Darmflora-onderzoek: hoe werkt dat eigenlijk?

Darmflora-onderzoek: hoe werkt dat eigenlijk?

laboratorium

Je hebt last van je darmen, je vraagt je af of alles wel goed zit daar vanbinnen en je overweegt een darmflora-pakket. Maar wat kun je dan eigenlijk verwachten? En moet je gelijk een potje poep meenemen?

Eh, nee. Het leven van een darmfloratherapeut is enerverend, maar ik roer zelf niet in je ontlasting. Dus je hoeft geen jampotje vol mee te nemen. Echt niet. De ontlasting wordt namelijk geanalyseerd in het laboratorium. Een heel gewoon regulier wetenschappelijk verantwoord lab. Geen rare testen waar niemand ooit van gehoord heeft; gewone normale reguliere onderzoeken – vaak alleen wat uitgebreider dan wat je bij de huisarts kunt laten doen. De resultaten krijg ik gewoon per mail. En daar kunnen we dan van alles aan zien. Kijk je mee?

 

Darmflora

De darmflora is de bekendste factor in het geheel, maar zeker niet de enige. We beschikken over zo’n 700 soorten, ondersoorten en variëteiten aan microflora in de darm. Daar zitten leukerds tussen en minder gezellige jongens. Heb je darmproblemen, dan wordt laatste groep regulier vaak wel onderzocht: Salmonella, E. coli, Clostridium… fijn om te weten dat je die niet hebt natuurlijk, maar het probleem zit vaak bij de stammen die juist wel in je darmen thuishoren.

Er zijn vijf belangrijke families die in je darmen thuishoren. Ze houden elkaar in evenwicht, prikkelen je immuunsysteem, verdedigen je tegen indringers en houden je darmslijmvlies gezond. Je kunt er te weinig, precies genoeg, of te veel van hebben. Hieronder zie je ze (schrik niet van die E. coli en Enterococcus: het gaat hier om vriendelijke, noodzakelijke soorten die de enge versies juist op afstand houden).

Analyse_1

Links zie je mijn waarden, rechts de (gezonde) referentiewaarden.

E. coli en Enterococcus vreten zuurstof weg uit de darmen. Dat is handig voor Lactobacillus, Bifidobacterium en Bacteroides, die minder goed tegen zuurstof kunnen. Zij maken op hun beurt weer zuren aan, die een goed milieu bieden voor de eerste twee.

Zoals je ziet heb ik zelf redelijke hoeveelheden E. coli en Lactobacillus (dat klopt ook, want wij eten en drinken aardig wat gefermenteerde voedingsmiddelen), maar weinig tot veel te weinig van de rest. Op deze manier kan de darmflora zichzelf niet goed in evenwicht houden, wat schadelijke bacteriën en schimmels meer kans biedt.

Naast de good guys zijn er natuurlijk ook nog de schurken. Bacteriën, gisten en schimmels die je liever niet (al te veel) in je darmen hebt zitten. Ook die worden uitgetest:

Analyse_2

Links weer mijn waarden, rechts de referentie.

Goed gezien: ik heb dus een flinke Candida in mijn darmen. Dat kan voor klachten zorgen als vermoeidheid (check), opgeblazen gevoel (check), winderigheid na het eten van koolhydraten (check) en grotere gevoeligheid voor vaginale- en huidschimmels (check). Hiep hiep. Bovendien zal de Candida er alles aan doen om het darmmilieu zo fijn mogelijk te maken voor zichzelf, en zo onprettig mogelijk voor de goede darmflora.

 

Darmmilieu

Weten hoeveel bacteriën er zijn, is interessant. Maar weten waarom er teveel of te weinig zijn, is minstens even belangrijk. Daarom kijken we ook naar het darmmilieu. Daarin zien we bijvoorbeeld Virulente factoren, ontstekingen en immuniteitswaarden.

