Kinderen en Darmflora

Kinderen en Darmflora

darmflorapakket_kind

Je hebt aan de andere artikelen op de site vast al gezien dat ik de darmflora behoorlijk belangrijk vind. Waarom, dat lees je bijvoorbeeld hier en hier. Maar hoe zit dat eigenlijk bij kinderen? En hoe weet je hoe het met de darmflora van jouw kind is?

 

Ontstaan & Ontwikkeling darmflora

De darmflora ontstaat pas tijdens de geboorte. In de baarmoeder bevinden zich geen bacteriën, dus ook geen darmflora. Tijdens de passage door het geboortekanaal krijgt de baby de eerste ‘hap’ darmflora-bacteriën vanuit de vagina en anus van de moeder. Klinkt een beetje vies, maar het is gelukkig heel normaal. Dit is de eerste kolonisatie. Bij geboorte via een keizersnede is de darmflora aantoonbaar anders dan bij een vaginale geboorte. De baby krijgt dan vaak bacteriën binnen van de verpleegsters (via hun handen) in plaats van de eigen moeder!

Wist je trouwens dat olifanten bij de geboorte van een nieuw jong met de hele kudde op een hoop poepen, en daar het jong doorheen rollen? Dan valt onze ‘eerste kolonisatie’ nog best mee! 😉

 

foto: indiananaturewatch.net

De darm van de baby is zuurstofrijk, omdat in de baarmoeder alle weefsels vanuit de navelstreng van zuurstof werden voorzien. Uit die eerste hap bacteriën blijven daarom vooral de aerobe bacteriën leven (dat zijn bacteriën die van een zuurstofrijke omgeving houden). De aerobe bacteriën doen nuttig werk, want ze vreten de zuurstof in de darm weg. Op die manier maken ze het milieu in de darm geschikt voor de anaerobe bacteriën, die helemaal niet van zuurstof houden.

Na een paar weken is het darmmilieu zuurstofarm geworden. En da’s lekker voor deze anaerobe bacteriën. De baby krijgt ze binnen via de borstvoeding (de huid rondom de tepel) en de handen van de ouders. Dit heet de tweede kolonisatie en bevat vooral bekende vrienden als Lactobacillus en Bifidobacterium. Die zie je ook wel eens in een potje of flesje bij de supermarkt.

Borstvoeding en darmflora

De darm kun je zien als een zeef, die heel gericht voedingsstoffen moet doorlaten. Bij pasgeboren baby’s zijn de gaten van deze zeef nog veel te groot. Daardoor worden er eigenlijk te grote brokken voedingsstoffen doorgelaten en is de baby ook gevoeliger voor infecties. Moedermelk is hier precies op afgestemd, want de voedingsstoffen in moedermelk geven geen negatieve reactie in het lichaam van de baby als ze in hun geheel worden opgenomen. Bovendien legt moedermelk een beschermend laagje aan over de darmwand, waardoor de gaten van de zeef zich rustig kunnen sluiten.

Het duurt ongeveer 6 maanden om dit laagje stevig te maken en de cellen van de darmen goed te laten ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om niet vóór de zes maanden bijvoeding te geven. Het kan het beschermende laagje vernietigen en met de fruithap lepel je een flinke hoeveelheid bacteriën naar binnen, waar je baby zich eigenlijk nog niet effectief tegen kan verdedigen. Bovendien voegt het geven van bijvoeding voor de zes maanden niets toe.

Het is niet altijd leuk om te horen, maar ook kunstvoeding heeft een negatieve invloed op de darmflora. Kinderen die kunstvoeding hebben gehad hebben een aantoonbaar andere en kwalitatief minder goede darmflora dan kinderen die minimaal 6 maanden exclusief borstvoeding hebben gehad.

Met de eerste hapjes ontstaat de derde kolonisatie. Hiermee komt een hele nieuwe golf van bacteriën binnen. Een deel hiervan is vriendelijk en zorgt voor het compleet maken van de darmflora (die uit wel meer dan 700 stammen bestaat!). Een ander deel is niet vriendelijk en zelfs mogelijk ziekteverwekkend (zoals Salmonella of Candida). Als de eerste en tweede kolonisatie goed zijn verlopen, heeft je kindje inmiddels voldoende good guys om deze bad guys af te weren.

