Peuterdiarree

Peuterdiarree

The Sick Child (Gabriel Metsu)

Soms verbaas ik me dat sommige kennis niet ‘standaard’ in een pakketje wordt aangeleverd als een vrouw zwanger wordt of bevallen is. We krijgen blije dozen met reclameproducten (die ons vervolgens nog jaren blijven achtervolgen met reclames), en in het groene boekje vullen we trouw lengte en gewicht in. Maar waar blijft de informatie die standaard handig is om in huis te hebben? Waar blijft de Mamacursus met kennis die zekerweten nog een keer van pas gaat komen?

Neem nou peuterdiarree. De ontlasting van kinderen hoort tussen het eerste moment van bijvoeden en de tweede verjaardag, langzamerhand vaste vormen aan te nemen en uiteindelijk een stevige (maar niet harde) drol te vormen. Een toch best veel voorkomend verschijnsel is peuterdiarree: kinderen van 1-4 jaar met dunne ontlasting, vaak meerdere keren per dag (maar niet altijd, sommige kinderen hebben ondanks peuterdiarree toch maar 1x per dag ontlasting). Het kind is niet echt ziek, eet over het algemeen gewoon goed en ook buikpijn komt niet altijd voor. En dan toch die diarree…

Bij echte peuterdiarree zijn er geen ziekteverwekkers in het spel. Vaak zijn er wél een aantal duidelijke oorzaken aan te wijzen, en vaak zijn die ook wel bekend onder buurvrouwen, consultatiebureau-vpk’s en andere (semi)-deskundigen. Maar vaak net niet bij de moeder zelf. Zou het niet handig zijn als je bij de blije doos gewoon een boekje kreeg waarin staat wat je moet doen als je kind peuterdiarree heeft? Bij gebrek daaraan schrijf ik het dan zelf maar even op. Hoef je dat zelf niet meer te doen en kun je het doorsturen aan de peutermoeders in je omgeving.

 

Oorzaken in het dieet

Eén van de belangrijkste oorzaken voor peuterdiarree is een tekort aan vetten. Officieel hoor ik hier te zeggen: een tekort aan één van de drie V’s (vetten, vezels, vocht), maar eigenlijk werkt dat niet zo in de praktijk. Bij voldoende vetten en vezels, maar een tekort aan vocht ontstaat geen peuterdiarree (eerder verstopping). Te veel drinken hoort in gezonde kinderen niet tot diarree te leiden, tenzij het om vruchtensap gaat (zie verderop). Ook een gebrek aan vezels veroorzaakt eerder een verstoppings- dan een diarreepatroon.

Maar een tekort aan vetten kan dus wél diarree veroorzaken, en deze oorzaak komt veel voor. We worden immers massaal ‘voorgelicht’ dat vetten ongezond zouden zijn, en helaas komt het nogal eens voor dat ouders vetten zoveel mogelijk gaan vermijden. Maar vet is gewoon nodig!

Alle vetten zijn in een bepaalde mate nodig. Oók de verzadigde. Gezonde verzadigde vetten zorgen bijvoorbeeld voor stevige celwanden en het laten neerslaan van mineralen in de botten.Verzadigde vetten zorgen ervoor dat het voedsel heel geleidelijk de maag verlaat en doorreist naar de dunne darm. De spijsverteringssappen krijgen meer tijd om op het voedsel in te werken en de darmen krijgen een rustiger verteringsritme. Daardoor blijft het voedsel uiteindelijk langer in de darmen, wordt er meer vocht aan onttrokken en is het probleem van de diarree opgelost.

Gezonde onverzadigde vetten (zoals Omega-3-vetzuren) zijn nodig voor een goede hersenwerking, zenuwopbouw en een gezond milieu in de darm. Zie verderop welke vetten je kunt geven en waarom!

De andere meestvoorkomende oorzaak is het drinken van te veel appelsap en andere vruchtensappen. Vooral heldere vruchtensappen (en dus met name appelsap) bevatten erg veel vrije fructose (fruitsuiker). Kleine kinderen kunnen dit nog niet optimaal absorberen; sommige beter dan andere. Kinderen met peuterdiarree blijken de fructose minder goed te absorberen dan leeftijdsgenoten, vooral als er weinig tot geen glucose aanwezig is om de fructose te ‘begeleiden’.

Nu zijn vruchtensappen toch al niet zo heel gezond. Ik vind niet dat je ze standaard zou moeten vermijden en ze zijn gezonder dan cola – maar meer dan een glas per dag is geen goed idee. En ‘een glas’ voor volwassenen vertaalt zich als ongeveer 100ml voor kinderen. Da’s een half bekertje: niet erg veel dus.

Sommige kinderen drinken erg weinig of lusten geen water, waardoor ouders soms geneigd zijn om ‘dan maar’ hun toevlucht te zoeken tot vruchtensappen om het kind toch wat vocht te laten binnenkrijgen. Maar te veel vruchtensap leidt dus tot te veel fructose, en de niet-opgenomen fructose kan voor verteringsproblemen en -jawel- peuterdiarree zorgen.

 

Andere oorzaken

Als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is, hebben we het eigenlijk ook niet over ‘peuter’diarree. Maar die duidelijk aanwijsbare oorzaken worden niet altijd gevonden en dunne poep is nou eenmaal dunne poep, dus ik bespreek ze toch even.

Parasieten en andere infecties kunnen diarree veroorzaken. Giardia en Cryptosporidiën komen veel voor. Ook een parasiet die vaak ‘onschuldig’ wordt genoemd (Blastocytis hominis) kan diarree veroorzaken, evenals verschillende bacteriestammen (o.a. Clostridium-soorten).  Dan is het natuurlijk zaak dat de infectie grondig bestreden wordt.

Bij een peuter met (aanhoudend) flinke diarree zal de huisarts vaak een ontlastingonderzoek doen. Vaak luidt het oordeel dan ‘niks aan de hand’, als de huisarts bedoelt dat er geen infectie aanwezig is. De andere kant van de darmbewoners wordt helaas vaak vergeten: de goede darmbacteriën.

Ook een tekort aan goede darmflora kan namelijk diarree veroorzaken, ook zonder infectie met ‘enge beesten’. Heb je een kind met aanhoudende dunne ontlasting waarbij geen andere oorzaken worden vastgesteld, dan kan het zijn dat de eigen darmflora niet optimaal is. De vertering loopt dan niet goed en de darmen zijn niet in staat om alle voedingsstoffen uit de voeding te halen.

 

Oplossingen

Pardon, het was een flink eind lezen tot hier 😉
Maar als je alles hebt doorgelezen, zijn de oplossingen dus heel eenvoudig.

