Gratis mineralen!

Gratis mineralen!

Brandnetelazijn

Tsjongejongejongejonge. Tsjooooongejongejongejonge. Wat heeft het lang geduurd voordat de lente eindelijk kwam. Maar nu is het dan eindelijk zo ver. Tijd om naar buiten te gaan en brandnetelazijn te maken – in minder dan 10 minuten!

Ik ben nooit zo goed in ‘op tijd’ planten oogsten, zaaien enzovoorts. Ik denk altijd half juni een keer “goh, misschien moet ik zaadjes planten”, en dan is het meestal al te laat. Maar nu lijken de natuur en ik hetzelfde tempo aan te houden. Net nu ik (en jij ook!) ernaar snakt om naar buiten te gaan, is het weer ineens lekker en komen ook de brandnetels boven de grond. Als je NU begint, kun je daar het hele seizoen van oogsten!

Maak deze brandnetelazijn in minder dan 10 minuten, en je hebt een perfecte aanvulling voor je mineralen- en vitaminenhuishouding. Aan het eind van de winter schreeuwt je lijf om voedingsstoffen, en de eerste planten die boven de grond komen zitten er – conveniently – barstensvol mee. Aan jou de schone taak om ze om te zetten tot smakelijke, leuke, en vooral goedkope gerechten waarmee je je lijf geeft wat het nodig heeft.

 

Je neemt:

 • Een schone pot (van jam of bonen ofzo)
 • Een flesje appelciderazijn (of, als je dat niet hebt, is gewone natuurazijn ook goed)
 • Rubber handschoenen

 

Je doet:

 • Pluk een paar handenvol brandneteltoppen (zoveel als in de pot past). De toppen zijn de bovenste knopjes met nog één of twee blaadjes daaronder, tot zover ze er fris en groen uitzien
 • Snij ze klein en doe ze in de pot
 • Overgiet ze met de azijn
 • Wil je écht fancy, mik het hele zaakje dan in de blender en vermaal het tot een groen drankje
 • Zet het minimaal een week weg op een warme, donkere plaats en schudt af en toe
 • Zeef het door een koffiefilter (of niet) en Klaar is Kees!

Je gebruikt de brandnetelazijn over salades of als (bijna) gratis supplement (neem dan 1 tl per dag). Mengen met een beetje rauwe honing, en je lepelt het zo naar binnen. Of gebruik het als limonadesiroop: 1-2 theelepels op een glas (bruis)water. Verfrissend – tevens gezonder dan cola. En ja, je kunt dit recept natuurlijk ook op alle andere eetbare kruiden uitvoeren.

 

De rest van de lente…

… kun je de Brandnetel blijven oogsten. Zolang jij netjes de toppen eruit haalt, zal hij nieuwe toppen blijven maken én schiet hij nooit in het zaad (dus geen brandnetelplaag in je tuin!). Je kunt de toppen ook gebruiken voor een heerlijke soep, een zomerse stoofschotel (op het laatste moment toevoegen), een quiche of een lauw-warme salade met gesauteerde brandneteltopjes. Of verzin zelf iets.

Brandnetel (Urtica dioica) bevat vitamines B1, B2, B5, B11, C, E en K1. Maar vooral veel mineralen (tot 20%!): ijzer, silicium, calcium, kaliumzouten, boron, koper, magnesium, zink, mangaan, chroom… daarnaast nog bladgroen (chlorofyl), vooral als je het er niet uitfiltert natuurlijk, en essentiële aminozuren, enzymen en flavonoïden (antioxidanten). Hallo. Gezond.

Brandnetel stimuleert de nieren om hun werk goed te doen, en helpt op die manier je lichaam te reinigen van afvalstoffen. Het wordt daarom van oudsher gebruikt bij reumatische klachten aangezien het ook het kraakbeen versterkt; een iets sexier gebruik is voor mooie haren en nagels (vanwege al die mineralen natuurlijk).

