Gezonde snoepdagen

Gezonde snoepdagen

lantaarn

Ze staan weer voor de deur, de snoepdagen. Over een paar dagen is het Halloween. En als je uit Noord-Holland komt, is het kort daarna ook nog Sint-Maarten. Al met al dikke kans dat je kind de komende tijd ergens langs de deuren gaat om bakken vol snoep op te halen. En dat je zelf dus ook moet ‘uitdelen’ aan verkleed danwel zingend grut.

Steeds meer mensen in Nederland vieren Halloween (aangewakkerd door de één-euro-winkels die vol liggen met plastic Halloweenparafernalia). Als echt Westfries meisje denk ik dat dat komt omdat de rest van Nederland jaloers was op ‘onze’ Sintmaartenviering. Die vooral in NH gevierd wordt en af en toe ook in ZH en nog een paar provincies – maar hier in Utrecht heb ik er bijvoorbeeld nog nooit een kind voor aan de deur gehad (die van mij vertrekken dan ook traditiegetrouw een avondje naar oma op 11 november).

 

Bergen snoep

Dat brengt gelijk een eerste probleem met zich mee, want niet alle ouders zijn even bewust met voeding bezig als jij en ik. De koters komen dus thuis met een gigantische bak aan rotzooi snoep. Wat doe je daarmee? Het begint bij een beslissing. Ik ben van de 80-20 en ik geloof dus niet zo heel erg in snoep 100% verbieden of weghouden bij de kinderen. Bovendien zijn die van mij 13 en bijna-8 dus dan verlies je de illusie dat je er invloed op kunt uitoefenen ook wel gaandeweg.

Bij ons is er eigenlijk nooit echt snoep in huis, op de occassional chocoladereep na. En aan cola doen we (tot het grote verdriet van dochterlief) ook al niet. Maar er zijn een paar dagen per jaar waarop ik schijt heb aan mijn eigen regels, en ze zich helemaal mogen volvreten wat mij betreft. En als je stiekem nog de hoop koestert dat ze dan vanzelf misselijk worden: dat is niet zo. Je kunt er dus voor kiezen om het ze allemaal op te laten eten – maar weet waar je aan begint.

Een andere optie is (en ja, vroeger was ik wel degelijk zo’n rotmoeder) dat je gewoon hun snoep steelt. Om in de vuilnisbak te knikkeren natuurlijk, niet om zelf op te eten. Je kunt het vervangen door biologisch verantwoord snoep zonder suiker, en dat vervolgens op rantsoen zetten. Als ze nog niet zo oud zijn en je genoeg mooi gekleurd biologisch snoep weet te vinden (of lelijk gekleurd snoep met mooie papiertjes) dan werkt dat best.

De derde optie is de Switch Witch:

iets dat misschien vooral werkt in Amerika, waar ze veel meer gewend zijn om Halloween te vieren en waar heksen er helemaal bijhoren… maar ach, in Nederland kan er best een leugentje om bestwil vanaf waarin je een verhaal verzint over Sint Maarten die alles weggaf (dat is waar) en dat het snoep naar kinderen gaat die het harder nodig hebben (dat is waarschijnlijk niet waar) en dat je eigen kind in ruil daarvoor een *vul zelf maar in* krijgt (dat is dan wel weer waar). Een cadeautje of een zakje verantwoord snoep, of een strippenkaart voor 10x Kiezen Wat We Vanavond Eten. Ofzo.

 

Gezond uitdelen (zonder saai te zijn)

Maar goed. Dan moet je zelf nog uitdelen, en dat wil je natuurlijk ook een beetje verantwoord doen. Zonder dat Ene Huis te zijn dat iedereen overslaat omdat je altijd appels uitdeelt. Of dat Ene Huis waarvan geen kind de snoepjes mag opeten omdat ze niet apart ingepakt zijn (want je weet het niet hè, je kunt er zomaar iets verschrikkelijks ingestopt hebben – je was tenslotte altijd al een beetje raar).

Overigens zijn veel echt gezonde dingen nu eenmaal niet ingepakt (want zelfgemaakt), maar dan moet je er maar gewoon lief bij glimlachen. Of desnoods de moeite nemen om ze even in een plastic zakje te gooien, voor het idee. Of accepteren dat niet iedere ouder snapt dat je het beste voor hebt met hun kroost. Of twee alternatieven naast elkaar leggen (een speelgoedje en een niet-ingepakt lekkertje).

