Het Vis(olie)dilemma

Het Vis(olie)dilemma

Visolie

Het blijft lastig. Je hebt visvetzuren nodig, maar de zeeën zijn overbevist. Keurmerken zijn ondoorzichtig en als je niet zo van vis houdt en kiest voor visolie, weet je het al helemaal niet. Ik schreef er al eerder over: vis eten kan niet meer zonder eerst onderzoek te doen en zelf goed te blijven nadenken. Maar het blijft lastig.

 

Duurzaam of gezond?

Want natuurlijk wil je een zo gezond mogelijke aarde achterlaten voor je (klein)kinderen. En dus ‘mag’ je geen vis eten, want de zeeën raken leeg en kweekvis is al helemaal één grote vervuilingsbende (waarover later meer). Dus schrapte je een tijd lang alle vis van het menu – het hielp dat je er toch al niet zo van hield, maar je deed het toch vooral voor de Aarde. En het Milieu. Enzo.

Maar er zijn ook de andere berichten: je hebt vis nodig. Omega-3-vetzuren. Sterker nog, 80% van het brein is opgebouwd uit het Omega-3-vetzuur DHA – om maar eens iets te noemen – dus het is enigszins belangrijk om dat ook in je dieet te hebben. En dan gaat het ineens niet meer om je (achter) kleinkinderen, maar om jezelf en je eigen kinderen. Want het zou toch wel fijn als jullie ook een beetje gezond konden blijven. Dus het dilemma blijft: moet je je eigen gezondheid (en die van je kinderen) opofferen om de visstand te redden – of moet je het leven in de zee opofferen om zelf gezond te kunnen blijven?

 

Duurzaam én gezond

Gelukkig ben je niet de enige die met dit probleem worstelt. En als er maar genoeg mensen zijn die zich hier bewust van worden, komt er vaak vanzelf iemand met een oplossing.

Er komt bijvoorbeeld steeds meer duidelijkheid over welke vis je wel en niet kunt eten. Vissers, producenten, verkopers en consumenten werken samen met de overheid om meer duidelijkheid en betere richtlijnen op te stellen. En ze zijn er echt: vissers die de zee niet willen leegvissen voor zoveel mogelijk winst, maar het beste voor hebben met de aarde. In de nieuwste les (Vlees/Vis/Vegetarisch) van de Basiscursus Positive Eating zit bijvoorbeeld een interview met Barbara, die op harder vist en zich inzet voor het initiatief Goede Vissers.

Ook de wereld van de keurmerken wordt steeds helderder, en de regels strenger. Van het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) werd bijvoorbeeld vroeger nog wel eens gezegd dat het niets voorstelde, maar tegenwoordig is het het strengste keurmerk op de markt. Er zal heus, als je goed zoekt, nog wel iets op aan te merken zijn. Maar persoonlijk denk ik: je moet ergens op kunnen vertrouwen, anders is het niet leefbaar. Wil je meer weten over keurmerken en duurzaamheid? Dit is een goed artikel!

 

Slechte keuzes & Alternatieven

Er zijn een aantal keuzes die anno 2016 echt niet meer kunnen (en vorig jaar eigenlijk ook al niet, maar ja, wist jij veel). Kweekvis bijvoorbeeld. Dat kan dus echt niet meer. Heeft eigenlijk nooit gekund. Koop je netjes biologische eieren omdat je die kooikippen zo zielig vindt… dat is bij de meeste kweekvis niet veel beter. In veel te kleine bassins zwemmen veel te veel vissen in hun eigen uitwerpselen. Ze krijgen eten dat ze niet horen te eten en vanwege alle infecties die ontstaan krijgen ze standaard antibiotica toegediend, die vervolgens weer in het oppervlaktewater terecht komt.

Zaken als Pangasius of niet-biologische kweekzalm kun je dus beter echt laten liggen. Gelukkig zijn er ook kwekerijen waar het een stuk beter aan toe gaat. In Scandinavië wordt zalm op biologische wijze gekweekt, in bassins die het leven in het wild zo goed mogelijk benaderen. Er wordt nagenoeg geen antibiotica gebruikt, de vissen eten wat ze in het wild ook zouden eten en de kwekerijen vormen geen belasting voor het milieu. Een prima bron van kweekvis, dus.

