Grijs zeezout & Jodium

Grijs zeezout & Jodium

Jodium_grijs_zeezout

Keltisch (grijs) zeezout is de beste uitvinding van de 21e eeuw (da’s een grapje. Zie je. Het bestaat al zolang de aarde er is. Haha). Het bevat tonnen mineralen die niet in wit keukenzout zitten. Maar er mist één ding.

Het is al een tijdje terug dat ik je vertelde over zout. Dat het normaal gesproken niet wit en droog is, zoals in de potjes van de supermarkt. Dat het vochtig is en plakkerig, en een beetje grijs. Van de kleideeltjes die erin zitten. En dat het, voordat wij het raffineren tot ‘keukenzout’, boordevol mineralen zit.

Eenmaal wit en droog, zijn die mineralen eruit en blijven alleen natrium en chloride over. Keltisch zeezout – ook wel grijs zeezout, Sel de Guérande of Sel gris genoemd – is dus een supermakkelijke stap om je voeding gezonder te maken en meer voedingsstoffen toe te voegen.

 

Jodium

Fantastisch spul dus, dat grijze zeezout. Maar er mist één dingetje. En dat is nogal belangrijk. Jodium. En het zit al zo weinig in onze dagelijkse voeding. Van nature komt het namelijk voor in zeevoedsel zoals zeewier, schelpdieren en bepaalde vissoorten – maar niet veel. Vroeger (niet vroeger toen je klein was maar vroeger toen we nog met speren rondliepen) kregen we het binnen door veel vis te eten en/of door jodiumrijke groenten van de aarde.

Tegenwoordig eten we het nauwelijks nog. Wanneer is de laatste keer geweest dat je een bordje zeewier at? Dat dacht ik al. Ik ook niet, overigens. Die drie flintertjes nori bij de sushiboer tellen niet, want dat doe ik niet vaak genoeg om zoden aan de dijk te zetten. Daarom zijn we het gaan toevoegen. Aan zout. Want dat krijgen we lekker veel binnen. Gejodeerd zout (jozo) vind je in potjes in de supermarkt, in brood en in veel pakjes en zakjes. Maar niet in zakken vochtig plakkerig grijs zeezout.

 

Binnenkrijgen

Je hebt ongeveer 150 mcg (microgram) jodium per dag nodig. Ben je zwanger, dan is dat 175mcg en geef je borstvoeding, dan zelfs 200mcg. Als je gewoon brood eet, krijg je per snee ongeveer 24mcg binnen (16% ADH) [1]. Ook niet heel veel dus; de rest haal je met sporen uit groenten, vleeswaren en producten waar gejodeerd zout aan toegevoegd is.

Zelfs met een normaal Nederlands dieet kom je dus al lastig aan je jodium. Maar als je grijs zeezout gebruikt in plaats van JoZo, en je ook al weinig (gewoon) brood eet – dan wordt het helemaal ingewikkeld. Zeker als je nauwelijks zeewier eet. En ik weet dat er drie mensen zijn die nu meelezen en denken “Ikke wel!“. Super voor jullie. Maar de rest van ons gewone stervelingen vindt zeewier gewoon niet te kanen. Dus dat eten we dan één keer omdat het moet en daarna verdwijnt het weer van onze radar. Per ongeluk-expres.

Jodium heb je wel nodig. Voor een goede schildklierwerking, en daarmee ook voor een goede temperatuurregulatie, een optimaal denkvermogen, een gezond zenuwstelsel en een goed lichaamsgewicht. Met te weinig jodium gaat de schildklier trager werken. Er wordt nog heftig gediscussieerd over de vraag of een teveel aan jodium de schildklier ook stimuleert om te hard te werken. Een interessante vraag, maar in de praktijk krijgt toch niemand ‘per ongeluk’ teveel jodium binnen, dus waar hebben we het over. Een tekort ligt veel eerder op de loer, en er zijn veel mensen met (trage schildklier door) een verborgen jodiumtekort.

 

Supplement?

Dus wat dan? Sommige mensen mengen gejodeerd zout met grijs zeezout (half/half). Mar als je verder geen brood eet, is dat ook niet voldoende, en bovendien verdun je ook gelijk de mineralen die wel in het grijze zout zitten.

Je kunt je eigen gejodeerde zout maken. Ik heb uitgerekend hoe dat ongeveer zou moeten. Reken vooral even mee, want zo sterk ben ik daar nu ook weer niet in (en let vooral even op het verschil tussen milligram en microgram [2]):

 • Je hebt 150-175 microgram jodium per dag nodig
 • Bakkerszout bevat 50 milligram jodium (dat is 50.000 microgram) per kg zout
 • Dat is 0,05 milligram = 50 microgram jodium per gram bakkerszout [3]
 • Vloeibaar jodium bevat 75 microgram per druppel (= 50% adh)
 • Dus om van jodiumloos grijs zeezout > bakkerszout te maken, heb je 666 druppels nodig. 20 druppels = 1 milliliter, dus 33ml jodium per kg zout.
 • Van dat zout heb je dan vervolgens 3-4 gram per dag nodig (als dit je enige bron van jodium is)

Er zijn ook mensen die Kelp (zeewier) door hun grijze zeezout mengen. Dat wordt nog ingewikkelder:

 • Kelp bevat 3777 microgram jodium per 100 gram [1] (
 • Dat is 3,777 milligram.
 • Om bakkerzout te maken (50 mg jodium/kg zout) heb je dus 13,24 x 100 gram kelp nodig = 1,324 kilo. Dat is dus een verhouding van 1,3 op 1 > met andere woorden: 1,3 kg kelp op 1 kg zeezout.

