Hoe zat het ook alweer? Deel 2: aromatherapie

Hoe zat het ook alweer? Deel 2: aromatherapie

www.levensboom.com

Belofte maakt schuld. Ik heb beloofd verder te schrijven over aromatherapie, dus dat doe ik. Zo ben ik dan ook wel weer. Aromatherapie: zweverige onzin of lekker down to earth?

Wat is het eigenlijk, aromatherapie?
In planten zitten verschillende (chemische) stoffen met verschillende eigenschappen. Sommige daarvan zijn vluchtig; ze vervliegen dus. De plant gebruikt ze meestal als lokstof (Roos, Citroenmelisse) of als verdedigingsstof (Thijm, Laurier). Ze komen in heel kleine sporen voor in de plant.

De vluchtige stoffen worden makkelijker losgelaten als het warm is. Door de planten te behandelen met stoom, vervliegt de olie met de stoom mee. De stoom wordt afgekoeld zodat het weer water wordt; water en olie mengen niet en de olie kan van het water gescheiden worden. Sommige oliën worden geperst (met name citrusvruchten). De oliën verdampen in de lucht (de één makkelijker dan de ander).

We noemen de olie dan ook wel vluchtige olie of etherische olie (ether = lucht). Essentiële olie wordt ook wel gebruikt, maar is een foute vertaling uit het Engels (essential oil). Deze oliën zijn namelijk niet ‘essentieel’ in de klassieke zin van het woord (zoals essentiële eiwitten of vetzuren, die je met je voeding naar binnen moet krijgen omdat je ze niet zelf kunt aanmaken). Etherisch heeft dus niets te maken met ‘spiritueel’.

Dan is er nog de CO2-extractie. Daarbij wordt met vloeibaar koolzuurgas (CO2) onder extreem hoge druk, de olie uit het plantmateriaal geperst. Zodra de druk van de ketel gaat (letterlijk), vervliegt de CO2. Het is een inert gas en reageert dus niet met de stoffen in de plant; daarom is dit een zeer veilige methode die heel veel stoffen extraheert en intact laat. Een CO2-extract is daarom altijd rijker dan een etherische olie, en bevat bijvoorbeeld ook vitaminen, wateroplosbare en zware onderdelen van een plant.

 

Wellness of werking?

Er is nogal eens discussie over de werking van etherische oliën. Die zou alleen gericht zijn op de wellness, dus op het scheppen van een fijne sfeer waarin mensen zich prettig en ontspannen voelen. Puur gericht op geur/aroma dus. Maar dat klopt niet. Want net als kruiden bevatten etherische oliën gewoon chemische stoffen, die een bepaalde werking hebben op het lichaam. Een parfumolie (synthetisch nagemaakt) heeft bij lange na niet dezelfde werking als een natuurlijke etherische olie. Laat je dan ook niet verleiden door allerhande goedkope ‘geuroliën‘, want het merendeel is nep, doet niets voor je (op een lekker geurtje na) en kan zelfs schadelijk zijn.

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Voor één liter olie is soms wel 7000(!)kg plantenmateriaal nodig. Dat verklaart de prijs van sommige oliën – en ook de reden waarom er vaak zo mee gerotzooid wordt. Etherische olie van Citroenmelisse kost bijvoorbeeld zo’n 80 euro voor 5ml. Maar bij de Tuinen zie je hem voor 3,95 staan… je begrijpt dat dit geen zuivere koffie is. De Tuinen (en Erica en al dat soort ketens) koopt olie van de Melissa indica, een -zelfverzonnen- variant van de gewone Citronella. Ongeveer 25x zo goedkoop als etherische olie van de échte Citroenmelisse (Melissa officinalis). De oliën van Citroenmelisse en Citronella zijn voor de ongeoefende neus niet van elkaar te onderscheiden, maar in de werking zit een wereld van verschil.

Een etherische olie ruikt sterk – en dat hoeft lang niet altijd lekker te zijn. De inhoudsstoffen worden opgenomen door de slijmvliezen van de neus, maar ook door de huid; na een massage met etherische oliën zijn de stoffen binnen tien minuten terug te vinden in het bloed. Omdat het zo geconcentreerd is, mag je het (ondanks wat ze je bij de natuurwinkel wijsmaken) niet puur op de huid gebruiken. Er zijn enkele uitzonderingen, maar in het algemeen verdun je een etherische olie met een basisolie zoals Amandel, Sesam of Olijf (afhankelijk van wat je ermee wilt doen). Zelf gebruik ik veel etherische oliën in mijn zalven en andere producten, waar ze een prima aanvulling vormen op de kruiden die erin zitten.

 

Zelf kopen

Als je zelf etherische oliën gaat kopen, is het belangrijk erop te letten dat ze een goede kwaliteit hebben. Goedkoop is duurkoop; en een flesje gaat lang mee dus het is wel enige investering waard. Let op als je etherische olie koopt:

 • of de prijzen ongeveer kloppen
 • of er goede informatie wordt gegeven
 • of de winkel goed onderscheid maakt tussen etherische olie en parfum- of geurolie
 • of de oliën goed zijn opgeslagen (koel, donker)
 • of het merk goed aangeschreven staat

De beste merken (De Levensboom, De Distilleerderij, Zwaantjes) vind je niet in de winkels. Iets minder goed, maar ook nog best acceptabel zijn Chi, Primavera en Volatile. Weldaad is een voorbeeld van een webwinkel waar men echt verstand heeft van de oliën die verkocht worden; wil je als professional (massage, verpleegkundige) aan de slag met pure oliën of voorgemixte composities, dan is De Levensboom je adres. Gaat het je vooral om de geur, dan vind je bij Nina’s Nature heerlijke parfums op basis van echte etherische oliën.