 

Hoe herken je een (on)gezonde darmflora?

Na ongeveer 24 maanden is de darmflora ‘volwassen’. Alle stammen zijn dan aanwezig (en bij iedereen verschillend, als een vingerafdruk!) en je kindje kan alle voeding als het goed is normaal verteren. De poep van een tweejarige hoort er dan ook uit te zien zoals die van een gezonde volwassene. Dat betekent een 3-4 op de Bristol Stool Chart:

Bristol Stool Chart DGV

Duidelijke tekens dat de kolonisatie van de darmflora niet goed is gegaan zijn bijvoorbeeld:

 • een kind dat rond de tweede verjaardag nog altijd ‘pindakaas’ poept
 • verstopping: veel moeite om er een droge drol uit te werken
 • buikpijn
 • wisselende ontlasting: altijd een verrassing
 • zindelijkheidsproblemen

Tijd om er iets aan te doen!

Even terug naar de tweede kolonisatie, die plaatsvindt als je kindje 2-3 weken oud is. Dit zijn met name zuurvormende bacteriën. Ze maken melkzuur aan, een nuttige barrière tegen slechte bacteriën en bijvoorbeeld spruw. Omdat er dus zuren gevormd worden en de darm hier nog aan moet wennen, kunnen lichte darmkrampjes voorkomen. Dit is normaal. Maar als het langer dan een paar dagen duurt of als de krampjes erg heftig zijn kan dat een teken zijn dat de kolonisatie niet goed aan het verlopen is! Een darmfloratherapeut kan deze dan weer op weg helpen met de juiste supplementen.

Ook bij oudere kinderen blijft, net als bij volwassenen, de ontlasting een indicatie voor de staat van de darmflora. Een keertje diarree heeft natuurlijk iedereen wel eens, maar is de ontlasting van je kindje structureel erg dun of juist erg hard, dan is er meer aan de hand. De darmflora is sterk afhankelijk van de voeding, dus dikke kans dat je ook met de voeding aan de slag moet om de klachten te verbeteren. Je kunt laten onderzoeken of je kindje bijvoorbeeld bepaalde overgevoeligheden, allergieën of intoleranties heeft en of alle belangrijke voedingsstoffen in het dieet voorkomen.

De darmflora heeft een sterke relatie met het darmslijmvlies en met de immuniteit. Sommige klachten hebben bijna altijd een oorsprong in de darmen, zoals eczeem, asthma, een verzwakte weerstand. Heeft je kindje één van deze klachten, dan is het naast andere behandelmethoden ook belangrijk om de darmflora te verbeteren.

Natuurlijk help ik je graag bij het verbeteren van je darmflora of die van je kindje. In een consult kijken we samen naar wat er precies aan de hand is, en krijg je een persoonlijk behandelplan om de darmflora van je mini weer op orde te krijgen. Of doe de Darmfloracursus en krik gelijk de darmgezondheid van je hele gezin op!

Reageren? Gezellig!

Reacties (26)

 • Fenja

  Interessant! Hoe zit het met waterbevallingen; beïnvloeden zij de eerste kolonisatie mogelijk negatief?

 • Riea

  Kan een slechte darmflora ontstaan door besmetting met de GBS bacterie?

  • De Groene Vrouw

   Ja, die kan zeker de balans in de darmflora verstoren!

 • Corinne

  Ik vraag me nu af hoe het zit met de beschermlaag in de darm van mijn zoontje. Vanaf dag 4 bij moeten met kunstvoeding. (Na iedere voeding tot max. 60cc kunstvoeding bijgegeven.) Op dit moment ma, di en do 3 of 4 en vrijdag 2 flesjes kunstvoeding van 150cc en 1 of 2 flesjes gekolfde borstvoeding. de verdere voedingen doe ik zoveel mogelijk live. Werkt de beschermende werking van de borstvoeding dan wel gewoon of wordt dat door de kunstvoeding teniet gedaan?

 • Kaatje

  Mijn zoontje van 3 heeft als baby spruw gehad, en later Candida infectie op de huid, en nog een keer, en nu weer spruw. Kan probiotica iets doen? En mag ik hem dat geven? En in de volwassenen dosering?
  In de familie komt wel gevoeligheid voor Candida voor, veel infecties gehad. Zegt dat iets?
  Alvast dank!