Niet-gecertificeerde vis is ook geen goede optie. En het gaat sneaky, kan ik je vertellen. Ik heb ook wel eens een zak zalm in mijn karretje gegooid waar geen keurmerk op bleek te zitten – terwijl de kleinere verpakking van hetzelfde merk wél een keurmerk had. Of een blik tonijn zonder keurmerk, terwijl een vergelijkbaar blik van een ander merk wél MSC-gecertificeerd was. Als je verse vis koopt wordt het helemaal ingewikkeld – bij het visschap van de supermarkt zag ik helemaal geen MSC-keurmerken, en bij de visboer moet je die man maar op zijn woord geloven.

Ik koop dus weinig verse vis. In restaurants kun je er nog om vragen, maar ook daar zul je de ober moeten vertrouwen en ik weet niet zeker of dat altijd kan. De diepvries is mijn beste vriend en soms wat vis uit blik (en nee, dan maak ik me niet druk over BPa). Maar in ieder geval altijd met keurmerk. Een goed alternatief vind ik kabeljauwlever: smaakt niet vissig, heeft een keurmerk en is eigenlijk een afvalproduct van de vangst van kabeljauw voor consumptie. Je eet dus het hele beest en zorgt dat er minder verspilt wordt, terwijl jij met 1-2 blikjes per week al aan je Omega-3-inname zit.

Plantaardige Omega-3 is lang niet altijd een goede optie. Natuurlijk wordt er geroepen dat Lijnzaad, Chiazaad en Hennepzaad ook Omega-3 bevatten. En dat doen ze ook, maar ze bevatten alleen de vorm ALA. Hartstikke gezond, en dat moet je ook vooral blijven eten. Maar het is niet hetzelfde als de visvetzuren EPA en DHA. In je lijf moet ALA namelijk eerst nog worden omgezet naar DHA, en die omzetting is bij veel mensen niet optimaal. Dan moet je dus een borrelglas Lijnzaadolie per dag naar binnen werken voordat je genoeg DHA aanmaakt, en dat zie ik nou niemand doen. Dus hoewel ALA hartstikke gezond is, is chiazaadolie of welke andere vorm van ‘plantaardige omega-3’ gewoon geen goed alternatief voor vis.

 

Eindelijk: duurzame visolie!

Als je ook nog eens niet zo heel erg van vis houdt, wordt het nog lastiger. Want hoe vind je een soort die én duurzaam is, én schoon, én niet zo smerig? De meeste mensen eten dan ook veel te weinig vis. Ter referentie: je hebt ongeveer 2-3 gram ALA en 450 mg EPA/DHA per dag nodig – dat is 1-2x per week vette vis en dan nog af en toe een eetlepel van die plantaardige Omega-3.

Omdat we dat allemaal niet redden, stappen we massaal over op visolie. Maar daar is de zaak niet veel beter. Ook hier blijkt veel olie:

  • afkomstig te zijn uit volstrekt niet-duurzame visserij
  • gemaakt te worden van vis die wordt gevangen in vervuilde gebieden
  • verkeerd te worden behandeld en niet vers te worden verwerkt (of sterk wordt verhit), waardoor de kwetsbare Omega-3-vetzuren worden beschadigd en je er dus niets meer aan hebt

De Keuringsdienst van Waarde heeft een uitzending waarin we zien hoe verschrikkelijk het gesteld is met sommige visserijen. Dat is niet iets waar je aan mee wilt werken… in elk geval niet iets waar wij aan mee willen werken.

 

Verbetering van het assortiment

Man man man. Wat een zoektocht. Niet alleen voor jullie, maar ook voor ons. Zo bleek één van onze visolie-merken (Minami) weliswaar prima producten te hebben, maar wél te werken met niet-duurzame visolie. Dat willen we niet, dus dit merk verdwijnt uit onze shop (dus op=op!).

We bieden voortaan alleen merken waarvan we weten dat ze zo duurzaam mogelijk werken. En daar hebben we een prachtige nieuwe aanvulling in: het merk Arctic Blue, dat echt duurzame visolie biedt.Arctic Blue is een nieuw merk dat zo duurzaam mogelijk werkt. Het heeft een aantal prachtige producten in het assortiment:


MSC gecertificeerde visolie
Arctic_Blue_MSC_Visolie uit kabeljauwlever. Deze visolie is gemaakt van duurzaam gevangen (MSC-gecerticeerde) Kabeljauwlever uit de Poolcirkel (Noord-Noorwegen). Binnen 1 dag wordt de vis vanuit het water verwerkt tot visolie (en consumptievis, want zoals ik al zei is de kabeljauwlever een bijproduct van de consumptievangst).