Verbeter me alsjeblieft als ik ergens een rekenfout maak, maar mij lijkt het geen fijne methode. Dit is biologie en chemie; geen spirituele ‘ik-wuif-even-met-een-blaadje-kelp-naar-mijn-zout-en-dan-is-het-wel-in-orde’– achtige situatie. Het gaat niet om het idee. Het gaat erom dat je voldoende binnenkrijgt.

En ik moet zeggen: ik ben wel van het doe-het-zelven. Maar er zijn grenzen. Ik krijg bij bovenstaande berekeningen geen lekker gevoel. Niet exact genoeg. En als je mij een beetje kent, weet je dat ik jeuk krijg van exacte hoeveelheden: ik bak zelfs mijn cake zonder weegschaal. Maar dit gaat me te ver.

Het is een leuk idee, je eigen gejodeerde zout maken. Maar ik geloof dat ik me toch maar hou bij het innemen van 2 druppeltjes per dag. Smaakt nergens naar, een klein laagje sap en het is weg. Ik ben vóór echte voeding, maar in dit geval vind ik het supplement wel zo makkelijk.

 

De vraag van vandaag:
Hoe zorg jij dat je voldoende jodium binnenkrijgt?
Vertel het ons in de reacties!

 

[1] http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-in/mineralen/#jodium
[2] http://www.eenheden-omrekenen.info/eenhedenrekenmachine.php?type=massa
[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakkerszout

 

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (103)

 • Mirjam

  Bedankt voor dit informatieve artikel. Je schrijfstijl is super en vol humor. Kun je iets meer zeggen over welke pakjes en zakjes gejodeerd zout bevatten? Zijn fabrikanten verplicht om op de verpakking te vermelden of het zout dat erin zit, gejodeerd is? Dank je wel alvast.

  • De Groene Vrouw

   Om eerlijk te zijn heb ik geen idee. De laatste keer dat ik iets uit een pakje at kan ik me niet eens herinneren…

 • Robin

  Hoeveel druppels is het advies voor een vrouw in de overgang die geen brood eet ?

  • De Groene Vrouw

   In principe gewoon 2 druppels (150mcg/dag). Hoger doseren kan nuttig zijn, maar doe dat in overleg met een deskundige.

 • Roos

  Hoi, ik heb die jodiumdruppeltjes gekocht en neem sinds een paar dagen ook 2 druppels net als jij.
  Ik bak al jaren/gebruik al jaren keltisch zeezout voor alles dus dacht oei..
  Misschien is extra jodium interessant voor mijn opgeblazen buik van de laatste 15 jaar.
  Maar ik dacht altijd dit is voor dikke mensen. Dat denk ik bij álles.
  Ik ben heel normaal slank en heb buikklachten van mensen met ‘buikvet’ tenminste alles gaat daar altijd maar over *zucht*
  En ik kan de oorzaak nog steeds niet vinden. In ieder geval het is wel ergens goed voor die jodium :)
  Mijn vraag is: er staat op het flesje 1 druppel per dag, waarom neem jij (en ik ook nog) er 2?
  Ik las ergens dat te veel jodium ook niet goed is…
  groetjes Roos

  • De Groene Vrouw

   Te veel jodium is niet goed, maar je krijgt echt niet zomaar teveel jodium. Met 1 druppel zit je (net) aan de ADH, maar de vraag is of die in Nederland wel accuraat is. En dan nog: als je een klein vrouwtje bent van 45 kg, geldt dezelfde ADH als voor een flinke tante zoals ik 😉 en dat klopt in mijn ogen niet. Met 2 druppels zit je al veiliger qua dosering dan met 1.

   Daar komt bij: vrouwen in Japan eten van nature veel(!) meer jodium dan wij, in zeewier en schaal- en schelpdieren. Ze krijgen meer dan 10x(!) zoveel jodium binnen per dag als wij. Ik ben sinds een paar maanden op advies van een bevriende therapeute zelf overgestapt naar 7-10 druppels per dag, en dat scheelt echt heel veel in mijn vermoeidheid. Daarmee kom ik nog niet eens in de buurt van de Japanse dames, maar van meer begon ik ‘s nachts wakker te liggen. Dit moet je natuurlijk niet zomaar doen, maar de één heeft echt niet dezelfde hoeveelheid jodium nodig als de ander en voor mij werkt dit heel goed. Je kunt je jodiumgehalte laten onderzoeken in de urine, dan weet je waar je aan toe bent – en dus of het nuttig is om hoger te doseren of lager.

