Histamine, hooikoorts & darmklachten

Histamine, hooikoorts & darmklachten

hooikoorts_histamine_darmklachten

Het is buiten nog koud, maar je voelt de lente al bijna in de lucht zitten. Lekker – behalve voor mensen met hooikoorts. Zij voelen de lente letterlijk. In hun neus – maar ook in hun darmen. Huh?

Veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van: hooikoorts. Een druipneus en jeukende ogen, moe en moeite met ademhalen. Door bomen, grassen en kruiden. Lekker hoor, die natuur. Bedankt man.

De grote boosdoener is histamine. Deze stof komt vrij als je lichaam het idee heeft dat er een indringer aanwezig is (een gevaarlijk virus, vervelende bacterie en dat soort dingen). Maar ja. Als die er eigenlijk niet is – dan heb je een probleem. Want volkomen nutteloos krijg je dan alle reacties om de ‘indringer’ eruit te werken: tranende ogen, een loopneus, dichtgeknepen keel om het inademen van de Vreselijke Vijand te verminderen… je lever draait overuren om alle afvalstoffen om te zetten en aangezien je tijdelijk één grote ontstekingsbom bent, stroomt de adrenaline ook vrijelijk (dat leg ik nog wel een keer uit).

 

Darmgedonder

Maar wat is dat met die darmen? Niet ieder hooikoortsklant heeft er last van, en niet iedereen met een histamine-reactie in de darmen heeft ook (bewust) hooikoorts. Maar het komt wel veel voor: een histamine-overschot in de darmen. Meestal uit zich dat als buikpijn, een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting en soms explosieve diarree (als in: ik moet NU een wc en anders zijn de bosjes ook een optie). Een enkele keer komt verstopping voor, maar in mijn ervaring (nou ja, die van mijn cliënten dan) is het voornamelijk dun, pijn en lucht.

Nu niet allemaal gelijk denken dat jij dit ook hebt, want deze symptomen kunnen ook nog tal van andere oorzaken hebben. Ik noem maar een infectie met Candida of parasieten (daarom ben ik ook zo blij met de ontlastingonderzoeken, dan heb je duidelijkheid in plaats van in het wilde weg te gokken). De histamine is in de ontlasting goed meetbaar en geeft een duidelijk beeld van een histamine-overgevoeligheid als die aanwezig is. En laat dan gelijk ook even je DAO testen. Je wat?

Het zit zo: histamine is een vrij normaal onderdeel van de spijsvertering. Het hoort in onze darmen thuis en normaal gesproken hebben we er geen last van. Nadat het zijn taak gedaan heeft (die te maken heeft met het reguleren van de darmfunctie en het beschermen tegen indringers via de darm) hoort het histamine te worden afgebroken door een enzym genaamd diamineoxidase (DAO).

Bij sommige mensen lukt het niet helemaal met die afbraak. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig DAO-enzym aanmaken, of omdat er zo’n groot aanbod is van histamine, dat ze het met hun eigen DAO niet redden. Er blijft dan teveel histamine achter in de darmen, waardoor ze klachten kunnen krijgen. Nu kun je zo’n probleem op verschillende manieren oplossen. Er bestaan DAO-supplementen en histamineblokkers… maar je zou ook eens op je voeding kunnen letten.

 

Histamine & Voeding

Histamine zit namelijk ook in voeding. Wat? Nee, leuk: ben je wat snotterig, denk je een lekker sinaasappeltje voor jezelf te persen, wordt de hele boel daar alleen maar erger van. Echt? Ja, echt. Maar hoe dan?

In veel voedingsmiddelen (van hele vieze tot hele gezonde) zitten stoffen die we biogene aminen noemen. Dat zijn afbraakproducten van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Er zijn er een aantal en één van de belangrijkste is histamine. Er zit dus histamine in ons eten. En dat niet alleen. In veel producten zit geen histamine als zodanig, maar wel histamine-vrijmakers – stoffen die zorgen dat je lichaam meer histamine loslaat.