Dat betekent een extreem verse visolie en daarmee heeft het geen, ik herhaal GEEN vieze oprispingen. Die blijken namelijk een kenmerk te zijn van oude visolie… Ook voor mensen met een histamine-intolerantie is deze olie over het algemeen goed geschikt, omdat er door het zorgvuldige productieproces zo min mogelijk biogene aminen in de olie zit. De capsules zijn niet al te groot en hebben een prettige vanillesmaak.

 

Biologische zalmolieArctic_Blue_Bio_Zalmolie komt van biologisch gekweekte zalmen uit Scandinavië. Die van hierboven inderdaad, waar de leefomstandigheden zoveel mogelijk lijken op die in het wild, en waar weinig tot geen antibiotica gebruikt wordt. De biologische certificering garandeert de kweek van biologische zalmen onder dusdanige omstandigheden (bijv. schone fjorden), dat verontreiniging moeilijk kan plaatsvinden.

Deze zalmolie heeft eveneens geen oprispingen en is ook geschikt voor mensen met een histamine-intolerantie. Deze capsules zijn niet op smaak gebracht met vanille, en smaken eigenlijk eh, nergens naar. Het gehalte aan Omega-3-vetzuren is in de zalmolie iets lager dan in de visolie, en het is dus vooral geschikt voor mensen die al regelmatig vis eten en die hun Omega-3 inname wat willen aanvullen.

 

Veganistische algenolieArctic_Blue_Vegan_Algenolie is een product uit algen en heeft een hoog gehalte aan het Omega-3-vetzuur DHA. Ik heb zelf altijd beweerd dat het probleem bij algenolie is dat er geen EPA in zit, maar dat blijkt iets anders te zitten. Algen bevatten van nature geen EPA, dus een olie met EPA is in een laboratorium in elkaar geknutseld. Bovendien gaat de omzetting van DHA naar EPA in je lichaam veel makkelijker dan die van ALA > DHA. Dus als je voldoende DHA binnen krijgt, ben je al een heel eind.

De algenolie is veganistisch (ook het omhulsel) en dus geschikt voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken, maar wel hun Omega-3-gehalte omhoog willen brengen. Wat, in alle eerlijkheid, vaak hard nodig is in een volledig plantaardig dieet. De algenolie bevat verder het hoogste gehalte aan DHA van alle Arctic Blue-producten.

 

AB_infographic_Nederlands_MSC

En… we blijven Nederlanders, dus misschien is het mooiste pluspunt van Arctic Blue nog wel dat het heel vriendelijk geprijsd is 😉

Wij zijn dolblij met deze aanvulling in ons assortiment!

 

Winnaars prijsvraag Groen Blaadje

In het Groen Blaadje stond deze week een prijsvraag voor de Arcti Blue-producten:
Waar staan de letters MSC voor? Het antwoord is natuurlijk Marine Stewardship Council!

Gefeliciteerd Hilde B. en Marjolein J. , jullie hebben beiden een pakket gewonnen met alle drie de Arctic Blue producten. Wat zullen jullie gezond worden! 😉

 

De vraag van vandaag:
Eet jij voldoende vis, of pak je toch liever een capsule?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (57)

  • Isabel

    Getver, dit is wel een beetje deprimerend… Ik ben zelf, zoals ze dat met een mooi woord noemen, pescetarier, dus ik eet veel vis. En ik vind het ook super lekker, ik kan het elke dag wel eten. Jammer dat het ons zo moeilijk gemaakt wordt door de industrie om een te eten zonder dat we onzelf en de aarde langzaam doodmaken. Dat zou echt makkelijker moeten.

  • Judith Rof

    Beste Nienke,

    Als eerst complimenten voor je Poepdokter boek! Leuk om Marijke haar onderbroeken verhaal weer eens terug te lezen, die blijft bij iedereen hangen.

    Wat is je bron dat Minami gebruik zou maken van niet-duurzame visolie? Minami (Vitals) spreekt dit tegen. Ik ben nieuwschierig omdat ik dit als natuurdiëtist vaak voorschrijf en het daarnaast ook aan mijn eigen kids en mijzelf geef.