 • Geef je kind voldoende vet
  Ongeveer 1-2 eetlepels vet per dag, bijvoorbeeld roomboter op brood, bakken in een gezond verzadigd vet, een theelepeltje kokos- of olijfolie door de groenten… er zijn heel veel mogelijkheden om je kindje wat meer goede vetten te voeren. Vermijd knutselvoedsel als magere melk, margarine en lightproducten.
 • Geef niet te veel (appel)sap
  Als je toch per se iets wilt geven, geef dan zelfgeperst of troebel sap, aangelengd met wat water. Versgeperste sappen (door jezelf dus) hebben altijd de voorkeur boven heldere winkelsappen. Smoothies zijn nog gezonder.
 • Geef voldoende vezels, maar wel de goede
  Wij zijn opgevoed met het idee dat je vezels uit granen haalt, maar dat heeft ertoe geleid dat we vaak een overmaat aan tarwe binnenkrijgen. Geef niet méér brood en pasta, maar liever extra vezels uit groente, fruit en bonen.
 • Vergeet de darmflora niet
  Als bij de dokter blijkt dat er geen enge parasieten in je kind zitten en de voeding is ook in orde, denk dan aan de eigen darmflora.

 

Ziezo, dat was flink uitgebreid, nietwaar? Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

De vraag van vandaag:
Heeft jouw kind wel eens peuterdiarree gehad?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (102)

 • Lise

  Wat te doen als je kind (2 jaar) bovenstaande adviezen al opvolgt, maar alsnog dunne ontlasting behoudt?
  Geen/weinig zuivel (1-2x pw Biogarde/Kefir) speltbrood, havermout met plantaardige melk, kokos en kaneel, 2-3 porties fruit per dag, dagelijks groente met zoete aardappel/rijst of glutenvrije pasta, geen sappen, alleen water. Dagelijks eieren, noten en boekweitcrackers met roomboter. Zie ik iets over het hoofd? Driemaal een probioticumkuur ingezet ter ondersteuning.

  • De Groene Vrouw

   Speltbrood is niet glutenvrij – laten we daarmee beginnen.
   En verder zijn er natuurlijk nog 101 andere oorzaken voor dunne ontlasting die geen peuterdiarree zijn.
   Denk eens na over ontlastingonderzoek, dan hoef je niet meer te gokken en kun je gewoon zien wat de oorzaken zijn :-)
   https://www.groenevrouw.nl/consult

 • G. Vos

  Dag!

  Fijn om te lezen, van die vetten.
  Hier een potjesgrage dochter van 2,5. Eerst bang om op het potje te poepen, bijna tot obstipatie toe. Nu wonder boven wonder overheen, maar nu bij elke plasbeurt wíl mevrouw poepen. Dit resulteert in ellelange wc-sessies met plas (juich juich) maar ook altijd een uitgedunde en uitgeperste ontlastinglaag die soms nog niet eens ruikt als poep… ze gaat zo’n 4 keer per dag op het potje. Kan dit kwaad? We denken dat het wel weer een keer minder wordt, maar haar drang om steeds tijdens het plassen ook te laten zien dat ze kan poepen resulteerd in ongezonde ontlasting em schrale billen… heb je hier een idee over?
  NB ik maak me nog niet teveel zorgen, maar vind het wat ongebruikelijk…

  • De Groene Vrouw

   Tsja. Als ze heel erg haar best doet om te poepen en ze perst dan ook echt, is dat niet zo’n gezonde gewoonte. Of het nu al veel kwaad kan weet ik niet, maar voor later is het belangrijk dat ze juist leert om niet te persen. Verder kan ik er eigenlijk niet zo heel veel over zeggen – als het binnen een paar maanden gewoon overgaat zou ik me er ook niet per se druk over maken. Voor die schrale billen zou je Balsem! kunnen overwegen :-)
   https://winkel.groenevrouw.nl/balsem-billetjes-tepelverzorging

   • G. Vos

    Dankjewel voor het meedenken! Fijn dat je het zegt over dat persen: is er iets wat ik qua voeding kan doen om haar te stimuleren te wachten met persen?

    • De Groene Vrouw

     Behalve de dingen die je toch al moet doen om je kind gezond te houden, zou ik het eigenlijk niet weten. Dit ligt meer aan de kant van opvoeding (training) dan voeding, denk ik…

     • G. Vos

      Dank:)

 • B. Goris

  Jeetje wat een top stukje dit!!!! Al anderhalf jaar aan het hannesen met wat er hier staat beschreven.
  Dank je dat je dit online zet!!!

 • Rachel

  Hier zijn we er gelukkig net van af. Heeft bijna 8 weken geduurd en achteraf beseften we eigenlijk dat ze te weinig vet binnen kreeg. Omdat madame weigert met de pot mee te eten kreeg ze dus alleen maar potjes olvarit en daar zat dus veel te weinig vet in.
  Maar man wat een ellende hebben we gekend. Sochtends als we de gang op kwamen kwam de stank ons al tegemoet. Soms tot wel 10x op een dag vloeibare diarree en savonds ruim een uur op de grond kronkelen van de buikkrampen. Mn arme schat. Lang leve de zeeman rompers van €1,- want ze kreeg elke dag wel 2 of 3 nieuwe aan.
  2x keer per dag een hete was en de gootsteen stond standaard vol met water en biotex.
  En dan dr onderkant. Die was standaard rood en kapot. Luier verschonen moesten we soms met 3 man tegelijk doen om dr maar stil te houden. Het was zo stuk van onderen dat de dokter twijfelde of het geen schimmelinfectie was. Had een tube micolnalzol (of zoiets) gehad maar toen ik dat erop smeerde werd ze helemaal gek. Heb het gelijk weggegooid.
  Na een dieet van bambix met volle melk en een lepel roomboter en croissants met roomboter, poffertjes, visfrietjes en veel melkbroodjes is het eindelijk over. Mn kleine meid at soms meer calorieen dan ik op een dag.
  Inmiddels gaat het alweer een paar weekjes goed en is ze van alle klachten af, maar omdat ze zo veel was afgevallen moeten we het vet-dieet nog tot de volgende doktersafspraak in mei volhouden.

 • Soiraima

  Goedemorgen.

  Mijn zoontje is 15 maanden en heeft meestal 2a3x ontlasting dun niet echt water dunne diarree maar wel zo dat hij vaak ook doorlek.
  En het ruikt soms erg zuur.

  Ontlasting na laten kijken bij de huisarts maar kwam niks uit.
  Hij krijgt nooit vruchtensap uiteen pak.

  Ip krijgt hij totaal 240 ml melk per dag.
  Ochtend 120 met bambix
  En avond 120 met pyjama pap.

  Veder drinkt hij water en bij lunch thee.
  Uiteraard zonder suiker.
  1,5 sneetje brood tarwe
  Avondeten met de pot mee maar wel op zijn leeftijd zonder zout en te scherpe kruiden.

  1x fruit
  En tussen door is of bio logische rozijnen
  Of Bv een rijstwafel
  Maisstengels.

  En toetje yoghurt.

  Om dedag krijgt hij wel een uitgeperste sinaasappel omdat hij die niet goed eet maar dus wel drie keer als ik het pers..

