Even een snoepje drinken

Even een snoepje drinken

Zo'n glas van de Ikea, ongeveer 230ml.

De Keukenkastjes Cleanout is binnen De Groene Vrouw één van de leukste dingen om te doen. Voor mij 😉 maar ook voor degene wiens keukenkastje ik onderhanden neem. Lang leve de openvallende monden, de vallende kwartjes en de afgevallen producten! Je komt soms interessante dingen tegen…

Zoals de mama die eigenlijk al heel gezond at. Ze kon niet goed tegen gluten, dus de massale hoeveelheid brood die het merendeel van de Nederlanders naar binnen werkt, lag bij haar niet in het keukenkastje. Ze aten genoeg groenten, ook geen pasta, wel eens aardappels maar over het algemeen zag het voedingspatroon er best goed uit. Zo goed, dat ik me een beetje zorgen maakte of ik nog wel iets toe kon voegen. Tot ik hoorde wat haar dochter dronk…

Deze dame van een jaar of tien dronk dagelijks (!) drie (!!) glazen limonadesiroop (!!!). Van die gewone aardbeien karvancevitam. Die zeg maar voor het grootste gedeelte bestaat uit… suiker.

Ik besloot de suikershock toe te passen en zette een glas op de weegschaal. Daarna vroeg ik de moeder om zoveel siroop in het glas te schenken als ze normaal ook deed voordat er water bij ging. 40 gram siroop – keer drie glazen per dag, dat staat ongeveer gelijk aan 120 gram suiker.

Daarnaast dronk dochterlief nog een glas soja-chocomelk en een glas soja-fruitmelk. Gewoon van de supermarkt, dus van Alpro, dus met een klap suiker. Gemiddeld een gram of vijf per glas, da’s dus een suikerklontje per glas.

Al met al dus 130 gram suiker per dag, alleen aan drinken. Daar viel het doosje dummies (een gram of 10, schat ik) dat ze ook nog kreeg, volledig bij in het niet. Kijk maar naar de foto. Dat is hoe 130 gram suiker per dag eruit ziet. Reken even mee: 130 gram per dag (alle verborgen suikers in broodbeleg, sausjes en dat soort dingen niet meegerekend) is 910 gram suiker per week. Da’s bijna een vol pak. Per week. In een kind van 10.

Zo'n glas van de Ikea, ongeveer 230ml.

Zo’n glas van de Ikea, ongeveer 230ml.

En het gemene is: dit heb je dus als moeder eigenlijk niet in de gaten. Je let al zo op de voeding, je zorgt dat ze genoeg binnenkrijgen, ze eten eigenlijk bijna nooit snoep… maar zo’n gewoonte sluipt erin voordat je het weet.

 

Drinken

Niet ieder kind drinkt graag water, en niet-drinken is gevaarlijk. Ouders zijn daarom snel geneigd om, als hun kind geen water drinkt, in de weer te gaan met alternatieven om dat vocht toch maar naar binnen te krijgen. Siroopjes en sapjes en melkjes en dingetjes lijken dan een onschuldig alternatief, maar zijn dat niet. Je trapt er heel snel in (ik zelf ook) om iedere keer dat je kind iets te drinken wil, te grijpen naar de fles diksap of siroop. Maar zelfs als je het licht aanmaakt, betekent dat iedere keer onnodige suikers.

Wat ik zelf probeer:

 • naar school krijgen ze licht aangemaakte diksap
 • thuis drinken ze een glas rauwe melk, een smoothie en verder water
 • andere sapjes haal ik 1x per week, 1-2 liter. Daar drinken we allemaal van en op=op.
 • frisdrank komt er hier überhaupt niet zomaar in, en ik ben er ook vrij strikt in dat mijn kinderen dat niet ‘leren’ drinken door middel van kindercola en andere misdaden tegen de menselijkheid.

