Go-to-recepten: 3x snel & gezond

Go-to-recepten: 3x snel & gezond

3x_makkelijk_snel_gezond

Er zijn zo van die dagen dat je niet zo’n zin hebt om te koken of uitgebreid te eten. Dan kun je natuurlijk patat halen, maar in diezelfde 20 minuten zet je ook iets gezonds op tafel. Heus.

Gisteren was bij ons zo’n dag. Dochterlief moest ‘aan het einde van de middag’ bij haar vader zijn mét 100.000 spullen en haar fiets, de kleuter had een kwebbel&klets-aanval en oh ja, we waren net anderhalve dag terug van vakantie dus er moesten ook 40 wassen gedraaid worden.

Not my finest moments. En ja, ook hier wordt heus wel eens pizza gegeten op zo’n dag. Maar ik pakte het anders aan en zette in nog geen kwartier iets heerlijks en gezonds op tafel. Ik hoef je niet te vertellen dat ik daar best trots van kan worden. En dat kun jij ook, want zoals je weet doe ik aan gewone-mensen-eten en niet aan driesterrenmaaltijden.

Daarom: drie mini-recepten die zó op tafel staan en toch lekker & gezond zijn. Zowel warm als koud heerlijk. En als je ze één keer maakt, zitten ze in je systeem en kun je ze hatsflats op tafel kwakken als je geen zin hebt om te koken, als je even snel een extra gerechtje nodig hebt om Restjesdag op te leuken of als je echt niet meer weet wat je nu weer mee moet geven in die eeuwige lunchtrommel.

 

1. Restkipsalade

Nee, geen plofkip – restkip. Dat komt zo: in een zwak moment kocht ik in een Franse supermarkt een voorgebraden kip. Want vakantie en terugweg enzo. We kregen hem niet op, maar aangezien hij foei-niet-biologisch was, moest en zou ik hem tot het laatste beetje opeten, want zielig. De restjes gingen dus in de koeltas en thuis maakte manlief er een heerlijke salade van.

Ben je nou stomtoevallig net even niet op vakantie, dan maak je hem natuurlijk gewoon van een goede biokip, die je zelf braadt en dan vervolgens net niet opkrijgt. Van de botjes die overblijven maak je dan nog bouillon, en zo gebruik je alles helemaal op.

Je neemt:

  • restjes gebraden (bio)kip, zoveel als je van de botjes kunt schrapen
  • een (half) rood uitje
  • een goede lepel (Franse) mayonaise
  • wat grijs zeezout
  • eventueel wat knoflook

Je doet:

  • alle restjes kip (het vet mag er ook bij!) zo fijn mogelijk maken met een vork, OF alle ingrediënten bij elkaar en dan de hele mik in de blender. Dat kan heus ook en hij wordt er niet viezer van, deze salade!
  • Alles door elkaar, goed roeren, eventueel een nachtje in de koelkast laten staan. Je kunt het ook invriezen.

Heerlijk op een toastje, rijstwafel of desnoods boterham; of zoals hier als ‘saus’ en aanvulling voor de andere twee gerechtjes.

 

2. Courgetti

Voor mijn verjaardag gekregen: een spirellisnijder. Een soort puntenslijper voor groenten, waarmee je oneindige sliertjes kunt snijden. Spaghetti dus. Maar dan zonder granen. Ik heb overigens deze en ik ben er heel blij mee; deze schijnt ook heel goed te zijn volgens kookgodin & blogvriendin Lana.

Ik had hem nog niet echt uitgeprobeerd maar ik was al tijden nieuwsgierig naar courgette-spaghetti. En aangezien we vijf enorme biologische courgettes hadden gekregen van onze vrienden in la douce France, was dit een uitgelezen moment.