  • Roos

   Hoi Hoi, ik ben nu zo’n 2 maanden 2 druppels aan het nemen en ben nu helemaal van de kaart sinds 2 weken. Angstaanvallen, hitte aanvallen, en sinds een week of 6 hartritmestoornissen.
   Wellicht zijn er ook mensen die alleen zeezout nemen en toch geen extra jodium moeten nemen?
   In ieder geval ik ben er nu mee gestopt…

 • Wendy

  Welke druppeltjes gebruik jij? Jodium. Groetjes Wendy

 • H.van Donk

  Ik kom hier bij toeval op deze forum omdat ik zocht naar schildklier afwijking. En zie hier jou vraag; Hoe zorg jij dat je voldoende jodium binnen krijgt.
  Sinds 2 jaar gebruik ik Keltische zeezout, daar waar geen jodium inzit blijkt nu!!!
  En sinds een mnd of 3/4 ben ik zomaar 6 kilo afgevallen, wat heeft dit er mee te maken, sinds een maand ben ik regelmatig aan de rees. Dus toch maar naar de huisarts… Bloedtesjes gedaan de hele ridel, alles goed behalve mijn schildklier die is ineens van traag naar snel gegaan..
  Dus komt het door het jodium tekort…
  Want dan ben ik lekker bezig geweest

  • De Groene Vrouw

   Dat lijkt me een wat voorbarige conclusie. Zorg dat je goede testen doet en wacht even op de uitslagen, dat zegt meer dan een beetje gokken vanaf een blog op internet 😉

  • Winkel

   je begrijpt het verkeerd, trage schildklier kan komen door jodium tekort, niet snel door jodium tekort….

 • Lien

  Oke, help! Naar aanleiding van de informatie op jouw website, ben ik jodiumdruppels gaan gebruiken. Recent las ik alleen een artikel in de Healthy waarin staat dat als ik 150g yoghurt van koemelk eet, ik al 50-100 mcg jodium binnen krijg. 40g kaas levert, volgens datzelfde artikel, al 15mcg, 2 eieren 40mcg. Nu dacht ik zelf dat jodium vooral in zeewierachtige waar zit en verder weinig in andere producten. De hoeveelheden die volgens dit artikel in yoghurt, kaas en eieren zitten, lijken me daarnaast nogal hoog. Mochten die hoeveelheden echter kloppen, dan hoef ik niet 2 druppels jodium per dag te nemen, omdat ik dan met een bakje yoghurt, een stukje kaas en 2 eieren ook al aan mijn hoeveelheid zit.
  Ik heb alleen nog nooit eerder gehoord dat zuivel en eieren zoveel jodium bevatten. Weet jij hoe dat zit?

 • Mirella

  Hoi,

  Ik klikte op de link “2 druppeltjes per dag”, maar kreeg een 404 error, page not found. Kun je mij het merk enz doorgeven van die jodiumdruppeltjes?

  Alvast bedankt.

 • Marieke

  Kunnen we die jodiumdruppels ook door het brood heen kneden? We eten vrijwel alleen maar zelfgebakken brood en gebruiken geen ‘gewoon ‘ zout maar dus alleen Keltisch Zeezout. Onze dochters vergeten de dr nu vaak in te nemen vandaar mijn vraag, groetjes Marieke

  • De Groene Vrouw

   Misschien, maar hoe garandeer je dan dat de druppels volledig verdeeld worden door het brood? Dat er niet 1 sneetje is met 3 druppels en 10 sneetjes zonder druppels? 😉

 • Hannie

  Heel gemakkelijk, ik neem iedere ochtend een glas met water, hier voeg ik wat korrels Keltisch zeezout aan toe, halve theelepel baking soda, beetje magnesium en 2 druppels vloeibare jodium.
  En zo maak ik mijn eigen mengsel zoals ik denk dat het goed is.

  Groeten,
  Hannie

 • Anna

  Maar eigenlijk… zo moeilijk is het toch niet?
  Je zegt in 1 kilo zout moet je dan 666 druppels jodium toevoegen. Nu bak ik altijd mijn eigen brood en daar gebruik ik 10 gram zout in. Dus dan zou ik 6,6 druppels moeten toevoegen aan mijn brood.
  Ik doe zelf altijd 10 druppels bij mijn brood. Wij eten wel elke dag zelfgebakken (zuurdesem) brood, maar alleen bij de lunch (ontbijt niet) dus dat lijkt mij dan toch voldoende zo?

 • Daisy

  Door de bomen het bos niet meer zien :-)

  Hier eigenlijk een klein vraagje, (als je wilt, en tijd hebt om te antwoorden)
  Op verschillende site’s en ook verschillende analyse s (via google) staat er dat keltisch zeezout wel degelijk jodium bevat.
  Dit gaat zelfs tot 150 ug jodium, voor een snufje k. zeezout (halve gram)
  (http://jessevandervelde.com/jodium-wel-goed-voor-de-schildklier-en-kelp-veilig/)

  Vraag is dus,… bevat keltisch zeezout nu wel of niet jodium, en zo ja hoeveel zou je dan moeten eten? /wanneer aanvullen.