~ Komt dit je bekend voor? Dat klopt: dit is een herhaling, want ik ben op vakantie. ~

De vraag van vandaag:
Heb jij een beetje in het snotje wat jouw kind zoal aan suiker naar binnen drinkt? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (51)

 • Jessica

  Mijn dochter van 4 verkiest water boven limonade en andere drinken. soms wilt ze wel eens thee zonder suiker maar meestal water. wij drinken thuis alleen maar water en thee. dat deed ik al voordat we kinderen hadden. zelfs bij vriendinnetjes kiest dochter lief voor water ipv limonade wat de andere kindjes dan dus wel drinken! op school krijgt ze dan wel weer homemade limonade mee, zonder toegevoegde suikers maar uiteraard wel met een klein beetje fruitsuiker. ik maak de limonade namelijk van water met een klein beetje fruit/groente/thee enzovoort.

 • Hoi, ik geef sinds kort de kids (pubers) uit school thee, twee willen met suiker (klein schepje, altijd minder dan in limo zit) en de andere twee zonder. Dat vind ik al een hele verbetering bij elke dag limonade. En mee naar school: twee willen een flesje water en de andere twee krijgen drinkyoghurt: half yoghurt, dan beetje vlierbloesemlimonade (zelf gemaakt, ja, zit wel suiker in) en ik vul het aan met water. Lekker hoor! En vlierbloesemlimonade is ook nog heel gezond.
  De laatste tijd doe ik door gewone appelsap van de aldi, wat heel zoet is, een flinke scheut water. Dan smaakt het nog bijna hetzelfde!!!! (zoveel suiker zit er in.) En het scheelt altijd.

  • De Groene Vrouw

   Scheelt zeker! Wil je helemaal los, dan kun je beetje bij beetje steeds iets minder suiker in de thee en iets minder siroop in het water doen. Zodat ze langzaam wennen 😉

 • Miranda

  Mijn kinderen krijgen mama’s homemade fizz (da’s waterkefir dus he…) Ja, het is suikerwater (ongeveer 60 gram per liter gaat erin), maar wel van het goede soort!

  • Lia

   Suiker bestaat niet in goede en slechte. Help Groene Vrouw heb jij hier ook al iets over geschreven? Het enigste wat misschien helpt is suiker aanvullen met vezels. maar teveel suiker is nooit goed. Voor je lichaam maakt het niet uit of het goede of slechte suiker is. Je moet het zoveel mogelijk uit je voeding gooien.
   volgens mij kan je je kinderen beter thee geven als ze groter zijn of een eigen gemaakte ijsthee of kokosmelk met wat water en dan citroen met wat stevia eventueel. En probeer nummer 18 of 19 indien ze hier niet allergische voor zijn. http://scdiet-kookboek.tripod.com/id13.html Niet geschikt voor babies. sowieso zou ik iedereen adviseren om niet meer dan 1x per dag een smoothie te drinken. Water is het beste.

   • Lia

    oja als je vruchtensap wil voor je kind. doen dan 1/4 sap en de rest aanmengen met water.

   • De Groene Vrouw

    Nee, daar heb ik niet over geschreven, want ik ben het daar niet mee eens 😉
    Ik denk dat er wel degelijk ‘gezondere’ en minder gezonde vormen van suiker(s) bestaan. Dáár schrijf ik dan nog wel weer eens een blogpost over! 😀

 • Jasmijn

  Ik las dit en dacht, laat ik eens kijken wat voor siroop ik mijn kinderen voorzet… Valt op zich nog mee, ik maak de siroop dus veel lichter. Hier gaat zo’n 10 gram in per beker, en dat zo’n 3 keer per dag. Verder drinken ze hier graag melk en thee. Maar wel bedankt voor het weer even bewust maken :)

  • De Groene Vrouw

   Da’s dan toch weer 25-30 gram suiker per dag. Niet om je de moed in de schoenen te laten zinken, maar ik merk (zelfs hier!) dat het veel sneller gaat dan je denkt… en da’s zonde. Zelf spaar ik dat soort ‘suikermomenten’ liever uit zodat ik zonder schuldgevoel een keer Chinees kan halen of dat ze eens iets niet-zo-verantwoords snoepen ofzo 😉 Maar precies wat je zegt: bewustwording is mijn belangrijkste doel. De keuze die daaruit voort kan komen mag je zelf maken natuurlijk!