Virulente factoren zijn enzymen die worden aangemaakt als de darmflora zijn werk niet goed kan doen. Het zijn ‘jasjes’ die schadelijke bacteriën om zich heen leggen. Een gezonde darmflora maakt natuurlijke antibiotica aan om schadelijke bacteriën te verdelgen. De enzymjasjes (virulente factoren) beschermen de bacteriën dus tegen deze verdedigingsstoffen. De virulente factoren verpesten het darmmilieu en hebben ieder eigen acties. Die zal ik jullie besparen, maar de twee factoren die ik heb (Katalase en Urease) zorgen dat het darmmilieu minder gunstig wordt voor de eigen darmflora, maar gunstiger voor Candida en andere schimmels. Presto.

Analyse_2b

Links wat ik heb, rechts wat je het liefste zou willen hebben.

Verder zien we hier de waarden:

 • Alpha-1-antitrypsine die aangeeft of er actieve ontstekingen zijn in de darm (in mijn geval niet)
 • Secretorisch IgA die aangeeft hoe het met de immuniteit in de darm gesteld is (in mijn geval treurig) en
 • Bètadefensine, een verdedigingsstof die in actie komt tegen schadelijke bacteriën, maar die je liever niet hebt omdat hij óók je eigen darmflora en darmwand beschadigt (in mijn geval niet significant hoog)

Samen betekenen ze dat het met mijn immuniteit nogal zielig is (waarschijnlijk ben ik zo iemand die nooit ziek is, maar altijd met één been in de lappenmand staat), maar dat mijn slijmvliezen en darmwand nog intact zijn. Geen Leaky Gut voor mij, yay!

 

Spijsvertering

Daarnaast is nog gekeken naar een paar belangrijke basisvoorwaarden voor een gezonde darm. Als je gal en spijsverteringsenzymen mist, verteert je voeding niet goed en komt er onvolledig verteerde voeding in je darm. Alwaar de bacteriegroei explosief toeneemt, want al die onverteerde stukjes zijn heerlijk voor bepaalde stammen. Jammergenoeg niet altijd de stammen waar je op zit te wachten.

Analyse_4

Niet perfect, wel oké.

Pancreaselastase is een indicatie voor de mate waarin je alvleesklier spijsverteringsenzymen aanmaakt. Die zijn zelf niet te meten in de ontlasting, maar de pancreaselastase wel. Het zegt iets over de mate waarin je eiwitten, vetten en koolhydraten kunt verteren. Zoals je ziet is deze waarde bij mij niet schrikbarend laag, maar ik had hem liever >500 gezien. Hier zie je gelijk dat ervaring en interpretatie ook een rol spelen, want de officiële referentie is >200. Ik zie echter de meest gezonde waardes >500 en ik weet dus dat deze iets lagere waarde al het begin van problemen kan betekenen. Zo kan het bijvoorbeeld dat bepaalde mineralen niet optimaal worden opgenomen, waardoor de enzymen ook minder makkelijk worden aangemaakt, waardoor de waarde nog lager wordt etc. Binnen de normaalwaarde, maar niet ‘gezond’.

De waarde voor Galzuren, en daarmee de vetvertering en terugresorptie van galzure zouten (hoef je niet te onthouden hoor), was gelukkig in orde. No probs there.

 

Allergische ontstekingen en intolerantie

Goed. Tot nu toe hebben we gezien dat mijn darmflora een beetje zielig is, waardoor het immuunsysteem niet meer geprikkeld wordt en de immuniteit in de darmen dramatisch is. Toch is het darmslijmvlies nog intact en zijn er geen actieve ontstekingen in mijn darmen. Wel verpesten een paar virulente factoren het darmmilieu, waardoor Candida heeft kunnen uitgroeien. Maar waar komt dat eigenlijk allemaal door?