En het gemene is: het zijn vaak hele gezonde producten. Sinaasappels enzo. Die je alleen even net niet kunt hebben als je al hooikoorts hebt. Of histamine-overschot in je darmen. Het is een vreemde lijst, die biogene-aminen-voedingsmiddelen-lijst; van avocado tot haring en van rode wijn tot ananas. Niet in alles zit evenveel, en niet iedereen krijgt overal last van. De vuistregel is: hoe ouder, hoe meer histamine. Dus in oude kaas zit meer dan in jonge kaas. En in vis die net van de hengel komt zit het nauwelijks, maar vis die al drie dagen op een boot heeft gelegen onderweg naar jouw supermarkt, zit er vol mee.

En dan is er, om het eenvoudig te houden, ook nog zoiets als een drempelwaarde: pas vanaf een bepaalde hoeveelheid veroorzaakt histamine klachten. Wat die hoeveelheid is, verschilt (natuurlijk) per persoon. In de praktijk betekent het dat je misschien wel een blokje kaas kunt eten, maar niet een blokje kaas én een plakje worst op hetzelfde feestje. En dat maakt het lastig, want waar komen die klachten nou vandaan? In dit geval dus niet van de voedingsmiddelen zelf, maar van de histamine die ze bevatten of vrijzetten in je lijf.

Oh ja, tot slot kun je ook je eigen histamine produceren, zomaar zonder reden vanuit het niets. Bijvoorbeeld in je darmen (als je darmflora niet in orde is) of als je lekker aan het sporten bent en het een beetje warm krijgt: dan springen de mastcellen waarin de histamine ligt opgeslagen, makkelijker open. Niet meer sporten, niet meer eten, niet meer aan de drank… Histamine-intolerantie, it’s such fun!

 

Waar zit het in?

Een eenduidige, volledige lijst bestaat eigenlijk niet. Veel bronnen spreken elkaar tegen en zoals gezegd bevat een product vers soms nauwelijks histamine, terwijl het een dag later barst van het spul. Eén van mijn favoriete schrijfsters over dit onderwerp, The Low Histamine Chef, heeft er een goed artikel over: ga niet op zoek naar lijsten, maar maak je eigen lijst. Jij weet tenslotte het beste waar je op reageert – als je eenmaal inzicht hebt in je eigen patroon.

Er zijn wel een paar toppers:

 • rode wijn
 • blauwschimmelkaas & oude kaas & veel andere kaas
 • droge worst
 • gefermenteerde producten (ja)
 • haring, ingelegde en gerookte vis
 • rauwe melk (ja)
 • (balsamico) azijn
 • stress (ja echt)

Gelukkig zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die anti-histamine-eigenschappen hebben:

 • Paardebloem
 • Zwarte bes
 • Appels
 • Broccoli
 • Komkommer
 • Waterkers
 • Artisjok

En zo nog wat meer van die dingen. Een uitgebreide en uitgelegde lijst komt in de nieuwe cursus Darmflora & Darmgezondheid die dit jaar online komt… oeps, zei ik dat hardop? Sssst 😉

 

De vraag van vandaag:
Heb jij hooikoorts en let jij op je voeding?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (55)

  • De Groene Vrouw

   Dat komt omdat rode wijn ook quercitine en andere antioxidanten bevat, die het vrijkomen van histamine juist tegengaan. Maar zoals je begrijpt is rode wijn niet het beste product om histaminevrijzetting tegen te gaan, als het zelf ook histamine bevat 😉 Dingen als bosbessen en groene thee bevatten wel de antioxidanten, maar niet de histamine en zijn dus een beter voedingsmiddel om de histaminevrijzetting tegen te gaan.

 • Sonja

  19 jaar zitten sukkelen !! Mijn zoon is van nu 19 was een prematuur/dismatuur, van 40 cm en 1700 gr na 38 weken zwangerschap. Werd meteen weggegrist na geboorte en in couveuse gestopt. Vol slangetjes, apparaten, ogen afgedekt enz lag hij daar, sondevoeding omdat ik nog maar 42 kg woog na bevalling geen borstvoeding. Hij groeide niks ! Viel af tot 1500 gr ! Na 2 maanen couveuse heb ik stampij gemaakt in het ziekenhuis , ik wilde hem thuis hebben meteen!! Hij was toen 47 cm en 2150 gram,. Thuis groeide hij een stuk beter kwam per week 300 -400 gr bij.

