Eerste Hulp bij Antibiotica

Eerste Hulp bij Antibiotica

small monster

Ik schreef al eens over de voordelen van antibiotica, een geluid dat ook weleens gegeven mag worden naast alle nadelen die je hoort. Toch is dat laatste niet onterecht: antibiotica doden niet alleen de slechte bacteriën maar ook een groot deel van de goede. Een bijwerking die veel ellende met zich meebrengt. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om die te beperken.

Darmflora

Eén van de grootste nadelen van antibiotica is dat ze (een deel van) de darmflora afdoden. De darmen worden bevolkt door miljarden bacteriën, die allemaal een eigen taak hebben en die deel uitmaken van een precair evenwicht. Eén van de taken van de darmflora is het beschermen van de darm tegen indringers en opportunisten zoals Candida albicans (die schimmel die ook spruw veroorzaakt, en jawel, ook een jeukende dot). Vaag je in één beweging (of in 14 dagen 3xdaags) een deel van die darmflora weg, dan zien deze lage levensvormen hun kans schoon en haken aan op de darmwand. Gevolg: diarree, een verminderde weerstand en jawel, ook een jeukende dot. You get the picture.

Wat kun je dus doen om dat te voorkomen? Wel, je zorgt dat er geen gat valt op je darmwand. De dode bacteriën vervang je direct door levende. Van het vriendelijke soort, welteverstaan. Je neemt dus naast je antibiotica ook een probioticapreparaat. In Duitsland krijg je dat standaard mee trouwens; hier kijken ze je aan alsof je in de leer bent gegaan bij Jomanda. Terwijl het gebruik wetenschappelijk toch echt geaccepteerd is…

Ik raad zelf altijd aan om een probiotica in huis te hebben voor het geval dat. En dan bij voorkeur eentje die speciaal bedoeld is voor tijdens een ABkuur. Als je die laatste 3x per dag neemt bij het eten, neem je de probiotica ‘s avonds laat voor het slapengaan (bij voorkeur minimaal 4 uur na de laatste dosis AB). ‘s Nachts kunnen de probiotica dan hun herstellende werk doen. De volgende dag begint het natuurlijk allemaal weer opnieuw, maar het gaat erom dat je vervelende schimmels en bacteriën niet de kans geeft om het gat op te vullen. Neem dan na afloop van beide kuren nog een ‘gewone’ kuur probiotica om het geheel te herstellen, en dan ben je al een heel eind. (Voor meer informatie over de juiste probiotica kun je bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder! Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀 )

En voor wie het zich afvroeg: probiotica hebben geen negatief effect op de antibiotica. Het zijn andere bacteriën dan die de AB moet afdoden immers: die strijdt tegen slechteriken, en je voegt goede loebassen toe. Als ze al effect hebben op de werking van antibiotica, dan helpen ze in de strijd. Terwijl ze ondertussen zorgen voor minder bijwerkingen. Win-win, ik zeg het je.

 

Lever en nieren

Dat van die probiotica is bij steeds meer mensen bekend, gelukkig. Dat geldt niet voor de andere ‘slachtoffers’ van antibiotica: de lever en de nieren. Dit zijn de afvalstoffenverwerkers van ons lichaam. Sommige soorten antibiotica zijn van zichzelf al behoorlijk zwaar voor deze organen. Maar daarbij komt nog eens de enorme golf afvalstoffen van de afgedode bacteriën in de darm.

In darmfloratherapie maken we soms gebruik van het ‘afdoden’ van een deel van de eigen darmflora (bijvoorbeeld als die wel bestaat maar niet goed werkt). Dan begin je heel rustig, met het stimuleren van lever en nieren, en dat houd je vol tijdens de hele reductiefase. Bij het slikken van antibiotica hoor je eigenlijk nooit iets over de druk op deze organen, terwijl het afdoden (en dus het vrijkomen van afvalstoffen) juist in hoog tempo gebeurt.

Je kunt je lever en je nieren zelf een handje helpen met kruiden en voeding. Ik schrijf daar nog wel eens uitgebreider over, maar in het kort: bittere stoffen ondersteunen de lever, vochtafdrijvende stoffen ondersteunen de nieren. Voor de lever kan dat bijvoorbeeld in de vorm van bittere groenten (andijvie, witlof, spruitjes, artisjok) en kruiden (Curcuma, Paardebloem, Artisjok). De nieren help je een handje met bijvoorbeeld Brandnetel en ook weer Paardebloem. Weet je niet goed wat je moet kiezen en wil je een advies op maat? Ik help je er graag mee!

Houd jezelf in de gaten

We zijn zo gewend geraakt aan ‘een pilletje van de dokter en het is over’, dat we niet altijd meer stilstaan bij gezondheid en ziekte. Een dikke keelontsteking, kuurtje antibiotica en een paar dagen later zijn we weer op de been. Maar je bent wél fiks ziek geweest en dat vraagt hersteltijd – gun jezelf die dus ook en zorg ook als je weer up&running bent voor extra vitaminen, rust en warmte.

