Gefermenteerde vissenlevers. Jummie.

Gefermenteerde vissenlevers. Jummie.

fclo

***UPDATE*** Helaas kan ik niet meer achter dit product – gefermenteerde kabeljauwleverolie – staan. Binnenkort volgt een blogpost over hoe dat zo komt. Gelukkig hebben we wel een alternatief gevonden in verse levertraan van MöllersKlik.

Zoals jullie weten ben ik best gecharmeerd van de Weston A. Price-foundation en hun denkbeelden over voeding. Of nou ja, van 99% van hun denkbeelden over voeding, want de kritische aard zit nu eenmaal in het beestje. Maar gefermenteerde vissenlevers? Dat heeft me toch wel even tijd gekost…

 

Fermented Cod Liver Oil

Een product waar ik veel over heb na moeten denken, is de Fermented Cod Liver Oil (FCLO). Ja, je leest het goed: daar staat gefermenteerde vissenlever. Jummie. Behalve dat ik het een licht onappetijtelijk idee vond, duurde het ook even voordat ik overtuigd was van het nut ervan. Maar inmiddels is dat toch gelukt.

Van het nut van visolie in het algemeen, was ik al overtuigd. Dat levert immers belangrijke Omega-3-vetzuren, die je nodig hebt voor onder andere de opbouw en het functioneren van de hersenen, ogen, hormoonstelsel en huid. En omdat wij veel te veel Omega-6 binnen krijgen (via plantaardige oliën) dat de balans 3/6 verstoort en wij doorgaans niet genoeg vis eten om die balans weer recht te trekken, is zo’n supplement wel zo handig om zeker te weten dat we toch alles binnenkrijgen.

Voeding of supplement?

Maar. Voedingsmiddelen zijn méér dan een verzameling voedingsstofjes. Een broccoli is niet vitamine C in een groen jasje, en vis is niet Omega-3 met een sterke smaak. Het gaat dus om méér dan alleen de Omega-3. De vitaminesupplementen van Viridian kun je dan ook als het ware zien als ‘geconcentreerde groenten’, Blue Ice vetzurensupplementen kun je zien als ‘geconcentreerde vis’. Maar wel met extra’s ten opzichte van ‘gewone’ visolie. Die is vaak verhit en gereinigd, waardoor de vetzuren wel overblijven, maar de vitamines en co-factoren niet meekomen.

FCLO bevat onder andere:

 • Omega-3-vetzuren
 • EPA – belangrijk Omega-3-vetzuur, voornamelijk voor kinderen (en volwassenen) vanaf 5 jaar om de hersencellen goed te laten functioneren en de myelinescheden gezond te houden (dus de ‘elektrische pulsen’ tussen zenuwcellen door te geven). Speelt ook een rol in de opbouw van hormonen en tekorten kunnen dan ook leiden tot hormoongerelateerde klachten.
 • DHA – eveneens een Omega-3-vetzuur, vooral belangrijk voor & tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Dit vetzuur bouwt bij de baby de hersencellen en oogzenuwen op, en de baby krijgt dan ook ‘voorrang’ van je lichaam (waardoor je zelf, als je het niet voldoende aanvult, tekorten kunt krijgen). Speelt ook een belangrijke rol in de opbouw en het behoud van een gezonde huid.

Vetoplosbare vitamines

Royal Therapeutics (het broertje van Blue Ice waar niet alleen FCLO in zit maar ook boterolie) bevat Vitamines A en D in optimale verhouding.

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid en bij een gezonde weerstand. Ook helpt het andere vitaminen en mineralen beter op te nemen. Vitamine D kennen we van ‘de botten’ ofwel het beter opneembaar maken van calcium, maar is ook noodzakelijk voor een optimaal functionerend immuunsysteem.