    Gezonde Groet, Judith Rolf

    • De Groene Vrouw

      Ze hebben geen MSC-certificaat, dat is het belangrijkste. 99% van de ansjovis en sardinevangst gebeurt in de kustwateren van Zuid-Amerika. Het enige bewijs voor duurzaamheid dat ik heb kunnen vinden is hun eigen claim – maar geen onderbouwing daarvan, en niet MSC-gevertificeerd dus. Tsja. Dan moet je het maar invullen zoals je zelf denkt dat goed is, en voor ons is dat op dit moment om het uit het assortiment te halen ten faveure van merken die iets beter hun best doen om aan te tonen wat ze claimen :-)

      Ik zie nu wel het EMAS certificaat (daar hebben ze het eerder niet over gehad), daarvan zou ik dan even moeten uitzoeken wat het precies inhoudt (er zijn nogal veel ‘zelf opgezette’ certificaten, dus dat moet je dan eerst weer eens nagaan voordat je daar iets zinnigs over kan zeggen).

      • Judith Rolf

        Dank voor je antwoord!

        Dit is de link die Vitals geeft n.a.v. de vraag: http://www.minami-visolie.nl/ecologisch-verantwoord.html. EMAS kan worden gebruikt als aanvulling op een ISO 14001-certificaat. De belangrijkste toevoeging is het milieuverslag en de verificatie ervan door een onafhankelijke verificateur. Daarnaast doet de verificateur ook een nadrukkelijke uitspraak over de naleving van wet- en regelgeving in een schriftelijke verklaring. Leuk vak hebben wij toch, Ik vermaak mij alweer een hele ochtend met visolie en de kwaliteit!

        • De Groene Vrouw

          Ja, maar ook lichtelijk vermoeiend. Had ik het net helemaal uitgezocht, komen ze met nieuwe informatie – kan ik weer overnieuw beginnen. En hoe moet je als relatieve leek nou nog informatie van een leverancier op waarde schatten? Het is niet alsof ik tijd over had ofzo… #tureluurs 😉

  • Ulrike

    Beste groene vrouw, in alle algenoliecapsules die ik kan vinden, zit ook zonnebloemolie. Weet je misschien waarom dit is toegevoegd? Ik dacht dat zonnebloemolie een omega 6 olie is die beter vermeden kan worden? Ik weet natuurlijk de verhouding van beide oliën in de capsules niet, maar zijn ze dan wel geschikt om de totale verhouding van beide omega’s positief te beïnvloeden? Groetjes Ulrike

  • Mar

    Sinds gisteren slikt mijn dochtertje (7) visolie tabletten…althans kauwt.
    Maar had vanmorgen opeens last van oranje olieachtig ontlasting en natte oranje scheetjes.
    De visolie is afkomstig van de g&w en is van El Mare.
    Had jou artikel nog niet gelezen 😉

    Je bent geen helderziende dus of ze op een ander merk wel goed reageert weet jij ook niet.
    Heb je hier eerder wat over vernomen? En ligt het aan de olie van dit merk?
    Het lijkt mij dat ze nu alle olie gewoon uit poept.

  • Ludo van de Wiel, Arctic Blue

    Bovenstaande vernieuwde infographic over de herkomst en productie van de visolie is nu nog duidelijker en helemaal onderbouwd en ook te downloaden (of te verspreiden) op http://arctic-blue.com/infographic-msc/

    • Anne

      Is het een idee om de Artic Blue ook in flesjes te stoppen zodat het aan dieren kan worden gegeven? De capsules zijn voor mijn katten veel te hoog gedoseerd en bovendien vrees ik dat ze ook dat ze geen capsules gaat eten die naar vanille ruiken en smaken. Ze zijn dol op visolie en ik zou ze heel graag ook de duurzame variant willen geven. Ik ben zelf erg tevreden over Artic Blue, de vanille smaak went binnen een week. 😉

      • Ludo van de Wiel, Arctic Blue

        Hoi Anne, goed idee. Ik zal eens kijken hoe ik eea met flesjes kan organiseren. Voorlopig kun je voor de katten de capsule opensnijden. het vanille smaakje zit namelijk in het omhulsel en niet in de olie zelf. grt, Ludo

  • Esther

    Interessante info. Je vergeet wel een belangrijk punt te melden, namelijk dat de meeste (vooral vette) vissen vol zitten met lood, plastic en andere giftige stoffen.

