Doe het effe lekker zelf: megavette crème

Doe het effe lekker zelf: megavette crème

DHZ_crème_2

Er zijn zo van die dingen… die ik voor je zou kunnen doen, maar die je ook prima zelf kunt. Zoals deze crème. Met drie basis-ingrediënten maak je deze multifunctionele krachtpatser in vijf minuten helemaal zelf.

Maar Groene Vrouw, jij verkoopt toch de allerbeste crèmes? Waarom zet je het niet gewoon in je webwinkel? Natuurlijk zou ik hem graag voor jullie maken – peuteren met ingrediënten is immers mijn hobby werk – maar er zit een hobbel in de weg. Een wetgevingshobbel.

 

Beessies

Ik kan namelijk prima crème maken, maar die mag ik vervolgens niet verkopen. Zodra je producten verkoopt met een watercomponent, moet je microbiologische rapporten kunnen laten zien, waaruit blijkt dat je product niet het potje uitschimmelt voor de aangegeven houdbaarheidsdatum. En microbiologische rapporten (van die officiële) zijn meer iets voor grote bedrijven – ik kan ze niet betalen.

Gelijk even een educatiemomentje: de producten die ik wel maak, zijn dus geen crèmes. In de webwinkel staan voor het merendeel balsems: vette zalven die alleen bestaan uit oliën en vetten (amandelolie, bijenwas, lanoline, dat soort werk). Een crème wordt het pas als er water aan toegevoegd wordt. En omdat olie en water niet mengen, heb je iets nodig om die twee aan elkaar te laten binden. Dat noemen we een emulgator. Een mega-simpele crème bestaat dus uit olie, water en een emulgator.

Daar zit een nadeel aan: bacteriën en schimmels hebben water nodig om te overleven. Maak je alleen een vette zalf, dan zullen daar geen micro-organismen in groeien omdat ze niets te eten hebben. Zodra er water bijkomt, wordt het een schimmelparadijs. Vandaar dus die wetgeving. Je hebt een conserveermiddel nodig om te zorgen dat die beessies geen kans krijgen. In de hobbykeuken doe je dat bijvoorbeeld met grapefruitpittenextract, maar dat werkt slechts beperkt.

Oh ja, ik heb natuurlijk wel een echte crème in het assortiment – maar die heb ik dus niet zelf gemaakt. Hij voldoet helemaal aan mijn voorwaarden, het is in alle oprechte eerlijkheid de fijnste 100% natuurlijke crème die ik ken (en ik heb er beroefsdeformatief heeeel wat geprobeerd), en hij is professioneel samengesteld mét professionele (natuurlijke) conservering. Blijft dus goed, microbiologisch in orde, geen gezeur aan mijn hoofd.

 

Zelluf doen

‘Mijn’ crème vind ik fijn omdat ik na het smeren, het allerlangst niet opnieuw hoef te smeren. Zelfs met mijn droge pootjes is 1-3x per dag voldoende. Hij voelt niet vet en trekt lekker in. Maar soms wil je nóg meer. Vetter. Voor dat ene droge plekje, voor je woestijnschenen, voor je ellebogen. Dan is onderstaand recept fijn. Het is mega-vet, maar niet ‘glibberig’ zoals een gewone zalf: het trekt lekker in en laat je huid poezelig zacht achter.

En weet je wat het leuke is? Je kunt er in al zijn simpelheid toch ontzettend mee variëren. Je hebt er geen moeilijke materialen voor nodig en het is goedkoop. Omdat het voor in de thuiskeuken is, doe ik geen grammen en mililiters maar gewoon eetlepels en kopjes.

Je neemt:

 • 1 eetlepel kokosolie (extra vierge of ontgeurde)
 • 1 eetlepel lanoline (bijvoorbeeld Puur! lanoline)
 • een kwart kop water

Je doet:

 • de lanoline en kokosolie bij elkaar in de blender (die heb ik niet, dus ik gebruikte het ‘hakpotje’ van mijn staafmixer). En nee, met de hand gaat het je niet lukken.
 • het water in pannetje.
 • Kook het water en zodra het tegen de kook aanzit, giet je het bij de vetten.
 • Blender (DRUK op die deksel, want het is vloeibaar – been there) tot je een homogene massa krijgt
 • Giet in een potje (het wordt steviger, dus neem geen flesje!) en laat het afkoelen

Je crème is nu klaar. Het is wel een beetje valsspelen, want hoewel lanoline licht-emulgerende eigenschappen heeft, is het geen emulgator zoals je bij een echte crème gebruikt. Het is officieel dus meer een mengsel, maar dat geeft niet, want het werkt fantastisch.