  Alvast super bedankt,
  En zowiezo super bedankt voor je geweldig leerzame en leuke blog!
  ps.
  Ook de cadeau verpakking van een bestelling is echt super! Deed me lachten.. postbode geweest, en er stond dus een cadeautje op tafel :-) Leuk! en nog nooit meegemaakt.
  Mvg

  • De Groene Vrouw

   Nou ja, kijk. Ik schrijf hier in dit artikel dat het er niet in zit. Dus ik heb daar niet nu ineens een andere mening over 😉 Bij mijn beste informatie zit het er niet (of nauwelijks) in. Vandaar dit artikel. En in het artikel staat ook hoeveel ik denk dat je moet aanvullen. Dus alle antwoorden die ik je kan geven… staan hierboven al. :-)

   • Daisy

    Okidoki :-)
    Dan geloof ik jou , gewoon gevoelskwestie 😉
    bedankt

  • De Groene Vrouw

   Wij kiezen principieel voor supplementen met zo min mogelijk (onnodige) toevoegingen. Jouw link gaat over ionisch jodium, de werking en gebruik daarvan zijn anders maar ik heb er weinig ervaring mee en kan er dus niet veel over zeggen. We krijgen de mevrouw van Eidon na de zomer wel over de vloer voor een informatiemiddag, dus wie weet nemen we het dan op in het assortiment 😉

   • Lenie

    Ik ben benieuwd waarom de werking anders zou zijn….?

 • Stella

  ik heb een vraag! *steekt vinger in de lucht, nee niet die middelste: wees gerust*

  Ik zit nu met de volgende vraag namelijk: wil mijn baby van 7,5 maand niet iedere dag brood geven. Is die Jodium olie ook geschikt voor hem? Zo ja, hoeveel/wanneer/hoe vaak?

 • Stephanie Herlaar

  Hoi,
  Ik ben in 1980 in shock geraakt na een jodiuminfuus (was nodig ivm een aanstaande galblaasoperatie), ik ben sindsdien erg voorzichtig met jodium. Het volgende infuus, na de operatie, heb ik dan ook geweigerd al waren de artsen het daar niet mee eens. Ik ga er direct vanuit dat het niet het jodium was waar je wonden mee schoonmaakt (al krijg ik daar ook uitslag van als ik dat gebruik) en geloof ik direct dat ik nu te weinig binnenkrijg. Zou ik dan wel druppeltjes kunnen nemen? Zou ik me dan beter kunnen gaan voelen?

  • De Groene Vrouw

   Nee, het is niet de jodium van de wondjes 😉
   Of je het ook kunt gebruiken in jouw situatie zou ik even overleggen met je behandelend arts. Maar jodium in de vorm zoals wij die verkopen zit ook gewoon in voeding, dus de kans is groot dat je het wel kunt gebruiken.

 • Yvonne

  Hoi,

  Hele nuttige info. Maar even een vraagje. Ik heb begrepen dat Jodium reageert op/met metaal. Nu heb ik een beugel, en misschien vergezocht, maar zou de Jodium daarmee reageren? Het is natuurlijk maar een klein beetje en kort in je mond, maar toch. Weet jij daar misschien iets over?

  Groeten, Yvonne

  • De Groene Vrouw

   Geen idee, ik ben geen chemicus! 😉

 • Ildi

  Goed artikel! Ik heb een tijdje jodiumdruppels geslikt nav jouw info.
  Moest ik alleen onlangs mee stoppen, want ik blijk Hashimoto te hebben, en dan mág je dus geen jodium.. hmmmm…
  Heb jij hier misschien wat info over? want er is niet echt veel te vinden over Hashimoto en jodium.
  Ik mag geen gluten ( at ik al weinig, maar toch bést wel een uitdaging om ze echt te schrappen)
  geen koemelk en geen soja. (Is echt niet moeilijk)

  Maar dan rijst toch de vraag; hoe zit dat dan met dat jodium??

 • Geralda

  Weet je of je die druppels ook bij hete producten kan doen, want dan stop ik ze in mn eigengemaakte brood. Of werkt het dan niet meer. Dan weet ik zeker dat mn pubers het ook krijgen, want die pakken wel hun eigen eten en drinken, maar supplementen stoppen ze nergens in. Ik vraag me trouwens af of dat ook met druppels vitamine D gaat en vitamine C poeder. Heb jij enig idee?

  • De Groene Vrouw

   Ik weet het niet 100% zeker, maarrrr aangezien gejodeerd zout ook (juist) in brood gestopt wordt, neem ik aan dat de jodium zelf niet zomaar afbreekt onder invloed door hitte. Is er een chemicus in de zaal die dat kan bevestigen?

 • Trees Blom

  Hoi! Dank je wel weer voor je verhelderende woorden. Toen je begon met de rekensommetjes voelde ik wel lichte paniek opkomen. Gelukkig zijn er de druppels.
  Hoe zit dat met kinderen en jodium? Onze kinderen eten net als wij weinig brood. De jongste krijgt kv (met bv helaas moeten stoppen door parasieten en een op hol geslagen schildklier – iets dat nu weer onder controle is overigens).

  Ik lust trouwens niet eens jozo zout. Smaakt niet naar zout. Wel naar iets anders chemisch.

