Houston! Part 1: da food

Houston! Part 1: da food

Houston-food

Ik weet het: er zijn mensen die elke maand zo’n vliegreis maken. Maar ik hoor daar niet bij en voor mij was het een avontuur. En ik was nog nooit in Amerika geweest, dus dat was ook nog wat… Houston-verslag!

 

Vliegtuig

Ik heb geen dikke voeten gekregen, maar wel pijn in de rest van mijn lijf. Specifiek mijn oren, want ik zat bij de vleugel en dus de motoren. Wat een pokkeherrie. Het ergste was dat ik op Schiphol nog bijna een Bose QuietComfort had gekocht, die vreselijk veel geld kost maar die zo’n demping opleverde dat ik bijna moest huilen van opluchting. Het hele vliegveld – in één klap weg! Terwijl ik wel gewoon door kon praten met mijn collega. Voor een overgevoelig meisje zoals ik de hemel. Dus stond ik daar, bibberend met mijn pinpas, deed de kassa het niet! 270 euro pech voor de winkelmeneer, maar vooral ook 10 uur spijt voor mij :-(

Oh ja: en vliegtuig-yoga. Denk niet aan wat de mensen denken, maar doe een paar goede posities in het gangpad. Gaat prima en aaaahhhh… mijn rug en benen waren me dankbaar. En ja, de rest van het vliegtuig keek raar. But look at all the fucks I didn’t give! The’yre still not here!

2015-03-12 12.26.07Ik had eten meegenomen, en gelukkig maar want het vliegtuigeten bestond uit gehaktballetjes met kleffe aardappelpuree. Ik at iets met rijst, groenten en noten. Lekker. Superblij met de tip dat je gewoon eten mee mag nemen in het vliegtuig! Verder heb ik nog een hele stapel lekkere suikervrije repen meegenomen, die kwamen ook behoorlijk goed van pas.

 

Food, food, food

10 uur is lang, maar uiteindelijk waren we in Houston. Het allereerste dat ik zag toen we uit de vliegtuigslurf kwamen, waren twee vre-se-lijk ongezonde mevrouwen. Nee maar echt. Je maakt geen foto, want dat is onbeleefd, maar Houston kwam hard aan zeg maar. Ik had niet eens zozeer problemen met het feit dat ze veel en veel te dik waren (want er zijn ook mensen die met flink overgewicht toch supergezond kunnen zijn), maar met hoe hun huid en haar eruit zag… wat een heftige kennismaking met de Texaanse bevolking.

Ik weet ook waarom: er was eten. En nog meer eten. En nog veeeel meer eten. Overal. De hele tijd. Niet zozeer voor ons (wij werden echt supergoed en gezond verzorgd), maar in de omgeving. Overal food courts met grote ketens en themarestaurants (Tex Mex, Pappa’s, Pappasito’s, Wendy’s, iHop, weet ik veel). Zo veel eten. En alles in Amerika is groot, dus ook de porties. Niet dat je dat niet weet, maar om het met eigen ogen te zien is nog wel een verschil… pfoeh!
texmexWij aten de eerste avond Tex-Mex en dat viel me echt alles mee. Een heel bord vol guacemole en verder gegrild vlees en vis. Niet vies en zeker niet ongezond.

Ik kreeg het niet helemaal goed op de foto want het was donker, maar het was echt prima. Wat me wel direct opviel: al het kraanwater in Amerika Houston is gechloreerd! Echt alles, en niet een beetje. Gatver. Ga je er ooit heen, vraag dan dus om bottled water (please). Kost meer, maar is in elk geval te drinken.

2015-03-13 07.10.25

Het ontbijt in het restaurant was prima, met veel verse vruchten, groenten, eggs and bacon en altijd iets warms zoals stoofschotel (jawel), eggs benedict…

2015-03-13 06.54.21

 

 

 

 

… en de derde dag ook het fameuze biscuits ‘n gravy. Maar dat kan ik je niet aanraden: niet erg lekker (een week broodje met een soort flauwe witte saus) en 0,0 voedingsstoffen. Ik heb het al voor je uitgeprobeerd, hoef je dat zelf niet meer te doen.

2015-03-15 07.52.52

 

 

 

 

We hebben de tweede avond heerlijk gegeten in de Sparrow Cookshop, het restaurant van local food chef Monica Pope. Ze kookt alleen met lokale ingrediënten, wat resulteerde in een menu met onder andere Red Snapper uit de baai, kip, aardperen en de meest goddelijke spruitjes die ik ooit gegeten heb.

2015-03-13 12.48.37

Het voorgerecht was een smoothie met fruit (bessen en kumquat met schapenmelk en champagne, om precies te zijn) en een aragula-salade. Als toetje een trio van pecantaart, een soort kruidnotenkoekje en een stukje chocola met nomnom… eh, noten.

