Glutenvrij nepvoedsel

Glutenvrij nepvoedsel

afbakcroissant

Het blog over vegetarisch nepvoedsel trok een enorm aantal bezoekers én veel commentaar. Eens kijken of men net zo gepassioneerd is over glutenvrij nepvoedsel. Ik vermoed van niet. Maar toch is het belangrijk, dus we gaan het er wel over hebben.

En met dezelfde argumentatie, really: mensen die glutenvrij eten zijn doorgaans meer met hun gezondheid bezig dan mensen die tarwe en andere graangebeurens naar binnen werken zonder erbij na te denken. Waarom eten De Glutenlozen dan soms toch zulke crap? Of, de vraag waar het eigenlijk meer om gaat: waarom stoppen bedrijven die GlutenVrijeProducten maken, in plaats van die gluten dan maar andere rotzooi in hun koekjes, cakes, broodjes?

 

De gluut

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een gluut eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe en veel andere granen. Er zijn er meerdere van, verdeeld in twee groepen: gliadines en glutenines. Het woord gluten komt uit het Latijn en betekent dan lijm; gluten zorgen voor de samenhang en elasticiteit in deeg en baksels. Dat je koekje niet uit elkaar valt als je het uit de trommel pakt.

Gluten staan onder vuur, bijvoorbeeld omdat ze coeliakie (darmbeschadigingen door glutenallergie) kunnen veroorzaken. Maar ook in mensen die niet aantoonbaar coeliakie hebben, kunnen ze behoorlijke problemen veroorzaken. Heb je al jaren last van een opgeblazen gevoel, verstopping, of juist van ontstuitbare diarree, en komt uit de bloedtest dat je geen coeliakie hebt? Dan blijkt het de moeite waard te zijn een ontlastingonderzoek te doen. Ik heb nu een paar voorbeelden gezien van mensen die geen bijzondere antitransglutaminase-waarde (coeliakie) hadden, maar wél een dikke antigliadine-waarde. Die komt er niet uit bij een bloedonderzoek – maar ze knapten wél zienderogen op nadat ze de gluten uit hun dieet hadden gegooid. Interesting, no?

Affijn. Gluten dus. Ze kunnen je darmslijmvlies en darmflora beschadigen – of dat voor iedereen geldt, of alleen voor mensen die er gevoelig voor zijn, daar ben ik persoonlijk nog niet helemaal uit. Ik ga er nog wel eens dieper op in, een volgende keer. Maar het zijn rakkers, dat kun je van me aannemen.

 

Glutenvrij

Stel dat je hebt ontdekt dat je lijf het beter doet als je geen gluten meer eet. En dan? In onze ongelooflijk tarwe-minded maatschappij heb je het dan niet makkelijk. Overal zit tarwe in: brood, koekjes, pasta, sausjes. En als het geen tarwe is, is het wel spelt. Want dat is hip. Maar eigenlijk gewoon tarwe.

En we zijn een broodland. Bruine bammetjes met kaas mee naar je werk, bammetje pindakaas tussendoor, wit bammetje met hagelslag op zondag – tot je ineens geen bammetjes meer mag. En dan? Andere lunchgerechten bedenken lukt je heus nog wel, maar wat voor de snelle trek op haastdagen? Dan ga je toch geen quiche staan te bakken?

 

Industrie

Gelukkig ben je niet alleen. De Glutenvrijen zijn zelfs met zóveel, dat de industrie er ineens brood in zag (pun intended). Dus die is er bovenop gedoken. De eerste glutenvrije koekjes smaakten misschien nog naar bordkarton, maar de ontwikkelingen staan niet stil en de peperdure zondagsbroodjes smaken toch al bijna echt naar broodjes.

Jammer alleen, dat ook hier de gezondheid wéér niet het hoogste belang is. Wat is dat toch, die kokervisie als het om voeding gaat? Waarom is het, als er geen gluten in mogen, ineens wél geoorloofd om alle andere ongezonde ingrediënten uit de kast te trekken? Omdat het per se moet lijken op iets met gluten? Daar ga je alweer: als je iets probeert na te bouwen wat de natuur allang voor je verzonnen heeft, heb je rotzooi nodig om het voor elkaar te krijgen.

Laten we een paar voorbeelden bekijken.

Een nieuwe hippe speler op de markt is Lieke. Lieke is vrij van dingen. Met name van gluten. En een glutenvrij leven is reuze hip, met een frisse vormgeving (en let op: blijkbaar ook zo hip dat er een muziekje begint te spelen als je de site opent). Op de site lezen we:
Lieke wil graag dat iedereen vrij kan genieten van lekkere en gezonde voeding. Zowel voor mensen met een glutenintolerantie als voor mensen zonder glutenintolerantie. Het te veel eten van producten waarin gluten houdende ingrediënten zijn verwerkt, kan leiden tot allerlei vervelende verschijnselen en ziektes. Maar ook de vele kunstmatig toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen die je in veel producten vindt, zijn alles behalve gezond. Daaraan wil Lieke niet meewerken. Lieke wil terug naar de basis, naar natuurlijke, (h)eerlijke producten.

Dát is fijn! Glutenvrij en nog biologisch ook. Dat belooft wat. Laten we beginnen met een lekker rozijnenbroodje. Maïsmeel, nou vooruit. Rietsuiker? Niet echt tof, maar dat zit ook wel eens in gewoon rozijnenbrood. Hè? Wat? Margarine? Waarom? Okay, laat maar liggen dan… Koekjes. Even proberen. Alweer die suiker. Alweer die margarine. Sterker nog, zelfs in de kaasbroodjes zit suiker. Ik weet niet of ik daar nu zo gelukkig van zou worden, als ik mijn dagelijkse glutenhap werd geacht te vervangen door een continue aanvoer van (riet)suiker.

Laten we eens kijken naar Liekes belangrijkste concurrent, Dr. Schär. Ook hier weer suiker in ieder product dat ik aanklik. En het ondefinieerbare ‘plantaardige olie’. Welke olie (en hoe sterk bewerkt) hoeft er duidelijk niet bij te staan. Maar dat was blijkbaar nog niet genoeg plantaardige olie, want ook Canola (koolzaad), met zijn hoge hoeveelheden linolzuur, is present. Zelfs gemodificeerd (tapioca)zetmeel – dat betekent sterk bewerkt, al dan niet met chemicaliën.

 

Glutenvrije rotzooi is ook rotzooi

Zijn deze producten heel veel slechter dan wat de gemiddelde Nederlander eet? Nou nee. In je ‘gewone’ zondagsbroodje/bagel/donut zit evenveel rotzooi, plus gluten natuurlijk. Net zo sterk bewerkt. Maar dat rotzooi met gluten ook rotzooi is, maakt deze glutenvrije producten niet gezond. Ook niet gezonder dan dingen met gluten. En daar gaat het om.

Net zoals mensen volkomen onterecht het idee (kunnen) hebben ‘dat je van light niet dik wordt’, schijnt het droombeeld te heersen dat als je maar glutenvrij eet, je *dus* gezond eet. En dat is simpelweg niet waar.

Wat ik  niet begrijp: je bent een bedrijf dat aan de slag gaat met een nieuw product, waar nog weinig richtlijnen voor zijn. Je product moet dus helemaal nieuw ontwikkeld worden. Ik begrijp niet dat je dan niet gelijk even dat stapje extra neemt. Dat je de goedkope plantaardige oliën er niet uitgooit, en de suiker laat staan. Als je dan toch bezig bent voor ‘gezondheid’…

 

Maar toch

Het zou mij verbazen als ik net zulke gepassioneerde glutenvrij-ridders op mijn dak krijg als bij het artikel over vleesvervangers. Maar toch wil ik even iets rechtzetten voordat het scheef komt te staan.

Ik zeg dus niet dat je dit soort producten nooit zou moeten eten.
Soms kan het heel makkelijk zijn om, net als de rest van Nederland, ‘even snel’ een broodje te eten, of een vlugge pasta op tafel te knallen. Dus ik snap dat je blij bent met dit soort alternatieven. Waar het me om gaat is dat ze vermarkt worden als ‘gezond’, terwijl ze dat niet zijn. Ik ben dus boos op de producent, niet op jou als glutenvrij levende persoon. Goed? Blijven we dan vriendjes?