Je kunt variëren met de watercomponent tot je een ons weegt. Bijvoorbeeld:

 • Meer water voor een dunnere crème. Maar let op: hoe meer water, hoe gevoeliger voor bacteriën en schimmels. Wil je een crème die makkelijker smeert, verwarm dan steeds een lepeltje crème (au bain marie of in de magnetron) vlak voor gebruik; de vetten smelten en je smeert je soepeltjes in met heerlijke warme crème. Aaah.
 • Gebruik rozenhydrolaat (of een ander bloemenwater) voor een lekkere geur of extra werking
 • Sterke zwarte thee voor een pre-sun voor in de zon of onder de zonnebank. Dit heb ik niet zelf bedacht; credits. En ik ben onder de indruk. Ik lig sinds kort zelf af en toe onder zo’n bank vanwege mijn vitamine D-gebrek (daar schrijf ik binnenkort nog  over) en omdat ik geen gebruik wilde maken van hun chemische smeersels, maakte ik deze vette balsemcrème. En hoewel ik helemaal niet ging om bruin te worden, had ik met deze crème in 1 bezoek van een kwartiertje-op-de-lichtste-bank wél ineens een gezonde kleur die meer dan een week aanhield. Zoals ik al zei: onder de indruk.
 • Champagne (I’m not kidding you), maar dan wel goede (dus niet van dat suikerwater). Nou vooruit, waterkefir mag ook. De melkzuren en probiotische bacteriën helpen je huid gezond te houden en de eerste rimpeltjes te voorkomen. En hoe luxe en verwend ga je je voelen als je homemade champagnecrème op je huidje smeert… nu nog even je sigaar aansteken met een snip en je bent klaar voor de dag. Iemand moet het doen, tenslotte.
 • Geen water. Dat kan natuurlijk ook. In dat geval doe je de kokosolie en lanoline in een vuurvaste beker en smelt je die au bain marie; uitgieten en klaar. Het voordeel is dat je geen gevaar hebt voor bacterie- en schimmelgroei; het nadeel is dat hij vrij vet blijft en minder snel intrekt. Van deze balsem heb ik dan wel weer een kant-en-klare variant in de webwinkel staan (met sesamolie, niet met kokos).

Je kunt natuurlijk ook naar hartelust etherische olie bijvoegen voor de geur, en zelfs grapefruitpittenextract of een andere natuurlijke conservator als je wilt.

Tot slot dan nog even het opgeheven vingertje: deze crème is dus relatief gevoelig voor schimmels. En die hoef je niet altijd te zien, maar ze zijn wel ongezond. Mijn advies is om hem niet langer dan een week buiten de koelkast te bewaren of twee weken in de koelkast; daarna maak je in 5 minuten weer verse nieuwe crème. Gebruik hem voor baby’s en mensen met een verminderde weerstand alleen kakelvers. Je kunt hem wel invriezen, trouwens. En kun/durf/wil je het nu echt niet zelf doen, dan wil ik hem ook wel voor je maken – maar alleen op aanvraag (en het is echt veel goedkoper om het zelf te doen).

 

De vraag van vandaag:
Lijkt het je wat? Gemaakt? Beviel het?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (76)

 • Angel

  Leuk om te lezen. Ik maak sinds 5 jaar ook mn eigen crème/ zalf. Ik moet niet liegen. Ik heb t geleerd van een jamaicaanse vrouw die ik in Fort Lauderdale heb leren kennen. We raakten aan de praat en opeens hadden we het over leeftijd. Zij was toen 68 en ze zag eruit alsof ze net 40 was. Ik was toen 34. Ik was zo onder de indruk en zei voor de grap; wat is jouw geheim dan? Als ik straks op die leeftijd ben als jij mocht ik willen er zo jong uit te zien. Ze verklapte haar beauty secret. Pure shea butter, en pure koud geperste oliën. Verwarmen in een pannetje en weer laten stollen. Geweldig!!! Gebruik t elke dag. Op mn lijf,mn haar echt top! Mn familie en vrienden zijn er ook dol op en zeggen me dat ik er wat mee moet doen. Heeft iemand advies over hoe je zoiets moet aanpakken? En of t wel legaal is? Groene mevrouw kunt u mij helpen? Liefs angel

