Ik ben het even zat

Ik ben het even zat

Fotolia_92094319_XS1

Ik ging eigenlijk iets schrijven over verse vijgen. Maar het werd dit. Die vijgen zijn er volgende keer ook nog wel.

Het zijn van een min of meer publiek figuur op internet is een rollercoaster. De ene dag sta je met open ogen te kijken naar een vacature die 250x gedeeld & 60.000x bekeken is op feestboek. Hallo-le-lu-jah. De andere dag moet je héél hard graven in je mailbox met bewaarde complimenten om nog zin te hebben om door te gaan.

Ik heb me weleens afgevraagd of ik dingen heftiger ervaar dan andere mensen. De pieken zijn geweldig, maar de dalen kunnen pittig zijn. Niet dat ik er iets aan zou willen doen – I love the ride – maar dat wil niet zeggen dat het niet af en toe niet zo leuk is. Zonder daar verder al te dramatisch over te doen, want het gaat echt hartstikke goed: cursus uitverkocht, bakken reacties op de vacature, leuke mensen aan alle kanten, it’s a high!

 

Nog een keer: B-E-L-E-E-F-D-H-E-I-D

Toch zit me ook iets dwars. Ik heb het er al eens over gehad. Als je zoveel lezers hebt (op dit moment gemiddeld 70-80.000 unieke bezoekers per maand, dat is niet weinig) zitten er altijd een paar zuurpruimen tussen. En echt: dan bedoel ik een paar. Want met zoveel bezoekers zou je eigenlijk verwachten dat ik de hele dag vervelende reacties kan verwijderen, en dat is gelukkig niet het geval. De meeste lezers zijn super, heel beleefd en ik krijg weleens fanmail (hoei!) 😀

Maar je kent het principe vast wel: voor één nare reactie zijn 10 mooie nodig om het weer goed te maken. Dat werkt voor mij heus niet anders. En na de zoveelste zure reactie kan ik echt enorm chagerijnig (en als ze hem goed plannen: ook verdrietig) van worden. Niet omdat de woorden zelf aan me blijven plakken – ik heb inmiddels echt wel geleerd om het niet persoonlijk te nemen – maar omdat ik er energie op kwijtraak.

Dus ik schreef een brief aan alle reaguurders. Dan hoef ik ze niet allemaal zelf meer te beantwoorden maar kan ik gewoon een linkje plakken. Kan ik die tijd en energie mooi besteden aan iets anders – een blogpost over verse vijgen ofzo.

 

 

Beste Wie Je Ook Bent,

Bedankt voor je genuanceerde idee over hoe ik mijn blog zou moeten runnen. Ik vraag me af waarom je de tijd neemt een enorm uitgebreid verhaal te schrijven over wat ik allemaal verkeerd doe (dat ik dan fijn kan lezen bij het wakker worden), als je me tegelijkertijd laat weten dat je toch niet meer van plan bent om terug te keren naar dit blog. Natuurlijk moet je dat zelf weten – maar waarom vind je het belangrijk dat IK het ook weet?

Ik heb namelijk al een aantal keer aangegeven (in deze en andere reacties en voor de zekerheid ook nog een keer in dit artikel) dat het me niet zozeer gaat om de inhoud van vragen of kritiek op wat ik schrijf. Het gaat me erom HOE mensen die vragen of kritiek te berde brengen.

Ik snap dat jullie allemaal het belangrijkst zijn in jullie eigen leven. Dan is het makkelijk en misschien wel logisch dat je even de digitale pen ter hand neemt als je het Ergens Niet Mee Eens Bent. En dat je mij, oh dom/naar/vervelend/ongelijkhebbend (doorhalen wat vandaag niet van toepassing is) wezentje op het internet, wel eens even Flink De Waarheid Zult Vertellen.

Maar je moet begrijpen dat ik hier aan de andere kant zit. Jij schrijft één reactie, maar ik krijg er tig. En die moet ik allemaal lezen. Vooral als ze beginnen met een semi-compliment (en ik net wakker ben) lees ik met open blik & hart door. Dan komt het soms best binnen dat iemand in essentie vindt dat ik een stomme trut ben (want geef toe, dat is wat je in je semibeleefde bewoordingen eigenlijk tegen me zei). 