 

De vraag van vandaag:
Eet jij glutenvrij? En hoe los je dat op?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (82)

 • Riny

  Kom er pas ook achter door dietiste dat er in de havermouth en volkoren produkten een hoog nikkel gehalte zit ook kikkererwtenmeel vanwege nikkel allergie en weer moet schrappen uit het gv dieet dat geeft toch aan dat het minder gezond is dan het lijkt . Over al zit wel nikkel in zelfs in het water uit de kraan waarom hoor ik hier niemand over

 • Riny

  Ik wil glutenvrij bakmeel zonder.die troep en gezond meel al die chemische toevoegingen dat niet uit je lichaam kan is ongezond

 • Ria

  Als coeliaak, haha zo’n grappig woord (ik bedoel dus dat ik coeliakie heb), heb ik me ook regelmatig gestoord aan het hoge suikergehalte in dieetproducten. Gelukkig is er inmiddels glutenvrije havermout waarmee fijn te variëren valt. Een geraspte appel met kokosyoghurt, gv havermout en chiazaad (soms nog wat kaneel) is een heerlijk en voedzaam ontbijt.

 • Alec van Breda

  Goeie duidelijke taal! Ik ben onlangs, op mn 52ste, glutenvrij gaan eten. Nou had mijn zoon van inmiddels 18 jaar oud een sterke glutenintolerantie en daarom heb ik heel wat ervaring opgedaan met glutenvrije producten. Ik kan het niet meer eens zijn met je commentaar over de vele producten die doen alsof ze brood of koekjes enz zijn.
  Maar hoe los ik het nu op, ik kwam erachter dat er 100% maistortilla’s te krijgen zijn. Heel dun zijn ze en ik vind ze erg lekker, beetje kass of tahin erop en dan allerlij groentjes, heerlijk! Havermoutpap met weinig of geen (geiten) melk. Ook lekker. En ik heb toch weer wat producten van Finax besteld. Havrebrödmix en Landbrödmix. Van de glutenvrije broodsoorten vind ik die veruit de lekkerste. Er zit dan ook glutenvrij tarwezetmeel in. Verder magere melkpoeder, geplet vlozaad, glutenvrij zuurdesempoeder, geroosterd maispitmeel, suiker en enzym (amylase) Is er iemand die hier iets over kan zeggen. Is dit goed spul?
  Ik eet er niet veel van want combineer met havermout en tortilla’s. Met de niet-broodmaaltijden heb ik geen moeite, ik gebruik gewoon veel verse groentes, rijst aardappelen, noten en weinig kaas en heel af en toe een stukje vlees. Pasta’s zijn goed te vervangen met wat er op de markt is.. hier ervaar ik geen strijd met de gluten.. ben benieuwd naar reacties..

 • Eflyn

  Helemaal mee eens! Ik moet glutenvrij eten. Niet omdat het hip is, maar omdat ik er ziek van word. In de basis zijn glutenvrije producten meestal niet te eten: droog, kruimelig, smakeloos, taai (en te duur) en ga zo maar door. Om dat te compenseren gooien ze er te pas en te onpas rotzooi doorheen zodat het wat beter te nassen wordt. Niet gezond! De oplossing voor mij is om zelf te gaan koken en bakken zodat je grip hebt op wat je binnen krijgt. En verder is het toch heel handig dat er zoveel verkrijgbaar is tegenwoordig voor de momenten waarop je op kant en klaar moet terug vallen. Dit kan je zelf zoveel mogelijk beperken en dan is het voor een keertje écht geen punt om glutenvrije supermarkt troep naar binnen te schuiven.

 • Renaatje bz

  Hallo ben fan van je site en ben het heel vaak met je eens, ook nu met al die troep in de glutenvrije winkelproducten om ons maar zogenaamd gezond te laten eten terwijl hun doel is om alleen maar dikke winst te maken (vind ik persoonlijk hoor) . Om terug te komen op sommige reactie’s over teff , quinoa, mais rijst en boekweit….. dit zijn pseudo-granen met dezelde vernietigende werking als tarwe hoor dus helemaal geen goede vervangers incl havermout. Misschien iets om over door te kletsen met elkaar. Zie broodbuik boek de totale gezondheid ?

  • S

   Sorry, wat ongefundeerd om nou te gaan schrijven dat teff en quinoa ook rotzooi is..
   Ik ben blij dat ik daarmee kan ontbijten.
   En ja, ik heb broodbuik ook gelezen.

   • Renaatje bz

    Sorry dat je daar zo ge-ergerd over doet maar in broodbuik deel 2 word dat toch heel duidelijk gemaakt. Prima dat je delen weglaat en zelf wel eet maar dat betekent niet dat het ongefundeerde info is hoor. Maakt mij ook niet uit wat iedereen eet maar staat gewoon zwart op wit ☺

    • Renaatje bz

     Was er zelf ook best sneu van dat dit ook weer niet goed was hoor. Zie door de bomen soms het bos ook niet meer.

     • De Groene Vrouw

      Nou, om eerlijk te zijn IS het wel een beetje kort door de bocht om te zeggen dat ook haver, teff en quinoa niet ok zijn. Zelfs als Broodbuik dat zegt 😉
      Er zullen altijd mensen zijn die ergens niet tegen kunnen. Maar voor een groot gedeelte van de mensen is het prima om af en toe wat van deze pseudogranen te eten. Voor een groot deel van de mensen is het zelfs prima om af en toe wat gewone granen te eten (alleen niet in de idiote hoeveelheden die Nederlanders doorgaans doen). Voor veel mensen is het gebruik van alternatieven als haver, teff en quinoa een prima oplossing als ze toch liever geen glutenhoudende granen eten. Voor een enkeling is ook dit geen goed alternatief, omdat ze een individuele overgevoeligheid hebben of omdat hun darm dusdanig beschadigd is dat ze er in eerste instantie klachten van krijgen (vaak kunnen ze het later dan wel weer eten).

      Zie je mijn veelvuldige gebruik van woorden als ‘veel mensen’, ‘vaak’ en ‘soms’? Dat komt omdat er niet 1 regel of dieet is dat altijd & voor iedereen geldt. Die bestaan simpelweg niet. Er zijn heus richtlijnen, maar ik geloof er niet in dat we hele voedingsgroepen altijd & voor iedereen maar ‘verboden’ zouden moeten noemen. Een andere manier van omgaan met bepaalde voedingsmiddelen is zeker gewenst, maar doctrine en rigiditeit veroorzaken vaak meer ellende dan de producten zelf…

 • Kim

  Grappig !!
  Was gisteren nog ah razen tegen mijn husbie dat ik alleen maar nog grotere brol kan eten als ik even snel iets “industrieel”klaargemaakt wil hebben.
  Ik heb sinds 2 weken de raad gekregen om glutenvrij te eten omdat een intolerantietest een overduidelijk resultaat liet zien voor gluten.
  Nu at ik wel gezond (paleo, pascale naessens ) en vrij veel vers maar een koekje of zo kon er soms toch wel in.
  Wil je nu een winkel koekje dan zie je waardes van 35-50 gr suiker per 100 gr !!!!!
  Hallo !! Denk het niet.
  Normaal maakte ik mijn baksels met amandelmeel maar laat ik daar nu ook een intolerantie voor hebben aangetoond :-(
  Dus nu maar op zoek naar recepten met kokosmeel, chuffameel enz…
  Je vindt genoeg op het www maar ik heb helaas niet altijd evenveel tijd.

  Jammer dat ze er toch weer profijt inzien , de voedingsindustrie maar helaas niet nadenken over de gezondheidseffecten.
  Want eigenlijk zijn we toch een beetje ziek …en zij met hun rommel maken het echt niet beter.

  En ja, ik en U denken er misschien bij na alvorens wij hun aangeboden glutenvrije brol in onze mond stoppen omdat we net iets dat meer weten van wat wel en niet gezond is maar er zijn zoveel onwetenden die het wel achteloos in hun mandje en mondje stoppen :-(
  Je moet de etiketten van Damhert maar eens lezen !! Je wordt al misselijk van de opsomming en getallen alleen al..