  Heel veel darmkrampen in het eerste jaar, dus werd er andere melk voorgeschreven.

  Bleef altijd onder de groeicurve qua gewicht en lengte, bleef altijd buikpijn houden, voor de rest gezond.
  At alles maar vermeed veel voedsel.

  Voetballen ging niet kwam telkens doodziek thuis, hoofdpijn, misselijk overgeven direct naar bed,
  Kamperen met de scouting doodziek.
  Eikenbomen processierups van top tot teen onder grote blaren.
  Na operatie een jodiumpleister resultaat- hechtingen geknapt van de zwelling
  Antibiotica – ziekenhuisopname omdat hij een shock kreeg en toen EINDELIJK!!! Op de juiste weg door loedonderzoeken , zijn histamine was torenhoog had zijn lever aangetast en waarschijnlijk ook andere organen.

  We werden naar een allergiespecialist gestuurd om uit te zoeken welke allergieën hij had

  Lactoseintolerantie
  Soja
  Melk
  Jodium
  En tot onze grote verbazing
  Pollen grassen huismijt enz

  We moesten t formap dieet gaan volgen via diëtiste dit hadden we al gedaan zonder echt resultaat.

  Nu heb ik zelf de link gelegd tussen hooikoorts en darmklachten en ben hem nu al 6 weken antihistaminetabletten, probiotica en vitamines aan t geven. Ik mijd het eten waar ik van weet dat hij slecht kan verdragen en kook alles vers

  Ik kan nu na 6 weken melden dat hij het dubbele eet van wat hij normaal eet, meer energie heeft, beter in zijn vel zit en veel minder klaagt van buikpijn.

  Toen zag ik op tv een documentaire over darmen en allergieën en daar werd gezegd als je geen moedermelk kreeg en in steriele omgeving verbleef in de eerste maanden van je leven je veel minder van de goeie bacteriën in je darmen had als normaal.
  Histamine prikkelde de slijmvliezen in je ogen neus keel maar ook je maag en darmen, het kwartje is hier echt gevallen!!

  Ik snap niet dat in al die jaren dokteren er niet een dokter is geweest die het hele plaatje bekeken heeft, triestig dat je een gevaarlijke shock moet krijgen om eindelijk antwoorden te vinden…….

  Ik ga je blog zeker volgen en ben blij dat we eindelijk op de goeie weg zitten!

 • Paulien

  Dank je voor deze tips! Ik begrijp denk ik nu beter waar mijn klachten vandaan komen.

 • Petra

  Ik ben 58 jaar en heb al jaren last van eten zo kanten klaar eten en zo door de overgang wordt het erger nu eet ik echt nog natuurlijk soms niets bijzonders want eten is niet meer belangrijk ik eet gewoon omdat het moet als het slecht gaat ook graag havermout ik wil ook geen onderzoek meer want dan blijft geen tijd meer over te lachen en leven ik vind ook makkelijk eten kan…gr Petra

 • Maartje

  Hoi Groene vrouw
  Goede blog weer
  een vraag, kan dit genezen: histamine intolerantie?
  Zo ja hoe? Het AIP dieet? Het GAPS dieet bevat juist veel histamine maar je kan het ook histamine arm maken en je lichaam resetten?

  Bedankt!!