2015-03-13 20.16.43

 

 

 

 

 

Rodeo

De derde dag was een vrije dag (behalve eten hadden we de eerste dag ook een rondleiding en een lezing gehad, waarover later meer) en nadat we gefietst hadden op Galveston Island (hilarisch: doen als je de kans krijgt) vertrokken we naar de rodeo. Ik had daar wat dubbele gevoelens over, want ik ben niet zo van het gekmaken van stieren for no reason. De bus kwam in een file terecht en we hebben de hele rodeoshow gemist (vond ik niet erg), waarna we zelf zijn gaan rondlopen op het rodeoterrein. 100.000 mensen op iets dat nog het meeste lijkt op een kruising tussen een pretpark, kermis en sportevenement.

Wat een herrie. We hebben onze boots laten shinen (het was tenslotte een cowboyevenement) en er waren koei’n:

2015-03-14 17.19.40

 

 

2015-03-14 17.03.05

 

 

Het was supergroot. Super super groot. 100.000 mensen groot. Geen (echte) cowboy gezien :-( en ook geen rodeoshow (gelukkig maar want dat hoeft voor mij niet zo), maar wel een soort kermisterrein dat ik verder zo veel mogelijk vermeden heb… (op de foto ook nieuw collega-vriendje Oscar – daar gaan jullie misschien nog meer van horen, want hij doet interessante dingen met zowel osteopathie als psychologie, dus reuze interessant).2015-03-14 16.43.50

 

Er was eten. Zoveel eten. Maar allemaal vrij hetzelfde… bij gebrek aan iets met groenten ben ik toen maar voor het minst ongezonde gegaan dat ik kon vinden: een ENORME turkey leg. En ja, dat is wat je denkt dat het is: een kalkoenpoot, zo van de grill. Ik vond het niet fantastisch maar hey, je moet alles een keer proberen. 2015-03-14 18.07.43

‘s Avonds zijn we uit geweest in Houston-town, bij een bar genaamd Celtic Gardens. Aanrader; ik ken de rest van het uitgaansleven van Houston niet maar dit was supergezellig. Beetje awkward wel: iedereen in het groen gekleed omdat het bijna St. Patrick’s day was, en ik in mijn oranje jurkje. Maar goed, als 1.76 lange grote Hollandse blondine op hakken viel ik op zich toch al genoeg op… en Amerikanen zijn niet op hun mondje gevallen. “Hey girl, how are you doing? Are you married? That’s okay, I’m the kinda guy that makes you want to leave your husband!” Ach, en hoe promising dat ook klonk, ik ben toch maar braaf met de taxi teruggegaan naar het hotel 😉

 

2015-03-15 13.12.33Even denken… oh ja, we zijn nog naar een bierbrouwerij geweest. Superjoepie, ik heb echt niks met bier en omdat Meneer Groene Vrouw wel helemaal bierfan is (en werkt bij een microbrouwerij) heb ik al teveel brouwerijen van binnen gezien. Dus ik heb verplichte foto’s gemaakt en een paar biertjes gekoch…. eh nee. Dat mocht niet. Ze mochten geen bier verkopen. Want iets met de Texaanse wet die dicteert dat je als brouwerij alleen op tap mag schenken en mag verkopen aan distributeurs. That is so stupid. Na lang pruilen kreeg ik een root beer mee als cadeautje. Dat dan weer wel.

 

Terug in het vliegtuig had ik natuurlijk geen vers gekookt eten bij me. Het vliegtuigvoer was niet bepaald aantrekkelijk. Ik heb er maar geen foto van gemaakt. Ziezo, dat was het eten in Houston. Volgende verslag: wat ik nu eigenlijk geleerd heb – want daar ging het ook een beetje om 😉

 

De vraag van vandaag:
Heb je wel eens gegeten in Houston of in een andere verre stad?
Was het makkelijk om iets gezonds te krijgen?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (9)

 • Rianne

  Ik was 2 jaar geleden in Florida. Na een horeca opleiding wist ik dat daar de grapefruits vandaan komen en had ik mij daar erg op verheugd. Mijn voorstelling van Florida was helaas anders dan van tevoren ingeschat. In februari is het daar best fris en fruit is daar bijna niet te vinden.
  Ik had craving naar verse groenten en fruit maar kon bijna niks vinden… Die ene rode appel, recht uit het sprookje, was vervolgens nog behoorlijk duur ook.
  Volgend jaar staat de west kust (San Fransisco, La, Las Vegas en de nationale parken) op de planning en ik las hierboven al wat goede berichten.