 • Pingback:Wat is diksap en is diksap gezond? - Ecomama

 • Femke

  Onze kinderen worden vaak zielig gevonden… We drinken water of kruidenthee. Het eerste halfjaar krijgen ze alleen borstvoeding en daar komt water of thee bij. Geen limonades oid. Vanaf twee jaar krijgen ze max 1 maal per dag een glas biologische diksap. Van de drie lusten er twee alleen water en thee e willen geen sap. De oudste kiest twee van de tien keer sap. In het weekend nemen mijn man en ik vers geperste sap maar daar zijn ze ook geen fan van.
  Melkproducten drinken we niet. Twee van de drie hadden koemelkallergie en moeten er nog steedsniets van weten. Zelf drink ik max twee glazen karnemelk per week. Nu zwanger van xe vierde dus afwachten of ik straks weer op een koemelk vrij dieet moet….

 • Pieke

  wij drinken heel veel spa rood. ook mijn dochter van 8 vraagt nu wel om een glaasje spa in plaats van water, weet eigenlijk niet of dat kwaad kan?

 • Oem 3isaa

  Pfff nou. Op zich mogen ze éénmaal per dag een glas sap in huis (in het weekend 2x) en krijgen ze een pakje limonade mee naar school. Voor de rest drinken ze melk of water.
  Wat ik erg lastig vind ik dat zoonlief nu stiekem vanalles naar binnen sneakt…

  Overigens zijn we in de zomervakantie vaak wat coulanter. Dan heb ik ook weleens een fles siroop in huis, en krijgen ze waterijs.

 • Pingback:Even een snoepje drinken | Nieuwe Aarde

 • Ralph

  Vaak maken we zelf drinkyoghurt, door biologische yoghurt met wat diksap en water te mengen (ongeveer evenveel water als yoghurt). Zowel de kleine als grotere kinderen lusten dit graag, en er zit geen geraffineerde suiker in (zoals in de pakjes), maar alleen vruchtensuikers. Verder drinken we wel redelijk veel vruchtensap en kruidenthee

 • Liz

  Ik ben zo benieuwd wat je over sojamelk kunt zeggen, wij drinken dit veel ter vervanging van gewone melk en onze dochter is er gek op. En kun je rauwe melk in de natuurwinkel kopen?

  • De Groene Vrouw

   Rauwe melk is niet te koop bij winkels, maar alleen rechtstreeks bij de boer (enkele uitzonderingen, zoals De Hofwebwinkel en boerderijwinkels daargelaten).
   Over sojamelk komt vast nog een keer een blog! Tipje van de sluier: vooral afwisselen tussen soja- en andere plantaardige melken, en goed blijven letten op de inname van voldoende verzadigd vet.

 • Sam

  Aangezien we suikervrij leven hebben we geen rommeldrinken in huis. Voor de BOB visite / kinderen maak ik vaak zelf een mooie, glazen kan met bijv. Schijfjes citroen/ limoen, evt. wat komkommer, muntblaadjes en veel ijsklontjes. Zoeten met honing of maple syrup (evt vooraf opgelost in kokend water en klaar is m’n ‘limo’. Vinden alle vowassenen én kinderen heerlijk, kost eigenlijk weinig tijd (van 2 citroenen hakken word je echt niet moe) en het staat erg feestelijk in de wijnkoeler op tafel. Het helpt ook wel om de mensen om je heen te laten merken dat verstandig met eten / drinken omgaan niet betekend dat je zielig bent. Aanvankelijk vonden sommige mensen het een beetje gek, Inmiddels komen ze vragen om tips. Ook voor hun kinderen :)

  • Yvonne

   Wat een goed idee zeg met dat drinken zo! Dat ga ik uitproberen.
   Hoeveel honing of maple syrup moet ik dan aan denken per glas ongeveer?

  • Sil

   waarom suiker vrij ??/ is dat om hun tanden te sparen ?
   zure fruit soorten(citroen/limoen ) ook appels zijn super slecht voor kindertandjes en ook voor het volwassen gebit..vraag maar eens een boekje of uitleg aande tandarts

   • De Groene Vrouw

    Appels zijn niet slecht voor de tanden. Dat is (gelukkig) allang achterhaald. Natuurlijke zuren tasten de tanden niet aan, behalve als die al verzwakt zijn door een mineraalgebrek of slechte mondflora. Die beiden worden gestimuleerd door geraffineerde suiker, maar niet door appels. En laten we eerlijk zijn… als je moet kiezen tussen een appel of snoep – wat denk je dan zelf dat slechter is voor de tanden?