 • Alexandra

  Jeetje en ik maar denken dat ik gezond bezig was. Ik ben een maand geleden begonnen met waterkefir want dit zou o zo goed zijn voor je darmen omdat het een probiotaca is zonder en dat er vreemde dingen mee zijn gebeurt in de fabriek.
  Samen met mijn hooikoorts en eten wat ik niet zo goed verdraag kreeg ik me hier toch een reactie op dat ik met spoed naar de huisarts moest. Werd zo duizelig dat ik bijna van m`n stokkie ging. Ik was er letterlijk ziek van. De reactie was zo heftig en heeft zeker 2 dagen een flinke inpakt gehad op mijn lijf. Het leek wel of ik de eerste dag op was na een stevige griep van twee weken.
  Nu gaat het gelukkig weer. histamine intolerantie en hooikoorts samen is letterlijk een ramp. Gefermenteerde producten nee dank u. voor mij niet meer.

 • D Vd Zon

  Hallo,

  Door de hooikoorts ben ik dood en dood ziek. Medicijnen van de dokter maken het enkel erger. Tevens buikpijn/krampen, veel lucht in de buik en onregelmatige stoelgang. Nu lees ik over voedingsmiddelen, kan het dagelijks eten van min. 500gr magere kwark de darmflora nog meer verstoren? Ik heb het gevoel dat als ik ontbijt of lunch met kwark de krampen nog erger worden.

  Alvast bedankt voor je reactie

  • De Groene Vrouw

   Het klinkt misschien gek, maar als je het idee hebt dat je klachten ergens erger van worden, zou ik dat niet meer eten. Denk ik.

 • Iris van katwijk

  Ik heb een histamine intolerantie, nu op zoek naar een betaalbare probioticain Nederland die kan..
  Yasmina van de the Low histamine chef heeft er twee maar enkel in uk en USA te koop.
  Een tip ??.

 • Maaike

  Hey, eindelijk mensen die het snappen. Er is altijd veel onbegrip als ik iemand uitleg wat ik heb.

  Is er hier ook iemand die een verband ziet met antibiotica?

  Mijn verhaal in het kort.

  2014 blaasonsteking. Antibiotica kuur gehad zat daarna 2 weken helemaal onder de galbulten en verdikkingen. Onwijze jeuk. Na 2 weken hield ik het niet meer en heb prednison gehad. Hierna trok het langzaam weg.

  2015 blaasonsteking. Gevraagd om een andere antibiotica. Kreeg een ander “groep”. Gelukkig. Ik ingenomen binnen een uur lag ik in shock op de eerste hulp. Daarna begon het. Ik at iets en kreeg het benauwd, dikke tong dikke ogen. Heel dagboek bijgehouden. Antihistamine pillen. 3 maanden koorts gehad! Nu na ondekken antihistamine dieet kan ik leven zonder medicijnen. Kan het zijn dat antibiotica ook histamine vrij maakt? Ik heb dus sinds deze shock de reactie op histamine rijk voedsel.

  Nu komt het grootse probleem… Ik heb dus weer blaasonsteking. Maar durf echt geen antibiotica in te nemen. Heb al van alles geprobeer dmannose granberry vitc. Gaat elke dag beter maar sochtends komt het weer. Weet ff niet wat ik nu moet doen…

  Gr Maaike

   • Maaike

    Tnx!! Ik ga er eens naar kijken. Ben ook vooral benieuwd of er meer mensen zijn die ook een histamine probleem hebben na een antibiotica en of dit dan ooit nog over gaat…

    • Nadjaar

     Ik heb ook histamine intolerantie (na een lange zoektocht achter gekomen) en ben onder behandeling bij een dermatoloog en diëtiste. Ik reageerde (in het verleden) ook op een antibiotica kuur (ik kreeg deze kuur vanwege een keelontsteking) op aanraden van mijn diëtiste heb ik het boekje histamine beperkt dieetboekje aangeschaft van Marloes Collins. Hier heb ik veel baat bij gehad. Hier staat o.a. welke stoffen histamine vrijmaken en die niet zijn toegestaan (bij een antibiotica kuur) de stoffen die een reactie op kunnen wekken zijn: cefuroxim, cefotiam, isaniazide, pentamidine, clavulaanzuur en choroquine. Ik had het boekje meegenomen naar mijn huisarts en de stoffen laten zien waar ik niet goed op zou reageren en daardoor heb ik een antibiotica kuur gekregen die wel goed hielp en ik had geen klachten gekregen van deze antibiotica kuur.