 • Margo

  Mocht mijn bevalling onberhoopt uitmonden in een keizersnede, is het dan zinvol om de baby vlak na de geboorte alsnog in contact te brengen met die bacteriën? De verloskundige keek me wat vreemd aan bij deze vraag ????

 • Krista

  Hoe zit dit eigenlijk bij een badbevalling? Mijn dochter is in bad geboren en nou zei iemand dat dit slecht is voor de eerste kolonisatie, omdat de darmflora bacteriën dan allemaal weggespoeld zijn en het kindje het ‘hapje’ dus mis loopt onder water. Is dit zo?

  • De Groene Vrouw

   Tsja, daar verschillen de meningen over. Ik ken zelf geen onderzoek dat de ene of de andere richting op wijst, maar dat zegt natuurlijk ook niet altijd iets…

 • Kim

  Uitspraak kinderarts: dat pro-biotica (met levende bacteriën) onzinnig is, aangezien het in de maag op een grote plas maagzuur valt. Dat maagzuur heeft dezelfde eigenschappen als zoutzuur, en maakt alles kapot wat er in de maag valt, logisch natuurlijk. Maar ook goede bacteriën gaan dus dood. Vandaar ook dat een kind de bacteriën van de moeder meekrijgt, als er nog geen darmflora aanwezig is (een maagdelijke darm) anders zou de eerste kolonisatie van bacteriën in de darmen niet lukken natuurlijk. Hij zei, zorg voor een goede voedingsboden voor bacteriën die al aanwezig zijn, pre biotisch. Dat is veel doeltreffender…

  Dan blijft toch geen enkele bacterie overeind, darmflora verbeterende en ook ziekmakende (diarree) niet??
  En een maagdelijke darm nog nooit van gehoord waardoor eerste kolonisatie wel kan? Wat is dat?
  Dan zou 2e en 3e ook niet kunnen.

  • De Groene Vrouw

   Stel je nu een vraag aan mij? Want in dat geval begrijp ik geloof ik niet helemaal wat je wilt weten 😉

   • Kim

    Sorry, beetje onsamenhangend geloof ik. Ik bedoel te zeggen dat ik de uitspraak van de kinderarts niet begrijp, want dan zou geen enkele levende bacterie de maagsappen kunnen passeren (krijg je ook lekker nooit diaree als het in de maag al opgelost wordt).
    Viridian is bijv poeder, dus geen maagsapresistente verpakking. Komen ze levend aan waar ze wezen moeten of gaan ze dood?
    En weet jij me te vertellen wat dan een maagdelijke darm is, dat volgens de arts de eerste kolonisatie mogelijk maakt?

    • De Groene Vrouw

     Nee hoor, ze komen gewoon levend aan (bewezen en al). Alleen niet allemaal. Maar dat geeft niet 😉 Ze overleven de maag het beste in net-ontkiemende staat, dus even in water mikken en dan een minuut of 5 laten staan.

     Een maagdelijke darm… ik zou zeggen: de darm voor de geboorte, waar nog geen kolonisatie heeft plaatsgevonden. En verder ga ik niet in het interpreteren van kinderartsen via een doorgeefluik, daar komen alleen maar misverstanden van 😉

 • Charlotte

  Goede middag,

  Welk probiotica product{en) raad jij mij aan?
  Ik ben 23 weken zwanger en heb een Candida uitbraak (gehad). Ook is voor mijn zwangerschap een verhoogde conolizatie Streptococ B en Gardarella geconstateerd. Ik wil mijn kindje straks een goede darm flora geven. Daarvoor moet mijn darm flora goed zijn.
  En wat kan ik haar geven bij mijn moeder melk (als dat dan lukt en kan. weer niet of alles werkt het is mijn eerste kindje) om haar goede darmbacterien te geven?

  Mvg
  Charlotte

 • Lies

  Hallo,
  Is er een manier om slechte darmflora te herkennen bij een kindje van 7 weken? Mijn moeder vindt de kakjes van mijn zoontje nogal scherp en zurig ruiken, en hij heeft wel regelmatig last van krampjes/lucht in de darmen. De structuur gaat van heel lopend tot enkel wat vlokken. Ik heb tijdens de bevalling een infuss met antibiotica gekregen, vanwege GBS. Kan dit de vorming van een goede darmflora ook niet verstoren?