 • Melanie

  Hallo,
  Nu ik zwanger ben vind ik dit soort dingen nog belangrijker,
  maar als ik de huisdokter hier om vraag wil hij een bloed test niet doen. Ik moet maar meer brood eten. Want brood is verrijkt met jodium.
  Maar als je een een snoep verrijkt met jodium is dat toch ook niet gezonder!
  Dus als ik dat uitreken 175 microgram /75 = 2,3333 druppels
  Is dat ok bij een zwangerschap? Of houd ik het beter op brood? bah
  Melanie

  • De Groene Vrouw

   Precies wat je zegt: brood is verrijkt met jodium en dus niet de ‘noodzakelijke’ bron ervan.
   Hoeveel jodium jij moet eten, kan ik je helaas niet zeggen (want is afhankelijk van hoeveel je verder al binnenkrijgt), maar je hebt tijdens de zwangerschap in ieder geval meer nodig dan tijdens een niet-zwangerschap.

   In het artikel staat ook een berekening van de jodium-inname MET brood.
   En dat het zelfs dan nog niet zo eenvoudig is 😉 misschien kun je je arts daarmee overtuigen?
   Overigens is een 24 uurs-urine-bepaling betrouwbaarder dan een bepaling in het bloed. Hier vind je de waardes die je zou moeten hebben in de urine: http://www.liesbethoerlemans.com/2014/02/nederlandse-kinderen-door-het-rivm.html

 • Dora

  Hallo,
  Volgens CEVA (het Centre dÉtude et de Valorisation des Algues uit Frankrijk) bevat kelp ca. 433 mg. per 100 gram!
  Als je dat door het Keltisch zeezout zou willen mengen om aan hetzelfde percentage jodium te komen als er in bakkerszout zit, (50-65mg. p/kg.) zou je dus ongeveer 1,4 gram kelp per 100 gram zout nodig hebben, oftewel 14 gram per kilo.
  Of zie ik dat verkeerd?
  groet Dora

  • De Groene Vrouw

   Zoals al een aantal keer genoemd is in de reacties, kan het gehalte aan Jodium in Kelp nogal verschillen. Het CEVA gebruikt naar ik aanneem een gemiddelde, maar afhankelijk van de oogstplek en groeiomstandigheden kan Kelp dus veel meer of veel minder Jodium bevatten. Iedereen mag natuurlijk zelf doen wat hij/zij het beste acht, maar ik vind dat te ‘wankel’ om er mijn dagelijkse inname op te baseren.

   Daarnaast staat mijn eigen berekening in het artikel. Die hoeveelheid komt van NutritionData, mijn go-to-site voor het berekenen van inhoudsstoffen.

  • Stella

   Je moet het dus navragen bij de door jou uitgekozen producent. Dan ben je niet alle schommelingen kwijt, maar hebt wel die ene oogstplek/groep oogstplekken.

 • Suzanne

  Hoi Nienke,
  Je hebt me aan te denken gezet over de jodium, omdat ik al een jaar of vijf geen jozo of bakkerszout meer eet. Dus heb ik mijn bloed laten testen, jodium kon niet getest worden maar wel de schildklierfunctie (TSH). Mijn TSH blijkt 0,74 te zijn, volgens het lab helemaal goed. Eigenlijk heb ik twee vragen aan je. Ten eerste; is het aannemelijk dat is alsnog een jodiumtekort heb?
  De tweede vraag (misschien wel een beetje brutaal); hoe weet jij van jezelf dat je jodiumtekort hebt? Heb je dat getest met zo’n zelfde test voor schildklierfunctie?
  Sorry dat ik een beetje wantrouwig overkom, maar ik had echt gedacht dat ik een jodiumtekort zou hebben en nu blijkt dat niet zo te zijn. Wat klopt er dan niet?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Suzanne,

   Goede vragen! Ik zet ze op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)

  • Marielle

   hoii

   jodium kunnen ze wel regulier testen hoor, ze hebben wel lang moeten zoeken hoe :) uiteindelijk is mijn jodium via de urine getest, maar via de mesoloog wist ik al dat ik een tekort had, dus was al bezig met druppels.

   ik at al ruim een jaar geen brood en al veel langer geen jozo zout, daarnaast is mijn halve schildklier verwijderd en slik ik euthyrox.
   de gewone waarden zijn altijd goed geweest.
   ik merkte het jodium tekort doordat ik een bodemloze put had qua eten, ik raakte niet vol en was ik wel vol dan kon ik na korte tijd al weer veel eten, midden in de nacht een eetmomentje omdat ik echt giga honger had en ik viel af. (niet heel veel, kan ook niet bij mij, zoveel zit er niet aan, maar als ik afval is dat altijd een teken dat er iets niet goed is, en dan in combi met alles wat ik at, was wel allemaal gezond)

   de druppels werken goed bij mij en de kids krijgen die nu ook

 • Jouke

  Hoi Nienke,

  Ik las onlangs bij Joseph Mercola het volgende:
  “In Japan is de dagelijkse hoeveelheid jodium uit de voeding gemiddeld 2,000 tot 3,000 microgram (mcg) of 2 tot 3 milligram (mg), en er zijn redenen om aan te nemen dat dit een veel passender niveau is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg. Sommigen pleiten voor nog hogere hoeveelheden zoals Dr. David Brownstein, een arts en schrijver van het boek “Iodine: Why You Need It. Why You Can’t Live Without It”, die aanbeveelt regelmatig 12.5 milligram (mg) te nemen.¨
  Ik neem sinds ik deze blog van je gelezen heb elke dag een paar druppels, in eerste instantie 2 (225 mcg) en sinds ik Dr Mercola gelezen heb 4. Dat is nog steeds minder dan wat hij aanbeveelt, maar wel 3 keer de ADH. In zijn eigen webshop bevatten de jodiumcapsules, die hij verkoopt 1.5 mg ( dus 10 x ADH).
  Wat vind jij hiervan?