     • Maaike

      Bedankt! Heb het boek ook meteen besteld. Ben benieuwd. Gr Maaike

     • Nadjaar

      Ik hoop dat je er wat aan hebt! Ik gebruik de app all I can eat (voor Android), binnen die app kun je aangeven dat je een histamine intolerantie hebt en voor verschillende voedingsproducten wordt er met kleurtjes aangegeven hoeveel histamine erin zit. Groen is goed, oranje maakt het vrij en rood kun je beter niet eten.. dat gebruik ik ook beetje als leidraad.

     • De Groene Vrouw

      Oh, goeie tip! Die sla ik zelf ook even op :-)

  • Mara

   Voor Maaike
   In slechte periodes van moe en minder weerstand lijkt alles te stapelen en dan ook de reactie op antibiotica. Bij een chemokuur was ik blij dat er een tegenreactie middels een injectie nabij was. Maar megaonhandig is het wel..

   Ik probeer altijd eerst een kleine hoeveelheid van een voorgeschreven dosering en als er dan een reactie volgt is het nog wat te handelen. ik heb recent van de apotheker begrepen dat er een soort indeling in groepen te maken is en er bijvoorbeeld een aantal onder de noemer penniciline vallen en ik daar slecht op reageer . Overleg met apotheken levert misschien informatie op. Of er iets is wat je wel beter verdraagt. En uitpoberen van eengeringe hoeveelheid bij twijfel, liefsr ovrdag en niet in het weekend en met Tavegil als antihistaminicum in de buurt als t slecht valt helpt mij. Maar ook ik zou eerst natuurlijke middelen gebruiken. En vooral ook ongelooflijk veel drinken! Zoveel dat t neus en oren uit lijkt t komen helpt mij ook. Ik heb zojuist een antihistaminedieetboek gevonden en daarin hebben ze het over reactie op medicatie

   • Mara

    Maar voor Maaike typfout in emailadres

  • Petra

   Jouw problemen kunnen ook veroorzaakt worden door candida. Zelfs de blaasontsteking kan een gevolg hier van zijn. Sterkte ermee

   • De Groene Vrouw

    … en dat is iets dat je vooral moet laten onderzoeken, en niet als conclusie moet trekken op basis van een reactie op internet 😉 #metenisweten

 • Liz

  Hoi,
  Interessant artikel. Ik heb onlangs ontdekt dat men stoelgang enorm veel histamine bevat. En waarschijnlijk daardoor heb ik vaak allerlei ontstekingen.
  Naar het schijnt reageer je niet instant op bepaalde voeding, pas binnen een dag of drie. En dat het daarom aangewezen is om een eliminatiedieet te volgen en een dagboek om te zien waar je op reageert. Klopt dit ? En het ook wel degelijk mogelijk is dat je na een tijdje bepaalde voedingsmiddelen terug kan invoeren. (hoop ik, want anders mag ik echt niéts meer eten of drinken :-( )

  Op het einde refereer je naar een uitgebreid lijstje, is dit al online ?
  bedankt !

  • Martine

   Hoe heb je dat ontdekt? Heb je een test gekocht? Ik wil er namelijk ook achterkomen. Aangezien ik veel klachten heb.

 • Leny

  Als ik iets eet van granen of zetmeel eiwitten Soya, Amandel(meel) allerlei noten, kokosmeel, erwten, bonen, kastanje meel, boekweit of havermeel, havermout enz enz. Dan krijg ik vooral “s avonds en ‘s nachts een druk in mijn hoofd en heel veel onrust in mijn lichaam, mijn hart bonkt en slaat onregelmatig. Als ik in slaap dreig te vallen dan komt er ineens een rare schok/golf door mijn hoofd waardoor ik niet meer kan slapen. Ik gebruik dan ketotifen, dat helpt dan enigszins maar slapen lukt dan bijna niet. Ik probeer zo veel mogelijk deze produkten te vermijden, maar wat kan ik verder doen?