  Wat kan ik nog meer doe.
  Gr soiraima

 • Danielle

  MIJN DOCHTER VAN 1.5 HEEFT OOK STEEDS DUNNE ONTLASTING ZELF SOMS ZO ERG DAT IK GEEN SCHONEN ROMPER MEER IN DE KAST HEB en ook op het kdv soms meerde keren achter elkaar en het stint zo erg dat je bijna over geeft smorgens heeft ze lauwe melk en op het kdv ook met 2 bruine boterhammen en fruit dus weet niet waar het aan ligt

  • De Groene Vrouw

   Hoi Danielle,

   Binnen het Darmflorapakket Junior helpen we je graag verder om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. De komende weken nemen we weer nieuwe cliënten aan. Lees meer op https://groenevrouw.nl/darmflorapakket-junior/

 • Anouk

  Mijn dochter is 14 maanden oud heeft iedere nacht doorgekte luiers aan dunne ontlasting.. ik kook alles voor haar zelf met roomboter of met koolzaadolie.
  Ze krijgt 2 stuks fruit per dag en 2 schijven brood met roomboter..
  Overdag heeft ze nooit een ongelukje maar s nachts altijd… We wisselen iedere nacht extra de luier en ben ten einde raad want iedere morgen kan alles weer gewassen worden.. kan iemand mij hier mee helpen?

  • De Groene Vrouw

   Wat naar dat je dochter zo’n last heeft van haar buik. We helpen jullie graag verder binnen onze praktijk, zie onder het kopje ‘Consulten’!

 • Marije

  Goh wat fijn dat je dit artikel hebt geschreven!mijn zoontje van bijna 2,5jr is al een aantal weken aan de dunne ontlasting. Ik maakte me er nog niet echt druk om omdat hij verder eigenlijk zo goed te pas was. Super vrolijk,eet en drinkt goed,enz. Ik denk dat t hem in het tekort aan vetten zit,dus daar gaan we mee aan het werk. Verder zou ik hem ook graag probiotica geven. Heeft dat een meerwaarde denk je?en welke zou je aanraden? Nogmaals bedankt! Mvg marije

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marije,

   Probiotica kunnen zeker meerwaarde hebben.
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Vanessa van den berghe

  Hallo

  Mijn dochter is 1j6 maand geworden. Afgelopen weken krijg ik steeds vuile rompertjes mee. Ik dacht oorspronkelijk dat dit aan de pampers lag. Wij gebruiken pampers en hebben dit nooit voor. Mijn dochter maakt 1 x stoelgang per dag. Geen spuitluiers maar een plattere stoelgang. Haar eetpatroon is als volgt
  ‘S ochtends: 250ml melk en 3 sneetjes brood met choco
  Middag: warme voeding kribbe
  Fruit en rijstkoek als 4-uurtje
  Avond:warm eten thuis
  Drinkt voldoende water

  Ik ga nu met enterol starten want snap niet goed waar die platte stoelgang van komt. Ze heeft een evenwichtige voeding.

  Indien nog tips hoor ik ze graag

  Groetjes

 • Jill

  Mijn zoon is vier en heeft eigenlijk altijd al last van vreemde ontlasting, vaak geel en bijn altijd heel dun. Als hij naar de wc gaat knetterd het er echt uit. Ik heb vorige jaar alles laten onderzoeken in het ziekenhuis maar daar komt niks uit. Hij drinkt bijna geen vruchtensap, eet verder heel goed. Ik geef hem geen koemelk meer nadat hij erg eczeem had. Wel yoghurt, kaas e.d.
  Na dit gelezen te hebben ga ik probiotica proberen want begin me toch zorgen te maken. Hij heeft verder geen klachten en is een heel vrolijk kind. Iemand enig idee?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Jill,

   We helpen je graag verder via onze vragenlijn!
   Noortje kan je helpen de juiste probiotica te vinden.
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Hilde van de Ven

  Hoi hoi,
  Onze zoon van een jaar en 8 maanden heeft nog nooit vaste ontlasting gehad. Hier hebben we wel vaker over nagedacht, maar weten het mogelijk te snel aan het feit dat hij 2 tot 3 stuks fruit per dag eet. Wij voeden hem vegetarisch op, zijn ons bewust van de omega vetzuren (hebben een mengsel van lijn-sesamzaad voor op brood,gebruiken walnoot of pompoenolie om een stamppot smeuïg mee te maken, smeren alleen maar roomboter of kokosolie op zijn brood en hebben niks van magere producten in huis.
  Zo nu en dan nemen we zelf en hij ook probiotica en verder drinkt hij alleen thee/water en soms een verse jus.
  Ik kan me voorstellen dat je nu ook hier niks mee kan. Denk dat ik toch eens een onderzoek ga laten doen, al verwacht ik daar niks van.
  Vaste ontlasting zou fijn zijn, we moeten nu elke ochtend alles verschonen pfff.
  Groetjes en bedankt voor je artikel

 • Jo

  Mijn dochter van 20 maanden eet altijd (roomboter en) appelstroop op haar brood (zonnestroop van zonnatura). Verder heeft ze een heel gezond dieet en drinkt alleen water. Ze heeft regelmatig luiers met platte zachte poep. Kan dit door de hoeveelheid appelstroop komen? Verder geen klachten, ze is gezond en eet prima.

 • Ann

  Wat fijn om een duidelijke omschrijving en aanpak te lezen. Bedankt hiervoor!
  Ik schrap roos-vicee sapjes vanaf nu zo veel als mogelijk. Hopelijk snel resultaat.
  Wat is uw mening mbt de fruit knijpzakjes (olvarit, goodies, ella’s,…); ook even schrappen?

 • Chariska kroos

  Hoi!
  Deze mama van 4 kinderen had ook nog nooit van peuterdiarree gehoord ( en weet wel honderden merken onzin producten op te noemen uit “blije dozen”) Onze dochter nova van 11 maanden heeft peuter-diarree. Ze heeft al weken ongeveer 6 tot 14 poepluiers per dag. Vaak waterdun ( loopt dan ook haar luier uit) en vol vlokjes en stukjes herkenbaar eten.ze heeft tot 3 weken geleden bv gehad maar ze wilde na mijn menstruatie bie meer drinken aan de borst helaas. Voor ze met bv stopte had ze ook al vaak dunne poep. Ze groeit goed is vrolijk en ondernemend en ontwikkeld zich prima (ze loopt al 4 weken ) probleem is wel dat ze heel veel drinkt (alleen geen water). Op zich fijn nu droogt ze niet uit maar weet even niet wat ze nu kan drinken. Ze kreeg sap (watermeloen, bessen e.d.)siroop,cocoswater,thee en diksap. Appelsap ben ik zoiezo geen fan van dus heeft ze nooit op. Wat kan ik nu wel geven? En ook door alle poepluiers heeft ze flink luieruitslag hier nog tips voor? Alvast bedankt voor je hulp!