Het heeft ook zo weinig zin. Het is eigenlijk een beetje tijdsverspilling, ook voor jou. Want zeg nou zelf: je bent het waarschijnlijk met 99% van het internet niet eens. Als je dat allemaal tegen ze moet gaan vertellen, ben je nog wel even bezig. Vervelend voor je dat je niks beters te doen hebt met je leven, maar ík wel. Ik heb nog heel veel andere, betere dingen te doen – het schrijven van een nieuwe cursus of blogpost waarmee ik mensen (die het wel willen horen) van informatie kan voorzien.

En nu moet ik al die reacties doorspitten (want ja, ik doe gewoon mijn eigen mail en reacties) en er iets snedigs op verzinnen. Zonder te vervallen in ellenlange discussies. En inderdaad, dan komen mijn antwoorden er weleens snarky uit. Weet je waarom? Omdat je oogst wat je zaait. Daarom. Omdat iemand die me vriendelijk wijst op een foutje of die vriendelijk vraagt om verduidelijking, ook gewoon vriendelijk antwoord krijgt.

Dat heb je niet gezien, want je was te hard bezig met het Vertellen Wat Ik Verkeerd Doe. Ook een belangrijke taak, dat snap ik heus wel. Maar toch. Als jij iets anders had gezaaid, had je ook iets anders kunnen oogsten. Kijk nog maar eens goed naar mijn sarcastische antwoorden. Want inderdaad: die staan er heus. Kijk dan naar de reactie die erboven staat. Is die vriendelijk? Is die aardig? Is die lief? 

Meestal niet, nee. En kijk nu eens naar een lief antwoord van mij. Want die zijn er óók. In overvloed zelfs (je moet voor de grap maar eens kijken naar andere bloggers – er zijn er niet veel die zo vaak de tijd nemen om te reageren op hun lezers als ik). Omdat ik van jullie hou. Daarom. Dus zoek eens een lieve reactie van mij. Zo één waarvan je denkt “Ja, als ze altijd zo zou reageren, dan vond ik haar wel leuk”. Zo één waardoor je je moeder hier ook durft te laten lezen. Die zijn er, hè? En lees dan eens de reactie die erboven staat. Is dat een lieve, normale beleefde vraag?

Iemand die een oprechte vraag stelt (en niet: een vraag om mij Eens Even Lekker Tuk Te Zetten). Iemand die gewoon wat verduidelijking wil over wat ik schrijf. Iemand die snapt dat ik dit hele blog al gratis en voor niks voor jullie op het wereldwijdeweb zet, omdat ik geloof in het delen van goede informatie. Iemand die begrijpt dat ik dit niet voor de hobby doe maar dat ik ook nog een bedrijf te runnen heb – ik ben kostwinner – en dat dit allemaal van mijn ‘betaalde’ tijd af gaat. Iemand die dus blij is met het antwoord dat ik geef en die niet van plan is om een discussie aan te gaan waarin we modder naar elkaar smijten omdat we het in de fundamenten niet eens zijn met elkaar.

Ik zeg het nog één keer, omdat ik het belangrijk vind dat je het begrijpt. Het gaat me er niet om DAT je het niet met me eens bent, het gaat me om HOE je dat meent tegen me te moeten vertellen. Natuurlijk mag je het niet eens zijn met wat ik schrijf. Je mag het ook oneens zijn met hoe ik het schrijf (maar bedenk dan: jij hebt de keuze om hier weg te gaan, en ik zit noodgedwongen aan jouw reactie vast). Ik heb een bepaalde mening en een stevige schrijfstijl en die past niet bij iedereen – dat hoeft ook niet. Natuurlijk mag je het stom vinden dat ik vlees eet / niet blindelings meedoe aan de groene smoothies-hype / een kritische noot laat horen over colloïdaal zilver / vind dat superfoods een beetje overrated zijn (doorhalen wat vandaag niet van toepassing is). 

Maar als je dat Vreselijk Stom vind, bedenk dan:
1. of het echt nodig is dat ik dat weet – de kans dat ik mijn mening bijstel is niet zo groot, want ik heb er echt heus goed over nagedacht en in alle eerlijkheid weet ik er waarschijnlijk meer over dan jij (sorry).
2. of je vingers inmiddels al niet meer trillen van woede – je moet nooit een reactie typen met trillende vingers. Naast spelfouten krijg je daar hele nare reacties van. Zelfs al gebruik je geen scheldwoorden: ik kan tussen de regels doorlezen. Dus ik zie je venijn echt wel.