Merk je na die ABkuur, ondanks de probiotica, nog dat je buik niet helemaal herstelt, dat het wat rommelt in de dot of dat je weerstand nog niet is wat ‘ie hoort te zijn? Dat kan komen door een verstoring van het darmmilieu, waardoor de probiotica niet goed aanhaakt en geen gezonde kolonies kan vormen. Een darmflora-onderzoek kan dan laten zien waar het probleem zit, zodat je gericht kunt gaan aanvullen.

En tot slot kun je natuurlijk ook mijn nieuwe boek verslinden. Niet dat daar probiotische bacteriën in zitten (dus misschien moet je het niet al te letterlijk nemen), maar je leert er wel alle stappen die je kunt zetten om je darmflora en spijsverteringsstelsel gezond te houden. Je kunt het hier bestellen!

 

De vraag van vandaag:
Wat doe jij om je lijf te ondersteunen als je aan de antibiotica zit? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (101)

 • Christel van rijt

  Vraagje,ben tegenlijk met mijn ab begonnen met probiotica .
  Maar nu begin ik te twijfelen of ik wel een goeie heb,want heb nu alleen een klein spectrum de lactobacillus acidophilus.
  Of raad je miss een andere aan?
  Zou dit graag van je willen weten,u bent namelijke een deskundig iemand!
  Gr van christel

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@groenevrouw.nl :-)

 • Janet

  Hai Nienke, op de Facebook-groep van La Leche League spreekt een moeder mij – eigenlijk jou 😉 – tegen. Ze zegt dat als je probiotica slikt tijdens een antibioticakuur, je die vaak dure probiotica net zo goed door de wc kunt spoelen, omdat AB álle darmbacterien platleggen. Ik geloof dat niet, maar kan het ook niet ontkrachten. Kun jii mij redden door een passend antwoord te geven? Ik heb de link van bovenstaande blog al doorgestuurd, maar ze is nog niet om 😉
  Hoor graag wat van je!

  • De Groene Vrouw

   Het is niet mijn taak om mensen te overtuigen – als ze echt geinteresseerd is gaat ze zelf wel op zoek en als ze dat niet is kan geen wetenschappelijk onderzoek haar overtuigen 😉

   Maar goed. Het klopt dat de bacteriën uit een probioticakuur ook afgemaakt worden door de AB (daarom moet je ook langer doorgaan met de probiotica dan met de AB). Maar dat wil niet zeggen dat ze geen zin hebben. Probiotica tijdens een AB-kuur zijn ontzettend goed onderzocht en geven wel degelijk minder kans op AB-gerelateerde bijwerkingen zoals Candida of diarree. In mijn eerste boek staan wel bronnen maar op PubMed ook; ik ben nu aan het schrijven voor boek 3 dus ik heb even geen ruimte om daarnaar te gaan graven maar dat kun je zelf ook 😉

   De laatste inzichten zijn zelfs om na iedere dosis AB een dosis probiotica te nemen (zo ver mogelijk van de vorige en volgende dosis AB af), en dan ‘s avonds voor het slapengaan de laatste dosis, zodat ze ‘s nachts zoveel mogelijk herstelwerk kunnen doen. En na de AB-kuur nog minimaal 2-3 maanden doorgaan met de probiotica.

   • Janet

    Super dat je zo uitgebreid geantwoord hebt! Nu wil alleen het geval dat ik niet meer over jou mag beginnen in het ‘draadje’/topic van de moeder met spruw, omdat ik teveel reclame maakte voor jou – reclame maken mag niet bij LLL- en mijn tegenhangster jou zelfs bij de voornaam noemde… verder werd het bijna een welles-nietesspelletje. Niet zo charmant op zo’n site. Die tegenhangster staat trouwens achter veel van wat je zegt, maar dus niet over wat je zegt over probiotica icm AB… Ik zal haar attenderen op wat je hier als antwoord hebt gegeven.
    Overigens gaf een leidster van LLL aan dat probiotica voor een baby niet helpt bij spruw omdat de melk vol probiotica zit. Wat vind je daarvan? Ik ben het er niet mee eens. Bij mijn dochter hielpen ze onlangs wel degelijk! Ik zag de spruw zo ongeveer aks sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook zegt de andere gerenommeerde site borstvoeding.com dat je bij spruw probiotica kunt gebruiken; of dat voor moeder én kind is bedoeld weet ik niet…

    • De Groene Vrouw

     Nou, ik zal je iets verklappen… eind September komt er een nieuw boek uit waar AL deze dingen enorm uitgebreid in beschreven staan. Met bronvermeldingen. Mogen ze dat lezen en dan hoor ik ze wel weer. Discussie voeren… ik ben er al jaren geleden mee opgehouden. Veel te vermoeiend. Ik geef informatie en wie daar iets mee wil pikt het op. Wie er niets mee wil, gaat er toch niets mee doen, al heb je 5000 onderzoeken achter je staan.