Gebruik etherische oliën nooit zomaar. Het zijn echte stoffen die echt iets kunnen doen in het lichaam en die ook echte interacties kunnen aangaan met medicatie. Of je de olie gebruikt voor de geur of voor de geneeskrachtige eigenschappen, doet daarbij niet ter zake: die stoffen zijn er en ze doen iets met je. Punt. Ga dus niet zelf rommelen, maar laat je goed voorlichten over welke soort olie en de dosering. Weet je dat ook weer 😉

 

De vraag van vandaag:
Gebruik jij wel eens etherische oliën?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (104)

 • Nina

  Hoe kan het dat van merken zoals Panarom, Volatile etc verschillende soortgelijke etiketten zijn , waar wel de merknaam op staat?

  Ook niet alle bestandsdelen zijn gelijk bij mixen. Bij de 1 zit bijv manderijn in en bij de ander bijv een andere essentiële olie.
  Bijv een kindermix, merknaam gelijk (etiketten zijn verschillend), etherische oliën zijn anders samengesteld bij verschillende aanbieders zoals Pit&pit, A healthy life, Amanvida. Verschillen qua prijzen zijn ook groot.

  Ik wil zelf graag mixen samenstellen. Hoe kan ik de etiketten maken, met of zonder naam van het bedrijf erop? Anderen mogen het blijkbaar ook. Welke houdbaarheidsdatum moet ik aanhouden?

  Kan ik ook grote hoeveelheden kopen en waar, prijzen verschillen enorm.

  Weet even niet meer wat te doen. Ben fan van Ladrome en Pranarom.

  Heel veel vragen 😬 hoop graag wat van jullie te horen waardoor ik meer inzichtelijk krijg.

  Alvast bedankt.

  Groetjes Mieke

  • De Groene Vrouw

   Hoi Mieke,

   Sorry, maar ik begrijp je vragen niet. de naam ‘kindermix’ is niet een vast recept dat voor alle merken gelijk moet zijn. Ieder merk kan zijn eigen ‘kindermix’ maken en het toch zo noemen, al zitten er verschillende etherische oliën en verhoudingen in. Doorgaans maken die merken dat gewoon zelf – dan zit er logischerwijs een label op met de merknaam.

   Het lijkt me niet ethisch als iemand anders een mix gaat samenstellen en dan de merknaam van een willekeurig bedrijf op het flesje zet. Het kan natuurlijk wel zijn dat ze alleen oliën van één bepaald merk gebruikt hebben, maar dan nog: een mix die je zelf samenstelt is NIET van een bedrijf en dan mag je er dus ook niet de naam van een bedrijf aan verbinden. Zou een mooie boel worden: dan kun je bij wijze van spreken een gevaarlijke, giftige mix maken en de naam van dat bedrijf erop plakken, terwijl zij enkel de losse oliën verkopen en zelf niets te maken hebben met die mix.

   Daar nog even los van: als je niet weet wat de houdbaarheid van verschillende oliën is, mis je dus een stuk in je kennis. Ik stel voor dat je dat eerst gaat bijspijkeren met een goede, gedegen opleiding aromatherapie voordat je je toelegt op het maken van mixen en het werken met oliën voor geneeskrachtige doeleinden :-)

 • Pingback:Waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken - Thuis bij Stella

 • Evelien

  Beste Groene vrouw, Weet jj misschien waar Nina’s parfums {Nina’s Nature} zijn te vinden?
  Ik lijk het niet te kunnen vinden..??

  • De Groene Vrouw

   Helaas, my Google is as good as yours…

 • Tjitske

  Is er ook iemand bekend met de olie van aromed?

 • Jan Kuipers

  Hallo,

  Op dit moment heb ik een rozemarijn oplossing/thee waarmee ik experimenteer. Ik ben al 25 jaar chronisch vermoeid na een griep periode.

 • Carla

  Interessant! Bedankt voor de informatie!
  Ik gebruik zelf sinds kort de olie van http://www.geurwolkje.nl hun site kwam mij betrouwbaar een op aanbeveling van een goede vriendin ben ik terecht gekomen op hun site. Ze schrijven ze op een makkelijke, heldere en informatieve manier over het gebruik van de olien en de werking ervan.
  Alle punten waarop je moet letten voor aanschaf van olie voldoen zijn aan!
  Goede service en tot nu toe ben ik zeer tevreden!

  Ik hou van de kleine ondernemer dus ik steun liever zo’n onderneming dan dat ik bij de tuinen of Doterra ga kopen. Op 1 of andere manier vertrouw ik dat soort ondernemingen nooit.