  • De Groene Vrouw

   Helaas, wij hebben onze eigen beauty secrets en daar kunnen we je dus niet bij helpen 😉

   • Leonie

    Hierboven staat dat je wel zalf mag verkopen maar geen creme (met watercomponent) dus het lijkt me geen probleem..toch?

    • De Groene Vrouw

     Misschien kan ik het duidelijker uitleggen 😉
     Wij hebben meer dan 10 jaar hard gewerkt om alles te ontdekken, uit te zoeken, te testen en te zorgen dat het goed zit. Ik ga alles wat we daarbij ontdekt hebben, niet gratis en voor niets delen met iemand die in feite een concurrerend bedrijf op wil zetten. Ja, ik ben helemaal voor samen spelen, samen delen en nee, ik ben niet heel hard rijk aan het worden. Maar ik heb te hard gewerkt om het iemand zomaar in haar schoot te werpen, alleen omdat ze daarom vraagt.

     Ik deel dit recept omdat dit iets is dat wij niet zullen produceren én omdat het waardevol is voor mensen die het zelf willen maken. Delen komt vanuit overvloed: ik deel wat ik over heb, gratis en voor niets (in 500+ blogs). Maar dat betekent niet dat het ok is om te komen halen: nog meer gratis informatie vragen om zelf beter van te worden, terwijl het mij niets brengt. Dat is geen duurzame energie-uitwisseling. Dus deel ik dat stuk niet. Dat begrijp je vast :-)

 • Pingback:Gezichtsverzorging zonder plastic verpakkingen | ANNA-online.nl

 • Lot

  Goed idee! En op welke manier voeg je die zwarte thee toe?

  • De Groene Vrouw

   In plaats van het water.

 • Jojo

  Kan je deze crème ook op je gezicht smeren? Ik krijg door sommige soorten crème die ik op mijn gezicht smeer namelijk uitslag?

  • De Groene Vrouw

   Het lijkt mij vrij vet voor op je gezicht, maar als je een hele droge huid hebt – waarom niet.
   Of je er uitslag van krijgt kun je pas voorspellen als je weet welke ingredienten dat veroorzaken 😉

 • Caroline

  Hallo Groene Vrouw, sinds een tijd maak ik zelf m’n gezichtscreme (die ik eigenlijk balsem moet noemen, zie ik hier) van alleen vetten (shea boter, kokosolie en jojobaolie). Trekt inderdaad langzaam en onvolledig in dus ik moet altijd voor ik het huis verlaat de vette glans van m’n gezicht vegen. Ik doe zo lang met een potje balsem dat door het toevoegen van water de houdbaarheid een lastig punt zou worden. Door je artikel over het water-ingredient en beperkte houdbaarheid, kwam ik op het idee om de balsem op een vochtige huid te smeren en dit bevalt me heel goed. Het heeft meerdere voordelen: het smeert makkelijker, ik heb minder nodig, het trekt beter in (maar nog niet 100% geef ik toe) en de balsem blijft heel lang houdbaar. Win-win-win-win dus :-)

  • Erika

   wat een goed idee Caroline. Ik maak al een tijdje zelf mijn zalf (ook van shea butter, kokosolie, amandelolie en een paar druppels lavendel), omdat ik van alle zalven die ik van de dermatoloog kreeg voorgeschreven meestal alleen maar ergere uitslag krijg. Laatst dacht ik een keer wat water toe te voegen en verhip, na korte tijd schimmelde mijn wonderzalfje inderdaad het potje uit… Snapte er niks van, nu wel, met dank Nienke. Maar jouw tip vind ik een slimme! ga ik doen. Maar eerst even nieuw zalfje maken, net nieuwe sheabutter gekocht, die is nu in de aanbieding bij Holland en Barrett.