Dus, lieve reaguurder. Je mag het stom vinden dat ik sarcastisch reageer op wat je zegt. Je mag zelfs denken dat ik dat doe zodat ik geen antwoord hoef te geven op je prangende vraag. Maar dat is niet zo. Ik geef geen antwoord omdat ik daar geen zin in heb. Ik heb daar geen zin in door hoe jij (of je mede-reaguurders) me behandeld hebben. 

En weet je wat nou zo leuk is? Als ik geen zin heb, hoef ik niet. Dit blog is namelijk geen democratie. Dit is MIJN speelplaats. Jullie mogen meespelen als je dat leuk vindt (en als je je een beetje gedraagt). En ik doe hier wat ik fijn vind om te doen, namelijk kennis delen. Nergens staat dat ik denk dat mijn kennis de Enige Waarheid is. Als jij een Andere Waarheid hebt, zou ik die lekker zelf ergens op gaan schrijven. Niemand verplicht je om hier te komen lezen. Ik zal je enorm missen. En ik beloof plechtig dat ik niet bij jou op je goedgelezen blog zal komen reaguren over dat ik het Er Niet Mee Eens Ben (en jij een stomme trut). Zullen we dat zo dan afspreken? Dat lijkt me nou voor iedereen het rustigst.

Veel liefs en dág hoor, daaag!
De Groene Vrouw (die ook nog een echt meisje is met gevoelens en alles).

Ziezo. Dat is uit mijn systeem. Lekker, krijg ik daar over 30 jaar in elk geval geen last van. En een laatste tip aan alle reaguurders die óók dingen uit hun systeem willen werken: schrijf het op en post het dan gewoon lekker niet. Want actie = reactie, en dan raak je alleen nog maar gefrustreerder. En dat is voor niemand leuk. En mijn leuke lezers hebben vast nog meer ideeën voor je, over hoe je je frustraties de baas kunt blijven. Zo zijn ze, namelijk: lief en behulpzaam. Let maar eens op.

 

De vraag van vandaag:
Wat doe jij als je het Ergens Niet Mee Eens Bent, of als je andere internetfrustraties tegenkomt? Laat het ons weten in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (53)

 • MARGARETA

  ik wil je graag een welgemeende glimlach sturen

 • Johannes

  Hoge bomen en groene vrouwen vangen veel wind (builen) en dat kan je wat blaadjes of takken kosten, maar ach, kleinigheidje hou je toch en je bent groot en sterk en toornt hoog boven alles uit, al sta je geworteld in de Aarde, nee, niet `al`… omdàt je gesteund wordt door Moeder Aarde.
  Ergens verbaas ik mij dat je zo ingaat, geraakt wordt… door kritiek, als ik jou lees dan zie ik, voel ik, begrijp ik dat je een wereldwijs gelouterd mens bent met humor en relativeringsvermogen… nouw eh… relativèèr dan! al dat gezeik en laat gods water over gods akker vloeien, want lieve koekjes worden niet gebakken you know, of je moet het zelluf doen…

  Ik ken je pas kort en nog niet eens echt, omdat ik nog moet schiften tussen al die sites die gezondheid prediken en waar ik dan ook allemaal op geabonneerd ben,,,,Pfff….
  Maar wat ik van je lees en voel, in al jouw eigenste gevatheid, humor, wijsheid en empathie… komt best goed over hoor dus van mij krijg je een pluim!

  Afijn, dit was even een hart onder je riem, van mij mag je blijven 😉 en ik heb me op je nwsbrf geabonneerd, hoe vin je dat ?
  Nu ja, puur eigenbelang natuurlijk en ik ben er maar èèn van die 80.000 dus dat valt niet op, maar wie het kleine niet eert….. toch? maar zo klein is het allemaal niet op jouw site, ik zie (hiernaast) heel veel, honderdduizenden !!! mensen die je `populaire` artikelen lezen, dus je timmert lekker aan de weg, goed gedaan jochie !

  Ze was ut even zat
  Ging toen niet even lekker in bad
  Om alles van zich af te laten glijden
  Maar ging nog even door met lijden…
  Ipv om alles te negeren
  Pakte ze de pen om FF te reagèren !
  Luchtte haar harte- en zieleleed
  Wat haar in het geheel niet speet
  Zette haar kritikasters haar eigen brilletje op
  Dààr moesten ze maar eens door kijken, ze doet dit toch niet voor nop!
  Maar ja wat of wie is Nop dan wel vraag ik met een buiging
  Dat is m.i. toch je eigen gevoel en overtuiging
  Jij bent toch degene die er wil zijn voor anderen
  Maar verwacht niet dat ze veranderen…
  De meeste profeten van het ware woord
  Worden voor hun overtuiging vermoord…
  Nu ja, niet letterlijk natuurlijk
  Hoewel ik al twee doden tel in vorige zin, Kijk ! 😉
  Maar wijzen hebben natuurlijk ook veel volgelingen
  Die laten het heilige vuur in hen wel zingen
  Dus Groene Vrouw der lage landen
  Zet in je queeste maar je tanden
  Het is niet alleen voor je eigen gemoed
  Maar ook voor alle lezers Goed!

