Even iets testen… Podcasts!

Even iets testen… Podcasts!

soundcloud

Goed. Nieuwe dingen doen is het leukste dat er is. En praten, lesgeven, dingen uitleggen ook. Dus hoe tof zou het zijn om iets nieuws te doen in die richting… zoals een De Groene Vrouw Podcast?

Nu heb ik wel vaker goede ideeën, en zoals een bekend ondernemersspreekwoord zegt: “My biggest problems started out as great ideas“. Dus. Laat ik voor de grap eerst eens checken of jullie het een goed idee vinden. Of twee, eigenlijk. Twee goede ideeën.

 

Podcasts

Het ene idee lost gelijk een probleem op. Jullie stellen me zo veel vragen. Nee maar echt. VEEL! En dat snap ik ook wel. Voeding en gezondheid zijn ingewikkelde onderwerpen. Komt dat even mooi uit: ik geef graag uitleg.

Het enige probleem is dat schrijven nogal veel tijd kost. Ik typ graag een stevig blog, maar ik heb geen idee waar ik de tijd moet vinden om ook nog eens al jullie vragen te beantwoorden. Ik doe dit hele blog tenslotte voor gratiesj en daarnaast moet ik ook nog het spek zien thuis te brengen.

Een mini-podcast is de perfecte oplossing. Voor een blog ben ik toch al gauw 1,5 uur kwijt aan schrijven (en dan typ ik nog snel) en een half uur aan redigeren, plaatje zoeken, dat soort dingen. Terwijl ik je de basis-informatie ook best in een minuut of 10 kan geven, als ik het hardop vertel.

Dus – idee 1: Ik beantwoord jullie vragen in een podcast. Het beeld in mijn hoofd is:

 • maandag-woensdag-vrijdag: een geschreven blog
 • dinsdag-donderdag: een podcast met antwoord op één van jullie vragen

 

Blogcast

Nu heb ik zoveel blogs dat jij ze ook niet allemaal kunt lezen. Althans, niet binnen afzienbare tijd. Want jij moet natuurlijk ook nog ergens werken voor je spek. Dus hoe cool zou het zijn als je de blogs tot je kunt nemen terwijl je aan het hardlopen bent, staat te koken of in de trein zit op weg naar je werk?

Ik zou dus ook graag mijn blogs willen inspreken tot een podcast – zeg maar een ‘blogcast’. Die komen dan zo langzamerhand één voor één op het blog te staan (en dan lijkt het me organisatorisch handig als ik ze gewoon onder de betreffende blogpost zet – maar als jij een beter idee hebt mag je dat natuurlijk best delen). Maar dit idee hou ik nog wel even onder voorbehoud – want ik weet helemaal niet of het leuk, handig en tof is om zo’n blogpost voor te lezen. Of ik dat net zo grappig kan als schrijven, zeg maar. Dus dat is een kwestie van uitproberen.

 

Testen

Nu heb ik koud 2 podcasts opgenomen. Tot nu toe vind ik het nog leuk 😉 de ene wil niet uploaden (de technische kant van het verhaal moet ik nog even onder de knie krijgen), maar de andere staat er. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Luister je mee?

 

 *** Update! *** 
Ik heb besloten om de podcasts te gaan doen en ik heb er veel zin in. Het lukt alleen technisch nog niet helemaal om het (handig) rond te krijgen op zo’n manier dat je ze ook kunt downloaden enzo. En daar ga ik mezelf even lekker de tijd voor geven. Want deze maand ben ik ook bezig met het schrijven aan de nieuwe Darmfloracursus én ik heb net mijn eerste Periscope (@DeGroeneVrouw) opgenomen… dus druk genoeg. De podcasts komen volgende maand wel weer 😉 

De vraag van vandaag:
Podcasts – voegt het iets toe?
Ik hoor graag je mening in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (30)

 • Maura

  Leuk! Je hebt een mooie stem :) Overigens mag het van mij best een tikje sneller… Zoals je ook schrijft… (althans aan het einde van het fragment ga je ook al iets sneller)

 • Evelien

  Hallo Nienke, een hele leuke afwisseling op je site, die postcast. Ik zeg doen! ….al mis ik wel een beetje je geweldige humor :-) je klinkt een stuk serieuzer haha.

 • Elsa

  Blogcast, ik zeg doen! Super idee!

 • Stella

  Ik denk dat je altijd beide opties moet houden. Er zijn mensen die moeite hebben met lezen van het breedbeeldscherm dan wel priegelscherm en er zijn mensen die moeite dan wel onoverkomelijke problemen hebben met radio/tv/etc.-luisteren.

  Mijn geworstel met de pc sinds Windows XP verleden tijd is, doet overigens vermoeden dat ik geen bejaarde met pc zal worden.

 • Katarina

  Hey groene vrouw,
  Heel leuk dat je podcasten gaat proberen. Ik luister regelmatig naar podcasts (weliswaar engelstalig), het is erg handig als ik aan het werk ben om op mijn mp3 speler te luisteren. Zou je willen overwegen om de mp3 als download beschikbaar te stellen zodat hij ook mobiel luisterbaar op oudere apparaten? Soundforge heeft de mogelijkheid in ieder geval. In ieder geval goed dat je het probeert en veel succes!

  • Hilde

   Je kan inderdaad in Soundcloud ook instellen dat je opname als mp3 kan gedownload worden. Zelf zou ik daar ook heel blij mee zijn.

   • De Groene Vrouw

    Kan ik dat? Of kunnen jullie dat zelf? Ik ga er eens induiken… had de functie nog niet gevonden (maar die zou voor mij ook optimaal zijn).

