Eenvoud

Eenvoud

Zeepbel

Ik moet jullie iets vertellen: ik ben best wel kritisch. Goh, je meent het? Nóóit gemerkt…
Waar ik bijvoorbeeld kritisch op ben zijn huidverzorgingsproducten. Crèmes, balsems, shampoos, the lot. Omdat ik weet hoe je de meeste van die producten maakt, kijk ik met andere ogen naar de huidverzorgingswereld. And what I see ain’t pretty.

Neem nou crèmes. Een klant kwam laatst aanzetten met een bepaald merk crème. Het zag er flitsend uit en het was helemaal natuurlijk. Dat is al heel wat, want vaak word je genept waar je bijstaat en betekent ‘natuurlijk’ dat er drie druppels bloemenessence in de vaseline zitten. Maar dit product zag er écht goed uit. Beetje veel ingrediënten, maar zo te zien allemaal met een reden (kruiden met een bepaalde werking bijvoorbeeld).

So far, so good. Het rook ook lekker: naar Rozenwater. Zo moeilijk is dat niet, je maakt je crème gewoon met rozenwater als waterfase, maar het is toch lekker. En het was heel zacht, en niet vettig. Flesje zag er goed uit, hartstikke leuk. Tot ik de prijs hoorde. 69 euro. Wat zeg je? Negen-en-zestig euro, voor een flaconnetje van 30ml (ter vergelijking: die van mij kost voor hetzelfde flaconnetje €12,50. En daar verdien ik nog op ook).

En echt, ik snap dat overal een markt voor is. En ja, dit merk zag er 100x beter uit dan mijn handgemaakte producten waar geen designer of reclamebureau aan te pas gekomen is. Het flesje en de verpakking van zo’n duur merk kosten doorgaans meer dan de inhoud. En is dat het dan waard? Ik had na een uur alweer droge handen, terwijl ik op mijn eigen crème minstens een hele middag door kan.

Natuurlijk is er niets mis met het neerzetten van een goed totaalproduct, dat er net zo goed uitziet als het werkt. Natuurlijk is er niks mis met het in elkaar bedenken van een ge-wel-di-ge formule, met 100 kruiden en oliën en andere exotische ingrediënten. Maar is het nodig? Niet echt. De eenvoudigste van mijn zalven bevatten slechts 3 ingrediënten. De absolute basis van een goede crème heeft er ook maar drie nodig (of vier, als je de conservering meerekent)*.

 

Meer is beter?

Wordt een product beter van méér ingrediënten? Niet per se. Zoals ik al zei hadden alle ingrediënten in de dure crème wel een doel (Smeerwortel voor huidherstel bijvoorbeeld, of Kamille voor verzachting). Maar als je zoveel ingrediënten bij elkaar stopt, blijft er natuurlijk van ieder ingrediënt apart maar heel weinig over. Er kunnen in ieder kruid werkzame stoffen zitten, maar die hebben wel een bepaalde massa nodig om ook daadwerkelijk iets te kunnen doen.

Helaas heeft de industrie dat nog niet helemaal begrepen. Zelfs een groot bedrijf als VSM (dat sowieso structureel homeopathie en fytotherapie op één hoop gooit – heel irritant) denkt dat het voldoende is als ze 10% Calendula-olie in hun Calendulan-zalf stoppen. En de rest is dan vaseline, paraffine en andere goedkope onzin – pardon, vulmiddelen. En u vroeg zich af hoe het kan dat je die tubetjes af en toe voor een euro bij de Action ziet liggen?

Waarom, als je een plant hebt met een krachtige werking, zou je die werking niet gewoon ook overbrengen op je product? Door 85% Calendula te gebruiken bijvoorbeeld, en dat dan de rest bijenwas en etherische oliën zijn? Waarschijnlijk omdat je er dan maar heel weinig van nodig hebt, en dus niet vaak genoeg een nieuwe pot koopt. Pfff. Doe ik niet aan mee. (Oh ja, ik ben naast kritisch ook best een beetje koppig. Nee echt? Ja, heus.)