 • Yolanda

  Ik dacht dat een lagere concentratie of minder reiniging van de essentiële olie wordt gebruikt. Maar het veranderen van de plant is slecht, het is nep
  <a href="текст ссылки“>KnusseHuis

  • De Groene Vrouw

   Ik heb het nu drie keer gelezen maar ik geloof niet dat ik helemaal begrijp wat je bedoelt…

 • Petra

  Weet je bij welk bedrijf je nu echt eens moet gaan kijken/informeren/proberen en leren?
  Bij http://indekoperenketel.nl/links/ Deze mensen zijn echt een wandelende schat aan informatie over etherische oliën en (stoom) destilleren. Ze hebben superworkshops en ze leveren reuzenzilverspar & grove den (bossen van Chaam) etherische olie en hydrolaat en lavendelolie en hydrolaat, alles in beperkte oplage en in het seizoen. Ze werken niet voor niets samen met de levensboom. Hun experimenten met het destilleren van echt van alles (van noten tot bloemen/kruiden en hout tot fruit!) zijn echt een genot om te lezen, ze houden ook alles bij op hun blog en website, en laten interessante analyses maken van hun oliën. Als je je op de nieuwsbrief abonneert ben je de eerste die weet wanneer de olieën en hydrolaten te koop zijn!
  Sorry voor de fanspam, maar ik ben eerder een fan van deze mensen met een passie, dan van die grote marketingbedrijven!

  • Miek

   Zie ik toch zomaar de bossen van mijn oude dorpje voorbij komen.
   Wist niet dat de bomen in onze bossen zo bijzonder waren!

 • Yvonne

  Ik gebruik sinds kort etherische olie van DoTerra. Hoe denk je over de kwaliteit van dat merk?

  • De Groene Vrouw

   Ik heb de oliën nooit gebruikt dus ik kan niets zeggen over de kwaliteit. Het is een Multi-Level-Marketing-systeem en daar ben ik tegen, dus ik zal de oliën ook niet gebruiken.

   • Karen

    Waarom zou je tegen MLM zijn? Of geloof jij in die onzinpraatjes over pyramideverkoop en dergelijke flauwekul. Ten eerste is pyramideverkoop in Nederland verboden, dus er zal geen enkel – zichzelf respecterend – bedrijf zijn dat zich daaraan waagt.
    Ten tweede heeft MLM niets met pyramides te maken. In feite is elk ‘normaal’ bedrijf meer pyramide dan MLM ooit zal zijn. Immers, de CEO staat eenzaam aan de top en de harde werkers, die het geld binnen brengen, staan helemaal onderaan. De kans om de CEO voorbij te komen is gewoon 0%.
    Maar, ik ga het inmiddels al lang uitgevonden wiel en daarmee de duidelijke uitleg die daarbij hoort, niet herhalen. Lees dit artikel maar even als je wilt, wellicht wordt je dan duidelijk dat er niets mis is met MLM
    http://www.bodywrapsnederland.nl/netwerkmarketing-vs-piramideverkoop.html

    • De Groene Vrouw

     Het gaat er niet om of het een piramide is – ik vind multi-level niet ok. Dus dat jij iemand aanbrengt en van alle verkopen die deze persoon maakt, ontvang jij ook geld. En degene die jou heeft aangebracht, ontvangt ook weer geld.

     Uiteindelijk betaalt de consument en houdt iedereen in de organisatie (behalve de bovenste ‘levels’) maar een klein beetje geld over. Om meer geld te krijgen moeten ze meer verkopen en om makkelijker geld te krijgen, moeten ze nieuwe ‘levels’ aanbrengen. Dit resulteert in agressieve marketing om maar te verkopen, verkopen, verkopen om zo een beetje geld over te houden (want je moet natuurlijk wel je eerder ingekochte producten terugverdienen).

     De onderste levels mogen producten aan mensen verkopen zonder enige opleidingseisen. Wie zegt mij dat iedereen en z’n moeder die Herbalife, doTerra of welke andere MLM producten verkoopt, daadwerkelijk weet wat hij/zij aan het doen is? Een verplichte opleiding om de producten te verkopen, is er niet – laat staan een opleiding die daadwerkelijk vertelt dat je bepaalde producten absoluut niet mag verkopen aan mensen met bepaalde gezondheids-issues.

     Ik ben nooit bij doTerra geweest, maar wel bij Herbalife – waar in één zin werd gezegd dat alles superveilig was (want FDA-approved, wat, zoals je misschien weet, helemaal niets zegt over de veiligheid) en dat je zo heerlijk kon afvallen met hun product. Waar Fucus in zit. Wat je echt, echt, echt niet mag geven aan mensen met schildklierklachten – maar daar werd niets over gezegd.

     Kijk. Wat jij doet moet je lekker zelf weten. Maar in mijn ogen is er iets grondig mis met het MLM-model. Dus ik werk er niet aan mee en zal er niets van kopen.

 • Stella

  Nou, ik weet het niet. Probeer twee natuurlijke aroma’s te vinden die je op één adres koopt. Maar elke site heeft wat anders waardoor ik niet verder kom. Weldaad is nauwelijks te lezen met die grijze letters op vlekkerige pastel ondergrond. Hier is het trouwens ook te grijs, maar de ondergrond is tenminste nog egaal. Het is vooral lastig bij zien wat ikzelf zit te typen. Er is een site die zegt dat het niet op een theelichtje moet maar op een diffuser. Alleen is de gelinkte pagina niet te vinden. Voorlopig is mijn humeur goed naar de maan.