  • Armanda

   Hoi,

   Ik zie dat het al wel een wat ouder bericht is, maar toch een til voor de luieruitslag.
   Bij de apotheek is bariere creme te koop. Dat vormt een heel dun laagje op de huid. En in tegenstelling tot sudocreme veeg je het niet van het kapotte kontje. Die van tena lady is het voordeligste. Daaroverheen doe ik een dikke laag maizena. Ja je leest het goed. Over het algemeen helpt dat als een trein.
   Wat je zelfs nog onder de bariere creme zou kunnen smeren is propolis zalf (ook wel zwarte zalf genoemd). Dit is te koop bij reformwinkels.
   Die drie lagen over elkaar werkt gegarandeerd.
   Als het huidje genezen is, kun je stoppen met de propolis zalf…

   Succes!!

   Laat je weten of het werkt??

  • Laura

   Voor de luieruitslag kan hè bij de apotheek micanizol halen. Maar als het heel erg is niet jr er wel v even naar laten kijken want dit alles is zo herkenbaar … en duur van mij had inmiddels een schimmel infectie opgelopen Door alle dunne ontlasting.

   Ik ga die vetten en sapjes ook eens proberen. Ik wordt soms gek van de dunne broeken en alles verschonen.

   Groetjes en succes allemaal!

 • Paula

  Mijn kleinzoon van 4.5 geeft al 1.5 jaar aan (heel soms) au buik. Huilt niet van pijn . Noemt het op maar verder niets. Nu sinds 8 maanden had hij wat slijm en schuim bij zn ontlasting en zag wat gelig. Dokter geweest die zei er niet veel van. Nu bij kinderarts geweest en moet nu 6 weken geen melk meer nemen om te kijken hoe hij reageerd. Mn dochter vind dat hij een dikke harde buik heeft en verstopping heeft. Heeft gewoon een buikje maar volgens mij een peuter buik die vanzelf verdwijnt en ikvind hem soepel aanvoelen. Je kan er aardig in krielen en kietelen. Anders had hij wel au gezegd. Moet laxeren van arts met zakjes elke dag 2. Ze geeft ook bitterzout soms. Kind hoeft volgens mij niet 3 x naar de wc. Ze maakt zich erg zorgen . Is ook hele dag bezig met zn buik en poep . Praat over niets anders. Nu is zn gedrag ook niet goed te praten de laatste tijd thuis en op school. Maakt alles stuk. Gooit, slaat en scheld…..Ik ken hem zo niet. Komt 1x in de 3 weken weekend logeren omdat dochter moet werjen. Dochter is alleenstaand en hij kent zn vader niet. kinderarts dacht misschien koemelk allergie of lactoseintollerantie (heeft 1 van mn dochters ook gehad). Nu vandaag was zijn ontlasting (een flutje van niks) wat gelig en kollerig. Hij eet gezond , geen vette dingen , geen suiker en drinkt water……dochter raakt volgens mij overspannen hierdoor…..
  Heeft iemand ervaring hiermee?

  • Paula

   Ps kinderarts vond buik ook soepel enniet hard. Echo gaf aan dat er ontlasting in darmen zat….

   • D.

    Goedemiddag

    Zie dat he bericht al wat ouder is, maar wilde het toch niet laten te reageren. Mijn dochter is net vijf geworden en je omschrijft haar zowat in je beschrijving van je kleinzoon.

    Alix is normaal een heel vrolijk, slim en actief kind, maar met tussenpozen ook kribbig, moe, niet goed luisteren, huilerig. Het duurde lang voor we het vonden, maar zij heeft bijna altijd een blaasontsteking dan. Doordat het pijn doet als ze plast en door het branderig gevoel, durfde ze ook niet meer naar het grote toilet gaan. Kinderarts kende dit fenomeen en zei dat in alle boeken staat dat een geconstipeerd kind een lastig en bovenal zeer moe kind is. Het is niet omdat ze geconstipeerd zijn dat er niet af en toe wat slappe stoelgang naast kan. Soms zit de darm gewoon te vol. Zij neemt sindsdien cranberry beertjes en pilletjes voor de darmflora en heeft zelden nog last. We zijn nu anderhalf jaar verder, hout vasthouden, maar bij haar doet het wonderen.

 • Suzanne

  Tjonge.. Wat een info. Onze dochter van 18 maanden heeft alleen nog geen echt vaste ontlasting gehad. Heel veel hele waterige ontlasting en daardoor wel drie keer op een dag andere romers etc omdat ze zo verschrikkelijk doorlekt.

  Ze heeft kma maar ik maak me steeds meer zorgen.
  Zou dit dan peuterdiarree kunnen zijn?

  Groet Suzanne

  • De Groene Vrouw

   Hoi Suzanne,

   Met acute klachten moet je altijd even naar de huisarts. Kan die geen directe oorzaak vinden, dan kun je inderdaad denken aan peuterdiarree!

 • Katrien

  Mijn dochter is 14 maanden. Ze heeft al enkele weken last van diarree. Enkele dagen waterig, dan een harde stoelgang, daarna weer waterig.
  Ze kreeg 2 x een zakje forlax. Haar stoelgang is niet meer waterig, maar toch nog steeds ‘plat’ en vaak moeten we haar ondergoed dan ook verversen.
  Is het normaal dat de stoelgang bij 14 maanden nog ‘erg plat’ is en er nog geen sprake is van een vastere structuur zoals volwassenen deze kennen?
  Verder drinkt ze enorm veel (enkel water) en eet ze heel fink. Ze krijg elke dag een flinke portie groenten met aardappelen en vlees bij de onthaalmoeder. Een grote kom fruit en ‘s avonds eet ze nog eens een warme maaltijd of een boterham met planta boter mee aan tafel.
  Als tussendoortjes geven we haar yoghurt/fruitmix/cracotte/…

  Groetjes
  Katrien.

  • De Groene Vrouw

   Nee, bij vaste voeding moet de ontlasting langzaamaan echt wel steviger worden!

   • Katrien

    Heb je nog tips? We proberen vezelrijke gezonde voeding te geven. Ze drinkt wel nog 2 x 300ml nutrilon groeimelk (1x ‘s morgens, 1 x ‘s avonds voor het slapengaan). Kan dit voor deze stoelgang zorgen?

    Alvast bedankt voor je snelle reactie

 • Nancy

  Wat erg, ik Doe het m gewoon zelf aan. Appelsap met water… Zucht…
  Geldt dat fructose verhaal wat betreft appelsap ook voor appel diksap? Om dat troebel appelsap ook/wel een optie is.
  Bedankt voor deze eye opener!

  • De Groene Vrouw

   Nou, dat is niet gezegd natuurlijk. Het is informatie, geen diagnose 😉
   Maar een paar weken appelsaploos zou best een optie zijn. Er is qua fructosegehalte vast wel een verschil tussen appelsap, diksap en troebel sap, maar in het algemeen is het gewoon beter om niet teveel sap te geven. Niet meer dan 1 glas per dag liefst, de rest gewoon water.