  En zo kan ik nog uren doorgaan… hahaha, wie zijn kop boven het maaiveld steekt, en ook nog een eigen nieuwsbrief heeft, krijgt reacties elke week, daar zitten hele leuke bij, zoals deze 😉 maar dus ook reacties die je niet zou willen lezen, en toch doet… maar ach, je lijkt mij een grote meid en dus moet je tegen een stootje kunnen, je hebt overal klagers die nog niet zien wat ze zouden mòeten zien, maar ook zij zullen leren met vallen en opstaan en eens terug denken aan jouw wijze woorden, en zo gaat dat dan, goede raad is niet duur, àls je er maar open voor staat.

  Nou, ik brij er maar brei brij… eh brei ! toch..? hihi, er maar een eind aan, dit waren mijn gedachten over jou, en je werk en je passie en ik vind je te gek !

  Namaste,

  JC.

  • De Groene Vrouw

   Namaste! :-)

   • De Groene Vrouw

    (en dat gedicht hang ik boven mijn bed) 😉

    • Johannes

     Leuks …

     Zeg DGV, waarom maan je mij tot zwijgen…?

     Of wil jouw foto zeggen dat ik eerst mares goed moet luisteren als jij spreekt…
     Ja kan toch, ik raad maar wat, en wat ik ook niet helemaal snap is dat je è werkt, èn je mooie site onderhoudt, en ook noges je brievenbus beantwoordt, Snelle Jelle.. 😉
     Maar goed, ik hang dus boven je bed, leuk, weet je, ik ben ook een engeltje, nu jaaaa… zo zie ik er niet ui-huit hoor… (hoewel… :) ) maar
     ik waak wel over mensen, dus kan ik jou ook wel een Btje bewaken en toefluisteren als je slaapt, dat je als Groene Vrouw een zegen bent voor diegenen die, met hun mondje dicht, naar je lùisteren…. heel wat van je kunnen leren, jij deelt, en je geeft, wijsheid en toepassingen, en wie geeft wattie heeft… is waard dattie leeft !
     Welterusten :)
     Johannes.

 • Jordy

  Zal ik je een geheim verklappen?

  Ik ben een man. En ik ben FAN (even doen als of ik dat als een belg zeg!)

  • De Groene Vrouw

   Grinnik met een zachte G! :-)

 • Remko

  Lijkt me erg vermoeiend om jou te zijn.

  • De Groene Vrouw

   You have no idea.

 • 4ke

  Hey,
  Ik ben over het algemeen meer een lezer, dan een reageerder.
  Ook omdat ik niet zoveel tijd heb en daarom soms 100 blogposts op m’n vrije dagen lees, wat het reageren onmogelijk maakt (en soms naast de kwestie als ‘t een week later is ?)
  Ik ben een spons die graag al die nuttige info tot zich neemt (als ze tijd heeft uiteraard) en het kan laten bezinken.

  Nu, hier wou ik dus toch gewoon eens laten weten : BEDANKT Nienke!

  Bedankt voor al je wijze tips, voor je nuttige info! Bedankt om jouw kostbare tijd in ons te investeren. Bedankt om ons (toch wat) slimmer te maken ?
  Het is zo, het kan niet genoeg gezegd worden en het wordt ook niet genoeg gezegd (ookal vragen jullie bloggers dit niet) maar…
  deze keer heb ik geen excuus en daarom een reactie ? : blijf zeggen wat je te zeggen hebt, zowel wanneer het goed gaat, als minder goed!
  Jij doet dat perfect op je eigen manier!

 • Ineke

  Ik zou niets doen want dat is inderdaad verspilde energie.
  Met vriendelijke groet.

  Ineke

 • Lori

  Mocht je ooit weer eens wat positiefs nodig hebben, post ik dit berichtje gewoon voor jou: ik ben echt een oprechte fan van jouw zeer nuttige, ubergeweldig verwoorde schrijfsels!

