Doe het effe lekker zelf: kruidenroomkaas

Doe het effe lekker zelf: kruidenroomkaas

600px-NCI_cream_cheese_bagel

Toegegeven: niet alle dingen zijn even makkelijk zelf te maken. Maar sommige wel. Gelukkig maar. Kruidenroomkaas (paturain, bressot, boursin, dat soort werk) is gezonder én lekkerder als je het zelf maakt. Tevens megamakkelijk.

Als je op zoek gaat naar gezond broodbeleg, moet je nog goed je best doen. Mijn kinderen zijn gek op (kruiden)roomkaas, maar in veel supermarkten is daar geen normale versie van te vinden. Normaal als in: niet light, niet met suiker, niet met zoetstoffen, niet met een hele batterij aan E-nummers, gewoon met vet en naast een beetje zout verder geen gedoe. Maar wat vind ik: light-roomkaas, roomkaas met 101 toevoegingen, roomkaas met ananas en suiker – ga toch weg. En het is duuuuuur… gemiddeld zo’n 15 euro per kilo.

Op een dag was ik daar een beetje klaar mee. Dus ik waagde er een experimentje aan. Ik had weleens van hangop gehoord, maar het nog nooit gemaakt. Officieel maak je het van yoghurt, maar ik deed het met kwark. Ik weet niet precies waarom, maar het werkte perfect. En het werd de basis van mijn homemade roomkaas.

Zelf roomkaas maken is makkelijk, snel, veel lekkerder dan die opgeklopte lucht uit de winkel én geeft je een geweldig Goede Ouder-gevoel. Bovendien kun je nog eens variëren qua smaak, en het kost je nog geen 3 euro per kilo. Hallo.

 

Je neemt:

 • Een diepe pot of bak (ik gebruik de beker van de blender)
 • Een schone theedoek (los geweven) en een pollepel (of stokje)
 • (Biologische) volle kwark (niet mager, niet halfvol, niet light… gewoon de vetste die je kunt vinden)
 • Echt zout, kruiden en knoflook naar smaak
 • Eventueel wat slagroom

 

Je doet:

 • Leg de theedoek in de bak
 • Schep de kwark erin
 • Knoop het op aan de pollepel en laat het een nacht boven de bak hangen om uit te lekken
 • De volgende dag kneed je er wat zout, knoflook en kruiden doorheen
 • … en wat slagroom als je resultaat te droog is geworden
 • Klaar en ongeveer een week houdbaar in de koelkast

 

Lekkere combinaties

 • klassiek: Herbes de Provence & knoflook
 • Hongaars: paprikapoeder & sjalotjes
 • oh ja: honing & thijm
 • vers: bieslook & citroen (korter houdbaar)
 • groen: groene peper & koriander
 • avontuurlijk: gerookte peper & abc-kruid (google it)
 • pittig: chilipeper & mierikswortel
 • fris: pepermunt & rozemarijn
 • salty: ansjovis & -eh, geen idee, ik lust geen ansjovis-
 • simpel: knoflook & peterselie
 • zoet: mango & ananas (korter houdbaar)
 • warm: gember, koriander & zwarte peper
 • omnomnom: gekaramelliseerde rode ui, beetje honing & madeira (het extra werk waard, beloofd)

Je kunt de roomkaas natuurlijk op brood en toastjes smeren, maar ook door groentenschotels, soepen, over de lasagne… noem maar op. Geweldig om op voorraad te hebben voor onverwacht bezoek of als vervanging voor mislukte spaghettisaus. Of (jawel) au natural met wat fruit en honing, als toetje of ontbijt. Het is tenslotte gewoon ingedikte kwark. En echt, echt, echt: té makkelijk. Probeer het maar gewoon, jij kunt het ook. Beloofd.

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete roomkaas-combi?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (39)

 • TW van Dijkhuizen

  Andjovis mét kappertjes en augurkjes.
  helemaal top!

 • Pauline

  Blijft de kwark een nacht buiten de koelkast dan wel goed? Het is nl alleen uitlekken en geen fermentatie ( concervering) ik wil dit graag proberen met mijn eigen gemaakte probiotica yoghurt…

  • De Groene Vrouw

   Het is al grotendeels geconserveerd door het fermentatieproces in de fabriek 😉 Dat wil niet zeggen dat het voor eeuwig goed blijft, maar een nachtje moet wel lukken.