  • De Groene Vrouw

   Tsjonge.

 • Heleen

  Graag een reactie op ‘etherische olie en essentiële olie’. Etherisch heten de stoffen zolang ze nog in de plant aanwezig zijn (makkelijk verdampbaar). Wanneer dezelfde stoffen aan de plant zijn onttrokken, wordt het essentiële olie genoemd met als uitleg .. dat het de ‘essentie’ van de plant in zich draagt.
  Etherische olie bestaat dus niet, maar wordt wel vaak (foutief) verward met essentiële olie.

  Dit weten is zo fundamenteel, dat het onbegrijpelijk is wanneer veel leveranciers zelf spreken over etherische olie ..

  • De Groene Vrouw

   Essentieel staat voor iets dat onmisbaar is. De olie is voor de plan wellicht onmisbaar, maar voor de mens niet. Voor mensen zijn essentiële oliën (vetten) Omega-3 en Omega-6. Dat zijn totaal andere stoffen dan de secundaire plantenmetabolieten en de etherische oliën die in planten voorkomen. Dus nee, het zijn geen essentiële oliën om verwarring te voorkomen met de echte, voor de mens onontbeerlijke, plantaardige vetten.

 • Stella

  Ik vond de thematiek van de etherische oliën te ingewikkeld en duur om ermee te beginnen. De goedkope van De Tuinen gebruik ik tegen insecten. Dus lavendelolie in de kasten tegen motten en pepermuntolie tegen ander ongedierte.

 • Anita

  In een reactie hier ver naar beneden vroeg er iemand of er iemand ervaring had met de oliën van Anthemis Aromatherapie. Ja, dat heb ik. Ik gebruik deze al jaren, en het zijn pure oliën. Hun service is super, er wordt geen reclame gemaakt, maar de site is erg informatief, en de oliën van goede kwaliteit, keuze uit biologisch of niet. Diverse varianten van een olie te verkrijgen ook alsmede uit diverse streken.
  Ze geven ontzettend veel informatie bij de olie, alsook nog eens infobladen per mail. Op de site staat ook nog vermeld welke stoffen er geanalyseerd zijn in de oliën.
  Als je vragen hebt zijn ze erg bereid je te helpen.
  Hun informatie is gebaseerd op informatie van aromatherapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van gebruikers. Bij elke olie wordt hoe je ermee moet omgaan , wat de voordelen zijn, wat hij doet op de huid, contra-indicaties en meer.
  En wat erg handig is vind ik zelf , dat er toepassingenlijst is, bij welk probleem je welke olie kunt gebruiken. Kortom voor mij een geweldig bedrijf.

 • Karin

  Ja ik gebruik sinds enkele maanden de etherische oliën van doTERRA. Uitstekende kwaliteit 100% puur natuur. Voorzichtig gebruiken is zeker een vereist. Kan de etherische olietjes zeker aanraden ook voor het verbeteren en ondersteunen van je gezondheid. Ik heb er baat bij.

 • Natas

  Hallo zijn de olien van Doterra 100% natuurlijk?

  Hartelijk dank vast!

  Natas

 • Maaike

  Hoi! Bedankt voor je heldere bericht. In de winkel Holland en Barrett (de Tuinen) weten ze het verschil tussen etherisch en essentieel niet. Ze beweren dat dit hetzelfde is.

  In saun’s wordt bij opgietingen ook zgn geurolie gebruikt dat rechtstreeks op de saunakachel wordt gegooid en in no time de hele ruimte vult.. Ooit heb ik uit nieuwsgierigheid gekeken waar die olie vandaag kwam: uit een jerrycan met veel chemische formules en een doodskop erop! Laten wij ons vergiftigen op een welnessdag? Hoe schadelijk is het inademen van die dampen en is er toezicht op?

  Weet de groene vrouw raad?

 • Ilona

  Hoi hoi.
  Voor in mijn slaapkamertje zou ik graag een fijn geurtje neerzetten. Het raam staat altijd open maar helaas ligt vlakbij de mesthoop vd paarden. Die geur dringt erg binnen. Hopelijk kan een fijne geur dit wat maskeren. Enig idee wat ik gan gebruiken?

  • De Groene Vrouw

   Ik zou in de richting van citroen, citronella of citroengras gaan denk ik…

   • Sam noordam

    hou je bek gewoon

    • De Groene Vrouw

     Let me think about that…. eh, nee.
     Scholengemeenschap Westland, klopt dat een beetje?

  • Petra

   En een bosje boerenwormkruid ophangen tegen de vliegen 😉

 • Susanne

  Hoi,

  Leuke en goede informatie! Ik gebruik zelf met plezier de geuren van Physalis en heb hier een goed gevoel over. Physalis geeft op de website veel informatie over de duurzaamheid en achtergrond van de producten en het is fijn dat ze biologisch zijn! Ook staan er meerdere keurmerken bij. Ik weet dat dit niet alles hoeft te zeggen, maar het merk komt veel beter op mij over dan Volatile, waar je zeer veel moeite moet doen om íets te vinden over de kwaliteit van de oliën: ik lees alleen marketingspraatjes over verkrijgbaarheid, het grote assortiment, enzovoort. Ik zou het niet snel kopen.