  Keep up the good work!

  • De Groene Vrouw

   Hm. Er is iets voor te zeggen, maar ook niet. In Japan eten ze ook zeewier dat ze veel beter kunnen verteren dan wij, vanwege specifieke bacteriestammen in de darmen. Niet alles wat ze daar doen kun je 1:1 overzetten naar hier. Bovendien wordt een hoge dosering jodium weer in verband gebracht met meer ontstekingsactiviteit van de schildklier bij mensen met een auto-immuunaandoening zoals Hashimoto’s (en niet iedereen die dat heeft weet dat ook van zichzelf) – aan de andere kant moet je dan veel dieper gaan kijken en niet Jodium vermijden 😉 Aan weer een andere kant zijn de ADH in het westen vaak de hoeveelheden die je nodig hebt om net-niet-ziek te worden, niet de hoeveelheden die je nodig hebt om echt gezond te zijn (vaak kun je dus best een stuk boven de ADH gaan zitten).

   Met andere woorden: een beetje meer dan die twee druppels per dag is voor veel mensen waarschijnlijk een goed idee, maar zomaar 10x zoveel gaan slikken zou ik niet doen.

 • Lotte

  Wat een interessant en verhelderend blog! Ik eet ook geen brood en niet heel verl waar xou aan is toegevoegd. Maar ik heb er nog wel ern vraag bij, misschien heb jij hier een antwoord voor. Als er bij de ingrediënten van een product zout staat is dat dan standaard met jodium? want ik heb nog nooit jodium bij ingrediënten zien staan.

  • De Groene Vrouw

   Nee, niet standaard. Er is gejodeerd zout en niet-gejodeerd zout. Ik weet niet wat er ‘standaard’ gebruikt wordt – volgens mij gebruiken alleen bakkers standaard gejodeerd zout.

 • Marjan

  Ook ik ben hier blij mee! Uit de links nog wat aanvullende info gehaald. Ik geef borstvoeding aan mijn dochtertje van anderhalf, ik zie dat voor haar 70 microgram aangeraden wordt. Maar nu ik zelf 2 of 3 druppels per dag neem, krijgt ze dan niet al voldoende via de melk? Ik neem tenminste aan dat de norm voor voedende moeders hoger is omdat je een deel via de melk weer kwijtraakt?

 • Ook interessant, als je even wat verder naar beneden schrollt in dit artikel, dan kun je ook zien welke mineralen en hoeveel ongeveer, er zitten in Himalayzout. Ik weet niet of Himalayazout enorm veel verschilt van Keltisch zout, ik vermoed van niet. Dus naast jodium krijg je nog een hele buts meer mineralen binnen.
  http://www.zoalsjijwilt.nl/vervang-je-keukenzout-door-himalaya-zout/

  • De Groene Vrouw

   … maar dat is nog steeds echt niet genoeg om in je dagelijkse jodiumgehalte te voorzien.

 • Stella

  Pasgeleden kocht ik kelp om de fytine in rijst en peulvruchten op te weken, met 1 pilletje per portie. Krijg je daarmee ook onvoorspelbare hoeveelheden jodium binnen?

 • Joyce

  Jeetje mina. Dat je steeds antwoord geeft op dezelfde vragen! Wat een geduld…..

  • De Groene Vrouw

   Niet altijd hoor 😉

 • Eva

  de jodium druppels zijn niet meer in voorraad in je webshop :( Heb je binnenkort weer voorraad?

  • De Groene Vrouw

   Ja hoor, ik zal ze even bestellen!

 • Anna

  Mag je kinderen 1x in de zoveel dagen een drupje geven? Of krijg ik deze info pas als ik dit product bij je bestel

  • Anna

   Ps mijn smileys worden er altijd af geknipt. En nu ook de tekst die na de smiley kwam: wat ik ook prima zou vinden

  • De Groene Vrouw

   Ik zou dat gewoon afstemmen op wat ze binnen horen te krijgen en wat ze nu al binnenkrijgen. Daar heb je mij niet voor nodig.

   • Anna

    Ik bedoelde eigenlijk: stel mijn zoon heeft ongeveer een halve drup per dag nodig, hoe geef je dat dan? Om de dag een drup?

 • Heleen

  Geef je die druppels dan ook aan kinderen als je alleen kookt met keltisch zeezout en je kind (6) 2 a 3 boterhammen per dag eet..?

 • Evelyn

  Hallo

  Ik vroeg me af hoe het dan zit met Himalaya-zout? Heeft dat een gelijkaardige voedingswaarde als grijs zeezout?

  • De Groene Vrouw

   Voor zover ik weet verschillen de gehalten aan mineralen wel iets, maar zit in beiden geen / niet voldoende jodium.

