmiddels van je candida af bent(gemeten?) en hoe je er vanaf bent gekomen. Maar dat laatste ga je niet vertellen denk ik;)

  Zelf denk ik ook al jaren (op en af) dat ik er last van heb, maar zo’n candida dieet lijkt me niet te doen. :(

  • Astrid

   Hoi Anna, ik weet niet aan wie je de vraag stelt. Maar zo’n candidadieet is heel goed te doen hoor. Eigenlijk at ik al op die manier, dus het was weinig aanpassen voor mij. Maar waarom zou je het niet eens laten testen. Volgens mij heb je maar 2 keuzes. Of je gaat gewoon door zoals je nu gewend bent en wordt je ws ziek. Of je zet je schouders eronder en je vecht voor een gezond lijf. Ik zou het wel weten.

  • De Groene Vrouw

   Zal ik eerlijk zijn? Ik heb het nog niet nagetest. Gewoon nog niet aan toegekomen… ik merk wel sterk verschil in de opgeblazen buik als ik een tijdje wat meer suiker eet of juist niet. Dus vermoedelijk is hij nog niet helemaal weg (of er zijn nog dingen waar ik nog niet aan gedacht heb). Ik kan je best vertellen hoe IK van de Candida ben afgekomen (of nog net niet), maar dat zegt helemaal niets over hoe JIJ er eventueel vanaf zou moeten komen, dus daar heb je toch niks aan. En het is me teveel moeite om het op te schrijven, dat ook 😉

   • Anna

    Bedankt voor je antwoord, mijn belangrijkste symptoom is borrelige darmen. En dat heeft me nog niet zo ver gebracht om het “stevig” aan te pakken. Ik herken trouwens ook erg veel in je blog: hippe ziektes.

    Btw ik ben ook van ’82 en opgegroeid met sinaasappelsap met liga

 • Astrid Roest

  Ik heb mijn fecesonderzoek vergeleken en daarin staat dat ik geen candida albicans heb. Terwijl dr. Musarella zei van wel.
  Toen ik het bloedonderzoek erbij nam stond daar wel Candida albicans IgG ++23,8, terwijl het referentiewaar <8 is.
  Nu begrijp ik er niks meer van. Hoe kan dit?

  • De Groene Vrouw

   Ehm… daar help ik je graag mee verder in een consult…

   • Astrid Roest

    Jammer, daar heb ik het geld niet voor.

    • De Groene Vrouw

     En ik heb geen budget om mensen voor niets te behandelen 😀
     Hoewel ik ook vind dat als je onder behandeling bent bij een therapeut, die je ook antwoord moet kunnen geven op je vragen. Da’s mijn taak niet 😉

   • Astrid Roest

    Wel wil ik je nog iets melden.
    Jouw waarden Alpha-1-antitrypsine, Secretorisch IgA en Bètadefensine zijn exact gelijk aan de mijne. Je zegt daarna dat je gelukkig geen leaking gut hebt. Maar mij is gezegd van wel. Dus dan zou jij ook een leaking gut moeten hebben. Of hangt dat nog af van andere waardes?

    • De Groene Vrouw

     Kijk even hier: https://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/

     Je bent niet bij mij onder behandeling; je komt niet bij mij onder behandeling, en ik ken je casus niet. Het is niet mijn bedoeling om onaardig te zijn, maar waarom verwacht je dat ik me ga verdiepen en je antwoorden geef die je therapeut je zou moeten geven? Als je ontevreden bent over je therapeut (en dat is een mogelijkheid, want helaas zijn niet alle therapeuten even goed op dit vlak) dan moet je opstappen en op zoek naar een nieuwe behandelaar. Die zich kan verdiepen in je verhaal en uitslagen en daarna met een gerichte conclusie komt. Je hebt er niets aan als ik je hier 2-3 losse antwoorden geef.

     • Astrid Roest

      Sorry hoor, maar deze info was meer voor jou bedoeld en niet voor mezelf.

     • De Groene Vrouw

      Ok… maar ik ben darmfloratherapeut hè? Eén van de meer ervarenen van Nederland. Ik weet op zich wanneer iemand een leaky gut heeft en wanneer niet.

 • Joke VK

  Super boeiend!! Hoeveel kost zo’n analyse??

   • Karin

    Waar kan ik een goede haar analyse test bestellen? Op internet heb ik er 2 gevonden. Beide 140 euro. Wellicht zijn deze prima. Maar misschien kan jij een merk of site aanbevelen?

    • De Groene Vrouw

     Dat is ongeveer de prijs ja, maar ik zou dat laten uitvoeren bij een professional die hem ook gelijk voor je kan interpreteren& omzetten naar een behandelplan :-)

     • Karin

      Ik ben zelf diëtiste en orthomoleculair therapeut dus vind het ook zelf wel leuk om ermee aan de slag te gaan. Aan de andere kant heb ik nog nooit een haaranalyse beoordeeld..

      Is de haaranalyse eigenlijk ook onderdeel van de begeleiding bij jullie? En zo ja, welk pakket? Ik overweeg al een tijdje eens een afspraak te maken omdat ik denk dat ik stukken fitter kan zijn en ik het mega interessant vind!

     • De Groene Vrouw

      Wij vragen indien nodig ook haaranalyses aan en werken ook veel met de oligoscan. We gaan altijd uit van het Darmflorapakket; daarbij kunnen extra modules of losse onderzoeken worden aangevraagd op basis van iemands klachten en persoonlijke situatie.