  Groetjes,
  Susanne

 • Sona

  Hallo,

  Ik gebruik eigenlijk alles van natuurlijkeolie.nl, vind het hele fijne oliën en vooral de shea butter, ik maak daar graag van die romige body butters van en met paar druppels beramot etherische olie erin maar soms ook ander etherische olieen hangt net van mij mood af.

 • Lisa Werkman

  Hoe zit het met de etherishe olieen van Jacob Hooy?De-Kruiderie.nl?en Aromatherapie-info.com?
  Alvast bedankt,mvg Lisa

  • De Groene Vrouw

   Van de kwaliteit van de eerste ben ik niet zo onder de indruk; de andere twee ken ik niet dus daar kan ik weinig over zeggen 😉

 • Sandra

  Zijn de meeste olien bij de tuinen dan vanzelfsprekend niet goed? Bijv citroen of citroengras ook?

  • Rassa

   Ik koop ook tuinen :( voor difuser die is ook niet goed?

 • Erica

  Fijn dat alles zo duidelijk wordt uitgelegd! Bij een drogist bij ons in de buurt verkopen ze ook etherische olie. Daar is de etherische olie van Citroenmelisse echter maar 6,95 voor 10 mL en op de flesjes wordt aangegeven dat het afkomstig is van de Melissa Officinalis. Ook wordt er vermeld dat het 100% etherische olie is. Hoe kan dat? Is dit dan parfumolie o.i.d.? http://www.rodepilaren.nl/olien/de-rode-pilaren/etherische-olie-100-puur/citroenmelisse-etherische-olie-de-rode-pilaren-2184.html

  • De Groene Vrouw

   Geen idee, maar ergens klopt dat natuurlijk niet… dat het ergens wat goedkoper is dan 80 euro kan ik me voorstellen, maar 80 en 7 is een te groot verschil 😉

  • Danielleb

   Dat komt doordat de meeste 100% pure etherische oliën in de winkels synthetisch zijn helaas. En die niet synthetisch zijn hebben vaak toch andere stoffen erin zitten die niet worden gezien in de test die wordt gedaan, als ze die test hebben gedaan mogen ze er 100% puur op zetten. Helaas ziet de test niet al die stoffen. https://www.etherischeolie.net/etherischeolie-verschil-etherische-olie/

 • Belen

  Hallo!ik heb de helicobacterie Pylori en heb gelezen dat citroengras olie inwendig deze bactery dood. Is dat zo?graag hoor ik het van u en zo ja hoe moet ik het veilig inwendig nemen?
  Heel erg bedankt!

  • De Groene Vrouw

   Wij adviseren om nooit zonder begeleiding etherische olie inwendig te nemen. Zoek een goede therapeut die je kan begeleiden om de bacterie te verwijderen, maar ook om de oorzaak te verhelpen zodat je hem niet gelijk weer terug krijgt.

  • Hermien

   Wat ontzettend fijn dat je je lichaam met natuurlijke middelen wil ondersteunen. Als je wil kom ik graag met je in contact voor begeleiding bij het gebruik van etherische oliën.
   Hartelijke groet,
   Hermien Rondeel

 • Patricia

  Hallo groene vrouw,
  Ik ben op zoek naar een goede maar toch wel betaalbare essentiële olie (wierook/mirre) voor inwendig gebruik.
  Om te gebruiken in water om te drinken.
  Heb jij tips merken en of een goed adres waarvoor ik hier terecht kan?
  Zou top zijn want kan over inwendig gebruik niet zoveel vinden op internet.
  Alvast heel erg bedankt,

 • Hermien

  Hoi, leuk artikel! Ik ben een fervent fan van de etherische oliën van Young Living. Zij verkopen oliën die je kunt terugvoeren naar de bron. Je kunt ook kijken op de boerderijen en meehelpen met de oogst. Het is een heel transparant bedrijf en ik weet zeker dat hun etherische oliën zuiver zijn.
  Groetjes,
  Hermien

  • Niek

   Young living wordt gekweekt in kassen. Dus geen zonnekracht.

   • Eveline

    Bull shit. Onlangs zijn er heel wat mensen bij de Helichrysum velden in Kroatie geweest en bij de lavendel velden in de provence.
    Dus… sorry… je verhaal gaat echt niet op.
    Hebben een heel jaar geen juniper olie (jeneverbes) gehad omdat de oogst was mislukt doordat het teveel regen had gehad. Ze verkopen liever een nee dan dat ze een slecht eindproduct leveren.
    Dus nogmaals sorry… je info is verre van juist.

   • Joy

    Dan ben je toch niet goed geïnformeerd.
    Wie heeft je dat verteld?
    Young living heeft wereldwijd eigen Farms, de planten staan buiten. En de zaden worden, beschermd, bij daglicht, gekweekt. En op biologische wijze. Als je wilt kun je de Farms gaan bezoeken en meewerken met planten en oogsten en destilleren.

  • Rassa

   Waar kan kopen yang living oil in Nederland?