 • Bianca

  Thanks,
  Eindelijk een artikel waar ik iets aan heb. Mijn dochter van 16 maanden heeft ook continue diarree zonder dat ze ziek is. Vaak meerdere dunne luiers per dag.
  Vervelend voor haar vind ik dan vooral dat het ze zo snel doorlekt.
  Dat van de sappen wist ik al, van de vetten niet. Dit is nieuw voor mij.

  Dus gaan we vanaf vandaag aan de slag met het verder aanpassen van het voedingspatroon. Hopelijk heeft ze hier baat bij.

  Groetjes Bianca

 • Lydia

  Mijn dochter 23 mnd, heeft haar hele leventje al dunne poepluiers. Bij verschillende artsen kwam het er op neer dat het bij haar “hoort” we kwamen namelijk niet voor dat probleem bij de arts maar omdat ze zo vaak ziek is……
  Een half jaar geleden is uiteindelijk ook geopereerd aan neusamandelen en buisje. Paar maanden daarna bleek ze dus een parasiet (gardia lamberdina…) Oorzaak van zoveel ziek?? Helaas gaan de 3-5 dunne poepluiers gewoon door. Vandaag een doorverwijzing naar diëtist voor een peuterdieet. Ik ben benieuwd want als ik lees wat dat inhoud zal er niet veel veranderen. En ze is niet zo groot ongeveer 83 cm en 10,5 kilo. Hopelijk komt er een oplossing, want eten is zowiezo al een drama ?. Daar maak ik me minder druk om maar toch zou leuk zijn als ze gewoon gezellig mee eet. Ik hou de site in de gaten als er nig meer goeie tips langs komen. Oja iemand met vergelijkbaar probleem?

  Groetjes

 • Karin

  Hallo ons ventje heeft gergeld groene diaree wat ruikt naar rotte eieren en is al eens opgenomen geweest hiervoor. Toen was t een virus. Nu regelmatig nog last maar wordt afgedaan als soms hebben ze dat.

 • Bettine

  Mijn beide kinderen van 6 en 2 hebben fructose intolerantie. Eerst dachten ze ook aan peuter diarree maar kinderarts geeft nu wel diagnose Fi.

 • Margreet

  Hoi!
  Is altijd dunne/zachte ontlasting per definitie peuterdiaree? Mijn dochter van 21 maanden heeft nog nooit echt vaste ontlasting gehad. Ze krijgt naast vaste voeding ook nog steeds zo’n 4 tot 6 borstvoedingen per etmaal, ik dacht zelf dat de dunne ontlasting daardoor komt, maar nu begin ik te twijfelen :)

  • De Groene Vrouw

   Nee en Nee 😉
   Dunne / zachte ontlasting is niet altijd peuterdiarree.
   Maar zachte ontlasting na 24 maanden is ook niet ‘normaal’: op dit leeftijd horen ze al een gewone grotenmensendrol te hebben (ook bij borstvoeding). https://groenevrouw.nl/kinderen-en-darmflora/

   • Margreet

    Oke :) worden de darmpaketten ook vergoed door de zorgverzekering? Ja, ik heb een aanvullende verzekering met alternatieve zorg.

    • De Groene Vrouw

     Een klein gedeelte > de onderzoeken vrijwel nooit, de consulten soms gedeeltelijk in de aanvullende pakketten.

 • Claire

  Hallo,

  Mijn zoon wordt ik januari 2 jaar. Maar echt voorkomend is bij ons dat hij zeker twee keer ontlasting heeft en eigenlijk altijd dun.
  Wb eten, blijft het een eigenwijze, maar hebben we een redelijke patroon, pap, fruit, boterham, tussendoortjes zijn dan weer fruit of cracker, en avond eten.

  Vaak eet hij met de ‘pot’ mee. Enkele keer een potje van 18+ mnd.

  Maar nu lees is vruchtensappen.
  Mijn zoon drinkt erg veel. Dit proberen wij te remmen door tuitbeker aan te bieden, fles is favoriet. Maar eet dan slecht want drinkt te veel.

  Hij drinkt biologische diksap van ah. Is dit net zo slecht als vruchtensappen??

  Gr Claire

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)

 • Hallo,

  Ik was aan het zoeken naar een mogelijke verklaring voor de zoveelste dunne luier van mijn zoontje. Hij is bijna 17 maanden en heeft dit nu ineens sinds een aantal weken.
  Eerst dachten we dat het zijn tanden waren.. maar het blijft nu zo lang al aanhouden. Het was even 1 of 2 dagen minder, maar nu is het er weer en bij elke scheet, zit er een flinke splash in zijn luier.

  Wat mijn zorgen zijn is dat hij naar mijn idee best veel drinkt. Alles opgeteld gemiddeld 1,2 / 1,3 liter. ik vind dit dus best veel. al doet hij dit wel langer dan dat de diaree er is.
  Hij krijgt ‘s ochtends boter, blue band op zijn boterham, smiddags ook. en ik kook en bak altijd met olijfolie. Daarnaast krijgt hij gevarieerd te eten, van pasta tot aardappels, tot groente en vis.

  Hij is verder absoluut niet ziek, hij heeft energie voor 10 en slaapt goed, eet goed.
  Wat kan het zijn? toch tandjes die wat langer aanhouden?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Nienke (toffe naam!),

   Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

  • Pip

   Hallo Nienke, ik was even benieuwd hoe lang dit geduurd heeft bij jouw zoontje. Mijn zoontje is bijna 20 maanden en hij heeft nu al ruim 4 weken last van diarree terwijl hij gewoon lekker in zijn vel zit, en hij eet en drinkt goed. Ik word helemaal gek soms, want het is vaak zo dun dat het langs de luier heen loopt en ik hem dus allemaal schone kleertjes aan moet trekken. Zijn ontlasting is inmiddels al wel getest, maar daar kwam niets verontrustende uit (geen bacterie of allergie). We zijn vorige week door verwezen naar het ziekenhuis waar we deze week zijn geweest, maar daar is ook niet veel uit gekomen. Omdat mijn zoontje er niet ziek uit ziet, zien ze geen reden om dit verder te gaan onderzoeken. Ik dacht laat ik eens op internet kijken en toen kwam ik jouw verhaal tegen en was even benieuwd of jouw zoontje nog steeds last van diarree heeft? Ik hoop een reactie te ontvangen! Gr. Pip

   • Nienke

    Hoi pip,

    Wat vervelend dat jou zoontje hier ook last van heeft. Inmiddels is me zoontje al ruim 22 maanden en ik moet echt heel erg terug graven om te bedenken wanneer dit gestopt was.
    Maar als ik goed nadenk denk ik dat het bij elkaar 2 maandjes geduurd heeft… t was ook op de 1 of andere dag minder..
    Wat heel misschien zou kunnen is dat je kindje heftig reageert op melk. Wat voor soort melk krijg hij? volle of halfvolle? Als mijn zoontje verkouden is, (hij is het dan vaak heel heftig) dan geef ik hem die periode geen melk , extra slijm etc. Als ik dus nu terug denk was hij begin september zo verkouden, hoesten etc. dus het kan zijn dat dat t is geweest.. even gestopt met melk. Mijn zoontje kreeg altijd halfvolle. (nu sinds paar maanden geef ik hem volle omdat hij nogal klein van stuk is)
    Ik denk dat je het niet altijd komt te weten wat het precies is, maar ik kan je gerust stellen dat het hier dus iig weer over is gegaan. Los van de melk minderen hebben wij vrij weinig gedaan aan zijn voedingspatroon.