  Met vriendelijke groet,
  Leny

  • Annet

   Hoi Leny, ik herken dit wel. Je voelt je dan alles behalve relaxed. Net of je teveel stress hormoon in je lichaam hebt (is mss op dat moment ook wel zo). Dus het zou een histamine reactie kunnen zijn .Ik heb namelijk histamine intolerantie. Maar niet bij boekweit en haver. Eet ik namelijk heel veel. Succes met de zoektocht

 • Sandra

  Inderdaad last van hooikoorts en histamineinterant. Ik hoor dat mensen probiotica slikken en dat het soms verlichting geeft. Ik zou dat graag proberen, iemand een idee welke goed zijn?

 • Debby

  Interessant stuk zeg! Heb erge hooikoorts. Hoewel het met glutenvrij eten al iets minder was afgelopen jaar. Maar op appel reageer ik heel heel heftig. Benauwdheid, gezwollen slijmvliezen, rode ogen. Heb zelf een keer ambulance moeten bellen omdat ik dacht dat ik stikte.

  • Marian Woelders

   Lees met stomheid mij eigen verhaal. Ben allergies voor…appels, peren, nectarine, perzik, kersen, mango, hazelnoten, soms walnoten. Het verhaal van gerommel in de buik is ook bekend. Er gaat ineens een wereld voor mij open en dat op mijn leeftijd (41)

   • Rens

    Klinkt als een kruisallergie van hooikoorts, Marian

 • Cee

  Heb je net als ik, klasse 5 hooikoorts dan verhelp je dat niet met voeding, korrels, accupunctuur, apparaatjes, yoga, pillen, creme of zalfjes. Allen Triludan hielp accut maar die pillen zijn uit de handel wegens ernstige bijwerkingen. Maar, geloof het of niet, tegenwoordig heb ik erg veel baat bij Inclined Bed Therapy. Begin ik mee in mei, kosten nihil. Ik fiets weer blij langs weilanden en door boeren dorpen en kan weer buiten zitten als de zon schijnt. Overigens is IBT ook goed voor mijn (lichte) astma maar ik moet hier wel bij vermelden dat ik zuivelprducten eet.

  • De Groene Vrouw

   Maar waar lees jij dat je hooikoorts met alleen voeding zou kunnen verhelpen? 😉 Dat is namelijk nooit het geval – het gaat erom dat je bij hooikoorts ook op je voeding kunt letten als ondersteuning om de symptomen te verlichten. Da’s iets anders.

 • Kim

  Hier helaas ook herkenning vwb hooikoorts en darmproblematiek. Wat ik mis in het verhaal is het bestaan van kruisallergieen. Appel kan wellicht vwb histamine intolerantie een prima voedingsmiddel zijn, maar iemand die allergisch is voor berkenpollen heeft bijvoorbeeld een grote kans om ook allergisch te zijn voor appel (en noten).

  Ik heb een jarenlange desensibilisatiekuur voor boom- en graspollen gevolg ivm heftige klachten waardoor zowel mijn hooikoortsklachten als daaraan gerelateerde voedselallergieen enorm verminderden. Helaas komen de klachten na het stoppen met de kuur weer langzaam terug. Nu de hazelaar sinds kort weer in bloei staat, reageer ik op heel veel voedingsmiddelen (zo ong alles dat gezond is en past binnen mijn vegetarische dieet). Naast problemen met mijn darmen, heb ik weinig energie, zit ik weer met een behoorlijke schimmelinfectie en kan mijn huid heel weinig verdragen. Daarnaast word ik altijd een beetje neerslachtig, terwijl daar verder helemaal geen reden voor is. Het is om moedeloos van te worden..

  Any way, het is goed dat je je lezers attendeert op klachten gerelateerd aan histamine-rijke voedingsmiddelen. In mijn geval dus wrs nog meer voedingsmiddelen die op mijn “met mate” en “te vermijden” lijstje moeten komen.. Ik ga er eens wat dieper induiken :)

  • De Groene Vrouw

   Neerslachtigheid zou te verklaren kunnen zijn vanuit de ontstekingen: voor het ‘bouwen’ van een ontsteking worden dezelfde bouwstenen gebruikt als voor het bouwen van serotonine. Heeft je lichaam meer ontstekingen, dan kan er dus een serotoninetekort ontstaan door gebrek aan bouwstenen (even kort door de bocht gezegd dan hè).