    • De Groene Vrouw

      Nee hoor, dat staat er wel :-) (in elk geval in het stuk waarnaar ik link).
      En dat is ook het mooie van Arctic Blue: gevist in de schoonste zeeën :-)

  • Anne

    Je hebt me overtuigd! Ik heb bovendien ook nog gewrichtsklachten. Bovendien eet ik min of meer vegetarisch, niet heel strak in de leer maar toch… vis eet ik zo’n drie keer per jaar hooguit. Ik moest wel even slikken toen ik vandaag voor het eerst de blauwe versie slikte… De komende tijd maar een kleine overdosis want dat ik een tekort heb aan omega 3 weet ik haast wel zeker…

  • Julia

    Ik zou het volgende willen vragen – ik gebruik al jaren de producten van Minami, voor mijzelf en mijn kinderen, en ben ook zeer tevreden over. Wat ik destijds belangrijk vond bij mijn keuze van Minami is juist dat zij milieu / ecologisch verantwoordelijke producten leveren. Het staat ook op hun website, de wijze van productie etc. Er staat bijvoorbeeld letterlijk “Onbedreigde vissen:
    ook worden er uitsluitend kleine, onbedreigde vissen zoals ansjovis, makreel en sardine gebruikt. Kleine vissen blijken keer op keer het minst vervuild te zijn. Bovendien is de vis afkomstig uit de onbezoedelde wateren rond Antarctica. ”
    Dus mijn vraag is – waar komt jouw informatie vandaan dat zij niet duurzame vis gebruiken voor hun producten?
    Want voor mij geldt op een bepaald moment ook – je moet ergens op kunnen vertrouwen, anders kun je helemaal niets meer eten.
    Ben erg benieuwd naar jouw antwoord! :)

    • De Groene Vrouw

      Dat was ook onze motivatie voor het opnemen van Minami (in eerste instantie). Hier lees je er meer over: http://blog.msc.org/articles/the-rise-of-sustainable-supplements

      Kijk, het is niet mijn gewoonte om een bedrijf af te kraken – zoals gezegd is de kwaliteit van de producten prima – maar dit is voor ons wel een motivatie om het merk uit ons assortiment te halen en te kiezen voor iets waar we 100% achter kunnen staan.

      • Julia

        Bedankt voor je antwoord. Ik zal me beraden of ik bij Minami blijf. Ik heb net de samenstelling van jouw nieuwe product Arctic Blue bekeken, en ontdekt dat het veel lager gedoseerd is (dan bijvoorbeeld Minami) wat ook gelijk de prijsverschil verklaart. Voor minder betaal je minder. Normaal gesproken :) Ik heb het nu niet over het milieuaspect maar over de gebruiksvriendelijkheid, is namelijk veel lastiger om bijvoorbeeld bij kinderen 2-3 keer meer capsules te laten innemen. En in de yoghurt doen werkt misschien elders maar niet bij ons!
        Bovendien kun jij veel beter beoordelen of jouw inside – information wel klopt, ik kan het helaas helemaal niet. Dus zal ik op mijn eigen oordeel moeten afgaan, wat jij ook doet. Wat deze website trouwens anders en leuk(er) maakt dan vele anderen :) Keep up the goed work 😉

        • De Groene Vrouw

          Je zou kunnen overwegen om te kiezen voor één van onze andere producten natuurlijk :-)
          Rainbow Trout olie of Mollers levertraan zijn vloeibaar met een frisse smaak. Arctic Blue komt zelf binnen niet al te lange tijd ook uit met een product dat een fruitsmaak heeft, dus keuze genoeg (maar ik kan hem inderdaad niet voor je maken)!

  • Linda

    Graag hoor ik van je hoeveel capsules Arctic Blue MSC Visolie je dagelijks “moet” nemen.

    • De Groene Vrouw

      Dat is afhankelijk van je eigen vis-inname!
      Je hebt dagelijks 450mg EPA/DHA nodig.
      Eet je een beetje vis (zeg 1x in de week ongeveer), dan is 2 caps/dag (van de blauwe verpakking) waarschijnlijk voldoende. Dat is ook de standaard onderhoudsdosering.

      Eet je helemaal geen vis en is dit je enige bron van EPA/DHA, dan moet je de dosering iets verhogen; in 2 caps zit 336mg Omega-3 waarvan 280mg EPA/DHA. Ik zou dan dus 3 capsules per dag nemen (het is nooit exact science). Wil je een eerder opgebouwd tekort aanvullen, dan slik je tijdelijk nog wat meer en ga je daarna terug naar de onderhoudsdosering.