 • Els Lachner

  ik schrijf hier iets niet leuks, namelijk dat ik coeliakie heb, oftewel glutenintolerant ben, en dus wel glutenvrij moet eten.
  Bij de endoscopie is er een biopt door de MDL arts genomen van de dunne darm (en nog wat verder, en van de maag) en daar was te zien dat het aantal vlokken (villi) behoorlijk was afgenomen, dus het darmoppervlak was geslonken. De reactie op gluten door het duodenum is, dat het lichaam in actie komt (lymfocyten) om de villi te vernietigen. Dat betekent dat de functie afneemt; dat betekent tevens dat de opname van vit. B12 er nauwelijks of niet is, vooral als je al maagzuurremmers neemt. Het is dus in eerste instantie geen modegril, wat het inmiddels helaas wel geworden is. Wederom betekent het voor een groter aanbod van glutenvrije producten voor de coeliakie patiënt. Overigens is na een tijd gl.vrij eten van mij weer een biopt genomen, en daaruit bleek een herstel.

 • Ramona

  Ja, en ik vind het totaal geen probleem! Zelf brood bakken of glutenvrij brood kopen bij de oerbakker. Ja, dat is echt glutenvrij en geen vreemde toevoegingen om de gluten te vervangen. En ja ik merk het direct, hoewel niet allergisch wel gevoelig voor gluten: zodra ik het eet krijg ik enorme gasvorming en moet dan ook constant winden laten. Dit kan dus niet altijd waardoor ik met buikkrampen rondloop. Voor mij reden genoeg om de gluten te mijden. Zo ook suiker en lactose! Het enige wat beetje lastig is, is als je bij anderen eet. In het dagelijkse heel eenvoudig toe te passen want ik kook alles zelf en maak nooit gebruik van prefab voedsel.

  Leuk blog! :-)

 • Franny

  Interessant stuk over glutenvrij en de product ontwikkelingen.
  Sinds kort heb ik het advies gekregen om geen tarwe, spelt, suiker, melk producten te eten, aardappels en aardappelzetmeel nap ik al 10 jaar niet meer en dus heel veel kant en klare producten ook niet meer, daar ik allergisch voor aardappelen ben, maar ik bleef maar moe, nu dus geen tarwe, spelt, suiker en melk meer en voel mij als herboren, niet meer moe wakker is een van de voordelen. Alleen nu hoef ik dus niks meer kant en klaar te kopen want alle producten die ik niet mag zitten er in verwerkt, zelfs bij gluten vrij. Jammer, nee het heeft mij bewust gemaakt. Nu veel zelf maken, ook leuk, maar niet altijd tijd voor, gelukkig in het bezit van een diepvriezer en weckpan.
  Groet Franny

 • Sandra

  Bij mij is een half jaar geleden coeliakie geconstateerd. Ik probeer met moeite producten te vinden die niet vol van maismeel en rijstmeel zijn, want dat is in mijn ogen zoiets als “witbrood”. Quinoa, boekweit, amaranth, teff en gierst zijn volwaardiger vervangers. Dat vind ik echter zelden terug in de kant en klaar producten. Ik maak eigen ontbijtvlokken en ben van plan brood te gaan bakken. In onderschrijf dus uw bevindingen.

  • Sandra

   He, ik eet meestal glutenvrij maar kan niet altijd zonder brood, vooral onderweg vind ik brood wel handig. Ik bak daarom vaak “havermoutbrood”. Is snel klaar en erg lekker. Recept gevonden op Pinterest.

   – 180 ml melk (ik gebruik geitenmelk of ‘water met wat kokosmelk erdoor)
   – 3 eieren
   – wat zeezout
   – 1 appel in stukjes
   – 1 wortel in stukjes

   Bovenstaande doe je allemaal bij elkaar in een litermaat en je zet de staafmixer erin. Pureer het tot een slappe pap.

   Vervolgens vul je een kom met de volgende ingrediënten:
   – 250 gram havermout
   – 30 tot 50 gram zaden (pompoenpitten, sesamzaad e.d., evt rozijnen)
   – half zakje bakpoeder
   – de gepureerde pap die je zojuist gemaakt hebt

   Goed roeren, evt mengsel nog wat dikker maken met wat boekweitmeel of teffmeel (consistentie van dikke havermoutpap is goed)

   Bakken in een cakevorm in de oven op 160 grade (hetelucht) gedurende 1 uur.

   Het brood is goed in te vriezen in plakjes.
   Al met al kost het maken mij maximaal 10 minuten (exclusief het bakken).

   • JoJo

    Hoi Sandra,

    Ik ga vandaag jouw recept gebruiken om een brood te bakken, ik ben erg benieuwd.

    Groetjes,
    JoJo

 • Stella

  Er is sinds eind vorig jaar schappelijk glutenvrij zuurdesembrood op de mark. Het is ontwikkeld door Ralph Moorman en Yam en in samenwerking met Jumbo in produktie gegaan.
  De praktijk wees uit, dat het personeel er meestal niets van weet. Je moet dus expliciet vragen of je het voor je bestellen. Opletten dat je de juiste vraagt: op de verpakking staat “Inspired by Ralph Moorman”.

  Het brood is op basis van havermout, is biologisch en heeft zo weinig mogelijk toevoegingen. Is dus duur: € 4,25 voor een ruim half brood.

  Het is mij niet gelukt om glutenvrij eetbaar brood te bakken, dus ik zal het wel af en toe kopen.

 • Saskia

  gewoon groenten, vis, ei, gevogelte en vlees gaan eten, lastig wennen maar eindeloos gezonder, ook voor broodeters…

 • Marjon

  Ik ben al Coeliakiepatient van voor al het geknutseld glutenvrij brood. Dat scheelt. Ik koop het praktisch nooit. Ik denk dat de kopers van deze producten relatief gezien nog maar jong zijn. De oudere glutenlozen zijn gewend aan zelf bakken. ?

 • Else

  Fijn, zo’n bewustwordingsblog! Hard nodig voor de niet-ingrediënten-lezenden onder ons. Jaren geleden ben ik al gestopt met het eten van geraffineerde suikers. Mijn scala aan ‘vermijd deze’ suikers is in de loop der jaren steeds verder geraffineerd. Daardoor ontkom ik er niet aan om met gezette regelmaat vaak opnieuw verpakkingen te bestuderen. Mijn tarwe/glutenvrije leven is nog lang niet zo oud als mijn suikervrije leven, dus de verpakkingen van onze glutenvrije vrienden had ik al doorgespit, waarna ik tot de treurige (or is it?) conclusie moest komen dat het niet past binnen mijn voedingspatroon.

  Intussen heb ik wel al geleerd dat ik slechter reageer op tarwe dan op suiker, dus die keer dat ik mee mocht een weekendje weg in een hotel in luxemburg, koos ik toch maar voor de glutenvrije bammetjes die ze daar netjes bij het ontbijtspul hadden liggen. Deed ik het prima op, for the time being. Een beetje zoals naar de mac gaan als je op je tropische vakantiebestemming buikloop hebt gekregen door het lokale voedsel denk ik. Maar dan minder erg.

 • Paula

  ‘Waarom eten de glutenlozen zo’n crap?’ vraag je je af.

  ‘Waarom denken mensen dat glutenvrij een synoniem is voor gezond eten?’ is mijn wedervraag.

  Ik ben eigenaar van een glutenvrije bakkerij en geloof mij: de gebakjes met slagroom en chocolade en suiker die in de koelvitrine staan zijn niet gezond. Zo presenteer ik het ook niet. http://www.glutenvrijgenieten.nl/blog/glutenvrij-gebak-gezond/

  Zo wil ik ook niet dat mensen over glutenvrij eten denken. En wat is er mis met af en toe een koekje of een taart? Als je voldoende afwisseling in je voeding hebt, genoeg groente en fruit eet, water drinkt, dan mag dat stukje gevulde speculaas vol roomboter, amandelspijs en lege zetmelen best wel. Dat is hoe ik er over denk.

  Mijn glutenvrije producten zijn geen nepvoedsel, er gaat o.a. echte slagroom in, echte chocolade, echte appels, echte frambozen, echt glutenvrij haver, gewone suiker. Soms grijp ik naar margarine, voor de melkvrije mensen die graag een taartje willen eten.

  Maar misschien kan ik de echte ingrediënten gebruiken, omdat ik als een echte ambachtelijke bakker werk, met passie en liefde voor het vak en mijn klanten. En (nog) geen grote speler ben als Schär of een van de andere dominerende merken.