 • Dagmar

  Bij ons thuis wisselt het enorm wat we drinken. Wat we normaal gesproken in huis hebben is water (duh), koffie, thee, limonadesiroop (max 1 fles van driekwart liter per week), (volle gepasteuriseerde) koemelk en (gezoete) sojamelk.
  Sowieso drink ik sojamelk elke dag, en water. Vaak ook wel koffie en thee en regelmatig limonade. Gek genoeg zijn er dagen dat ik vooral heeel veel water drink en thee en koffie en limonade in de kast blijven, en dagen dat de siroopfles na een dag al halfleeg is (euh, bij wijze van geloof ik. hoop ik. *kopinzand*)
  Dochter van 2,5 drinkt vooral weinig. Maar verder ongeveer zo wisselend als ik. Thee vindt ze niet heel geweldig ondanks dat dat na haar eerste verjaardag naast geitenmelk de standaard was naast (lege zwangerschaps)borst (maar ik bood en bied het wel altijd in plastic aan, vanaf morgen dus maar niet meer doen). Sojamelk is haar favoriet en water drinkt ze ook graag, maar vooral als het in een minder standaard beker zit. Sportbidon, gekke fles met 2 doppen, uit de bidon die op de commode naast de wasbare billendoekjes staat.. Limonade vraagt ze af en toe om, dat is dus gelukkig voornamelijk een uitzondering. Koffie vindt ze superlekker maar krijgt ze niet 😉
  Manlief ontbijt met koemelk, neemt een 0,75L waterfles mee naar zijn werk die volgens mij over het algemeen leeg terugkomt (geen idee of die overdag nog bijgevuld wordt..), drinkt ook graag koffie achter z’n bureau en ‘s avonds thuis thee, koffie en limonade afgewisseld.

  Ik schrok wel van de 40 gram siroop die in de blog beschreven werd. Deed me aan als zo veel. Dus ik zette zelf ook eens een glas op de weegschaal (analoog hier). De hoeveelheid die mijn dochter per beker krijgt deed het pijltje nog niet verschuiven, de hoeveelheid die ik in een halve literglas doe is 10 gram. Dat viel me dan nog mee van mezelf.
  (niet om mezelf nou zo goed te voelen, ik bedoel, ik zeg nu dus helemaal niks over de koekjesconsumptie hier thuis om maar wat te noemen 😉 )

  • De Groene Vrouw

   Oeh… mijn handen jeuken om een KeukenkastjesCleanout bij jullie te doen 😉 Waarom drink je iedere dag sojamelk?

   • Dagmar

    Geloof me, dat wil je niet weten… (is er een kleine lettertjesfunctie? nee? dan maar zo… ahum)

    herbalife shakes. gesponsord door ML’s moeder.

    • De Groene Vrouw

     Argh.
     😉

   • Marieke

    Wat is er niet goed aan sojamelk dan? Wij eten de pannenkoeken van (ongezoete) sojamelk. En ik ontbijt met havermout en mieter dan gewoon een van de pakken houdbaar vocht in het pannetje voor vier dagen: rijstmelk, amandelmelk of sojamelk.
    *gaat zich beraden over keukenkastjescleanout*

    • Henk

     Mijn dochter is gestopt met drinken van sojamelk toen struma werd geconstateerd. Ze drinkt nog niet eens zolang sojamelk. Of er een causaal verband is weet ik niet zeker maar ben toen eens gaan googelen en vond dat er wel een verband bestaat tussen schildklierafwijkingen en het nuttigen van soja(melk) in de vorm zoals dat in het westen geproduceerd wordt. De sojaboon verzet zich nl hevig tegen verwerking tot melk of yoghurt en produceert antistoffen. Met veel moeite kan er melk van gemaakt worden. Is dus toch niet zo gezond. Allen in gefermenteerde vorm (Azie) schijnt het wel te verteren te zijn.