     Bij spruw kun je juist heel goed probiotica gebruiken – welke, dat vind je straks in mijn boek :-)
     En verder: bedankt voor de reclame 😉 Wel raar dat ze iemand die gewoon enthousiast is, niet kunnen onderscheiden van echte reclame. Maar goed. Ander ding dat ik al lang geleden geleerd heb: je moet niet iedereen als klant willen en je kunt ook niet de hele wereld redden. Laat het los en besteed je energie aan mensen die wél echt iets willen leren <3

     • Janet

      Haha, nee, jammer dat we niet de wereld kunnen redden. Lijkt me wel wat ?
      Ik kijk uit naar je boek!
      Enneh, ik ga de dame van LLL even persoonlijk berichten over dit artikel plús reacties. Ik geef deze zgn. ‘reclame’ nl. niet door om iets te verkopen, maar om andere moeders en baby’s te helpen een stukje gezonder te worden.
      Moet wel zeggen dat ik door mijn reacties toch 3 persoonlijke berichtjes v moeders via FB heb ontvangen met advies/vragen over probiotica etc. En hun (of: aan hen ?) heb ik natuurlijk wel de links naar oa dit artikel doorgestuurd ?
      Oh ja, nog even iets anders: ik krijg geen mailtjes in mijn inbox dat jij hebt gereageerd op een vraag op jouw site, waardoor het soms – zoals nu – een tijd duurt voordat ík weer reageer… Kan ik iets aanvinken waardoor ik die melding wel krijg id bestaat die mogelijkheid niet op je site?
      Zet hem op met je mooie werk! Thx dat je heul veul voor ons uitzoekt.

     • De Groene Vrouw

      Volgens mij kun je, als je een berichtje plaatst, twee vinkjes zetten (één om op de hoogte gehouden te worden van een antwoord op je opmerking en één om een mailtje te krijgen bij iedere nieuwe blogpost). Volgens mij krijg je dan een mailtje :-)

 • Matty Mandersloot

  Ha Groene vrouw,
  Ik moet aan de doxycyline (2x pdg 100 mg, 10 dagen) vanwege erythema migrans na tekenbeet op 12/7.
  Ik heb probiotica (bio-kult) in huis en zal die vanavond innemen. Ik hoor graag welke probiotica, lever- en nierondersteuning (en wellicht ondersteuning voor de gevoelige blaas) jij aanraad.
  Jouw telefonische bereikbaarheid zijn ook mijn werktijden waardoor bellen moeilijk is. Zou je alsjeblieft een antwoord per mail kunnen sturen? Bij voorbaat veel dank daarvoor.
  Groet,
  Matty

  • De Groene Vrouw

   Hoi Matty,

   Als je niet kunt bellen met onze vragenlijn of meer informatie wilt dan over de supplementen alleen, kun je een Half Uurtje Kennis aanschaffen voor persoonlijke begeleiding en advies over voeding, supplementen en leefstijl. Hier lees je meer: https://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/

  • Gabrielle

   Matty,
   Lees alsjeblieft over lyme!
   Ik zit nu voor 6 weken aan de doxy door zo’n rot beestje.
   Helaas werken huisartsen via rivm richtlijnen en geven te kort antibiotica! 10 dagen is in de meeste gevallen veeeeel te kort tegen de borrelia bacterie. Lees je in en probeer een goede arts/therapeut te vinden die langer antibiotica geeft.
   Ik zelf gebruik nu probiotica, multivit en drink veel water. Succes!

 • Lily

  Hallo, Mijn dochter van 10 heeft een AB kuur voor een blaasontsteking. Het gaat om nitrofutantoine.

  Deze moet zij 4 keer per dag innemen.

  Dus ook nog laat in de avond. Wanneer kan zij dan de PB innemen?

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Sanne

  Hoi! Mijn zoontje van 7 weken heeft net een antibioticakuur van een week gehad (vandaag laatste dag) voor een ingegroeide ontstoken teennagel. Mag hij ook probiotica en zo ja, welke is aan te raden?
  Hij krijgt helaas geen borstvoeding maar flesvoeding. Hij heeft veel last van krampjes (ook al vóór de antibiotica). Door de antibiotica kreeg hij diarree en nu dus kapotte billen.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Nettie

  Hallo, naast het gebruik van probiotica tijdens de antibiotica kuur gebruik ik ook molkosan, 2 flinke eetlepels in een flesje water iedere ichtend en heb het gevoel dat het zijn werk doet.
  Geen klachten gehad van de ab kuur.

  Hebben jullie ook ervaringen met Molkosan? Ben benieuwd
  Gr Nettie

 • Manon Schoonbrood

  Zojuist heb ik van mijn huisarts Amoxicilline Clavulaanzuur Sandoz ontvangen, een kuur van 3 tabletten per dag gedurende een week.
  Ik heb daarnet jullie hulplijn gebeld, maar zie nu dat die op vrijdag geen dienst doet.