  Hartelijke groet, Paula

  *dichterlijke vrijheid is leuk, maar ‘de gluut’ in je artikel kan echt niet, dat is nep 😉

  • De Groene Vrouw

   Ik vind gluut prima kunnen. Daar is helemaal niks neps aan. Maar het staat je natuurlijk vrij om zelf een blog te schrijven met correct Nederlands en zoveel suiker als je wilt 😉

   Speaking of which: ik vind ook helemaal niet dat alle glutenvrij voedsel gezond zou moeten zijn. Zoals je zegt: niks mis met af en toe suiker en chocola. https://groenevrouw.nl/80-20-of-hoe-ik-mijn-perfectionisme-de-mond-snoerde/

   Maar bij deze merken gaat het niet (alleen) om ‘af en toe iets lekkers’; het gaat om een vervanging van het ‘dagelijks brood’. En als je dat vervangt moet je zorgen dat die dagelijkse gewoonte beter wordt, niet erger. Naar mijn mening. Overigens is de vraag of gewoon glutenhoudend brood wel zo’n elke-dag-gewoonte zou moeten zijn: https://groenevrouw.nl/eet-nog-maar-een-boterham/ maar dat is een ander verhaal.

 • Mark

  Normaal gesproken reageer ik niet op zulke artikelen maar als ik dan de egocentrische reactie van bijvoorbeeld Nanda Keijzer lees dan kan ik het toch niet laten om mijn persoonlijke situatie te delen met andere mensen.

  Ik heb geen coeliakie maar ben wel erg gevoelig voor gluten. Als ik ze binnen krijg, dan heb ik de dag(en) daarna hoofdpijn, acne, last van gewrichten, ADHD achtige stoornissen, sinusitis en ben ik heel vermoeid.

  Ik eet glutenvrij en ben ook (over)gevoelig voor bijna alle (“o zo gezonde”) glutenvrije producten onder andere omdat hier zoals u al heeft omschreven vaak ook rommel aan toe is gevoegd. In het begin heb ik veel glutenvrije broodjes, koekjes, pasta’s, jus, kant en klare kruiden etcetera gebruikt en ging ik me nog steeds niet klachten vrij, maar in gelukkig steeds beter voelen. Later ging het weer de slechte kant op, bijna terug naar af.

  Het heeft heel veel tijd, energie en geld gekost om een voedingsschema te vinden waarbij ik me wel goed voel.

  Nu drink ik s’ochtends vaak stevige smoothies met toegevoegde hennepeiwitten en lijnzaad olie. s’Middags eet ik een salade (liefst met veel noten) en s’avonds vlees (kip of rund) / vis, maaltijd soepen, (zoete) aardappels / zilverliesrijst / op rijst gebaseerde pasta met groenten. Nu gaat het al een hele tijd een stuk beter met me. Alles wat ik bak, bak ik kokosolie.

  Ik drink verder eigenlijk alleen maar water. Soms een cafeïne vrije koffie, kruidenthee, smoothies een biologisch wit wijntje of een biologische diksap.

  De volgende voeding vermeid ik absoluut: gluten, soya, dierlijk melk, spinazie, alle suikers behalve die uit fruit of kokosnoot, kunstmatige kleur en smaak stoffen, stabilisatoren en emulgators.

  Ik hoop dat andere mensen hier iets aan hebben.

  Groetjes Mark

  • Stella

   Niet alleen door de toevoegingen en daar zit een logica achter. Gluten is een verdedingsmiddel; de andere granen verdedigen zich met een eiwit dat geen gluten is, maar er wel verdacht veel op lijken kan. Dat maakt dat je ook voor de look-a-likes in haver, gierst, etc. intolerant/allergisch kan zijn, bijvoorbeeld bij de auto-immuunziekte van Hashimoto.

    • Stella

     Heb jij eigen inbreng in de reageerfunctie? Had vergeten mijn naam in te vullen, waardoor het bericht geweigerd werd. Nou, dan ga je terug, maar toen was mijn tekst verdwenen.

     • De Groene Vrouw

      Ik kan ze wijzigen (maar dat doe ik alleen in noodgevallen), weigeren en goedkeuren. Maar ik kan je bericht niet terughalen!

    • Stella

     Er zijn sites waar je als je niet verder kan wegens naam vergeten, met de terugpijl *terug* komt in in reactieveld waar je tekst nog gewoon staat. Of dat je tekst er nog gewoon staat na herstart als je browser/pc uitviel terwijl je aan het typen was. Het is de vraag of dat een optie is die je als eigenaar beschikbaar stellen kan of dat de domeinprovider dat al of niet beschikbaar stelt.
     Sinds Windows XP weg is, is de pc nogal vervelend geworden en gaat ook het gewone typen lastiger. Veel meer fouten, moeizamer muisbesturing en traag (wat ook fouten maken bevordert). Even reageren is niet meer even en ik maak dus veel meer fouten in de lijn van gegevens invullen over het hoofd zien. Ja, dat zit natuurlijk in aanleg in mijn eigen defecte hoofd, maar programma’s lijken ook steeds gebruikersonvriendelijker te worden.

 • Linda Rikkers

  Ik heb een tijdje glutenvrij gegeten. Gewoon lekker glutenvrij eten is idd lastig te verkrijgen (ik vind het ook vaak niet zo lekker, die sterk bewerkte dingen met veel suiker). Zelf maken valt ook niet mee, en de hele tijd andere dingen klaarmaken was ook een dagtaak… pff. Ik was toch blij dat de boosdoener rogge bleek. Dus nu gelukkig weer brood. Naast het andere voedsel. (dagschema: oats-brood-warm van gister-brood-warm avondeten. Plus tussendoortjes). Ik ben erg blij wat minder te hoeven nadenken over wat ik nu toch weer in mijn gezicht zal steken. Voordat ik te hongerig ben om nog goed te kunnen nadenken…

 • Nanda Keijzer

  Misschien, Groene vrouw, zou je je eerst eens goed moeten verdiepen in coeliakie en het glutenvrije dieet voordat je er allerlei crap over op het www plaatst.

  • De Groene Vrouw

   Misschien, Nanda Keijzer, zou het je beter staan als je je kritiek niet randomly uitkotst maar op een vriendelijke en normale toon laat weten wat je dan precies niet vindt kloppen. https://groenevrouw.nl/beleefdheid/

  • Stella

   Nanda, ik wacht op je argumenten en voorbeelden. Waarom heb je die er niet meteen bij gezet? En wat valt er volgens jou onder crap? Heb je nooit de ingrediëntendeclaraties gelezen? Of een complete verpakking van Consuenza, door ene Rob opgericht vanwege zoon met coeliakie, maar intussen wel alles mierzoet maken…
   Bakken met suiker, vooruit, suiker werkt mee aan de structuur. Maar suikervervangers als honing, aspartaam, stevia werken niet mee aan de structuur en zijn foute toevoegingen. Door gluten te vermijden krijg je vanzelf al meer koolhydraten binnen, dus moet je extra terughoudend zijn met suikers/stropen/overige zoetmiddelen.

   Al die noten en zaden die door broodmeel of eigen brood gaan, ook voordat ik wist over fytinezuur wist ik dat dit niet ok kan zijn. Je zal het zaad dus eerst moeten mouten voordat je het als verantwoord broodvulmiddel gebruiken kan. Glutenvrij is akelig omslachtig en gaat vaak ook nog gepaard met zuivelvrij (caseïne). Er is maar weinig dat zowel glutenvrij als zuivelvrij is, laat staan dat het ook nog sojavrij is. Over soja (meervoudig antinutriënt) las ik een keer een leuke typering: het wil niet gegeten worden.

   AH heeft nu gluten- en zuivelvrije wafels van Leev. Zijn een beetje als de wafels van echte stroopwafels (dus niet als die mierzoete kledderdingen van Damhert). Wel biologisch, niet vrij van besmettingen met gluten, melk, soja. Wel erg zoet, maar niet het gierend zoete van de andere versnaperingen. Bijvoorbeeld de cocosmacronen vreten je tandglazuur weg. De chocolademuffens die ik onlangs probeerde, doen je ook de tranen in de ogen springen zo schel gezoet.
   Voorlopig houd ik die Leev-wafels aan als voer voor onderweg of snoep op feestjes.