Let wel even op: Brandnetel kan je natuurlijke weerstand tegen hooikoortsklachten ondersteunen, maar omdat er vrij veel histamine inzit, kan het deze bij sommige mensen ook verergeren. Is dat bij jou het geval, dan moet je waarschijnlijk je lever reinigen en ondersteunen – bel me maar een keer, dan help ik je op weg.

 

De vraag van vandaag:
Wat maak jij van Brandnetel?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (18)

 • Hansz Pint

  Een netelige kwestie…

  Doe ik het wel doe ik het niet
  BRANDnetels plukken, je weet wel, met al die mineralen
  Ach ja, ik kan dat spul ook bij het kruidvat gaan halen
  Al dat gedoe tussen die struiken, en dan nog wassen en in `n vergiet
  Daarna nog malen, mixen en overgieten met azijn
  Nah.. voor mij hoeft dat niet al die poepelegein

  Ledige luiheid is des duivels oorkussen jij lui sujet
  Luister nu eens naar de raad van die groene heks
  en je wetut natuurlijk niet, maar van al die mineralen krijg je ook nog es goeie seks
  Dus hùp, vroeg uit de veren, neteltjes plukken, en, jaja, weer vroeg Mmmm… naar bed

  Majah, sommige mensen hebben meer geld dan verstand
  kopen alles wat ze wordt aangeprezen via advertenties in de krant
  Luisteren nimmer naar gruizige groene raad
  Hebben altijd het hoogste woord, maar gebruiken zelden (of met tegenzin) de daad
  Toch, als je het eenmaal hebt ervaren, die goeie seks en die glanzende haren
  Zal je blij zijn met die groenevrouwenraad, en vervallen àl je bezwaren

  Nèè, deze wijsheden stonden niet beschreven in het groenevrouwenartikel
  Toch zijn ze wonderbaarlijk goed voor vrouwelijke organen èn testikel
  Dus hùp, vooruit met de geit, de paden op de lanen in
  En roep; jaaaa, brandneteltopjes plukken, ik heb Zin !

  Etc,

  Hansz Pint.

  • De Groene Vrouw

   Haha, prachtig! Onkruiddichter Des Vaderlands 😉

 • Marjan

  Ook lekker en gezond, brandnetelzaden door de salade, quiche, cake, koekjes enz enz. Ik oogst ze als ze nog groen zijn. Laten drogen, grote pot vullen en je hebt een mooie wintervoorraad.
  Nienke, merci voor dit heerlijke blog.

  • De Groene Vrouw

   Oh ja, goed idee! 😀

 • Wat een leuke site!
  En een goed idee wbt brandnetel. Ik heb een grote tuin en die is omzoomd met brandnetel.
  Laatst heb ik de brandnetel voor het eerst klaargemaakt zoals je spinazie klaarmaakt.
  Ik had een 3 liter pan vol met blaadjes van de toppen van de brandnetel, die heb ik heel, kort in een groentebouillonnetje gekookt. Daarna een uitje gefruit en verse knoflook, toen de brandnetel fijngesneden en een kleine 10/15 min. laten smoren, heb het een klein beetje aangemaakt met een speltbloem papje. Het was echt verrukkelijk. Een vriend van ons at en mee en vond het ook heerlijk. Het is pittiger dan spinazie en ook super gezond. Bij ons staat dit nu regelmatig op het menu!

 • Hi Nienke,

  Ik heb het gemaakt, ook meteen een kopje thee geprobeerd, mwah. Echt lekker smaakt het me niet… Maar ook John Gray (die van mannen/Mars, vrouwen/Venus) zweert bij aanvulling van mineralen oa magnesium, calcium en lithium vooral voor onze hersentjes…. Dus leve de jacht op mijn hersenfunctie van voor mijn burnout… Maar wat ik me afvroeg (ook wegens andere wildplukkerijen) – wat is het effect van Roundup op gewassen in het plantsoen? De gemeente in Amstelveen gebruikt het tot 2015, en op Wiki las ik dat het pas vanaf 2017 verboden wordt voor parken e.d.