  Ik ben op zoek naar probiotica om de goed bacteriën aan te vullen.

  Eigenlijk wil ik de antibiotica niet innemen zonder de probiotica. Is er iemand die mij ook nu op vrijdag kan helpen?

  Alvast ontzettend bedankt.

  • Manon SChoonbrood

   Is het voor mijn darmen verstandig Aadexil probiotica in te nemen?
   Dan wil ik dat graag bestellen.

  • De Groene Vrouw

   Heb je ook een mailtje gestuurd? Met een beetje geluk wordt dat nog beantwoord. Je kunt in elk geval Aadexil gebruiken, maar dat is niet het complete verhaal (en daarvoor is dus die vragenlijn – excuses dat we niet 24/7 bereikbaar zijn 😉 )

 • Fran

  Hallo.
  Interessant om te lezen dat er specifieke probiotica zijn te nemen na AB en niet zomaar een kuurtje.
  Maar wat met kleine kindjes? Ik geef altijd de bifidus infantis, als ik iets geef
  Moet dat ook drie maanden dan? Of adviseer jij iets anders?

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Hanna

  Kijk hier hebben we iets aan. Een goede probiotica heb ik inmiddels in huis, maar wanneer en hoeveel ik daar nu tijdens een heftige ab kuur van moest nemen was me niet duidelijk. Vanavond voor het slapen dus braaf een dosis naar binnen. Super bedankt voor de info!

 • Momo

  Onze dochter, 23 jaar, gaat morgen starten met een zware AB kuur van 28 dagen voor de ziekte van Lyme,
  Heb je een tip welke probiotica zij het beste kan nemen en is er ook iets in pilvorm voor haar nieren en lever?
  Ik heb haar al een detoxkuur laten nemen om alvast gereinigd te zijn.
  Ze heeft nu probiotica van bloem.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

  • Joanne

   Gefermenteerde groente is geweldig goed voor de opbouw van je goede bacteriën in je darmen.antibiotica breekt niet alleen de verkeerde bacteriën af maar ook de goede.
   En ook om je weerstand te verhogen.dit is een goedkoop en effectief middel.

 • Sibe

  Informatief stuk! Dank!
  Maar tot hoeveel dagen/weken ná AB heeft PB nog zin?

  (ons dochtertje van dik anderhalf heeft haar AB-kuur nu 15 dagen geleden afgerond, wellicht wat (te) laat voor PB?)

 • Kelly

  ‘antibiotica doden niet alleen de slechte bacteriën maar ook een groot deel van de goede.’

  ‘probiotica hebben geen negatief effect op de antibiotica. Het zijn andere bacteriën dan die de AB moet afdoden immers: die strijdt tegen slechteriken, en je voegt goede loebassen toe.’

  He?! :-/

  • De Groene Vrouw

   Wat daar staat is niet in tegenspraak met elkaar. Wat begrijp je precies niet?

   • Kelly

    Hoe het kan dat dat niet in tegenspraak is, dat snap ik niet. 😛

    • De Groene Vrouw

     Nog een keer lezen dan maar. Om je op weg te helpen:

     – antibiotica doodt zowel slechte als goede bacteriën
     – probiotica voegt goede bacteriën toe
     – probiotica werkt de antibiotica dus niet tegen

     • Kelly

      Oh op die manier. Ik snap alleen niet wat voor nut het dan heeft, de probiotica worden weer gedood. Is het niet nuttiger om na een antibioticakuur pas met probiotica te beginnen?

     • De Groene Vrouw

      Nee, want als je de probiotica ‘s avonds neemt, doen ze ‘s nachts hun herstellende werk voordat ze ‘s ochtends weer opnieuw worden gedood. Er zijn niet voor niets talloze onderzoeken die laten zien dat antibioticagerelateerde diaree en andere bijwerkingen verminderd worden door het slikken van (goede) probiotica. Wel is het belangrijk dat je na de AB-kuur nog voldoende lang blijft doorgaan met de probiotica.

 • Jmd

  Hoi Nienke,

  Op jullie advies gebruik ik Bio Kult original sinds mijn zwangerschap. In de laatste weken heb ik dat afgewisseld met Bio Kult infantis. Onze dochter is 2 weken geleden geboren en helaas moest zij meteen na de bevalling opgenomen worden in het ziekenhuis met het vermoeden van een infectie. Tegen werkelijk al mijn gevoel in heeft ze een week lang breedspectrum antibiotica via een infuus gekregen. Ik slik zelf nog steeds probiotica in de hoop haar hiermee te ondersteunen maar ik maak me veel zorgen over de schade die zo’n heftige AB kuur zo vroeg in haar leven heeft kunnen aanrichten. Heb je hier nog ideeën over? Kan een PB ook bij zo’n kleintje voor een goed herstel van darmflora en immuunsysteem zorgen of moet er toch meer gebeuren? Ik hoor graag jouw inzichten.