 • De Groene Vrouw

  Even iets testen…

 • Sharon

  Van mij uit ook een groot Bedankt! voor alle fijne informatie en inzichten! Wij eten als gezin nu veel gezonder en hebben meer energie dankzij jou! En zodra er een gaatje in t budget zit ga ik die interessante e-cursus kopen! ?

 • Jeanne

  Hallo Nienke,

  Ik ben al een hele tijd fan van jou, ik lees je blog graag en laat me inspireren door jou.
  Ga zo door!

  Jeanne

 • Marjolein

  Ik lees jouw blog om alle redenen die je hierboven beschrijft. Ik hoor graag hoe jij met dingen omgaat. Ik merk dat als ik die dingen zelf ook ga doen, ik me veel beter voel en lekkerder in mijn vel zit. Daarnaast houd ik van je manier van schrijven. Het is ECHT, al het menselijke komt door de woorden heen, wat een verademing is dat zeg!

 • Anja R.

  Ik ben al geruime tijd lezer van jouw blog. Af en toe eens kijken, ik pik eruit waar ik wat aan heb en stuur dan een kosmisch bedankje (gewoon tegen de kosmos roepen, dankjewel Groene Vrouw!).

  Bovenstaand verhaaltje vond ik toch wel een van de leukste. Erg knap, hoe je trefzeker en met veel humor precies aan iemand laat weten waar het om gaat. Het beste vind ik nog; zelfs met dit “ik-ben-het-zat” verhaal help je waarschijnlijk ook nog mensen een stukkie verder (moeten ze zelf ook tussen de regels door kunnen lezen, hehe…) Ook lachen is een manier om gezonder te worden…

  Ik vind dat je mensen helpt op een leuke humoristische manier. Ik behoor in elk geval tot een van je positieve lezers die het enorm waarderen dat je zoveel kennis deelt en mensen op diverse manieren helpt.

  Fijne dag nog!

  Groetjes, Anja

 • Nele

  Lieve Nienke,
  Echt ontzettend onterecht dat je vervelende reacties krijgt! Ik heb veel respect voor jouw manier van werken en het feit dat je hier zomaar gratis en voor niets je kennis deelt en op die manier enorm veel mensen helpt. Dat hoef je namelijk helemaal niet te doen, maar je doet het toch. En dat vind ik heel nobel van je. Jammer dat sommige anderen niet erkennen hoe veel tijd, energie en liefde je in je werk stopt. En het dan nodig vinden om zich negatief tegen je uit te laten. Ik word altijd een beetje naar van ‘dat soort (mensen/reacties)’ op internet. Je komt ze helaas overal tegen. Lekker makkelijk, zo veilig anoniem en vanachter een schermpje iemand lopen ‘bashen’. En voorbij gaan aan het feit, dat er aan de andere kant van het scherm, een levend persoon zit die de digi-shit allemaal over zich heen krijgt… Het internet maakt mensen helaas onbeschaafd en onbeleefd. Wat mij betreft handel je het goed af in je reacties en nu met deze brief waarin je je dapper kwetsbaar opstelt.
  Chapeau! En ik hoop van harte dat ze hun rottige gezeik voortaan voor zich houden.
  ‘If you can’t say something nice, then say nothing at all.’
  Vanuit mij: Veel dank voor wat je doet!

  • Nele

   Ik heb trouwens nog twee vijgen in de koelkast liggen dus kijk alweer uit naar de volgende blogpost..
   Maar, zoals je al zei, first things first! 😉

 • Miriam

  Ik reageer nooit. Vinnik nie nodig :) Maar nu toch maar ff wel. Bedankt. Voor je blog. En de vorige. En die over blaasotsteking ook! En de support die je me hebt gegeven met je prachtige relaas over borstvoeding en die zes maanden, die mij enorm heeft gesterkt in mijn keuzes! Owja en ook bedankt voor je blogs over vetten. Ow en ook bedankt voor je blog over smoothies, waar een lief vriendinnetje van mee heel veel aan heeft gehad! En die over visolie en die over dat antibiotica soms wel goed is maar hoe je dan eerste hulp bij antiobiotica doet, wat ik zo fijn vond toen ik tot mijn grote verdriet aan de antibiotica moest toen ik zwanger was en bang was dat alle gezonde beessies die bij m’n kindje terecht moesten komen dood zouden gaan. En zo zijn er nog meer… ik weet ze even niet meer. Maar ook met al die andere was ik echt heel blij. *knuffel* Je bent een fijn mens!