 • Moon

  Je noemt Cocos olie in het creme recept. Is dat uit een pot of gefractioneerde?

  • De Groene Vrouw

   In de natuurlijke vorm die het heeft, dwz vast op (Nederlandse) kamertemperatuur.

 • Wiebke

  Hi Groene vrouw. Ooit heb ik gelezen dat je van je borstmelk een crème kan maken om bijvoorbeeld wonden sneller te laten helen. Een vriend van mij heeft zijn kuit gebroken en na 4 maanden blijft de operatiewond nog steeds maar weer open gaan. Ik wil hem graag een crème maken van mijn borstmelk. Maar hoe doe ik dat en is de melk na 3 jaar ( ik geef nog steeds live) nog wel zo krachtig?
  Groet Wiebke

  • De Groene Vrouw

   Hoi Wiebeke,

   Dat komt omdat in moedermelk allantoïne zit, dat de gezonde celgroei stimuleert. Hoe je van moedermelk crème maakt weet ik niet – nooit geprobeerd – maar in onze Boem! val & Botsbalsem zit Smeerwortel en dat bevat ook erg veel allantoïne :-)

 • Joanne

  Misschien een domme vraag maar begrijp ik het goed dat als je de ingrediënten zoals lanoline en kokosolie los van elkaar geopend bewaard gewoon lang houdbaar zijn, maar door het te mengen wel binnen een week kunnen bederven?

  • De Groene Vrouw

   Nee, door het te mengen met een watercomponent bederft het snel!

 • Cherine

  Kan ik ook een Etherische olie toevoegen voor (extra) geur of ia dat af te raden?

  Warme groet,

  • De Groene Vrouw

   Als je weet wat je doet en je hebt een goede kwaliteit olie, ja hoor, waarom niet :-)

 • Elisabeth

  Heb huidlupus en kan maar weinig smeren, maar dit ga ik vandaag nog maken. Moet wel goed zijn. Hartstikke bedankt.

 • Kelly sohier

  Zou t een idee zijn om moedermelk te gebruiken ipv water? Diepvries melk of verse beter? Ik zoek een oplossing voor mijn rosacea maar mag niet zomaar van alles smeren wegens nog steeds bv geven…

  • De Groene Vrouw

   Ik zou het gewoon proberen. Maar de houdbaarheid is natuurlijk wel echt kort…

 • Wiesje

  Begin van deze week gemaakt nu al op ?
  Had er nog wat olijfolie aan toegevoegd

  En ik heb alles gemixt met een kleine melkopschuimer zo eentje op baterijen.
  Werkte fantastisch ?

 • Rineke

  Hoe krijg ik mijn cremetje wat minder vet? Ik lijk wel een wandelende cocosnoot. Voelt wel lekker hoor!

  • De Groene Vrouw

   Euh… door niet iets te maken dat ‘Megavette crème’ heet. Denk ik, hoor 😉

   • Rineke

    Ja, dat heb ik even over het hoofd gezien!
    Heb je ook een recept voor vette dagcreme?

 • Nathan

  Supertip: Gebruik geen magnetron om te verwarmen zoals hierboven beschreven staat. Dit zorgt dat veel goede eigenschappen teniet gedaan worden. Magnetron straling zorgt voor letterlijke vernietiging van vele goede voedingsstoffen.

  • De Groene Vrouw

   Well, actually… dat is niet helemaal waar. Ik ben niet per se vóór het gebruik van de magnetron om allerlei redenen, maar er worden niet meer voedingsstoffen vernietigd door het gebruik ervan dan bij andere bereidingswijzen. Iedereen moet natuurlijk lekker zelf weten waarin ze verwarmen (ik heb zelf niet eens een magnetron en ik mis hem niet), maar het is altijd goed om de feiten op een rijtje te houden :-)
   https://chriskresser.com/are-microwave-ovens-safe/

