Iets met een banaan

Iets met een banaan

Josephine Baker door Ray_from_LA

Niet teveel over nadenken, gewoon dóen! Tsja, dat zeg ik ook altijd over eten. Dus dan kan ik wel tegenstribbelen omdat mijn filmpjes niet perfect zijn, maar dan kom je nooit ergens… dus vandaar.

Meer filmpjes maken, als afwisseling voor de blogs. Omdat het leuk is. Ook al kun je het nog niet zo heel goed. En dan moet je het toch doen, zeggen ze. Ik snap het wel: door te doen word je beter. En als je vers uit de douche stapt en er met natte haren net zo cute bent als Esther, dan is het allemaal niet zo’n punt natuurlijk. Kijk maar:

Maar ja. Het zal niet de eerste keer zijn dat mijn eigen perfectionisme me in de weg zit. En als je dan die prachtige filmpjes van Lana LeesVoer tegenkomt, zakt de moed je in de schoenen:

Maar hey, zij heeft dan ook bij de tv gewerkt en ze is verder eigenlijk ook gewoon goed in alles, en ik ben maar een eenvoudige voedingsjuf. Oh ja – eenvoudig. Daar ging het om! Want ik vind dat mensen vaak veel te moeilijk doen over voeding. Een Groentenschotel, het klinkt zo indrukwekkend dat je er misschien niet eens aan durft te beginnen. Terwijl het in de praktijk toch niets meer hoeft te zijn (mag wel, hoeft niet) dan een zak voorgesneden groenten, een teen knoflook en eens schepje zout. Ik ben groot voorstander van het doe-niet-zo-moeilijk-koken.

Voor wie is opgegroeid met pakken vla en mona-toetjes (ze zien er altijd zo aantrekkelijk uit, maar ik heb er werkelijk waar nog niet één gevonden die ik ook echt lekker vind) is een Toetje misschien een hele onderneming. Iets dat je met geen mogelijkheid zelf kunt maken. Terwijl een bak yoghurt, twee scheppen kokosbloesemsuiker en een geraspte citroenschil je een heel eind brengen. Of een klont roomboter, een koekenpan, een gesneden appeltje en een lepeltje kaneel. Je kunt bijna zelf verzinnen wat je ermee moet doen, nietwaar? Het is vaak een kwestie van de juiste ingrediënten op voorraad hebben, en dan kun je altijd even snel iets in elkaar draaien.

Kijk maar. We aten iets met aardappelen. Altijd killing, want dan krijg ik ‘s avonds per definitie honger. Dus dan kun je een boterhammetje smeren – of je doet iets met een banaan.

En ook al is de kwaliteit van je filmpje ruk, je hebt wél binnen een minuut iets lekkers, voedzaams en ook nog gezonds. In het kader van Positive Eating:

 • in een banaan zit magnesium, mangaan, vitamine B6 en C, kalium en een flink aantal aminozuren
 • cacao bevat veel mineralen zoals magnesium, mangaan, ijzer en koper
 • kokosbloesemsuiker zit vol (B-)vitaminen en kalium, fosfor, magnesium en calcium

Je ziet hoe simpel het kan zijn. En nu nooit meer teuten dat je niks lekkers in huis hebt!

De vraag van vandaag:
Wat doe jij met bananen? Of als je zin hebt in een lekker/gezond toetje?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (15)

 • Kim

  Plakjes van 2 bananen invriezen, in de blender/keukenmachine met kokosmelk wat walnoten en vanille. Softijs om meteen op te dienen.

 • KruidigMeisje

  Toetjes eten we zelden: ons eten is meestal zo lekker dat we ons vol eten.
  Heel soms bij de koffie/thee een stukje chocola toe. Dus van hier geen lekkere toetjesrecepten, sorry.

  Maar bananen geniet ik wel vaak van: ik fiets er graag in. Denk aan: http://thelobiel.blogspot.nl/2012/09/velomobiel-quest-xs-en-vw-up-pak-me.html
  Krijg ik wel honger van. Zou dat ook gezond bananengebruik zijn?

 • Babette

  Hoi! Ik smeer een maiswafel (of rijstwafel, maar in een rijstwafel zit tarwe wat ik liever vermijd) in met een laagje pindakaas, doe daaroverheen een beetje kaneel en bedek dit met heel dun gesneden banaanschijfjes. Super lekker! Voor een foto of beschrijving: https://www.pinterest.com/pin/500532946061853636/

  • Judith

   Hmmm lekker! Maar tarwe in rijstwafels??