   En qua kruisallergie ga ik ervan uit dat mensen met hooikoorts en allergieën inmiddels zelf hebben uitgevonden waar ze wel of niet tegen kunnen – ik ben er niet voor om ze dat in een blog te vertellen 😉

 • Meibloempje

  He, he…

  jarenlang altijd in januari begin februari een aanval van de speekselklieren/slokdarm gehad, het was me een raadsel wat dat was. De homeopaat opperde hooikoorts, en idd helpt (bijvoorbeeld) Pollinosan. Door de klachten had ik nooit aan hooikoorts gedacht!

  Ik krijg een allergische reactie van de pollen op mijn huid, dus rode vlekken en eczeem en kriebel. En ik krijg een soort sponzig en zwaar gevoel in mijn hele spijsverteringskanaal, dus slokdarm en darmen. Alsof ze lichtjes opgezet zijn. In erge situaties begon het met keelpijn, dan het ‘sponzige’ gevoel plus een gevoel alsof er heel veel stof in mijn luchtwegen zit. Geen hoesten, niezen, rode ogen of snotteren… maar wel de hele nacht vreselijk veel speekselaanmaak, lucht die vastzit in de slokdarm en niet weg wil…een groot drama. In die periode een appel eten verergert de klachten en zorgt voor een heel naar gevoel in de buik…
  Onlangs kwam ik dan de link tegen tussen hooikoorts en (slok)darmklachten: het schijnt dat die mestcellen zelfs tot littekenvorming in de slokdarm kunnen leiden waardoor het eten dan ook moeilijker zakt omdat de slokdarm vernauwt.
  Buiten dat artikel is dit de eerste plaats waar ik iets vind over de relatie hooikoorts/slokdarm/darmen!

  • Meibloempje

   Oja, en de moeheid natuurlijk. Pffff… ik val soms zomaar in slaap overdag! En dat is ZO Niet mij! kun je nagaan dat het lichaam zich vreselijk inspant.

   • Martine

    jeetje, het zou helemaal mijn verhaal kunnen zijn. Ik heb ook crohn en ik denk dat er een link is.

 • Tessa

  Weer wat geleerd :).

  Vorige week zijn we erachter gekomen dat mijn dochter van 7 allergisch is voor hazelnoot, pinda en soja. Haar enige klacht was aanhoudende buikpijn. (En een beetje eczeem, maar dat heeft ze al van baby af aan.) Die buikpijn zal dan vast het gevolg zijn van teveel histamine als gevolg van de allergie? Of is dat dan weer te simpel gedacht?

  Ik ben wel verbaasd dat appels anit-histamine zijn omdat zowel mijn zus, mijn broer, mijn dochter als ik allergisch reageren op appels. Ik kijk inderdaad alweer uit naar het voorjaar. Hatsjoe.

  • De Groene Vrouw

   Mijn advies is om iemand te zoeken die jullie persoonlijke situatie goed aan je kan uitleggen. Begrip is belangrijk om zelf te kunnen beredeneren wat ze wel of niet kan eten 😀

 • Ik citeer: “Echt? Ja, echt.”

  Wat schrijf je toch ontzettend leuk! En inspirerend!
  Baaidewee, wat is ons lichaam toch een pracht-machine he!
  Succes verder!

  • De Groene Vrouw

   Ja hè 😀
   En dank!