    Ik wens je er heel veel sterkte mee want al die natte luiers zijn echt geen pretje, voor jou niet en je kleintje niet!

 • Mh

  Hoi

  Vandaag van de kinderarts te horen gekregen dat ons zoontje peuterdiarree zou hebben.
  We moeten het eetpatroon aanpakken. Maar daar zit geen winst te behalen.
  Hij eet s ochtends een bruine boterham belegd met boter en een variatie aan beleg ( smeerkaas, appelstroop, jam, kaas, worst, pindakaas, muisjes). Met een halve beker karnemelk ( melk lust hij niet)
  Tussendoor in de ochtend een biscuit met een halve beker ranja.
  Lunch: 2 sneetjes bruin brood met boter en gevarieerd ander beleg zoals s ochtends.
  Tussendoor s middags fruit, mandarijn, sinaasappel, appel, peer, druiven, aardbeien of banaan. Met halve beker ranja.
  Avondeten: groenten , aardappelen en vlees / vis of pasta. Hij eet de ene keer wel meer dan de andere keer, ( maar dat doet ieder mens lijkt me).
  En als toetje, vla of yoghurt.
  En bij het slapen gaan vaak nog een bekertje water.

  Wat kunnen we nu nog anders doen in zijn patroon. Snap het ook niet goed want hij heeft die diarree dus sinds november (half jaar nu). En daarvoor was er niets aan de hand. Wordt in september 3. Klaagt ook over buikpijn en dan binnen een half uur heeft hij dan ook een flinke luier. Kan dit zomaar de kop opsteken?!
  De arts heeft verschillende onderzoeken en kweekjes gedaan, maar zei dat als er niets uit de onderzoeken kwam het ‘gewoon’ peuterdiarree is.

  • De Groene Vrouw

   Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

   Ik denk overigens dat er in het dieet dat je beschrijft een enorme winst te behalen valt… meer dan bij 90% van de mensen die ik in mijn praktijk zie.

 • Iris

  Hallo,
  Mijn dochter is net 1 jaar en heeft nu al 4 dagen elke luier diarree. Soms maar heel weinig maar wel in elke luier! De hele dag door.. Nu merk ik ook minder plasluiers op. Het is groenig/ geel en heel waterig.

  Hebt u een idee waar dit door kan komen?
  Ik dacgt eerst aan tandjes die door komen, maar het is nu wel heel vaak vind ik. Verder is ze helemaal niet ziek.

 • Marjan

  Mijn dochter had ook last van peuterdiarree. Consultatie bureau adviseerde minder diksap, heeft geholpen (roosvicee kon dan weer wel). Nu steeds meer over op water

 • Marieke Gubbels

  Goedendag,

  ik heb een vraag betreft mijn zoontje (1 jaar) hij heeft een koemelkallergie en heeft dus eigenlijk alles op Soja basis en flesvoeding Nutrilon pepti 2.
  hij heeft om de haverklap diaree en dat tast de billen zo aan dat ze het gehele luier gebied binnen 1 uur van mooi roze naar knal rood of zelfs geheel ontvelt tot bloedens toe open ligt. dit is natuurlijk erg pijnlijk voor hem en doet mij pijn aan het moederhart.
  we hebben werkelijk alles geprobeerd.
  van sudocreme tot zinkilie/vasaline en alles wat er in de winkel te koop is.
  we gebruiken zijde inleggers over de zinkolie/vasaline heen omdat dit de huid tot rust brengt wat ik lees op t web.

  maar het echte probleem is dat de ontlasting zo ongelofelijk zuur is. nu las ik bovenstaand artiekel en vroeg mij of zou die zure diaree kunnen komen omdat hij alleen maar plantaardige vetten krijgt door de dag heen en geen dierlijke vetten?

  graag zie ik uw advies en antwoord tegemoet (graag ook via de mail)

  gr Marieke Gubbels mama van BRian

  • De Groene Vrouw

   Beste Marieke,

   Wat vervelend dat je zoontje zo’n last heeft van diaree! Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

  • Pon

   Wat heel goed helpt om rode billen te voorkomen is maizena in de luier erbij strooien.
   Dit neemt de zure sappen in zich op.
   Succes!

 • Joensduifje

  Onze dochter is in juli 3 geworden en heeft nog nooit een normale avondmaaltijd gegeten. Fruit vindt ze heerlijk maar groenten en aardappelen, rijst of pasta weigert ze pertinent te eten. Ook zijn er maar weinig vleessoorten die ze lekker vindt. We hebben haar nooit iets anders te eten gegeven als wat de pot schaft wat er in resulteert dat ze dus zelden ‘s avonds eet. Vanaf dat ze 1 is krijgt ze vitaminesupplementen speciaal voor peuters.
  Ze heeft heel zelden vaste ontlasting en dan geen drol maar meer een die niet verspreid zit in haar luier. Haar ontlasting ruikt vaak heel zuur en is de ene keer vlokkerig de andere keer draderig.
  Nou is ze gek op brood maar alleen lichtbruin of wit. Donker volkorenbrood vindt ze ook niet lekker. Als ze voor haar lekker brood heeft eet ze 4-6 sneetjes in totaal (ontbijt en lunch)
  Kun je ons adviseren wat we kunnen proberen bij haar?

 • Anneleen

  Hallo, ons zoontje heeft in april de windpokken gehad. Sindsdien heeft hij nog geen 5 pampers met stevigere stoelgang gehad. Zijn ontlasting is al onderzocht, maar er is niets te vinden. Hij heeft geen pijn,maar de kaka lijkt op chocoladepudding en onze kapoen hangt helemaal onder. Hij drink olvarit groeimelk, soja maakt geen verschil, hij eet ook heel flink en goed, toch zouden we graag een oplossing vinden. Weet u iets?