  • Anne

    Ik heb de visolie capsules besteld, maar kun je ze gewoon innemen met water? (stomme vraag misschien, maar het staat er niet op, wel dat het vanille smaak is, maar dat proef je toch niet als je ze meteen inslikt?)

    • De Groene Vrouw

      Ja hoor, gewoon met water :-)

  • Ilja

    Ben je bekent met de VISwijzer? Die helpt je per vis én vangsttechniek te kijken of het wel verantwoorde vis is. Met een handig kleurcode systeem (rood, oranje, groen)
    En tegenwoordig zelfs als handige app te installeren op je telefoon.

    • De Groene Vrouw

      Staat in het artikel waarnaar verwezen wordt :-)

  • Niels Dubbeld

    Hi, ik vraag me af waar al die waarden vandaan komen. Ik bedoel is het echt wel modig? Er zijn zo veel mensen die helemaal nooit vis eten en die kunnen prima gezond zijn! En als je brein voor 80% uit omega drie is opgebouwd waar kwam dat dan vandaan? Zeker als je geen of heel weinig vis eet?
    En algenolie is voedsel voor de vissen en hier roven we belangrijke stoffen weg uit het begin van een voedsel keten! Ook niet echt duurzaam lijkt mij.
    We kunnen gewoon echt niet allemaal vis eten….

    • De Groene Vrouw

      Ik heb al veel geschreven over vis en visolie op het blog; meer vind je in de Basiscursus Positive Eating en nog meer in mijn afstudeerscriptie die ik nog wel ergens heb liggen. Ik ga al die informatie niet herhalen maar je kunt er niet omheen: je hebt omega-3-vetzuren nodig, hoe je het ook wendt of keert. En dat is lastig in een wereld waarin de visstanden tanende zijn. Wat een dilemma. Oh wacht… daar ging dit artikel ook over 😉

  • Elisabeth

    hoi Groene vrouw,
    allemaal leuk om te lezen, Artic Blue, maar ik hou het toch liever op Blue Ice, Green Pasture, gefermenteerde levertraan…..

    Verder ben ik er ook nog niet over uit of je kweekzalm beter kunt laten staan, t zou jammer zijn, ik vind het heerlijk, de visboer heeft mij verteld dat er bijna geen antibiotica in de Noorse kwekerijen gebruikt wordt. Maar ja, dat zou ik ook zeggen als ik visboer was, de panga filets raadde hij af, heb hem nog gevraagd waarom hij die trouwens wil verkopen, ja omdat de klanten er zoveel naar vragen. Overigens ken ik een tarbotkweker die GEEN antibiotica gebruikt in zijn kwekerij. In Zeeland.
    Hoe zit het precies met teunisbloemolie? Dat is toch al omgezet of zo??

    • De Groene Vrouw

      Op welke vraag wil je het liefste antwoord? 😉

      Ik ben afgestapt van Green Pasture, voornamelijk omdat:
      – de gehaltes aan inhoudsstoffen erg variëren
      – het vreselijk is voor mensen met een histamine-intolerantie (en lang niet iedereen dat weet)
      – ik er niet vanuit kan gaan dat de Omega-3 die erin zit niet beschadigd is (daar kan niemand mij antwoord op geven)…
      Vermoedelijk is het geen slecht product maar ik kan er niet meer 100% achter staan, dus wat er nu bij ons in de shop staat is het laatste van dit merk, helaas.

      Ik denk dat voor wat betreft de kweekvis je niet je visboer moet geloven maar de (redelijk) objectieve informatie van het bio-keurmerk. Zoals het bio-keurmerk op deze biologische kweekzalm.

      Teunisbloemolie is GLA, een Omega-6-vetzuur dat inderdaad al is omgezet uit linolzuur. Dat laatste krijgen we doorgaans veel te veel binnen, het eerste veel te weinig, en ook die omzetting kunnen we niet altijd goed zelf maken, dus kan het verstandig zijn dat erbij te gebruiken. Het zit bijvoorbeeld al kant en klaar in Eye Q (niet in GreenPastures).

  • Inge Leonora-den Ouden

    Wij eten graag vis! Mijn man komt van Curaçao, waar de vis zo uit de zee via de pan op het bord komt. Hij bakt ‘t liefst verse vis, van de markt. Graten maken gebakken vis nog lekkerder … dus kopen we als ‘t kan de stukken kabeljauw die overblijven nadat de filet er is afgesneden. Visverkopers blij: ze kunnen alles van de vis verkopen. Wij blij: goedkope en lekkere stukken vis! Alleen weten we helaas niet of die vis wel verantwoord gevangen is.