   • Nathan

    Goed te horen dat je geen magnetron hebt. Hier (gelukkig) ook niet. Ben het ermee eens om de feiten op een rij te houden. Echter gaat dit lastig omdat veel onderzoeken worden gefinancierd door…. je weet wel…. grote bedrijven met veel geld die graag hun product willen verkopen (denk aan suikerindustrie, zoetstoffen en chemische toevoegingen in voedingen etc. etc.). Het wordt echter interessant als je onafhankelijke onderzoeken gaat vergelijken (bijvoorbeeld van Hans Hertel). Buiten dat om, wanneer voeding wordt opgewarmd in de magnetron, smaakt het voor geen meter meer 😛
    http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=M62&ss=P598&l=NL (Nederlands)
    https://www.health-science.com/microwave_hazards.html (Engels)

    • De Groene Vrouw

     Ik zal eerlijk zijn: sites als wijwordenwakker vermijd ik als de neten. Ik heb niks met complottheorieen. Maar ieder zijn eigen manier van informatie verzamelen natuurlijk 😉 Ik vind Chris Kresser altijd heel betrouwbaar in dit soort zaken :-)

 • Ilse

  Vanmorgen tussen ontbijt en dochter naar school brengen gemaakt. Super simpel! Geen zin om de blender te pakken, dus staafmixer gebruikt. Mijn baby heeft beginnend eczeem, dus haar helemaal ingesmeerd, hopelijk helpt het. Mijn handen zijn in elk geval super zacht al nu. Het staat in de koelkast nu, maar heb zomaar het idee dat het potje het einde van de week niet eens haalt :-)

  • Ilse

   Nu een week gebruikt bij mijn baby en haar huidje die eerst voelde als schuurpapier, voelt nu al weer bijna zacht! Hoera voor deze creme!!

 • Gerdine

  Dit recept ga ik zeker proberen! Mag je de zalven zonder water verkopen zonder aan allerlei regels te moeten voldoen?

  • De Groene Vrouw

   Eh, nee.

 • Karin

  Als ik het goed begrijp is dit de perfecte basiscreme. Als ik aan het mengsel vitamine c in poedervorm en een klein beetje vit e olie toevoeg heb ik dus een uitstekende dagcreme? Beter dan de dure potjes uit de winkel….?

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat hij voor de meeste mensen te vet zal zijn als basiscreme (zeker als je er nog iets van make-up overheen wilt smeren – maar als jouw huid dat nodig heeft zou ik het zeker niet nalaten om het te proberen :-)

 • Pingback:Zo maak je kinderen schoon! - Kiind Magazine

 • D

  Eindelijk heb ik deze créme dan gisteren gemaakt, ik ben heel tevreden met mijn home-made crémpje!
  Ik moet wel zeggen dat pure lanoline best een onaangename geur heeft en helaas had ik geen (geschikte) etherische olie om dit te maskeren.

  Ik heb de créme gemaakt door de kokosolie en lanoline apart te verwarmen van het water en toen het op temperatuur was gekomen de olie/lanoline druppelsgewijs bij het water in te schenken (o/w). In het deel met water zat een aftreksel van kamille. De substanties wilden eerst niet goed mengen waardoor ik het samen opnieuw heb verwarmd. Gelukkig ging het de tweede keer onder héél hard doorroeren wél goed, ik was er namelijk al bang voor dat het helemaal zou mislukken. Ik heb er gelukkig geen last van gehad dat de substanties later weer scheiden, zoals sommigen van jullie wel hebben.

  • Sylvia

   Hallo

   Je moet het water altijd langzaam bij de olie gieten en niet anderom

   M.v.gr
   Sylvia

  • MJPA

   Rozenhoutolie is heel geschikt: geurt goed en is goedkoop in gebruik. Doe het ook in zalf.

   • De Groene Vrouw

    Ja, heerlijk! Maar wel alléén de biologische variant. De niet-bio wordt met grof geweld uit het regenwoud geoogst en maakt veel natuurschade! De bio-variant is o.a. te krijgen bij http://www.levensboom.com :-)

 • Maaike

  Afgelopen weekend de crème gemaakt, en ik was dolenthousiast! Goedkoop, fijn smerend en met een druppeltje lavandel etherische olie ontspannend en lekker ruikend.
  Tot dat ik gisteren door de eerste laag crème heen was en plotseling op water dook :-(
  Ik heb de olie en lanoline samen met het hete water gemixed, in een steriel potje gegoten, laten afkoelen en in de koelkast gezet.
  Misschien heb je een tip voor me, want de crème is te goed om niet meer te maken! :-)

  • De Groene Vrouw

   Yup. Blijven roeren terwijl het afkoelt!