  Groeten,

  Jmd

  • De Groene Vrouw

   Hoi Joanie,

   Wat vervelend dat je dochtertje gelijk opgenomen moest worden.
   Dit is niet echt een vraag voor op het blog. Kijk even naar een een Half Uurtje Kennis:
   https://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
   Dan heb ik de de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Margrit

  In een Engels voedingsprogramma op de BBC (excuus, weet niet meer precies welk) hoorde ik dat je als alternatief voor het slikken van (dure) probiotica heel goed elke dag havermout kunt eten. Hierdoor schijnt de darmflora significant te verbeteren. Iets om meer over te weten te komen?

 • Jeffrey

  Heb een vraagje wat voor probiotica tijdens de ab en wat voor er na ik zelf gebruik bio-kult heb hem getest in melk doet helemaal niets groetjes jeffrey

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Jacqueline

  Ik eet al heel lang rauw tot 4 ,en voel me daar heel goed bij,maar had helaas een antibiotica nodig.
  Zou ik al m’n fruit nu na die kuur, moeten laten staan?
  Ook drink ik in de avond een groot glas waterkefir.
  Misschien beter om als snack ook eens bleekselderij of komkommer te eten.
  En veel water tussendoor,dan komt t wel goed denk ik.

 • Jannet

  Welke probiotica kan ik het beste nemen na een antibioticakuur. Ben nu al bezig met een kuur en die is vrijdag afgelopen.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   We mogen dat online niet vertellen.
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀
   Mailen naar vragen@groenevrouw.nl / vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!

 • Noortje

  Hoi! Ik vroeg me af of je de speciale probiotica voor tijdens antibiotica nog hebt?

  • De Groene Vrouw

   Ja! Aadexil is dat :-)

 • Anneke

  Dot!?! Waarom niet gewoon vagina… al die eufemismes omtrent het vrouwelijk geslacht, zo slecht. Penis, piemel, dat zijn volgens iedereen doodnormale woorden, maar oh jee, vagina….

   • Anneke

    Leuk en goed stuk, maar juist door dit soort gekke woordjes te gebruiken hou je dat soort onzin in stand.

    • De Groene Vrouw

     … vind jij 😉

   • Ingrid

    In België kennen we het woord “dot” helemaal niet. Ik vond het in jouw artikel nogal logisch dat je hiermee de aars bedoelde!!! Toch maar best het exacte woord gebruiken om een lichaamsdeel te benoemen!

    • De Groene Vrouw

     In België zijn ze ook zwaar gechoqueerd over de titel van mijn boek. Zo zijn er nog wel meer dingen waar je je druk over zou kunnen maken – maar waar ik niet zo’n zin in heb om dat te doen…

 • Maureen

  Hoi! Jouw link naar de kuur voor tijdens de antibiotica werkt niet helaas. Ik ben op zoek naar ondersteuning voor mijn 4-jarige dochter tijdens haar Amoxi kuur. Vandaag begonnen.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Sylwia

  Halo ik ben sylwia ik had laats antibiotica kuur gekregen heel sterke claritromycine 500 sandoz helaas afgebroken naar. 6 capsules had zovee bijwerkingen die helaas nu nog heb hartkloppingen en darmen e maag van strek lijkt oorlog in mijn buik wat kan ik dien om herstellen mijn lichaam

 • Claudia

  Ik heb een vraag… hoop dat het ook kan… Ik heb vanaf afgelopen vrijdag (het is nu zondag) een antibiotica kuur gekregen. Ik lees nu pas jouw artikel dat ik tijdens de kuur ook een probiotica had kunnen gebruiken. Als ik deze nu bestel, dan is het pas dinsdag in huis… en mijn laatste kuurdag is woensdag.
  Wat is nu voor mij nuttig om te doen? Een kuurtje NA de antiobiotica kuur starten zoals Flora +?

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Moontje

  Hoi,
  Hier een vraagje. Ik ben gisteren begonnen met een 3 weekse antibiotica kuur wegens Lyme . Lyme vind een zure omgeving geweldig is het dan in dit geval wel verstandig om probiotica te nemen?

 • Doha

  Antibiotica doden niet de probiotica bact. die je toevoegt tijdens een AB kuur ?? Dat lijkt me net zo’n uitspraak als; Collodiaal Zilver doodt alleen de slechte bacterieen …. Onzin, zoals je zelf al schrijft ..
  Of heb ik het niet goed begrepen ??????

  • De Groene Vrouw

   Nee, je begrijpt het niet helemaal goed 😉
   Antibiotica doden zeker ook de probiotica. MAAR. Daarom neem je de probiotica ook ‘s avonds, zodat ze de hele nacht hun werk kunnen doen en het milieu in je darmen zoveel mogelijk kunnen beschermen/herstellen. Er gaat dan ‘s ochtend wel weer een dosis AB overheen waardoor e.e.a. weer doodgaat, maar door het ‘s avonds toch (gedeeltelijk) te herstellen, beperk je de schade en bijwerkingen zoveel mogelijk. Als in: iets is beter dan niets.