Ik zie gewoon niet in waarom je een product dat in de basis prima is, moet gaan versleutelen om het ingewikkelder te laten lijken dan het is. Omdat mensen het anders gaan namaken? Welnee. Ik heb mijn recepten praktisch op de site staan. Er is nog nooit iemand geweest die me is gaan beconcurreren met mijn eigen producten (dat zou ook dom zijn, want ik ben daar gewoon veel beter in). Er zijn vast mensen die het product voor zichzelf maken – maar voordat je alle ingrediënten bij elkaar hebt, ben je heel wat tijd en geld verder. De meeste mensen doen dat gewoon niet – net zoals ik al die leuke jurkjes niet zelf ga maken, ook al zou ik het in theorie wel kunnen. Dat is voor mij dus geen reden om geheimzinnig te doen over de samenstelling.

Nee hoor, geef mij maar gewoon een product dat schittert in zijn eenvoud. En voilá: een gat in de markt, want dat was er eigenlijk nog niet. Zo zie je maar weer. Eigenwijsheid heeft ook zo zijn waarde.

 

En nu? Nu wil je vast…
meer weten over de filosofie achter de producten
alle producten even zien

 

*Mijn eigen Crème! heeft ook meer ingrediënten; dat komt met name omdat dit het enige product is dat ik niet zelf maak. Dat is een wetgevingsdingetje. Ik kan crèmes maken (best goed zelfs) maar omdat er een watercomponent in zit moet ik daarbij – in tegenstelling tot bij zalven – een heel bacteriologisch rapport inleveren. Kan ik niet betalen, dus ik koop de basiscrème in bij een betrouwbare bron. Daarom heeft hij meer ingrediënten dan ik eigenlijk zou willen, maar het is wél een goed product waar mensen blij van worden – en daar ging het tenslotte om.

 

De vraag van vandaag:
Ga jij voor een mooie verpakking of voor de inhoud?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

 • Ria Smits

  Hallo groene vrouw
  Ik heb ook zelf een zalfje gemaakt naar een recept wat ik op pinterest gevonden heb. Als basis kokosnootolie daarbij wat olijfolie en van het vuur af (ik heb het au bain marie verwarmd) etherische olie erbij ik heb tea tree en rozemarijn gebruikt. Mijn man heeft een zeer hardnekkige eczeem die bijna niet meer op medicatie reageert, (is trouwens ook allemaal chemische rommel)
  Het zit bij hem hoofdzakelijk in z’n gezicht en hoofdhuid de enige niet behaarde plek waar het ook voorkomt is de binnenkant en achterkant van z’n oren. Ik ben nu een week aan het smeren en z’n gezicht lijkt al een stuk rustiger. Ik hoop dat z’n hoofdhuid ook gunstig gaat reageren. vriendelijk groeten Ria

  • De Groene Vrouw

   Het is heel verschillend waar iemand goed op reageert bij eczeem en een droge, schilferige huid. Wat voor de één werkt, doet voor de ander niets en wat de ene week werkt, hoeft de andere week niets meer te doen. Dat komt omdat eczeem van binnenuit behandeld moet worden om het écht bij de bron aan te pakken. Intussen kun je natuurlijk wel prima de huid verzachten en kalmeren met een eigen gemaakte zalf of iets uit de webwinkel 😀

   • Chandra

    Hoi Nienke,

    Mijn zoontje heeft al 3 maanden last van eczeem. Hij heeft een allergietest gehad en zou last hebben van huisstofmijt. Voor de eczeem krijgt hij een hormoonzalf en de fna creme, maar ik wil liever iets natuurlijks gebruiken voor zijn huid. Wat zou jij adviseren?

    • De Groene Vrouw

     Bij eczeem en een droge huid is het heel verschillend waar iemand goed op reageert. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niets te doen en andersom. Ik adviseer daarom ook altijd om een aantal producten uit te testen. We hebben de Droge Huid Testset ontwikkeld voor dit doel, maar die is op dit moment helaas uitverkocht. De producten die we nog wel hebben uit de testset zijn Bijdehand!, Heel!, Balsem!, Bescherm!, Au! en Puur! Amandelolie en Sesamolie.

