De geneugten van het diepvriesfruit

De geneugten van het diepvriesfruit

Frozenberries

Laatst schreef ik over aardbeien met Kerst en waarom je je beter bij seizoensproducten kunt houden. En dat is ook zo – maar wat doe je dan als je zin hebt in een paar happen zomer, of een keer uit de band wilt springen met een luxe toetje? Dan neem je je toevlucht tot diepvries-fruit. En dat kan zowel ‘s zomers als ‘s winters!

Als je zoals ik niet echt groene vingers hebt, en dus ieder jaar geen overvloedige eigen fruitoogst (maar net genoeg om ‘s zomers lekker van te snoepen), heb je geen uitgebreide eigen vriezervoorraad. Heb je die wel, dan gebruik je natuurlijk die… maar gelukkig is diepvriesfruit ook het hele jaar door verkrijgbaar. Het is misschien niet de meest milieuvriendelijke oplossing en ze zijn doorgaans niet biologisch, maar het is een goed alternatief voor uit Zuid-Spanje overgevlogen aardbeien zonder smaak of vitaminen.

De meest gangbare soorten ingevoren fruit zijn aardbei, mango, bosbessen en ander bosfruit. Ik heb altijd een paar pakken op voorraad. Met een beetje geduld tover je ze zo om in een heerlijke vruchtenkruimeltaart, en met een beetje stevige staafmixer bouw je er een vruchtensorbet van. Vet simpel, vet lekker, vet gezond.

Zo doe je dat:

Vruchtenkruimeltaartje

  • 1 pak diepvriesfruit naar keuze, eventueel aangevuld met vers fruit
  • 200 gram meel (tarwe, als je wilt, of spelt, of nog iets anders: wees creatief!)
  • 200 gram havermout
  • zachte grasboter (voldoende om een kruimelig deeg te maken)
  • Honing en/of Gula jawa en/of stevia
  • Kaneel

Zo:

  • Haal het diepvriesfruit uit de vriezer en hak het indien nodig wat kleiner
  • Bak het in wat boter met een deel van de zoetstof (naar smaak dus, meestal heb je niet veel nodig) tot het ontdooid is
  • Maak een kruimeldeeg door meel, zoetmiddel, havermout en boter met elkaar te kneden
  • Druk het deeg in de vorm, stort de vruchtensmurrie eroverheen en dek af met kruimels.
  • Bak het op 180C gedurende een minuut of 20-30, tot de korrels goudbruin zijn.

 

Sorbets zijn nog makkelijker:

  • Neem diepvriesfruit naar keuze en een rijpe banaan of avocado
  • Blender het tot het ijs geworden is
  • Klaar
  • Of voeg er nog meer aan toe, zoals biologische slagroom (of rauwe melk voor een milkshake!), kokosolie voor extra vetten, amandelmelkpoeder voor extra eiwitten, of kruiden/spinazie/bladgroen voor extra vitaminen en antioxidanten (als je vindt dat je die nodig hebt, wat lang niet voor iedereen geldt).

Zo, klaar. Life can be so simple.

 

De vraag van vandaag:
Deel jouw favoriete diepvriesfruit-recept in de reacties!
Worden we blij van…

Reageren? Gezellig!

Reacties (7)

  • Martha

    Ik gebruik die doosjes voor op mijn cheesecake. Maar maak ook vaak smoothies, mango of bramen, melk (soms ook yoghurt of karnemelk) en een handjevol havervlokken. Heerlijk!

  • Anouk

    Ik doe bevroren bosbessen door de havermoutpap, mjam!

  • Christa

    Jumbo heeft het merk ‘Covelt’ in de diepvries, biofruit. Bosbessen en frambozen.Dat scheelt alweer iets :)

    • De Groene Vrouw

      Zijn die bio? Ah, dat had ik niet in de gaten… ik kocht nooit die omdat ie iets duurder is dan de ‘merkloze’, maar als het bio is, heb ik het er wel voor over! Bedankt voor de tip :-)

  • leuke post weer van je!
    Diepvriesfruit komt er bij mij vaak wat slapjes uit dus dan is een taart, smoothy, sorbet, door een kwarktaart oid inderdaad lekker ermee.
    Ik vind vooral ook gedroogd fruit nu zo lekker.
    Snoepen van gedroogde mango, dadels, abrikozen, rozijnen… njum.

    • Martine

      Ja gedroogd fruit!! Zo lekker, zelfs mijn 3 jarige is gek op dadels, waar de meeste mensen vaak wel een beetje raar op reageren :)

  • Bianca

    Pakje diepvriesfruit + een paar bananen + liter sinaasappelsap

    In de blender. En wij hebben vier heerlijke smoothies :). Ideaal als ontbijt, daar roer ik dan vaak nog wat lijnzaad doorheen.