   En daarom adviseren we ook om na een AB-kuur minimaal 3 maanden door te gaan met probiotica, zodat het herstel weer (met een beetje geluk) permanent wordt.

 • Evelyn

  Dag Nienke

  Waarom raad je specifiek die ene PB aan voor na een AB-kuur? Wat is dan het verschil met andere AB-preparaten?

  Mvg
  Evelyn

  • De Groene Vrouw

   De samenstelling en de vorm waar het in komt 😀

 • Maartje

  Hoeveel probio capsueles adviseert u per dag naast de AB kuur?

  • De Groene Vrouw

   Dat hangt af van het merk dat je hebt. In principe na iedere dosis AB, een uur later een dosis PB en dan vlak voor het slapengaan nog een dosis PB.

   • Maartje

    wow dat is veel want ik heb orthiflor en daar staat als dosis 2 a 3 p.d.
    Ik hoorde ergens ook dat je de pro 4 uur na de ab moet nemen..

    • De Groene Vrouw

     Ik werk niet met Orthiflor. Vroeger was het advies inderdaad om alleen ‘s avonds probiotica te nemen; de laatste inzichten wijzen erop dat het beter is om na iedere dosis AB een dosis PB te nemen en dan ‘s avonds nog een keer.

   • Anonima

    De Springfield ook, op de verpakking staat 1 maal daags.
    Is 3 maal daags niet teveel?

    • De Groene Vrouw

     Nee hoor, bij acuut (en kortdurend) gebruik kan dat prima 😀

 • Wendy

  Mijn dochtertje van 3.5jr heeft een longontsteking en krijgt zometeen ab kuur. Normaal ben ik daar op tegen maar kan nu niet anders. Ik wilde starten met ortiflor junior morgen of moet ik een andere gebruiken en waarom?

 • Mark

  YES ZUURKOOLSAP PROBIOTICA NR1 EN VOORAAL ZELF MAKEN MET EIGEN BACTERIEN DAT IS WERKELIJK HET GEZONDST!

  • De Groene Vrouw

   Je hoeft niet zo te schreeuwen…

 • Liesbet

  Hoi Nienke,
  Ik lees hier niks over Enterol. Ken jij dat?
  In België wordt het gebruikt als probioticum (het is eigenlijk een gist) tegen diarree bij antibiotica.
  Het wordt namelijk niet gedood door de antibiotica en neemt dan de plaats van de gedode goede bacteriën even in.

  Ik neem momenteel antibiotica tegen een keelontsteking. Normaal probeer ik dat zo uit te zieken, maar omdat ik las over het afdoden van een slechte darmflora en ik zoveel last heb van mijn darmen heb ik de antibiotica deze keer aangenomen.
  Ik neem er nu 3x daags de Enterol bij en ‘s avonds 1 capsule Flora+ en 1 capsule Prescript Assist.
  Kan dat een goede combinatie zijn, of kan het ook teveel van het goede zijn?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Liesbet,

   Enterol is geen probiotica, maar een vriendelijke gist (saccharomyces) die de plek ‘bezet’ houdt. Met gewone probiotica kun je daarna de gist snel weer verdrijven. Je combinatie ziet er goed uit; voor verdere vragen over het toepassen van een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis: https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

   • Liesbet

    Dank je, Nienke!

 • Pingback:Alternatief gezond en genezen | ieniemienieblogmuis

 • Monique

  Mag je dus al met de door u aanbevolen pro biotica de beginnen VOOR de ab kuur? Of heeft dat geen zin? Ik begin 16 januari met een kuur

  • De Groene Vrouw

   Ja hoor, je mag gewoon daarvoor al beginnen, goed doorzetten tijdens de AB en dan daarna idealiter nog een maand of drie verschillende merken probiotica na de AB-kuur.

   • Monique

    Dank voor de reactie 😀

 • Marjolijn

  Wat ben ik blij met dit bericht. Helaas kwam ik niet onder een antibioticakuur uit. Direct een goede probiotica erbij gehaald en tot nu toe nergens last van (dag 2). Heel anders dan 20 jaar geleden (eerste en laatste keer waarbij ik van top tot teen onder de eczeem zat en daar jarenlang mee heb gelopen). Hartelijk dank dus voor je heldere uitleg!

 • Lieve groene vrouw ,
  wat ben ik blij met dit ”artikel” wat je hebt geschreven . Ik heb sinds anderhalve week een hele zware antibiotica kuur ( 1800 mg per dag ) wegens een urine leider infectie ( niet te verwarren met blaasontsteking ) , daarbij heb ik een eileiderinfectie en nog eens een abces . Over anderhalve week weet ik pas Wist niet dat ik al tijdens de kuur met probiotica mocht beginnen … had ik dat maar geweten , maar nu ik het in huis heb , ga ik meteen aan de slag en dan maar hopen dat mijn darmflora en andere organen goed hun werk blijven doen in de toekomst . Ook de tips om de lever te ontgiften , zijn zeer welkom wat mij betreft , dus daarvoor , ook bedankt !
  Liefs van Elisabeth .