In groenten zit alleen de voorloper van vitamine A, die door veel mensen (onder andere kinderen) niet optimaal kan worden omgezet naar de ‘echte’ vitamine A. Juist bij hen is het daarom belangrijk om voldoende bronnen van deze vitamine in het dieet op te nemen. Belangrijk is het verschil tussen synthetische vitamine A en de natuurlijke variant; de synthetische geeft kans op overdosering en mag niet (teveel) gebruikt worden tijdens de zwangerschap, terwijl de natuurlijke variant in voeding juist voldoende in het dieet moet voorkomen (in traditionele gemeenschappen kregen zwangere vrouwen vaak ook een speciaal dieet, met veel lever, ei, en vis).

Vitamine D

Het is twijfelachtig of we hier in NL wel voldoende vitamine D kunnen aanmaken aan de hand van zonlicht (zeker in de wintermaanden), maar interessant is dat ook in landen waar de zon veel harder schijnt dan hier, mensen van oudsher gewend zijn om voeding te eten met veel vitamine D3 (zoals vette vis en boter van grasgevoerde koeien). Co-enzym Q10 is uitgemolken door de gezondheidsindustrie omdat je er ‘meer energie’ van zou krijgen, maar zo werkt het natuurlijk niet. CoQ10 is nodig in de lichaamscellen om energie te kunnen produceren (het omzetten van ATP naar ADP, voor de liefhebbers). Daarnaast werkt het als een antioxidant.

 

Melkzuurbacteriën

Verder bevat FCLO probiotische melkzuurbacteriën, nog zo’n ‘ingrediënt’ dat we niet voldoende binnenkrijgen in ons huidige voedingspatroon. Voor de komst van de koelkast fermenteerde men vaak groenten, maar tegenwoordig zijn alleen zuurkool en yoghurt daar nog van overgebleven. Die zijn doorgaans gepasteuriseerd, waardoor de bacteriën het niet overleven en je er vanuit probiotisch oogpunt niets meer aan hebt.

Nog meer vet

Volgende keer gaat het over het andere product van Blue Ice, Boterolie. Juist de combinatie van boterolie met FCLO is zo interessant, omdat ze elkaar qua vitaminen en vetzuren perfect aanvullen.

Vetoplosbare vitaminen, gezonde vetzuren en probiotische bacteriën zijn dé drie dingen die vaak te weinig in ons dieet voorkomen en die je eigenlijk bij vrijwel alle gezondheidsklachten eerst zou moeten aanvullen om er zeker van te zijn dat dit niet de oorzaak is. Het zijn ook de voedingsstoffen die in traditionele gemeenschappen zorgvuldig in het dieet gebracht werden, onder andere door vlees, boter en melk van écht grasgevoerde koeien en door vissenlevers (ja, ik vind dat ook jakkie). Omdat de toegang tot dit soort voedingsmiddelen voor ons tegenwoordig op zijn zachtst gezegd nogal lastig is, heb ik besloten om deze supplementen op te nemen in het assortiment.

Het is niet dat de andere supplementen hiermee minder van waarde zijn, maar als je graag een keuze wilt maken en niet 4 of 5 verschillende supplementen wilt slikken, heb je met de combinatie Boterolie en FCLO in ieder geval een heel belangrijk deel al binnen. 

 

De vraag van vandaag:
Snapte je er iets van, van dit verhaal?

Reageren? Gezellig!

Reacties (16)

 • Esther

  Hoi! Is er al een blog verschenen waarom je niet meer achter Blue Ice staat? Of zoek ik gewoon niet goed genoeg? Groetjes

  • De Groene Vrouw

   Nee, dat moet nog. Goed dat je het zegt!

 • Kim

  Oh jeeee ik ben heel benieuwd naar je update. Waarom je niet meer achter het product kan staan. Net weer nieuw besteld namelijk :-(

 • Henriette

  Ha Grrr.Vrouw! Ik zie dat je visolie van Viridian in je winkel hebt. Er staat een mooie lijst ingrediënten bij. Echter, bij de visolie van Green Pasture staat niet zo’n lijstje. Nu kan ik niet goed kiezen.. Zijn deze producten vrijwel hetzelfde? En is die van viridian ook gefermenteerd?
  Misschien toch een fysieke winkel openen zodat ik dit aan het winkelmeisje kan vragen :-)
  Hoor graag van je!