   • Tok tok

    Nee wel dit als je net de verkeerde pakt bij albertheijn 59% rijst (géén zilvervliesrijst), maïs, 7,5% kaasmix (weipoeder, zout, kaasproduct; kaas, melk, zout, zuursel, stremsel) plantaardige olie, weipoeder, maltodextrine (=suiker), zout, antioxidant (E339), zuurtergelaar (citroenzuur), plantaardige olie, gistextract, smaakversterker (E621), maltodextrine, aroma, antiklontermiddel (E551), gemodificeerd zetmeel (tapioca-, maïs), specerijenextract, melkeiwit, plantaardige olie

    • De Groene Vrouw

     Neee… echt? Rijstwafels? ingrediënten ‘rijst, zout’? En dan maken ze dit ervan? Wat zit de wereld toch interessant in elkaar…

     • Tok tok

      Ja ik dacht pak ff de ergste er tussenuit,die met kaas dus,ik weet niet als ik hier een link mag plaatsen als het niet mag dan hoor ik het wel,hoppa hier de grote rijstwafel test http://fitbeauty.nl/welke-rijstwafels-zijn-het-gezondst/ mm je nieuw verhaaltje over zon en astaxanthine ook wel weer interesting,greetzz

 • Mirjam

  Schitterend filmpje! Die rode nagels… wat nou ruk kwaliteit? Subliem!

 • Zo’n lief lachje. <3

  Ik vind alleen banaan met cacao ook al heel lekker trouwens!

 • Tok tok

  Hoi welkom uhmmm ik was uhhh,whahaha esther zei nog niet te veel uhhh ,lol, vind het een leuk filmpje vriendelijke stem ook,ach ja iedereen begint zo amateurachtig,als je kijkt naar die kook programma’s die begonnen ook zo en werden steeds beter,mss moet je je dochter eens met windows moviemaker laten knommelen, als het goed is staat dat programma in je computer,op youtube zijn genoeg voorbeeld filmpjes wat je er allemaal mee kan,ik pleur s’zomers altijd banaan en aardbei in de diepvries en maak er een smoothie van wat kokos erbij of ahornsiroop,weet niet als het gezond is maar wel lekker,and a long time ago ben ik wel eens in de bananenbar geweest,maar daar doen ze weer andere dingen met een banaan

 • Jouke

  Hoi Nienke,

  leuk dat je je op het videoblogpad begeeft. Ik heb daar ook geen ervaring mee, dus deskundige adviezen heb ik niet voor je, maar als consument zou ik zeggen dat het waarschijnlijk beter werkt als je een ander camerastandpunt zou nemen, waarbij je handen niet regelmatig het zicht belemmeren op wat je aan het doen bent.
  En misschien ook een of twee keer repeteren wat je gaat zeggen, want nu klonk het wel erg uit de losse pols.
  Nu ik je toch schrijf stel ik ook meteen de vraag die gisteren bij me opkwam. Gaat je hubby nog een keer een fermentatiecursus geven of was dat vorig jaar een eenmalig gebeuren? Ik zou het leuk vinden om de “meester” aan het werk te zien.

  • De Groene Vrouw

   Tsja en tsja 😉
   Ik snap ook dat het beter anders kan, maar met een puberdochter die de camera vasthoudt en een ‘laten we dit NU even snel opnemen’-idee werd het dit.

   Die cursussen, ook tsja. Er staat nu niets in de planning, maar ik zal hem nog een keer pushen. Zachtjes dan hè. 😀

 • Miranda

  Ik vries bananen in stukjes in en mik ze dan met een scheutje rauwmelkse kefir in de vitamix voor 30 seconden en daar heb je je bananensoftijs. Hoe simpel wil je het hebben? Ik doe er vaak wat nootjes en cacaopoeder bij (heb je bananenchocoladesoftijs, hoe decadent is dat?).

  Enne leuk filmpje hoor Groene Vrouw! Vooral doorgaan! :)

 • Of een heerlijke pisang goreng; snijd de banaan in schijfjes en meng door een beslagje van speltmeel, water en ei. Bak in de pan aan twee kanten bruin en smullen maar!

  Ps. groene vrouw, helemaal top filmpje geworden toch zo!

 • Caroline

  Ik gooi bananen tegenwoordig vaak in de keukenmachine met wat bevroren aardbeien en wat (soja)yoghurt/melk of sap. 30 seconden herrie en daarna een heerlijke smoothie.