Energie & Superfoods

Energie & Superfoods

GezondNu

Nee sorry, ik ga het niet hebben over energie & superfoods… ik wilde alleen even vertellen dat dat de onderwerpen waren waar De Groene Vrouw afgelopen tijd mee in de media kwam. Want: vind ik leuk.

Ik ben wel vaker in de media geweest, maar (gelukkig) nog niet zo blasé dat ik dat gewoontjes vind en niet meer de moeite van het noemen waard. Dus ik noem het gewoon even. Of je tijd en zin hebt om ernaar te kijken, mag je zelf weten. Deal?

 

Energie

Eerst stond ik in de GezondNu. Best een leuk blad, ik lees het wel eens bij mijn moeder. Het onderwerp was ‘energie’, en hoe je daar meer van krijgt of houdt wat je hebt. Nou, daar heb ik wel een idee over, voedingstechnisch gezien – maar dit keer ging het meer over de psyche. Ach, daar heb ik ook een idee over: ik doe wat ik wil en de rest zoekt het maar uit.

Dikke fotoshoot in de (koude!) Oostvaardersplassen, met make-up en een fotograaf en zo’n lichtscherm en alles, hartstikke grappig. En daar komt dan dit uit:

GezondNu

GezondNu_klein

 

 

 

Met een leuke foto, altijd mooi meegenomen.

Het ironische was dat toen dit nummer uit kwam, ik er juist even helemaal doorheen zat qua energie. Omdat ik me teveel had laten leiden door wat anderen wilden, en niet luisterde naar wat ik zelf eigenlijk een goed idee vond. Zo zie je maar weer. Gelukkig is het (ook met jullie hulp) weer helemaal goed aan het komen en stroomt mijn energie weer alle kanten op. Ook de goede.

 

Superfoods

Gisteren deed het Voedingscentrum een dingetje met superfoods. Ze vonden het maar niks. Nou hadden ze zich al eerder de woede van gezond Nederland op de hals gehaald door een suf stuk te schrijven over kokosolie (vol verzadigde vetten! vooral niet eten!), maar ook dit deed de gemoederen weer flink oplopen. Normaal gesproken vind ik de mening van het Voedingscentrum totaal oninteressant en niet ter zake doend, dus ik was niet echt van plan om er iets over te vertellen.

Maar omdat ik er ook al eens een stukje over had geschreven, met de pakkende titel ‘Superfoods bestaan niet’, werd ik ineens gebeld door AT5. Of ik wilde vertellen wat ik daarmee bedoelde. Mét voldoende tijd om toe te lichten dat er wel iets meer nuance achter zat.

Ja hoor, dat wilde ik wel. En zo zat ik ineens met Helen en Jesse in de uitzending ‘De Stelling van Amsterdam’. Iedereen zag het eerder dan ik, want ik had geen tv – maar na afsluiting van de Google Hangout was ik persoonlijk wel tevreden. En later zag ik dat het er ook op tv best aerdig uitzag. Al zeg ik het dan zelf. Altijd fijn om tevreden met jezelf te zijn, ook al had je net die dag je haar niet gewassen 😎

 

Ziezo. En nu moet ik weer aan het werk. Want zó rijk en beroemd zijn we er nu ook weer niet van geworden (je moet niet denken dat je betaald krijgt voor zoiets; dat is allemaal voor de eer. Wat niet erg is, overigens, want het is best leuk om fotomodel-voor-één-dag te zijn of op tv te komen, zomaar).

 

De vraag van vandaag:
Ik heb geen vraag. Maar als je iets kwijt wilt over energie of superfoods of op tv komen, dan mag dat best. In de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

 • Hee, leuk om je te zien bewegen! Ik heb verder geen mening over superfoods – maar wel een tip: zet de volgende keer je laptop op een verhoging. Dan zie he geen plafond 😉

  • De Groene Vrouw

   Ja klopt, thanx! Nou ja, als ze om half vier bellen en je moet om vier uur opgenomen… en je zit vast aan het internetkabeltje in plaats van de wifi, dan heb je niet zo heul veul mogelijkheden. Maar voor de volgende keer leg ik er een stapel boeken onder 😉

 • Sara

  Ik moest zo lachen om die Patricia Schutte van het voedingscentrum die zei dat je zoveel mogelijk gevarieerd moet eten. 2x per dag brood en dat noemen ze gevarieerd. ik eet 21 verschillende soorten maaltijd per week zelfs nog meer. Ook haal ik mijn vlees bij verschillende slagers,meestal biologische of hier in de buurt bij een boer (is wel bevroren) maar goed het vlees is goed. Gewoon even zoeken op landwinkel en je vind veel boeren bij je in de buurt die hun eigen producten verkopen. In de supermarkt weet je niet waar het vandaan komt. Toen ik in Griekenland woonde haalde ik het altijd bij de vissers die net terugkwamen van de vangst. Verser kon niet. Of we gingen zelf op jacht met snorkel en handen om een calamaris te pakken. We hadden ook fruitbomen met verse citroenen en sinaasappels en in augustus/september verse pistache. Lekkerder krijg je niet. Voor de winter bakte we ze in de oven met zoet en citroen. Heerlijk!! Ook hadden we walnoten en amandelnoten die we van de bomen haalde. In Chiazaad zit trouwens een hoop antropine,je kunt dan beter lijnzaad nemen een stuk goedkoper. Gojibessen vervang door veenbessen oftwel cranberries. Een stuk goedkoper.

 • Ik vond je heerlijk verfrissend in dat stukje van AT5! Lekker nuchter en eigenwijs… en ook nog eens (voor de mensen die jouw blog nog niet kenden) heel informatief.
  We gaan 72 uur in een dag regelen voor je (24 is zoooooo jaren 2000), en dan ga je (samen met Lana ofzo) vaker op tv komen 😉

 • Ja hoor Voedingscentrum, alsof we allemaal ineens voortaan gaan ontbijten met superbessen, lunchen met supervruchten en avondeten met supernoten 😉

  de gezondheidsfreaks zijn dan wel freaks maar geen súperfreaks!

 • Roos

  Mooie foto!
  En leuk om te lezen!

  (Filmpje laad niet helaas)

 • Nadine Paasschens

  Goed interview, Nienke. Goed verwoord ook maar dat had ik niet anders van je verwacht. De hype en het idee dat superfoods onmisbaar zouden zijn, is lichtelijk irritant maar het mooie van hypes is dat ze ook wel weer wegzakken. En seriously, wie eet er nu bakken superfoods en laat zijn normale maaltijden er voor staan? Dat kan toch niemand zich veroorloven? En voor die paar mensen die het in extreme trekken hoeft het voedingscentrum echt geen ‘superfood bash bericht’ naar buiten te brengen. Zullen we de term ‘super foods’ maar gewoon boycotten en er met mate van blijven genieten? P.s. Mooie foto!

 • Pingback:Energie & Superfoods | Nieuwe Aarde