 • Jet Rood

  Ik ben mijn hele leven al bezig met voeding. Door de jaren heen heb ik bemerkt dat het lichaam steeds anders kan reageren op voeding. Wat je een tijdje bij wijze van spreken elke dag kan eten kan daarna zomaar weer anders vallen. Wij zijn als mens continue in beweging, aan verandering onderhevig. Zo ook ons lichaam dat samenwerkt met onze geest.
  Het is een wonderlijk samenspel en ik heb geleerd wat voor de een wel werkt hoeft voor een ander niet te werken. Ook kan het zo zijn dat je lichaam gewoon iets een periode nodig heeft en dat het dan weer klaar is. Soms heb je ook periodes dat je denkt van, pffff ik mag ook wel eens wat anders. En vaak sluipt het er toch weer in. Door bijvoorbeeld in aanraking te komen met mensen die dan wel eten wat je zelf niet eet. Je wilt niet steeds een spelbreker zijn omdat je en geen gluten wilt eten, geen varkensvlees (eet ik ook dan niet), geen frisdrank wilt drinken, geen zoetigheid. En dus stap je er weer in en dan merk je dat gelijk aan je lichaam (zwaarder) en een minder helder hoofd. Dan ga je weer glutenvrij proberen, eiwitten minderen, minder koolhydraten enzovoorts.
  Mijn ervaring is dat met voeding bezig zijn, levenslang is.

  • Paula

   Jij hebt helemaal gelijk, dat heb ik ook bij mijn lichaam gemerkt. En je lichaam wordt ouder en kan bepaald voedsel moeilijker verteren en dan moet je voedingsgewoonten gewoon bijstellen.

 • Na al enige tijd geleden bijna een jaar graan arm geleefd te hebben, ben ik 3 weken geleden daar weer mee begonnen. En oh wat maakt dat een verschil zeg! Ik denk dat het de hele combi in afname van mijn gluten, fytinezuur en exorfines inname is, waardoor ik zo enorm vooruit ga.
  Ik ben een autistische man van halverwege de 40 en momenteel aan het terugkrabbelen is van een vrij stevige burnout.
  De veranderingen die ik sinds 3 weken gemerkt heb:
  1. Meer energie
  2. Veel hogere belastbaarheid, mijn activiteiten niveau van afgelopen week is ongeveer net zo hoog geweest als laat zeggen de activiteiten die ik een maand geleden in 4 weken kon stoppen met daarbij een groot overprikkelingsrisico.
  3. Gewichtsverlies, terwijl ik minder sport dan ik normaal gesproken doe, ben ik zo’n 4 kilo afgevallen.
  4. Helderder hoofd, veel minder mist in mijn hoofd, waardoor ik beter overzicht kan houden.
  5. Betere stoelgang met een constantere en kwalitatief betere consistentie.

  Hoe ik dat precies doe? Eigenlijk heel eenvoudig, ik bak zelf een broodvervanger (uit amandelmeel, lijnzaad, eieren, olijfolie, baksoda, azijn en een snufje zout – SCD recept) en als ik bij een avondmaaltijd rijst o.i.d. wil gebruik ik een rijstvervanger die ik zelf van bloemkool maak. Voor de rest betekent het dus dat ik vlees/vis en groenten eet als ik een “standaard” NL avondhap wil. Qua ontbijt moet ik het nog een beetje uitvogelen, maar ik ben sinds dit weekend aan het experimenteren met bio yoghurt met maca, camu camu en honing, aangevuld met een eiwit shake en een appel en of peer.

  Dus in principe is er voor mij qua eet patroon niet zo heel veel veranderd, maar ik merk al wel een enorme vooruitgang.

 • Beefje

  hier een dochter die glutenvrij is omwille van coeliakie. Ik bak zelf brood omdat ik dan idd zelf bepaal wat er in het brood gaat. Ze is niet zo zot van sommige broodjes maar ze zijn soms wel fijn ter afwisseling. Ik ben zelf nu 4 weken suikervrij dus let er bij de kinderen ook wel op, al vind ik het moeilijker om dit bij kinderen volledig te mijden (en mss krijg ik nu wel van enige ridders op mijn dak daarvoor maar te weinig tijd met opleiding etc). We maken hier vaak smoothies zonder toegevoegde suikers en ook als tusendoortje platte kaas met fruit. Koekjes zijn hier wel (en ja, dus ook de glutenvrije varianten van koekjes. Zelf koekjes bakken, daar heb ik vaak de tijd niet voor. Nu met de vakantie in het vooruitzicht, hoop ik zelf eens aan de slag te gaan maar die suikers vervangen vind ik best wel moeilijk, ik ben opgegroeid met de gewone witte suiker en gebruik nu rietsuiker maar weet niet goed hoe ik met andere suikers moet werken maar gelukkig is er het internet 😉 We proberen hier een goed evenwicht te behouden met niet teveel suikers en veel verse dingen.
  Maar ja, er zit heel veel rommel in ons eten.

 • Heel goed artikel! Ik had al langer het vermoeden dat die glutenvrije producten helemaal niet zo gezond zijn. Ik heb een tijdje geprobeerd gluten volledig uit mijn leven te bannen om te zien of het een positief effect zou hebben op mijn lichaam. In de biowinkel laadde ik mijn karretje vol met producten van Dr. Schär, niet alleen een dure bedoening, ik werd ook helemaal niet vrolijk van het hoge aantal calorieën op de ingrediëntenlijst! En echt lekker was het ook al niet…

  Ik heb mijn experiment trouwens niet lang volgehouden. Het is in België héél moeilijk om glutenvrij te leven. Ik geloof dat Nederland op het vlak van gezondheid/bio toch nog een stukje verder staat en dat het aanbod daardoor ook iets groter is.
  Ik kan me niet inbeelden dat ik mijn hele leven lang zou moeten eten zoals in die korte periode van enkele weken. Je moet werkelijk op alles voorbereid zijn, altijd snacks bij de hand hebben, steeds je maaltijden plannen en vooral heel veel tijd uitrekken om alternatieven te bedenken en klaar te maken!

  Een bekend TV-figuur van bij ons schreef ooit eens een open brief om de aandacht voor mensen met coeliakie te verscherpen. Ik herinner me nog dat ze toen aanhaalde dat het glutenvrije aanbod in de VS veel groter is en dat ze daar in restaurants/bars/winkels steeds glutenvrije alternatieven aanbieden (al zal dat wel vooral in de grootsteden zo zijn), net zoals dat hier met vegetarische gerechten het geval is.
  Ik hoop dat zoiets in de toekomst bij ons ook mogelijk is, al vrees ik dat de financiële belangen van een bedrijf altijd voorop zullen staan en dat onze gezondheid hen bitterweinig kan schelen…

  • Lijn

   In Frankrijk ….
   is het veel makkelijker om glutenvrij te eten want daar eten ze s’middag warm en s’avonds wat soep of salade. Stokbrood wordt alleen gebruikt om je bord schoon te vegen, ook niet echt een noodzaak dus.

   Iles flottant als desert.

 • Nanda

  Ondanks dat het een stuk is uit 2013 wil ik er toch op reageren. Ik eet geen gluten omdat ik coeleakie heb. Het grootste nadeel is dat in de glutenvrije producten bijna altijd maïsmeel, suiker en/of suikervervangers en koemelkproducten wordt verwerkt. De enige oplossing voor mij is dan om alles zelf te maken, van koekje tot een maaltijd. Hier gaat enorm veel tijd in zoeken en niet te vergeten veel uitzoek werk welk recept het aller lekkerst is. Ik heb danook nog steeds niet het, voor mij beste recept gevonden om een brood te maken. Dit is wel iets wat ik mis.

  • De Groene Vrouw

   Hoi Nanda,

   Mag ik vragen waarom je per se brood wilt kunnen eten? Ook in glutenvrije granen zitten relatief weinig voedingsstoffen. Heb je al eens geprobeerd om helemaal broodloos te gaan, en de broodmaaltijden te vervangen door bijvoorbeeld groentenschotels, soepen, etc? Zie ook:
   https://groenevrouw.nl/eet-nog-maar-een-boterham/
   https://groenevrouw.nl/geen-brood-maar-wat-dan-wel/

   Ik denk dat je daar gelukkiger van wordt dan van het zoeken naar iets dat eigenlijk niet bestaat 😉

   • Nanda

    Het is niet zo dat ik brood moet eten. Ik weet donders goed dat het voor mij beter is om geen normale brood meer te eten, vandaar dat ik op zoek ben naar een vervangend recept. Ik was altijd een brood eter, een eigen gemaakte soepie broodje erbij jammie jammie. Wanneer we een dagje weggaan neem ik eten mee. Ik wordt wel eens verdrietig omdat ik, voor mijn gevoel nooit ergens zomaar iets kan eten. Altijd nadenken wat zal ik meenemen. Een dagje uit of naar je werk met een paar, thuis gesmeerde bammetjes maakt alles toch een stuk gemakkelijker. Ik zit nu wel in een periode dat ik merk dat ik me steeds beter ga voelen, niet meer de hele dagen moe, mijn bloedsuikerspiegel(hypoglycaemie) is rustiger enz enz. Af en toe ben ik het zo zat om ‘anders’ te zijn.