Je neemt:

  • Een courgette (wij waren met ons drieen waaronder 1 kleuter; voor meer mensen of grotere kinderen zou ik zeker 2 flinke courgettes nemen)
  • Een flinke scheut olijfolie
  • Een flinke snuf grijs zeezout
  • Bij voorkeur een stoompan

Je doet:

  • Stoom de courgette (ik kookte er wat eitjes bij voor de vulling dus die gingen onderin de stoompan, en de courgette bovenop). Het hoeft echt niet lang: de eieren hebben een minuut of 4 gekookt en in die tijd heeft de courgetti gestoomd. Toen was het lekker: niet rauw meer, maar ook niet snotterig.
  • Gooi de onderste pan leeg, courgetti erin en een flinke scheut olijfolie + wat zout.
  • Doorroeren, klaar.

Ik vond het superlekker en in tegenstelling tot wat je zou verwachten, vult het heel aardig. De truc is wel: vet & iets van een saus. Alleen courgetti, als een soort groentenversie van spaghetti olio e aglio lijkt me niet fantastisch.

 

3. Gebakken wortel met knoflook

Dit, ah, dit. Als je echt niet weet wat je moet maken bij de vis of om je man kleuter groenten te laten eten: doe dit. You can thank me later. Mijn moeder maakte het vroeger gewoon gekookt (met na het koken een klont boter en wat gedroogde knoflook), maar van een vriendin leerde ik dat je wortel ook heel prima gaar krijgt als je het bakt. Nog veel lekkerder, en nog gezond ook vanwege de vetten die helpen om het betacaroteen in de wortel op te nemen & om te zetten naar echte vitamine A (dat gebeurt namelijk niet automatisch).

Je neemt:

  • Een paar flinke winterpenen (of bospeentjes, als je ze in je groentenpakket vindt)
  • Een flinke(!) klont boter (da’s dus minimaal 2 eetlepels)
  • Een teen knoflook. Als je wilt dat je huisgenoot nooit meer bij je weggaat, neem je gerookte knoflook uit zuidelijk gelegen landen.

Je doet:

  • De boter in een pan met deksel en dikke bodem, op gematigd vuur (je bent aan het sudderen, niet aan het wokken)
  • Snij intussen de wortel in plakken
  • Bak de wortel in de boter, met de deksel op de pan en onder af en toe roeren
  • Als de wortel halfgaar is, doe je er een uitgeperste teen knoflook doorheen
  • Afbakken en klaar!

Wortel is op 101 manieren heerlijk, maar dit is gewoon het aller-aller-lekkerst. Punt. Over smaak valt te twisten, maar dit valt daar niet onder. Wil je nou toch variëren (of hang je beroepsmatig de hele dag vlak voor mensen hun gezicht en eet je liever geen knoflook), dan kun je de knoflook ook vervangen door honing & thijm of door kerrie & gember.

 

Vet

Deze drie minigerechtjes maken, samen met een gekookt eitje, een prima maaltijd. De truc is natuurlijk om voldoende vet te gebruiken: dat zorgt er niet alleen voor dat je alle vitaminen en mineralen kunt opnemen & omzetten, maar ook dat je verzadigd blijft tot laat in de avond.

Vaste lezers weten dat (zelfs verzadigd) vet niet ongezond is en dat je het hard nodig hebt – veel harder dan waarmee je opgegroeid bent. Zelf gebruik ik hierbij gezond verzadigd vet uit grasboter en uit de kip, en gezond onverzadigd vet uit de (extra vierge) olijfolie die op het laatste moment door de courgette gaat.

Heb je nu snel last van vetten (qua spluttergebeuren op het toilet), dan kun je de wortel minder zwaar maken door hem te maken zoals mijn moeder doet (koken/stomen en dan na de bereiding wat roomboter erover); gebakken vet is namelijk een stuk zwaarder verteerbaar dan ‘rauw’, ongebakken vet.

Zo, en nu vind ik het wel weer genoeg. We zijn tenslotte nog maar net terug, moet je denken. Eet smakelijk!