Het kan zijn dat mijn darmflora al nooit toppiejoppie is geweest. Ik ben van ’82, dus de generatie die met 3 maanden Sinaasappelsap en een Liga naar binnen gelepeld kreeg. De gruwel. Mijn moeder is een babyboomer en groeide op in een tijd dat witbrood en jam voldeed als lunch. En mijn oma heeft de hongerwinter meegemaakt, dus dat zit qua darmflora óók niet echt lekker. We zijn bovendien allemaal nogal zenuwachtig aangelegd, wat funest is voor de darmflora.

Maar het kan ook zijn dat er iets anders meespeelt. Als je allergisch bent of intolerant, en je krijgt dat voedingsmiddel toch steeds binnen, dan ondermijnt dit je darmflora. Je immuunsysteem reageert of je kunt het product niet goed verteren, waardoor het onvolledig verteerd in je darmen terecht komt en het darmmilieu verpest. Daarom kijken we ook altijd even naar allergieën en intoleranties.

Alle soorten allergie en intolerantie meten is niet te doen. Nou ja, da’s niet waar: het is wel te doen, maar het is nogal prijzig. Een grote intolerantie screening van 280 voedingsmiddelen kost ongeveer 350 euro, dus dat doe je liever niet als het niet echt nodig is. Gelukkig kun je ook zonder dat vaak al veel zeggen over de invloed van voeding op de darmen.

Bij vage, onpeilbare klachten, veel lucht en een wisselend ontlastingpatroon in combinatie met vermoeidheid, denk ik bijvoorbeeld al snel aan een glutenintolerantie. Dat is méér dan alleen coeliakie. We meten niet alleen anti(t)transglutaminase (de ‘coeliakiefactor’), maar ook antigliadine (een andere intolerantiefactor die veel minder vaak gemeten wordt maar net zo vaak klachten geeft).

Analyse_3b

Twee factoren van glutenintolerantie

Zoals je ziet zijn mijn waarden beiden onder de grenswaarde van 100. Coeliakie heb ik in ieder geval niet (ik heb ook wel eens een thuistest coeliakie gedaan en daar kwam ook heel braaf niks uit). De andere waarde is wel wat aan de hoge kant. En dan is het interessant, want hoewel de uitslag zegt ‘niks aan de hand’, kan het tóch zijn dat ik wel op gluten reageer. Niet alleen de waarde zelf is belangrijk, maar ook hoe gevoelig iemand is voor de waarde. Hoe dat bij mij is, kan ik uitvinden door middel van verder onderzoek (in het bloed) of door simpelweg drie weken lang geen gluten te eten en te kijken wat er gebeurt. Ik heb al mensen gezien met lagere waarden van die van mij, die toch zienderogen opknapten door de gluten weg te laten. En mensen met een hogere waarde die nergens last van hadden bij het eten van gluten. Onderzoeken geven inzicht, maar je eigen lichaam blijft toch de beste graadmeter.

Tot slot de laatste waarde: EPX. Dat staat voor eosinofiele proteïne X. Het is een eiwit dat vrijkomt bij allergische ontstekingen, en is een indicator voor voedingsmiddelenallergie. Het komt vooral veel voor in relatie tot eczeem, en dat zijn ook de mensen / kinderen bij wie je soms torenhoge EPX-waarden ziet. De waarde zegt niet zozeer waarvoor je allergisch bent, maar wel of er voedingsmiddelen zijn waar je allergisch op reageert en of dit een rol speelt bij de klachten die je hebt. Is de waarde erg hoog, dan is het dus zaak uit te zoeken welke voedingsmiddelen dit veroorzaken. Mijn waarde was gelukkig heel rustig:

Analyse_3a

Een lage score om blij mee te zijn

 

Het verhaal en verder onderzoek

Voor het complete plaatje vertel ik je nog wat ik van een dergelijke uitslag zou maken. Let op: een compleet beeld krijg je altijd van de patiënt (of cliënt, of student, of hoe je het ook wilt noemen), niet van een uitslag. Ik neem dus eetpatroon, klachtenpatroon en andere relevante zaken mee in de conclusie.