 • Agaath

  Ik slik altijd chlorella. Ik kan niet vinden of daar ook jodium in zit. In het lijstje zie ik geen jodium staan maar wel een paar namen die er wat op lijken zoals iodine en sodium,

  • De Groene Vrouw

   Iodine is het Engelse woord voor jodium. Sodium is het Engelse woord voor Natrium.
   En als je het niet weet wil Google nog wel eens van dienst zijn in dit soort gevallen, die is goedkoper dan ik als vertaalmachine 😉

 • Bedankt voor de informatie! Sinds een jaar of 2 eet ik nauwelijks brood meer en gebruik ik keltisch zeezout. En ik had al op internet gezocht naar info over jodium maar kon niet echt een duidelijk antwoord vinden. Hoe lang doe je in je eentje ongeveer met zo’n flesje vloeibare jodium?

  • De Groene Vrouw

   Als je het per druppel neemt?
   Grofweg is 20 druppels 1ml. 1 flesje bevat ongeveer 59ml (2 oz).
   Dus 59×20 = 1180 druppels.
   Bij 2 druppels per dag doe je er dus 1,5 jaar mee 😀

 • Het lastige van natuurlijke voedingssupplementen is dat de wetenschap niet precies weet hoeveel elk persoon precies opneemt van capsules of pillen. Zo ook bij jodium. Wel is er onderzoek gedaan dat jodium in niet natuurlijke vorm (b.v. schaal/schelpdieren) bij veel mensen slecht wordt opgenomen. Daarom adviseer ik om de jodium in het lichaam te meten. Daarna jodium innemen (bijvoorbeeld in de vorm van druppels) en dan na 2-3 maanden nog een keer jodium laten meten. Op deze manier weet je precies wat het effect is en kan je de dosis aanpassen.

  • De Groene Vrouw

   Absoluut de beste methode! Meten is altijd weten (daar weten wij alles van hè Derek 😉 ) Maar ik kan me ook voorstellen dat de gemiddelde mens niet zo’n zin heeft om alles te meten. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen denk ik. Voor iedereen die te maken heeft (gehad) met een jodiumtekort en/of schildklierprobleem is meten in elk geval essentieel.

   • Stella

    Gaat dat via de gewone bloedtest bij de huisarts?

 • Let

  Vraagje: Ik eet weinig tot geen brood.
  Heeft het nut om jozo-zout aan havermoutpap etc toe te voegen of krijg je dan weer te veel zout binnen?

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat je daar niet je jodium-ADH mee binnenkrijgt. Dan zou je 3 gram jozo per dag moeten eten…

 • Hilde

  Je schrijft ” Vroeger kregen we het binnen door veel vis te eten en/of door jodiumrijke groenten van de aarde.” Hoe zit dat met die jodiumrijke groenten van de aarde? Krijgen we die ook niet meer binnen? Welke groenten zijn dat dan?

  • De Groene Vrouw

   De bodem is op veel plekken nogal verarmd. Jodium zit niet in het standaard rijtje (kunstmest) toevoegingen. Dus de groenten krijg je wel binnen, maar de jodium is daarin ver te zoeken. Sowieso zit in groenten niet standaard een hoog gehalte aan jodium, ook niet als het wel op jodiumrijke grond geteeld wordt. Vroeger werden er daarom hele reizen ondernomen om (gedroogd) zeevoedsel te verkrijgen, door volkeren die niet van nature dicht bij de zee leefden.

   • Hilde

    Bedankt!

 • Ellen

  Ik gebruik al een tijdje de vloeibare jodium, aangezien ik inderdaad geen brood eet en alleen keltisch zout gebruik. Ik had altijd veel last van mijn borsten (onrustig klierweefsel) en dat is helemaal weggegaan sinds ik jodium inneem.

 • Marjolein

  Interessante en nuttige info! Ben ooit aan de kelp van dr vogel geweest maar er stonden zoveel waarschuwingen in de bijsluiter rondom overmaat en alleen gebruiken als je zeker weet dat… dat ik na drie pilletjes maar gestopt ben omdat ik psychisch alle “gevaarlijke” reacties al voelde optreden haha. :S.

  Leuk je rekensommetjes, lijkt op verpleegkundig rekenen, hou daar van ;). Daar mag je ook “alleen maar” een tien voor hebben uiteindelijk en kan je zelfs op blijven steken in de studie. Fouten in het echt kunnen dodelijk zijn…

  Misschien in stap 5 van de 1e versie al aan het begin nog erbij zetten dat je uitgaat van 1 kg grijs naar 1 kg bakker, anders komen die 666 duivelse druppels zo uit de lucht vallen (aan het eind van de 2e zin staat het wel, maar er staat zo veel info in dat kleine stukje tekst dat die link niet zo sterk is. Heb het zelfs zitten narekenen om het te snappen, haha (erg he?)) .

  Vooral doorrrgaan met dit soort gedetailleerde informatie!