      Een iets andere insteek maar voor jou dan ook heel interessant:
      https://groenevrouw.nl/product/darmfloradag-professionals/

     • Karin

      Bedankt voor je snelle reactie! De dag voor professionals staat inderdaad ook op m’n lijstje :) Groetjes Karin

 • Claudia

  Je schrijft zo leuk!! Zo leuk dat ik ineens blij werd van mijn ontlastingsonderoek. Mijn ontlastingsonderoek ziet er ongeveer hetzelfde uit. Net zo treurig dus. Alleen bij mij geen candida maar wel flinke ontstekingen waar ik trouwens vrij weinig van merk gelukkig. Op naar herstel!!

 • Pingback:Het zit niet tussen mijn oren | Getrouwd, met kinderen

 • Suzanne

  Heb je het boek ‘De darm denkt mee’ gelezen? Daar wordt gesproken van darmflora-onderzoek op DNA-niveau. De arts die dit boek heeft geschreven stelt dat in de reguliere onderzoeken informatie verloren gaat bij het opsturen van de ontlastingen, waarbij er een aantal dagen overheen gaan voordat het onderzoek plaatsvindt. Daarentegen is dat bij het nieuwe onderzoek waar hij het over heeft (en dat in Amerika plaatsvindt) geen probleem. De dna-resten van de bacteriën die tijdens het transport zijn afgestorven zijn wel nog steeds meetbaar, waardoor er echt een volledig beeld kan worden verkregen en ook zeer concreet kan worden ingezet op verbetering van de darmflora (welke stammen voeg je toe, welke niet). Heel interessant!

  • De Groene Vrouw

   Nee, maar klinkt interessant! Ik weet dat er onderzoek gebeurt op basis van DNA van bacteriën. Maar een darmflora-onderzoek bekijkt zoals je ziet nog veel meer. Of een bacterie nu een beetje of net iets meer te laag is, vind ik niet eens het interessantste gedeelte.

   Dus ook al is een klein deel van de bacteriën al afgestorven (het lab keurt samples af die te lang onderweg zijn, dus ze hebben daar wel een marge voor), dan nog is het totaalplaatje daardoor niet vertekend. Neemt niet weg dat het DNA-onderzoek boeiend is. Ik volg iemand die het heeft aangevraagd en krijg de resultaten als hij ze krijgt 😀 #quantifiedself

 • Ellen

  Wel gek, dat je dan toch een tekort hebt. Ik strooi ook behoorlijk met KZZ. Sole vind ik helaas niet lekker, ik doe het nu maar in de thee zoals ik las in een van je blogs.

 • Trudy Evers

  Handig voor het consult dat ik vanmiddag heb, ben ik vast een beetje ingelezen :)

 • Nadine

  Interessant! Als ik niet al een afspraak had met je voor vrijdag was ik nu over de streep getrokken om een darmfloraconsult aan te vragen.

 • Ellen

  Interessant, een haaranalyse om te bepalen welke mineralen je tekort komt. Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik las iets over silicium, en dat een tekort daaraan een droge huid, haar en nagels zou geven (ik dacht ook aan vit.A tekort, hoewel me dat sterk leek). Ik gebruik nu vloeibaar silicium. Binnen een week zou ik verschil moeten merken als ik een tekort had. Net op het moment dat ik bedacht dat ik eigenlijk niks merkte, besefte ik dat mijn enorm droge handen (niet te redden met handcreme) opeens verdwenen waren. Dit in 6 dagen. Mijn huid is weer zo zacht als voor mijn 20ste (hoera!), haren lijken ook op te knappen. Fijn spul, die mineralen.

  • De Groene Vrouw

   Ja, interessant! Ik bleek een natriumtekort te hebben. Dat verzin je toch niet? Terwijl ik ook echt niet zuinig doe met (grijs zee)zout…

   • Bianca

    Hoe heb je het natriumtekort verholpen? Ik heb het namelijk ook, blijkt uit haaranalyse….

    • De Groene Vrouw

     Meer grijs zeezout 😉

     • Gunther

      Beste Nienke ,
      ik ben een 38 jarige man uit Antwerpen ,met veel interesse las ik uw verhaal over je darmflora-onderzoek . Buiten de Candida ( bij mij zijn het overige gisten) heb ik klaarblijkelijk veel gelijkenissen met uw uitslag en op de koop toe bent u een experte op het vlak van darmen, kan niet beter !
      Ik heb ook dezelfde 2 virulente factoren en vroeg me af wat ik daar best aan kan doen?
      Denkt u dat dit kan uitgelegd worden in ‘een half uurtje kennis ‘ ?
      Met vriendelijke groeten
      Gunther

     • De Groene Vrouw

      Beste Gunther,

      Eh, nee. Virulente factoren zijn één van de redenen dat er een heel consultpakket van 1250 euro met twee uitgebreide behandelplannen bestaat 😉 er komt veel aan te pas om ze te verwijderen, en daarvoor wil ik eerst nog weten of er geen andere, onderliggende oorzaken meespelen. Dus dat redden we niet in een Half Uurtje Kennis…

     • Gunther

      Beste Nienke,
      Bedankt voor je snelle reactie , het probleem is bij mij vooral neurologisch . Ik denk door de vorming van acetaldehyde door de gisten .
      Ik ga jullie behandelplannen bekijken
      Vriendelijke groeten
      Gunther