   • Stella

    De reden om een soort brood te eten, is dat je met brood een paar boterhammetjes afsnijdt, belegt en gaat eten. JJe hoeft niet eerst te koken of voor te weken of zo. Je e kan het meenemen om elders te eten en zelfs onderweg in de trein. Het kruimelt natuurlijk wel veel meer dan normaal glutenbrood.
    De gekochte brood look-a-likes zijn natuurlijk helemaal niets. Het ziet eruit als een boterham, het voelt aan als een boterham, maar met de eerste hap is de illusie meteen verstoord: het valt deels uiteen in gruis. ‘t Is altijd kuchen als je dat spul probeert te eten. Als maagvulling heeft het niets te bieden.
    Het meel van Schär is een ramp door het klodderende guarpitmail en doordat het gewoon niet voedt. Heb nu meel van Consuenza (mais, rijst, aardappel). op proef. Daar zit dat klodderspul niet in, maar wel mais. Over mais las ik, dat het door je lichaam als suiker verwerkt wordt. Dat verbaast me niets. Het irriteert.
    Alles bakken met amandelmeel is ook geen oplossing en bovendien denk ik, dat je dan een nieuwe intolerantie kweekt, namelijk amandel en/of noten.
    Ik zit al jaren met het probleem wat en hoe te eten.

 • Hanneke Kok

  Er is een zeezout met jodium. Baleine is het merk. Maar ik gebruik het wel in afwisseling met Keltisch zeezout.

  • De Groene Vrouw

   Maar dat is wit zeezout – en daar zitten dus geen andere mineralen meer in. En het jodium is toegevoegd – in echt zou zit namelijk van nature geen jodium 😉 Dat zit in schaal- en schelpdieren en zeewier.

 • Patricia

  Lieve mensen,

  Ik ben helaas ook coeliakie en om buikpijn etc. te voorkomen eet ik glutenvrij. Ik weet dit pas een half jaar en het heeft mij doen realiseren dat er idd veel gerommeld wordt met ons eten. Ondanks dat ik soms blij ben rommel te kunnen vinden om onderweg te eten, heeft ze zeker gelijk, er wordt gerommeld met ons eten. Als realistische student, moet ik er wel bij zeggen dat dit waarschijnlijk te maken heeft om producten betaalbaar te houden, toevoeging van tarwe en water in vlees is voor het bedrijfsleven tenslotte een enorme winst als je dit gewicht als vlees verkoopt en voor de consument goedkoper dan een geheel stuk echt vlees.

  Ik wil jullie vragen om creatief te zijn, je eigen plan te trekken en de heerlijkste gerechten te maken die wel gezond zijn. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen brood en ja, deze kan ik zelfs goedkoper produceren (ca 1.25) dan een glutenvrij brood in de winkel (ca4 euro). Pure gerechten als avondmaal zijn lekkerder, gezonder en hoeven echt niet duur te zijn Wees creatief en zoek niet specifiek in het glutenvrije schap maar kijk verder en creëer handigheid, de etiketten moet je toch al lezen en de gerechten met heerlijke kruiden worden er alleen maar beter van. Deze ziekte heeft mij geleerd om lekkerder te koken en vooral gezonder te leven!

 • Sanne

  Dat ik glutenvrij eet vanwege mijn ziekte coeliakie wil niet zeggen dat ik niet lekker of ongezond wil eten!! Doe mij maar chips, patat, snacks en pizza!! <3

  • De Groene Vrouw

   Right… dat lijkt me inderdaad heel constructief. Niet de dingen eten waar je op korte termijn ziek van wordt, maar wel de dingen waar je gezondheid op lange termijn onder lijdt… tenzij je ze allemaal zelf maakt met de recepten op dit blog natuurlijk 😉

 • Suus

  Ehm… even een kleine opmerking. Een ‘gluut’ bestaat niet. Gluten is de naam van een eiwit. Het is geen meervoud omdat het woord toevallig op -en eindigt.

  • De Groene Vrouw

   Het was dan ook een dichterlijke taalvrijheid… zoals wel vaker te vinden op dit blog.

 • Yavana

  idem. ook ik al sinds mijn 12 last van buikpijn. Had een stoelgang van elke 21 dagen. Volgens mij toemalig huisarts was het normaal voor mij. Was altijd erg pijnlijk. ik heb echt op de grond staan rollen van de pijn en huilen. Maar ik werd niet serieus genomen door een arts. Mij laatste arts constateerde PDS.
  Vanaf mijn 12de ben ik tig keer onderzocht op coeliakie,maar had dit niet.
  Tot ik 10 jaar geleden startte met het Atkins dieet. Opeens waren mij klachten over en ik ging elke dag naar het toilet. huh. toch raar.? Ook ik ben in 9 maanden ruim 40 kilo afgevallen. Slikte anti depressiva. Kwam namelijk door medicatie elke week een kilo aan. Dokter vertelde gewoon dat ik teveel at. Dan ben je na 6 maanden ruim 38 kilo zwaarder he? Ben zelf er mee gestopt. Langzaam afgebouwd. En toen Atkins gevolgd. Toch had ik in fase 3 en 4 klachten. Tot ik in juli dit jaar broodbuik las en las dat je klachten kon hebben zonder dat er coeliakie was vastgesteld. Ik eet gedeeltelijk fase 2 van atkins. Ik eet nu helemaal glutenvrij. Laatst besteld ik een kikkererwtensnack tenminste bij het restaurant werd mij verteld dat het 100% kikkererwtenmeel was. Bleek toch een eetlepel tarwemeel in te zitten. Waren ze vergeten te vertellen. Die avond had ik een buik of ik zwanger was en was pijnlijk. 2 dagen was ik futloos en moe en opgezette buik. Dus het zijn bij mij zeker de gluten. Ook spelt geprobeerd,maar hetzelfde als tarwe. Hopelijk gaan huisartsen dit oppikken dat er mensen zijn die niet tegen gluten kunnen,maar geen coeliakie hebben. Vervangen voor glutenvrij producten doe ik niet. Veel te duur. Met eieren en groente kun je zoveel lekkere dingen op tafel toveren. toastjes maak ik van komkommer of bleekselderij of stuk paprika. Lekker met eigengemaakte eierensalade,bleekselderij salade. Ook met slablad kun je heerlijke wraps maken. Stokjes maken met mozarella,tomaat,olijfje en basilicumblaadje. Lijnzaad en andere zaden kun je heerlijke crackers maken. Amandelmeel met xantaangom eieren en boter maak je lekkere cakjes. rijst en pasta vond ik als kind niet lekker. En dat vind ik nog. Dat mis ik ook niet. Ik eet nu low carb en glutenvrij, want ik voel me daar het allerbeste bji.

 • Goede post weer! Ik ben er na een succesvolle behandeling voor een darmparasiet achter gekomen dat ik last bleef houden van graan. Ik at het afgelopen jaar vanwege die parasiet al weinig zetmeelhoudende producten omdat ik er darmklachten van kreeg, maar graan heb ik sinds kort om diezelfde reden van het menu geschrapt. Heel af en toe probeer ik het weer en dat moet ik dan bekopen met een opgezette buik en buikpijn. Waarschijnlijk heb ik dus een glutengevoeligheid.

  Die glutenvrije voorverpakte troep koop ik ook nooit. Zit inderdaad vol met suiker of andere additieven en het ziet er sowieso meestal uit alsof het niet te vreten is (maar dat is een vooroordeel ;)). Gelukkig zijn er online ontzettend veel recepten te vinden om je eigen glutenvrije koekjes, brood, crackers, cupcakes etc te maken, bijvoorbeeld met kokosmeel, amandelmeel en kastanjemeel. Glutenvrije grassoorten zoals amaranth, boekweit en quinoa eet ik eigenlijk nooit, maar kan me wel voorstellen wanneer je vegetariër bent en glutenvrij wilt eten dat je er vaak op teruggrijpt.