     • De Groene Vrouw

      Dat klopt, er is een groot verschil tussen kleine hoeveelheden gefermenteerde soja (traditioneel Aziatische manier van gebruik) en grote hoeveelheden niet-bewerkte soja (de moderne Westerse manier van gebruik). Het eerste is gezond, het tweede niet – op nog wel meer vlakken dan alleen de schildklier.

 • Lies

  ‘s Ochtends en ‘s avonds water! Althans mijn dochter en ik; manlief is redelijk verslaafd aan koffie. Ik drink overdag thee en water en moet ik toegeven 1 blikje cola om de namiddag door te komen. Zeer slechte gewoonte die erin is geslopen sinds dochterlief elke nacht spookt. De dochter krijgt genoeg rotzooi binnen op het kinderdagverblijf waar ze 4 dagen per week is. Ik heb daar een heuse wateroorlog gevoerd. Op de mijn vraag waarom ze de kinderen twee maal per dag sap geven was het antwoord dat dat de standaard is en de prijs daarop berekend is! Ze hebben uiteindelijk de strijd half gewonnen; ze mag nu van ons 1 keer per dag aangelengd diksap (zonder toegevoegde suiker) en voor de rest water. Ik hoop dat ze zich eraan houden. Over de rest van het slechte voedsel dat ze daar krijgt wil ik niet eens nadenken; we doen het thuis ook niet zo goed op dat gebied, vrees ik….

 • Linda Rikkers

  ik vind t lastig hoor. kleuter vindt de sap snel niet zoet genoeg. ik mopper al dat haar smaak verpest is, weet niet goed hoe t aan te pakken. Drinken ook nog sap. ik geef naar school 1x sap/diksap mee, blijkt ze vervolgens vaak schoolmelk te krijgen… hmmm ipv water bedoel ik dus.

  • De Groene Vrouw

   Wat dacht je van langzaam afbouwen? Even wegen hoeveel je er normaal in doet (aan siroop) en dan elke dag/ twee dagen een grammetje minder, tot het op een niveau zit dat zowel jij als zij acceptabel vinden 😀

   • Linda Rikkers

    goed idee! mss in milliliters dan, zo nauwkeurig is mn weegschaal niet

 • Mijn buurmeisje van 6 bleek 5 gaatjes te hebben in d’r kiezen. Maar ze heeft de hele de dag dorst en ”ze lust geen water,dus ik moet dat kind toch *iets* geven”? Tja wat zeg je dan…. Nou ja, niks :)
  Maar goed, hier ook geregeld diksap. Heel erg verdund, het is meer water met een kleurtje. Maar per saldo gaat er toch bijna een fles in de week doorheen voor ons drietjes.. Het verbaast me altijd hoeveel kindjes het vies vinden… Met drinkyoghurt zijn we ook gestopt. Ze drinken nu soms half karnemelk half water.

 • Tamara

  hier is het er echt ingeslopen… eerst hadden we nooit drinkyoghurt in huis, maar ja vriendjes en vriendinnetjes hebben het ook dus dan ook maar ‘yoki’ aangeschaft (maar dan de variant voor ‘volwassenen’ – zonder al te veel toevoegingen. Maar dus wel met 1,5 eetlepel suiker per beker). Ze drinkt ook wel diksap, wel aangelengd (ik gebruik veel minder als op de verpakking aanbevolen in elk geval).
  Ik zette eerst nog weleens een fles water ergens neer en dan dronk ze daar wel van, maar dat heb ik een tijd niet gedaan. En nu ‘lust’ ze dus geen water meer :/ En dronk ze een tijdje geleden nog af en toe thee, dat wil ze ook helemaal niet meer. Ze drinkt verder nog wel melk en karnemelk gelukkig, dus nog wel wat dingen zonder toegevoegde suiker. Ik geef zelf ook niet altijd het goede voorbeeld want ik drink vrijwel alleen koffie en zou veel meer water moeten drinken.

  • Tamara

   correctie: aangelengd mag ik hopen, maar dun aangelengd bedoel ik natuurlijk 😛

 • Wilma

  Oeps,schrik hier ook wel van.Hier zijn we net 2 weken bezig om gezonder te eten,eten gaat wel goed.Maar dat drinken had ik ook niet zo door.Bedankt voor de tip :)

  Met 2 pubers in huis valt het niet mee Cola en melk koop ik niet meer,maar ze kunnen het zelf natuurlijk wel kopen van hun zakgeld of bij vrienden krijgen.In ieder geval krijgen ze wel minder binnen en dat is toch ook een mooi begin ?