Ik zou hier zeggen dat het darmmilieu niet optimaal is, waardoor de kwaliteit en kwantiteit van de goede darmflora-stammen is gaan afnemen. Daardoor heeft de Candida zich kunnen ontwikkelen en wordt ook de immuniteit nauwelijks meer geprikkeld. Gevolg: vermoeidheid, opgeblazen gevoel na het eten van suiker, wisselend ontlastingpatroon, steeds slechter wordende darmflora. Mogelijk is er een verminderde opname van voedingsstoffen, waardoor er iets minder alvleesklier-enzymen worden aangemaakt. Ook dit kan weer zorgen voor een verminderde opname (met name mineralen), wat wederom vermoeidheid in de hand werkt.

Ook al is de glutenwaarde niet overdreven hoog, ik zou toch willen weten wat er gebeurt als deze mevrouw (c’est moi!) een week of drie strikt glutenvrij en suikervrij gaat eten. Mogelijk merkt ze een verbetering van de vermoeidheidsklachten. Nu moet ze nog leren om naar zichzelf te luisteren 😉 Verder zou ik de Candida behandelen met patiëntspecifieke producten (dat is een coole manier om te zeggen dat ik jullie niet ga vertellen wat ik hier inzet, omdat het afgestemd is op de persoonlijke situatie van in dit geval mijzelf). Daarna lever en nieren ondersteunen en een reductiefase van de eigen darmflora om de virulente factoren te verwijderen. Vervolgens / gelijktijdig ook de darmflora weer opbouwen en het immuunsysteem stimuleren. En nog een paar andere dingen die niet zo relevant zijn voor dit verhaal.

Verder onderzoek kan interessant zijn; met name een haaranalyse om erachter te komen welke mineralen ze tekort komt (heb ik inderdaad laten doen met interessante resultaten die ik een ander keertje deel) en een IgG/IgG4-prescreening in het bloed om te zien of er nog meer intoleranties zijn die de darmflora ondermijnen.

Al met al klinkt het allemaal heel dramatisch, maar ik ben eigenlijk wel tevreden. Candida is vervelend, maar ik heb slechts twee virulente factoren (ik zie er wel eens vier of vijf) en aan alles is redelijk makkelijk iets te doen. Ik heb ook de IgG-screening al gedaan en ik ben niet overgevoelig voor tarwe (wat niet wil zeggen dat het gezond is om te eten, maar ik hoef me in ieder geval niet zo schuldig te voelen als ik het wel een keer eet). Wel voor Rogge en ananas, maar dat overleef ik denk ik wel. Ik ben best gezond, in elk geval gezonder dan ik dacht. Yay 😀

 

De vraag van vandaag:
Wat denk je dat jij tegen zou komen bij zo’n test?
Deel je gedachten in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (41)

 • Elisa

  Een paar keer heb ik gelezen dat je zei dat de Lactobacillus niet van zuurstof houdt/anearoob is, terwijl Lactobacillus facultatief (an)aeroob is en daarnaast tot de melkzuurbacteriën behoort. Dit betekent dus dat ze voor hun metabolisme geen zuurstof kunnen gebruiken, en dat het daarnaast ook helemaal niet uitmaakt of ze zich de aan- of afwezigheid van zuurstof bevinden.

  • De Groene Vrouw

   Dat klopt, maar je moet begrijpen dat ik hier probeer om een ongelofelijk ingewikkeld proces, simpel uit te leggen aan mensen die er nog helemaal niets van weten. In onze cursussen en uitwerkingen staat de microaerofiele Lactobacillus uitgebreider (accurater) beschreven, maar voor het blog leek het me voldoende om aan te geven dat het een bacterie is die niet per se heel gelukkig wordt van een zuurstofrijke omgeving. Wat waar is 😉

   Hoewel je dus feitelijk gelijk hebt, heb ik ervoor gekozen om het niet ingewikkelder te maken dan het hoeft te zijn, zodat zeg maar de andere 98% van mijn lezers die niet biomedisch geschoold zijn, niet zullen afhaken.