  Al Googlend kom ik niet echt op goede informatie. Misschien weet jij iets?

  Bij voorbaat dank, groet!

  • De Groene Vrouw

   Als je ook maar het vermoeden hebt dat er ergens Roundup (of ander gif) gespoten wordt, lijkt me dat een groot rood kruis door de wildplukplannen… zorg altijd voor een schone omgeving met een schone grond (en ja, je hebt gelijk: waar vind je dat nog in Nederland…)

 • Marin

  Interessant artikel! Waar kan ik deze brandnetels het beste weg halen? Die langs de kant van de straat staan uit de natuur kunnen die ook? 😛 Mijn vriend heeft ook vaak hooikoortsklachten erg vervelend, hij heeft hier wel tabletten voor 5 mg desloratadine ratiopharm. Maar ik denk dat natuurlijke producten veel effectiever kunnen zijn.. Zelf heb ik de laatste tijd vaak en veel last van vastzittende hoest/slijm, wat zou je mij hiervoor kunnen aanraden? Of iemand anders tips voor hooikoorts of vastzittend slijm? Bij voorbaat dank!

  • De Groene Vrouw

   De brandnetels zou ik ergens halen waar je redelijk zeker bent dat
   1. de grond niet vervuild is en
   2. geen honden plassen

   Hooikoorts kun je het beste goed aanpakken – dus met gedegen advies in een consult, niet in de reacties op een blog 😀

  • Stomen met kamille, eucalyptus en munt (vers, gedroogd of in olie-vorm) helpt erg goed bij vastzittende hoest, wat ook kan is een ui in kokend water op de slaapkamer zetten voor je gaat slapen, maakt de lucht vochtig en de ui doet de rest. Met onze CV-klimaten in huis word vaak de lucht te droog wat je longen niet waarderen, (een hygrometer kan worden geraadpleegd, minimale vochtigheid in huis is 50% of > ) binnen was ophangen te drogen of een bak met water op de kachel help zo’n percentage te verhogen.

   Wat ik met brandnetel doe is soep van koken en thee van zetten erg effectief voor opname van de nutriënten. de thee kan je drogen en het hele jaar door drinken, mixen met munt is een smakelijke aanrader.

 • eh, ik maakte er tot nu toe alleen thee mee, maar dat gaat dus binnenkort veranderen. ^^

 • Laura

  mijn oma zei altijd dat het het is goed om brandnetels met blote handen te plukken omdat die prikken goed zouden zijn tegen reuma. weet jij iets daar over Nienke?

  • Jody

   mijn moeder plukte ook altijd brandnetels tegen reuma in haar handen, ze heeft geen reuma gekregen (nu 84 jaar oud, maar of het door de brandnetelpluk komt? 😉 )

  • De Groene Vrouw

   De prikken stimuleren de doorbloeding, maar het mierenzuur is ook weer een extra afvalstof die moet worden afgebroken. Ik zou het er niet voor over hebben denk ik 😉

 • Laura

  oh en ik was vergeten ..thee natuurlijk!!

 • Laura

  Toen ik klein was maakte mijn moeder altijd puree. oh ik vond dat zooo vies!! maar nu zou ik het weer willen proeven. brandnetels koken en daarna heel fijn hakken. en serveren ipv aardappelen bij vlees.

 • Meissie

  Wauw! Dat is nog eens handige info! Bedankt!
  Maar er komen dan toch 2 vragen in mij op:
  1) Prikt het dan niet in je mond?
  2) Kan je het ook (met iets) anders conserveren? Drogen? Vriezen? Of mengen met olifolie? Of verliest het zijn waardes dan?
  Grt. Bianca

  • De Groene Vrouw

   1) Nee
   2) Jawel, in alcohol, maar dat trekt de mineralen er veel minder goed uit. Brandnetelolie heeft ook zo zijn waarde, maar dan vooral uitwendig. We gebruiken het bijvoorbeeld in ons nieuwe product Bijdehand! 😀