   • Pauline

    Oke, ik ga het zeker proberen, de yoghurt die ik zelf maak fermenteerd minimaal 24 uur dus een dag zonder koeling moet dan kunnen denk ik.

 • Jikke

  Ha! Dat klinkt lekker hoor, maar weet je waar ik laatst achter kwam? Volle kwark bestaat eigenlijk helemaal niet van nature! Bizar maar waar. Kwark is van zichzelf een erg mager product. Aan volle kwark voegen ze dus van alles toe. Ik weet t even niet meer precies, maar ik geloof gewoon ordinaire room of zo. Dat verandert toch je kijk op magere kwark, of niet?!
  Die van mij in ieder geval wel!

  • De Groene Vrouw

   Die van mij niet. Ik voeg zelf ook ordinaire room toe aan magere kwark als ik geen volle kan vinden… niks mis met room. Blij toe dat ze er geen troep aan toevoegen.

  • Alberdien

   Volle kwark bestaat wel degelijk. Ik maak het zelf uit volle koemelk. In de kwark zit gewoon alle vet uit de melk hoor. Er is niks in het proces waardoor het vet zou verdwijnen.
   Karnemelk is het enige magere product ‘van nature’. Omdat daar in het maakproces (met de karn op de boerderij) alle vet dan in de boter zit.
   Maar wat je in de supermarkt koopt is meestal kwark gemaakt uit magere melk en dan voegen ze weer room toe.

   Mijn kwark hoef ik ook niet eerst uit te hangen. Ik voeg een cultuur en stremsel aan melk toe. Die verdikt dan, dat laat ik uithangen en dan heb je kwark. Nogmaals uithangen brengt niet veel.

   Mvg Alberdien

  • Pauline

   Klopt!
   Eiwitten en verdikking,bindingsmiddelen.

 • Marleen

  Nog twee smaken die toegevoegd kunnen worden. Peppaduw roomkaas. En avocado met peterselie, peper, zout, knoflook roomkaas. Erg lekker!!

 • Betty

  Wat een heerlijk ‘geen gezeur’-recept om zelf een zuivelsmeersel op brood te maken!
  Ik was er al een tijdje naar op zoek, want in sommige ‘afval’-sites wordt gesproken over ‘zuivelspread’ en dan kom je ‘gewoon’bij Appie uit. Die heeft dat natuurlijk in een keurig bakje, maa er zit vast van alles in gestopt om het langer houdbaar te houden. Fijn die tips ook om er een ander smaakje aan te geven.
  Dank je wel!
  Succes met je gezonde ‘toko’! Ziet er goed uit.

 • Arnold

  Griekse yoghurt (aldi)in de theedoek geeft ook een lekker resultaat .

  • Karin

   Top, die heb ik net gekocht en ga het zodadelijk in een theedoek gieten. En morgenochtend in bakjes meenemen voor de kinderen in de klas zodat ze met smaakjes hun eigen roomkaas kunnen maken. Bedankt voor dit recept!

 • Jessie

  Lekker, meteen uitproberen. Ik heb suiker en heel hoge bleoddruk dus daar kan ik zo weinig of helemaal geen zout bij doen. maar waarvoor gebruik je de wei die eruit is gelopen?
  Want volgens mij zitten daar vitaminen en andere goede stoffen in?

 • Petra

  Super, hier was ik naar opzoek. Zaterdag verjaardag van mijn zoon 😉 dus dat komt helemaal goed. Wat ik altijd erg lekker vind is roomkaas met gember, of noten/honing dus die ga ik ook zeker maken

 • Stephanie

  Wat een leuk recept weer! Inmiddels staat mijn eerste bakje in de koelkast. Toen ik een half uur geleden de theedoek openknoop was wat er in zat echter behoorlijk zuur. Is dit hoe het hoort of heb ik toch de verkeerde kwark gekocht (ondanks tien minuten twijfelen bij het zuivelschap haha)?

  • De Groene Vrouw

   Ik weet toch niet welke kwark je gekocht hebt? 😉
   Mijn eindresultaat was niet zuur…

   • Stephanie

    Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb volle kwark gebruikt omdat ze bij de biologische kwark alleen de halfvolle variant hadden. Volgende keer (ja die komt) probeer ik gewoon een ander merk, andere winkel, andere variant etc.

    • Tamara de Waal

     Had je m wel in de koelkast teruggezet? 😛 *Ik denk ook maar even mee hoor..*

     Zo nee, welke kwark had je gebruikt en heb je nu uiteindelijk gebruikt?