 

De vraag van vandaag:
Wat maak jij als je geen zin hebt om te koken?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

  • Marieke

    Nog een makkelijke: Ik heb altijd bouillon per portie ingevroren. Vandaag deed ik die in de pan, sneed er een uitje bij, een paar wortels in plakjes, wat stukjes kalkoenfilet en peterselie toen alles gaar was.

  • Agnes

    De wortels waren heerlijk! Wel baggervet. Weet niet of dat hoort, maar stiekem hou ik daar wel van. Het soepje met sinaasappel ga ik ook maken! Jum!

  • Nicole

    Soep, inderdaad :)
    Of ‘tapas’: olijven, blokjes kaas, tomaatjes, worteltjes, brood met tapenade of aïoli…

  • Jet

    Zoals jij die wortels maakt; dat is de basis van één van mijn vele makkelijk-geen-zin recepten. Namelijk, punt 1 snijden wortels, punt 2 in veel boter braden is hetzelfde en nou komt het…. mijn punt 3 is verse tijm erbij (van het plantje op je aanrecht, oke tis even rissen maar werk kan je ‘t niet noemen), punt 4 water erbij en opkoken.
    Nu heet het soep! En kan je je gaan uitleven met allerlei kruiden maar eenvoud siert mij en ook de soep; alleen een half sinaasappeltje uitpersen boven de pan (niet persen, das teveel afwas, gewoon knijpen en wegsmijten) voor je het opdient. Ik trek er nog wel even de brommer doorheen, wordt ie lekker dik.
    Voor extra vulling kan je nog even meekoken; boekweitpasta ofzo, mag dat hier? Ben nog niet geheel ingelezen :-)) of zilvervliesrijst of erg lekker mungboontjes, blikje gekookte bonen of kikkererwten (hmmmm) als je haast hebt. Smakelijk!

    • De Groene Vrouw

      Klinkt heerlijk!

  • Jany

    Lekker makkelijk is toch wel een wrap inderdaad. Hier dan vooral met guacamole (zelf geprakt), gerookte zalm en rucola, of (gerookte) kip ipv zalm, salade erbij et voila :)

  • Karin

    Soep is mijn favoriete geen-zin-om-te-koken eten. Vooral omdat je niets precies hoeft te doen. Alles lekker grof gesneden in de pan en de staafmixer maakt er weer een prachtig soepje van 15 minuten later.

    Lijkt me trouwens een heerlijke maaltijd die je zo even in elkaar gedraaid hebt. Ga ik onthouden!

  • Als ik geen zin heb om te koken gooi ik een zak krieltjes in de Actifry, rul ik gehakt en gooi daar diepvriesgroenten bij zoals erwten of kant-en-klare rauwkost zoals gewassen sla, snoeptomaatjes en dergelijke. Als er geen mes bij komt kijken voelt het voor mij niet als koken, haha 😉

    • De Groene Vrouw

      Oh ja, in tegenstelling tot wat veel mensen denken ben ik ook (bij tijd en wijle) groot voorstander van voorgesneden groente. Da’s namelijk zoveel beter dan GEEN groente 😉

  • Marieke

    Mijn “fallback to ” als ik echt helemaal geen energie meer heb: blikje vette vis (makreel, sardientjes) met wortel/winterwortel in reepjes met mayonaise. Als ik nog een pietsie energie kan vinden roer ik wat ketchup en/of gemberpoeder door de mayo.
    Wanneer ik ook dat niet voor elkaar krijg (want wortel schoonmaken en snijden) heb ik een paar potjes witte bonen in tomatensaus in de voorraadkast. Zelfs koud te eten.
    Alles bio en met weinig toevoegingen, vis MSC.
    Die gestoomde courgette ga ik onthouden, het lijkt me makkelijk om daar mee te variëren, bedankt!

    Groetjes, Marieke.

  • Moniek

    Wraps met kip, paprika en appel of avocado. Sausje van creme fraiche en chilisaus op de wrap.
    Couscous met kip, rozijnen/abrikozen, ui, courgette en champignons.