  • Elisabeth

    Ik slik krill olie… is toch ook een algje of zoiets? Of een klein diertje… weet het niet precies, maar schijnt ook goed opneembaar te zijn en niet erg vervuild.

    groetjes Elisabeth

    • Ludo van de Wiel, Arctic Blue

      http://www.nutraingredients-usa.com/content/view/print/1161147

      Het laatste inzicht is dat de EPA en DHA uit krill olie precies hetzelfde effect heeft in je lichaam als visolie. Het nadeel echter van krill olie is dat het weinig EPA/DHA bevat per capsule en dat het daarmee heel duur is. Het feit dat de krill garnalen wordt gevangen bij de Zuidpool draagt daar aan bij … vervuild zijn ze niet trouwens.

  • M.B.

    Bedankt voor de heldere uitleg in het artikel, ik ben blij om te lezen dat het MSC-keurmerk wel betrouwbaar is, ik wist het niet zeker, maar dat maakt het boodschappen doen weer wat makkelijker!

    Mijn kindjes (5 en 9 jaar) krijgen nu twee maanden elke avond een lepel Levertraan (Mollertran, jaja, uit de shop ;)) In eerste instantie kreeg ik vieze gezichten, maar de oudste krijgt nu de tutti frutti-smaak en de jongste heeft liever de citroen-smaak, geen enkel probleem meer!

    Ik heb gekozen voor levertraan, omdat de kinderen allebei ook een behoorlijk Vitamine D-tekort hadden en ik dacht dat levertraan dat beter aanvult dan de andere visolie (capsules), heb ik dat inderdaad goed begrepen?

    Ik kijk net trouwens nog even in de shop bij de omschrijving en ik zie nu ineens dat ik de flessen in de koelkast moet bewaren, oeps… :S Ze staan bij mij gewoon op het aanrecht, ik hoop niet dat ik ze nu weg kan gooien?

    Ik was heel benieuwd of ik iets aan de kinderen zou merken nu ze levertraan krijgen, het vitamine D gehalte heb ik nog niet laten controleren, dus daar kan ik niet niks over zeggen, voor de algemene weerstand is misschien ook wat te kort om daar iets te merken. Maar mijn oudste zit al lang met periodes niet zo lekker in haar vel, en ik vind haar de laatste weken echt veel opgewekter. Dat kan natuurlijk aan veel dingen liggen, maar ik heb het gevoel dat ze echt baat heeft bij de olie.

    • De Groene Vrouw

      In Mollers zit 100% van de ADH aan vitamine D. Dat is niet genoeg om een groot tekort aan te vullen (tenzij je tijdelijk een wat hogere dosering geeft), maar wel meer dan de andere visolie inderdaad :-)

      Zelf varieer ik een beetje; de ene keer Mollers en de andere keer Arctic blue met een losse vitamine D.

      • M.B.

        Ze zaten allebei rond de 20 qua vitamine D waarde, dus echt erg laag. Ik heb ze een stootkuur gegevens (door de dokter voorgeschreven) en ik probeer nu met de levertraan én door voeding (vis, kabeljauwlever, ghee, etc) het gehalte verder op peil te krijgen/houden.

        En wat mij betreft mag de zon ook z’n werk weer een beetje gaan doen 😉

  • Natalia

    Bedankt voor het artikel! Twee vragen: op 1 merk na zijn verder de visolie merken okee? Kijkend naar hoe met de vis wordt omgaan. Tweede vraag: kan dit merk ook voor jonge kinderen?

    • De Groene Vrouw

      Ja en Ja.
      Wel is het zo dat we uiteindelijk altijd moeten afgaan op de informatie van de leverancier / producent; daarom dachten we ook dat Minami in orde was. Uiteindelijk bleek dat (met inside information…) niet zo te zijn. Maar ja. Wat moet je dan? We weten in elk geval dat olie uit Scandinavie (Mollers, Viridian) vaak beter is dan uit Peru, maar dat ook bepaalde olie uit Peru wel weer goed gecontroleerd schijnt te zijn (Eye Q). In ieder geval, zoals je merkt: if we know better, we do better :-)

  • Christine

    Wow…. Goed om weer meer inzicht te krijgen. Ik blijf toch nog met een grote vraag zitten… Er zijn toch volken genoeg die nooit vis zien laat staan eten omdat ze gewoon niet in de buurt van de zee zitten. Misschien af en toe een visje uit de rivier maar twee keer in de week vis eten lijkt me dan zo onwaarschijnlijk. Hebben we echt zo veel nodig?