   • Hermien

    Hoi Rassa,
    Young Living heeft geen verkooppunten. Het is een onlinewinkel. Als je hier meer informatie over wil kun je me een mail sturen hermien@oliefans.nl
    Je kunt ook een kijkje nemen op onze website Oliefans.
    Ik hoop van je te horen!
    Groetjes,
    Hermien

 • Eveline

  Hallo groene vrouw,
  Chi is best acceptabel schrijf je.
  Maar ik zie je eigenlijk helemaal niet over het merk Young Living.
  Hoe sta je daar tegenover. Een bedrijf wat echt seed to seal is?
  Dus echt volledig het product vanaf het zaadje volgt?

  Groeten
  Eveline

  • De Groene Vrouw

   Ik ken het niet, dus ik kan er niets over zeggen.

  • De Groene Vrouw

   Nee, geen ervaring mee!

  • Rassa

   Is deze goed?

 • Rinus

  Aromatherapie werkt het? Ja

  Hier een paar voorbeelden,

  Sandelhout olie*
  voeden en genezing de huid*
  verminderen ontstekingen als gevolg van uit te oefenen en de dagelijkse activiteiten *
  ondersteuning van gezonde haargroei *
  het handhaven van gezonde bloedsomloop in de huid *

  wierook en mirre, lees dit verhaal zie Link.
  Frankincense as a cancer fighter.

  http://www.naturalnews.com/048658_frankincense_myrrh_cancer_treatment.html

  Werkt ook als je slecht slaapt.

 • M.

  Jammer dat de distilleerderij niet meer bestaat.

  De Distilleerderij Aromatherapie” is een gearchiveerde vermelding van een bedrijf dat niet (meer) actief is.
  Status:
  Uitgeschreven uit het Handelsregister

  • De Groene Vrouw

   Klopt, ze zijn gestopt. Helaas :-(
   Je kunt nog terecht bij de Levensboom :-)

   • M.

    Wat vind u van LaDrôme?

    En als je vergelijkt met de zwaantjes en de distilleerderij?
    En vergelijkt met volatile, chi enz?

    • De Groene Vrouw

     Ik gebruik geen LaDrôme, dus daar kan ik weinig over zeggen!

 • Jantine

  Leuk artikel!
  Iemand ervaring met het merk Physalis aromatherapie van Keypharm?
  staat latijnse naam op, land van herkomst, plantdeel, extractie en chemotype.
  Is het te vergelijken met Volatile?

  • De Groene Vrouw

   Ik ken het niet!

  • Rianne

   Ja daar ben ik ook benieuwd naar omdat er op de verpakkingen moet staan of het gevaarlijk voor je is of de natuur. Nu zie ik bij Chi dat erop staat dat het schade / giftig kan zijn op langer termijn!!

   Dit staat niet op de flesjes die ik heb van physalis..

   • De Groene Vrouw

    Dat moet wettelijk verplicht op de verpakking staan. Omdat het zo geconcentreerd is, kan het in die vorm inderdaad het bodemleven / waterleven beschadigen. Maar zolang je je flesje etherische olie niet leeggooit in de stadsvijver, is er niet zoveel aan de hand 😉

 • Sarah

  Hallo!

  Ik maak altijd zelf deo. Nu ben ik al 21 weken zwanger en gebruik pompelmoes druppels van ladrome in de deo. Kom er nu net achter dat tijdens de zwangerschap je geen etherische olie mag gebruiken. Geldt dat ook voor pompelmoes? Weet iemand dat?

  Groet, Sarah

  • De Groene Vrouw

   Je mag tijdens je zwangerschap niet alle etherische oliën gebruiken, maar er is geen restrictie op alle oliën 😉
   Voor zover ik weet kan pompelmoes in kleine hoeveelheden geen kwaad tijdens de zw.

 • Marjolein

  Hoi! Ik wil graag zelf parfum maken, niks serieus gewoon leuk om zelf te dragen en weg te geven enzo. Zijn daar de essentiele oiliën van Volatile goed genoeg voor?

  • De Groene Vrouw

   Ja hoor.

 • Heleen Mulder

  Ik gebruik lavendelolie in capsules. Tegen n angst en stress. Ben net een paar dagen ermee gestart. Ik ben erg benieuwd! Ik ben erg geïnteresseerd in werking van olieen.

 • Nina's Nature

  Hartelijk dank Nienke, voor je fijne artikel en leuk dat je Weldaad en Nina’s Nature erin hebt opgenomen!
  De link voor Nina’s Nature doet het inderdaad niet, ninasnature.nl is gesloten i.v.m. de Europese Cosmetica Verordening.
  (De nodige laboratorium tests en documentatie werd mij te duur in geld, aandacht en tijd – elk natuurlijke parfum had 2 verschillende tests moeten hebben, én ik kwam er achter dat de wetten en regels in de toekomst strenger zouden worden=investeringen nu zijn geen garantie voor de toekomst).
  De parfums zijn ‘on hold’ gegaan, in hoop voor betere tijden ooit in de toekomst.