 • Maartje

  Interessant!
  Hoe gaat het nu met de candida? Heb je het met een dieet of ook met middelen verholpen?

  Dit bedrijf geeft de uitslagen heel fijn en duidelijk weer vind ik!

 • Ann

  Wat een interessante site!
  Ik ben al ruim een jaar onder behandeling bij een alternatieve arts, en heb ook mijn ontlasting, bloed en haar laten testen bij rp vitamino.
  Helaas zien mijn uitslagen er nog slechter uit, echt heel slecht. Mijn alternatieve arts heeft dit nog niet eerder gezien.
  Ik voel me na anderhalf jaar nog steeds niet beter. Ben extreem vermoeid, dagelijks hoofdpijn, gewrichtsklachten, wisselend ontlastingspatroon, lusteloos, geprikkeld, krachtsverlies enzovoorts.

  Fijn dat ik wat informatie kan vinden op jullie site. Opzich ben ik er best in thuis, na o.a. het boek Guts and Psychology syndroom te hebben gelezen.

  Groetjes Ann.

 • Celine

  wat is jouw mening over igg4 tests? ban je de dingen die in de rode kolom zitten voor altijd ?
  bij mij kwam ananas in de oranje lijst, en kiwi, amandel en ei in de rode . ook kwam histamine overgevoeligheid naar boven

  • De Groene Vrouw

   Nee, deze testen zijn bedoeld om te achterhalen op welke voedingsmiddelen je op dit moment het meest reageert. Die kun je tijdelijk (langer of korter afhankelijk van de uitslag) weglaten om je darmen en immuunsysteem rust te geven, maar het is de bedoeling dat je intussen het onderliggende probleem oplost. Een ervaren darmfloratherapeut kan je hiermee helpen.

   • Celine

    bedankt voor je reactie! jammer dat jullie bvan nederland zijn. ik woon in België

    heb je al gehoord van de EAV test? die liet ik ook doen en daar kwamen andere intoleranties uit.
    ik weet gwn niet goed of die intoleranties dan op dat moment actief zijn of voor altijd.

    erg vermoeiend :)

    ik kreeg ook enkele manden geledne te horen dat mijn schildklier te traag werkt. maar ik dnek dat een gevolg is van mijn slechte darmflora, en niet de oorzaak omdat ik al 7jaar last heb van mijn buik, en pas 3maand van mijn schildklier

    ik liet ook een mirean spiraal plaatsen 4maand geleden maar mijn gevoel zegt dat die vermoeidheid en die tragwekende schildklier dar een gevolg van zijn dus laat ik hem volgende week verwijderen… hopelijk niet zinloos want kostelijk

 • Celine

  hi ;

  ik heb de uitslag van een igg4 test, en stoelgangtest zoals jij hierboven.

  zou jij er eens naar willen kijken om je mening te geven?

  zelf ben ik echt hopeloos op zoek naar een oplossing voor mijn buikkrampen

  • De Groene Vrouw

   Hoi Celine,

   Dat zou ik wel willen, maar als je bij de consulten kijkt, zie je dat wij hier een heel consultpakket en behandelplan voor hebben. Dat is niet voor niets: we hebben besloten dat we een bepaald minimum aan zorg willen geven en kennis willen overdragen. Daarom kan ik helaas niet ‘even met je meekijken’, want in zo’n kort moment kan ik je niet de kwaliteit bieden waar wij voor staan. Wel kun je natuurlijk altijd bij ons terecht voor een dergelijk pakket – we kijken dan gewoon welke onderzoeken er al gedaan zijn en wat er eventueel aanvullend gedaan moet worden om een gerichte behandeling op te stellen, maar doen natuurlijk geen onderzoeken dubbel.