    • Hilde

     Als je bij je opname op edit (potloodje) klikt, kan je bij Permissions de optie “Enable downloads” aanvinken.
     Ik heb er zelf ook nogal naar moeten zoeken, ik dacht ook eerst dat het niet kon tot iemand mij zei dat het wel degelijk mogelijk is.

    • Hilde

     Het is dus iets wat jij moet instellen bij je opname, en dan komt er een knopje “download” bij :-)

     • De Groene Vrouw

      Top! Voor de volgende keer 😀

    • Hilde

     Je kan dat bij deze ook nog aanpassen hoor :-)

 • Anna

  Hoi,
  Het is mij niet duidelijk hoe dit gaat helpen bij het beantwoorden van al die vragen, als je er maar twee per week mbv podcast beantwoord. Verder ben ik zelf meer een lezer en zou ik zeker voor lange podcasts geen geduld hebben.
  Ik zou het trouwens niet erg vinden als er (meer) reclame in het blog zou zitten, als dit je blogactiviteiten zou helpen financieren.

  • De Groene Vrouw

   2 per week lijkt mij meer vragen beantwoorden dan 0 per week. Maar dat kan aan mijn (non-existente) wiskundecapaciteiten liggen natuurlijk 😉

   • Anna

    Oh ik dacht dat je nu best veel vragen al typend beantwoordde…

 • Pity

  Super idee en je hebt een fijne stem om naar te luisteren. Op mijn laptop is het geluid vrij zacht, als het wat luider kan, zou het fijn zijn.

  • Sanne

   Ook op mijn (desktop) pc is het geluid nogal zacht. Normaliter is het vrij hard.
   Je hebt inderdaad een heel fijne stem om naar te luisteren en ik vind het een super idee om dergelijke postcasts op je blog te zetten. Kan ik het ook luisteren terwijl ik aan het koken ben oid :-)

 • Barbera

  Super idee om podcasts op te nemen! Opnemen van bestaande blogs kan altijd nog altijd tijd over hebt 😉

 • Grandioos idee! Ik ga er ook voor mezelf over nadenken.
  Ik ben zelf meer een kijker en lezer dan een luisteraar, maar ik weet dat er ook veel mensen zijn die wel liever luisteren dan lezen.
  Terwijl ik luisterde moest ik even pauzeren en iets anders doen en toen ik terug kwam kon ik niet verder luisteren, maar werd ik naar de SoundCloud pagina verwezen.

  Ingesproken blogs lijkt me ook een prima idee, voor mensen die niet makkelijk van een beeldscherm lezen bijvoorbeeld.Het heeft wel ook het nadeel dat Jouke al noemde: even iets teruglezen is eenvoudiger dan even iets terugluisteren.

  Al met al denk ik dat een aanbod om te lezen, te luisteren en te kijken je publiek verbreed, omdat je voor elk wat wils biedt.

 • Femke

  luisteren is erg fijn, zeker met n newborn op de arm en een peuter die vindt dat mama ook met de lego moet bouwen. ideaal dan zo’n podcast! voor t terug zoeken van de info (iets dat ik heel veel doen op je site) is t dan weer minder handig, of zou dat te ondervangen zijn met goeie tags?!
  Oh, en je klept net zo leuk als je schrijft btw!

  • De Groene Vrouw

   He gelukkig! 😉
   Het is niet de bedoeling dat de podcasts de blogs gaan vervangen – daarvoor schrijf ik veel te graag – maar als aanvulling 😀

 • Aukje

  Top idee! Ik luister nu al veel naar interviews e.d. als ik de hond uitlaat. Doen!

 • Conny

  Ik ben een echte podcast fan! Dus ik zeg JAAAAA GRAAAAG!

 • Ragna

  Geniaal idee! Met een klein kindje in huis moet je efficient met je tijd om gaan, dus ik kon dit mooi luisteren tijdens de was ophangen :)

 • Claudia

  Heel leuk! Maar inderdaad het geluid was nog heel erg zacht, als hij op z’n hardst stond.

 • Jouke

  Hallo Nienke,
  Altijd goed om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en daar feedback over te vragen.
  Ik begrijp goed dat een podcast voor jou een stuk tijdbesparing oplevert, maar voor mij als luisteraar kost het veel meer tijd. Ik heb een stukje sneller gelezen dan dat jij het hebt opgelezen en als ik iets gemist heb of nog iets weer wil checken moet ik opnieuw naar het hele verhaal luisteren in plaats van dat ik even de betreffende zinnen kan overlezen. Kortom mijn voorkeur heeft het niet en ik vermoed dat ik podcasts wel veel gauwer ga overslaan dan geschreven blogs. Aan de andere kant vind ik het fantastisch dat je deze informatie iedere keer weer met de wereld wil delen en vind ik het terecht dat je dat doet op de voor jou meest wenselijke manier.
  Ik hoop dat je wat hebt aan deze feedback.

  vriendelijke groet
  Jouke

  • De Groene Vrouw

   Het wordt dan én én, hè, dus podcasts naast de blogs. Dan geeft het vast ook niet als je er een keer eentje overslaat 😉

 • Tinneke

  Ja joh! Doen! Je klinkt wel heel anders dan je leest! (Slaat dat eigenlijk ergens op?!)
  Heel leuk om te luisteren! Kan ik terwijl lekker thee zetten en de was plooien

  • De Groene Vrouw

   Nee hoor, in mijn hoofd klink ik precies hetzelfde op tape als op papier 😉

   • De Groene Vrouw

    Tape en papier… kind van de jaren ’80 hahahaha!

 • Els

  Ik vond het zeker wat toevoegen, helemaal leuk omdat ik het luisterde terwijl ik spelt en water afwoog voor mijn desem brood! Enig technisch puntje: het volume was op mijn telefoon erg zacht.