 • Elisabeth

  hallo Nienke,
  appelazijn, 2 theelepels in glas water, schijnt goed te helpen tegen hooikoorts en andere allergieën

  • De Groene Vrouw

   Mja. Het heeft alleen niet echt een onderbouwing en gefermenteerde appelazijn is ook nog hoog in histamine… sorry 😉

 • Elisabeth

  hallo Nienke,
  helemaal helder op een rijtje heb ik alles nog niet, ik probeer de hooikoorts weg te krijgen door gluten te vermijden/verminderen, zodat de darmen weer herstellen en alles beter kunnen verteren in de hoop allerlei klachten te voorkomen. Zou jij eens een keer duidelijk het verband van gluten, melk, (exorfinen) willen uitleggen want dat heeft toch ook met histamine te maken?
  bij voorbaat dank!
  Elisabeth

  • De Groene Vrouw

   Ik zet het op de Grote Blogpost Ideëen Lijst!

 • Femke

  Interessant! Mijn man is ieder jaar minimaal drie maanden flink beroerd van de hooikoorts. En met een beetje pech ontwikkelt jij als gevolg daarvan dan ook nog eens een herpes infectie in zijn oog.
  Ik denk dat wel hier wel wat mee kunnen komend voorjaar 😉
  Groet Femke

  • Tok tok

   Herpes, Je maakt een pasta van door de honing te vermengen met Natrium Bicarbonaat (bakzout). Deze beide factoren zijn sterk schimmel-, virus- en bacterie dodend.Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus, herpes simplex. Honing heeft vele wond helende eigenschappen: het houdt de wonde steriel, proper en vochtig. Eventuele etter kan snel afgevoerd worden. Een duidelijk effect van honing is dat er geen korstje op de koortsblaasjes meer gevormd wordt, wel freaky dat herpes je hele leven in je lichaam rond zwerft en nooit meer weg gaat,waar honing niet allemaal goed voor is het kan ook nog op de boterham

  • Janneke

   Weet niet hoe het zit met het verband tussen hooikoorts en herpes maar lysine kan in ieder geval schelen tegen de herpesuitbraken.

 • Tok tok

  Hoi hoi,ben ik weer,een anti histamine iets zou ook kunnen zijn, honing, maar dan van de bijen bij jouw in de buurt,als ze hun nectar uit…… uhm uitspuwen komen ze dus net van de bloem af bij jouw in de buurt,vol met het zelfde stuifmeel en graspollen wat je ook inademt in de buurt,dus als je die honing eet zou je immuum kunnen worden op de een of andere manier, is het proberen mss ook waard, en dan heb je nog creaclips die moet je elke morgen een een kwartiertje om je vingers doen, zal wel een soort van acupuntuur zijn,als het helpt weet ik niet,maar ken ook iemand die het ook heel erg heeft dat is erg vervelend als je zoiets hebt, je kan dan bijna niets meer en blijf je liever maar binnen,o ja en die toppers die lijken ook wel op de candida toppers zoals oude kaas (wel lekker) en gefermenteerde producten,mss ligt het allemaal wel dicht bijelkaar

 • Katrien

  Dankjewel voor deze heldere uitleg. Een vriendin van me is zwaar histamine-intolerant en kan nog nauwelijks iets eten. Het is vaak moeilijk te begrijpen, zulke aandoeningen. Onze lichamen zitten zo complex in elkaar en voeding heeft er zo’n groot effect op. Heldere blogs als deze geven een helder inzicht in deze complexiteit.

 • Tracy

  Hey, ik herken dit. Van september tot en met november kan ik niets verdragen. Ik reageer op aardappels, tomaten, gluten, avocado… en vast nog veel meer. Heel irritant. Wat me tot nu toe alleen maar helpt is heel heel sober eten. Daarna kan ik weer tegen alles. Echt vet vervelend. Heb dit nou al 6 jaar. Sinds ik met de haartjes van de processierups in aanraking ben geweest (lees: ik zat in mijn bikini bij het zwembad(!!) en zat helemaal onder de uitslag).

  Ik lees mee.

  Groetjes, Tracy

 • Regina

  Goh weer een heleboel geleerd! Super interessant. Ik gebruik zelf altijd stuifmeelkorrels tegen de hooikoorts. Binnen een kwartier ben ik overal vanaf voor een dag. En het geeft ook nog eens een boost energie! Ook die darmklachten die ik herken uit je stukje zijn dan minder of weg.