Koken in je eentje

Koken in je eentje

eentje1

De afgelopen dagen was ik Remi. Of Karana, want dat verhaal is veel interessanter. Hoe dan ook – ik kookte in mijn eentje. Dit is hoe ik dat deed; voor als je zelf single bent of je gezin een paar dagen de deur uit gedaan hebt.

Als je in je eentje bent, is er ook niemand om de afwas op af te schuiven. En een afwas groeit al snel tot monsterlijke proporties, zelfs als je alleen bent. Dus ik deed vooral (en op het einde: noodgedwongen) aan afwasbesparing. Veel eenpansgerechten en dingen die ik uit bakjes kan eten, want bakjes nemen minder plaats in bij de afwas dan borden (ik vind ze trouwens ook fijn om uit te eten, bakjes).

 

Variëren met hetzelfde

Ik ben niet zo van de aardappelen-vlees-groente.  Liever eet ik meer dan één soort groente per keer. Maar ja, een hele courgette, een hele winterpeen, een hele broccoli: ik krijg ze niet zomaar op, zeker niet allemaal tegelijk. Dus ik sneed alle groenten in één keer op een dag dat ik tijd had, en gebruikte gripzakjes om ze in op te bergen in de koelkast of vriezer (dikke tip: die van de Action hebben een perfecte maat en ze zijn goedkoper dan die van de Ikea).

Daarmee at ik achtereenvolgens:

 • gekaramelliseerde ui met gebakken groenten/rijst/lamskotelet met provençaalse kruiden.
 • gestoomde groenten/kip/kerriesaus en de rijst die ik over had van de vorige avond.
 • biefreepjes met amandelen/roerbakgroenten/gember/gula jawa/knoflook/koriander met bulgur.

Toen waren de groenten op, maar had ik drie keer totaal iets anders gegeten met dezelfde groenten. Wil je er nog meer variatie inbrengen, dan raad ik aan de gripzakjes in de vriezer te mikken en een nieuwe groentenreeks in te brengen.

 

Soep & Quiche

Echt, mijn go-to-food. Als ik het niet meer weet, als ik lui ben, als ik geen zin heb om te koken of als ik in mijn eentje ben: soep en quiche doen het altijd. Je kunt desnoods 100 jaar lang iedere avond soep eten, en nooit twee keer hetzelfde in je bakje hebben liggen.

Dit keer werden het ossenstaartsoep en zoete bataat-soep. Recepten hieronder. Vanavond eet ik quiche met -bij hoge uitzondering- groenten uit een kant-en-klaar-maaltijdenpakje met de kruiden er al bij in. Ik heb maar niet gekeken wat daar voor rotzooi inzit; ik mik het gewoon met mijn ogen dicht in de quiche en dan merk ik vanzelf of het lekker wordt.

Ossenstaartsoep is extreem makkelijk en je scoort er dikke punten mee als je schoonouders op bezoek komen. Je maakt het zo:

 • Koop ossenstaart bij de Turkse winkel (of grasgevoerd bij Wildrundvlees, Taurus, OKVlees of wherever) en neem gelijk een paar rode uien mee
 • Bak de staartstukken in een flinke klont boter bruin
 • Zet het op met water en laat het een nacht trekken (ik ben dol op mijn temperatuurgereguleerde pannetje voor dit werk, maar een warmhoudplaatje of crockpot werkt ook)
 • Bak de volgende dag de rode uien glazig in boter, kokosolie of ghee met wat honing. Schep intussen de ossenstaart uit de bouillon en peuter het vlees eraf met twee vorken (of je vingers)
 • Doe de bouillon bij de ui en voeg zout, knoflook, laurierblad en een paar kruidnagels toe
 • Laat even doorkoken en voeg daarna Madeira toe (veel > een half flesje per liter ofzo)
 • Optioneel: geraspte kaas, room, thijm/rozemarijn

Je kunt ook alle kruiden weglaten en de bouillon gebruiken voor Zoete Bataatsoep (of welke andere soep dan ook). Bataat koken in de bouillon, blenderen, slagroom erbij, klaar.

Zelf heb ik de bouillon ingekookt; die was de volgende dag prachtig dik geworden en heel gelatineus. In stukken gesneden, in een gripzak in de diepvries en ik kan mijn schoonouders nog minimaal vijf keer impressen.

 

De vraag van vandaag:
Wat eet jij als je in je eentje bent?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (5)

 • Pingback:Koken in je eentje | Nieuwe Aarde

 • Cyril

  Leuke tips! Maar zitten er in die grip zakken van jou geen BPA’s 😉

  • De Groene Vrouw

   Nou, weet ik niet. Zou zomaar kunnen. En als dat een belangrijk punt voor je is, neem je die van de Ikea want daar zitten ze in elk geval niet in. 😀

 • Christa

  sushi mjam!

 • Izerina

  Ik eet nog wel eens een pan-pizza en een bak rauwkost. Of stevige boekweitpannenkoeken gevuld met roerbakgroenten,kruiden en kaas.Ik heb een éénpersoons tajin,dat is helemaal gemakkelijk. Het eten staat te garen,ik doe intussen de dag-afwas en daarna is er alleen die vuile tajin en het wijnglas.