 • Wilma

  Bedankt voor je heldere uitleg. Ik heb AB voorgeschreven gekregen tegen blaasontsteking en ben direct begonnen met de 1e soort probiotica. Hoe lang moet ik dit volhouden nadat de AB kuur afgerond is, en hoe lang moet ik de vervolg probiotica gebruiken?

  • De Groene Vrouw

   Wij adviseren om een kuur probiotica af te maken tijdens de AB-kuur, en dat potje gewoon leeg te maken – gevolgd door een ander hoogwaardig probioticum gedurende minimaal 1 kuur / 1 maand. Mochten de klachten terugkomen of aanhouden, dan is ontlastingonderzoek op zijn plek, lees verder hier: https://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/

 • Pingback:Helen(d) | ieniemienieblogmuis

 • Jones

  Beste Groene Vrouw,

  Voor het eerst kom ik je blog tegen bij een zoektocht naar informatie over probiotica. Wat een fijne, heldere en informatieve artikelen. Bedankt bij deze.

  Na een aantal, helaas onvermijdelijke, antibioticakuren tijdens mijn laatste zwangerschap begon ik me zorgen te maken om de darmflora van mijn kindje. Nog tijdens mijn zwangerschap ben ik gestart met het nemen van probiotica. Ik heb zelf geen klachten (meer) en dus ben ik na de bevalling gestopt hiermee.

  Ons zoontje is nu ruim 2 weken en heeft sinds enkele dagen erg veel last van krampjes. Veel meer dan ik me herinner van onze oudste. Ik ben nogal huiverig voor het direct geven van een probioticum bij zo’n jonge baby. Is het de moeite waard om zelf weer te gaan slikken? Of komt dit via borstvoeding niet bij je kindje?

  Kortom dus eigenlijk de vraag of probiotica via borstvoeding doorgegeven wordt.

  Mocht je daar een kort antwoord op hebben, dan lees ik het graag.

  Bedankt!

  • De Groene Vrouw

   Beste Jones,

   Worden probiotica via de borstvoeding doorgegeven? Ja en nee.
   In principe zitten er geen bacteriën IN borstvoeding (hoewel recent onderzoek in de richting lijkt te gaan dat dit mogelijk wel het geval zou kunnen, houd ik voorlopig aan dat het niet zo is). Je geeft probiotische bacteriën dus niet door zoals je bijvoorbeeld bepaalde stoffen, medicatie en kruiden wel door kunt geven.

   Aan de andere kant helpen probiotica jouw wel om je darmflora gezond te worden. Vanwege de sterke invloed van de darmflora op alle andere flora van het lichaam (inclusief die van de huid), is de kans wel aanwezig dat ook de flora rondom de tepel gezonder wordt, en dus met een omweg ook een positieve invloed heeft op de darmflora van je kind.

   Zelf probiotica gaan slikken lijkt me (mits je een goed product hebt) in ieder geval geen kwaad kunnen; of je kindje ook probiotica nodig heeft is een ander verhaal en zou ik alleen doen in overleg met een darmfloratherapeut of andere deskundige die goed op de hoogte is.

   • Jones

    Heel erg bedankt voor de snelle reactie. Ik ga zeker zelf verder met de probiotica. Voor ons zoontje wacht ik nog even af. Hopelijk gaat het snel iets beter.

   • Riekje

    Toen mijn dochtertje een paar weken oud was, had ze ook erg veel last van darmkrampjes. Op advies van de lactatiedeskundige, deed ik een beetje probiotica bij haar flesje. Dit werkte erg goed.

 • Ingrid

  Hallo Nienke,

  Omdat ik binnenkort AB krijg voorgeschoteld, en in het verleden een paar soorten heb binnen gekregen voor verschillende doeleinden, ben ik hier op deze pagina terecht gekomen.
  Omdat ik mijn levensverhaal niet geheel ga uitleggen op een openbaar blog, even een paar steekwoorden: pouch – pouchitis – stress. Ik hoop dat ik in t héél erg kort jouw interesse hiermee kan wekken. Probleem: huisarts staat nooit stil bij pouchitis en een specialist woont heel ver van mijn bed. En kijkt zoals jij het uitlegt: naar de slechte dingen en niet naar hoeveel (of hoe weinig) goeds er over is. Ik kan verder maar 1 woord bedenken: HELP!

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • De Groene Vrouw

   Hoi Ingrid,

   Natuurlijk help ik je graag verder. Een darmflorapakket is daarvoor heel geschikt, mogelijk in combinatie met andere therapieën. Meer informatie over het darmflorapakket vind je hier: https://groenevrouw.nl/consult/darmflora/

 • C1987

  Is orthiflor start van orthica ook geschikt om tijdens de ab kuur te geven aan een baby van 5 maanden? Hoe lang moet ik doorgaan met het geven van de probiotica nadat de kuur is afgelopen? Wij zijn hier al begonnen met de orthiflor start namelijk.