 • Lizzy

  hallo
  Heel verhelderend artikel, waarvoor bedankt !
  Is het mogelijk om bij u (via internet, want ik woon diep in de belgische ardennen), persoonlijk advies hierover te krijgen ?

  Ik heb namelijk (ongeveer) dezelfde testen laten doen, ook bij rp vitamino.

  Daaruit bleek ik (gelukkig) geen candida te hebben, geen parasieten (apparte test) en geen lekkende darm.

  Maar wel veel virulente factoren. En ook, uit nog een andere test, enorm veel histamine in men stoelgang.

  Ik ben nu begonnen met een anti histamine dieet, daar heb ik wel begeleiding voor. Ook neem ik DAO. Maar heb er nog wat vraagjes over. Zoals de bacterieën, daar heb ik ook tekorten aan. Net degene die blijkbaar nodig zijn om histamine af te breken.
  Hier is men voedingsdeskundige echter niet over op de hoogte. Weet jij misschien welke probiotica hiervoor geschikt is ?
  Ook heb ik vernomen dat een hoge dosis vitamine C de histamine kan verlagen;

  Ook vraag ik me af wat ik zou kunnen doen aan men weerstand en al die viruleten faktoren.

  Ik zit dus nog met een aantal vragen en men huidige darmtherapeute heeft haar praktijk afgebouwd, kan me dus niet verder helpen.

  Bedankt !
  mvg
  Lizzy

  • De Groene Vrouw

   Hoi Lizzy,

   Ja, dat kan zeker! Neem even contact op via de mail, dan helpen we je verder :-)

 • Ivo

  Hoi, je waarde anti 1 trypsine is lager dan 4,1. In een uitleg van RP vitamino middag basis screening darm is mij juist verteld dat deze waarde(s) zeer verdacht is, en dat dit kan duiden op een chronische ontsteking waarbij de waarde van hoog naar laag ontwikkeld. Wellicht een idee om even contact op te nemen met RP vitamino.

  Gr. Ivo

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Dit is een artikel van twee jaar terug, het inzicht dat een waarde van <4.1 verdacht is, is nieuw 😉 #voortschrijdendinzicht
   Overigens is die waarde op zichzelf staand niet 'verdacht', maar hij kan wijzen op een uitgeput systeem als ook andere factoren niet in orde zijn. Zo zwart-wit is het dus niet. Ik geef zelf les voor RP, dus ik zit redelijk dicht bij de bron :-)

 • Anna

  Hoi,
  Ik ben benieuwd of je nu inmiddels van je candida af bent(gemeten?) en hoe je er vanaf bent gekomen. Maar dat laatste ga je niet vertellen denk ik;)

  Zelf denk ik ook al jaren (op en af) dat ik er last van heb, maar zo’n candida dieet lijkt me niet te doen. :(

  • Astrid

   Hoi Anna, ik weet niet aan wie je de vraag stelt. Maar zo’n candidadieet is heel goed te doen hoor. Eigenlijk at ik al op die manier, dus het was weinig aanpassen voor mij. Maar waarom zou je het niet eens laten testen. Volgens mij heb je maar 2 keuzes. Of je gaat gewoon door zoals je nu gewend bent en wordt je ws ziek. Of je zet je schouders eronder en je vecht voor een gezond lijf. Ik zou het wel weten.

  • De Groene Vrouw

   Zal ik eerlijk zijn? Ik heb het nog niet nagetest. Gewoon nog niet aan toegekomen… ik merk wel sterk verschil in de opgeblazen buik als ik een tijdje wat meer suiker eet of juist niet. Dus vermoedelijk is hij nog niet helemaal weg (of er zijn nog dingen waar ik nog niet aan gedacht heb). Ik kan je best vertellen hoe IK van de Candida ben afgekomen (of nog net niet), maar dat zegt helemaal niets over hoe JIJ er eventueel vanaf zou moeten komen, dus daar heb je toch niks aan. En het is me teveel moeite om het op te schrijven, dat ook 😉

   • Anna

    Bedankt voor je antwoord, mijn belangrijkste symptoom is borrelige darmen. En dat heeft me nog niet zo ver gebracht om het “stevig” aan te pakken. Ik herken trouwens ook erg veel in je blog: hippe ziektes.