  Nina’s Nature gaat door als een engelstalige site en blog, je kunt het hier vinden -> http://www.ninasnature.com

  Met groene groeten,
  Nina Judin van Nina’s Nature

 • Jessica

  Ik kan de website van Nina’s Nature niet vinden. Telkens als ik op de link klik kan de pagina niet worden geopend en ook via Google lukt het me niet de site te vinden. Is er misschien een andere manier/andere webwinkel om bij haar parfum producten te komen? Alvast bedankt!

 • Astrid

  Hallo,
  doTerra is een merk voor etherische olie. Volgens info is dit 100% natuurlijke olie. Is jou daar iets bekend van?
  Gr. Astrid

  • De Groene Vrouw

   Dat wordt al genoemd in de overige reacties, als ik me goed herinner.

 • Katherina Ritzoglou

  Ik kocht etherische olie(Citroengras) voor mijn geurbrander bij Dille & Kamille.
  Waarschijnlijk synthetisch. Niet?
  Hoe (on)veilig is het?

  • De Groene Vrouw

   Citroengras is niet zo duur en hoeft dus niet synthetisch te zijn. Al is Dille & Kamille niet mijn voorkeursplek om dat soort dingen te kopen 😉

   • Katherina Ritzoglou

    Mijn gevoel fluistert me hetzelfde toe. Op naar de natuurwinkel dus voor de authentiekere
    variant. Dan spelen we tenminste op veilig!

 • Jacq

  ik lees via iemand over het bedrijf ‘young life..’
  Weet u misschien of dit ook een goed merk is?
  Ziet er nogal commercieel uit..
  Met allerlei kadootjes als je distributeur voor hen wordt.

  Bedankt voor alle info

  • De Groene Vrouw

   Geen idee, ik ken het niet. Maar ga op je gevoel af. Een bedrijf dat meer aandacht besteedt aan de marketing van hun product dan aan de kwaliteit, daar heb ik een mening over 😉

  • Rinus

   Young life en doterra zijn multi-level marketing companies, oftewel veels te duur!
   Kwaliteit is onbekend. In ieder geval geen Bio. Ze geven geen gegevens van de ingrediënten.

   • Melissa

    Hoi Rinus,

    Volgens mij ben je helaas niet compleet en goed geïnformeerd. Het is inderdaad erg kostbaar, maar het werkt voor mij. Ik ben erg enthousiast na het gebruik van deze pure doTerra oliën.

    • SuuS

     Maar kun je het vergelijken met je gebruik van andere wel biologische etherische oliën?

   • Marijke

    Met Young Living ben ik niet bekend, maar wel met doTerra. De flesjes van doTerra bevatten 100% pure, biologische oliën en niets anders. Dus ook geen pesticiden, andere chemicaliën of verdunningsoliën. De grondstoffen zijn afkomstig van planten die daar groeien waar de omstandigheden het beste zijn voor de betreffende plant. De herkomstlocaties daarvoor bevinden zich over de hele wereld. Zo komt de hars voor de frankincense- of wierookolie bijvoorbeeld uit Ethiopië en wordt vetiver (een grassoort) op Haïti geproduceerd. Dat is geen handige keuze, maar geeft wel de beste kwaliteit olie.

    De oliën van doTerra hebben stuk voor stuk medicinale kwaliteiten. Dat wordt ook onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. DoTerra doneert veel oliën ten behoeve van zulk wetenschappelijk onderzoek. Als een olie kan worden ingenomen, wordt dit vermeld op het etiket als ‘supplement’. Ik zou geen goedkope etherische oliën innemen, zelfs niet op de huid smeren of inhaleren, want dat staat gelijk aan innemen. Goedkoop is dan inderdaad duurkoop. Je weet namelijk nooit wat er verder nog in zit, omdat een olie al ‘etherische olie’ mag worden genoemd als 3% ervan dat daadwerkelijk is.

    DoTerra verspreidt haar producten inderdaad via multi-level marketing. Dat drukt de prijs van de oliën, omdat ze geen kosten kwijt is aan overhead, nl. aan winkels en verkopend personeel. Niks mis mee, en alles is transparant.

    *marketinggedeelte verwijderd*

    • Esther

     Waarom zijn de oliën van doterra dan niet biologisch gecertificeerd?

 • Kim

  Voor het verdampen van etherische oliën wordt een laag- warmte diffuser geadviseerd; deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de etherische olie niet kapot wordt gemaakt. Hierdoor wordt de effectiviteit van de olie gewaarborgd. Nooit in een brander doen dus!

 • Nicky

  Hallo groene vrouw, kan jij mij meer vertellen over het merk doTerra? Maken zij ook pure natuurlijke essentiële oliën?

  • De Groene Vrouw

   Ik werk er nooit mee, dus helaas kan ik je daar niet mee helpen!

   • Rassa

    Welke merk gebruik u Dan?

  • De Groene Vrouw

   Dat staat er toch ook? 😉

 • Una

  Ik zelf ben fan van alcoholvrije parfums, de alcohol is storend voor mijn huid. Nu maak ik geen onderscheid in echte etherische olieen en synthetische olieen. Want ik heb van beide geen last. Op http://www.arabianscent.nl koop ik mijn geurtjes, na m’n eerste aankoop ben ik ze gaan verzamelen omdat ze ook zo leuk uitzien en tegelijk zo’n hebbedingetjes zijn. Ik zoek vaak naar oosterse merken, vooral arabische parfumolie vindt ik heerlijk, toen ik de bovengenoemde site ontdekte was ik zoo blij. Ze zijn goedkoop, gaan lang mee, ruiken heerlijk (natuurlijk) en bevatten heel vaak musk. (ik ben verliefd op musk)

  Bedankt voor dit leerzame artikel!