   • Maaike

    Wauw, supermakkelijke oplossing. Dankjewel!

 • Lee

  Niet echt on topic, maar vit D tekort wordt niet opgelost door de zonnebank, ” advies van meerdere dokters”
  daarvoor moet je zo onbedekt mogelijk voor naar buiten, de echte zon in, ik heb al jaren Vit D tekort, ” neem dagelijks ook hoge dosis bij in ” ondanks het gebruik van mijn zonnebank!

  • De Groene Vrouw

   Ik vind daar iets van, en wel dat onzin is 😉 Iedere olie kan in principe oxideren – daarom doe je er altijd antioxidanten bij (sommige olien hebben die van nature al, dus dan hoeven ze niet toe te voegen; en in andere producten is een beetje tarwekiemolie o.i.d. voldoende).

   Bovendien hebben deze onderzoeken veel aandacht gekregen, maar zijn ze helemaal niet goed uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld nooit gekeken naar de voeding en leefomgeving van de kinderen. Bovendien is nooit duidelijk geworden of het überhaupt wel om echte Lavendel ging, of om een synthetisch aftreksel – en daarbij is de concentratie van Lavendel in het soort producten dat ze gebruikten, nooit hoog genoeg om zulk soort reacties te veroorzaken (in het geval die al veroorzaakt zouden kunnen worden door Lavendel, wat onder normale omstandigheden niet het geval is).

   Lavendel wordt al eeuwen gebruikt voor allerlei toepassingen binnen de aromatherapie (geneeskrachtig) en de huidverzorging (cosmetisch), door duizenden en duizenden mensen. Jammer dat zulke slecht uitgevoerde onderzoeken over enkele personen dan alle aandacht krijgen en een prachtig ingrediënt in een slecht daglicht zetten…

 • Anna

  Veranderd invriezen van deze crème iets aan de consistentie?

 • Chandra

  Ik ben zo’n pechvogel die dus allergisch is voor kokos, amandel, pinda en propolis. Ik durf geen cremes meer te kopen, en het zelf maken is dus ook moeilijk omdat de meeste recepten uit amandelolie, kokosvet of bijenwas bestaan:( De meeste vetten zijn gemaakt van noten dus vermijd ik die ook maar. Ik smeer dus niets op mijn lichaam. Op mn gezicht smeer ik wel arganolie en dat gaat goed. Welke alternatieven kan ik gebruiken om een goede crème voor mijzelf te maken?

  • De Groene Vrouw

   In plaats van amandelolie kun je bijna iedere andere vette plantenolie gebruiken. Abrikozenpit of druivenpit bijvoorbeeld. En dan wat Avocado en Jojoba erbij voor de extra voedingsstoffen…

   • Chandra

    Dank voor je advies Nienke. Maar dan wordt het geen crème/zalf toch?

    • De Groene Vrouw

     Wel met lanoline erbij!

 • Agaath

  Ik heb nu een paar keer deze crème gemaakt en hij is inderdaad heerlijk!. Maar na 2 dagen gaat het water zich weer scheiden van het vet.
  Ik moet wel zeggen dat ik het wel eerst wat smelt en dan meng met de blender. Maar ik zag in de reacties dat iemand anders het ook zo deed. Maar het werkt bij mij dus niet.

 • Linda

  hoihoi, ik vroeg me af: weet jij toevallig welke stoffen reageren met metaal? sommige recepten mag je namelijk niet met een metalen lepel maken. en de blender bestaat (me dunkt) uit metalen hakmesjes… dus deze stoffen kunnen daar wel tegen?

  wat is een alternatief voor als je allergisch bent voor lanoline/wolvet?

  als je je eigen creme of reinigingsmelk maakt, en je voegt grapefruitextract toe, hoeveel langer is de creme/melk dan houdbaar? en is een conserveringsmiddel als rokonsal slecht voor de huid?

  alvast bedankt voor de aandacht!

  • De Groene Vrouw

   Hoi,

   Deze stoffen kunnen wel met metaal en voor het afstemmen van een blogpost op je persoonlijke situatie, verwijs ik je graag door naar het Half Uurtje Kennis: https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ 😀

   • Linda

    Dank je wel!