     Wel is het zo dat bij eczeem in 99% van de gevallen ook een inwendige oorzaak meespeelt (de darmflora en vaak allergieën), die je ook zult moeten aanpakken om het probleem echt op te lossen. Alleen smeren verzacht de huid wel, maar doet inwendig natuurlijk niets: https://groenevrouw.nl/consult/eczeempakket/

 • Ellen

  Ik denk dat zij inderdaad een droge huid heeft van zichzelf. Ik hoop dat jouw creme nog wat extra ondersteuning biedt. Ik heb zelf ook een droge huid, hoewel mijn gezicht sinds het gebruik van de Green Pasture levertraan weer zijdezacht is! Tevens is mijn zicht verbeterd in een hele korte tijd, ik vreesde voor een permanente bril! (Pas op, er komt nu reclame!) Dus mensen, bestel de Green Pasture levertraan, het werkt echt!

 • Ellen

  Thanks, dan ga ik een van die cremes bestellen. Handig, die testset! Dochter krijgt volop eggyolks, avocado, stock, etc. Ik gebruik jouw e-book en Supernutrition for Babies. Daarom vind ik het wat vreemd dat haar huid zo droog blijft…

  • De Groene Vrouw

   Er kunnen ook uitwendige oorzaken zijn voor een droge huid… verwarming, airconditioning etc. Maar los daarvan, zijn er ook ‘typen’ mensen. De één heeft nu eenmaal van nature een huid die makkelijk uitdroogt, en de ander een huid die makkelijk vet wordt. Aan die basis valt heel weinig te doen; zij zal er de rest van haar leven op moeten letten dat ze een huid heeft die makkelijk droog wordt (hoewel hormonale veranderingen ook nog wel invloed kunnen hebben tzt).

   Dat betekent dat ze er meer op moet letten om met voeding en uitwendige producten haar huid te ondersteunen, dan iemand met een ‘makkelijke’ huid. Stel je voor hoe haar huid eruit zou zien als je al die voedingsondersteuning níet zou geven 😉

 • Ellen

  Hoi Nienke,
  Ik ben al een tijd op zoek naar een goede dagcreme, en wil die van jou graag proberen (binnenkort doe ik weer een bestelling). Dochterlief heeft momenteel erg last van een droge huid op haar wangen, armen en benen. Ik smeer haar elke keer volop in met kokosolie en Weleda, maar van die laatste vind ik ook dat er veel ingredienten in zitten, waaronder alcohol. Wat raad jij aan uit jouw assortiment? 😀

  • De Groene Vrouw

   Er zijn een aantal producten die je daarvoor kunt gebruiken, maar wat goed werkt is vaak heel persoonlijk. Daarom komt (zeer binnenkort!) de Droge Huid Testset weer in de shop, met tien testers zodat je zelf kunt uitproberen wat voor jullie het beste werkt 😀

   Tot die tijd kun je denken aan Balsem!, Bescherm!, Crème!, Roommm! Sheamandel neutraal, Kalm!…

   Denk ook aan de inwendige ondersteuning: zorg voor voldoende Vocht&Vetten!

   • Yvonne

    Zou je kunnen toelichten wat je bedoelt met inwendige ondersteuning als vocht en vetten? (of is daar al een artikeltje over?) Gewoon heel specifiek wat dan een goede ondersteuning is?

    • De Groene Vrouw

     Heel specifiek kan niet, want dat is afhankelijk van hoe jouw lichaam werkt, hoe jouw voedingspatroon is en hoe jouw lichaam reageert op voeding. Dat kunnen we wel doen, in een consult 😀

     Minder specifiek en meer algemeen: het lichaam heeft (onder andere) vocht en vetten nodig om een gezonde huid op te bouwen. De bovenste huidlagen van de epidermis zijn dood en dienen als bescherming; de lagen daaronder hebben geen eigen toevoer van voedingsstoffen en worden gevoed via de bloedvaten die in de dermis liggen. Die voedingsstoffen moeten dan wel eerst in de bloedvaten zitten; wat je in je mond stopt, heeft dus directe invloed op de huid.

     Vetten, met name verzadigd vet en Omega-3-vetzuren, zijn nodig voor een gezonde opbouw van de huid en aanmaak van huidvet, maar ook voor een hormonale balans die weer invloed heeft op de talgproductie bijvoorbeeld. Belangrijk dus om je huid ook van binnenuit goed te voeden, want dat is de enige manier waarop je échte verbetering kunt bereiken – alle smeersels zijn voornamelijk voor de ondersteuning en voor de lekker.