 • Yvonne

  Hier drinken we vooral thee (zonder suiker) en water. Ik heb wel diksap in huis maar dat koop ik maar eens in de paar maanden geloof ik. Dochter krijgt ook water en karnemelk mee naar school. En had vorige zomer ook al uitgelegd dat op water geen beestjes afkomen en ander drinken wel. En zoals anderen schreven heb ik het inderdaad ook gewoon niet in huis verder. In onze koelkast staat eigelijk nooit sap, tenzij bezoek het wilde drinken, en dan maakt Man het op, want ik hou er niet van. Man drinkt savonds altijd 1 glas sap/cola/bier en dat is het (misschien op z’n werk nog maar dat weet ik niet…)
  Bij anderen krijgt dochter trouwens wel regelmatig ranja, mensen zijn het zo gewend dat kinderen alleen maar dat drinken. Ik laat haar vaak lauwe thee serveren en lekker kneuterig zelf een theezakje uitkiezen. En op verjaardagen drinkt ze altijd lekker ranja, en dat is dan een groot feest! Ze kijkt er echt naar uit en op die manier houd ik het nog aardig binnen de perken.

 • Melissa

  Ik denk dat mijn dochter best veel suiker binnenkrijgt als ik dit zo lees… :(

 • Hmmm.. onze zoon (9) mag ‘s ochtends bij het ontbijt alleen melk en hij krijgt pakjes drinken mee naar school, die zo min mogelijk suiker hebben- maar ik wil ook niet dat hij teveel aspartaam naar binnen krijgt, dus dat vind ik wel eens een moeilijke. Thuis drinkt hij water of ijsthee. Frisdrank komt er hier niet in en drinkt hij nooit, sapjes eigenlijk ook niet. Dus de crux zit ‘m voor ons in de drankjes naar school (en hij lust alleen ‘gladde’ drankjes, dus dat maakt het ook lastig)- iemand een idee welke gezond meeneemdrinken er is?

  • Anja

   Wij schenken s ochtends hete thee in de schoolbeker. Tegen fruittijd is het prima op temperatuur voor kleuterdochter. Wij hebben het nooit anders gedaan, dus ze weet niet beter. Maar kan me voorstellen dat het voor je zoon een moeilijke overstap is als hij pakjes en sapjes gewend is.

 • Coosje Brandwijk

  Onze dochter van drie en een half drinkt vooral water en thee. Vooral dat laatste vind ik ideaal, want er valt veel te varieren in soorten en kruiden. Ik heb haar, toen ze na een half jaar naast de borstvoeding andere dingen ging drinken, heb ik haar er gelijk aan gewend. Opvallend waren/zijn de reacties soms van anderen: Van positief verbaasd tot afkeuren en zelfs:”Wat zielig of wat ongezellig” (Ik kan het soms toch niet nalaten om te zeggen dat je dat aan dorstige kinderen in de derde wereld moet gaan vertellen, dat we het hier zielig vinden dat kinderen water en thee drinken)In restaurants wordt vaak al bij voorbaat suggestief gevraagd: “Jij zeker appelsap.” “Nee doe maar thee”, zeg ik dan.
  Ik wil niet al te strak in de leer zijn, dus af en toe een glaasje sap mag best of een verse smoothie. Verder leg ik de melk een beetje aan banden. Ze drinkt nog twee keer per dag bij mij en als het aan haar ligt doet ze daar nog een litertje koeie-, geite-, maakt niet uit wat voor- melk of zuivel bij. Dat mag natuurlijk niet van mij.
  Hoe dan ook, ik lan elke ouder aanraden om met een half jaar gelijk met (slappe) kruidenthee te beginnen. Zonder suiker. In een klein stenen/glazen bekertje. Want thee uit plastic smaakt niet lekker. En het is goed voor de motoriekontwikkeling.