     Groet Tamara

 • Ja hoor, kwark is een soort van kaas. In het Frans: “fromage blanc”

  • Soetkin bral

   En in het Vlaams zeggen we ‘platte kaas’. Denk ik toch, want kwark kennen wij hier niet :-)

 • Renate

  Is er ook een variant voor als je geen koemelk producten gebruikt? Ik heb geen idee of er ook geitenkwark bestaat…?

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat de supermarkt/natuurwinkel dat beter weet dan ik 😉

 • Hillie

  Mascarpone en cottage cheese heb ik zelf al wel gemaakt, maar ik vroeg me toch steeds af wat nu het verschil is met andere roomkazen. Deze ga ik zeker proberen! Dankjewel.

 • Anna

  Hangop maken is nog makkelijker in een koffiefilter ipv theedoek.
  Koffiefilter in een trechter en die weer op een maatbeker. Bespaard je een lastige/ruimtevretende opstelling in de koelkast en de zorgen om zeepresten van een theedoek.

  • De Groene Vrouw

   Goed idee! 😀

 • Jojo

  Ik heb nog een paar smaak combinaties geprobeerd:
  carrot cake roomkaas (gepureerde wortel, koekkruiden en rozijnen)
  exotische roomkaas (kokos en citroensap)
  roomkaas met kruidenboter kruiden van de markt. Deze is het lekkerst!

  Ik heb nu voor de 2e keer een pak kwark uit laten lekken en ik ga nog wel wat smaken proberen! Echt heel leuk om dit te doen want het smaakt gewoon als de roomkaas uit de winkel maar je kan het precies zo maken zoals je het zelf het lekkerst vind.

  • De Groene Vrouw

   Woah, lekker! Die carrotcake ga ik ook eens proberen!
   Met de kruidenboter-kruiden wel even uitkijken dat het niet stiekem volzit met zout of smaakversterkers 😉

   • Jojo

    Het komt van de markt. Zo’n kraampje met allemaal lekker kruiden. Daar zitten geen smaakversterkers in. Wel wat zout (niet veel) Vooral heel veel knoflook:P

 • Marjan

  Wat een lekker idee! :) Ik heb er nu al zin in!

  Nog een vraagje: hoe lang is het ongeveer houdbaar in de koelkast? Paar dagen?

 • Jojo

  Bedankt voor het idee! Er staat nu een bak met kwark in een theedoek. Ik ben heel benieuwd!
  Een hele tijd geleden zag k tijdens zo’n kookwedstrijd op tv een snelle manier om hangop te maken, met een slacentrifuge! Wij hebben er geen maar het is wel het proberen waard.

  Maakt het ook verschil wanneer je de kwark in de koelkast laat hangen? Dit heb ik nu gedaan ivm fruitvliegjes waar we op het moment vreselijk last van hebben en maar niet vanaf komen.

  Ik ga straks een paar verschillende kruidenvariaties proberen:)

 • Hangop werd officieel van karnemelk gemaakt, maar dan natuurlijk wel de echte karnemelk die overbleef na het karnen van de boter en niet wat we tegenwoordig kopen.Wat een goed idee om het met kwark te proberen, kwark is volgens mij gewoon heeeel verse kaas. Ik ga het zeker eens proberen.

 • Ingrid

  Dat wat je overhoudt in de bak, is dat wei?

  • De Groene Vrouw

   Officieel niet, geloof ik, maar het lijkt er wel op en heeft dezelfde lichtzure smaak 😀

 • Pingback:Doe het effe lekker zelf: kruidenroomkaas | Nieuwe Aarde

 • Izerina

  Bedankt! Ik moet straks naar de natuurvoedingswinkel en neem meteen extra kwark mee.

 • Lieke

  Wauw, klinkt erg goed! Ga het zeker maken.

 • Marieke Bossenbroek

  Dan voor dit recept!! Ik ben dol op kruidenroomkaas maar inderdaad: duur en vol onzinnige toevoegingen. Ik ga dit zeker proberen!

  • Marieke Bossenbroek

   *Dank* moest daar natuurlijk staan

 • Variatie: gebruik er melkkefir voor.
  Soms, als mijn kefir te hard gaat, of als ik hem vergeet) dan scheidt het zich in wrongel en wei (google it!). Heel simpel om dan verder te laten uitlekken en te gebruiken als basis voor roomkaas.