 • Dagmar

  Ha, en toen viel het antwoord op de vraag die ik al heb sinds ik mijn eigen brood bak zomaar op mijn tijdlijn. Dankje!
  Een tijd geleden kocht ik een zak gedroogde zeewiervlokken om dat bij wijze van experiment te malen en door dingen heen te mikken, maar 1. ben ik daar nog nooit aan toegekomen, 2. ben ik nu de zak kwijt ergens in de voorraadkast (zucht) en 3. blijft dat dus natte-vingerwerk.

 • Suuz

  Ik gooi wat kelppoeder door mijn smoothie, is dat oke?? een klein theelepeltje….

  • De Groene Vrouw

   Lees de andere reacties even! Kelp is onvoorspelbaar in het gehalte aan jodium. Dus een klein theelepeltje is ‘een wuif in de richting van’. En bij dit soort dingen wil je liever exact 😉

   • Suuz

    WOoooww wat eng allemaal!

    • De Groene Vrouw

     Nou, dat valt ook wel weer mee…

 • Jessica

  YES! Dank!!!! Al lange tijd zoekende naar een goed antwoord.
  Wat een heerlijk duidelijk verhaal.
  Is dosering (druppels) voor tieners gelijk aan die van volwassenen?

  • De Groene Vrouw

   Ja!

   • Mireille

    En voor kinderen?

     • Ria

      Ik gebruik nog steeds de oude rode prik jodium om te ontsmetten (mijn idee van hoe meer het prikt hoe beter) heb er zelfs een bacaalcelcarcinoom op mijn neus mee weggekregen, maar dit ter terzijde. Het schijnt als je deze jodium op je huid smeert ter grote van een golfbal ongeveer, en de plek is na 24 uur helemaal opgenomen door de huid, heb je een jodium tekort. Verder gebruik ik jouw jodium 2 druppuls per dag.

 • Conny

  Ik doe een eetlepel zeewiersalade door het brood wat ik zelf bak (maar zelf zelden eet) . En in de ochtend en in de avond neem ik zelf 1 gevulde capsule met kelp-poeder. En natuurlijk iedere ochtend een lepeltje sole (hier zit toch ook een heel klein beetje jodium in?) Daarbij nog 4 capsules spirulinapoeder om de dag en 4 capsules chlorellapoeder om de dag hier zou ook jodium in zitten. Ik heb het laatste laten testen en het jodium gehalte is ok. Ik houd het zelf ook nog in de gaten d.m.v. de VITASTIQ (dmv acupunctuur-pen te meten met een app op je telefoon, klinkt raar maar het werkt)

  • De Groene Vrouw

   Nee, want sole maak je van grijs zeezout. En daar zit dus geen jodium in. De capsules zeewier zou ik even goed checken om te kijken of er niet te weinig (en ook niet teveel) jodium in zit, want dat kan nogal variëren. Soms moet je gewoon rekenen en niet op de gok 😉

 • Brenda

  Ik wist niet dat er jodiumdruppels bestaan die je in kunt nemen.
  Wij gebruiken kelptabletjes voor de dagelijkse jodium behoefte.

  • De Groene Vrouw

   Het gehalte jodium in Kelp kan nogal varieren. Ik heb les gehad van een schildklierspecialist die om die reden ook liever de druppels gebruikte dan kelptabletten.

 • Ellen

  Interessant! Wij gebruiken oerzeezout gemalen van de Tuinen. Het is niet grijs maar ook niet geraffineerd en bevat nog alle van nature aanwezige mineralen. En wel gewoon strooibaar.
  Hoeveel jodium hebben kinderen nodig? Geef je je kinderen ook druppels? Welk merk is aan te raden?

  • De Groene Vrouw

   Ja, maar dus geen jodium 😉
   Ik geef mijn kinderen ook druppels. Het merk dat ik gebruik staat in de links.

 • Femke

  Interessant artikel. Ivm schildklierproblemen ben ik me meer gaan verdiepen in voeding en de relatie tot de schildklier. Maar door alle schildklier organisaties wordt het eten van kelp (en volgens mij ook spirulina) afgeraden omdat het jodium erin blijkbaar een heftige autoimmuunrespons kan veroorzaken waardoor de schildklier volledig stil kan komen te liggen.
  Ik ben nu wel erg benieuwd naar jouw gedachten hierover. 😉

  • De Groene Vrouw

   Ja, bij mensen die al een schildklierprobleem hebben (Hashimoto’s, dat is eigenlijk een auto-immuunziekte) kan teveel jodium een immuunrespons triggeren. Maar ze hebben net zo goed jodium nodig. Kelp is onvoorspelbaar voor wat betreft, omdat het gehalte jodium nogal kan variëren. Daarom geef ik ook liever de druppels (en dan weinig, gewoon 1-2 per dag), dat is exacter.

   • Femke

    Dus in mijn geval: weinig brood. Hooguit twee per dag. In de ochtend eet ik wasa zuurdesem crackers (geen idee of daar jozo inzit) en hooguit één keer per week eten uit een pakje. Dan kom ik dus jodium tekort? Maar in verband met schildklier beter aan de veilige kant blijven, dus één druppel per dag??

 • Lydia Carels

  Wauw! Wist ik niet, thx! Maar welk jodium neem je dan in? Wat je ook op wonden zou deppen?

  • De Groene Vrouw

   Nee. Het staat in de links 😉