  • De Groene Vrouw

   Ik werk niet met Orthiflor, dus ik kan daar helaas geen advies over geven.

 • Quinta

  hoi Nienke, ik heb een borstontsteking en waarschijnlijk kom ik niet onder een kuur uit. via de bv kan er ab mee komen, is het raadzaam om voor hem ook een probioticum te geven? hij is 4 mnd
  mvg quinta

  • De Groene Vrouw

   Hoi Quinta,

   In de reacties op blogberichten kan ik helaas niet [ingaan op individuele gevallen]. Via een Kennismail kun je meer informatie doorgeven, en kan ik een uitgebreider antwoord formuleren. Meer informatie over de kennismail [vind je hier].

 • Evelien

  Hier word veel rauwe geitenmelk gedronken en geitenkaas (en nee niet uit de supermarkt) gegeten. Onze zoon drinkt en eet het sinds zijn 6e maand. Nooit last gehad van zijn ontlasting/darmpjes (ja bij een buikgriep virusje, had hij wat dunnen ontlasting).
  Mijn man drinkt ook geitenmelk en drinkt dan ook echt geen koeienmelk meer (zelfs de geitenmelk uit de supermarkt wordt hier verbannen).
  Het is even wennen om geitenmelk te drinken, maar als je het eenmaal gewend bent.

 • Elisabeth

  dot=vagina? Ik heb dat woord nog nooit in deze context gehoord namelijk. Ik heb al maanden last van candida albicans daar beneden en alle middeltjes van de dokter helpen niet meer, maar als dit spulletje wel zou helpen zou ik ontzettend blij zijn!

  • De Groene Vrouw

   Haha ja, dot = vagina. Omdat het zo grappig klinkt 😉 en omdat wij niet zo’n mooi woord hebben als Oprah: Vajayjay :-)

 • Esther

  Heel fijn stuk om te lezen. Ik zocht al zoiets alleen zocht ik het voor mijn baby van twee maanden die twee dagen AB heeft gekregen toen ze 4 weken was. Sindsdien heeft ze veel darmkrampjes en ook uitslag gekregen waarvan we denken dat het berg is. Ook twijfel ik enorm of ze spruw heeft maar dat is niet zichtbaar op der tongetje. Kortom bestaat zoiets ook voor baby’s of kan ik beter alleen borstvoeding geven?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Esther,

   Ja, er bestaan ook probioticapreparaten voor baby’s. Children’s Synbiotic van Viridian bijvoorbeeld (http://winkel.groenevrouw.nl/children-s-synbiotic.html) of Kid’s Flora Balance (http://winkel.groenevrouw.nl/kids-flora-balance.html). Maar als ze nog erg jong zijn bij de eerste AB-kuur, kan het zijn dat er meer stammen ten onder zijn gegaan dan alleen die stammen die in deze probiotica zitten. Je kunt dan om het helemaal goed te doen eigenlijk beter een ontlastingonderzoek laten doen. Dan kun je gericht kijken naar wat er is, wat er mist en wat je aan moet vullen.

   • Esther

    Hoi Nienke,
    Dank je wel voor je antwoord! Op het moment hebben we net allemaal een buikgriep te pakken gehad en lijken nu de darmpjes eindelijk weer rustig. Lastig dus om te bepalen nu wat ik moet doen. Mijn eigen huisarts raad aan om zelf probiotica te slikken zodat mijn dochter het ook binnen krijgt.
    Dat ontlastingsonderzoek, laat je dat via je huisarts doen?

    • De Groene Vrouw

     Probiotica komt helaas niet via de borstvoeding terug. Er zitten wel bacteriën in mm maar het is nog niet helemaal duidelijk of die via de melk zelf komen of via de borst eromheen. Ontlastingonderzoeken bij de huisarts hebben één nadeel: ze kijken meestal alleen naar wat er niet in hoort te zitten, dus de slechte bacteriën en schimmels. Als die er niet zitten, is er officieel ‘niets aan de hand. Maar heel vaak ligt het probleem bij de bacteriën die er wel horen, de eigen goede darmflora dus, en die wordt niet gemeten… Ikzelf en een aantal andere darmfloratherapeuten en natuurdiëtisten laten de onderzoeken (icm een consult) uitvoeren bij een gespecialiseerd (maar gewoon regulier) laboratorium, dat niet alleen naar de slechte maar ook naar de goede bacteriën kijkt. Ook wordt de darmflorakwaliteit gemeten, niet alleen de kwantiteit.

 • Jacomien

  Dank dank dank voor deze tekst!
  Mooi kort en bondig beschreven hoe het nou zit; deze pagina ga ik nog vaak delen!