Kersttoet

Kersttoet

tiramisukerst

Wij doen dit jaar een Makkelijke Kerst. Morgen eten we bij mijn ouders (yay for the parents!) en 2e Kerstdag eten we iets simpels met elkaar. Ik maak wél een lekker Kersttoetje. Jij ook?

Voor de basis:

  • 200 gr amandelmeel
  • 2-3 eieren
  • 150 gr zachte boter
  • Gula Jawa of honing naar smaak
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl citroensap

Meng alles door elkaar tot het een dik beslag wordt en bak er een cake van (150C in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt en je zachtjes op de bovenkant kunt duwen zonder dat er een deukje in blijft staan).

Laat de cake afkoelen en snij de bovenkant eraf.
Leg hem in een schaaltje (of voor ieder een eigen bakje/glas) en overgiet hem met vocht: afhankelijk van wat je maakt gebruik je bijvoorbeeld sterke koffie, cointreaux, amaretto of glüh-appelsap.

Voor de topping:

  • 1 bakje (200 gr) Mascarpone
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepels kaneel
  • 1 eetepel cacao
  • 0,5 eetlepel Gula Jawa

Meng de mascarpone met de honing en (als je dat lekker vindt) de kaneel.
Smeer het mengsel over de cake en bestrooi het geheel met het cacao/gulajawamengsel.

 

Variaties:

Je kunt deze toet in 542 variaties maken. Gebruik je fantasie! Om je op weg te helpen een paar van mijn ideëen.

  • Maak de basis van de cake met kaneel, piment, kruidnagel en steranijs (vocht: romige melk)
  • Maak de basis van de cake met cacao (vocht: cointreaux)
  • Maak de mascarpone luchtiger met een opgeklopt ei of eiwit
  • Maak ter plekke een warme fruittopping van diepvriesfruit, bijvoorbeeld mango/aardbei en een gesneden appeltje of braam/bosbes/aardbei door de vruchten te stoven in wat boter of ghee, met kaneel en honing. Of top af met fijngesneden stoofpeertjes!
  • Dit toetje kun je ook prima ter plekke bereiden (cake tijdens het eten in de oven, mascarpone vast klaar zetten), en dan warm eten met een bol ijs (die je supersimpel maakt van diepvriesfruit, een rijpe banaan en een staafmixer)
  • Verkruimel de cake (na het afkoelen!) en maak in een glas laagjes cake-mascarpone-cake-mascarpone etc voor een leuk effect

~ Komt dit je bekend voor? Dat klopt: dit is een herhaling, want ik ben op vakantie. ~

Fijne Kerstdagen iedereen!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (3)

  • Sam

    Oh, dit ziet er lekker uit! Change of plans, dit wordt de toet vanavond. Bedankt voor het recept!

  • Suuz

    Ook lekker met zelfgemaakte vanille saus. Jummie!

  • Pingback:Kersttoet | Nieuwe Aarde