    • De Groene Vrouw

      Je hebt niet 2x per week vis nodig, je hebt dagelijks het equivalent van 450mg EPA/DHA (en 2 gram ALA) nodig. Die volkeren waar jij het over hebt haalden dat:
      – uit andere bronnen, die wij hier nu nauwelijks nog gebruiken (zoals rauwe melk van alpenkoeien die gras en kruiden hebben gegeten)
      – uit insecten en/of eieren van wilde vogels
      – uit ruilhandel: er werden/worden hele reizen ondernomen om gedroogd fruit te ruilen voor gedroogde zeevruchten

      Dus alles bij elkaar heeft ieder volk zijn eigen bronnen van Omega-3-vetzuren, en is vis(olie) voor ons als ‘kustvolk’ gewoon de meest optimale en makkelijkste manier.

      • Christine

        Helder, dank je wel!

      • Lizzy

        En wat als je 2x per week wild eet? (ik zit bij de bron in de belgische ardennen) . Hier zou naar het schijnt ook meer omega 3 inzitten. Heb je dan nog vis(olie) nodig ?

        • De Groene Vrouw

          Ja, daar zou ook Omega-3 in moeten zitten, maar helaas weet ik zelf niet hoeveel dat is…

  • Ilona

    Is dit ook geschikt voor zwangere vrouwen?

    • De Groene Vrouw

      Ja, goed dat je het zegt! Alle producten van Arctic Blue zijn hoog in DHA en dus heel geschikt voor zwangeren of voor babies/kinderen (capsule openknippen en mengen met iets).

  • Mo

    Wat een goed en informatief artikel! Het is inderdaad iets waar ik ook mee worstel, al helemaal sinds mijn zwangerschap en nu ik borstvoeding geef. Het helpt ook niet mee dat ik niet echt een viseter ben.Voor nu eet ik altijd vis met het MSC-keurmerk en werk ik daarnaast ook dagelijks wat lijnzaad(olie) weg. Ik heb hier een blikje kabeljauwlever in de voorraadkast staan… ben er wat huiverig voor, maar wellicht valt het mee!

    • De Groene Vrouw

      Het valt mee :-)

    • Mieke

      Ik dacht ook dat het niet lekker zou zijn maar is echt goed te eten. Weliswaar cheat ik een beetje door er klein kloddertje mayonaise aan toe te voegen en dan hup door de salade.

  • Anne

    Wat doen al die vetzuren eigenlijk? Ik eet echt nooit vis (de vissticks 1x per maand tellen niet mee neem ik aan :p), vind de meeste “gezonde” vissoorten ook echt niet te eten. En ik heb die hele hype rond die vetzuren gemist vrees ik. Dus ik kom vast te kort, maar voel me best gezond eigenlijk?

    • De Groene Vrouw

      Tsja. Je kunt beter vragen wat ze niet doen 😉 Zoek maar even op ‘vis’ en ‘omega-3’ binnen deze site, dan lees je al heel wat. En als je het helemaal wilt weten, kun je ook de Basiscursus volgen. Daar gaan we er uitgebreid op in :-)

      • Lilian

        Ik kijk net bij de ingrediënten van de algenolie van Arctic Blue en zie tot mijn verbazing o.a. gemodificeerd maiszetmeel en sorbitol staan…..

        • De Groene Vrouw

          Maar die zijn niet eng hoor :-)
          Het gaat om chemisch (niet genetisch) gemodificeerd (= aangepast) zetmeel en om sorbitol. Beiden zijn onschuldige hulpstoffen EN ze zitten alleen in de algenolie (voor de stabiliteit van de capsule, omdat er geen gelatine in zit).

          Over Sorbitol heb ik al eens eerder geschreven: https://groenevrouw.nl/hulpstoffen-supplementen/

          Los daarvan heeft Arctic Blue aangegeven deze stoffen er wel uit te willen halen, dus zodra dat in het productieproces mogelijk is verdwijnt het ook uit de algenolie :-)

          • Carin Laros

            Waar koop je de kabeljauwlever? Ik heb overal al gekeken maar kan het niet vinden?

          • De Groene Vrouw

            In de supermarkt, bij de ingeblikte vis. Tot nu toe heeft iedere supermarkt die ik tegen ben gekomen het liggen :-)