 • Ineke knight

  Hoi Nienke,

  Heerlijk he om in een land te leven waar je echt alles mag denken en zeggen. Maar weet je, niet iedereen heeft dat nog door (grapje)!
  Laten wij, beschaafde mensen, gewoon doorgaan met die mensen op het goede spoor te zetten.
  Ga svp door op je eigen humoristische manier!
  Succes!

 • Marianne Booij

  Zo meid, dat heb jij duidelijk opgeschreven! GOEDZO!! En nu klaar!!
  De mensen voor wie het bestemd is zullen het niet snappen, zijn niet op te voeden, leven in hun eigen wereld en zijn al helemaal jouw energie NIET waard!
  Maar wat was heerlijk om te lezen, zeg :-)). Ik heb vorig jaar een dergelijke mail geschreven en ik ben vanaf dat moment letterlijk verlicht. HEERLIJK was het!!
  Maar vanaf nu geen aandacht meer voor negatievelingen, er zijn namelijk te veel lieve mensen die het je gunnen en die aan jouw manier van schrijven prima door hebben dat je een schat van een meid bent. Lekker door gaan hoor en richt je op eh…. nou eh, lawezeggu …..vijgen bijvoorbeeld ;-)). Ik wacht het af!! X

 • Marianne

  Ik ben heeeeeel blij met wat je allemaal zomaar gratis op je blog zet. En die manier van schrijven…daar hou ik ook wel van!
  Dikke pluim dus!

 • Ank

  Sommige mensen ontbreekt het aan empathisch vermogen, of ze doen gewoon niet hun best om iets op een tactische manier te ventileren en die toeteren maar wat in het rond! Totdat ze eventueel zelf een blog opstarten en kritiek krijgen; dan zijn de rapen gaar! Vraag me wel af of de strekking van je, overigens weer super goed geschreven verhaal aan alle reaguurders, binnenkomt bij diegene(n) voor wie het eigenlijk bedoeld is….. Ten slotte wil ik niet nalaten je te laten weten dat ik persoonlijk heel erg van je schrijfstijl hou, ervan geniet en er soms hardop om zit te lachen!
  Voor die mensen doe je het toch Nienke?!

 • Heeeeerlijk hoe je schrijf. Lekker duidelijk, to the point. En heel naar voor je dat mensen soms niet verder kunnen kijken dan hun eigen neus. Ik ben in ieder geval helemaal gelukkig met jou/ je blog :) en lees het altijd met heel veel plezier. Ik hoop dat ik 1/10 van een nare reactie heb kunnen wegpoetsen voor je. En ik kijk uit naar de vijgen op woensdag of vrijdag 😉
  Lieve groetjes!

 • Wat een goeie actie.
  Ik weet niet waar het over gaat maar weet van andere bevriende bloggers over de shit die ze soms over hun heen krijgen en dat het lang in je systeem kan blijven hangen.
  Dus top hoe je dat aanpakt.
  Deze ga ik onthouden en mensen verwijzen.
  <3
  Jolanda Robert

 • Bah wat naar, maar goed dat je je koppie niet laat hangen! Want de rest wil dolgraag lezen wat je te melden hebt. En daar dan ook weer wat van vinden, maar vooral wellicht mee doen. Het is een mooi medium, dat internet, en delen enzo. Alleen jammer dat al die narcisten ook gebruik van dit medium maken 😉
  Misschien nog een tip, wat voor mij heel goed werkte (maar misschien heb je dat zelf ook al 100x uitgeprobeerd hoor…) : ‘s ochtends NIET beginnen met mails beantwoorden was mijn oplossing. Dan gaat er teveel van onze kostbare ondernemers-moeders-ballenhooghouders-energie naar de verkeerde kanalen. Als ik fris en fruitig ben wil ik me bezig houden met dingen waar mijn brein goed in is ‘s ochtends. En dat is niet negativiteit opslurpen, of energievreters te woord staan (of zoiets). Dat bewaar ik voor de middag. Fijne dag!

 • Inez

  Ik vind jou lief.

 • Sanne

  Zo, en nu even 10 dikke knuffels voor jou. Je bent een topwijf.

 • Marloes

  Zo is het! En om je voorraadje ‘fijnere’ reacties alvast wat aan te vullen en zo wat tegenwicht te bieden: Ik lees je blog met grote interesse en veel plezier!