  Ik heb zelf zo’n spirelli/Julienneslicer helemaal ontdekt. Leuk en lekker om bijvoorbeeld van courgette spaghetti te maken, die je eventueel nog kort blancheert en van dun gesneden courgette en aubergine en gehakt kun je een heerlijke lasagne maken. Kelpnoedels zijn eventueel een glutenvrije optie, maar behoorlijk aan de prijs en moeilijk verkrijgbaar. Van cassavemeel (of bonenmeel als je tegen peulvruchten kunt) zou je tortilla’s kunnen maken maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Aardappels en rijst zijn tenslotte ook glutenvrij, maar omdat ik aan (soft) Paleo doe eet ik ze slechts met mate (grijp dan eerder naar zoete aardappels en van bloemkool kun je ook ‘rijst’ maken).

  Ik heb daarnaast een lichte zuivelintolerantie en kan niet tegen pure melk, maar wel tegen yoghurt. ’s Ochtends ontbijt ik dus meestal met een kom biologische yoghurt met stukjes zuidvruchten, lijnzaad, noten en wat geraspte kokos. De lunch bestaat vaak uit een salade, soep, kliekje, kokosmeelpannenkoekjes, een omelet met groenten en sporadisch rijstwafels met pindakaas. Tussendoortjes: fruit, rauwkost, nootjes, zelfgemaakte glutenvrije larabar, cupcakes, hartige crakcer van amandelmeel etc. Het diner vind ik vrij gemakkelijk. Meestal vlees of vis met groenten en twee keer per week vega. En nee, ook dan niet die voorverpakte kant-en-klaar meuk 😉

 • Doortje

  Voor de goede orde, Spelt is géén tarwesoort maar een graansoort.
  Spelt gebruiken heeft ook niets te maken met hip willen zijn maar laat juist zien dat je je voeding serieus neemt en uitkijkt naar alternatieven voor het ‘doorgefokte’ tarwe.

  Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
  Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijk ballaststoffen.
  Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.

  Bovendien zijn de gluten die het spelt bevat van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daarom is spelt, en alle producten gemaakt van speltbloem of speltmeel (zoals onze pastasoorten) veel makkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor men minder de behoefte heeft om tussendoortjes te eten. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte).
  Spelt is dus voor zowel sporters als ‘gewone mensen’ een krachtige fitmaker.

  • De Groene Vrouw

   Met alle respect, maar Spelt (Triticum spelta) is toch echt een Tarwesoort: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tarwe
   En een volle broer van wat wij tarwe noemen > Triticum aestivum of Durum, Triticum durum.

   Of de voedingsstoffen behouden blijven, hangt af van het gebruikte maalproces, daarin verschilt Spelt niet van Tarwe. Met andere woorden: als je Tarwe via het juiste maalproces zou malen, zouden ook alle voedingsstoffen behouden blijven. Dat heeft niets te maken met de soort graan maar met het maalproces.
   Spelt is net zo goed een graan, met alle voor- en nadelen die daaraan kleven. De gluten mogen dan anders zijn dan die in tarwe; het blijven gluten en mensen met glutenintolerantie zullen er toch last van hebben. Mensen die die intolerantie niet hebben, ondervinden misschien minder beschadiging van het darmslijmvlies als ze Spelt eten dan als ze Tarwe eten (mits de Spelt goed bereid is), maar een volledig Tarwedieet (brood, pasta, koekjes) vervangen door een volledig Speltdieet (brood, pasta, koekjes) is nog altijd niet gezond.

   Ik ben niet tegen granen, als ze maar goed bereid worden en worden gebruikt zoals we ze van oudsher gebruikten: met mate en goed geweekt of gekiemd. Dit alles neemt niet weg dat Tarwe (zoals ik al eerder zei) volledig is doorgefokt en Spelt niet, maar je moet natuurlijk niet gaan doen alsof het iets anders is dan het is… je reclame heb ik even weggehaald, dat vind je vast niet erg.

 • Izerina

  Inderdaad jammer,dat de snel-klaar glutenvrije produkten zoveel minder gezonds bevatten. Want zelf bakken en klaarmaken kost best veel tijd. Een vriendin van me maakt elke ochtend soep voor het ontbijt. Als lunch de resten gierst of bv linzen als salade. En soms bakt ze haar eigen brood.Behalve eurootjes kost glutenvrij eten ook tijd.

 • Regina

  Inderdaad! mooi geschreven. Nog zo’n voorbeeld: als er op een product staat ZONDER SUIKER dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen, want wat zit er dan wel in (aspartaam, kalium nogwattes etc…)? Minder zoet zullen ze het niet maken… Nog steeds zoekende naar (ook daarvoor) een goed alternatief.

 • Mini-Me

  Ik vind het een goed stuk, maar ik mis idd de wél gezonde alternatieven. Of in ieder geval de richting waar te zoeken. Dat zou het artikel compleet maken.

  • Weer food-for-blog Nienke :-)
   Mijn tips: eet vaker warm, bijv restje van vorige avond. Of maak bijv. extra quinoa klaar voor salade volgende dag (lekker met avocado, radijsjes, kiemen). Van bijna alles kan je soep maken, dik gepureerd ofzo. Ik vervang couscous en bulgur door gierst. (warm of salade). Toetje: zelf muesli samenstellen: haver, gedroogd fruit (ben gek op moerbeien met gojibessen), noten. Zelf notenreepjes maken voor bij de koffie/thhee (wat je maar hebt aan noten/gedroogd fruit, in de pan met beetje rijststroop, storten op bakpapier). Veel fruit eten. Rijstewafels zijn ook snel, lekker dik beleggen.

   • Martine

    inderdaad! zo moeilijk hoeft het niet te zijn. kook gewoon wat meer..het meeste smaakt prima de volgende dag ook , vaak gewoon koud.

    Verder bak ik injeera dat zijn een soort pannekoeken van o.a. teffmeel en ik bak zuurdezem (bijna elke ochtend) chapatti’s (Ik maak altijd een mooi meel- mengsel van: Teff, gierst, boekweit, rijst en een beetje Tapioca en maiszetmeel.
    je kan het lekker ‘pimpen’ met wat kurkuma, chili en tamari…heerlijk en dan beleggen met amandelpasta, miso, chilisaus, en groente naar keus, TOMAAT! mmmm lekker! alsof je taartjes zit te eten!
    Die dure gltuenvrije producten die ook nog eens beroerd smaken raak ik niet meer aan behalve dan wat crackertjes van die gierstcrackers vind ik toch wel erg lekker zo af en toe.
    Zelf maken is echt het devies…en wat meer eten bereiden s’ avonds..geeft je veel vreugde de volgende dag..

  • De Groene Vrouw

   Ja, dat komt ook vast nog wel een keer 😉 Maar nu werd het al zo lang, dus ik heb het er even bij gelaten.

 • Heerlijk iemand die gelijk tot de kern doordringt en de vinger precies op de zere plek legt. Noem gewoon de dingen bij de naam, eerlijkheid duurt het langst en is uiteindelijk het lekkerst.
  Even over de vraag over spelt: Als je probleem niet de gluten zijn, maar bijvoorbeeld het zetmeel, zit je met spelt veel beter dan met tarwe. En als je problemen hebt met tarwezetmeel is het niet verwonderlijk dat je dat ook hebt met aardappel(zetmeel). Ervaringsdeskundige hier 😉
  Dus ik bak lekker mijn eigen speltbrood van langzaam gerijpt zuurdeeg. Blij dat ik geen gluten intolerantie of -allergie heb.

 • Eva

  Met plezier gelezen! Want hier dus ook – wegens borstgevoede gluten en koemelkovergevoelige baby – een koemelk- en glutenvrij basismaaltijden (maakt dubbel koken overbodig) en inderdaad: in het begin ga je naar het ‘dieetrek’ in de natuurwinkel en laad je je kar vol met allerlei ersatz-voedingsmiddelen. Intussen blijkt dat eigenlijk allemaal niet nodig te zijn: wij eten hier rijstwafels/maïscrackers en vaak een zelfgebakken havermout-zaden-noten-brood dat we een nachtje hebben voorgeweekt (en dat suuuuperlekker is).

  Bij de warme maaltijden: (zoete) aardappelen en een gigantische verscheidenheid in volkoren rijstsoorten, boekweit, haver, en af en toe een liefst volkoren boekweit pastatje.

  Er staat hier ook altijd volkoren boekweitbloem in de kast, om pannenkoekjes mee te bakken bvb, of gewoon ter vervanging v bloem in allerlei maaltijden.