  • De Groene Vrouw

   Nou, precies! 😀

  • Zeg.. had je dat niet 6 jaar eerder kunnen zeggen!?
   😉

   Afijn, ik heb een suikerverslaafde 6,5jarige.
   Omdat ik hem met 4 maanden aan de diksap en olvaritprut had.
   Want dat hoorde zo, zeiden ‘ze’.

   En nu heb we de problemen, slecht gebit, hyper gedrag.
   Nu is het overdag thuis kiezen tussen water of thee (piramide thee)
   naar school een pakje (luie/gehaaste mama), ‘dunne’ limonade of multivruchtensap.

   Maar ohh.. wat had ik een aantal zaken graag eerder geweten.

 • Hanneke

  Wij drinken enorm ongezond, zowel man als ik kunnen de cola light niet weerstaan. Bij de dochter krijg ik niets anders naar binnen dan crystal clear zonder bubbels. Eerst was het nog appelsap, maar daar is ze vanaf gestapt. Ik ga toch echt water leren drinken. En dochterlief doet mee :-)
  Ik vind het best lastig, werkelijk overal zijn pakjes/zogenaamd-gezonde sapjes, etc. Oma had laatst een enorm chemisch flesje met een knalroze drankje voor de dochter, maar hey, dit was gezond want er stond het woord fruit op. Nou ja, bewustwording is een eerste stap..

  • De Groene Vrouw

   Och hemel, Cola light… daar staat al een blogpost over in de steigers. Blijf lekker meelezen de komende weken, dan komt ‘ie vanzelf een keer voorbij 😉

   • Hanneke

    Haha, ik ben een dankbaar lezer, en wie weet krijg ik manlief zo ver om ook te lezen. Die tikt rustig een liter weg op een avond. Slecht slecht…

    • De Groene Vrouw

     Da’s nog niks. Ik kén mensen die 3 liter per dag deden. Totdat ik voorbij kwam 😉

 • Alyson

  Ik denk dat we het best aardig doen: de jongste drinkt eigenlijk voornamelijk bij mij, met af een toe een glas water. De oudste krijgt water mee naar school (“arm kind!”). Smoothies zijn af en toe brunch en sappen kopen we af en toe (ééns in de twee weken?) Er ging aardig wat diksap doorheen, maar dat lijkt nu over. Ik merkte dat als iets er niet is, er ook niet naar gevraagd wordt. Dus hebben we het gewoon maar niet meer in huis. De enige valkkuilen die ik nog kan bedenken zijn de knijpfruitjes van Zonnatura (vooral de jongste kan je daar héél blij mee maken) en waterijsjes, van die lange zakjes.(bio, dat wel) Ik heb nog mijn kop in het zand gestoken over die twee, zou eigenlijk eens moeten kijken wat er nu écht in zit….

  Trouwens grappig, we waren bij het grote Zweedse warenhuis en onze oudste was niet blij dat ze van dat rare drinken kreeg, “waar is de waterfles!?”

  Arno en ik drinken trouwens water en hij koffie en ik thee, met een flesje appelcider per week. (-:

 • Marieke

  Ik ehm… drink zelf ook die karvancevitamsmurrie, drie glazen per dag ofzo.
  Ik vind het een beetje een eng idee dat dat dus een half glas suiker is. Pfff…. Maar goed, mijn dochter drinkt alleen nog uit de borst en soms een slokje van mijn water of kruidenthee. Dat is dan weer een fijne gedachte. Stom he, dat ik dan bij haar wel nadenk: ze moet geen limonade drinken, alleen bij mij of water, maar dat ik zelf wel al die troep naar binnen werk.

 • Evelien

  Ik weet dus niet wat ze op het KDV schenken (volgens mij diksap). Al drinkt onze zoon daar amper van. Hij drinkt voornamelijk rauwe geitenmelk en water. Ik drink zelf ook alleen maar water. Door middel van fruit krijg hij wel de suikers binnen.

  Wat ik wel lastig vindt is wat geef ik hem als tussendoortje? Hij eet fruit. Wij hebben het idee dat hij niet genoeg verzadigd is.

 • Sascha

  Pfoe ik schrik er best van, ik drink zelf siroop, en nu ik voed drink ik algauw 6-7 glazen per dag :-/