 • Ik kwam via Google op je blog terecht, dus ik heb niks meegekregen van discussies oid, maar ik herken het wel wat je schrijft. Op mijn eigen blog krijg ik ook vaak commentaar en dat is niet altijd even leuk. Sinds ik modereer is het wel minder geworden, maar van sommige mensen zou ik desondanks toch willen dat ze mijn blogs overslaan…. Die zijn het nooit met je eens / reageren alleen als ze het oneens zijn. Erg vervelend af en toe :(

 • Wilma

  Super!!! Gelijk heb je :-)))))

  Veel groetjes,

  Wilma

 • Sietske

  hoi groene vrouw,
  Prachtig geschreven. Had t zelf niet beter kunnen doen.
  Deze mensen hebben geen eigen leven en zijn jaloers op diegene die het wel hebben.
  Ik hoop dat je t van je af hebt kunnen schudden, want ik wacht met smart op iets leuks met vijgen!

  Warme groet

  • De Groene Vrouw

   Woensdag of vrijdag, beloofd!

 • Nicole

  Als iemand duidelijk onzin verkoopt voor waarheid, dan zal ik daar iets van zeggen. Maar op een nette manier. Verder: als het onderwerp/de toon van een blog je niet aanstaat, dan lees je het toch níet? Ik vind het erg jammer dat mensen internet misbruiken om maar overal hun mening te geven; dat doe je in het echt toch ook niet?

  Anyway, probeer je niets aan te trekken van die negatieve reacties, maar focus op de mensen die wél blij zijn met je blog :)

 • Imke

  Zo! Dat is er uit! ?
  Thanks voor het lachen. Ik vind je schrijfstijl heerlijk en briljant!

  En je hebt groot gelijk, de universele wijsheid uit Disneys Bambi blijft ook op internet van toepassing: als je niks leuks te zeggen hebt, zeg dan maar helemaal niks!

 • Yvonne

  Wat een goeie en rake brief !!! Verander vooral niks aan je stijl van schrijven, daar geniet ik juist zo van, laat die irritante tiepjes maar zo links mogelijk liggen. Bovendien, zoals mijn lieve oma altijd zei, ze kunnen beter over je kletsen dan van je eten ?

 • Denise

  Lieve Nienke, helemaal gelijk en goed dat je dit benoemt! Lief zijn voor jezelf daar begint het mee en dat is ook grenzen aangeven als mensen te ver gaan met hun gekat. Ook hierin ben je een goed voorbeeld voor mensen die denken dat lief zijn hetzelfde is als altijd alles maar pikken. En bedankt voor alle tijd en energie die je steekt in het delen van je kennis en het reageren op vragen! Fijne week!

 • Miranda

  Ik vind je blog echt heel fijn en behulpzaam hoor, Groene Vrouw. Je bereikt zo veel mensen met je blog en ik waardeer het erg dat je je kennis met ons deelt.

  Ik snap dat je gefrustreerd raakt af en toe :) Ik zou het dus niet kunnen hè, zo’n blog. Dat één negatieve ervaring/reactie je bezig blijft houden en die al die positieve naar de achtergrond drukt (zo erg dat ze er eigenlijk niet eens meer toe doen) vind ik erg herkenbaar. Al heb ik dus geen blog, maar ik ervaar dat in het echte leven zo. Ik trek me namelijk alles nogal persoonlijk aan. Ik blijf (om die reden) liever een beetje op de achtergrond (dan hoop ik geen reactie uit te lokken; en anoniem). Dat laatste hebben je reaguurders waarschijnlijk ook, al gebruiken zij hun anonimiteit juist (en helaas) als rechtvaardiging om lekker ongenuanceerd hun mening te geven.

  Juist die anonimiteit vind ik de makke van internet – van communicatie is niet echt sprake meer. Communicatie is toch grotendeels non-verbaal!? Met internet kijk je elkaar niet meer in de ogen, je hoort elkaar niet (en luistert daardoor kennelijk ook niet naar elkaar?) en daarmee doen de vervelende manieren van reageren hun intrede. Dat is jammer en het is goed dat je dat aan de orde stelt, want ook daar is je blog voor toch..?

  Maar, eh, wanneer kunnen we je post over verse vijgen verwachten? Ik zag ze namelijk laatst bij de Ekoplaza en vroeg me af: wat zou de Groene Vrouw daar nu van vinden c.q. mee maken?