  En vlees? Daar houden we om verschillende redenen niet van. Er worden hier dus massa’s linzen en andere peulvruchten geweekt en gekookt/gemixt/gebakken. En af en toe een blokje tofu of tempeh. Alleszins geen kantenklare supermarkt veggiebrol.

  Mijn vraagje:

  Ik had begrepen dat glutenvrij etende mensen vit B-tekorten kunnen opdoen door de grote hoeveelheid witmeel en het gebrek aan volkorenvarianten. Een ander probleem blijkt jodium te zijn: Bakkers bakken ermee en zo krijgen we het zonder moeite binnen àls we brood eten. Op dit moment gebruik ik gejodeerd keukenzout om dat op te vangen, maar heb je andere tips? En bestaat er ‘gezonder’ zout mét Jodium?

  Dankje!

  • De Groene Vrouw

   Over zout lees je hier, dat is het gezondste zout mét natuurlijke jodium :-)

  • Yvonne Verwoerd

   Beste Eva,

   Hier een persoontje die niet tegen gluten bleek te kunnen (o, wat voel ik me stukken beter nu!!! Dankje Nienke voor wat je doet!!!). Maar een omschakeling in je denken is het zeker, dus altijd op zoek naar receptjes. Vandaar mijn vraag; mag ik je recept van havermout-zaden-noten-brood?
   En wat bedoel je precies met volkoren rijstsoorten en waar haal je dit?
   En die boekweit en haver is vaak toch besmet met gluten (tenzij het erop staat van niet). Let jij hierop? Waar haal je je ingredienten?

   Alvast bedankt voor de info!

   • Eva

    Dag Yvonne,

    Havermout en boekweit zijn normaalgezien an sich glutenvrij maar worden vaak besmet tijdens het malen omdat meestal dezelfde machines gebruikt worden om tarwe mee te malen.

    Mijn zoontje reageert niet (meer) op deze granen, hij lijkt er wat uit te beginnen groeien. Het hangt er ook van af hoe sterk je overgevoeligheid/allergie is heb ik begrepen.

    Maar er bestaat gegarandeerd glutenvrije havermout (minder dan 20 ppm), ook in natuurwinkels te krijgen.

    Het recept:

    The life-changing loaf of bread (maar ik gebruik dus in verhouding wat meer havermout en ietsje minder noten en zaden):

    http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2013/mar/30/10-best-seed-recipes

    Smakelijk!

   • Eva

    Ohja, en de rijstsoorten:

    in de natuurwinkel heb ik al zeker tien verschillende soorten rijst gevonden, ook rode, paarse rijst, volkoren basmati, jasmijn, volkorenmengeling van verschillende soorten,…

    Best wel veel variatie mogelijk hiermee vind ik!

  • Martine

   voor je jodium eet je gewoon af en toe zeegroenten! lekker en gezond…week samen met je peuelen kombu…maakt ze ook beter verteerbaar.
   Maar je kan ook te veel aan jodium binnenkrijgen!! Mensen met een te snel werkende schildklier moeten juist geen jodium binnen krijgen (of zeer gering)

 • Ja! Op deze blog zat ik te wachten :-) Ik heb zelf ook sterk het idee iets te eten dat wel, nou ja, te eten is, maar geen eten is. Geen écht eten. Ik vind het ook echt lastig hoor… overdag eet ik liever warm, wel echt eten dus; vooral het ontbijt is problematisch zonder gluten.

 • Ierdwyfke

  Nou zou ik je toch wat willen vragen; als spelt hetzelfde is als tarwe waarom hebben wij van het eerste geen last en waarom breekt van de laatste hier een complete hel los (symptomen als ADHD, depressie, ontlasting, ernstige huiduitslag).
  Glutenvrij gaat bij ons ook niet op gezien we ook intolerant zijn voor maïs en rijst. Aardappelmeel geeft ook de nodige darmproblematiek ondanks dat het niet als intolerant getest is.

  Wat blijft er dan nog over; hennep, amarant (ow wacht… Oergraan. Is vast ook tarwe?), spelt (sjit), rogge (eeeh…), noten meel, etc.?
  Het eerste en laatste is kostbaar. Ik meng het met het spelt.
  Ik klaag niet over de kostprijs van het meel omdat het een redelijke prijs is voor een biologisch product.
  Graag zou ik van jou dan toch wel eens willen weten wat nog meer alternatieven zijn.
  Ik ben de weg inmiddels kwijt en vind het jammer iedere keer zo bekritiseerd te worden.
  Je denkt het goed te doen… Helaas.

  • De Groene Vrouw

   Spelt is een oudere vorm van Tarwe. Wel hetzelfde plantje, maar een minder doorgefokte versie. Waarom het één wel kan en het ander niet, ligt heel persoonlijk. Er zijn mensen met lactose-intolerantie die wél yoghurt en rauwe melk kunnen gebruiken, en mensen die zelfs daar last van hebben. Iedereen is verschillend.

   Zie het als informatie, niet als kritiek. Mocht je meer informatie willen, specifiek toegespitst op jouw situatie, dan is een Voedingsconsult daar heel geschikt voor 😀

   • Ierdwyfke

    Laat me raden, jij bent voedingsconsulent? 😉
    Ik ben bij diverse diëtistes geweest, zonder enig succes.
    Begrepen vooral weinig van een kind dat kon ‘genezen’ van ADHD alleen door aangepaste voeding.
    Van dat onbegrip snap ik dan weer weinig gezien er genoeg bewijzen daar zijn.
    Als je dat keer op keer op je (spreekwoordelijke) bord krijgt (kan niet, niet mogelijk, tot kan niet intolerant voor tarwe zijn… etc.) komen bevindingen over voeding door anderen vaak op mij over als kritiek. Simpelweg omdat het dieet wat wij nu volgen (en wat nog steeds onderhevig is aan veranderingen en toevoegingen).
    Excuus van mijn kant.

    • Ierdwyfke

     …. toevoegingen) eindelijk werkt!

     Vergeten toe te voegen…

    • De Groene Vrouw

     Ik ben voedingskundige, maar geen diëtist. Volgens mij heb je al voldoende van mijn blog gelezen om een idee te hebben over mijn visie op voeding, en dat die niet bepaald overeen komt met de visie van de meeste reguliere diëtisten… Je zult mij dan ook nooit horen beweren dat je niet intolerant zou kunnen zijn voor tarwe > sterker nog, zelfs in dit blog leg ik al uit dat naast de inmiddels geaccepteerde coeliakie, er nog andere vormen zijn van tarwe- en glutenintolerantie.
     Lees ook hier verder over mijn advies om een voedingsconsult te volgen

  • Katrien59

   Hoi, ik zit met interesse deze blog te lezen. Als ik jouw verhaal lees kan ik je alleen maar adviseren om eens te gaan kijken op: http://www.hetpaleoprincipe.nl en om het boek : oergezond van Richard de Leth te lezen. Volgens mij krijg je dan veel antwoorden op je vragen. Mij heeft het de ogen geõpend.
   Groet!

 • Valentina

  Zo irritant vind ik het dat de meeste glutenvrije producten inderdaad ook niet echt gezond te noemen zijn. Want ik vind zelf glutenvrij brood maken zo’n extra handeling, gedoe en niet echt lekker -_-. Ik heb het jaren gegeten en natuurlijk wen je eraan maar ik val toch snel in de verleiding de schär broodjes als basis te eten en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling 😉

  • De Groene Vrouw

   Ik denk – maar toegegeven, dat is niet makkelijk – dat wij er als maatschappij baat bij zouden hebben als we überhaupt wat minder broodminded zouden worden. Brood is ook alleen maar snel omdat het al voor ons gemaakt is 😉 Als je zelf graan zou moeten malen, brood zou moeten bakken, enzovoort… dan had je in die tijd waarschijnlijk allang een soepje in elkaar gedraaid.

 • Inderdaad ik eet glutenvrij omdat mijn darmen de gluten niet kunnen verwerken. Af en toe kan het wel en als ik snel wil eten pak ik nog weleens een mix voor macaroni ofzo saus. Ik loop inderdaad aan tegen wat je noemt hierboven. Echt gezond is het niet, ik heb gelukkig een goede biologische winkel die voor alternatieven zorgt. Ik merk wel dat ik het lastig vind om goede tussendoortjes te vinden en me niet te laten verleiden. Veel zelf maken is toch het antwoord, niet altijd heb ik daar tijd voor en zin in. Het blijft een beetje worstelen hier voor een goed menu.