Ik vind persoonlijk mandarijntjes nog steeds een prima optie (vooral als je geen tijd meer hebt), maar als je op zoek bent naar iets meer inspiratie, hier een ideeënlijstje:

 • Toch mandarijntjes (maar dan bewerkt met een zwarte stift)
 • Gedroogd fruit (mango doet het altijd goed) of gedroogdfruitspiesjes
 • Mandarijnpompoentjes (pel een mandarijn | zet er een klein stukje selderij of koriander in | nu lijkt het op een pompoen!)
 • Eierspookjes (weer die zwarte stift, en iets met hardgekookte eitjes)
 • En dat kan ook met bananen (zwarte stiften zijn je beste vriend)
 • Kaasbezemstelen (rol een plakje kaas op rond het uiteinde van een Pepsel | bind er een sprietje Peterselie omheen | snij de kaas een paar keer in zodat het op een bezemsteel lijkt)
 • Fruitspiesjes op een pompoen
 • Heksenhanden (pof popcorn in gezonde olie | neem van die doorzichtige plastic handschoenen | doe in iedere vinger een stukje rode paprika als ‘nagel’ | vul de handschoen verder op met popcorn)
 • Mummiesap (wikkel een pakje sap in met wc-papier | plak er ‘wiebel-ogen’ op)
 • Mummiekommer (dat kan dus ook met een minikomkommer)
 • Frankenstein-in-a-cup (vul een doorzichtige plastic beker met druiven | trek je zwarte stift tevoorschijn | precies ja)
 • Merenguespookjes (maak deze gezonde merengues | teken er met chocola twee ogen en een mond op)

Als je nou niet zo heel creatief bent en je afvraagt hoe dat er dan allemaal zo’n beetje uit moet zien, dan heb ik alvast een pinterestbordje voor je gemaakt waar al deze dingen opstaan. Lekker makkelijk wel.

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw snoepdagen-oplossing?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (5)

 • Elly

  Hier mogen ze op de avond zelf net zoveel eten als ze willen. (hebben dan toch al twee groentemaaltijden op)
  De dag daarna nemen ze iets mee naar school. De eerste week denken ze er nog om, mogen ze bij het fruit een handvol, en daarna vergeten ze het vaak. Ze zijn nu 6 en bijna 4. Uitdelen doe ik de laatste twee jaar een cadeautje van stiften, stempels, notitieblokjes o.i.d.. Ik zat nu te denken aan een goede knijpfruit. Bij ons komen er niet zoveel, dus kan dat prima.

  trouwens, papa mag ook altijd ruimuitzoeken, en veel vinden ze (nog) niet lekker en verdwijnt na 1 lik in de prullenbak

 • Janine

  Ik doe de kids een voorstel dat ze niet kunnen afslaan: we ruilen de rotzooi voor iets wat écht lekker is. Zelfgemaakt ijs of zo, zoveel als ze op kunnen. De keus ligt wel bij hen, ik pak het snoep niet af en stiekem ruilen voor iets anders vind ik persoonlijk not done. Gelukkig “gaan” mijn kinderen niet met Halloween en zolang ze niet aandringen zwijg ik erover als het graf.
  Om uit te delen koop ik gewoon een grote zak rotzooi, ja zo lui ben ik wel. En als die op is (of als ik niemand meer aan de deur wil omdat we gaan eten/douchen/slapen) doe ik de buitenverlichting uit, hier in de stad een teken dat je huis overgeslagen moet worden.

 • Marianne

  Vorig jaar lukte het om restant snoep mee te geven aan Sinterklaas (schoentje zetten op dag van aankomst) De dagen daartussen 2 snoepdingen per dag. En de rest geeft sinterklaas aan de arme kinderen… Oh, slechte moeder met zulke leugens 😉
  Ik hoop er dit jaar weer mee weg te komen. En anders toch maar misselijk laten eten, denk ik….

 • Anne

  Dit zijn echt vet leuke ideeën! 😀

 • Ineke

  De deur dicht houdenHAHAHA grapje