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Hoi Lies,

   Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ of een consult.

   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Pingback:tiptrio – microbioom | blikborstvoeding

 • Pingback:depressie en immunologie (4) | blikborstvoeding

 • Denise

  Ik ben me wat gaan verdiepen in bijvoeding toen m’n dochtertje 5 maanden was en ik het niet logisch vond dat ze aan “eten” toe was terwijl ze nog geen tandjes en kiezen had. Heb iemand die thuis is in de “natuurlijke hygiëne” thuis is om advies gevraagd.(schrijver van een bestseller in usa) Hij zei dat het het meest ideaal zou zijn als je je kindje tot 2 jaar uitsluitend bv geeft. En als je toch iets erbij geeft dat het dan zacht fruit mocht zijn. Hij zei dat baby’s het enzym om zetmeel te verteren nog niet hebben en dat je daarom nog geen pasta’s, aardappels, brood,rijst enz moest geven, omdat het niet verteert kan worden. Hij zei dat kindjes dat enzym pas aanmaken tegen hun 2e jaar ,op zn vroegst dacht ik. Dat klonk voor mij logisch omdat kindjes ook pas dan hun gebit compleet hebben. Jij schrijft hier over darmflora die pas met 24 maanden volwassen is. Ik ben oprecht benieuwd hoe jij dat ziet. Kunnen kindjes tot hun 2e volledig op bv leven zonder tekorten te krijgen? Ik geef m’n dochtertje van 13 maanden nog volledig bv, maar geef d’r ook fruit, avocado, kokosolie en gekookte pompoen. Vanaf dat ze 7 maanden is heeft ze de “goede ontlasting” en is het niet meer dun geweest. Kun jij ook testen of ze tekorten heeft?

  • De Groene Vrouw

   Ik weet niet of ik het eens ben met de stelling dat kinderen pas vanaf 24 maanden vaste voeding zouden moeten krijgen. De argumenten van Gill Rapley over wanneer een kind ‘klaar’ is voor echte voeding, zijn namelijk nog steeds wel geldig. Zelf zitten, eten pakken, zelf eten: als dat bij kinderen ouder dan zes maanden gebeurt, ben ik geneigd te denken dat ze er zo ongeveer aan toe zullen zijn.

   Als ik het bij dit soort dingen niet weet, probeer ik me altijd te verplaatsen in de vroege mens of ‘oermens’ zo je wilt. Zou het logisch zijn dat een dreumes van een jaar, die kan lopen, pakken, enz. géén vaste voeding krijgt? Als ze er zelf naartoe kunnen hobbelen en het kunnen pakken (boven de zes maandengrens, als de darmen dus volledig gesloten zijn), lijkt het me onlogisch om het ze te weigeren 😉 dus ergens tussen de 6 en 9 maanden, als ze mobieler worden en meer controle krijgen over hun lijf en leefomgeving, lijkt mij een soort logische begingrens zitten.

   Ik ben er geen voorstander van om kinderen al brood en granen te geven als ze nog heel jong zijn, inderdaad met het amylase-argument.
   Zie voor meer van mijn overwegingen: groenevrouw.nl/die-zes-maanden.

   • Danielle

    Hallo! Mijn zoontje van 7 maanden heeft een door de kinderarts bevestigde slechte darmflora en heeft elke nacht last. Volgens haar pure pech en er kan verder niets aan gedaan worden. Is dat zo dat er (buiten probiotica) niets aan gedaan kan worden? Wij voelen ons als ouders machteloos en lopen inmiddels met de wallen op onze schoenen 😉

    • De Groene Vrouw

     Nee, het is absoluut niet zo dat er niks aan gedaan kan worden. Heel veel zelfs, en dat gaat veel verder dan alleen een beetje probiotica… kijk hier anders even verder: https://groenevrouw.nl/darmflorapakket-junior/
     Ons therapeutenteam helpt je er graag mee! :-)

     • Danielle

      Dankjewel, we gaan er eens naar kijken