 • Klara

  Hallo Nienke,
  Mijn dochter van 2 jaar poept eens in de 3 dagen, maar het is nog steeds een soort van brei wat ze poept. Ze krijgt voldoende goede vetten en fruit binnen, groentes weinig. We geven haar hoofdzakelijk water te drinken, s ochtends versgeperste jus d Orange en soms wat dixap.
  Ik kocht afgelopen zaterdag prebiotica bij je stand op de Ouders Natuurlijkbeurs. Wie weet…

 • Ine

  Beste,

  Mijn dochtertje, ondertussen 2 jaar geworden, sukkelt al 9 maanden met diarree.
  Een eerste consultatie bij de kinderarts wees uit dat ze peuterdiarree had. 3 weken sojamelk geven en meer vet bij haar eten doen moesten een oplossing bieden. Vruchtensap kreeg ze niet, enkel water en we aten alleen maar bruin brood, dus vermoed genoeg vezels. Niets hielp. Gewoon afwachten vertelden ze me, want kan tot een jaar duren.Toen kreeg ze een bacterie bij (Clostridium) en kloeg ze van buikpijn, daarvoor nooit geklaagd van buikpijn. Hiervoor kreeg ze antibiotica en daarna is haar stoelgang 3 weken gewoon geweest.
  Daarna terug diarree, wel iets minder of ervoor, maar het is 1 keer om de 2 dagen zeer veel en een brei en altijd gelig van kleur.
  Al 10 keer haar stoelgang laten onderzoeken en dit is iedere keer normaal, niets in te zien.
  Ze heeft ook al verscheidene keren middeltjes (enterolflora, protectis,…) gekregen voor darmflora te herstellen maar niets helpt.
  Ik heb het zo een beetje gehad, kan ik haar laten testen op allergiën of …

  dank u wel

 • Mijn zoontje van bijna 3 heeft nog nooit vaste ontlasting gehad. Zindelijk met plassen is hij al langer dan een jaar, maar poepen… dat gaat dus nog niet. Hij voelt het niet aankomen. Vaak is zijn ontlasting onwijs ‘vezelig’; het is dan een grote brij van vlokjes, wat nauwelijks weg te poetsen valt. De huisarts en het CB hebben me verzekerd dat er niks aan de hand is en dat het vanzelf wel over gaat, maar ik ben er ondertussen wel een beetje klaar mee (vooral het constant moeten wassen van ondergekliederde broeken, ondanks de luier). Meer vet is een goeie, dat ga ik in ieder geval proberen. De andere tips zijn hier al van toepassing.

  • Dorine

   Heb je al eens laten onderzoeken op coeliakie?

 • Nanda

  Hallo, ik ben wel erg benieuwd wat als er wel een parasiet is gevonden? Mijn zoontje van 5,5 jaar loopt ongeveer al 2 jaar rond met buikklachten diarree etc. ZIjn school en sociale leven begint hieronder te lijden. Hij heeft al meerder malen opgenomen gelegen. Elke x bleek hij de parasiet dientamoeba fragilis te hebben. (eerst had hij giardia er ook bij maar die is nu wel weg).Hij heeft al drie x antibiotica gehad en elke keer is de test na de kuur negatief (ofwel na 48 uur ofwel na 4 week) na een paar week beginnen de klachten weer. En dan blijkt ook weer dientamoeba fragilis.

  • Anouk

   Is uw zoontje inmiddels overal vanaf. Hier hetzelfde probleem en kom graag in contact!

 • Kim

  Mijn dochter van bijna 11 maanden heeft inmiddels 12 weken diarree. Ze gebruikt nutramigen voor mogelijk een koemelk allergie en 5 weken geleden zijn we nog bij kinderarts geweest in ziekenhuis voor controle daar gaven ze aan dat ze last heeft van Peuterdiarree.
  Wij weten niet meer wat te doen, inmiddels krijgt ze luieruitslag door de zure ontlasting.

  Ze krijgt fruit (waar bv druiven of bosbessen er bijna heel weer uitkomen evenals kiwi pitjes) brood en een groente hap. daarnaast 3 x een opvolgmelk fles waarvan 1 een papje en voor de rest water en biologische maiskoekjes en kinderlange vingers zonder suiker..

  Wij weten inmiddels niet meer wat wel of niet te doen..

  tips zijn welkom

  groetjes KIm

  • De Groene Vrouw

   Als het echt peuterdiarree is, kun je natuurlijk beginnen met de tips in dit blog. Maar als die niet binnen een week of twee helpen, denk ik dat het toch tijd is om de darmflora eens te laten onderzoeken. Je mag uiteraard contact met me opnemen voor een consult en onderzoeken, zodat we kunnen zien wat de oorzaak is van de dunne ontlasting.

   • Kim

    Hoe gaat dat in zijn werking dan?

  • Manon

   Het is al even geleden dat je dit geplaatst hebt. Maar wij hebben het zelfde met ons dochtertje van 12 maanden. Ze heeft Melkallergie al vanaf de geboorte en nu al 11 weken diare. Gluteallergie is ze al op getest maar dit heeft ze gelukkig niet. Ik ben niet zuinig met vette dus verwacht dat dat dat ook niet kan zijn. Ze krijgt wel heel veel tandjes op het Moment en natuurlijk allemaal tugenlijk.
   Kan dit de oorzaak zijn? Of zou er iets anders aan de hand zijn. Luieruitslag is heel erg op het moment.

   Gr. Manon

   • Marieke

    onze brian heedt t zelfde probleem. de billen gaan daaedoor steeds tor bloedwns toe kapot. .wij krijgen deze dicht door zinkolie met vasaline te mengen (50/50) en zijden inleggers in de luier te doen.
    gr marieke

    • De Groene Vrouw

     Of Balsem! met Bescherm! en dan Billetjeswol natuurlijk… 😉

 • Marjolijn

  Interessant artikel!
  Vandaag bij de kinderarts geweest met mijn zoontje van ruim een jaar die ruim 5 maanden dunne ontlasting heeft. Soms ook erg zuur; zo zuur dat z’n billetjes ervan open gaan (irritatie).
  Kinderarts had het over peuterdiarree. Zoonlief eet biologisch en zoveel mogelijk onbewerkte producten (roomboter, volle melk ed). Kinderarts hield inderdaad heel verhaal over appelsap ed maar zoonlief drinkt enkel water. Peuterdiarree dus wellicht wat te kort door de bocht? Het enige wat we dan nog konden doen was wit brood geven. Echter gaat dit tegen m’n gevoel in.
  We gebruiken sinds korte tijd het middel ‘hylak’ en ik ben erg benieuwd hoe dat zich gaat uiten.
  Over enkele weken uitslagen van alle onderzoeken en tot die tijd houden we het maar op peuterdiarree…..

 • Angela

  Hallo
  Mijn dochter is in november 3 geworden en we lopen al een half jaar te klooien met haar ontlasting. Daarvoor was ze nog niet zindelijk en was het dus moeilijk te zien.
  Na aantal keer dokter bezoek en consultatiebureau wat niks uithaalde ben ik gaan mailen met het CB en het is nu peuterdiaree zeggen ze. Mijn dochter poept altijd breiig maar wel 1 tot 2 keer per dag meer vet was het enige wat ze zeiden daar ben ik nu 2 weken mee bezig en ik merk eigenlijk nog niet echt veel. Het grote probleem is dat eerst de ontlasting met n windje al meekwam maar nu sinds 2 maanden is ze ook regelmatig te laat.
  Tegen mij zegt mijn dochtertje het poepje wil niet in mijn kontje blijven en dat vind ik niet leuk want poepje moet op de wc maar dat doet ie niet.
  Vrijdag ga ik maar weer de dokter bellen en als het goed is mag ik dan eindelijk naar de kinderarts want ze hebben helemaal nooit niks onderzocht, ja beetje buik voelen en zeggen is geen overloop diaree want daar is haar buik te zacht voor.
  Ze drinkt nu 300 ml volle melk per dag meestal tussen de middag pakje wicky en met avondeten slappe ranja van slimpie ook 200ml
  Durf niet zo goed te stoppen met iets zoet want toen ze 15 maanden was heeft ze n keer glucose te kort gehad waardoor we op de eerste hulp zaten en we uiteindelijk thuis zaten met het advies ranja en andere zoete dingen geven.