    Btw ik ben ook van ’82 en opgegroeid met sinaasappelsap met liga

 • Astrid Roest

  Ik heb mijn fecesonderzoek vergeleken en daarin staat dat ik geen candida albicans heb. Terwijl dr. Musarella zei van wel.
  Toen ik het bloedonderzoek erbij nam stond daar wel Candida albicans IgG ++23,8, terwijl het referentiewaar <8 is.
  Nu begrijp ik er niks meer van. Hoe kan dit?

  • De Groene Vrouw

   Ehm… daar help ik je graag mee verder in een consult…

   • Astrid Roest

    Jammer, daar heb ik het geld niet voor.

    • De Groene Vrouw

     En ik heb geen budget om mensen voor niets te behandelen 😀
     Hoewel ik ook vind dat als je onder behandeling bent bij een therapeut, die je ook antwoord moet kunnen geven op je vragen. Da’s mijn taak niet 😉

   • Astrid Roest

    Wel wil ik je nog iets melden.
    Jouw waarden Alpha-1-antitrypsine, Secretorisch IgA en Bètadefensine zijn exact gelijk aan de mijne. Je zegt daarna dat je gelukkig geen leaking gut hebt. Maar mij is gezegd van wel. Dus dan zou jij ook een leaking gut moeten hebben. Of hangt dat nog af van andere waardes?

    • De Groene Vrouw

     Kijk even hier: https://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/

     Je bent niet bij mij onder behandeling; je komt niet bij mij onder behandeling, en ik ken je casus niet. Het is niet mijn bedoeling om onaardig te zijn, maar waarom verwacht je dat ik me ga verdiepen en je antwoorden geef die je therapeut je zou moeten geven? Als je ontevreden bent over je therapeut (en dat is een mogelijkheid, want helaas zijn niet alle therapeuten even goed op dit vlak) dan moet je opstappen en op zoek naar een nieuwe behandelaar. Die zich kan verdiepen in je verhaal en uitslagen en daarna met een gerichte conclusie komt. Je hebt er niets aan als ik je hier 2-3 losse antwoorden geef.

     • Astrid Roest

      Sorry hoor, maar deze info was meer voor jou bedoeld en niet voor mezelf.

     • De Groene Vrouw

      Ok… maar ik ben darmfloratherapeut hè? Eén van de meer ervarenen van Nederland. Ik weet op zich wanneer iemand een leaky gut heeft en wanneer niet.

 • Joke VK

  Super boeiend!! Hoeveel kost zo’n analyse??

 • Claudia

  Je schrijft zo leuk!! Zo leuk dat ik ineens blij werd van mijn ontlastingsonderoek. Mijn ontlastingsonderoek ziet er ongeveer hetzelfde uit. Net zo treurig dus. Alleen bij mij geen candida maar wel flinke ontstekingen waar ik trouwens vrij weinig van merk gelukkig. Op naar herstel!!

 • Pingback:Het zit niet tussen mijn oren | Getrouwd, met kinderen

 • Suzanne

  Heb je het boek ‘De darm denkt mee’ gelezen? Daar wordt gesproken van darmflora-onderzoek op DNA-niveau. De arts die dit boek heeft geschreven stelt dat in de reguliere onderzoeken informatie verloren gaat bij het opsturen van de ontlastingen, waarbij er een aantal dagen overheen gaan voordat het onderzoek plaatsvindt. Daarentegen is dat bij het nieuwe onderzoek waar hij het over heeft (en dat in Amerika plaatsvindt) geen probleem. De dna-resten van de bacteriën die tijdens het transport zijn afgestorven zijn wel nog steeds meetbaar, waardoor er echt een volledig beeld kan worden verkregen en ook zeer concreet kan worden ingezet op verbetering van de darmflora (welke stammen voeg je toe, welke niet). Heel interessant!