 • ik kom net terug uit brazilie, idd rot eind vliegen + overstap en nog eens anderhalf uur naar huis vanaf madrid. mijn man vliegt vaak en doet dan gewoon in de pantry wat yoga, heeft niemand last van.
  ik heb jaren in brazilie gewoont maar nu schrok ik net als jij toen je het vliegtuig uitkwam van de mensen en het eten.. brazilianen waren altijd enorm op het uiterlijk gericht en goed verzorgt. maar nu is dat veranderd, de welvaart is toegenomen, de enorme odnerste laag van de bevolking is een klasse naar boven geschoven, heeft meer te besteden en dat laten ze zien. er wordt gebunkerd. niet van al het heerlijke fruit of groente maar vooral fast food (idd overal te koop). in de restaurants zijn de porties enorm. een dagmenu bestaat uit een klein bordje salade (sla, tomaat, rode biet) en daarna een gigantisch bord met rijst, patat en vlees of vis overgoten met saus.
  als gewichtsconsulente en dus geinteresseerd in voeding heb ik een aantal tijdschriften gekocht en de trend is daar nog steeds erg van de kcal tellen. in een gerenomeerd tijdschrift las ik een artikel van de 95 slimste keuzes uit de supermarkt. dat waren dus vetvrije muesli bars, kant en klare diners zonder vet, allemaal raar knutsel voedsel.
  daarentegen was ik op een aantal markten waar zo ontzettend veel keuze is aan fruit en groenten. tig soorten bananen, zover als je kunt kijken. zelfde met aardappelen, tomaten, de meest heerlijke fruiten prachtig tentoongespreid, het is jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen maar ik heb echt schitterende fotos waarbij het water je in de mond loopt als je van groente en fruit houdt. nadat ik mijn mond weer dicht had (had de eerste dagen echt van verbazing opengestaan) heb ik met een arts gesproken over samenwerking en ondersteuning want het gaat daar wel heel erg fout.

 • Tok tok

  pffff 270 euro?? zijn ze nog normaal,ik heb er zelf eentje gemaakt je koopt voor 6 euro een goeie oorbeschermer die ze in fabrieken gebruiken ,je stopt er speakertjes in van je ouwe walkman koptelefoon en klaar voor 6 euro,en voor die 264 euro die je overhoudt ga je 10 dagen naar spanje, ja heb wel eens geeten in andere steden ,londen,parijs,athene,dusseldorf,dublin,nice,parijs,barcelona,belgrado,rome,venetie,bern,wenen,antwerpen,telt ibiza rimini benidorm paros mallorca san marino monaco ook? i don’t know,maar het was allemaal bij de macdonalds,sorry ik zal het nooit meer doen,trouwens in nice hebben ze een mooie mac met rotsen fonteintjes en watervallen lol,maar sinds ik weet dat die hamburgers en broodjes niet vergaan ook al liggen ze een half jaar op je tafel,kom ik er niet meer,supermarktbrood hoef ik ook niet meer zit chinees mensen haar in,raketijsje met geplette luizen ook niet,en vanille vla en ijs met bevergeil ook niet meer and so on and on,ff rijstwafeltje pakken rijst en 0,2 procent zeezout hopelijk is dat ok

 • In Israel krijg je overal grooote verse salades bij. Zonder ongezonde dressings. Gewoon wat citroensap en za’atar. Falafel enzo is wel gefrituurd, maar dat kan je makkelijk compenseren met verse granaatappelsapjes.

  Jaren geleden werkte ik op een zomerkamp in Amerika (omgeving Boston) en ze gaven de kinderen alleen maar ongezond eten. Wit brood met P&J en ‘s avonds mac&cheese of pizza. Weken lang… Geen groente of fruit gezien, maar hey, het was vakantie.

 • Laura

  San Francisco, prima eten in de meer upper class/ hippe buurten. Daar zitten ook de wholefoods supermarkten en eettentjes die lokaal spul gebruiken en nadenken wat ze je voorzetten.
  Downtown is alleen maar kleffe hap (op zondagochtend na dan, dan is er een boerenmarkt)

 • Caroline

  Die Bose is inderdaad briljant! Manlief heeft ‘m en als hij niet op reis is, gebruik ik ‘m graag in huis. Weg oven/vaatwasser/kachel en ander omgevingsgeluid. Nadeel; als hij weg is, kan ik ‘m niet gebruiken (en was ik gisteren compleet overprikkeld, maar ja… Alleen met de kinderen. Dus tja… Even doorbijten. Dan weet ik wel weer even heel goed hoe mijn peuter zich vaak voelt…)

 • Ik was in New York en op zich is het niet zo moeilijk om daar gezond eten te vinden. Andere mensen bezoeken musea in het buitenland, ik bezoek supermarkten. In de meeste supermarkten verbaasde ik me heel erg over de enorme hoeveelheid nepeten. Kaas uit een spuitbus, bijvoorbeeld. Ik bedoel, ik wil er niet eens aan denken hoe dat moet smaken. En de blauwgeverfde bloemen bij de bloemist deden mijn wenkbrauwen fronsen. Dean&Deluca (http://www.deandeluca.com/) was de mooiste supermarkt, foodieheaven.

  • De Groene Vrouw

   Ja, superjammer: wij hebben geen tijd gehad om naar een supermarkt of wholefoods te gaan :-( Maar dat komt dan wel weer een keer…

 • Houston ben ik nog niet geweest, wel in Boston/Somerville/Cambridge een paar weken terug en wat mij daar opviel was hoe makkelijk het was om gezond te eten. 5 dagen daar geweest, en 5 dagen zonder zoeken gezond en lokaal kunnen eten. Ideaal :-) Ter compensatie voor ik terugvloog naar NL op het vliegveld nog een kleine verpakking peanutbutter cups gekocht maar verrassing: eigenlijk bleken die helemaal niet lekker 😉