  • De Groene Vrouw

   Woensdag of vrijdag! 😀

 • Marleen

  Lieve Nienke,

  Hoewel dit blog niet bedoeld was om mij op te vrolijke is je dat toch gelukt.
  Ik snap je frustratie en je hebt helemaal gelijk. Het is zo makkelijk om alles maar het wordwideweb te slingeren.
  Als je blogs leest kan het gebeuren dat je het ergens niet mee eens bent. Als het goed is gebeurd dit ook als je gewoon in het dagelijks leven met iemand omgaat. Ik denk altijd als ik wat lees, wat zou ik zeggen als de schrijver dit in mijn privéleven zou zeggen en wat heeft de schrijverer er aan als ik het zeg.

 • Nienke

  Wat mij erg helpt als ik me gefrustreerd voel tegenover andere mensen is luisteren naar Byron Katie. Zij heeft filmpjes op internet geplaatst en heeft een fantastische manier van het omgaan met negatieve gevoelens naar anderen

 • Als ik het (weer eens) zat ben, schrijf ik er een blog over. Hup, weg ermee. En je hebt helemaal gelijk: jouw speelplaats, jouw regels.
  Ik herken het probleem van mensen die een bepaalde scherpe of droge of sarcastische of satirische schrijfstijl niet snappen.

 • Barbara

  Klopt hoor , je hebt soms een droog ironische ondertoon maar die snap ik . Dat ben jíj , dat maakt je uniek . Wat naar dat je blijkbaar zoveel zurigheid onder je neus geschoven krijgt . Ik snap het niet want ik vind je briljant grappig en oneindig wijs . Je doet dingen vanuit een goed hart dat heb ik zelf ervaren . Dus omdat 1 zurigheidje pas beter voelt na 10 keer iets liefs doen we het zo : ik vind jou TOP TOP TOP TOP TOP TOP TOP TOP TOP TOP .

 • Liza

  Probeer negatieve lezers te skippen. Ik heb zo n denkbeeldig vroegere doktersknopje waar ik op druk uuuuuh Next. In mijn priveleven probeer ik mensen te zoeken waar ik energie van krijg. Vorig jaar een vriendin eruit gegooid die ik geestelijke vampiers noem. Ze zuiger al je energie bij je vandaan. Tuurlijk hoeft het leven niet uit een pretpakket te bestaan. Maar als je niets positiefs kan vinden ook niet na 2 jaar tijd en mij alleen met negatief nieuws om de oren slaat. Dan ben ik diegene liever kwijt dan rijk. Heb genoeg in mijn leventje meegemaakt. Daarom voor mij verzamel ik positieve mensen om me heen. Jammer dat je geen knop hebt om negatieve reacties te kunnen verbergen. Bij sommige websites hebben ze dat. Maar ik vind jou blog altijd leuk om te lezen. Lekkere humorvolle nuchtere stukjes waar ik energie van krijg. En nee ik ben geen energievampier hoor. Als je merkt dat je van bepaalde stukken van mensen die je energie kost dan krijgt maak dan ook zo n denkbeeldige Dokter knop uuuuuh Next. Good Luck!

 • :) Love it! Misschien gebruik ik dit linkje ook wel een keer onder ons blog :)

  • De Groene Vrouw

   Ja! Ik ben er niet tegen om mensen een beetje op te voeden en te laten weten wat hun gedrag voor impact heeft. Dus dat mag 😀

 • Sandra

  Zo dan! Die zit!!
  Ik heb gemerkt dat nadenken voor heel veel mensen super moeilijk is. Oordelen en ongevraagd dat oordeel delen met de hele wereld zoveel makkelijker…. En ja… Ik ben het regelmatig niet eens met heel veel mensen, maar ik ga er voor het gemak maar van uit dat ik dat niet met die mensen hoef te delen. Je kunt verdorie toch ook doorscrollen, de pc uitzetten, iets nuttigs gaan doen…

 • Simone

  Haha! Geweldig! Goedemorgen allemaal! :)

 • Lies

  ….
  (geen woorden – gewoon uit steun)

  Goed geschreven! En groot gelijk!
  Domheid kan niet bestreden worden met kwaadheid, dus ga gewoon verder en wis of blokkeer die berichten.
  :) <3 x

  • De Groene Vrouw

   Ja, dat ben ik ook gaan doen. Als het echt niet door de beugel kan, komt het er niet op. Maar het zijn die semibeleefde die lastig zijn 😉

 • Sanne

  Komt ie dan: Dit is een heel lief en behulpzame reactie. :-)
  Kop op, laat het groene kopje niet hangen! Ik vind je blog fijn!