  • De Groene Vrouw

   Nee, maar klinkt interessant! Ik weet dat er onderzoek gebeurt op basis van DNA van bacteriën. Maar een darmflora-onderzoek bekijkt zoals je ziet nog veel meer. Of een bacterie nu een beetje of net iets meer te laag is, vind ik niet eens het interessantste gedeelte.

   Dus ook al is een klein deel van de bacteriën al afgestorven (het lab keurt samples af die te lang onderweg zijn, dus ze hebben daar wel een marge voor), dan nog is het totaalplaatje daardoor niet vertekend. Neemt niet weg dat het DNA-onderzoek boeiend is. Ik volg iemand die het heeft aangevraagd en krijg de resultaten als hij ze krijgt 😀 #quantifiedself

 • Ellen

  Wel gek, dat je dan toch een tekort hebt. Ik strooi ook behoorlijk met KZZ. Sole vind ik helaas niet lekker, ik doe het nu maar in de thee zoals ik las in een van je blogs.

 • Trudy Evers

  Handig voor het consult dat ik vanmiddag heb, ben ik vast een beetje ingelezen :)

 • Nadine

  Interessant! Als ik niet al een afspraak had met je voor vrijdag was ik nu over de streep getrokken om een darmfloraconsult aan te vragen.

 • Ellen

  Interessant, een haaranalyse om te bepalen welke mineralen je tekort komt. Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik las iets over silicium, en dat een tekort daaraan een droge huid, haar en nagels zou geven (ik dacht ook aan vit.A tekort, hoewel me dat sterk leek). Ik gebruik nu vloeibaar silicium. Binnen een week zou ik verschil moeten merken als ik een tekort had. Net op het moment dat ik bedacht dat ik eigenlijk niks merkte, besefte ik dat mijn enorm droge handen (niet te redden met handcreme) opeens verdwenen waren. Dit in 6 dagen. Mijn huid is weer zo zacht als voor mijn 20ste (hoera!), haren lijken ook op te knappen. Fijn spul, die mineralen.

  • De Groene Vrouw

   Ja, interessant! Ik bleek een natriumtekort te hebben. Dat verzin je toch niet? Terwijl ik ook echt niet zuinig doe met (grijs zee)zout…

   • Bianca

    Hoe heb je het natriumtekort verholpen? Ik heb het namelijk ook, blijkt uit haaranalyse….

    • De Groene Vrouw

     Meer grijs zeezout 😉

     • Gunther

      Beste Nienke ,
      ik ben een 38 jarige man uit Antwerpen ,met veel interesse las ik uw verhaal over je darmflora-onderzoek . Buiten de Candida ( bij mij zijn het overige gisten) heb ik klaarblijkelijk veel gelijkenissen met uw uitslag en op de koop toe bent u een experte op het vlak van darmen, kan niet beter !
      Ik heb ook dezelfde 2 virulente factoren en vroeg me af wat ik daar best aan kan doen?
      Denkt u dat dit kan uitgelegd worden in ‘een half uurtje kennis ‘ ?
      Met vriendelijke groeten
      Gunther

     • De Groene Vrouw

      Beste Gunther,

      Eh, nee. Virulente factoren zijn één van de redenen dat er een heel consultpakket van 1250 euro met twee uitgebreide behandelplannen bestaat 😉 er komt veel aan te pas om ze te verwijderen, en daarvoor wil ik eerst nog weten of er geen andere, onderliggende oorzaken meespelen. Dus dat redden we niet in een Half Uurtje Kennis…

     • Gunther

      Beste Nienke,
      Bedankt voor je snelle reactie , het probleem is bij mij vooral neurologisch . Ik denk door de vorming van acetaldehyde door de gisten .
      Ik ga jullie behandelplannen bekijken
      Vriendelijke groeten
      Gunther