  • De Groene Vrouw

   Leuke shop! Wel jammer dat ze de ingredienten niet bij de parfums zetten. Zelf gebruik ik dus liever geen synthetische olie, en als ik dingen zie met aardbeiengeur is de kans groot dat er wel synthetische ingredienten inzitten (etherische aardbeienolie bestaat niet)…

 • Annemiek Verkleij

  Hallo mede etherische olie gebruikers!

  Duidelijke uitleg over etherische olie. Ik zelf gebruik ook veel soorten etherische oliën voor het toepassen van aromatherapie. Ik doe dit door middel van etherische olie in een geurbrander of in een eigen samengestelde massage olie. Bij het aanschaffen van etherische olie vind ik het uitermate belangrijk dat de olie 100% plantaardig is, daarom kijk ik altijd of er op het etiket word vermeld: het land van herkomst, latijnse naam en het gebruikte plantdeel. Daarnaast is het ook vaak aan de prijs te zien.

 • Xandra

  Heeft er ook iemand ervaring met Anthémis aromatherapie? Ze hebben heel veel informatie staan op hun website.

 • Ik gebruik ook de olien van Sjankara uit Belgie. In Nederland zit een verkooppunt in Den Bosch. Ik heb ooit een cursus mogen volgen bij de oprichter, Geert Devlieghere. Wat een bevlogen en enthousiaste kenner van olien! Hij heeft ook enkele boekjes geschreven.

 • Dank voor je uitleg. Je weet het heel helder op en duidelijk op te schrijven. Fijn om te lezen. Ik gebruik eth. olie om de geur en de werking van een crème te ondersteunen, hoogstens enkele druppels dus per pot. Geuren doen heel veel. Ik gebruik het nooit puur en het enige mengel wat ik heb is een mix, de geur heideveld, van chi geloof ik, het geeft echt in het aroma brandertje een heideveld geur in je huis.

 • Marieke Bossenbroek

  Nuttitge info! Ik gebruik vaak etherische olie en heb lang gezocht naar een zuiver merk. Als leek is het best lastig het kaf van het koren te scheiden :) Ik kwam toen bij Chi uit maar het kan dus nog beter, ik ga zeker nog eens kijken bij de merken die je noemt!

 • Dankjewel Nienke – dit kan niet genoeg worden verteld.
  Wat leuk dat je Nina, Madeleine en mij noemt!
  Ben ik benieuwd: ken jij Senti!’s oliën (van Katja Heinen) ook? Ik vind ze (voor zover tot nu ervaren) vergelijkbaar met Zwaantjes. De Levensboom staat in de planning om ook te gaan uitproberen. Madeleine doet fantastisch werk en zoals ik haar ken, kunnen haar producten niet anders dan goed zijn. Nina’s parfums zijn inderdaad een aanrader, heerlijk!
  (En voor wie het liefst zelf een parfum wil maken biedt ik workshops Persoonlijk parfum maken aan.)
  Primavera vind ik trouwens echt in de hoofdmoot zitten van wat nu verkrijgbaar is.
  Pranarom en Sjankara (uit België) en Floramé (Fr) vind ik ook goed (en erg fijn dat ze zo’n breed assortiment hebben!) – Primavera ‘wint’ samen met Senti! als persoonlijk favoriete merk vanwege hun zeer actieve rol in duurzaamheid, sociale projecten en biologische landbouw. PPP zit bij Primavera in de genen.
  Chi heeft (uitzonderingen daargelaten) oliën die ik over het algemeen als net iets ‘scherper’, minder rond, ervaar dan bv Primavera – bovendien zijn ze duurder en is hun bio-aanbod kleiner. Van Volatile heb ik alleen de geurverspreiders in het assortiment omdat ik de kwaliteit van de oliën niet hoog genoeg vindt.

 • Izerina

  Ik heb ‘s avonds altijd een drupje lavendelolie op een tissue. Slaapt heerlijk

 • Hanneke

  Een jaar of twintig geleden heb ik in Australie een korte cursus Aromatherapie gevolgd. Heb er nog steeds plezier van.
  Ik gebruik lavendelolie puur op mijn huid bij lichte brandwonden. Sindsdien zelden blaren gehad!

 • Pingback:Hoe zat het ook alweer? Deel 2: aromatherapie | Nieuwe Aarde

 • Vero

  Een minder gekend merk in Nederland, maar hier in vlaanderen wel heel gekend voor hun Aromatherepie producten is Sjankara (www.sjankara.com). Niet enkel hebben zij een heel ruim assortiment aan (biologische) etherische oliën, ook zijn de eigenaars steeds bereid om je met raad en daad bij te staan!

  • E. De Vries

   Ik vroeg me af of iemand ook bekend is met de olieen van florihana. Zoja wat zijn de ervaringen en ideeen hierover? Ben startende met olieen en ben nog zoekende.