 • Marga

  Ik heb net ook de creme gemaakt. Voelt heerlijk vet aan! Maar wat is nu de best manier om de belender weer schoon te krijgen?

  • De Groene Vrouw

   Blenderen met kokend water en afwasmiddel.

 • Marie

  Ik heb wat borstvoeding over die niet meer geschikt is voor consumptie, vaak wordt geadviseerd dat je dit in het badwater kunt doen voor een lekker zacht huidje. Kan ik het ook gebruiken om crème van te maken?

  • De Groene Vrouw

   Nou, ik zou zeggen: laat gerust weten of het wat geworden is 😉

 • Paula

  Hallo, wat een super makkelijk recept! Ik had alles in huis (vanwege eerdere mislukte pogingen had ik zels nog lanoline) hup in de blender en binnen een halve minuut tadaaa een heerlijke creme. Vroeger heb ik t wel eens geprobeerd met de mixer, maar dat lukte nooit. Dank je wel voor dit super recept!

 • Olga van Dijk

  Hi! Waar kan ik natuurlijke lanoline en kokosvet kopen? die hyperlink werkt niet. Dank!

 • Mieke

  ik heb lanoline en kokosolie laten smelten, toen gemengd en (thee)water toegevoegd, beetje goed kloppen en klaar was ik.
  geen gesmeer met blender en supersnel klaar.
  Super recept dank je wel!

 • Maaike

  Dus voor mijn kleintje alleen op de dag dat ik het heb gemaakt gebruiken?

  • De Groene Vrouw

   Ja, of een dag of 2-3 tot max 5, zou ik zeggen. Zeg maar zolang je het gemiddelde verse voedsel ook kunt bewaren voordat je denkt “mwah”.

 • Janine

  Net gemaakt: briljant. BRILJANT!! Ik geloof dat dit nog beter is dan mijn whipped coconut butter.

  • De Groene Vrouw

   Goed hè? Ik dacht ook dat ik niet meer verbaasd kon staan over diy huidverzorging… maar het is gelukt 😉

   • Sonja

    Kan het ook met iets anders dan lanoline..ben daar precies ni zo voor..of vergis ik me:-) wat doet lanoline:-) :-)

    • De Groene Vrouw

     Ik zie geen reden om tegen lanoline te zijn… het is het product dat het allermeest op ons eigen huidvet lijkt van alle producten die ik ken.

 • Emma

  Ik heb altijd alleen de zalf gemaakt ook vanwege het “waterprobleem”. Meestal met amandelolie en bijenwas. Maar ik ga het nu ook een keer zo proberen!
  Een tip voor zalven; ik weet niet of het ook voor crèmes werkt, maar als je de olie/bijenwas hebt gesmolten en weer laat afkoelen, worden het een harde plak. Als je de emulsie 10 minuten in de koelkast zet en daarna 2 minuten op de hoogste stand met de mixer klopt, en dat een keer of 4/5 herhaalt dan heb je een heerlijke romige zalf gekregen!

 • Ellen

  Klinkt goed! Wat gangbaarder dan rundervet voor de meeste mensen denk ik 😉

  Ben ook erg benieuwd naar je stuk over de zonnebank. Laatst een filmpje van Mike Adams gezien waarin hij uitleg geeft over de zonnebank, en dat het helemaal niet slecht voor je is (mits je voedingspatroon en je gezondheid in orde is, anders is het wel schadelijk).

  Misschien kun je in je blog ook schrijven over calcifediol en calcitriol. Die eerste waarde wordt volgens mij standaard gebruikt bij bloedtesten om je Vit. D status te meten, maar geeft geen betrouwbare waarde omdat het niet de actieve vorm is. Een lage waarde zegt dus niet perse dat je een tekort hebt. Pas als calcitriol ook gemeten wordt weet je hoe het echt zit (zo heb ik het gelezen althans).

  • De Groene Vrouw

   Ik ken Mike Adams niet, maar dat is ongeveer ook mijn strekking. ASAP 😉

 • Pingback:Doe het effe lekker zelf: megavette crème | Nieuwe Aarde