  Eten doet ze goed bruin brood, s middags bruinbrood en volkore cracker en avond eten altijd aardappels groente vlees. Groente heeft ze liever dan aardappels dus dat eet ze dan weer wat meer
  sorry voor het lange verhaal maar hoop dat u me misschien nog tips kunt geven want mijn kleine meid vind het zo erg als het weer eens mis gaat. Misschien nog tips die ik tegen de dokter moet zeggen?
  Hoop echt dat u me wat meer kunt vertellen.

  • De Groene Vrouw

   Wat naar voor je dochtertje dat ze hier zo’n last van heeft. Ik zou jullie graag helpen, maar de comments van een blogpost zijn daar niet de juiste plaats voor. Zoals je het nu vertelt, klinkt het voor mij alsof er meer aan de hand is dan alleen peuterdiarree. Als je het fijn vindt dat ik samen met jou ga kijken naar de voeding en de darmflora (die vaak de basis zijn van dit soort problemen), kijk dan eens naar het Kinderconsult.

   We kunnen dan dieper ingaan op de klachten en de oplossingen. We onderzoeken of de darmflora in orde is en of er in de voeding nog dingen verbeterd kunnen worden, zodat je het probleem echt bij de basis aanpakt.

 • Karin

  Ben benieuwd naar tips voor gezonde smoothies. Wil mijn zoontje zo meer vezels laten eten.

 • Linda Rikkers

  hoi Nienke,
  kan een eenzijdig dieet van brood en veel fruit ook peuterdiarree veroorzaken, gezien de fructose? 5jarige laat avondeten meestal staan. Ze heeft niet echt diarree, maar het oogt ook niet erg gezond en geur is vreemd.

  • De Groene Vrouw

   Hm, ja, maar niet alle diarree bij kleine kinderen is ook peuterdiarree. Dit klinkt meer als een darmflora die uit balans is…

   • Linda Rikkers

    oh… daar zat ik niet op te wachten. Zomaar wat probiotica zal dan niet helpen, dan moet je het onderzoeken denk ik? Kan een ongebalanceerd dieet darmflora-herstel ongedaan maken? Ik probeer overigens sowieso iets aan de eetgewoonten te doen, maar het valt niet mee. Ik hoop nog steeds op het omslagpunt dat grote broer had, die wil inene graag veel warm eten en groenten (en weigerde bij de mac te eten LOL). Ik probeerde al eea met bento, maar ze is echt vooral verzot op koolhydraten. Brood, rijst, fruit. Komkommer eet ze wel, maar dat is strikt genomen ook een vrucht natuurlijk.

    • De Groene Vrouw

     “Kan een ongebalanceerd dieet darmflora-herstel ongedaan maken?”
     Ja, de voeding is één van de grootste pijlers onder de darmflora. Dus een eenzijdig, niet al te gezond dieet (waarin weinig voedingsmiddelen zitten die de darmflora ondersteunen en veel voedingsmiddelen die de darmflora kunnen ondermijnen), kan het milieu in de darmen behoorlijk verstoren…

     • Linda Rikkers

      Dan zal ik eerst eens met DL om tafel betr. dieet. Heb je tips voor een darmflora-vriendelijk eetpatroon? Ik hoop dat DL wel voor rede vatbaar is. Ze heeft er zelf ook last van nl, dat de ontlasting prikt enzo. Ik zal ook je blogs nog eens nalopen.

 • Anouk

  Mijn peuter heeft altijd al dunne luiers gehad, dus ik was erg blij met je stuk. Hij krijgt nu sinds een week helemaal geen vruchtensap & diksap meer, en ik gooi her en der nog wat extra boter en kokosolie door zijn eten, en warempel: we zien voorzichtig wat verbetering. En geen scénes: de toelichting dat hij er beter van zou gaan poepen was voldoende!

  • De Groene Vrouw

   Wat goed, Anouk! Altijd fijn om een verschil te kunnen maken :-)

 • Leen

  Beste, mijn zoontje heeft lactose intolerantie en veel diarree. Maar sinds ik ben overgeschakeld naar soja melk is zijn stoelgang veel beter.

  • De Groene Vrouw

   Beste Leen,

   Dat is prachtig! Hou wel even in de gaten dat afwisseling het allerbeste is: dus niet alleen sojamelk, maar ook haver-, rijste-, amandel-, quinoa- en nog veel meer plantaardige drinks. Dan krijgt hij alle voedingsstoffen zo gelijkmatig mogelijk binnen en is de kans dat hij een soja-allergie ontwikkelt het kleinst.

 • Eva

  Fijne blog weer! Hier geen last van gelukkig maar ik heb dan ook een kind dat me niet de kaas maar wel de roomboter van het brood eet :-) .

 • Elizabeth

  Mijn zoontje (bijna 18 maanden) drinkt alleen water (of verdunde kruidenthee) en krijgt voldoende vetten en vezels, maar heeft toch regelmatig dunne kak. Het is niet vloeibaar te noemen, maar wel zo dat met 1 flinke pers zijn luier vol zit. Ik dacht dat dit normaal was voor zijn leeftijd en dat het voor kleine kindjes allemaal nog iets anders is als bij volwassenen. Het heeft bijvoorbeeld ook altijd de kleur van wat hij de vorige dag heeft gegeten, bijvoorbeeld knal oranje. Oke, dit is erg veel praatje poep… maar mijn vraag is: is dit normaal?

  • De Groene Vrouw

   Om eerlijk te zijn, Elizabeth… dat kan ik zo niet beantwoorden. Daar heb ik meer info voor nodig, maar je bent van harte welkom voor een consult :-)

   • De Groene Vrouw

    Vinden jullie die smileys ook zo flauw kijken trouwens? Ik ben er niet blij mee, ik bedoelde gewoon een gezellige glimlach 😉 maar ik ga eens kijken of ik andere karakters kan regelen…

 • Annemiek

  Dankjewel Nienke, erg fijn om te weten! Mijn zoontje heeft hier wel vrij veel last van maar vettekort had ik nooit aan gedacht.

 • WZK

  Dank je wel Nienke, dit was weer waardevolle informatie. Ik wist niet dat een vettekort ook een oorzaak kon zijn van diarree bij de ukkies. Weer wat geleerd.

 • Dank je wel Nienke, deze informatie had ik net even nodig!