  • De Groene Vrouw

   We hebben geen fysieke winkel, maar wel een winkelmeisje. Of nou ja… als je haar zo noemt wordt ze boos. Ze is veel meer dan dat 😉 Maar je kunt Noortje wel bereiken via onze vragenlijn! Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

   Overigens is de Rainbow Trout olie van Viridian niet gefermenteerd, maar naar mijn mening zeker niet minderwaardig aan Green Pastures. Als je die laatste nog wilt hebben moet je overigens snel zijn: wij halen hem (bewust) uit het assortiment…

   • Jeanine

    Hoi! Waarom hebben jullie de Green Pastures levertraan uit het assortiment gehaald? Is daar een specifieke reden voor?

 • Hanneke

  Gefermenteerde levertraan gebruik ik nu een tijd en dat bevalt prima. Nu wil ik ook graag boterolie bij gaan slikken, maar dl heeft een koemelk intolerantie en ik geef borstvoeding. Ik neem aan dat boterolie dan een ‘no go’ is?

  • De Groene Vrouw

   In principe zitten er geen melkbestanddelen in boterolie (alleen het vetgedeelte, en dat geeft geen reactie bij KMA en LI). Maar een garantie kun je nooit geven natuurlijk, want het is wel van melk afkomstig…

   • Hanneke

    Dank je wel voor jouw antwoord :)
    Dan ga ik het denk ik toch eens proberen, anders kan mijn man ze ook nog opmaken.

 • Evelyn

  Als het wordt aangeraden bij zogende vrouwen, mag je er dan vanuit gaan dat je kindje het ook binnen krijgt? Ik las hierboven dat je zei van niet, maar er wordt wel een dubbele dosis aangeraden voor bv-gevende vrouwen. Dus ik snap de logica niet dat je zelf extra moet innemen als je bv geeft én dat je kindje er dan ook nog nodig heeft.. Moest je hier wat verduidelijking in kunnen brengen 😉
  En terwijl we bezig zijn, nog een tweede vraag: wat is dan een goede dosis voor een bv-gevende vrouw? Ze spreken zelf over 20 capsules.. Is het iets dat individueel moet bepaald worden (naargelang je noden en je voedingspatroon, wat me wel logisch lijkt. En hoe doe je dat dan?) of is die 20 cps toch de beste optie? Heb wat schrik voor overdosering…

  • De Groene Vrouw

   Het advies om extra te slikken bij borstvoeding gaat over het aanvullen van tekorten; je lijf zorgt er dan zelf voor dat de belangrijke inhoudsstoffen (vitamine A, D, Omega-3) bij je baby terechtkomen, mits je een goed borstvoedingsbeleid hebt – waarover volgende week meer in de blogpost over vitamine D.

   Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie, zoals welke supplementen in welke hoeveelheden nuttig zijn, verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

 • Hilde

  Hoe krijg je zoiets in een 2,5-jarige? Zou hij met 1 à 2 borstvoedingen per dag voldoende kunnen binnenkrijgen als ik daar zelf een extra grote dosis van neem?

  • De Groene Vrouw

   Nee, ik vrees van niet. Maar de truc is: gewoon proberen. Legio kinderen vinden het helemaal niet vies (echt- ik begrijp ze ook niet, maar het blijkt). En anders kun je altijd nog overstappen op een speciale kinder-visolie.

 • Ineke

  Hoi! Ben al een tijd bezig met ‘gezond’ eten. (geen suiker, granen, zuivel etc) Neem ook supplementen, vit D 500 iu, visolie etc. Met name door een burn-out. Maar ben ook in overgang en krijg mijn kilo’s er niet af… Ook doordat ik nog steeds niet voluit kan sporten door restverschijnselen van de burn-out.
  Nu ook de boeken van Weston Price in huis en aan het kijken naar hun filosofie. Best lastig om alles goed op een rij te krijgen en te weten wat nu goed voor mij is. Ik lees me helemaal suf maar ik raak steeds verder van de wijs… Zo ook nu ik over bovenstaande heb gelezen. Wat is wijsheid hierin, heb je tips voor me? Alvast hartelijk dank natuurlijk!